Regisztráció  Belépés
2018. április 27. péntek | 17. hét | 117. nap | 05:01 | Zita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brokkoli a zöld egészségbomba
finom Brokkolis receptekkel

A brokkoli az ősz egyik legfinomabb alapanyaga, ráadásul sokat segít egészségünk megőrzésében is. Ismerjék meg közelebbről, recepteket is ajánlunk hozzá!

A brokkoli nem éppen a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, ráadásul sokan nem is az íze, hanem harsány zöld színe miatt utasítják el, pedig egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nagyban ennek köszönhetjük. Élénk színéért ugyanis a klorofill a felelős, egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Az őszi-téli időszakban rendszeres fogyasztása ezért kifejezetten tanácsos.

Erős daganatellenes hatás
Bár antioxidáns tulajdonsága valóban kiemelkedő, emellett bőségesen tartalmaz még vitaminokat, így A-, C, B- és K-vitamint, és ásványi anyagokat, így nátriumot, káliumot, kalciumot, rezet, vasat,
suzymama, 2018. április 16. hétfő, 12:42
Kedves ! Brokkoli a zöld egészségbomba + 2-recept
A brokkoli az ősz egyik legfinomabb alapanyaga, ráadásul sokat segít egészségünk megőrzésében is.

Ismerjék meg közelebbről, recepteket is ajánlunk hozzá!
A brokkoli nem éppen a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, ráadásul sokan nem is az íze, hanem harsány zöld színe miatt utasítják el, pedig egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nagyban ennek köszönhetjük. Élénk színéért ugyanis a klorofill a felelős, egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Az őszi-téli időszakban rendszeres fogyasztása ezért kifejezetten tanácsos.

Erős daganatellenes hatás
Bár antioxidáns tulajdonsága valóban kiemelkedő, emellett bőségesen tartalmaz még vitaminokat, így A-, C, B- és K-vitamint, és ásványi anyagokat, így nátriumot, káliumot, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, foszfort is.
suzymama, 2018. április 14. szombat, 13:43
Tél végi vitaminforrások
kis fel vöröshagyma, vagy 1 negyed szál póréhagyma, kevés só

Elkészítés: A feketeretket meghámozzuk, lereszeljük, és enyhén megsózzuk. A vöröshagymát (ill. a póréhagymát) finomra vágjuk. A főtt tojást felaprítjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd az egészet meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal. Teljes kiőrlésű kenyérre, vagy rozscipóra kenve fogyaszthatjuk.

Száraz hüvelyesek:

A száraz hüvelyesek közül hazánkban a sárgaborsó, a lencse és szárazbab a legkedveltebb téli zöldség. Ezek különösen a vegánok számára jelentenek fontos táplálékot, hiszen fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük.

A sárgaborsó jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán. A szárazbab és a lencse pedig magas A- és B1-vitamin- valamint szeléntartalma miatt fontos
taltos1, 2018. február 19. hétfő, 22:48
Ne engedjük
palántázható az uborka, az áttelelő kelkáposzta és a sokféle saláta (kötöző, tépő, mezei, radiccsió stb.).

Ilyenkor lehet vetni a gumós kömény és az indokolatlanul elfelejtett leveles kel magját. Ez utóbbi egyike a legértékesebb téli zöldségféléknek: a 80-100 cm magasra fejlődő növény nagy, húsos levelei tökéletesen fagyállóak és szépen díszítik a télen kopasz kerteket, de étrendileg igen értékes ételek is készíthetőek belőlük. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európa számos országában ez egyike a legkedveltebb késő őszi zöldségféléknek. A legújabb csemegekukorica fajták között már beszerezhetőek a mindössze 70-75 napos tenyészidőt igénylőek is.

A másodvetemény ápolása

A másodvetésű zöldségfélék ápolása a gyomok irtásából és - szükség esetén - a növényvédelemből áll, ez utóbbit azonban lehetőleg korlátozzuk a beteg növények és növényi részek eltávolítására. Hosszabb szárazság esetén a növények gyors fejlődését jelentékenyen elősegíti az öntözés és a tápoldatozás
horvathnemagdi, 2017. július 16. vasárnap, 10:40
Júniusi zöldségfélék
gazdag még káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban is. Főzéskor a sóskát leggyakrabban szósz vagy leves formájában szokták elkészíteni, de a zsenge, friss sóskaleveleket salátákba is keverhetjük vagy csináljunk belőle zöld turmixot. Savanykás, a citromhoz hasonló az íze, ezért édes gyümölcsökkel kombináljuk a zöld turmixban.

fejes saláta
Fejes saláta
Egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényeinknek. A saláta gyűjtőnév alá tartozó zöldségfélék közül ez a legkedveltebb. Tápértéke magas, C-vitamint, de sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat is tartalmaz. Ízanyagai, jó hatással vannak a gyomor működésére, ritkán főzelék készítésére is felhasználjuk.

Madársaláta
madársaláta
Vadon termő tagjai a Kaukázus vidékén, Kis-Ázsiában éppúgy őshonosak, mint a Budai hegyekben. Természetes lelőhelyein már kora tavasszal megjelennek az első példányok. Másik neve épp ezért mezeisaláta. Európa sok országában ismerik ezt a saláta fajtát, szénhidrát és kalória
lovaszmarika, 2017. június 20. kedd, 16:40
Társra vár a szurikáta kölyök a Kecskeméti Vadaskertben
Zomboryné Polyák Irén, a Kecskeméti Vadaskert igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a kis szurikáta (Suricata suricatta) alig egy hónaposan, még novemberben érkezett Budapestről.

Valószínűleg az anyja nem tudta gondozni, ezért nagyon legyengült, így találtak rá az állatkert dolgozói a kifutóban. A gyógykezelésnek köszönhetően ugyan felerősödött, de mivel a kolóniája már nem fogadta volna vissza, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetése felajánlotta a kis kölyköt a kecskeméti intézménynek. A szurikáta Kecskemétre kerülését követően is különleges gondoskodást igényelt és volt némi kockázata is a befogadásának, ezért mostanáig titokban tartották érkezését.

A kölyök jelenleg az igazgatói irodában éli mindennapjait. Az eredetileg neki kialakított, infralámpával állandó hőmérsékleten tartott helyiséget ugyanis a maláj harci tyúknak és a legnagyobb hidegegben kikelt kilenc csibéjének kellett átengednie. A szurikáta sem vészelné át a hetek óta tartó hideget, Tokovics Tamás igazgató szobájában
velemenyezd, 2017. január 31. kedd, 15:02
3 különleges gesztenyés recept az egészségéért
fogyaszthatják.
Használjuk légúti problémákra
Tápláló tulajdonsága mellett jó hasznát vehetjük még a téli időszakban, hiszen mindenféle légúti betegség esetén kiválóan alkalmazható. A gesztenyeméz igazi különlegesség, de torokfájáskor is szopogathatunk belőle 1-1 kanállal.

A sült gesztenyés párolt rizs igazi japán étel
Gesztenyepüré, a nagy kedvenc
A gesztenyével készült ételek közül az egyik legkedveltebb és legismertebb a gesztenyepüré, ami kicsiknek és nagyoknak is kedvence. Valóban ízletes és egészséges édességek készíthetők belőle, de emellett köretnek is kiváló zöldségek, húsok mellé.

Vasalt csirkecomb mentás gesztenyeraguval
Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb csirke felsőcomb kicsontozva

2 evőkanál szűz olívaolaj
1 nagyobb sárgarépa karikákra vágva
1 kisebb póréhagyma karikákra vágva
16 - 20
taltos1, 2017. január 17. kedd, 23:42
Ezért együnk naponta szárzellert
szó, igaz, pozitív hatásairól jóval kevesebb szó esik, mint például a paraj vagy a brokkoli hatásairól.
A szárzeller tele van értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal, főleg A-, C-, K-, és B-vitaminokkal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, folsavval és káliummal. Nagy mennyiségű rostot is tartalmaz, emellett igen alacsony a kalóriatartalma, így a fogyókúrázók számára ideális eledel lehet. Lássuk, miért érdemes még fogyasztani!

A zeller és a szárzeller nem tartoznak éppen a legkedveltebb zöldségek közé, pedig a téli időszakban fontos alapanyagok és vitaminforrások a konyhában. Felhasználásukkal ízletes és különleges ételek készíthetők. Kattintson!
A zeller magas víz- és rosttartalma nagyon jótékony hatással van az emésztésünkre, rendszeres fogyasztásával könnyebbé tehetjük a salakanyagok eltávolítását, megelőzi a székrekedést, fokozza a bélperisztaltikát is. Egy 2010-es kutatás pedig bizonyította, hogy a zeller fogyasztása védő hatást gyakorol a gyomor, illetve a bélrendszer
anna4459, 2016. október 24. hétfő, 19:11
A csalán
Hazánkban az egyik legkedveltebb gyógynövény a csalán. A csalán bővelkedik hatóanyagokban, mint például flavonoidok, telítetlen zsírsavak és klorofill, de ásványi anyagok - kalcium, vas, kálium és kovasav - is megtalálhatók benne. A gyógynövény lúgosító hatással rendelkezik, a benne lévő kovasav pedig megerősíti a csontokat, de a kötőszövetekre, az inakra és az ízületekre is jó hatással van. A csalán vizelethajtó és méregtelenítő hatásokkal rendelkezik, így bátran lehet alkalmazni tavaszi méregtelenítő kúrák esetén. A csalán csökkenti a hólyaggyulladás kellemetlen tüneteit és enyhíteni tudja a reuma és a köszvény okozta kellemetlen panaszokat is. A csalán serkenti az anyagcsere-folyamatokat, csökkenti a gyulladások kialakulásának kockázatát és enyhíti a fájdalmakat.

A csalánból készülhet tea. Tegyen egy csészébe 2 teáskanálnyi csalánt, majd öntse le 2 dl forró vízzel. Hagyja állni 5-10 percig, majd szűrje le.

Csalánból préselt levet is készíthetünk. Szedjen le egy nagy csokor csalánt,
horvathnemagdi, 2016. szeptember 18. vasárnap, 11:38
Csalánkülönlegességek egészségünk védelmében
Hazánkban az egyik legkedveltebb gyógynövény a csalán. A csalán bővelkedik hatóanyagokban, mint például flavonoidok, telítetlen zsírsavak és klorofill, de ásványi anyagok - kalcium, vas, kálium és kovasav - is megtalálhatók benne. A gyógynövény lúgosító hatással rendelkezik, a benne lévő kovasav pedig megerősíti a csontokat, de a kötőszövetekre, az ínakra és az ízületekre is jó hatással van. A csalán vizelethajtó és méregtelenítő hatásokkal rendelkezik, így bátran lehet alkalmazni tavaszi méregtelenítő kúrák esetén. A csalán csökkenti a hólyaggyulladás kellemetlen tüneteit és enyhíteni tudja a reuma és a köszvény okozta kellemetlen panaszokat is. A csalán serkenti az anyagcsere-folyamatokat, csökkenti a gyulladások kialakulásának kockázatát és enyhíti a fájdalmakat.

A csalánból készülhet tea. Tegyen egy csészébe 2 teáskanálnyi csalánt, majd öntse le 2 dl forró vízzel.
pacsakute, 2016. szeptember 16. péntek, 13:18
Az őszi befőzés praktikái
Az ősz az egyik legszebb évszakunk - noha a maga módján mindegyik az. Ám a színpompás természet és a kellemes idő mellett ilyenkor van módunk arra is, hogy a friss, szezonális növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket begyűjtsük és eltegyük télire. Az őszi befőzésnek is megvan a hangulata, melyben az egész család részt vehet.

De mit szokás befőzni? Íme a leggyakrabban készített finomságok, amelyekkel megörvendeztethetjük magunkat a hidegebb hónapokban!

A gyümölcsök tekintetében az őszibarack befőzés szinte klasszikus: a barackból lekvárt, befőttet, sőt rostos ivólét is bátran készíthetünk. A magvaváló szilvából ugyancsak remek ivólé lesz.

Őszi befőzéskor sokan csinálnak - hogy a vadgyümölcsök se maradjanak ki - csipkebogyó lekvárt. Utóbbinál fárasztó a kimagozás és a belső szőrök eltávolítása, ezért érdemesebb a gyümölcsöt szárítással tartóssá tenni. Aszalni lehet a vörös áfonyát, a borbolyát és a mahóniát. A vadgyümölcsök között jól használható még a galagonya,
eva6, 2016. szeptember 01. csütörtök, 09:57
42 nap alatt megöli a rákos sejteket
Természetgyógyászok felhívják a figyelmet, hogy nem minden céklalé azonos minőségű.
A lékúrára alkalmas cékla biológiai termesztésű, ahol a talajt nem kezelték nitráttartalmú műtrágyával, s leveleit folyamatosan éri napfény. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot.

Gyógyhatása:

A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával. Hatása nyersen nagyobb, az igazi, ha nyersen fogyasztjuk.

Erősítő hatású

Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére. Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszantartó betegségből lábadoznak. Ha a lét centrifugázzuk, ne dobjuk el a cékla fölső részét, mert zöldje kitűnő kalcium forrás lehet, de csak nyersen.

Májtisztító:
sanci81, 2016. augusztus 23. kedd, 18:51
1/11
Képek, videók
Rántott brokkoli
irmus
2017. március 07. kedd, 07:21
Rántott brokkoli - Rántot
irmus
2017. február 23. csütörtök, 17:50
brokkoli
szicu
2017. január 15. vasárnap, 08:12
ház-brokkoli.jpg
agica2004
2016. október 24. hétfő, 18:44
Rakott brokkoli csirkemel
irmus
2016. május 15. vasárnap, 10:32
Brokkoli tekercs indiai s
borcsamama
2016. március 04. péntek, 16:44
Brokkoli krémleves
sarkadykati
2016. március 02. szerda, 15:10
Rakott brokkoli
irmus
2015. december 04. péntek, 16:37
halv-zöld.jpg
katolikusokoldala
2018. április 26. csütörtök, 13:10
Zöldike Mary tuto.jpg
53ilona
2018. április 26. csütörtök, 11:01
Zöld png rózsa
eva6
2018. április 24. kedd, 07:42
zöldülő táj 2
taltos1
2018. április 19. csütörtök, 23:25
zöldike.jpg
havasigyorgyne
2018. április 19. csütörtök, 21:36
zöldülő táj 1
taltos1
2018. április 18. szerda, 23:20
Zöldben,Tavasz-Cicka tuto
53ilona
2018. április 17. kedd, 15:11
Címkék
brokkoli hatásairól, csalán bővelkedik, színpompás természet, sült gesztenyés, cékla fölső, zöld turmixban, legkedveltebb gyógyító, csalán serkenti, nagy csokor, zeller magas, gyógynövény lúgosító, fogyókúrázók számára, gyümölcsök tekintetében, gyümölcsöt szárítással, sóskát leggyakrabban, citromhoz hasonló,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.