Belépés
2018. október 15. hétfő | 42. hét | 288. nap | 13:24 | Teréz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Négy évszak - Szeptember
Márai Sándor Négy évszak
(részlet)

Szeptember

Bombával és ökörnyállal kezdődik, s a végén, szeptember végén, természetesen egy verssel ér véget, melyben minden rögzítve van, amit e pillanatról mondani lehet. Ez a vers külön lebeg a világirodalomban, mint egy eltévedt bolygó, melynek semmi köze a naprendszerhez, honnan elszakadt. Tartalma szegényes. Mindössze arról szól, hogy még nyílnak a völgyben a kerti virágok, s a huszonnégy éves költő neszeli az öregséget, az elmúlást, a szerelem állhatatlanságát. Ezenfelül még a világmindenség is benne van, s minden, amit az ember élettel és halállal kapcsolatban érez.

[...]

Az ősz a Hűvösvölgyben kezdődik, valamivel a Vámház mögött, s a Nagykovácsi-rétet megkerülve elhalad a Szép Juhászné mellett; így tart a város felé. Mire az Olasz fasorba beér, már egészen városias, lódenkabátos. Délután négy és öt között kezdődik, mikor a Veronikánál még cigányzene szól, s a hűvösvölgyi cukrászdában szegény, nyugdíjas,
taltos1, 2018. szeptember 27. csütörtök, 01:41
H. Kohut Katalin: Aranygarádics
H. Kohut Katalin: Aranygarádics

A jó ember a szíve törvényei szerint él. Nem fekszik le addig, míg le nem rendezi a problémákat. Itt gondolok vétlenségekre, ha valakit megbánt akarat nélkül jóváteszi, vagy ha összeveszik valakivel, megbeszéli halkan, érvekkel támasztva alá saját igazát. Az őszinteség minden kapcsolat alapja, enélkül az emberi együttélés lehetetlen.

A kilencvenes évek elején volt egy álmom, mely mindig vissza-visszatért. Egy aranylépcsőn mentem felfelé, s mikor félúton jártam, mindig megfogott valaki és visszaküldött azzal, hogy nekem még tisztulnom kell a cigarettától. Nem véletlen talán, hogy ennyi bűnöst ültetnek a vádlottak padjára, s hogy ez annyi művészt foglalkoztatott, mint mindig visszatérő probléma. Az emberek általában nem cigarettáznak, mert nincsen különösebb hibájuk, legfeljebb annyi, amennyit a szüleiktől örökölnek. Nem ismerik a rosszat, ezért összezavarodnak, amikor a képviselőivel összetalálkoznak. Nem értik a viselkedésüket, s nem képesek
kohlinka, 2018. szeptember 26. szerda, 08:22
H.Kohut Katalin: Karácsony 2017
H.Kohut Katalin: Karácsony 2017

Talán e Szenteste utolsóm egyedül,
remélem, jövőm majd barátokkal vegyül
és lesznek igazi, hűséges rokonok,
egyetlen kapcsolat sem lesz hozzám konok,

vágyom rá, míg élek és várok szüntelen,
eljönnek énértem, elmegyek hirtelen,
cipőmnek porát is itt hagyom örökre,
emlékeznem sem kell a sötét ködökre,

hófehér patyolat földiség, tisztaság,
megmossa a szívét ártatlan balgaság,
oktalan nem tűr majd senki soha többé,
tettek átváltoznak nagy szeretet-gömbbé,

mely siklik felettünk, megindul a Föld is,
arany fogatában párom lesz a kocsis,
s amerre elhalad a béke követe,
kizöldül a fű is, harmat szövétneke,

szeretném a rendet, gyógyulást legelőbb,
hogy hálát zengjek majd a jövő előtt,
uramnak azt mondom, szerelmem az övé,
ő formál majd engem szépasszonnyá, nővé,

akár Pygmalion, rajong majd művéért,
hangomért, csendülve daloló
kohlinka, 2018. szeptember 25. kedd, 19:39
Szeptember
szeptember végén, természetesen egy verssel ér véget, melyben minden rögzítve van, amit e pillanatról mondani lehet. Ez a vers külön lebeg a világirodalomban, mint egy eltévedt bolygó, melynek semmi köze a naprendszerhez, honnan elszakadt. Tartalma szegényes. Mindössze arról szól, hogy még nyílnak a völgyben a kerti virágok, s a huszonnégy éves költő neszeli az öregséget, az elmúlást, a szerelem állhatatlanságát. Ezenfelül még a világmindenség is benne van, s minden, amit az ember élettel és halállal kapcsolatban érez.

Ezt a verset mondogatom, s kutyámmal járok, mint egy orosz író, az édes, mustszagú és enyhén mustárgáz illatú őszben. A présházakban töltik a hordókat, és a gyárakban töltik a bombákat, messze valahol, szerte az őszülő világon.

A vers olyan erővel kezd szólani, szeptember végén, mintha megszólalt volna valahol egy láthatatlan zenekar. Hozzám tartozik, mint egy személyes élmény emléke. Minden szavát külön szeretem: azt is, hogy kerti virág-ot írt őszi virág-ok helyett,
evavicus, 2018. szeptember 24. hétfő, 21:32
Macron és Merkel a francia-német együttműködés folytatása mellett foglalt állást
hangsúlyozta a német kormányfő a megbeszélés előtt a marseille-i kikötőre néző Pharo Palota előtt.

A négyórásra tervezett találkozó előtt elhangzott sajtónyilatkozatában a kancellár kijelentette: olyan Európára van szükség, amely - mint fogalmazott - önálló, és önállóan képes megoldani problémáit.

Merkel a jövő májusi európai parlamenti választásokra utalva kiemelte, hogy "addig még van intéznivaló". Ennek kapcsán említette a migrációt, valamint a valutaunió továbbfejlesztését.

A migrációval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a két ország ezen a téren azonos állásponton van.

Angela Merkel állást foglalt az unión belüli védelmi, biztonsági együttműködés erősítése mellett, és ennek kapcsán utalt a külpolitikai kihívásokra.

A francia elnök a következő hónapok egyik legnagyobb közös európai feladatának a migrációs kérdést jelölte meg, amelyet "Marseille és a Földközi-tenger térsége oly jól ismer", s amelyet szerinte "lehetőségként és nem félelemként" kell kezelni.

Emmanuel Macron a
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 20:14
Szakértő: nem veszi komolyan a politika a globális felmelegedést, klímaváltozást
A szakértő az m1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta, bár az ENSZ elismerte és kinyilvánította, hogy az embernek köze van a globális felmelegedéshez, ennél többet nem tett.

Eközben a szén-dioxid növekvő mennyisége miatt egyre savasabbak a tengerek, fehérednek, elhalnak a korallok, és az Antarktiszton sem mértek soha ekkora koncentrációban szén-dioxidot.

A felmelegedéssel kapcsolatban a szakember azt mondta, vannak olyan rejtett elemek, amelyek képesek egymást felerősíteni a folyamatban, így a Föld felmelegedése, az iparosodás óta számított átlaghőmérséklet-emelkedés könnyen meghaladhatja a 2 Celsius-fokot.
velemenyezd, 2018. augusztus 21. kedd, 20:25
Van-e LÉNYEGI különbség a két novella között?
abszolúte semmi értelme és célja!...
Egy lélegzetvételnyi hatásszünettel később hozzá fűzte még: - Viszont jó, ha tudja, fiatalember: a csüggedés a halál előszobája! Ezért hát, bármi történjék is az életben, csak jókedv, tiszta szív, és jómodor; ez a legfontosabb. És fogjon valami olyanba, amiben mélyen hisz, s amit legbelül óhajtva szeret, és tegyen meg érte mindent, amit csak tiszta lélekkel megtehet, s alkosson benne olyat, ami sokak jó-emlékezetében megmarad! És bátran nyújtogassa kapcsolati ,,csápjait" is, ám kerülje a becstelen, aljas emberek társaságát, mert azok fertőznek, akár a pestisesek! Ha egy-levegőt szív velük, maga is olyanná lesz, mint ők. ...Ja!... Hogy mi a becstelenség és aljasság?... Nos, nagyjából mindaz, amit sosem szeretne mások tehetetlen célpontjaként elszenvedni...
Amint befejezte, nehézkesen felállt, fanyar-mosollyal ,,Minden jót!" köszönt, s meg sem várva a viszont-választ, elindult lassan a park kijárata felé, átadva az
foxworkinspace, 2018. augusztus 04. szombat, 21:55
A negatív érzelem, stressz, harag
gondolat? A megoldás ez: a céljainkra gondoljunk állandóan!Gondoljunk a céljainkra állandóan! A céljaink, ha leírtuk őket, ha eldöntöttük, mit akarunk, és van tervünk megvalósításukra, ha állandóan a céljainkra gondolunk, lassan szokássá válnak. (Brian Tracy)Felelősség vállalás hiánya - Negatív érzelmek.

Hihetetlen hatással volt rám egy megállapítás és azóta sem szabadulok tőle. Mégpedig az, hogy milyen szoros a kapcsolat a felelősség nem-vállalása és a negatív érzelmek között. Továbbá az a tény, hogy a negatív érzelmek a legnagyobb blokkoló vagy romboló tényezők mindannyiunk életében.Ha elfogadjuk, hogy életünk célja az, hogy minél nagyobb lelki nyugalmat, boldogságot, megelégedettséget érjünk el, akkor meg kell vizsgálnunk, mi az, ami meggátolja, megakadályozza, ami útjában áll annak, hogy valóban élvezzük az életet. Rá fogunk döbbenni, hogy ez mindig valamilyen negatív
eposz, 2018. július 18. szerda, 00:10
Rudolf Steiner - Eleven kölcsönhatás élők és holtak között
városban éppen a magasztos háttér szépíti majd az itt töltött napokat barátaink számára és ezért különösen megőrzik emléküket. Ezek az emlékezés napjai lesznek, kiváltképpen azért, mert külsőleg, fizikai látással is meggyőződhetünk arról, hogy itt, ezen a vidéken is olyan antropozófus szívekre találunk, amelyek velünk együtt törekedvén az emberiség szellemi kincseire, a mi szívünkkel együtt dobognak. Bizonyos, hogy mi látogatók úgy érezzük majd, hogy még szorosabb, még szeretetteljesebb, még drágább az a kapcsolat, amely bennünket azokhoz köt, akik minket ilyen szeretettel fogadtak.

Amit ismertetni szeretnék, annak - mivel először vagyunk együtt - aforisztikus jellege lesz. A szellemi világ területéről akarok olyasmit közölni, amit jobban és könnyebben lehet élőszóval elmondani, mint írásunkkal lejegyezni. Könnyebb szóval elmondani, nemcsak azért, mert a világ előítéleteivel szemben sok vonatkozásban még nehéz mindazt az írásra bízni, amit az ember szívesen bíz az odaadó antropozófus szívekre,
eposz, 2018. július 05. csütörtök, 20:13
Barátság a Szentírásban
megdicsőülésének és gyötrődésének a Gecsemáné-kertben.] Sajnálatos módon a barátságról szóló legtöbb beszélgetés végigszalad a Példabeszédekben található néhány igeversen, és azok alapján készít egy nagyon kivonatos listát, amely "Milyen a jó barát?" címmel az emberi erények legjavát sorolja föl. A formátum kicsit törvénykezés jellegű: "A jó barát hűséges, igazságos, szerető szívű, kész az áldozatra és a feddésre. Ha szeretnéd Istent is és a barátaidat is megelégíteni, keressed ezeket a jellemvonásokat emberi kapcsolataidban".
Ezzel persze máris visszatértünk a "mindent bele" keresztyénséghez. Teljesen ellene mond az evangélium gondolatmenetének, ha egymás után kiragadunk különálló igéket a Példabeszédekből, és ezt mondjuk: "Tedd ezt vagy azt! Légy ilyen vagy olyan!" A Példabeszédek könyve megmutatja a bölcsesség útját. A baj csak az, hogy saját erőnkből soha nem tudjuk azt az utat követni, ahogyan azt a Példabeszédek szerzői mondják (3,7-12). A barátságot a kötelességtudatnál mélyebb talajba kell
kalmanpiroska, 2018. május 03. csütörtök, 14:28
A megbocsátás ereje abban áll,hogy a kapcsolat új életre kel
A megbocsátás ereje abban áll, hogy a kapcsolat új életre kel.
Amikor úgy döntünk, hogy nem bocsátunk meg, a kapcsolatra
kimondjuk a halálos ítéletet. Ha nem jön létre a megbocsátás,
akkor a kapcsolat elhal. A megbocsátás segítségével a kapcsolatok
újra élettelivé, sőt gazdagabbá válhatnak.

(Gary Chapman)
skorpiolilike, 2018. április 16. hétfő, 16:33
Szemtől szemben egymással
Klassz dolog csavarogni, birkózni velük, feldobni egy teniszlabdát, és nézni, hogy kapják el a levegőben. Milyen megnyugtató, ha karosszékünk mellett szuszog egy elégedett eb, és mi a fejét simogatjuk. A kutyák majdnemhogy feltétel nélkül tudnak szeretni, ráadásul némelyikük még keményen dolgozik is, mégis: korlátozott lények. Arra kiválóan megfelelnek, hogy barangolásaink során elkísérjenek bennünket, de arra már nem alkalmasak, hogy az élet örömeit, szomorúságait megosszuk velük. Az ember úgy tud kapcsolatot teremteni a kutyával, hogy leereszkedik az ő szintjére, a kutya viszont soha nem tud az ember szintjére felemelkedni. Az ember a szív dolgait csakis egy másik emberrel tudja kitárgyalni.
Úgy gondolom, hogy Ádám is megértette ezt, miközben a névadást végezte. Isten azért kérte meg őt, hogy nevezze el az összes állatot, mert szerette volna, ha Ádám meglátja egyedüllétét és magányosságát. Ádámnak meg kellett értenie, hogy a munka és az állatok soha nem fogják kielégíteni. Többre volt szüksége, és
kalmanpiroska, 2018. március 27. kedd, 12:51
1/53
Képek, videók
Sík Sándor Szeptemberi l
maria_kadar_148
2017. szeptember 04. hétfő, 22:57
Csoóri Sándor:Szeptemberi
maria_kadar_148
2017. augusztus 30. szerda, 23:16
Kányádi Sándor Szeptember
jpiros
2012. szeptember 14. péntek, 07:52
Petőfi Sándor Szeptember
totherzsi
2010. május 02. vasárnap, 00:46
Petőfi Sándor Szeptember
margoboszi
2008. december 17. szerda, 09:48
Petőfi Sándor Szeptember
cipello
2008. december 16. kedd, 17:35
Juhászné Bérces Anikó-Erd
sz719eszter
2018. május 20. vasárnap, 13:41
juhászné kiss erzsi.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 20:09
JUHÁSZNÉ KISS ERZSÉBET.jp
zsokica45
2016. április 29. péntek, 18:44
Juhászné Bérces Anikó
maria_kadar_148
2016. március 18. péntek, 23:09
juhászné böbe..jpg
zsokica45
2016. február 29. hétfő, 19:02
Juhászné Manyika
cologne53
2016. január 06. szerda, 18:10
Juhászné Manyikától
pommerevi54
2016. január 02. szombat, 16:10
Címkék
halál előszobája, migrációval kapcsolatban, hűvösvölgyi cukrászdában, szerelem állhatatlanságát, szüleiktől örökölnek, Márai Sándor Négy, összes állatot, Rudolf Steiner, ember szintjére, névadást végezte, emberi erények, jövő előtt, sötét ködökre, kutya viszont, Pharo Palota, megbeszélés előtt,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.