Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 21:32 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fatimai engesztelő imaestet tartottak Mátészalkán
jelenésének napján, május 13-án rendezett engesztelő imaesten Mátészalkán, a ráckerti Szűz Mária Szeplőtlen Szíve-templomban.
Immár hagyomány, hogy májustól októberig minden hónap 13. napján zarándokok érkeznek a környező településekről Mátészalkára, hogy a Szűzanyához imádkozzanak.
Az engesztelő imaestek első részét Heidelsperger István helyi plébános vezeti; a loretói litánia után a hívek más litániákat, népi imádságokat mondanak, Mária-énekeket énekelnek, majd parakliszt imádkoznak (görög katolikus könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához). Ezt követően a jelen lévő papok rózsafüzért vezetnek. Az imaalkalom koronája a szentmise, amely éjszakába nyúló gyertyafényes, énekes körmenettel zárul.
A fatimai engesztelés immár huszonhárom éves hagyomány Mátészalkán. A Fatimai Mária-kegyszobor másolatát 1947-ben készítették el, azóta e vándorszobor többször is körbejárta a világot, útját csodák, megtérések kísérték. A volt szocialista országokba azonban 1994-ben jutott el először: tavasszal
maroka, 2018. május 17. csütörtök, 12:32
Öngyilkos merénylők robbantottak több keresztény templomnál
el - adta hírül az indonéz rendőrség.
Az elkövetők egy család tagjai voltak: az apa egy autóba rejtett robbanószerkezetet hozott működésbe, 16 és 18 éves fiaik egy motorbiciklit használtak, az anya pedig a 9 és 12 éves kislányaikkal együtt robbantotta fel magát. A merénylet az Iszlám Állam terrorszervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szervezettel hozható összefüggésbe. A család korábban Szíriában járt, nemrég tértek vissza Indonéziába.
Három keresztény, köztük egy katolikus templomot ért támadás. A merénylők még három, házilag készített robbanószerkezetet nem tudtak felrobbantani, ezeket tűzszerészek semmisítették meg. A rendőrség vasárnapra bezáratta a városban az összes templomot.
Joko Widodo elnök ellátogatott a támadások helyszíneire, és ,,barbár, embertelen és gyáva tettnek" minősítette a robbantásokat. Az indonéziai egyházak szövetsége és az ország két legnagyobb muszlim szervezete is elítélte a merényleteket. Indonézia 261 milliós lakosságának
maroka, 2018. május 15. kedd, 10:30
Újraszentelték a 600 éves római katolikus templomot .....
Újraszentelték a 600 éves római katolikus templomot Máriapócson
2018. április 24. kedd
Visszanyerte eredeti formáját Máriapócs 15. századi katolikus temploma, melynek újraszentelését Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök bérmálással egybekötött szentmise keretében végezte április 22-én
A szertartáson részt vett Szocska A. Ábel kinevezett nyíregyházi megyéspüspök; Szenes István, Pócspetri plébánosa; Pásztor Károly nyugalmazott plébános; Simon Miklós országgyűlési képviselő; Papp Bertalan, Máriapócs és Tamás György, Pócspetri polgármestere; jelen voltak más egyházi és világi méltóságok, illetve a helyi és környékbeli görög- és római katolikus hívek.
Bővebben
maroka, 2018. április 25. szerda, 11:49
A néhai bárány
viharban, egy kis eső híján, s az is inkább használt, mint ártott, elfordította a veszedelmet. A kísértetiesen szaladó búzavetések és kukoricaszárak megállottak, lassanként kitisztult az ég, s csak a megdagadt Bágy hömpölygő vize, mely szilajon, zúgva vágtatott el a kertek alatt, mutatta, hogy odafönn Majornok, Csoltó környékén nagy jégeső volt vagy talán felhőszakadás.

No, ha most ez egyszer ki nem csap az a patak, s ki nem önti a bodokiakat, mint az ürgét, akkor mégis jó dolog keresztény katolikus falunak lenni - lutheránus vidéken.

Megnépesült a part, s itt-ott megvillant egy-egy ásó vagy kapa. Az öreg Sós Pál még csáklyát is hozott. A gazdák barázdákban eresztették a folyóba az esővizet. Csak aztán vissza ne térjen többedmagával!

Piszkosan hömpölygött alá az ár, s a partok tömött fűzfabokrairól nemcsak a leveleket tépdelte le alul, de a kérget is lehámozta, itt-ott kirepedt az olvadékony földből egy darab, s elmállott a vízben. Hajnalra szélesebb csipke szeli majd a
evavicus, 2018. április 03. kedd, 23:29
Soltész Miklós: A legkisebb településen élők ugyanolyan fontosak számunkra, mint a nagyvárosok lakói
Kárpát-medencében új templomok épülnek. Szerinte ez azt jelzi, hogy az itt élők meggyőződése szerint van jövője a kereszténységnek.

Az államtitkár vasárnap délben egyházi fejlesztést érintő bejelentést tett a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébániatemplomban tartott mise után. Amint az MTI-nek elmondta: bejelentette, hogy a magyar állam 50 millió forintos középtávú támogatásával épül táborozó hely a Hargitán, félúton Székelyudvarhely és Csíkszereda között. Hozzátette: a táborhely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági pasztorációs céljait szolgálja majd. A támogatásból megvásárolják a táborozásra kiválasztott területet, megoldják annak víz és villanyellátását, és felépítik rá a szükséges épületeket, födött közösségi tereket.

Soltész Miklós ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a magyar állam 4,6 millió forinttal támogatja a csíksomlyói ifjúsági találkozót, amelyen évről évre több mint ezer fiatal vesz részt. Fontosnak tartotta, hogy az ifjúsági találkozó résztvevői mind
velemenyezd, 2018. március 18. vasárnap, 19:02
Tusnádfürdőn felszentelték a plébánia új épületét és letették a Szent Anna tanulmányi ház alapkövét
A helyi római katolikus egyházközség magyar állami támogatással vásárolt meg és alakított át plébániává egy korábbi banképületet. A Szent Anna tanulmányi házat pedig a lebontott régi plébániája helyén kívánja felépíteni.

Ünnepi köszöntőjében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára példaértékűnek tartotta, hogy a tusnádfürdőiek a Ceausescu-diktatúra idején voltak képesek római katolikus templomot építeni. "A rombolásra Önök építéssel, a reményvesztettségre hittel válaszoltak" - fogalmazott az államtitkár.

Potápi Árpád János arra kérte a székelyföldi fürdőváros lakóit, hogy folytassák az építkezést, és vegyenek részt az április 8-i választásokon. "Ne hagyjuk veszélybe kerülni azokat az eredményeket, amelyeket együtt értünk el, védjük meg közösen értékeinket, amelyekért őseink szívvel, lélekkel, szabadságharcosaink tűzzel, vassal küzdöttek!" - fogalmazott.

A tusnádfürdői plébánia új épületét, és a Szent Anna tanulmányi ház alapkövét Tamás József, a
velemenyezd, 2018. március 18. vasárnap, 17:12
Felújítás miatt három évre bezár a kolozsvári Szent Mihály plébániatemplom
A római katolikus egyház az Európai Uniótól nyert 18 millió lej (1,26 milliárd forint) támogatást a 22 millió lejes (1,54 milliárd forint) összköltségű műemlék-felújításra. A támogatási szerződést még Kovács Sándor főesperes írta alá 2017 októberében, két hónappal a halála előtt.

Veres Stelian plébániai kormányzó tájékoztatása szerint márciusban adják le a felújítás műszaki tervét, és ennek a jóváhagyása után következhet a kivitelező kiválasztása. Valószínűsítette, hogy húsvét és pünkösd között elkezdődhetnek a munkálatok. A tervek szerint a felújított templomot 2021 késő őszén nyitják meg újra a látogatók előtt. Azt tervezik azonban, hogy addig havonta biztosítanak munkalátogatási lehetőséget az érdeklődőknek.

A plébániai kormányzó szerint a templom tetőszerkezetének kijavítása, a cserepek újrarendezése és a kőfalak letisztítása lesz a legnagyobb beavatkozás. Ugyanakkor korszerű világítással, elektromos hálózattal és fűtésrendszerrel is ellátják a templomot, és állandóan látogathatóvá teszik
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 16:42
Ministránsokkal találkozott elsőszombaton Erdő Péter bíboros
szemléljük Jézus személyét, életét és vegyük magunkhoz testét az Eucharisztiában. De keressük az Istennel való találkozást Krisztus titokzatos testében, az Egyház közösségében is, az élő kövekből épült új templomban.
- 3. A mai elsőszombati imaórát a magyar ifjúságért és a családokért ajánlottuk fel. Budakalász és ezen belül is Szentistvántelep szerencsés helyzetben van. Szép lakóházak épülnek itt. Fiatalabb családok költöznek ide, lehetőség van arra, hogy eleven közösségi élet alakuljon ki. De a katolikus közösség élete nem csupán barátkozás és kellemes időtöltés - az is, persze, mert a kegyelem a természetre épül -, hanem újra és újra lehetőséget ad arra is, hogy Krisztussal találkozzunk, aki középpontja életünknek és az egész világmindenségnek. A jó katolikus közösségben mindig érezzük Krisztus jelenlétét, tanulmányozzuk az ő tanítását, tudunk közösen imádkozni, közösen kérni a segítségét. És van okunk arra is, hogy együttesen, imádságban adjunk hálát neki. Az ilyen közösségek megújítják
maroka, 2018. március 06. kedd, 11:24
Balog Zoltán magyar támogatással épült iskolát, lakóházakat adott át Észak-Irakban
A miniszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a kurd autonóm kormány oktatási és megbízott vallásügyi miniszterével, Pistivan Szadikkal, valamint a káld katolikus egyház erbíli püspökével, Bashar Matti Wardával együtt avatta fel a káld katolikus egyház által fenntartott iskolát, amely a magyar állam és a Magyar Katolikus Egyház együttműködésében, összesen 200 millió forintos támogatással épült fel.

A Szűz Máriáról elnevezett iskola több száz gyermeknek ad lehetőséget a tanulásra. Közöttük vannak eredetileg ott élő és máshonnan elmenekült gyerekek is. "A fiatalok helyben maradásához a legfontosabb az, hogy meginduljon itt az oktatás, hiszen az a célunk, hogy itt segítsük őket, és ne a bajt vigyük Magyarországra" a tömeges migrációval - jelentette ki Balog Zoltán. "Segítünk a menekülést fontolgató családoknak abban, hogy itt tudjanak maradni, illetve, ha már elmenekültek, akkor visszatérhessenek otthonukba" - tette hozzá.

A Szent József-klinikán aláírt megállapodás arról szól, hogy
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 12:41
Izrael meghátrált a jeruzsálemi egyházi tulajdon adóztatása terén
Izrael kedden úgy döntött, hogy lépéseket tesz az egyházzal kialakult válság megoldása érdekében, hogy ismét megnyílhasson Jeruzsálem egyik legfontosabb szent helye.

Az adózást elutasító keresztény egyházak vasárnap közösen, meghatározatlan időre bezárták a látogatók elől a jeruzsálemi Szent Sír székesegyházat, amelyet még kedden sem nyitottak meg.

Tiltakozásuk hatására az izraeli kormány befagyasztotta az egyházi ingatlanok adásvételét korlátozó, ellentmondásos törvényjavaslatot, ajeruzsálemi városháza pedig elhalasztotta az egyházi tulajdonban lévő ingatlanok megadóztatását.

A miniszterelnöki hivatal nyilatkozata szerint Benjamin Netanyahu miniszterelnök, Nir Barkat jeruzsálemi polgármester és Cahi Hanegbi regionális együttműködési miniszter közösen bizottságot alakít, amely majd megpróbál megoldást találni az adóbehajtás kérdésében.

A Jézus keresztre feszítésének és sziklasírba temetésének keresztény hagyomány szerinti helyén emelt templomot 1948, a függetlenségi háború harcai óta
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 16:54
Bezárták a Szent Sír-bazilikát tiltakozásul a jeruzsálemi városháza adóztatása ellen
A Jézus keresztre feszítésének és sziklasírba temetésének keresztény hagyomány szerinti helyén emelt templomot 1948, a függetlenségi háború harcai óta még sohasem zárták be.

A lépésről együtt határozott a templomot felügyelő római katolikus, görög ortodox és örmény egyház. Az egyházak a status quo, az eddigi helyzet felrúgásával vádolták Izraelt, és hogy szisztematikus és példátlan támadást hajtott végre a szentföldi keresztények ellen.

A jeruzsálemi városháza komoly adóhátralék befizetését kéri a város keresztény egyházak tulajdonában álló gazdasági érdekeltségeitől, üzlethelyiségeik, bérbe adott ingatlanjaik után, de hangsúlyozták, hogy az imákra és hitéletre használt épületek továbbra is adómentesek maradnak.

Egy törvénytervezet miatt is tiltakoznak, amely az egyházi ingatlanok magánszemélyeknek történő adásvételét szabályozná és korlátozná. Ennek az indítványnak a megvitatását az egyházak elutasító véleménye miatt egy héttel elhalasztotta az izraeli törvényhozás, a kneszet.
velemenyezd, 2018. február 25. vasárnap, 23:49
Esztergom kegyhely - Bazilika
Vári Boldogasszony búcsújáró helye.
Esztergom a magyar katolikus egyház központja, az Esztergomi főegyházmegye székhelye, a mai Komárom-Esztergom megyében fekszik.
..........
A mai búcsújáró kápolnát 1506-1511 között Bakócz Tamás prímás építtette a régi Szent Adalbert-templom déli oldalához, s ide is temetkezett. A kápolna átvészelte a török kort és a várostromokat. A jelenlegi bazilika építése során 1822-ben Packh János építész a kápolnát 1600 darabra bontotta s a székesegyház testébe áthelyezve újra felépítette. A Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelt kápolna oltároromzatán az Angyali üdvözlet márvány reliefje, lejjebb pedig Bakócz Tamás térdeplő alakja látható. Az oltárfülkék eredeti szobrai ismeretlenek. A jelenlegiek: Szent Adalbert és Szent István király. Az oltárépítmény közepén függ a kegykép, amely a Pócsi Mária másolata.
A legendás hagyomány szerint Mária fára festett képét ép állapotban találták meg a
maroka, 2018. február 21. szerda, 12:51
1/58
Képek, videók
Mátészalkán
szilika
2007. február 06. kedd, 15:33
Templomban
sanci81
2018. május 21. hétfő, 16:24
Pap a templomban.jpg
chillik
2017. február 17. péntek, 06:38
a templomban
orban47
2016. május 31. kedd, 21:15
Templomban.gif
pacsakute
2015. december 20. vasárnap, 21:48
Illionisi templomban.jpg
pacsakute
2015. december 10. csütörtök, 11:18
Jézus a templomban.gif
pacsakute
2015. augusztus 13. csütörtök, 09:53
Szent István mozdony
irmus
2018. május 19. szombat, 16:44
édesanyámnak István..jpg
ildikocsorbane2
2018. május 05. szombat, 17:34
Udud István Ibolya.jpg
maria_kadar_148
2018. április 22. vasárnap, 14:59
Ágh István Aranyeső.jpg
maria_kadar_148
2018. április 22. vasárnap, 14:54
Szeged-Szt.István tér-ann
agica2004
2018. március 21. szerda, 15:39
Szeged-Szt.István tér-Víz
agica2004
2018. március 21. szerda, 15:38
Gyurcsó István: Hóvirág
maria_kadar_148
2018. március 20. kedd, 22:25
SzKT, Nagy István.jpg
agica2004
2018. március 20. kedd, 21:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.