Belépés
2018. október 16. kedd | 42. hét | 289. nap | 01:40 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Érdekesség
rendszeresen elverték. Ugyanakkor Velencében a ,,San Luca, El ton va te la zuca" mondás járta, vagyis az, hogy a ,,Tökök megposhadnak Szent Lukács napján."

Nálunk, ha Vendel napján, október 20-án állatvész ütötte fel a fejét, régen azt mondták, hogy Vendel viszi az állatokat. A 7. században élt ír királyfi, Szent Vendel az állattenyésztő gazdák és a pásztorok védőszentje.

Október 21-én a pogány hunok ellen vívott harcban, 383-ban Kölnben mártírhalált szenvedett, a középkorban nagy kultusznak örvendő, Szent Orsolyának és 11 szűz társnőjének van az ünnepe. Úgy tartják, hogy ha Orsolya napján szép az idő, akkor karácsonyig olyan marad, sőt az egész tél kellemes lesz.

Október 25-e a II. Vatikáni Zsinatig az ikerszentek - Crispin és Crispian - ünnepe volt. A legenda szerint a 287 körül Maximiar Hercules uralkodása alatt, Soissons városában vértanúhalált szenvedett szentek cipészként keresték kenyerüket. Noha a létezésükre nem találtak elegendő bizonyítékot,
kirscha, 2018. október 02. kedd, 21:51
Szép estét kívánok mindenkinek!érdekesség
életet és fiatalságot ad annak, aki iszik belőle, hanem mert ez a kereszténység legfontosabb relikviája, amit illő helyre akartak tenni.

Egyesek szerint egyszerű fa-, vagy agyagkelyhet kell keresni, de van olyan legenda is, amely szerint smaragdból csiszolták, méghozzá nem is akármilyenből, hanem abból, ami a Mennyek országában eredetileg Lucifer koronáját díszítette és akkor esett ki, amikor az Úr letaszította a lázadó angyalt a pokolba.
Bár a Szent Grál keresése a mai napig tart, a középkorban legalább tucatnyi templomban állították, hogy a birtokukban van. Ha pedig valaki manapság szeretné megnézni, csak egy repülőjegyre van szüksége, mert Spanyolországban, Huesca városában őriznek egy agátkőből faragott kelyhet, amit 2006-ban maga XVI. Benedek nyilvánított az eredeti Szent Grálnak.

A sátánnal kötött alku - Dorian Gray is így maradt fiatal
Évszázados mítosz, hogy ha eladja az ember a lelkét a sátánnak, cserébe nemcsak gazdagságot vagy hatalmat kívánhat, de akár olyan extrém
kirscha, 2018. szeptember 11. kedd, 20:48
Miskolc & Diósgyőri vár
Diósgyőri vár mindent megadhat azok számára, akiket egy vár túra érdekel.


Videó

Légi videó, Diósgyőri vár átadása felújítás után 01.Séta a diósgyőri várbanA diósgyőri vár a középkorbanDiósgyőri vár
menusgabor, 2018. szeptember 08. szombat, 19:15
Hét bizarr boszorkánypróba
ezzel nem is, bizarr ,,boszorkánymeghatározási módszerekkel" szép számmal találkozhatunk a történelemben.


A rossz embert a víz is kiveti magából

A középkori istenítéletek egyik legismertebb típusa volt a vízpróba, amelynek során általában egy sebes folyóba dobták a vádlottat, hogy aztán Isten döntsön az illető bűnösségéről. Bár ezt a szokást a legtöbb európai országban már a középkorban betiltották, a 17. században egyre nagyobb hullámban meginduló boszorkányüldözései újraélesztették a kegyetlen módszert.


Az eljárás pontos menete nagyjából a következőképpen zajlott: A boszorkánysággal vádolt személyt a legközelebbi vízhez vonszolták, ott alsóneműre vetkőztették, majd a dereka köré egy kötelet tekerve a tóba vagy folyóba hajították. Az elvi háttér szerint a boszorkányok testét a víz kiveti
moonshadows, 2018. augusztus 31. péntek, 18:23
Sárgaviola, egy régi gyógyító
felhasználták. Főként a nők számára volt nagyon hasznos, mivel méhgyulladás esetén alkalmazták. Ezt a gyógynövényként is funkcionáló dísznövényt gyakran ültették kolostorok kertjeibe, de parasztházak udvarát is gyakran ültették be ezzel a növénnyel.

A sárgaviola szirmai elérhetik az öt centiméteres szélességet és napsárgán virítanak virágzás idején, vagyis áprilistól egészen szeptemberig. A szórt állású levelei keskenyek és szőrökkel borítottak. A sárgaviola nemcsak szép, hanem illatos is, ezért a középkorban előszeretettel ültették kolostorok kertjébe és várkertekbe.

A népi gyógyászat szerint a gyógynövény virágai kiválóan tisztítják a vért, de hashajtóként is kiválóan beválnak. Máj- és epebetegségeket is orvosoltak a segítségével, de azoknak a nőknek és asszonyoknak is hasznára vált, akiknek gondjuk akadt a menstruációjukkal, vagyis rendszertelen volt a ciklusuk.

A sárgaviola kertünk mutatós dísze is lehet. Ez a virág nemcsak nagyon szépséges, de illata is nagyon bódító és
vorosrozsa66, 2018. augusztus 25. szombat, 00:41
Szép estét kívánok mindenkinek!
gyóntatószékeken gyakori faragott rózsa vagy a gyűléstermek stukkó rózsája arra figyelmeztet, hogy a beszélgetés “sub rosa" (a rózsa alatt , azaz titokban) folyik.

A rómaiak rózsákat hintettek szét a temetéseken a feltámadás szimbólumaként.

A keresztény hagyomány szerint az édenkerti rózsa csak a bűnbeesés után növesztett töviseket, emlékeztetőül a sorscsapásra.

A fehér rózsát Máriához (a Mennyei Misztikus Rózsához, a tövisek nélküli rózsához) társítják. A középkorban a szüzességet szimbolizálta.
A vörös rózsa állítólag Krisztus véréből fakadt, ezért a vértanúság, a könyörületesség és a feltámadás jelképe.

Az iszlámban a rózsa a férfi szépséget, valamint Mohamednek és két fiának a vérét jelenti. Bagdad rózsája a törvény, az őstörvény, a tudás, együttesen az igazság és Allah szimbóluma.

Az alkímiában hétszirmú rózsával jelezték az alkímiai reakciókat és a bölcsességet.

A szabadkőműveseknél három rózsa fényt, szeretetet és
kirscha, 2018. augusztus 14. kedd, 19:07
Tallóztam
ne legyen szép az élet be fogják vezetni a vagyonadót, úgyhogy a
2-3x adózott pénzből vett dolgaink után még évente fizethetünk majd
megint adót.
Nézzük tehát a végeredményt:
Én dolgoztam, a munkáltatóm üzleti kockázatot vállalt, munkahelyet
teremtett, létrehozott valamit.
Ehhez képest ki keresett a legtöbbet?
Az állam keresett a 300.000 Ft-os fizetésemen 256 825Ft-ot.
Én pedig vehetek árut 145 625 Ft-ért.
Emlékszem, az átkosban tanultuk, hogy a sötét középkorban a gazdag
földesúr kizsákmányolta
a jobbágyokat, és 10%-át elvette a termelt javainak, aztán jöttek a papok,
és elvittek másik 10%-ot!
Hogy sajnáltuk szegényt, és kérdeztük, de hát milyen alapon?
20% - húsz százalék volt MINDEN teher, amit fizettek!
Ebből a 20%-ból fényűző paloták és templomok épültek, hadseregeket
tartottak fent, kövérre híztak a gazdagok.
Most kb. 65%-ot húz az állam a fizetésemen, még sincs pénz semmire.
Kihez folyik az a rengeteg
horvathnemagdi, 2018. augusztus 05. vasárnap, 18:33
A középkori börtönök brutális világa
erre mint életük nagyjelenetére. Volt olyan, aki halála előtt megrendítő beszédet intézett az egybegyűltekhez, és megbocsátott az őt halálba segítő hóhérnak (ez utóbbi egyébként a kivégzések kötelező eleme volt). A kivégzés tehát színház volt, tanulsággal, szórakoztatással, neveléssel.
Ha a büntetéseket vizsgáljuk, szintén más volt a helyzet mint napjainkban. A büntetés lényege minden korban az, hogy a bűnöző a korábbi életéhez képest hátrányos helyzetbe kerüljön. Mivel azonban a középkorban az életkörülmények amúgy is kemények voltak, nem volt könnyű olyan büntetést kitalálni, ami tényleg rosszabb mint a hétköznapi élet. Ha például egy mai börtönbe zárnánk egy középkori embert, igen hálás lenne, hiszen ételt, italt, mosdási lehetőséget, sőt zsebpénzt is kapna. Büntetésként a vagyonbüntetés csak a gazdagabbak esetén jöhetett szóba, hisz a nincstelen képtelen volt fizetni. Számára maradt hát a megszégyenítés kalodába zárva vagy pellengérhez kötve, a csonkítás, a közösségből
moonshadows, 2018. július 31. kedd, 11:20
Hogyan vált a fésűkagyló a zarándoklat jelképévé?
tartozik.
- A név eredete és a kagyló szimbolikája
A Szent Jakab-utat jelölő stilizált Szent Jakab-kagyló a 0. km-nél, a Camino a Fisterra legvégén
A Szent Jakab-kagyló neve a zarándokok védőszentjére, Szent Jakabra utal. A kagylót halála után rendelték hozzá ismertetőjelként, amelyet az ábrázolásokon általában a kalapján, néha az övén hord. Ez az utólagos attribútum folytán a Szent Jakab-kagyló a zarándokok, különösen pedig a Szent Jakab-út (El Camino) zarándokainak jelképévé vált, és már a középkorban is széles körben elterjedt volt. A középkor keresztény zarándokai a Szent Jakab-kagylót vízmerítésre használták. A Szent Jakab-út zarándokai körében elterjedt szokás volt úticélként a Santiago de Compostelától 60 km-rel messzebb fekvő Finisterre-fokot kitűzni, ahol a tengerparton kerestek egy valódi Szent Jakab-kagylót. Ezt ettől kezdve kalapszalagjukra vagy övükre tűzve viselték, és egész életükben emlékeztette őket Szent Jakab sírjánál tett látogatásukra. A kagyló azonban több volt mint
maroka, 2018. július 26. csütörtök, 10:44
Fagylalt vagy jégkrém?
különlegesség később átkerült a spanyol konyhaművészetbe is. A spanyolok amerikai hódításaik során eljuttatták a recepteket a tengeren túlra, de a francia konyhaművészet elengedhetetlen kellékévé is váltak a jeges finomságok. Medici Katalin és Henrik orléans-i herceg esküvőjének menüjén is szerepeltek jeges finomságok, amelyekre rengeteget áldozott a Napkirály is. Történetek keringenek arról, hogy az ókori kínai birodalomban fejlesztették ki az első fagylaltokat, amelyeknek receptjeit később, a korai középkorban Marco Polo juttatta el Európába. Magyar földre olasz közvetítéssel került először a fagylalt, Mátyás király felesége, Aragóniai Beatrix, gazdag udvartartásának udvari sütő- és cukrászmestereinek közreműködésével. Magyarországon az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.

A kézműves fagylalt hagyományos alapanyagokból készül, természetes ízesítő-, színezőanyagok és gyümölcsök, csokoládék felhasználásával, ilyenkor a késztermék mikrobiológiai tisztaságát
menusgabor, 2018. július 20. péntek, 18:00
Szent Hedvig királynő 07.18
számára is dinasztikus kapcsolatot kerestek. Még csak négy éves volt, amikor eljegyezték Vilmos osztrák herceggel, sőt a gyermekeket az esztergomi érsek össze is eskette. Természetesen a korabeli egyházi jog szerint a házasság addig nem számított érvényesnek, amíg azt el nem hálták. Hedviget két évig Bécsben nevelték, majd hatéves korában hazatért Magyarországra. Még csak nyolc éves volt, amikor apja, Nagy Lajos, egyik kiemelkedő uralkodónk, 1382-ben meghalt. A királynak nem volt fiúörököse, ami a középkorban komoly problémát jelentett.
Ekkor Magyarország és Lengyelország között perszonálunió állt fenn, ami azt jelentette, hogy az uralkodó személye közös volt, de a két ország független maradt egymástól. Ennek eredete 1339-ig nyúlik vissza, amikor Károly Róbert, Nagy Lajos apja, megegyezett Kázmér lengyel királlyal, hogy amennyiben Kázmér gyermektelenül hal meg, a magyar uralkodó fia örökli a lengyel trónt. Ez 1370-ben be is következett, Nagy Lajos lengyel király lett, bár kevés időt töltött ebben az
maroka, 2018. július 18. szerda, 16:20
Lestyán, mint gyógynövény
sötétzöld levei dús bokrot adnak, ha kedveli a helyét. Minél melegebb és naposabb helyen termesztjük, annál több illóolajra, annál ízletesebb lestyánra számíthatunk. A levelek nem bírják a hideget, de gyökérzete képes áttelelni.

A lestyán méltó arra, hogy figyelmünk középpontjában álljon, mert számos civilizációs betegség egyik leghatékonyabb megelőző szere.

Lestyán történelem

A rómaiak segédletével Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került hozzánk. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere.

Ősidők óta termesztik fűszernövényként. Nagy Károly Capitularéjában is szerepel és Dioszkoridész is megemlíti. Európában a VIII. század óta van írásos emlékünk róla.

A lestyán sok helyen vadon is megtalálható. Főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő.

Régebben a falusi kertekből nem
irmus, 2018. július 15. vasárnap, 10:41
1/119
Képek, videók
ugyanott, ugyanakkor
majek
2009. augusztus 09. vasárnap, 20:02
Én ugyanakkor
tvsz
2007. április 08. vasárnap, 12:15
Szent Lukacs ev.jpg
gigi55
2013. február 09. szombat, 19:20
orig-Szent_Lukacs_Evan gel
aranyosmagdika
2011. március 14. hétfő, 13:52
orig-Szent_Vendel_reme te.
aranyosmagdika
2011. március 14. hétfő, 18:25
Szent Vendel
tonylandi
2010. szeptember 10. péntek, 17:05
szent vendel
netcafe1
2010. február 16. kedd, 21:34
szikszai orsolyan.jpg
zsokica45
2014. december 12. péntek, 17:53
Vatikáni rendelet
sanci81
2017. február 18. szombat, 16:36
Vatikáni bejelentés.jpg
megyerimihaly
2015. október 05. hétfő, 22:48
Vatikáni bejelentés
sanci81
2015. szeptember 21. hétfő, 12:25
Vatikáni rendelet.jpg
kicsoda57
2013. március 18. hétfő, 19:47
vatikáni üdvözlet
lacipecsenye
2012. december 26. szerda, 11:25
megnyilt a II.vatikáni zs
lacipecsenye
2012. július 03. kedd, 16:09
Vatikáni tél.jpg
sarkadykati
2012. február 23. csütörtök, 06:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.