Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 00:55 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kétszer nagyobb volt a légiforgalom Magyarország fölött júliusban az előrejelzettnél
A magyar légiforgalmi szakszolgálat pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az előző év azonos időszakához képest az átrepülő forgalom növekedése meghaladta a 10,5 százalékot, és új rekord született: először lépte át a 110 ezer gépet a forgalom. Ez kétszerese az előrejelzettnek és háromszorosa az európai átlagnak.

A budapesti repülőtér forgalma hosszú idő után először haladta meg a 11 ezer gépmozgást (fel- és leszállást), és a legfrissebb előrejelzések is azt mutatják, hogy 2018 őszéig minden hónapban kétszámjegyű növekedés várható a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmában. A ferihegyi légikikötő forgalma is csaknem 11 százalékkal nőtt a HungaroControl szerint.

A pontatlan nemzetközi prognózisok ugyanakkor óriási többlet terhet rónak a légiforgalmi irányításra, ami Európa-szerte komoly kapacitásproblémákhoz és a késések számának emelkedéséhez vezet - hívta fel a figyelmet a HungaroControl.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 14:58
Krónika 7. rész (kérdések, napirend után)
LMP: elviselhetetlen a repülőtér zaja

Schmuck Erzsébet (LMP) azt mondta, hogy a budapesti Liszt Ferenc repülőtér környékén élők egyre elkeseredettebben panaszkodnak az állandó zajterhelés és légszennyezés miatt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a Légügyi Hivatal milyen intézkedéseket tervez az ügyben - kérdezte.

Cseresnyés Péter, a tárca államtitkára válaszként hangsúlyozta, hogy a repülőtér elhelyezkedése miatt a légiforgalom zaja elkerülhetetlenül terheli a környék lakóterületeit. Hangsúlyozta, hogy eközben viszont kijelölték a repülőtér zajgátló védőövezetét, a repülőtér üzembentartója és a légiirányításért felelős szervezet pedig betartja a zajcsökkentő előírásokat.

Fidesz: hogyan segítik a gyermekvállalást?

Dunai Mónika (Fidesz) arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP az elmúlt években folyamatosan a családok megsegítésén dolgozott. A képviselő, azt kérdezte, hogy milyen támogatásokkal segítik a gyermekvállalást.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt mondta,
velemenyezd, 2018. június 04. hétfő, 19:10
Elindult a Wizz Air első járata Asztanába
A járat indulása előtt tartott budapesti sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, hosszú idő után indul újra a közvetlen légiforgalom Magyarország és Kazahsztán között, a járat megnyitását hosszú előkészítő munka előzte meg, Magyarországnak szüksége van erre a kapcsolatra.

A miniszter beszélt arról is, hogy a csütörtökön megnyíló Asztanai Világkiállításon Magyarország is képviselteti magát, a 112 ország részvételével a megújuló energiákat középpontba helyező kiállításra a szervezők 6 millió látogatót várnak.

A magyar standon az elmúlt években kifejlesztett újdonságokat mutatják be, ezek közül Varga Mihály kiemelte a napelemes térburkolatokkal foglalkozó magyar startupot, a terméket egy külön pavilonban is bemutatják majd. Emellett a környezetbarát víztisztítással és geotermikus energia felhasználásával kapcsolatban is mutatnak be termékeket.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jelentős részét teszi ki a külkereskedelem, ahhoz, hogy ez így is
velemenyezd, 2017. június 08. csütörtök, 11:43
Kétoldalú légügyi megállapodást kötött Magyarország és Ausztrália
A Mernyei Ákos európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és David Stuart, Ausztrália Magyarországra is akkreditált bécsi nagykövet által aláírt dokumentum alapján lehetőség nyílik a Magyarország és Ausztrália közötti járatok indítására.

A megállapodás menetrend szerinti, személyszállító és árufuvarozó légijáratok indítására teremti meg a jogi lehetőséget a két ország bármely nemzetközi repülőtere között.

Az NFM szerint a közvetlen légi összeköttetés megteremtése a légiforgalom fejlődésén túl a két ország közötti kereskedelem és turizmus élénkülését is elősegítheti.
velemenyezd, 2016. szeptember 23. péntek, 12:12
Szijjártó Péter: Budapest erősíteni szeretné a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatokat
közvetlen légijáratok a két ország között. "Magyarország kifejezetten előnyös helyzetben van - hangsúlyozta az MTI-nek Szijjártó Péter -, mert a turisztikai ágazata kifejezetten dinamikusan fejlődik." Tavaly 265 ezer amerikai szállt meg Magyarországon, s évente 600 ezer ember veszi igénybe a Magyarország és Észak-Amerika közötti légijáratokat. Például a kanadai Torontó és Montreal, valamint Budapest közötti repülőjáratok kihasználtsága 92 százalékos, amely tény szintén jelzi az igényt a közvetlen légiforgalomra az észak-amerikai kontinenssel.

A gazdasági tárgyalások mellett a magyar diplomácia vezetője megállapodást ír alá a dallasi agglomerációban lévő és magyarországi egyetemek közötti együttműködésről Mike Rawlingsszal, Dallas főpolgármesterével, valamint előadást tart az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséről folyó tárgyalásokról.

"Az Európai Unió egyre többet veszít gazdasági versenyképességéből, s lemarad a régiók közötti gazdasági versenyben"
velemenyezd, 2016. február 15. hétfő, 17:01
A magyar szoftver, ami évente 60 millió ember életéért felel
fejlesztési igényt szolgál ki. A most készülő csomagnak viszont több új szabványnak kellett megfelelnie, így két részletben telepítik majd, a 10.2-t jövő év harmadik negyedévében telepítik majd, de előtte még az első negyedévben jön a MATIAS 10.1. Ennek része lesz a CPDLC-képesség, ami tulajdonképpen “sms-ezésre cseréli a jelenlegi telefonálást".
A controller-pilot data link communications (az irányító és a pilóta közti adatkapcsolati kommunikáció) bevezetése elsősorban a növekvő légiforgalom miatt egyre telítettebb frekvenciák miatt szükséges. Egy körzethez ugyanis egy frekvencia tartozik, ezen kommunikál az adott időben arra repülő összes gép pilótája az irányítóközponttal. A néhány másodperces rádiózás nem tűnik soknak, de a csúcsidőszakokban nézve, a félreértések elkerülése miatt fontos visszaolvasási szabályt is beleszámítva igencsak sűrű lehet egy-egy frekvencia. Ha a kommunikáció egy része adatkapcsolaton történik, az a hangforgalmazáshoz képest elenyésző ideig terheli a
astropapa58, 2015. szeptember 12. szombat, 06:36
Heti négy munkahely szűnik meg a Malév csődje miatt
bizonyos piacokon Magyarországon még mindig nem módosították a korábbi légügyi egyezményeket - hangsúlyozza a BA.

"Miközben idehaza még mindig csak a tervezett tender előkészítése zajlik, a potenciális légitársaságok és a Budapest Airport utasok tízezreit veszítik el a késlekedés miatt minden egyes hónapban" - áll a közleményben.

Bécsből hét és félszer több járat indul Törökországba, mint Budapestről, még nagyobb a lemaradása a magyar fővárosnak Prágával szemben az Oroszországba irányuló légiforgalom területén. Budapestről hetente 14 járat indul Moszkvába, míg Prágából nem kevesebb, mint kilencven járat teszi ezt. Mind az osztrák, mind a cseh kormány jelentős piaci előnyökhöz juttatta a gazdaságát, miután liberalizálta a légiközlekedést ezekkel a nem-EU államokkal.

A Malév csődje nyomán a közvetlen budapesti légiforgalom (a két város közötti - point-to-point forgalom) mintegy 80 százalékát sikerült visszaállítani, de van egy sor olyan célállomás, ahonnan a Budapest Airport önmaga, az érvényes
velemenyezd, 2012. április 16. hétfő, 19:11
Mi is történt Izlandon?
naplementékben gyönyörködhetünk a következő hetekben, végül is az Atlanti-óceán tágulásának köszönhetően.

Ismét kitört az Eyjafjallajökull (rövidebb nevén Eyjafjöll) tűzhányó Izland déli részén. A vulkán közel két évszázados szunnyadás után idén március 21-én aktivizálódott. Míg az akkori kitörés kevés füstöt és látványos tűzfüggönyt produkált (lásd a cikkben lévő első videón), addig az április 14-i aktivitás rengeteg vulkáni hamut lövellt a légkörbe. Emiatt jelentős korlátozásokat vezettek be a légiforgalomban, a hamufelhő pedig Magyarországig is elérhet.

A Terra műhold április 15-én, magyar idő szerint délután egy óra után készült felvételén (lent) már markánsan kirajzolódik a szerdai kitörés során légkörbe került hamufelhő. Látható, ahogy a felhőknél lényegesen sötétebb, barmás árnyalatú felhő kelet-délkelet felé halad, érintve a Feröer- és a Shetland-szigeteket, majd keletnek fordulva eléri Skandinávia partjait.

Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének
skorpio71, 2010. április 21. szerda, 23:27
Képek, videók
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
mAGYARORSZÁG CÍMERÉT KÉT
furaila
2017. június 13. kedd, 00:03
Magyarország én igy szere
irmus
2017. június 08. csütörtök, 17:47
nagy-magyarorszag-terk ep.
alvaro-hopihe
2017. június 01. csütörtök, 09:38
Magyarország messzire van
chillik
2017. március 24. péntek, 12:29
Légiforgalom
sanci81
2015. szeptember 03. csütörtök, 17:20
Nemzetközi repülőtér Kins
ametiszt54
2012. szeptember 22. szombat, 06:52
Nemzetközi forgalom..jpg
terimamy
2018. március 07. szerda, 19:18
2.nemzetközi táncnap.jpg
liliana01
2017. április 27. csütörtök, 19:27
Nemzetközi morzekód.jpg
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.