Belépés
2018. október 16. kedd | 42. hét | 289. nap | 01:46 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
GYÜMÖLCSÖS PITE - tanácsokkal
A gyümölcsből készült sütemények készítése nagyon egyszerű, ezért a tésztából érdemes nagyobb adagot gyúrni és adagokra elosztva mélyhűtőben tárolni.
Nem csak a nyers tésztát, hanem a kész, megsült gyümölcsös pitét, tortát vagy süteményt is eltehetjük a mélyhűtőbe.
ALAPRECEPT:

20 dkg liszt, 8 - 10 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, 4 evőkanál víz. Összegyúrjuk, és hűvös helyen legalább fél órát pihentetjük.

GYÜMÖLCSBŐL körülbelül 70 dkg-ot előkészítünk. Ez lehet ribizli, cseresznye, meggy, málna, egres, szeder, rebarbara, sárgabarack, őszibarack, szilva, szőlő, alma.
A vékonyan kinyújtott tésztát megszórjuk 2 evőkanál dióval vagy zsemlemorzsával, a tetejét telerakjuk gyümölccsel, de tehetjük például az almát pikkelyszerűen, sűrűn.
A tetejére tehetünk öntetet: 1 tojás, 1 pohár kefir vagy 2 dl tej, 2 kávéskanál liszt és cukor ízlés szerint.
Közepes tűznél körülbelül 30 percig sütjük.
lizawolf, 2018. július 12. csütörtök, 11:23
Fogyokúra
savanyúsággal.
Vacsora: 2 dl aludttej savója, néhány cukrászsütemény receptjének lemásolása.
KEDD:
Reggeli: Sárgarépa saját zsírjában, rágógumi.
Ebéd: Hatalmas tál töltöttkáposzta és a hozzávaló friss kenyér megtekintése, az edények elmosogatása.
Vacsora: A szabad szemmel is jól látható darabka sovány sajt reszelt káposztatorzsával megszórva.
SZERDA:
Reggeli: 5-6 teljes jógalégzés, félbevágott főtt tojás sárgájának a fele, de abból amennyi belefér.
Ebéd: Bécsi szelet és sült krumpli készítésekor lejátszódó fizikai és kémiai folyamatok elemzése céklával. Nagy tál túróslepény lefényképezése.
Vacsora: A képek előhívása, savanyú uborka, hashajtó.
CSÜTÖRTÖK:
Reggeli: 1 db fürjtojásból készült rántotta, utána kifli, gyulai kolbász és vaj segítségével tízórai készítése a gyerekeknek.
Ebéd: Húsleves és rakottkrumpli alkatrészeinek beszerzése a közeli ABC-ből. Madártej elhelyezése a hűtőszekrényben. Vágott vegyes savanyúság.
Vacsora: Ecetes hagyma
eva6, 2018. május 13. vasárnap, 21:10
Ha nincs otthon...-mit mivel pótolhatunk?
aludttej helyett: 1 evőkanál tejföl pár csepp citromlé és kb. 1/2 dl tej összekeverve

Citrom helyett: használhatunk konyhai ételecetet.
Ha kevés a zsemlemorzsánk: egyharmad arányban pótolhatjuk keményebb sajt reszelékével,panírozásnál még finomabb lesz az étel.

Tojás hiányában: ( ha az étel jellege megengedi) használhatunk nyers, lereszelt burgonyát.

Zsír vagy olaj és margarin egyenértékű lehet bármilyen étel elkészítésénél.

Sütemény vagy tészta készítésekor a vaj és a margarin egyenértékű.

A különféle hústöltelékekbe rizs helyett tehetünk főtt árpagyöngyöt, főtt szójagranulátumot vagy főtt, hántolt kölest.

Bizonyos édességek készítésekor kalács helyett megfelel az édes kétszersült vagy a zsúrkenyér.
Cukrozott gyümölcs helyett : tehetünk a süteménybe kemény, besűrűsödött , apróra vágott lekvárt, vagy dzsemet, kimagozott apróra darabolt befőttet, főtt narancs vagy citromhéjat, mazsolát.

A palacsintatésztába tej
reifregina, 2018. április 17. kedd, 21:24
Miért olyan egészséges a kefir?
róla?

Miből készül a kefír?
A kefir olyan aludttej, amely a tej fermentációja(erjedése) során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá


A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is
A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.
A tejből készült italok előállításához használt kefirgomba, amelyet gyakran neveznek kefirkultúrának is, nem más, mint élesztők és baktériumok keveréke, melyek erjedése során a tejcukor (laktóz) tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul. Ez a kefirgomba egyébként már bioboltokban is kapható.

Miért kell kefírt fogyasztni?
A kefirről úgy
suzymama, 2018. március 20. kedd, 10:05
Piskóta alapok
mérsékelem a lángot. Az első tizenöt percben nem szabad kinyitni a sütőt, nehogy "megfázzon" a piskóta. A megsült tésztát a félig nyitott sütőajtó mellett hagyom kihűlni. A már kihűlt süteményt deszkára borítom és aszerint, hogy mi lesz belőle, két-három lapba vágom. Tetszés szerinti krémmel vagy lekvárral megtöltöm, de álljon itt egy nagyon finom piskótatöltelék.
Élesztős piskóta

Hozzávalók: Tojás 6 db, vaj 40 dkg, porcukor 6 ek., élesztő 5 dkg, tej 1 kanál, liszt 80 dkg.

Elkészítése: Hat tojás sárgáját, 40 dkg vajat, 6 kanál porcukrot, kis sót, habosra keverünk. Adunk hozzá 5 dkg, tejben áztatott élesztőt és 80 dkg lisztet. Ezeket jól kidolgozva, hozzáadjuk a 6 tojás kemény habját. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk kis formákkal, kelni hagyjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, pirosra sütjük. Ha félig kisült, kenjük meg újra vajjal!
Főtt piskóta

Hozzávalók: Tojássárgája 8 db, tojás 4 db, cukor 14 dkg, liszt 14 dkg, vaj 14 dkg.

Elkészítése: Nyolc
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:51
8 káprázatos tészta recept
8 káprázatos tészta recept, a fenséges sütemények rajongóinak!
Képtelenség elrontani ezeket a finomságokat!

A 8 legfinomabb tészta receptje, amelyekből fenséges süteményeket készíthetsz. Mi lehet jobb egy házilag készített süteménynél? Ma elhoztunk nektek 8 olyan receptet, amelyek elkészítésével a legfinomabb süteménnyel lephetitek meg szeretteiteket. Sokszor előfordul, hogy sietünk és nem olyanra sikerül a tészta, amilyenre szeretnénk, a mai receptek elkészítésénél ez nem fordulhat elő hiszen, csak az adagokat kell betartanunk. A hozzávalók kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.

1. Joghurtos, sajtos bögrés tészta

Hozzávalók:

1 bögre kefir vagy joghurt,
1 bögre reszelt sajt,
0,5 kiskanál só,
2/3 kiskanál szódabikarbóna,
1 kiskanál
nanoka72, 2017. június 12. hétfő, 17:28
Kaukázusi kefir
benne, ettől lesz a jó kefir picit pezsgő. Az élőflórás kefir elősegíti az emésztést. A bél baktériumflórája a betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok azonban segítik a belek baktériumflórájának regenerálódását. A kefir több baktériumfajt tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej.

A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.
A kefirről úgy tartják, sok tápanyagot tartalmaz, és serkenti a bélrendszer működését. Ez igaz is, de hatása ennél jóval szélesebb körű és változatosabb:
-fehérjéket, A-, B- és D-vitamint és folsavat (B9-vitamin) tartalmaz, valamint szállít kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot is. Ezek fontosak a csontjainknak, fogainknak, izmainknak, idegeinknek és a
relisisi, 2016. november 14. hétfő, 19:10
Sajtos csibecomb recept
Amikor kevés időm jut az ebédrevaló elkészítésére, legtöbbször ilyen tepsis hús van étlapunkon. Kefirrel készítve kalóriaszegényebb és az íz harmónián nem változtat. Öt percnyi előkészítés után mehet a sütőbe, 40 percig nincs vele gond, ráérünk mással foglalatoskodni, amíg megsül. Párolt zöldséggel tálalva lúgosító étel.
A recept hozzávalói ( személyre)

5 db egész csibecomb
1 evőkanál tyúk vagy kacsazsír
350 gr 12%-os tejföl vagy kaukázusi kefir
1 dl főzőtejszín
5 szelet edámi sajt (15 dkg)
5 szelet csibesonka felvágott
5 db rozmaringbóbita

őrölt bors
őrölt szerecsendió
esetleg 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A megtisztított csibecombokat ízlés szerint besózzuk, sütőtálba helyezzük,
lebo, 2016. október 05. szerda, 07:30
Húsvéti recept gyűjtemény
élesztő, 2 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 dl szódavíz.
Előkészítés: az elmorzsolt élesztőt fél dl meglangyosított, cukros tejbe keverem és felfuttatom. (Akkor futott fel az élesztő, ha a bögréből - amiben összekevertem az élesztőt és a tejet - ki akar futni.) Közben a sonkát ledarálom. Az átszitált lisztet, a még langyos burgonyát, a langyos margarint, a sót, a fűszereket és a felfutott élesztőt összedolgozom a megmaradt langyos tejjel és annyi szódavízzel, hogy közepesen lágy tészta legyen.
Elkészítése: a tésztát egy mély edényben jól kidolgozom, végül a darált sonkát is beledagasztom. Lisztezett mély tálba teszem a tésztacipót, tetejét is meghintem kevés liszttel, és egy tiszta konyharuhát ráborítva, duplájára kelesztem. Ezután lisztes deszkán két részre osztom a tésztát, mindkettőt hosszúkás zsúrkenyérformára alakítom, és kenetlen sütőlemezre rakom. Előmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 60 percig sütöm. Mielőtt egészen megsülne, kevés hideg vízzel megspriccelem, így szép fényes, márványos lesz a
bkisseva, 2016. augusztus 02. kedd, 09:54
Tojással és tojáshéjjal szépségünkért és egészségünkért
Amikor kiballagunk a baromfiudvarra, hogy összegyűjtsük a tyúkok alól a tojást, vagy amikor leemeljük az üzlet polcáról a tojással teli dobozt, bizonyára nem azon gondolkodunk, hogy mennyit használunk majd fel samponunk készítésekor, vagy milyen fantasztikus kalciumforrást biztosítunk az összezúzott tojáshéjjal szervezetünk számára. A legtöbb háziasszony csupán süteményekhez, rántott húshoz, omletthez és egyéb ételekhez vásárol tojást, a héjat pedig nagy lendülettel a szemetesbe hajítja. Pedig mindkettő egyaránt jó szolgálatot tesz az egészségünkért és a szépségünkért.

A legújabb kutatások igazolták, hogy a tojás - mértékkel fogyasztva - nem emeli meg drasztikusan a szervezet koleszterinszintjét. Emellett számtalan jótékony hatását is alátámasztották. A tojás javítja az agy működését, erősíti az izmokat, a tojáshéj pedig kiváló kalciumforrás, illetve csökkenti a
pacsakute, 2016. július 16. szombat, 10:08
Április gyógynövényei friss, tavaszi receptekkel
összeturmixoljuk, majd 4-5 evőkanál majonézzel, fehér borssal és pici mustárral ízesítjük.

A mártást a megmaradt főtt tojással díszítjük.

A vad- és fűszernövényes receptekre pontos leírást adni lehetetlen. Ki-ki azokkal a vadnövényekkel gazdálkodjon, amelyeket biztonsággal fel- és megismer, valamint gyűjteni tud a lakókörnyezetében.

A bemutatott receptek ízlés és lehetőség szerint alakíthatók, bővíthetők. Aki a szolidabb ízeket kedveli, kevesebb vadnövényt használjon az ételek készítésekor. Az intenzívebb ízek kedvelői bátrabban fűszerezzenek, nyugodtabban keverjenek össze több növényt.

Érdekességek a ,,legfrissebb" tavaszi növényekről

Martilapu: kora tavasszal, még levéltelen állapotában virágzik. Teája légúti hurutok, köhögés, rekedtség ellen ajánlott. Friss virágai tavaszi salátákban, friss levelei csíkokra vágva, vajas kenyérre szórva fogyaszthatók.
Sokan használják tavaszi tisztítókúrák részeként.

Csalán: reumatikus,
anna4459, 2016. április 10. vasárnap, 07:33
Ne add fel
receptjének lemásolása.

KEDD:

Reggeli: Sárgarépa saját zsírjában, rágógumi.
Ebéd: Hatalmas tál töltött káposzta és a hozzávaló friss
kenyér megtekintése, az edények elmosogatása.
Vacsora: A szabad szemmel is jól látható darabka sovány
sajt reszelt káposztatorzsával megszórva.

SZERDA:

Reggeli: 5-6 teljes jógalégzés, félbevágott főtt tojás sárgájának
a fele, de abból amennyi belefér.
Ebéd: Bécsi szelet és sült krumpli készítésekor lejátszódó fizikai
és kémiai folyamatok elemzése céklával.
Nagy tál túrós lepény lefényképezése.
Vacsora: A képek előhívása, savanyú uborka, hashajtó.

CSÜTÖRTÖK:

Reggeli: 1 db fürjtojásból készült rántotta, utána kifli, gyulai
kolbász és vaj segítségével tízórai készítése a gyerekeknek.
Ebéd: Húsleves és rakott krumpli alkatrészeinek beszerzése
a közeli ABC-ből. Madártej elhelyezése a hűtőszekrényben.
Vágott vegyes savanyúság.
Vacsora:
klarika47, 2016. április 02. szombat, 11:13
1/14
Képek, videók
Tanácsok
luiggi
2016. június 18. szombat, 21:56
tanácsok.jpg
lenke1964
2016. április 14. csütörtök, 10:06
jó tanácsok.jpg
lenke1964
2016. január 13. szerda, 16:13
Mosási jó tanácsok!
irmus
2015. november 22. vasárnap, 15:38
jó tanácsokat adok.png
bbbarbara
2015. november 03. kedd, 20:59
tanacsok_szuloknek_viz iva
lenke1964
2015. szeptember 30. szerda, 21:02
Tanácsok egy fától
irmus
2015. szeptember 22. kedd, 07:01
angyali tanácsok
lenke1964
2014. december 27. szombat, 16:11
Tanácsok egy fától.jpg
pacsakute
2014. november 16. vasárnap, 21:58
Tanácsok kánikulában.jpg
margoboszi
2013. szeptember 10. kedd, 12:38
kanikula_tanacsok_0726 -6.
baratha
2013. július 28. vasárnap, 14:24
Bölcs tanácsok.png
pacsakute
2013. február 07. csütörtök, 19:56
Mi lesz a gyümölcsből....
pacsakute
2013. március 09. szombat, 08:34
gyümölcsből madarak
agica2004
2009. december 16. szerda, 14:50
gyümölcsből.gif
agica2004
2009. december 16. szerda, 14:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.