Regisztráció  Belépés
2018. február 25. vasárnap | 8. hét | 56. nap | 09:02 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A katolikus iskolák javára gyűjtenek ma a templomokban
"Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik" a katolikus egyház "oktatási-nevelési szolgálatának támogatását" - írták.

Magyarországon az idei tanévben 150 óvodát, 244 általános iskolát, 95 gimnáziumot, 30 szakközépiskolát, 52 szakgimnáziumot, 5 szakiskolát, 56 kollégiumot és 36 alapfokú művészeti iskolát tart fenn 15 egyházmegye, 27 szerzetesrend és három egyéb egyházi szervezet - olvasható az MKPK közleményében.
velemenyezd, 2018. február 25. vasárnap, 07:04
Róma, Aleppo és Moszul közösen hívja fel a figyelmet a keresztények üldözésére
Az Afrikában és Ázsiában tapasztalható keresztényellenesség két áldozatát és rokonaikat fogadta Ferenc pápaa Vatikánban a keresztényüldözésnek szentelt figyelemfelkeltő napon. Galerius római császár ugyanis a 4. század elején ezen a napon rendelte el a keresztények üldözését.

A katolikus egyházfő a nigériai Rebecca Bitrunnal találkozott. A nőt 2014-ben rabolta el a Boko Haram radikális iszlamista szervezet, amelynek két évig volt fogságában. A terhes Rebecca Bitrun nem tagadta meg keresztény hitét, ezért egyik kisgyerekét megölték, egy másikat eladták. Ferenc pápa fogadta a pakisztáni Asia Bibi férjét és egyik lányát is. A hazájában a katolikus kisebbséghez tartozó Asia Bibit a muzulmánokkal szembeni "rágalmazás" vádjával kilenc év börtönre, majd halálra ítélték. Jelenleg fellebbezése felülvizsgálására vár.

Rebecca Bitrun és Asia Bibi rokonai felszólalnak a római Colosseumnál rendezett megmozduláson, amelyen többek között Pietro Parolin szentszéki államtitkár, Nunzio Galantino az olasz
velemenyezd, 2018. február 24. szombat, 14:21
Emléknap - Soltész: az áldozatok "megkapták az igazukat"
Soltész Miklós elmondta, a kommunizmus nevében mintegy százmillió embert irtottak ki a Földön hetven év alatt, az áldozatok száma azonban még ennél is nagyobb.

Az áldozat mellett a hűségről is beszélni kell, hiszen az, hogy sokan megőrizték hűségüket kereszténységük vagy hazájuk iránt, tiszteletre méltó még ennyi év távlatából is - utalt az 1948-ban a felekezeti iskoláikért harcoló, majd a kommunista megtorlást elszenvedő pócspetri emberekre az államtitkár.

A római katolikus templomban, az áldozatok emlékére megtartott szentmisén Soltész Miklós felidézte, hogy hetven évvel ezelőtt jelentette be az akkori kormány a felekezeti iskolák államosítását, és ezzel elkezdődött a papok és az egyházi rendek képviselőinek üldözése és bebörtönzése.

Ebből Pócspetri is "kivette a részét", a község hatalmas áldozatot hozott - emlékeztetett az 1948. június 3-án a településen történtekre az államtitkár. Ezen a napon Asztalos János plébános felhívására az esti litánia után több száz hívő vonult a községháza
velemenyezd, 2018. február 23. péntek, 18:53
Tartós élelmiszert gyűjtenek jövő vasárnaptól a katolikus templomokban
kérjük, hozzák el a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat, és tegyék a templomban erre kijelölt helyre" - fogalmaztak.

"A legkisebb adománnyal is a felebaráti szeretet csodája valósul meg közöttünk. A templomainkban összegyűjtött élelmiszerek nemcsak táplálékot jelentenek, hanem üzenetet is visznek magukkal, a gondviselő Isten kézzelfogható szeretetét a nélkülöző családokba" - olvasható a közleményben.

A jövő vasárnapi szentmiséken és az azt követő héten, március 4-től 11-ig várja a katolikus egyház az adományokat, amelyeket a Katolikus Karitász juttat majd el a rászorulókhoz.

A körlevélben kitértek arra is, hogy a korábbi években meghirdetett gyűjtések eredményeképpen családok ezreit tudták segíteni azokkal a segélycsomagokkal, amelyeket a hívek adományoztak. Ha minden hívő legalább egy kilogramm adományt visz a templomba, akkor újra nagyon sok családnak tudnak segíteni, "az irgalmas Jézus példáját követve" - tették hozzá.

Telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatnak a hívek a
velemenyezd, 2018. február 23. péntek, 12:32
A nép tiszta lelke a gyermekekben szüleik újjá…
diktatúra. (Hasonló kultúra-, és magyarellenes terrorcselekmény történt a MTA-n is.)

Tulajdonképpen ez az a dátum, amelynek említése után felesleges volna tovább írnom, hiszen az okot már megneveztem. S ebben az említett okban benne van ezernyi más erkölcsi és társadalmi tragédia is, amelyeknek a kifejtése könyvterjedelmet igényelne. Ezért nem is itt folytatom... Inkább egy nagy lépéssel közelebb jövök a mai magyar és európai valósághoz.

A kommunisták által meghagyott nyolc katolikus egyházi iskola tanárai azért lehettek kiváló pedagógusok és nevelők, mert ők nem csak a szocialista egyetemen sajátították el tudásukat, hanem a kolostorok könyvtáraiban pallérozódtak, és az idősebb, de a tanítástól eltiltott, vagy kiöregedett szerzetestársaktól is kaptak útravalót. Az állami egyetemekről és iskolákból kiöregedett, még rendkívül jó képzésben részesült tanárok helyét azonban már a kétes képzettségű oktatók által nevelt fiatalok vették át, akik a szocialista erkölcs és elmélet alapján
menusgabor, 2018. február 22. csütörtök, 17:30
Magyar kormánytámogatással felújított óvodákat adott át Grezsa István Kárpátalján
és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa elmondta: a program keretében az elmúlt hónapokban mintegy 25 óvodát korszerűsítettek Kárpátalján a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) koordinálásával. Kiemelte, a magyar kormány támogatásával ezúttal három gyermekintézmény újult meg, Beregdédán kívül a közeli Makkosjánosiban és a nagyszőlősi járási Tiszabökényben, összesen 13 millió forintból.

Mivel mindhárom település lakosságának zöme görögkatolikus - folytatta -, a felújítási munkálatokat a görögkatolikus egyház szervezte. Jelképesnek nevezte, hogy az összesen mintegy 120 férőhelyes három gyermekintézményben teljes egészében megújult a fűtési rendszer, így az eddig is családias légkörhöz tényleges meleg is társul azt követően, hogy korábban télen sokszor 12-13 fokot mértek a helyiségeikben.

A kormánybiztos jelezte, hogy Kárpátalján folytatódni fognak az összesen 4 milliárd forint óvodafejlesztési program keretében folytatott felújítások és
velemenyezd, 2018. február 22. csütörtök, 17:06
Szent Péter apostol székfoglalása 02.22
minden hatalom kútfejét: annak általad rendelt egyházi és világi képviselőit köteles engedelmességgel tiszteljem, s így isteni törvényednek készséggel hódolva, teljesítsem szent akaratodat

Elmélkedés C. Horváth István Sándor
Amikor az apostolok Jézus mennybemenetelét követően szétszéledtek Jeruzsálemből, Péter Antióchiába került. Ennek a városnak lett a püspöke mindaddig, míg Rómába nem indult. A mai ünnep az ő antióchiai püspöki tevékenységének állít emléket. Székfoglalásának napja a katolikus hagyomány szerint a Jézus Krisztus által alapított Egyház egységét jelképezi. Az Úr Jézus egyetlen Egyházat alapított és ennek vezetését a tizenkét apostol egyikére, Péterre bízta. Krisztus szándékának megfelelően Péter és utódai, a római pápák minden korban a Jó Pásztor példája szerint vezetik az Egyház közösségét, megerősítve hitükben a Krisztushoz tartozókat. A pápa egyik feladata a hit, a szentségek és a közösség egységének védelme és előmozdítása.
Szembe kell néznünk azzal a sajnálatos
maroka, 2018. február 22. csütörtök, 11:01
Esztergom kegyhely - Bazilika
Vári Boldogasszony búcsújáró helye.
Esztergom a magyar katolikus egyház központja, az Esztergomi főegyházmegye székhelye, a mai Komárom-Esztergom megyében fekszik.
..........
A mai búcsújáró kápolnát 1506-1511 között Bakócz Tamás prímás építtette a régi Szent Adalbert-templom déli oldalához, s ide is temetkezett. A kápolna átvészelte a török kort és a várostromokat. A jelenlegi bazilika építése során 1822-ben Packh János építész a kápolnát 1600 darabra bontotta s a székesegyház testébe áthelyezve újra felépítette. A Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelt kápolna oltároromzatán az Angyali üdvözlet márvány reliefje, lejjebb pedig Bakócz Tamás térdeplő alakja látható. Az oltárfülkék eredeti szobrai ismeretlenek. A jelenlegiek: Szent Adalbert és Szent István király. Az oltárépítmény közepén függ a kegykép, amely a Pócsi Mária másolata.
A legendás hagyomány szerint Mária fára festett képét ép állapotban találták meg a
maroka, 2018. február 21. szerda, 12:51
2018. évi történelmi évfordulók 02. 21.
Február 21. az év 52. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 313 (szökőévekben 314) nap van hátra.

Névnapok: Eleonóra + Adolf, Bódog, Germán, Györe, György, Györk, Györke, Lenóra, Leona,
Leonóra, Nóra, Patony, Péter, Pető, Zakariás, Zelmira

Politikai események
1431 - Megkezdődik Jeanne d'Arc pere.
1613 - Oroszországban trónra lép I. Mihály cár, a Romanov-házból való első uralkodó.
1711 - II. Rákóczi Ferenc örökre elhagyja Magyarországot.
1848 - Marx Károly és Engels Frigyes kiadja a Kommunista kiáltványt.
1916 - Megkezdődik Verdunnél az I. világháború legvéresebb csatája.
1939 - Keresztes-Fischer Ferenc m.kir. belügyminiszter rendeletileg feloszlatja a hungarista Magyar Nemzeti Szocialista Pártot.
1945 - Az Ivo Dzsima-i partraszállást támogató USS Saratoga repülőgép-hordozót három perc alatt öt kamikaze találja el, a hajó nem süllyed el; a USS Bismarck Sea azonban legénységének 218 tagját viszi magával a hullámsírba.
1965 -
ametiszt54, 2018. február 21. szerda, 12:31
2018. évi történelmi évfordulók 02. 21.
Február 21. az év 52. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 313 (szökőévekben 314) nap van hátra.

Névnapok: Eleonóra + Adolf, Bódog, Germán, Györe, György, Györk, Györke, Lenóra, Leona,
Leonóra, Nóra, Patony, Péter, Pető, Zakariás, Zelmira

Politikai események
1431 - Megkezdődik Jeanne d'Arc pere.
1613 - Oroszországban trónra lép I. Mihály cár, a Romanov-házból való első uralkodó.
1711 - II. Rákóczi Ferenc örökre elhagyja Magyarországot.
1848 - Marx Károly és Engels Frigyes kiadja a Kommunista kiáltványt.
1916 - Megkezdődik Verdunnél az I. világháború legvéresebb csatája.
1939 - Keresztes-Fischer Ferenc m.kir. belügyminiszter rendeletileg feloszlatja a hungarista Magyar Nemzeti Szocialista Pártot.
1945 - Az Ivo Dzsima-i partraszállást támogató USS Saratoga repülőgép-hordozót három perc alatt öt kamikaze találja el, a hajó nem süllyed el; a USS Bismarck Sea azonban legénységének 218
skorpiolilike, 2018. február 21. szerda, 12:28
Hallgass a kávéscsészédre, avagy negyven gyakorlati ötlet
Hallgass a kávéscsészédre, avagy negyven gyakorlati ötlet a nagyböjtre szülők számára


Készülj fel, tervezz, hogy gyümölcsöző legyen a nagyböjti időszak! - tanácsolja az Aleteia nemzetközi katolikus portál szerzője, Emily Jaminet író, rádiós személyiség, feleség és hét gyermek édesanyja. Segítségül kreatív és praktikus ötleteket gyűjtött össze a szülők számára.

Ezek az ötletek inspirációul szolgálnak ahhoz, hogy a szülők felkészülhessenek, hogyan tudják minél mélyebben megélni a nagyböjti időszakot. A negyven ötlet közül lehet csak egyet választani, de akár többet is... (Néhány ötletet kiegészítettünk, illetve módosítottunk a magyarországi lehetőségekhez igazítva - a szerk.)

1. Engedd, hogy az Eucharisztia megerősítsen! Gondold át, hogy vasárnapon kívül mikor tudnál hetente még egy nap szentmisén részt venni. Talán elmehetsz a közeli katolikus iskola szentmiséjére vagy szombat reggel a templomodba.

2. Menj el gyónni! Jelölj ki a naptáradban
suzymama, 2018. február 21. szerda, 11:02
Eger kegyhely
lett, és a szentképet, el-szaladván onnét az Apácza Szüzek, nem tudhatni hová vitték . . ."
A török alóli felszabadulás után 1698-ban a rend ausztriai tartományából szerviták telepedtek le Egerben. Mais álló rendházukat 1728-1738 között építtették. Felújították a máriás búcsújárást is, a rendi szellemnek megfelelően a Fájdalmas Anya tiszteletére. Az egyházi feljegyzések és a fogadalmi tárgyak tanúsága szerint számos imameghallgatás történt e helyen. Főleg Heves, Borsod, Abaúj, Nógrád és Gömör katolikus magyar népe zarándokolt ide. A búcsúsok száma mais meghaladja a tízezret.
A búcsú - ahogyan nevezik: fájdalmas búcsú, servita búcsú - a környező egri utcák lakosságának is nagy ünnepe. Családi összejövetelt, vendégséget is tartanak ilyenkor. A zarándokok egy része máig fekete ruhában érkezik, ezzel is a Fájdalmas Anya tiszteletét akarják hangsúlyozni.
A búcsú idején a szervita templom körüli utcákban kirakodóvásár van. Századunk közepéig viasz fogadalmi tárgyakat is árultak itt, amelyet
maroka, 2018. február 20. kedd, 19:52
1/558
Képek, videók
thaifoldi-templomok-00 1.j
svisser
2017. július 24. hétfő, 15:11
templomok-24.jpg
svisser
2017. július 24. hétfő, 15:10
templomok_bali_1102801 _91
svisser
2017. július 24. hétfő, 15:04
buddhista-templomok-2. jpg
svisser
2017. július 24. hétfő, 15:02
Palotáknak, templomoknak
chillik
2017. június 13. kedd, 05:31
Templomok.jpg
chillik
2016. október 02. vasárnap, 06:25
2templomok 9.JPG
feviroza
2016. február 05. péntek, 00:25
2templomok 8.JPG
feviroza
2016. február 05. péntek, 00:25
2templomok 7.JPG
feviroza
2016. február 05. péntek, 00:25
2templomok 6.JPG
feviroza
2016. február 05. péntek, 00:25
2templomok 5.JPG
feviroza
2016. február 05. péntek, 00:25
Katolikus templomok
veronaplo
2009. november 28. szombat, 10:33
Katolikus templom Dömsöd.
bodajne
2017. december 12. kedd, 18:16
Dömsöd, Katolikus templom
bodajne
2017. december 12. kedd, 17:55
P1540430Katolikus kápolna
irmus
2017. augusztus 31. csütörtök, 09:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.