Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 25. kedd | 39. hét | 268. nap | 15:10 | Eufrozina, Kende
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
50 éve hunyt el Pio atya
50 ÉVE HUNYT EL PIO ATYA

50 éve hunyt el Pio atya (Pietrelcina, 1887. május 25. - San Giovanni Rotondo, 1968. szeptember 23.) stigmatizált olasz római katolikus pap, kapucinus szerzetes.

A Pio nevet a szerzetesrendben kapta. Pappá szentelése után Padre Pio (Pio atya) néven vált ismertté. Számos különleges esemény fűződik nevéhez. 1999-ben boldoggá, 2002-ben pedig szentté avatták.


Egy misztikus barátság története

Pio atya és Karol Wojtyla

Mi történik, amikor két szent életútja találkozik egymással? Milyen hatással vannak egymásra, és az emberiség egészére? Ahhoz, hogy a 20. század e két kiemelkedő jelentőségű egyéniségének, e
menusgabor, 2018. szeptember 23. vasárnap, 19:30
Elhunyt Kulcsár Győző - FIRSSÍTETT (új: az Emmi és a MOB is saját halottjának tekinti)
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a sportember szerda este hunyt el.

Kulcsár Győző az 1964-es, az 1968-as és az 1972-es ötkarikás játékokon csapatban szerzett aranyérmet, Mexikóvárosban egyéniben is diadalmaskodott. Az 1972-es müncheni játékokon és négy évvel később Montrealban egyéniben bronzérmet nyert.

Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, többszörös országos bajnok.

A kiváló sportoló mérnöki diplomát szerzett, ám csak rövid ideig hasznosította ezen tudását. Sportolói pályafutását követően, 1979-ben már főtitkárként irányította a Magyar Vívó Szövetséget, majd hat éven keresztül szövetségi kapitányként dolgozott. 1985-től mesteredző.

Kapitánykodása után, 1986-ban Olaszországba vállalt munkát. Vercelliben 2001-ig dolgozott sikeresen, tanítványai közül Maurizio Randazzo olimpiát - is - nyert, míg Elis Uga ötkarikás ezüstérmet, illetve Európa-bajnoki aranyat szerzett.

A
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 13:43
Szeptember végén újra látható lesz a híres prágai Orloj
A történelmi csillagászati órát díszítő apostolok és az állatok első ízben szeptember 28-án, Csehország védőszentje, Szent Vencel napján 18 órakor jelennek meg újra az Orloj ablakaiban, hogy attól kezdve újra óránként jelezzék az időt - közölte Lukás Strásky, a prágai polgármesteri hivatal osztályvezetője.

"A finisbe értünk. Már csak az óra naptárának a lapját kell feltenni a szerkezetre, amely teljesen működőképes. Utolsóként az apostolok szobrai kerülnek a helyükre és az óra elindulhat" - magyarázta Petr Skála óramester.

A híres csillagászati óra január 8-án állt le a prágai Óvárosi városháza 2016 áprilisban kezdődött komplex felújítása keretében. A cseh főváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságának alkotóelemeit a szakemberek először megjelölték, összeírták, majd szétszerelték és az elmúlt kilenc hónap alatt teljesen kitisztították, felújították és elvégezték a szükséges alkatrészcseréket.

Petr Skála szerint az óra több száz éves történetében most volt első ízben darabjaira
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:42
Szép napot mindenkinek!
Vénasszonyok nyara - ki találta ezt ki?

Németországban a múlt század vége felé egy idősebb hölgy panasszal élt a helyi bíróságnál az elnevezéssel kapcsolatban, amely a németben nem más, mint a magyarnak szóról szóra megfelelő "Altweibersommer". Nemcsak nőként érezte magát sértve, hanem szép korúként is. Az illetékes tartományi törvényszék azonban elutasította a keresetét. Ez a szó ugyanis sokkal idősebb a koros felperesnél is.
A kifejezés eredete
Régi német írásokban a ,,vénasszonyok nyara" megfelelője már a 19. század eleje óta előfordul, amikor az évet még két évszakra, téli és nyári félévre osztották.

Ekkor a tavaszt "fiatal-asszonynyár"-nak (Junger Weibersommer), az őszt ,,öreg-asszonynyár"-nak (Alter Weibersommer) nevezték.

Ezt a melegebb időszakot szeptember közepe és október eleje között, amikor néhány napra szinte minden évben visszatér a kellemes, napsütéses idő, a Kelet-Európa fölött örvénylő, magas nyomású levegő szokta okozni,
kirscha, 2018. szeptember 20. csütörtök, 08:51
Érdekesség
A magyar irodalomban számos legenda fellelhető a Balaton keletkezésének, vidékének legendájáról. Érdekesebbnél érdekesebb történetre bukkanhatunk.
Az egyik legszínesebb mondacsoport a Balaton születését, keletkezését emeli át a valós alapokról egy csodás, mesebeli világba. Megható Garay János, az első, 1848-as balatoni verseskötet szerzőjének elképzelése, aki szerint a Jóisten - a teremtés öröméből fakadó - nagy könnycseppjéből lett e tó:

"A könyű lecseppent,
A legszebb vidéken;
A föld meg nem itta,
Megtartotta épen.
Tükre lőn az égnek,
S szép Magyarországnak...
Nevezik e könyet
Balaton tavának."

Másik verzió a tó születésére a Balaton lányának, Halápnak, az utolsó óriáslánynak a története. Eszerint a vidéket hatalmas lények lakták, Haláp szívesen játszadozott az embergyerekekkel is, különösen Csillával. Haláp azonban beteg lett, barátnője gyógyfüvei sem használtak gyógyírként. Miután az óriáslány elhunyt, apja, a Balaton nagy,
kirscha, 2018. szeptember 18. kedd, 21:28
Péliföld - őrzik a Szent Kereszt darabjait
darabját magával vitte. Herakliosz császár azonban győzelmet aratott a betolakodók felett, és visszaszerezte a legszentebb ereklyét. Jeruzsálemi diadalmas bevonulásakor egy angyal megállította Heraklioszt, és felszólította, hogy alázkodjék meg. A császár levetette díszeit, és gyalogosan, saját kezében vitte a relikviát a városba, majd a keresztet oltárra helyeztette. A fogságba esett Hoszrout emberáldozat képen kivégeztette.
A Szentkereszt megtalálását eleinte szeptember 14-én ünnepelték, mert a legenda szerint Ilona császárnő a keresztet ezen a napon találta meg, de a VII. század fordulóján I. Gergely pápa május 3-ára helyezte át az ünnepet. A 350 körül megtalált kereszt darabjait a világ minden tájára szétküldték, így került hazánkba is.
Az ereklyét az ősi zarándokhelynek számító Péliföld szentkereszten találjátok. Hajdanán a templomos lovagrend háza állt itt. Ennek romjain épült fel a mai barokk templom. A kolostort kicsivel később Barkóczy Ferenc hercegprímás építtette. A rendházban jelenleg
maroka, 2018. szeptember 14. péntek, 08:27
Csaknem 15 ezer látogatója volt a Budapesti Klasszikus Film Maraton programjainak
Közlésük szerint minden este megtelt Budapesten a Szent István-bazilika előtti tér, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi az esemény ideje alatt. A fesztivál legtöbb vetítése teltházas volt.

A maraton programjainak egy részét Egerbe és Győrbe is elvitték a szervezők. A 63 budapesti programon 11 ezren, Győrben és Egerben összesen közel 4 ezren vettek részt.

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum igazgatósága szervezésében, második alkalommal megrendezett maratonon hosszú tapssal ünnepelték Claudia Cardinalét, az európai filmművészet egyik leghíresebb színésznőjét, aki A párduc és a Volt egyszer egy vadnyugat vetítése előtt köszöntötte a sok száz egybegyűltet.

Sokan voltak kíváncsiak az 1918-ban készült, nemrég restaurált némafilm, Az aranyember, a Moszkva tér és A nagy kékség vetítéseire is. Utóbbit a film egyik főszereplője, Jean-Marc Barr mutatta be.

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton egy szakmai előadássorozattal indult szeptember 4-én a Francia Intézetben. A
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 17:53
Szép estét kívánok mindenkinek!érdekesség
szőlőért, hogy leszakítson egy szem gyümölcsöt, azok elérhetetlenül magasba kerülnek. Innen ered a "tantaloszi kínok" kifejezés, mert Tantalosz, bár látja az enyhülést hozó vizet és ennivalót, soha nem érheti el őket.

Néha azonban egy-egy halandó kiérdemelte az ambrózia áldását: így lett Heraklész halhatatlanná, és Achilles sebezhetetlensége is onnan ered, hogy istennő anyja ambróziával kente be csecsemőként.
A fiatalság kútja - ami visszafordítja az időt
Évezredek óta tartja magát a legenda, hogy létezik valahol egy mágikus erejű forrás, amiben ha megfürdik az ember, fiatalon és egészségesen ugrik ki belőle. A benn töltött időre persze vigyázni kell, ha túlságosan elkényelmesedik valaki, megtörténhet, hogy végül csecsemőként kell újrakezdenie az életét. Olyan hatalmas ereje van ennek a víznek, hogy egyetlen cseppje is képes bármilyen betegséget meggyógyítani - még a magyar népmesékben is gyakori szereplő az "élet vize", aminek a felkutatására az öreg királyok gyakran elküldik három
kirscha, 2018. szeptember 11. kedd, 20:48
Csaknem nyolcvan pécsi hangversenyt ad az évadban a Pannon Filharmonikusok együttes
Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója kedden a Kodály Központban rendezett sajtótájékoztatón kiemelte: zenészeik 76 alkalommal játszanak a pécsi koncertteremben a Titanium elnevezésű idény keretében.

"Az évad rengeteg olyan művet tartalmaz, amelyek nélkül elképzelhetetlen a komolyzene: összegző- és egyben elágazási pontok, ugyanakkor nem elcsépelt és agyonhallgatott zeneművek" - fogalmazott.

A PFZ vezető karmestereként immár nyolcadik évadát kezdő Bogányi Tibor a zenészek teljesítményét értékelve azt mondta: "az együttes kvalitásban is minden évben magára licitál", a zenekart folyamatos fejlődés jellemzi.

Az évad kínálatára térve közölte: műsorra tűzik Anton Bruckner ötödik szimfóniáját, a nyitókoncerten Mahler első, a Titán elnevezésű szimfóniáját játsszák, a közönség Dvorák Új világ szimfóniájának "elementáris témáit", valamint Franz Schubert "leggrandiózusabb zeneművét", a nagy c-dúr szimfóniát is hallhatja a PFZ tolmácsolásában. Az évadot Sztravinszkij Tűzmadár-szvitje zárja - tette
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 17:23
Oscar-díj - A Napszállta a hivatalos magyar nevezés
A magyar nevezettről döntő testületben a filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai - Havas Ágnes vezérigazgató; Hegedűs Bálint forgatókönyvíró; Kálmán András forgalmazási szakember;, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos - mellett Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm rendezője és Szabó Gábor operatőr vett részt.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő évi, 91. Oscar-díjakra az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

Az Oscar-díjra nevezett alkotások közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet. A jelöltek listáját 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 24-én kerül majd sor Los Angelesben.

A filmalap közleményében emlékeztet arra, hogy a Napszállta világpremierje nagy siker volt a velencei
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 10:21
Faragó Katinka: volt bátorságom nemet mondani Bergmannak
számára, hogy ők jól érezzék magukat, miközben a stábtagokkal kíméletlenül viselkedett -idézte fel.

Mint elmondta, ő is sokat sírt a forgatások alatt. Bergman ilyenkor mindig azzal nyugtatta meg, hogy "én szeretlek téged és csak azt akarom, hogy megtanuld ezt a mesterséget". Szerinte a viszonyuk attól lett jobb, hogy volt bátorsága nemet mondani a rendezőnek, például az 1957-es A nap vége forgatásán, amikor Bergman durva modorát egy ebédmeghívással próbálta jóvátenni. Katinka Faragó szerint a rendezőlegenda tanította meg őt a szakmai alázatra, pontosságra. "Nagyon maximalista volt, és a legjobb akart lenni" - magyarázta producer, aki felidézte, hogy az 1975-ös Varázsfuvola elkészítésében még szkripterként (naplóvezető) vett részt, utána kezdett el gyártásvezetőként dolgozni.Faragó Katinka volt Andrej Tarkovszkij utolsó, Svédországban forgatott filmjének az 1986-os Áldozathozatalnak a gyártásvezetője is. A producer, gyártásvezető szerint a két rendező két külön világot képvisel, nem lehet
velemenyezd, 2018. szeptember 10. hétfő, 11:35
Videó
Szép kellemes szombatot kívánok mindenkinek!

"Van egy régi legenda, amely szerint egy fehér és egy fekete angyal kerülgeti a Földet, és figyelik, hallják, hogy az emberek mit mondanak, gondolnak.

Ha valaki jól állítja be magát, jót vár, jót remél; akkor a fehér angyal azt mondja, hogy 'úgy legyen'. És a fekete angyal köteles erre rámondani, hogy ámen. Ha viszont valaki rosszul állítja be magát, szomorú, keserű; akkor a fekete angyal mondja azt, hogy 'úgy legyen'. És a fehér angyal köteles rámondani azt, hogy ámen.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a hívő, az optimista, a jóra készülő emberek dolgai általában jobban sikerülnek, mint a keserű, pesszimista és rosszat váró emberekéi. Ez nagyon szép legenda, amely megmaradt bennem. Vigyázni kell, hogy mikor száll el fölöttünk a két angyal. Csakugyan hiszek abban, hogy az egyik legfontosabb dolog a
kirscha, 2018. szeptember 08. szombat, 08:40
1/700
Képek, videók
giovanni,battista della p
relisisi
2015. november 04. szerda, 15:53
Giovanni_da_Capistrano _an
onallovelemeny
2014. január 16. csütörtök, 21:40
Giovanni_Boldini_BOG00 3.j
irzikovszkimarcsi
2012. június 07. csütörtök, 18:23
400px-Giovanni_Antonio _So
foldinefehereva
2012. április 04. szerda, 19:53
80817128_1Giovanni_Bol din
kondacsistvanne
2012. január 06. péntek, 14:22
Giovanni Battista
lovaszmarika
2011. február 25. péntek, 10:36
Matteo di Giovanni.bmp
klara50
2010. december 16. csütörtök, 19:02
giovanni-di-paolo.jpg
klara50
2010. december 16. csütörtök, 19:02
Giovanni_Bellini_Virgi n a
szabokatalin64
2010. szeptember 18. szombat, 07:12
Giovanni_Bellini_The Cruc
szabokatalin64
2010. szeptember 18. szombat, 07:12
Giovanni_Bellini_St Franc
szabokatalin64
2010. szeptember 18. szombat, 07:12
Giovanni BelliniYoung Wom
szabokatalin64
2010. szeptember 18. szombat, 07:12
Padre-Pio.png
cserhat3
2018. március 17. szombat, 19:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.