Regisztráció  Belépés
2017. december 16. szombat | 50. hét | 350. nap | 10:00 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egészségügyi feladatokról tartott részországgyűlést az MSZP Ajkán
jelentősen meg kell emelni az orvosok fizetését.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány társadalomfilozófiája az, hogy "akinek több van, még többet kapjon, akinek pedig kevesebb van, annak elengedik a kezét". Tóth Bertalan kitért arra, hogy ma Magyarországon a hónap végére sokaknak elfogy a pénze, több százezer embernek 100 ezer forint alatt van a nyugdíja, "sok idős ember a saját otthonában hal meg, mert nem tudja a fűtést kifizetni".

Hozzátette: a kórházak takarítására nem jut pénz, a korai halálozások tekintetében Magyarország az uniós országok között az utolsóelőtti helyen áll.

A fiatal orvosok nem látnak perspektívát, nincs karrierlehetőségük, ezért nincs elég szakorvos és házorvos - hangsúlyozta.

Biztos megélhetést kell biztosítani a nyugdíjasoknak, a munka világában és az egészségügyben is - jelentette ki.

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy elérhető, biztonságos, betegközpontú egészségügyet kell létrehozni, szakmailag és anyagilag is meg
velemenyezd, 2017. november 23. csütörtök, 22:43
EB: a magyar várható élettartamban jelentős az eltérés a különböző társadalmi csoportok között
élnek, mint a diplomások.

"Az alacsonyabb társadalmi-gazdasági csoportokba tartozó emberek sokkal inkább ki vannak téve káros kockázatoknak a rosszabb élet- és munkakörülmények, a nagyobb stressz és az egészségtelen életvitel miatt" - írták.

A szakértők a kockázati tényezők között kiemelték, hogy a magyar felnőttek több mint negyede napi rendszerességgel dohányzik, ez noha csökkenést jelent a korábbi adatokhoz képest, még mindig a harmadik legmagasabb arány az EU-ban, és ez a tüdőrák okozta halálozási arányszámokban is tükröződik. Problémát jelent, hogy a felnőttek 21 százaléka túlsúlyos, ami ugyancsak kimagasló az uniós országok között. Az egy főre jutó alkoholfogyasztás 2000 óta lassan csökken, de 2014-ben még mindig körülbelül 10 százalékkal magasabb volt az uniós átlagnál.

Magyarország 2015-ben fejenként 1428 eurót költött az egészségügyre, ami nagyjából az uniós átlagnak számító 2797 euró fele. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi kiadások a magyar bruttó hazai termék (GDP) 7,2 százalékát
velemenyezd, 2017. november 23. csütörtök, 22:30
Pénteken lesz a koraszülöttek világnapja
Kocsis István közölte, az elmúlt öt évben a koraszülött-ellátás óriási fejlődésen ment keresztül Magyarországon, és sok szemléletbeli változás is történt. Például manapság már próbálják minimalizálni az olyan komoly intenzíves ellátásokat, mint amilyen a lélegeztetés vagy a katéterezés, mert ezek akár szövődményekhez is vezethetnek. Emellett országszerte megújultak a koraszülöttosztályok, valamint sokkal inkább családközpontú lett az ellátás, egyre inkább bevonják a szülőket is a csecsemők ellátásába a kórházakban.

Kiemelte, a koraszülöttek esetében nagyon fontos a korai fejlesztés ahhoz, hogy ezek a gyerekek felzárkózzanak a 40. hét körül született társaikhoz. A terhesség alatti minden elveszített hét ugyanis körülbelül öt százalékkal növeli a speciális nevelési igény szükségességét iskoláskorban - tette hozzá az osztályvezető.

Rigó János, a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, a világnap alkalmából átadnak a klinikán egy úgynevezett laktációs
velemenyezd, 2017. november 16. csütörtök, 10:30
Csaknem 400 ezren haltak meg a légszennyezettség miatt 2014-ben az Európai Unióban
A finomrészecske-szennyeződés 2014-ben 399 ezer ember haláláért volt felelős az EU-ban, ami 8 százalékos csökkenést jelent az ezt megelőző évhez képest. Ebből is látszik, hogy a levegő minősége javulóban van, de még mindig sok a teendő - közölte a koppenhágai székhelyű szervezet.

Arányaiban messze Bulgáriában regisztrálták a légszennyezettség miatti legtöbb korai halálozást, dea leginkább sújtott országok között van Lengyelország és Magyarország is. Alegkevésbé érintett két országÍrország és Svédország.

Az adatok az uniós tagországok többségében javultak 2013-hoz képest, romlást egyedül Cipruson, Dániában, Észtországban, Finnországban, Lettországban, Litvániában és Svédországban mértek.

Az Európai Unió által megszabott légszennyezettségi határértékeket a huszonnyolc tagállam közül huszonkettőben átlépték - közölte a Politico brüsszeli hírportál az értékelést ismertető cikkében.

"Bátor döntésekkel, illetve a tisztább közlekedésbe, energiatermelésbe és mezőgazdaságba való okos
velemenyezd, 2017. október 12. csütörtök, 17:23
V. Németh Zsolt: kiemelten kezeli a kormány az emberek egészségét
Az államtitkár a légszennyezettségről kifejtette, hogy ez a probléma okozza a legtöbb idő előtti halálozást, csak az Európai Gazdasági Térségben évente 600 ezer ember korai halálozásáért felel. Magyarországon mintegy 8-14 ezerre becsülik a légszennyezettséggel összefüggő halálozásokat.

Közölte: a légszennyezettség csökkentésénél fontos szerepet tölt be a környezet- és az egészségtudatosság növelése is. A környezettudatos szemléletre nevelés eszközei közül az államtitkár példaként említette az Európai Mobilitási hetet és az autómentes napot.

V. Németh Zsolt arra is rámutatott, hogy az egyes szennyező anyagok vonatkozásában az iparhoz és a közlekedéshez képest a háztartási szektor kibocsátása a legjelentősebb, ez főként Magyarországra jellemző.

A kialakult helyzet javítására indította el a tárca a Fűts okosan! című kampányt, amelyben bemutatják a lakosságnak a szilárd tüzelőanyagok használatából eredő környezeti és egészségügyi hatásokat, kockázatokat és tanácsot adnak a környezetbarát
velemenyezd, 2017. október 03. kedd, 13:22
Diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő projektet indított a négy orvosképző egyetem
négy orvosképző egyetem között megvalósuló együttműködés, valamint az egyes intézményekben már ma is működő erős kapcsolat az alapkutatás és a klinikum között.

A négy szervrendszert érintő kutatások három fő irányt érintenek számos hazai és nemzetközi kutatócsoport együttműködésében: élettan és kórélettan, regeneráció, terápia. Az ígéretes projekt során vizsgált betegségek - mint az érelmeszesedés, cukorbetegség, szívelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, cisztás fibrózis - közül a legtöbb korai halálozáshoz vezet, és komoly kihívást jelent az orvosoknak. A várható kutatási eredmények hozzájárulhatnak e betegségek kialakulási mechanizmusainak megértéséhez, korai felismeréséhez és kezeléséhez.

A résztvevők a projekt eredményeképpen előreláthatólag jelentős, az unió által támogatott kutatási pályázatokhoz tudnak majd csatlakozni. A pályázatban vállalt tudományos munkába hallgatókat és fiatal kutatókat is bevonnak: a kutatói utánpótlást támogató programokban a tervek szerint 66-an vesznek részt,
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 12:24
A fokhagyma gyógyhatásai
A fokhagyma gazdagon tartalmaz olyan anyagokat, mint az allicin, kén, cink és kalcium, melyek jó hatással vannak az egészségre, a szépségre, illetve antibiotikus és gombaölő tulajdonságaik vannak. Gazdag nyomelemekben is, főleg szelénben.

A szelén kiváló a rák ellen és az E-vitaminnal együtt növeli a szervezet antioxidáns erejét. Q-10-zel kombinálva a KiSel study szerint idős betegekben 57%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések következtében kialakuló halálozást. A fokhagyma szalicilsav tartalma sűríti a vért, így lehetővé teszi a megfelelő véráramlást és fokozza a keringést.

A fokhagymában nagy mennyiségben található allicin, amely gombaölő, öregedésgátló tulajdonságokkal bír és simává teszi a bőrt. Növeli a bőr és a szervezet antioxidáns szintjét is.

A fokhagymában lévő kén megelőzi a fertőzéseket és csökkenti a gyulladást. Fokozza a
pacsakute, 2017. szeptember 20. szerda, 12:03
WHO-igazgató: jobb, méltányosabb és fenntartható egészségügyre kell törekedni
szükség, és a megbetegedések számát kontrollálni kell, interszektorális megközelítésre van szükség.

A szakember úgy fogalmazott, hogy Magyarország büszke lehet az orvostudományok terén elért sikereire: az elmúlt évtized során sikerrel vette fel a harcot a fertőző betegségekkel szemben, hatékony védőoltási rendszere van, és színvonalas az orvosképzés is.

A WHO regionális igazgatója röviden beszámolt arról, hogy az európai régióban az átlagos várható élettartam elérte a 77 évet, csökken a korai halálozási mutató, és a csecsemőhalandóság 6,7 ezrelék.

Elmondható továbbá - folytatta -, hogy 2016 óta Európában nincs maláriás megbetegedés, eltűnt a gyermekbénulás, és az országok kétharmadában sikerült a rubeolás és a kanyaró betegségeket is megszüntetni. A tuberkulózis (tbc) terjedését szintén sikerült visszafordítani, a HIV/AIDS-megbetegedési tendencia is csökkent, de továbbra is gondot jelent - tette hozzá.

Jakab Zsuzsanna szerint kihívások mindig vannak, és az elért eredmények nagyon
velemenyezd, 2017. szeptember 07. csütörtök, 14:43
Minden tizedik ötvenéves brit férfinak tíz évvel idősebb a szíve
Csupán szeptemberben a becslések szerint 7400 ember halálát okozza majd szívbetegség vagy agyvérzés Angliában. A PHE elemzése 1,2 millió ember megkérdezésével készült, a tesztben a szív biológiai korát vizsgálták. A résztvevők között 33 ezer 50 éves férfi volt.

A szív megbetegedése a férfiak körében vezető, a nőknél a második leggyakoribb halálok. A szívbetegség miatti halálozások negyede érinti a 75 éven aluliakat, ám ezek a korai halálozások zömmel elkerülhetők lennének.

"A szív- és érrendszeri kockázatok kezelését nem szabad idősebb korra hagyni" - figyelmeztetett Jamie Waterall, a PHE illetékes vezetője.

A PHE jelentése szerint a felmérésben résztvevők mintegy fele nem volt tisztában vele, hogy rendben van-e a vérnyomása. Nagy-Britanniában jelenleg a becslések szerint 5,6 millió ember él magas vérnyomással úgy, hogy nem is tud róla.

Ez a tény Mike Knapton, a Brit Szívalapítvány (BHF) orvosigazgatója szerint is "rendkívül aggasztó", hiszen a csöndben kifejlődő betegség kezelés
velemenyezd, 2017. szeptember 05. kedd, 10:52
Javítani kell a lakosság egészségügyi állapotán - konferencia
Szentes Tamás a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének konferenciáján elmondta, a fejlett ipari országok egészségügyi rendszerei kritikus helyzetbe kerültek, az elöregedő társadalom, a krónikus betegségek gyakoribbá válása miatt nő a szolgáltatási szükséglet. A technológia fejlődése következtében pedig bővül a szolgáltatások köre, az egészségügyi piac rohamosan növekszik.

A szakember hangsúlyozta, beavatkozni a szükséglet oldaláról lehet. Megelőzéssel, szűréssel, korai felismeréssel, gondozási szolgáltatásokkal csökkenthető a megbetegedések aránya, és így az egészségügyi szolgáltatások iránti igény.

Szentes Tamás rámutatott, javítani kell a lakosság egészségügyi állapotát, elsősorban azokat a kockázati tényezőket kell visszaszorítani, amelyek betegségeket idéznek elő. A prevenció célja tudatosítani, hogy az egészség érték, melyet érdemes megvédeni, és ehhez kell szolgáltatásokat rendelni - tette hozzá.

Ádány Róza egyetemi tanár, az egyesület elnöke kifejtette, csak
velemenyezd, 2017. augusztus 30. szerda, 16:33
Az elszigeteltség és a magány
42,6 millió 45 év feletti felnőtt él tartós magányban, a legfrissebb népszámlálási adatok szerint pedig a lakosság negyede egyedül él, több mint a fele nem házas, sőt a legutóbbi népszámlálás óta mind a házasságok, mind az egy háztartásra jutó gyermekek száma csökkent.
A társas elszigeteltség negatív hatásainak illusztrálására Holt-Lunstad két elemzést is végzett. Az elsőben több mint 300 000 résztvevő adatai alapján mutatta be, hogy a társas kapcsolatok 50 százalékkal képesek csökkenteni a korai halálozás kockázatát, a másodikban pedig több mint 3,4 millió alany bevonásával mutatta ki, hogy mind a társas elszigeteltség, mind a magány, mind az egyedüllét olyan mértékben képes megnövelni a korai halálozás mértékét, mint az elhízás.
A szakember szerint ezen a téren is fontos lenne a megelőzés, és már kisgyerekkorban nagyobb hangsúlyt kellene fordítani a társas készségek fejlesztésére, valamint az orvosi szűrések részévé is kellene tenni a társas kötődések feltérképezését. Az embereknek pedig
anna4459, 2017. augusztus 20. vasárnap, 14:24
8 legjobb étel a szív egészségéért
a lazac vezeti a listát? Azért, mert sok D-vitamint és omega-3 zsírsavat tartalmaz. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, megtámogatja az emésztést és az immunrendszer működését, segíti a fogyást, pozitívan hat az agy működésére és lassítja az agy öregedési folyamatait. Kutatások igazolják, hogy azok közül, akiknek a szervezete kevés D-vitamint tartalmaz, sokkal többen küzdenek szívproblémákkal, mint a D-vitamint rendszeres fogyasztó személyek. Márpedig a szívbetegségek okai lehetnek a korai halálozásnak és az életminőség csökkenésének is. A lazac mindezeken kívül kiváló fehérjeforrás is.

A brokkoli szintén csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának az esélyét. Ezt a pozitív hatását a növényben található indol-3-karbinol vegyületnek köszönheti. Egereken végzett kutatások azt igazolták, hogy ez a vegyület ellátja a szívizom védelmét, így a szívelégtelenség kialakulásának esélyét képes jelentősen lecsökkenteni.

A spárga tele van folsavval, A-, C- és K-vitaminnal,
horvathnemagdi, 2017. július 23. vasárnap, 19:28
1/28
Képek, videók
Ajkán függtek a hallgatók
furaila
2015. november 23. hétfő, 08:34
Édes anya ajkán az a legs
irmus
2015. január 17. szombat, 11:28
Édesanya ajkán
irmus
2009. április 30. csütörtök, 06:58
Részországgyűlés.jpg
agica2004
2011. március 31. csütörtök, 15:01
élet-feladatok.jpg
lilagondolatok
2015. december 01. kedd, 22:17
feladatok és megoldások10
hollygergo
2009. január 08. csütörtök, 15:31
Biológiai feladatok közép
hollygergo
2008. december 06. szombat, 15:00
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
Egészségügyi Szakközépisk
nottino
2007. november 04. vasárnap, 10:49
Szimpatikus egészségügyi
mfg2003b
2007. május 04. péntek, 12:53
Címkék
szelén kiváló, kockázati tényezőket, különböző társadalmi, szív egészségéért, csöndben kifejlődő, prevenció célja, Európai Unióban, Brit Szívalapítvány, egészségtelen életvitel, levegő minősége, lélegeztetés vagy, egészségügyi szolgáltatások, magyar bruttó, pozitív hatását, Rigó János, embereknek pedig,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.