Regisztráció  Belépés
2018. március 24. szombat | 12. hét | 83. nap | 11:11 | Gábor, Karina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Nemzeti Sírkert részévé válhat
A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 2018. április végi ülésén dönthet Magyar Katalin 1940-1956 '56-os hős diáklány sírjának Nemzeti Sírkert részévé válásáról. Az írásbeli javaslatot március 13-án küldtem el az NEKB felé.:

Tisztelt Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság!
Tisztelt Dr. Boross Péter Elnök Úr!

Simon Zsuzsanna mosonmagyaróvári '56-os emlékmegőrző, a Mosonmagyaróvár,1956 című díjnyertes (NEKB 2009. Honlapkészítő országos pályázat I. helyezett) weboldal
(www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu) felelős szerkesztője vagyok.
Magyar Katalin (1940-1956), a Budapesten1956. november 7-én hősi halált halt diáklány, önkéntes ápolónő győri (Nádorvárosi temető, XX. parcella, C. sor 69. sírhely) sírját szeretném javasolni a Nemzeti Sírkert részévé.
A jelölt sír Magyar Katalin és családja egy részének nyughelye.
Állapota a csatolt kép alapján átlagosnak mondható.
A javaslat indoklása: Magyar Katalin az általános iskola elvégzése után
azenujsagom, 2018. március 22. csütörtök, 05:50
Hosszú hétvége - rám fér (ne)
A múltheti ledolgozás után most hosszú hétvége vár ránk, benne Március 15. ünnepével.
A kollégista gyerekekkel tegnap emlékeztünk Soós János '48-as nemzetőrre. Idén lesz 170 éve, hogy hősi halált halt Magyaróváron a kecskeméti önkéntes. Síremlékműve is 156 éves. Utána még tettünk egy '48-as történelmi sétát is a magyaróvári belvárosban. (Nem tudom a Moson Megyei Műhelyben van-e róla tanulmány. A Mosonvármegyében és a Civil Szemlében olvastam néhány cikket.)
A megemlékezésen verset Nemes Bálint mondott, beszédet én tartottam. Ma Dunakilitin Beregszászi Balázs levéltáros az ünnepi szónok és jelenik meg írása az infomovar.hu-n is.

Nagy örömömre megjelent az Aranypor kistérségi irodalmi periodika tavaszi számában Ekker László két '56-os verse is. Köszönet érte L. Burda Zsuzsanna szerkesztőnek.

És tegnap beadtam a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság felé a javaslatomat, hogy Magyar Katalin 1940-1956 sírja legyen a Nemzeti Sírkert része.

Rámfér(ne) a pihenés.
azenujsagom, 2018. március 14. szerda, 04:58
Nagyszüleink bölcsessége…
"Be kell hordanunk mindent. A szavakat is. Egyetlen szó, egy tájszó se maradjon kint. Semmi sem fölösleges. (Kányádi Sándor: Noé bárkája felé)

Úgy tíz évvel ezelőtt egy újságcikk elkészítéséhez megkértek egy kérdőív kitöltésére. Az egyik kérdés így hangzott: Önnek mi fog hiányozni ötven év múlva? Már akkor - a hatvanon túl -, jót mosolyogtam: nagyjából semmi. Aztán belegondoltam, tényleg, mi hiányozna? Hát, az anyanyelvem.

Az első sokk, amikor megrémültem, hogy nem tudok magyarul, gyerekkoromban ért, amikor a játszótársam odaszólt: Léci, hozd ki a lasztit. Csak annyit tudtam, hogy valamit ki kell hozni. Hosszú pillanatok teltek el, mire rájöttem, hogy a labdát kell kihoznom, a ,,léci" meg a légy szíves takaros rövidítése. Ugyanígy meghökkentett bő félévszázaddal később, amikor egy kedves ifjú ismerős így lelkendezett: Minden talinak örülök! De, el kell fogadnunk, hogy helye van az anyanyelvünkben a rétegnyelveknek, az on-line világ rövidítéseinek, egy élőnyelv attól élő
yaskane, 2017. december 07. csütörtök, 08:12
Véradókat, véradássegítőket és véradóbarát munkahelyeket tüntettek ki Budapesten
is, aki nem tudott részt venni, de jókívánságait küldte a díjazottaknak.

A vöröskereszt és az OVSZ felterjesztése alapján 19, kiemelkedően sokszor vért adó önkéntes vehette át az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pro Vita díját. A kitüntetettek között van olyan, aki már százhatvanszor adott vért.

Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért 18-an kaptak Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékérem kitüntetést.

A Véradóbarát munkahely címet 18-an nyerték el, több vállalat és cég mellett a kecskeméti és az egri törvényszék, Salgótarján önkormányzata, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV), a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő, valamint a Tamási Rendőrkapitányság.

A díjazott munkahelyek évente többször szerveznek véradást, az azon részt vevő dolgozóknak szabadnapot biztosítanak vagy a városi véradónapokra munkaidőben is elengedik munkatársaikat. Salgótarján például ingyenes parkolást biztosít a több mint százszoros véradóknak a város egész területén.

Az ünnepségen elismerésben részesültek
velemenyezd, 2017. november 24. péntek, 12:42
Emmi: egyházi és civil szervezeteket támogat a kormány
Schanda Tamás a nyertes pályázók egyikénél, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál tartott sajtótájékoztatón elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében, A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével című felhívás alapján olyan projekteket támogatnak, amelyek fő célja az előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés lebontása, a társadalmi esélyteremtés biztosítása.

Hozzátette, 383 kérelem érkezett, több mint 18 milliárd forintos igénnyel, ezek közül 249 projektet tudnak támogatni. A nyertesek maximum 50 millió forint támogatást kapnak, a projektek megvalósítási ideje három év.

Az államtitkár kiemelte: a felhívást eredetileg 8 milliárd forint keretösszeggel hirdették meg ez év első felében, de a nagy érdeklődésre tekintettel ezt további 4 milliárd forinttal emelték.

Szólt arról, hogy megyénként átlagosan 14 pályázatot támogattak. A legsikeresebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pályázott, az
velemenyezd, 2017. november 16. csütörtök, 13:30
Megkezdődött a Közép-Európai Civil Konferencia Kecskeméten
a volt gyarmattartók szinte egyenként akarják szétszedni és alávetni a közép-európai országokat. Kijelentette: "álcivil" szervezeteket kívülről, pénzzel erőltetnek az országra az abból életformaszerűen élő külföldiek. A valódi civil szervezetek ezzel szemben a társadalom szerves létéből táplálkoznak, itt élnek és működnek. Közép-Európa jövője jelentős részben attól függ, hogy a civil társadalom reneszánsza tud-e továbbfejlődni és kiteljesedni - mondta.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) kecskeméti polgármester elmondta: a hagyományoknak köszönhetően és a széles összefogás eredményeként virágzó civil élet van a városban. Hivatalosan 2008 óta működteti Kecskemét a városi civil kerekasztalt, ahol több száz civil szervezet nyolc szakmai testületben fejti ki tevékenységét. A szervezetek az önkormányzat munkáját számos kötelező feladat átvállalásával segítik, így találva sokkal szélesebb körű, rugalmasabb és humánusabb megoldásokat - mondta.

Kiemelte: a városi támogatási program keretében évente 100
velemenyezd, 2017. október 12. csütörtök, 19:44
Államtitkár: Magyarországot az erős családok erősíthetik tovább
Schanda Tamás a kecskeméti Tudomány és Művészetek Házában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány továbbra is elkötelezett a családok iránt, éppen ezért lesz a következő év a családok éve. A családokat segítő intézkedések körét tovább bővítik, és céljuk a társadalom családbarát értékrendjének erősítése is, amiben kiváló partnerek a közvetlenül a családokkal és az őket érintő problémákkal találkozó közösségek.

Mint mondta, a civil szervezetekkel közös feladatuk, hogy a közösségeket megerősítő, a közgondolkodásra széles körben hatni tudó bázis, valódi védőháló alakulhasson ki, hogy az ott kapott értékek és tapasztalatok beépülhessenek a magyar családok életébe. Az államtitkár emlékeztetett, a Védőháló a családokért elnevezésű pályázat keretében összesen 6,2 milliárd forinttal támogatják a magyar családokat segítő civil szervezeteket, akik munkájukkal létrehozzák a családbarát társadalmat és hozzájárulnak a család szerepének erősítéséhez.

A felhívásra több mint ezer pályázat érkezett, a
velemenyezd, 2017. június 09. péntek, 16:22
Több mint hétszáz üveg befőttel segítik a kecskeméti nagycsaládosokat
A Kecskemét-Hetényegyházán megtartott ünnepségen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége úgy fogalmazott: a nyugdíjasok felajánlásukkal bebizonyították, hogy nemcsak anyagiakkal lehet a rászorulókat támogatni, hanem kétkezi munkával is.

Kiemelte: cselekedetük jó példa arra, hogy nem kell nagy, világra szóló tettekben gondolkodni.

Mindenki meg tudja találni a saját környezetében azt, hogy képességeihez, erejéhez és anyagi lehetőségeihez mérten mivel tud másoknak segíteni - mondta Herczegh Anita.

A köztársasági elnök felesége a programot 200 kilogramm cukorral, továbbá öt üveg saját készítésű lekvárral, lecsóval és paradicsommal támogatta.

A Tápláló szeretet programot a Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület indította útjára a gazdasági válság idején. A szervezet elnöke, Nyilas Kálmánné a földeken maradt termények feldolgozását tűzte ki célul, hogy az így elkészült befőttekkel és savanyúságokkal rászoruló családoknak segíthessenek.

Ötlete támogatókra
velemenyezd, 2016. szeptember 26. hétfő, 17:07
XX. Erdők Hete Programsorozat - Fedezd fel az erdőt az...
Az Országos Erdészeti Egyesület Kecskeméti Helyi Csoportja és a KEFAG Zrt. idén is több napon át, sok helyszínen, változatos programokkal várja az erdőket kedvelő közönséget ingyenes rendezvénysorozatán, a XX. Erdők Hetén. Újdonság, hogy országszerte több állami erdőgazdaság a Magyar Vöröskereszttel karöltve "erdészeti" véradó napot is szervez. Október 4-én 13-tól 17 óráig a Kecskeméti Arborétumba várják az önkéntes véradókat.

A XX. Erdők Hete Bács-Kiskun megyei programjai:
2016. október 3. hétfő

,,Út, ami összeköt..." - gyalogtúra az Alföldi Kéken

9:00 Indulás Rém község határából - a Gemenc Zrt. erdein át - az Alföldi Kéktúra útvonalán. (teljes túrahossz: 24,5 km)

12:00 Pihenő, uzsonna Érsekhalmán.

13:00 Indulás tovább a KÉK-en. (túrahossz: 12,5 km) A túrához Érsekhalmán is lehet csatlakozni!

16:00 Érkezés a Császártöltési
vicus54, 2016. szeptember 21. szerda, 18:32
„Legyünk együtt! Tegyünk együtt!” a Vadaskertben
A Kecskeméti Vadaskertnek ajánlják fel segítségüket az önkéntesség világnapján a kecskeméti székhelyű Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársai.
Legyünk együtt! Tegyünk együtt! elnevezésű kezdeményezésükhöz azonban bárki csatlakozhat.

A program során szeptember 5-én, hétfőn 16 órától kertészeti és parkrendezési munkákat végeznek a Kecskeméti Vadaskertben (Műkerti sétány 1.).
A munkába bekapcsolódó középiskolai diákoknak iskolai közösségi szolgálat teljesítéséről igazolást adnak. Kérik a jelentkezőket, hogy előzetesen írjanak az eselyteremtes.bkm@gmail.com e-mail címre, de hívhatják a 20 332 38 50-es vagy a 20 332 87 11-es telefonszámokat is.
Az önkéntesség világnapi programot a szervezet Kiskunfélegyházán és Kalocsán is megvalósítja. A két településen szeptember 5-én, hétfőn 16 órától egy-egy temetőben
vicus54, 2016. szeptember 02. péntek, 19:14
Bábel Balázs a Wojtyla-házi népkonyhán!
Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket köszöntötték a Karol Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha munkatársai és gondozottai, valamint meghívott vendégek társaságában Bábel Balázs megáldotta Brózka Marek lengyel származású szobrászművész alkotását, melyet az intézmény kerthelyiségében avattak fel. Dr. Bábel Balázs előadást tartott Mária Magdolnáról, majd maga is részt vett az ebédosztásban, végül egy asztalnál fogyasztotta el ételét a népkonyha szegényeivel. (Fotók: Mátyus István)
Az év minden napján mintegy százhúsz fő rendszeres szociális étkeztetéséről gondoskodó nonprofit intézmény javarészt magánadományokból tartja fenn működését. A teendők ellátásából önkéntesek is szép számban kiveszik részüket; többségében halmozottan hátrányos helyzetű, létminimum alatt élő rászorulók, akik a népkonyha támogatásával jutnak naponta meleg ételhez, egyéb létszükségleti cikkekhez. Az intézményben folyó munka
vicus54, 2016. július 24. vasárnap, 17:49
Jó ebédhez szólt a nóta a Wojtyla Házban!
szociális ebédre várakozó sokaság vette is a lapot; ki ütemes lábdobbantással, ki tapssal jelezte: érzi a ritmust, tetszik neki a műsor. A félórás vidám hangulatú, önfeledt nótázás után Farkas P. József alapító igazgató új támogatókat jelentett be a népkonyha ,,pódiumán"; olyan nagylelkű, barátságos emberek támogatták ma a Wojtyla Ház szegényeinek szociális étkeztetését, akik szerényen csupán ennyit mondtak el önmagukról: ,,szeretet útján járó baráti társaság".
,,A legnagyobb kecskeméti magyarnóta-kedvelő" - így aposztrofálta Farkas P. József Fejős Jenőt, amikor bemutatta őt közönségének a Wojtyla Ház ,,színpadán". Az ismert énekes hosszasan méltatta a nótaszó érdemeit hazánk történelmében, mely - szavai szerint - manapság összekötő kapocs a külföldön élő és az itteni magyarság között, ugyanis segíti az anyanyelv megőrzését olyan távoli helyeken, ahol külhonba szakadt hazánkfiai csupán szórványban vannak jelen. Azonban míg például a 100 Tagú Cigányzenekar kinti előadásain tombol a
vicus54, 2016. június 30. csütörtök, 16:38
1/5
Képek, videók
erdőpéter_nemzeti szinház
maroka
2017. december 12. kedd, 10:13
nemzeti színház.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 14:10
nemzeti-gyasznap-norma lbi
menusgabor
2017. október 06. péntek, 19:36
Jasper Nemzeti Park
dandej
2017. szeptember 30. szombat, 18:53
Vérrel áztatott nemzeti l
furaila
2017. szeptember 29. péntek, 22:39
A Retyezát Nemzeti Park
sanci81
2017. július 08. szombat, 19:54
Meggyalázott nemzeti lobo
furaila
2017. június 21. szerda, 12:03
A Nemzeti Levéltár
sanci81
2017. április 30. vasárnap, 16:44
Nemzeti színű Tulipán.jpg
irmus
2017. április 12. szerda, 20:45
Tayrona Nemzeti park (Col
scorpionsrose
2017. február 22. szerda, 15:31
Gertrúdis nyughelye
sanci81
2015. október 25. vasárnap, 15:27
I Szulejmán nyughelye.JPG
pacsakute
2015. július 31. péntek, 16:20
Benedek Elek nyughélye.jp
maria_kadar_148
2014. április 09. szerda, 14:52
nyughelye2.jpg
juditmama
2010. június 21. hétfő, 14:02
nyughelye.jpg
juditmama
2010. június 21. hétfő, 14:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.