Regisztráció  Belépés
2018. április 27. péntek | 17. hét | 117. nap | 04:57 | Zita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ha nincs otthon...-mit mivel pótolhatunk?
aludttej helyett: 1 evőkanál tejföl pár csepp citromlé és kb. 1/2 dl tej összekeverve

Citrom helyett: használhatunk konyhai ételecetet.
Ha kevés a zsemlemorzsánk: egyharmad arányban pótolhatjuk keményebb sajt reszelékével,panírozásnál még finomabb lesz az étel.

Tojás hiányában: ( ha az étel jellege megengedi) használhatunk nyers, lereszelt burgonyát.

Zsír vagy olaj és margarin egyenértékű lehet bármilyen étel elkészítésénél.

Sütemény vagy tészta készítésekor a vaj és a margarin egyenértékű.

A különféle hústöltelékekbe rizs helyett tehetünk főtt árpagyöngyöt, főtt szójagranulátumot vagy főtt, hántolt kölest.

Bizonyos édességek készítésekor kalács helyett megfelel az édes kétszersült vagy a zsúrkenyér.
Cukrozott gyümölcs helyett : tehetünk a süteménybe kemény, besűrűsödött , apróra vágott lekvárt, vagy dzsemet, kimagozott apróra darabolt befőttet, főtt narancs vagy citromhéjat, mazsolát.

A palacsintatésztába tej
reifregina, 2018. április 17. kedd, 21:24
Miért olyan egészséges a kefir?
róla?
Miből készül a kefír?
A kefir olyan aludttej, amely a tej fermentációja(erjedése) során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá


A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is
A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.
A tejből készült italok előállításához használt kefirgomba, amelyet gyakran neveznek kefirkultúrának is, nem más, mint élesztők és baktériumok keveréke, melyek erjedése során a tejcukor (laktóz) tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul. Ez a kefirgomba egyébként már bioboltokban is kapható.
Miért kell kefírt fogyasztni?
A kefirről úgy tartják, sok
suzymama, 2018. március 20. kedd, 10:05
Piskóta alapok
mérsékelem a lángot. Az első tizenöt percben nem szabad kinyitni a sütőt, nehogy "megfázzon" a piskóta. A megsült tésztát a félig nyitott sütőajtó mellett hagyom kihűlni. A már kihűlt süteményt deszkára borítom és aszerint, hogy mi lesz belőle, két-három lapba vágom. Tetszés szerinti krémmel vagy lekvárral megtöltöm, de álljon itt egy nagyon finom piskótatöltelék.
Élesztős piskóta

Hozzávalók: Tojás 6 db, vaj 40 dkg, porcukor 6 ek., élesztő 5 dkg, tej 1 kanál, liszt 80 dkg.

Elkészítése: Hat tojás sárgáját, 40 dkg vajat, 6 kanál porcukrot, kis sót, habosra keverünk. Adunk hozzá 5 dkg, tejben áztatott élesztőt és 80 dkg lisztet. Ezeket jól kidolgozva, hozzáadjuk a 6 tojás kemény habját. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk kis formákkal, kelni hagyjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, pirosra sütjük. Ha félig kisült, kenjük meg újra vajjal!
Főtt piskóta

Hozzávalók: Tojássárgája 8 db, tojás 4 db, cukor 14 dkg, liszt 14 dkg, vaj 14 dkg.

Elkészítése: Nyolc
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:51
8 káprázatos tészta recept
8 káprázatos tészta recept, a fenséges sütemények rajongóinak!
Képtelenség elrontani ezeket a finomságokat!

A 8 legfinomabb tészta receptje, amelyekből fenséges süteményeket készíthetsz. Mi lehet jobb egy házilag készített süteménynél? Ma elhoztunk nektek 8 olyan receptet, amelyek elkészítésével a legfinomabb süteménnyel lephetitek meg szeretteiteket. Sokszor előfordul, hogy sietünk és nem olyanra sikerül a tészta, amilyenre szeretnénk, a mai receptek elkészítésénél ez nem fordulhat elő hiszen, csak az adagokat kell betartanunk. A hozzávalók kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.

1. Joghurtos, sajtos bögrés tészta

Hozzávalók:

1 bögre kefir vagy joghurt,
1 bögre reszelt sajt,
0,5 kiskanál só,
2/3 kiskanál szódabikarbóna,
1 kiskanál
nanoka72, 2017. június 12. hétfő, 17:28
Kaukázusi kefir
benne, ettől lesz a jó kefir picit pezsgő. Az élőflórás kefir elősegíti az emésztést. A bél baktériumflórája a betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok azonban segítik a belek baktériumflórájának regenerálódását. A kefir több baktériumfajt tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej.

A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.
A kefirről úgy tartják, sok tápanyagot tartalmaz, és serkenti a bélrendszer működését. Ez igaz is, de hatása ennél jóval szélesebb körű és változatosabb:
-fehérjéket, A-, B- és D-vitamint és folsavat (B9-vitamin) tartalmaz, valamint szállít kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot is. Ezek fontosak a csontjainknak, fogainknak, izmainknak, idegeinknek és a
relisisi, 2016. november 14. hétfő, 19:10
Sajtos csibecomb recept
Amikor kevés időm jut az ebédrevaló elkészítésére, legtöbbször ilyen tepsis hús van étlapunkon. Kefirrel készítve kalóriaszegényebb és az íz harmónián nem változtat. Öt percnyi előkészítés után mehet a sütőbe, 40 percig nincs vele gond, ráérünk mással foglalatoskodni, amíg megsül. Párolt zöldséggel tálalva lúgosító étel.
A recept hozzávalói ( személyre)

5 db egész csibecomb
1 evőkanál tyúk vagy kacsazsír
350 gr 12%-os tejföl vagy kaukázusi kefir
1 dl főzőtejszín
5 szelet edámi sajt (15 dkg)
5 szelet csibesonka felvágott
5 db rozmaringbóbita

őrölt bors
őrölt szerecsendió
esetleg 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A megtisztított csibecombokat ízlés szerint besózzuk, sütőtálba helyezzük,
lebo, 2016. október 05. szerda, 07:30
Húsvéti recept gyűjtemény
élesztő, 2 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 dl szódavíz.
Előkészítés: az elmorzsolt élesztőt fél dl meglangyosított, cukros tejbe keverem és felfuttatom. (Akkor futott fel az élesztő, ha a bögréből - amiben összekevertem az élesztőt és a tejet - ki akar futni.) Közben a sonkát ledarálom. Az átszitált lisztet, a még langyos burgonyát, a langyos margarint, a sót, a fűszereket és a felfutott élesztőt összedolgozom a megmaradt langyos tejjel és annyi szódavízzel, hogy közepesen lágy tészta legyen.
Elkészítése: a tésztát egy mély edényben jól kidolgozom, végül a darált sonkát is beledagasztom. Lisztezett mély tálba teszem a tésztacipót, tetejét is meghintem kevés liszttel, és egy tiszta konyharuhát ráborítva, duplájára kelesztem. Ezután lisztes deszkán két részre osztom a tésztát, mindkettőt hosszúkás zsúrkenyérformára alakítom, és kenetlen sütőlemezre rakom. Előmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 60 percig sütöm. Mielőtt egészen megsülne, kevés hideg vízzel megspriccelem, így szép fényes, márványos lesz a
bkisseva, 2016. augusztus 02. kedd, 09:54
Tojással és tojáshéjjal szépségünkért és egészségünkért
Amikor kiballagunk a baromfiudvarra, hogy összegyűjtsük a tyúkok alól a tojást, vagy amikor leemeljük az üzlet polcáról a tojással teli dobozt, bizonyára nem azon gondolkodunk, hogy mennyit használunk majd fel samponunk készítésekor, vagy milyen fantasztikus kalciumforrást biztosítunk az összezúzott tojáshéjjal szervezetünk számára. A legtöbb háziasszony csupán süteményekhez, rántott húshoz, omletthez és egyéb ételekhez vásárol tojást, a héjat pedig nagy lendülettel a szemetesbe hajítja. Pedig mindkettő egyaránt jó szolgálatot tesz az egészségünkért és a szépségünkért.

A legújabb kutatások igazolták, hogy a tojás - mértékkel fogyasztva - nem emeli meg drasztikusan a szervezet koleszterinszintjét. Emellett számtalan jótékony hatását is alátámasztották. A tojás javítja az agy működését, erősíti az izmokat, a tojáshéj pedig kiváló kalciumforrás, illetve csökkenti a
pacsakute, 2016. július 16. szombat, 10:08
Április gyógynövényei friss, tavaszi receptekkel
összeturmixoljuk, majd 4-5 evőkanál majonézzel, fehér borssal és pici mustárral ízesítjük.

A mártást a megmaradt főtt tojással díszítjük.

A vad- és fűszernövényes receptekre pontos leírást adni lehetetlen. Ki-ki azokkal a vadnövényekkel gazdálkodjon, amelyeket biztonsággal fel- és megismer, valamint gyűjteni tud a lakókörnyezetében.

A bemutatott receptek ízlés és lehetőség szerint alakíthatók, bővíthetők. Aki a szolidabb ízeket kedveli, kevesebb vadnövényt használjon az ételek készítésekor. Az intenzívebb ízek kedvelői bátrabban fűszerezzenek, nyugodtabban keverjenek össze több növényt.

Érdekességek a ,,legfrissebb" tavaszi növényekről

Martilapu: kora tavasszal, még levéltelen állapotában virágzik. Teája légúti hurutok, köhögés, rekedtség ellen ajánlott. Friss virágai tavaszi salátákban, friss levelei csíkokra vágva, vajas kenyérre szórva fogyaszthatók.
Sokan használják tavaszi tisztítókúrák részeként.

Csalán: reumatikus,
anna4459, 2016. április 10. vasárnap, 07:33
Az egészséges és finom salátaöntet titka
Nem is gondolnánk, mennyi múlhat az önteten: nélküle csak száraz zöldek terülnek el a tányérunkon, vele élménnyé lesz a saláta ropogtatása.
A jó salátaöntet:
*szinte észrevétlenül vonja be a levélzöldeket,
*harmóniában áll a zöldségekkel,
*összetevői egyensúlyban vannak.
Az sem jó, ha túl kevés az öntet, és nem vonja be teljesen a zöldségeket, de az sem szerencsés, ha tocsog az öntetben a saláta. Akkor optimális a dresszing mennyisége, ha átforgatva a salátát, nem marad vissza belőle semmi a tál alján. 4 adag salátához kb. 1,5-2 deciliternyi öntettel számolhatunk.
Az összetevők alapján a salátaöntetek két fő csoportját különböztetjük meg: az ecet-olaj-öntetek és a krémes öntetek (majonéz alapú, joghurtos, kefires stb.) közül választhatunk dresszing készítésekor.
reifregina, 2016. március 01. kedd, 17:50
Ajvár-zakuszka
Ajvár - Zakuszka



Sok helyen olvastam ajvárról , aztán zakuszkáról, aztán megint ajvárról.
Vajon a kettő ugyanaz?
Vagy két teljesen különböző kence?
Elkezdtem kutatni, sajnos sokra nem mentem vele.
A Wikipédiában ezt találtam róla:

Az ajvár

...paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele.

Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez.

Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé.


Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában.

A paprikától függően lehet édes vagy csípős
faciendum, 2015. december 07. hétfő, 21:38
Teljes kiőrlésű kenyér kezdőknek, kenyérsütőgéppel
amivel nagyon sokat poénkodtunk: fejbe lehetne kólintani bárki rosszakarónkat, de mivel ilyen nem volt, így csak törni tudtuk a kenyeret.
Ezek után jött a kísérleti szakasz, ahogy kialakítottuk a magunk szája íze szerinti kenyeret. Mivel a rozskenyeret nem mindenki szereti, és aki csak most ismerkedik a bionom életformával, vagy hiányzik neki az igazi kenyér, azoknak maradjon inkább a tönkölybúza, annak is a teljes kiőrlésű változata.

Az alábbi hozzávalókkal tényleg gyerekjáték a kenyér készítése. Ez egy olyan alap, amit bárki, bármikor meg tud csinálni, mindig sikerül, és a saját ízvilágunkra alakíthatjuk.

A kenyér hozzávalói

kb. 350 ml meleg víz, de nem forró!
30 g bio vaj
500 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
kb. 1 evőkanál cukor/méz
kb. 1 teáskanál só
2 teáskanál kenyér fűszerkeverék
1,5 teáskanál szárított élesztő

A kenyérsütéshez szükséges eszközök

Jó konyhai mérleg, mert a pontosság
tinka1951, 2015. október 31. szombat, 18:46
1/14
Képek, videók
ha nincs otthon a gazdi.j
agica2004
2006. december 11. hétfő, 23:55
Kastély jellegű dízs.jpg
pacsakute
2018. január 09. kedd, 20:49
piskota-jellegu-finom- tur
baratha
2016. április 23. szombat, 18:36
Családi jellegű.... 098.j
szupermami
2012. augusztus 30. csütörtök, 15:33
érdekes jellegű kép.jpg
szakcsi56
2011. augusztus 29. hétfő, 19:32
antik jellegű
horgolas
2007. május 17. csütörtök, 20:16
indiai jellegű üveg 3
gaboca1227
2007. február 02. péntek, 17:06
indiai jellegű üveg 2
gaboca1227
2007. február 02. péntek, 17:05
indiai jellegű üveg 1
gaboca1227
2007. február 02. péntek, 17:05
Margarin és vaj
irmus
2015. január 11. vasárnap, 09:01
Flora margarin logo 2
winxclubervin
2014. május 25. vasárnap, 19:08
Flora margarin logo 1
winxclubervin
2014. május 25. vasárnap, 19:06
margarin.jpg
sarkadykati
2013. február 14. csütörtök, 03:26
margarinos-kifli.jpg
bubszi
2010. szeptember 19. vasárnap, 13:48
hajtovány margarinnal és
kmagdi
2009. március 05. csütörtök, 13:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.