Regisztráció  Belépés
2018. február 25. vasárnap | 8. hét | 56. nap | 09:06 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szemszárazság kezelése Házilag
A szemszárazság egyre gyakoribb problémává vált, ennek egyik legfőbb oka lehet, hogy sok időt töltünk a monitorok erős fénye előtt, legyen szó laptopról, mobiltelefonról, televízióról vagy tabletről. A légkondicionálók használata vagy éppen a központi fűtés is hozzájárul ahhoz, hogy a szemszárazság egyre több embert érint.
A szemszárazságot általában a könnytermelés csökkenése okozza, a könnymirigy nem termel elegendő könnyet ahhoz, hogy az egész szaruhártyát befedje. Tipikus tünetei az égő, szúró, valamint az idegentest-érzés, mintha valami belement volna a szembe. A kötőhártya bepirosodhat, érzékenyebbé válik a szem a külső hatásokra, a pislogás fájdalmassá válhat.


Ha a szemszárazság valamilyen meglévő betegség kísérő tünete, akkor a betegség kezelésével együtt szinte magától elmúlik. Amennyiben nem betegség okozza, akkor a tüneteket kell kezelni. A megfelelő folyadékfogyasztás és a műkönny használata mellett több olyan gyógynövény segíthet, amely szemnyugtató hatásán túl a
suzymama, 2018. február 13. kedd, 09:49
Nem mindig szembetegség a látásprobléma?
kívánok megemlíteni és bemutatni. Ennek az oka az, hogy ezekre az esetekre teljes mértékben igaz, a korai felismerés, a mielőbbi kezelés, és a gondozás feltétlen szükséges.

A leggyakoribb tünet a szemszárazság

Szemszárazság akkor alakul ki, ha a szükségesnél kevesebb mennyiségű könny termelődik. Előfordulhat az is, hogy romlik a könny összetétele és emiatt gyorsabban párolog el a szem felszínéről. Ritkább kiváltó okok a szemhéjak vagy a pislogás rendellenességei.

A könnytermelés csökkenésének hátterében a könnytermelő mirigyek megbetegedése, vagy a szemhéj szélének gyulladása is állhat. A kiváltó - vagy a már fennálló tüneteket súlyosbító - okok között környezeti tényezők, például a száraz, meleg légkondicionált helyiség, a cigarettafüst és egyes gyógyszerek egyaránt szerepelhetnek. Hosszan tartó olvasás vagy a számítógép képernyője előtt végzett munka és a kontaktlencse viselése is gyakran váltják ki a szem szárazságát.

A jelenség tehát civilizációs ártalomnak is
horvathnemagdi, 2016. február 25. csütörtök, 12:33
Minden 100. ember szenved a Sjögren-szindrómától!
tápanyag-ellátása, és a bekerülő idegentestek eltávolítása is. A könnyfilm az első védelmi vonalat képezi a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben, hiánya tehát nem csak komfortézetünket csökkenti, de számos egészségügyi probléma kockázatát is növeli. Fertőzések esetén a nyálkahártyák fokozott váladéktermeléssel igyekeznének megszabadulni a kórokozóktól és a kórokozókkal fertőzött sejtektől, így a betegség velejárója a különböző fertőzésekre való hajlam fokozódása is. Jellegzetes panasz, hogy a könnytermelés csökkenésével a betegeknél gyakrabban alakul ki szembetegség, az orr-, és szájnyálkahártya szárazsága pedig a légúti fertőzések kockázatát növeli.

Más érintett szervek

A nyálmirigyek csökkent működése nem csak a szemben, szájban okozhat problémát: csökkenhet a hasnyálmirigy enzimtermelése, mely puffadásos panaszokhoz vezet. A tüdő belső, felületi feszültséget befolyásoló anyagának termelődése a tüdő pusztulását, kötőszövetes átalakulását eredményezheti. A máj epekiválasztása
lilagondolatok, 2015. november 06. péntek, 13:30
CORYOL 25 mg tabletta
légszomj, mellkasi szorítás, és torokfájás.
- Húgyúti fertőzések, melyek többek között vizeletürítési nehézségeket okozhatnak.
- Alacsony vörösvérsejtszám (anémia). Tünetei többek között: fáradtság-érzés, sápadt bőr, szívdobogás-érzés, légszomj.
- Testsúly-gyarapodás.
- A koleszterinszint emelkedése (vérvizsgálat mutatja ki).
- Cukorbetegeknél a vércukorszint-beállítás felborulása.
- Nyomott kedélyállapot.
- Látászavar, szemfájdalom vagy -szárazság a csökkent könnytermelés miatt.
- Lassú szívverés.
- Szédülés vagy kábaság érzése felállás után.
- Folyadékretenció. Tünetei többek között: duzzanat testszerte, testrészek (pl. kéz, láb, boka, láb) duzzanata, a test vértartalmának növekedése.
- A végtagok vérkeringésének zavarai. Tünetei többek között hideg kéz és láb, az ujjak elfehéredése, bizsergő érzés és fájdalom az ujjakban, a lábikrában jelentkező, járáskor súlyosbodó fájdalom.
- Légzési problémák.
- Hányinger, hányás.
- Hasmenés.
-
basikele, 2013. március 15. péntek, 06:57
Száraz szemre
kellemetlen és egyre többeket érintő tünetről beszélünk. Amikor ezeket a funkciókat a könny valamilyen okból nem tudja ellátni, szemünket kezdetben csak zavaróan, később azonban egyre ártalmasabban száraznak érezzük.
A kiváltó okokat - mint a civilizációs betegségek esetén általában - mai életformánkban kell keresnünk. A számítógép monitorjának vagy a televízió képernyőjének huzamos nézése és a hosszas autóvezetés egyaránt olyan élethelyzet, amikor a kelleténél kevesebbet pislogunk. Mivel a könnytermelés összhangban van az elhasznált testnedv mennyiségével, ezért ezek a tevékenységek végső soron csökkentik a könny termelődésének mértékét. A környezetünkben levő por, a minket érő UV-sugárzás és a légkondicionálás mind-mind erősíti ezt a folyamatot. Azok is veszélyeztetettek, akik keveset alszanak, antidepresszáns vagy vízhajtó gyógyszereket szednek, általános A-vitamin-hiányban vagy valamilyen autoimmun betegségben szenvednek. A negyvenöt évesnél idősebb korosztály a hormonális változások miatt
baratha, 2011. május 09. hétfő, 19:26
A szemszárazság okai........
tartós nézése közben, a szem túlzott megerőltetése következtében csökken a pillacsapások száma. Emiatt elégtelenné válik a szem felületének nedvesítése.
Nemcsak az aktív, hanem a passzív dohányosok is könnyen károsodhatnak a cigarettafüstben lévő, irritációt és szemszárazságot okozó ártalmas anyagoktól, különösen a rosszul szellőztetett helyiségekben.
A stressz, a túlzott fáradtság, a fokozott koncentráció csakúgy, mint a kevés testmozgás és a friss levegő hiánya miatt is természetes könnytermelés csökkenés alakul ki. Ellensúlyozás nélkül a könnyfilm működési zavarai alakulhatnak ki.

A száraz szem kialakulásának további okai:
a könnytermelés életkorfüggő csökkenése,
a változó korban (klimax) kialakuló hormonrendszeriváltozások,
reumás- és autoimmun megbetegedések,
fogamzásgátlók alkalmazása,
béta-blokkolók (szívgyógyszer és vérnyomáscsökkentő),
nyugtatók és/vagy hormonkészítmények szedése,
atropin-tartalmú gyógyszerek.

A száraz
maca23, 2011. január 24. hétfő, 20:24
A szemszárazság és okai
A szemszárazság és okai.


" Nevezhetjük korunk civilizációs betegségének is,
kialakulásának kockázatát a légkondicionáló használata,
a dohányzás, a gyakori tévénézés

..és számítógép használat egyaránt növeli.

A szemeket borító vékony könnyréteg feladata nem csak a nedvesség fenntartása, de segítségével biztosítható a szaruhártya oxigén- és tápanyag-ellátása, és a bekerülő idegentestek eltávolítása.

..Nem csak korral járó panasz

A szemszárazság főleg 40 év felett fordul elő, gyakorisága a változó korral járó hormonális hatások következtében nők körében magasabb.

Fiatalabb korban a panaszokat elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák.
A számítógép, vagy televízió előtt ülve ritkábban pislogunk, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben, ami szemszárazságot okoz.

A túl száraz szobalevegő, a dohányfüst, a légkondicionáló, bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátló, fájdalomcsillapító,
tereza54, 2010. április 24. szombat, 21:01
A szemszárazság ...és okai
..

" Nevezhetjük korunk civilizációs betegségének is,
kialakulásának kockázatát a légkondicionáló használata,
a dohányzás, a gyakori tévénézés

..és számítógép használat egyaránt növeli.

A szemeket borító vékony könnyréteg feladata nem csak a nedvesség fenntartása, de segítségével biztosítható a szaruhártya oxigén- és tápanyag-ellátása, és a bekerülő idegentestek eltávolítása.

..Nem csak korral járó panasz

A szemszárazság főleg 40 év felett fordul elő, gyakorisága a változó korral járó hormonális hatások következtében nők körében magasabb.

Fiatalabb korban a panaszokat elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák.
A számítógép, vagy televízió előtt ülve ritkábban pislogunk, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben, ami szemszárazságot okoz.

A túl száraz szobalevegő, a dohányfüst, a légkondicionáló, bizonyos gyógyszerek (pl.
kati53, 2010. április 24. szombat, 08:11
Izületi Betegek Világnapja
eredményesen kezelhető más szerekkel is, de a betegek mintegy 5-10 százaléka biológiai kezelésre szorul.

A reumás sokízületi gyulladás a népesség 0,7-1 százalékát érinti, hazánkban mintegy 80-100 ezer embert. Csecsemőtől kezdve minden életkorban jelentkezhet. A sokízületi gyulladás (RA - rheumatoid artritis), amely az egész szervezet betegsége, oka mindmáig ismeretle, többnyire vele járója a gyengeség, a fáradékonyság, a hőemelkedés. Gyakori a szem- és szájszárazság érzése, amelynek oka a könnytermelés és nyáltermelés csökkenése. Jellemző tünet továbbá az úgynevezett reumacsomó, amely főként az alkarban, a könyök közelében fejlődik ki. A belső szerveket, ereket, a tüdőt, a beleket és a szívet is megtámadó kór életveszélyes állapothoz vezet, élethosszig tart, mai tudásunk szerint nem gyógyítható. Hatékony eljárások,képesek azonban megállítani előrehaladását. A hatványozottan jelentkező bajok következtében az RA 3-4 év alatt munkaképtelenséget okoz, és az életet átlagosan 10 évvel rövidítheti meg.
korall44, 2009. október 09. péntek, 16:20
1/2
Képek, videók
házilag
biharijudit
2016. november 30. szerda, 12:36
almaecet házilag
jolika66
2015. szeptember 22. kedd, 17:37
házilag4.png
astropapa58
2015. szeptember 12. szombat, 21:14
házilag3.png
astropapa58
2015. szeptember 12. szombat, 21:14
házilag2.png
astropapa58
2015. szeptember 12. szombat, 21:14
házilag1.png
astropapa58
2015. szeptember 12. szombat, 21:13
almaecet-hazilag.jpg
irmus
2015. május 16. szombat, 18:04
hamburger házilag.jpg
gaby73
2014. október 08. szerda, 20:51
VANÍLIÁS KRÉMTÚRÓ HÁZILAG
gaby73
2014. október 08. szerda, 20:10
trappista-házilag.jpg
yaskane
2014. január 07. kedd, 13:12
Kis Gizus Egyre csak pe
jucinenadov
2017. január 11. szerda, 21:40
Egyre hosszabb napok.jpg
chillik
2016. július 10. vasárnap, 06:55
Egyre szólt a dal
sanci81
2015. október 09. péntek, 17:53
A tömeg egyre nő
lilagondolatok
2015. szeptember 04. péntek, 14:05
ahogy egyre.gif
lilagondolatok
2014. augusztus 19. kedd, 11:36
Címkék
test vértartalmának, kelleténél kevesebbet, kiváltó okokat, nyálmirigyek csökkent, szemhéj szélének, reumás sokízületi, szemszárazságot általában, ujjak elfehéredése, könny valamilyen, könnytermelés csökkenésével, nedvesség fenntartása, könnyfilm működési, sokízületi gyulladás, könnytermelés csökkenésének, szükségesnél kevesebb, könnytermelő mirigyek,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.