Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 18. szombat | 33. hét | 230. nap | 14:46 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szemünk védelmében :
Sokan azt gondolják, hogy minden idős embernek csökken a látása, azonban ez nem egészen így van. A közhiedelemmel ellentétben szemünk egészsége nagymértékben függ az életstílusunktól és nem a kronológiai korunkon múlik csak egyes egyedül, hogy romlani fog a látásunk vagy sem.

A látásvesztés leggyakoribb okai közé tartozik a diabéteszes retinopátia, a makuladegeneráció és a glaukóma. A látásunkat megőrizhetjük, ha leszokunk a dohányzásról, normalizáljuk a vércukorszintünket, csökkentjük vagy kiiktatjuk az étrendünkből az aszpartámot, a feldolgozott ételeket és a transzzsírokat tartalmazó táplálékokat. A szemünk egészségét legfőképpen a megfelelő táplálkozással őrizhetjük meg, azonban a mérsékelt és a közepes intenzitású testmozgás akár 70 százalékkal is csökkentheti a glaukóma kialakulásának kockázatát.

Az utóbbi években végzett kutatások arra mutatnak rá, hogy a rendszeres testmozgás befolyásolhatja a szemnyomást és a vér áramlását. A testedzés mellett a gyorsabb gyaloglás és a futás is
pacsakute, 2018. augusztus 08. szerda, 18:57
562 éve volt a nándorfehérvári diadal
török ágyúkat foglalta el, majd együttesen szétszórták az ostromlók derékhadát. A török sereg felszerelését hátrahagyva menekült, a szultán pedig egyes feljegyzések szerint a kudarc miatt véget akart vetni életének.

A győzelem után a török terjeszkedés hét évtizedre megtorpant, a délvidéki erősséget csak 1521-ben tudta bevenni I. Szulejmán. A nándorfehérvári diadal emlékére vezette be 1457-ben III. Callixtus pápa az Úr színeváltozása ünnepet augusztus 6-ra, a győzelmi hír időpontjára. A közhiedelemmel ellentétben viszont a déli harangozást még az ütközet előtt rendelte el könyörgésként a török támadás miatt, és csak a győzelem után változtatta a hálaadás harangszavává.

Kapisztrán János képei kódexekben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (Fotó: MTI/Kollányi Péter)


Habár a katonai diadalt nem sikerült hosszú távú politikai és hadi előnyökre kiaknázni, a keresztes had
menusgabor, 2018. július 22. vasárnap, 17:45
Janicsár - Wikipédia szerint, ez is amolyan minta
megfigyelhető némely ismétlődő "minta", a szervezet felépítését és némely szabályait illetően. Persze csak az első "fejezetet" linkelem ide be. Az ókori spártaiaknál is voltak hasonlók...

A janicsár, (törökül yeniçeri (jenicseri), új sereg) az oszmán-török seregben szolgáló zsoldos gyalogságnak a katonája. Az első janicsárcsapatokat 1362-ben I. Murád szultán hozta létre, melynek az ideológiai alapját az 1300-as években megalakult bektasi dervisrend szolgáltatta. A janicsárokat a közhiedelemmel ellentétben csak kisrészt keresztényekből képezték ki. Az I. Murád által létrehozott janicsárság egy olyan gyalogos csapat volt, melynek tagjait a janicsáriskolákban egészen fiatal (10-15 év) koruktól kezdve arra nevelték, hogy a mindenkori szultánt feltétlen odaadással szolgálják. Janicsárok alkották a szultán testőrségét és I. Szulejmán (1494-1566) koráig csak a szultán személyes vezérlete alatt tartoztak háborúba menni. IV. Murád szultán szigorú rendelkezéseket hozott a janicsárokkal
eposz, 2018. június 24. vasárnap, 22:54
Ne ajánld fel a helyed az időseknek
érvelt a szakember.
A helyzet ugyanis úgy áll, hogy ha bátorítjuk az idősebbeket a testgyakorlásra, akkor sokkal önállóbb életet élhetnek és kevesebb segítségre lesz szükségük. Ezt többen, több kutatási területről is megerősítették.
,,A tornagyakorlatok visszafordíthatják az öregedési folyamatot és az idős ember olyan jól karban tarthatja az egészségét, hogy nem lesz még sokáig szüksége szociális gondoskodásra" - mondta Scarlett McNally ortopéd szakorvos.
A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem az öregedés, hanem a fittség elvesztése az igazi rizikó. Akár a 10 évvel fiatalabbak szintjére is kerülhet egy idősebb ember, ha nem hagyja abba a testmozgást.
Ha az ember ugyanis fitten tartja magát, az agya sem öregszik úgy és könnyebben kerülheti el a demenciát is. Nagyon oda kell figyelni erre a kórházi ellátásban is. A betegség gyógyítása mellett a rehabilitációnak is ugyanolyan hangsúlyosnak kellene lennie.
,,Meg kell értetnünk az emberekkel, hogy nekik
bordat, 2018. április 27. péntek, 19:49
Az emberek fele nem tudja, mit kell tenni a kullancs eltávol
amely a kullancs összenyomásával jár, vagy - ugyanezen ok miatt - öklendezésre kényszeríti a parazitát. Kockázatos tanács ezért a krémmel, olajjal, ecettel történő eltávolítás, vagy a gyufával történő kísérletezés.

A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a patikában kapható hegyes orrú csipesszel történő eltávolítás. Mindkettő lényege, hogy a kullancsot ne a testénél fogja meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbálja meg leválasztani.

A közhiedelemmel ellentétben nem jelent jelentős kockázatot, ha véletlenül beszakad a kullancs szájszerve, mivel ott rendszerint nem található kórokozó.
Ha kiszedted, még nem végeztél!

A Genertel által megkérdezettek majdnem fele tudja, hogy miután kihúztuk a kullancsot egy csipesszel, érdemes a vérszívót ellenőrzésre beküldjük a patikákban kapható kullancsbeküldő készletek segítségével, hogy biztosak legyünk abban, nem fertőződtünk meg.

A társaság egyébként ingyenes
anna4459, 2018. április 03. kedd, 08:21
A nők fizetése még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól az Európai Unióban
kevesebbet a férfiaknál.

Öt évvel korábban, 2011-ben 16,8 százalékos volt a nemek közötti bérszakadék, azaz 0,6 százalékponttal csökkent a különbség 2016-ra.

A 28 tagállamot tömörítő unión belül öt országban mértek 20 százalék fölötti különbséget 2016-ban. Észtországban volt a legrosszabb a helyzet, ahol 25,3 százalékra rúgott ez az arány. A balti köztársaságot Csehország (21,8 százalék), Németország (21,5 százalék), Nagy-Britannia (21,0 százalék) és Ausztria (20,0 százalék) követte.

A közhiedelemmel ellentétben a helyzet közel sem a skandináv országokban a legjobb: a bérek közti különbség Romániában volt a legkisebb, 5,2 százalékkal. Romániát Olaszország (5,3 százalék), Luxembourg (5,5 százalék), Belgium (6,1 százalék), Lengyelország (7,2 százalék), Szlovénia (7,8 százalék) és Horvátország (8,7 százalék/2014-es adat) követte.

A vizsgált országok kétharmadában javult a helyzet 2011-hez képest. A legnagyobb javulást Romániában mérték, ahol öt év alatt 4,4 százalékponttal csökkent a
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 14:52
A léghajók elfelejtett korszaka, az 1900-as és 1940-es évek
61 főnyi személyzettel. A rossz időjárás miatt a landolásra várni kellett, a kapitány addig New York és Boston fölé vitte utasait városnézésre.

A zeppelin végül reggel 7 órakor kezdte meg a leszállást a lakehursti repülőtéren, nem sokkal később lángok jelentek meg a jobboldali függőleges vezérsík közelében. A léghajó pillanatok alatt lángba borult, eltörött és lezuhant, de a közhiedelemmel ellentétben nem robbant fel. A balesetnek 36 halálos áldozata volt, szinte megmagyarázhatatlan módon a zeppelinen tartózkodók többsége életben maradt.

USS Macon léghajó egy Kaliforniai hangárban.

Egy felfüggesztett vadászgép a USS Macon
schuro, 2018. március 04. vasárnap, 19:49
9 ALACSONY SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ ÉTEL
szénhidrát: 3,6 g

A fenti kiváló fehérjeforrásokhoz szénhidrátszegény zöldköretre vágysz? Fogyaszd a C- és a K-vitaminban gazdag brokkolit! Igaz, hogy adagja 6 g szénhidrátot rejt, de ebből 2,4 g rost, így nettó szénhidráttartalma csupán 3,6 g.

46974366 - broccoli, baby spinach and green beans salad in ceramic bowl with olive oil on a white wooden background.

SPENÓT
Nettó szénhidrát: 0,4 g

Másik kedvenc zölded a brokkoli mellett legyen a spenót. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak vasat tartalmaz, igazi vitamin- és ásványi anyag bomba. Rengeteg A-, K-vitamin, folsav és magnézium található meg benne. Egy csészényi 1,1 szénhidrátot tartalmaz, amelyből 0,7 g rost.

CSICSERIBORSÓ
Nettó szénhidrát: 10,9 g

Ha szénhidrátszegény diétán vagy, valószínűleg a csicseriborsót már csak névről ismered, ugyanis a magas szénhidráttartalmú hüvelyest rég száműzted a konyhádból. Nem biztos, hogy bölcsen tetted, ugyanis nagyszerű növényi fehérje- és
tinka1951, 2018. február 07. szerda, 08:19
Pajzsmirigy betegségekről
előírt gyakorisággal a vérkép ellenőrzése. Amennyiben torokfájdalom, lázas állapot jelentkezik, forduljunk haladéktalanul orvoshoz!

Izotópos kezelés
A kezelés lényege, hogy a jódizotóp elpusztítja az azt felvevő pajzsmirigysejtet, s ezáltal szünteti meg a pajzsmirigy-túlműködést. Az izotópkezelés hatékonyan szünteti meg a túlműködést, de néha szükségessé válhat a kezelés megismétlése. Tudni kell, hogy a hatás kifejlődéséhez általában néhány hónap is szükséges lehet, másrészt a közhiedelemmel ellentétben semmiféle veszélyt nem jelent a betegre és a környezetére.

Műtéti kezelés
Bizonyos esetekben a műtéti megoldás a választandó megoldás. A műtét célja, hogy a pajzsmirigylebenyek jelentős megkisebbítésével minél kisebb legyen az esélye annak, hogy a túlműködés a műtétet követően kiújuljon.

A csökkent pajzsmirigyműködésről

A pajzsmirigyhormonszint végleges csökkenésének két leggyakoribb oka lehetséges

a pajzsmirigy krónikus (elhúzódó) autoimmun
pacsakute, 2018. január 23. kedd, 16:31
Róth Miksa üvegfestő- és mozaikművész
Levéltár ólomüveg ablakait a települések címereivel, továbbá ő tervezte a levéltári épület ornamentikus díszítő festését valamit több bútorát és kovácsoltvas díszeinek egy részét is.

Számtalan alkotása azonban elpusztult a történelem során, így például az Üllői úti Örökimádás templomba festett ablakai, a Törley-mauzóleum üvegképei - vagy az Országház kupolájának üvegfestményei (a delegációs folyosók és lépcsőházak Róth által festett ablakainak többsége azonban ma is láthatóak). A közhiedelemmel ellentétben nem maradtak fenn a Szent István-bazilikába készített üvegfestményei sem, csupán a mai Szent Jobb Kápolna néhány ablakának szegélydísze és néhány kisebb mozaik alkotás származik tőle. Megjegyzendő, hogy ő készítette a Budai Vár egykori Szent Jobb-kápolnájának üvegablakait és mozaikjait - a festett ablakok a második világháborúban elpusztultak, a mozaikokat azonban a szocializmus idején leszedték a falról és a Balatonalmádiban felépített kápolnába vitték át.

Mozaikalkotásai is
ametiszt54, 2018. január 18. csütörtök, 16:41
Hány kutyaév pontosan egy emberév?
A közhiedelemmel ellentétben nem elég egyszerűen héttel szorozni a kutyák korát ahhoz, hogy az emberi életkorhoz viszonyítsuk.
Általában a kutyák életkorát úgy viszonyítjuk az emberi évekhez, hogy megszorozzuk héttel - holott az így kapott eredmény sok ebnél egészen matuzsálemi kort mutat. Az Index korábbi cikke pontosít egy kicsit a számítási metóduson, ami sokkal összetettebb, mint azt elsőre gondolnánk.

Kiskutya és jó házasság a hosszú élet titka?

Állítólag a kutya az ember legjobb barátja. Egy korábbi kutatás azt mutatja, hogy négylábú barátunk lehet a hosszú élet titka. A mérföldkőnek számító vizsgálat szerint a kutyatartás, a boldog házasság és a sok barát lehet a kulcs a hosszú élethez.

Hány kutyaév számít egy emberévnek?
A tényleges korarány megállapításához nem elegendő pusztán a kutya éveit felszorozni, figyelembe kell venni
anna4459, 2018. január 05. péntek, 22:32
1/40
Képek, videók
elefánt-mama védelmében.j
agica2004
2017. május 31. szerda, 20:09
A-ferjem-vedelmeben--2 676
sarkadykati
2011. február 18. péntek, 02:21
A-ferjem-vedelmeben--2 677
sarkadykati
2011. február 18. péntek, 02:17
barlang védelmében.jpg
csomajulianna
2010. március 17. szerda, 11:22
a nagy védelmében
agica2004
2010. január 14. csütörtök, 15:36
Mama védelmében
barkaszjudit
2008. február 15. péntek, 08:22
a közhiedelemmel.jpg
sz719eszter
2018. június 30. szombat, 17:02
Korunk társadalma
sanci81
2017. augusztus 06. vasárnap, 13:58
A mi korunkban....jpg
pacsakute
2013. december 20. péntek, 06:52
Korunk paradoxona
anna4459
2013. augusztus 02. péntek, 18:14
korunk.jpg
dnemethk
2013. február 16. szombat, 23:05
korunk betegsége.jpg
dnemethk
2013. január 11. péntek, 19:15
korunk számgépe.jpg
maroka
2010. október 10. vasárnap, 13:41
korunk világa
czottilia
2010. május 25. kedd, 18:11
Korunk paradoxona
sarkadykati
2009. november 05. csütörtök, 03:59
Címkék
közepes intenzitású, boldog házasság, lakehursti repülőtéren, gyufával történő, korábbi kutatás, patikában kapható, török terjeszkedés, pajzsmirigy krónikus, rossz időjárás, vérkép ellenőrzése, mindenkori szultánt, látásunkat megőrizhetjük, látásvesztés leggyakoribb, Szent Jobb Kápolna, transzzsírokat tartalmazó, Szent Jobb-kápolnájának,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.