Belépés
2018. október 17. szerda | 42. hét | 290. nap | 12:35 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elemzők: a belső kereslet növeli az importot
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt első becslése szerint augusztusban az export euróban számított értéke alig 0,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a júliusi 11,4 százalékos kiugró teljesítményt követően. Az import 6,1 százalékkal nőtt a szintén kétszámjegyű - 10,8 százalékos - növekedés után. A külkereskedelmi többlet 51 millió euró volt, 381 millió euróval kevesebb a tavaly augusztusinál.

A csökkenő külkereskedelmi többletet a robusztus belső kereslet, különösen a beruházások szárnyalása, a dinamikusan növekvő fogyasztás és készletfeltöltések okozták, mert emiatt az import gyorsabban nőtt, mint az export - fejtette ki Horváth András, a Takarékbank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában.

A szakértő arra számít, hogy az év egészében a külkereskedelmi többlet mintegy 850 millió euróval 7,2 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,078 milliárd euróról. Ez összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de kisebb mértékben, mint tavaly, így a GDP
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 14:32
KSH: augusztusban 0,9 százalékkal nőtt az export
Márciusban és májusban csökkent az export éves összehasonlításban, ettől eltekintve az augusztusi a leggyengébb idei adat.

Az év első nyolc hónapjában 5,1 százalékkal nőtt az export és 6,7 százalékkal az import a múlt év azonos időszakához mérve, a külkereskedelmi mérleg többlete 4,633 milliárd euró volt, 699 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az augusztusi export értéke 7,981 milliárd euró volt, az import 7,930 milliárd eurót tett ki. Az export értéke ebben az évben a legalacsonyabb 457 millió euróval kisebb az előző havinál, de csak 73 millióval maradt el a tavaly augusztusitól. Az import 146 millió euróval volt a júliusinál kisebb, de 454 millióval több az egy évvel korábbinál.

A külkereskedelmi termékforgalom augusztusi részletes adatait november 5-én teszi közzé második becslése alapján a KSH.
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 10:21
Augusztusban csökkent éves bázison a német külkereskedelmi többlet
Augusztusban a német áruexport az egy évvel korábbihoz képest 2,2 százalékkal 105,2 milliárd euróra, az import pedig 6,2 százalékkal 88,1 milliárd euróra emelkedett.

Az augusztusi export szezonális és naptári kiigazítással az előző havihoz képest 0,1 százalékkal csökkent, az import szintén kiigazításokkal 2,2 százalékkal csökkent.

Augusztusban 17,2 milliárd euró külkereskedelmi többlete alakult ki Németországnak a 2017 augusztusi 20,0 milliárd után. A januártól augusztusig terjedő periódus külkereskedelmi többlete 155,9 milliárd euróra csökkent a tavalyi azonos periódus 160,1 milliárd eurójáról.

Naptári és szezonális kiigazítással az augusztusi külkereskedelmi többlet 18,3 milliárd euró lett a júliusi 15,9 milliárd után, nagyobb az elemzők által augusztusra várt 16,4 milliárd eurónál. Az augusztusi folyó fizetési mérleg 15,3 milliárd euró többletet mutatott, kisebbet az egy évvel korábbi 17,8 milliárd eurónál.

Az Európai Unió tagállamaiba augusztusban 59,3 milliárd eurót tett ki a
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 09:00
Das WeltAuto: csökkent a használtautó-import a harmadik negyedévben
Frank György, az országos hálózattal rendelkező használtautó-kereskedő cég márkaigazgatója szerint az év eleje óta hatályos, a külföldről érkező kocsikra vonatkozó kötelező eredetiségvizsgálat hatása az első fél év után már megmutatkozik abban, hogy az illegális tevékenységet folytató kereskedések visszaszorultak. Egyre több hazai vásárló ismeri fel ugyanakkor,hogy érdemes a szabályosan kereskedők felé fordulni - jegyezte meg.

Jelezte: a használtautó importot jelentősen befolyásolja a magas forint-euró árfolyam is.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a Das WeltAuto a Datahouse adatai alapján ismertette: az idén a harmadik negyedévben 40 902 használt gépkocsi érkezett Magyarországra, 2,4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A közlemény rámutat: januártól szeptemberig még így is nőtt a piac, a növekedés üteme azonban 4 százalékra mérséklődött. Tavaly az első kilenc hónapban még 10,9 százalékos volt a bővülés. Az idén az első kilenc hónap alatt összesen 120 005 külföldről
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 07:10
Szakmaközi szervezet: csökkenhet a haltermelés az idén, az ágazat bevétele a tavalyival megegyezhet
Lévai Ferenc szóvivő - az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója - hozzátette, hogy a csökkenés hátterében elsősorban a kormoránok téli kártétele és a tavaszi belvíz okozta károk állnak.

Ismertette, hogy Magyarországon 26 065 hektáron üzemelnek tógazdaságok. A haltermelés jelentős részét, jellemzően az étkezési méretű halakat októberben és novemberben halásszák a termelők. Az ágazat a legtöbbet pontyból termel, a tavalyi mennyiség mintegy 17,5 ezer tonnát tett ki.

Emlékeztetett, hogy mind az ágazat, mind az agrártárca törekszik a hazai halfogyasztás ösztönzésére. Jelenleg az egy főre jutó halfogyasztás évente 6 kilogrammot tesz ki, amely messze elmarad a 25 kilogrammos uniós átlagtól.

A szóvivő kitért arra is, hogy a magyar vásárlók még mindig a húsvéti és a karácsonyi időszakban keresik legjobban a halakat, és egyre inkább nő az igény a feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) júniusban közzétett jelentése szerint tavaly az előző
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 17:30
Heti makronaptár - Inflációs, külkereskedelmi és idegenforgalmi adatok várhatók a jövő héten
százalékkal, a behozatal 6,8 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A 4,582 milliárd euró exporttöbblet 318 millió euróval kevesebb a tavaly január-júliusinál.

Csütörtökön a szálláshelyek augusztusi forgalmáról közöl statisztikát a KSH. Júliusban 1,3 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 2,3 százalékkal 58,809 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 1,0 százalékkal 37,527 milliárd forintra csökkent, a vendéglátás bevétele 32,1 százalékkal 12,422 milliárd forintra emelkedett.

Pénteken az augusztusi ipari termelés részletes adata, és az augusztusi mezőgazdasági termelői árak statisztikája jelenik meg.

Augusztusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 07:10
Nőtt az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya augusztusban
Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint augusztusban 53,23 milliárd dollárra rúgott a hiány, 6,4 százalékkal haladja meg a júliusi 50,03 milliárd dollárt. Az export 0,8 százalékkal, 209,4 milliárd dollárra csökkent, míg az import 0,6 százalékkal, 262,6 milliárd dollárra ugrott az év nyolcadik hónapjában.

Elemzők még nagyobb, 53,5 milliárd dolláros hiányra számítottak júniusról.

A hiány növekedésében különösen jelentős szerepet játszott az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik legvitatottabb tétele, a szójabab: a Kínába irányuló kivitel értéke 1 milliárd dollárral csökkent augusztusban.

Az első nyolc hónapban 391 milliárd 76 millió dollár hiány keletkezett az amerikai külkereskedelmi mérlegben, ami 31,0 milliárd dollárral, 8,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az export 129,6 milliárd dollárral, 8,4 százalékkal, az import pedig 160,6 milliárd dollárral, 8,4 százalékkal nőtt január-augusztusban 2017
velemenyezd, 2018. október 05. péntek, 15:22
KSH: az export és az import is kétszámjegyű növekedést mutatott júliusban
növekedést mutatott, ezért az exporttöbblet 11 millió euróval kisebb lett.

A naptárhatástól megtisztított volumenadatok szerint az export 8,3, az import 6,6 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit.

A júliusi export euróban számolt értéke 8,438 milliárd eurót tett ki, az import 8,076 milliárd euró volt.

Júliusban a gépek, szállítóeszközök exportja 10,2 százalékkal nőtt euróban, az import 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A személygépkocsik exportja, az alkatrészek importja csökkent, az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja néhány százalékkal emelkedett, importja viszont több mint tizedével esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A híradástechnikai import csökkenése a mobiltelefonok és alkatrészek miatt, az export növekedése az autóvezetést segítő radarkészülékek, valamint a tv-készülékek jóvoltából következett be.

A feldolgozott termékek exportvolumene 11,5, az importja 13,9 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele több
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 12:02
MLBKT: a növekedés folytatódását jelzi a szeptemberi BMI
Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag magasabb volt, 57,1 pont, leginkább az elmúlt két év értékének köszönhetően.

A foglalkoztatottsági index, az elmúlt időszaktól eltérően, szeptemberben növekedésre utal, második alkalommal két hónap csökkenés után. Az szeptemberi index magasabb az augusztusinál, és a második legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, amivel már harminchetedik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve.

Az új rendelések indexe gyengült, de 50,0 pont feletti értéke az új rendelések állományának emelkedését jelzi az előző hónaphoz viszonyítva.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem némileg lassult. Az index értéke tizenegy hónapja ismét 50,0 pont alatt van, és az idei a második legalacsonyabb szeptemberi érték.

A vásárolt készletek első alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, de enyhe
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 09:31
Csökkent a szerb ipari termelés augusztusban
A RZS adatai szerint az év első nyolc hónapjában éves összevetésben 2,7 százalékos volt az ipari termelés növekedése. Az augusztusi csökkenéshez elsősorban a gyógyszeripar, az elektromosenergia-termelés, valamint az elektronikai cikkek és gépjárművek gyártása járult hozzá.

A szerb külkereskedelmi forgalom hiánya 2018 első nyolc hónapjában 30 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és augusztus végén 3,42 milliárd eurót tett ki - olvasható a statisztikai hivatal közleményében.

Az év első nyolc hónapjában a külkereskedelmi forgalom összértéke 24,88 milliárd euró volt, ami 11 százalékos növekedés. Ebből az export 10,73 milliárdot, az import pedig 14,15 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom 63,7 százalékát a nyugat-balkáni ország az Európai Unió tagországaival bonyolította le.
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 15:43
A gépjárműimportőrök további piaci növekedésre számítanak az idén
Az egyesület legfrissebb előrejelzése szerint idén új kishaszon járművekből mintegy 23 ezer kerülhet forgalomba, a januári prognózis 21 ezer volt. A korábbi várakozásaikkal szemben idén 350-nel több, 2850 motorkerékpárt, illetve 100-zal több, 700 autóbuszt, valamint 1400-zal több, 7000 tehergépkocsit helyezhetnek forgalomba. A közúti nehéz pótkocsikra vonatkozó előrejelzését az MGE nem módosította, azokból 3800 darabot prognosztizálnak.

Az MGE közleménye szerint az év végével piaci konszolidáció várható, amely a további években kisebb mértékű, stabil növekedést vetít előre, amennyiben a magyar gazdaság helyzete, illetve világpiaci folyamatok ezt nem változtatják meg.

Korábbi közlésük szerint a piaci bővülés az új személyautók esetében többek között a magán vásárlók visszatérésének köszönhető, emellett fogyasztásösztönző hatásúnak említik az alacsony betéti kamat és a mostanra kifutott deviza alapú forint hitelek nagy részének lezárását, illetve a szeptember 1-jétől az Európai Unióban (EU)
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 18:23
MNB: rövid távon enyhén 3 százalék felett lesz az infláció, 2019 közepétől várható az inflációs cél fenntarthat
Az MNB legfrissebb negyedéves inflációs jelentését ismertetve kiemelte: rövid távon a következő hónapokban a pénzromlás üteme kismértékben lassul, de enyhén 3 százalék felett lesz. A csökkenést alapvetően az üzemanyagárak bázishatása okozza, de ezt tompítja a jövedéki adó szeptemberi emelése, illetve a feldolgozatlan élelmiszerek vártnál nagyobb drágulása.

Fennmarad a folyó fizetési mérleg többlete, és a külső finanszírozási képesség is magas marad - tette hozzá Balatoni András.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem változtatott az idei és jövő évi inflációs és GDP-előrejelzésén, az idén 2,8 százalékos inflációra és 4,4 százalékos gazdasági növekedésre számít. Jövőre az infláció 3,1 százalékra gyorsul, a GDP-bővülés 3,5 százalékra lassul, 2020-ra 3 százalékos inflációval és ugyancsak 3 százalékos növekedéssel számol az MNB a friss Inflációs jelentésében.

A jegybank által a napokban bejelentett fix kamatozású növekedési hitelprogram (nhp fix), valamint a BMW nagyberuházás az MNB várakozása
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 12:52
1/131
Képek, videók
Statisztikai havi közlemé
hollygergo
2009. február 09. hétfő, 20:41
Horváth András
telegdi50
2009. március 21. szombat, 18:54
Téged kereslek.jpg
suzymama43
2014. március 04. kedd, 14:20
Elmentél kereslek.png
marika6668
2014. január 02. csütörtök, 00:09
16. Kereslek....bmp
marcyt
2012. december 14. péntek, 19:43
kereslek-vers.jpg
vojtiera
2012. július 15. vasárnap, 09:19
kereslek.jpg
puszatlaj
2012. február 07. kedd, 16:30
kereslek0509.jpg
puszatlaj
2012. február 04. szombat, 13:46
Elmentél, kereslek.png
ancika49
2011. szeptember 30. péntek, 11:07
kereslek
juditmama
2011. szeptember 23. péntek, 21:27
hiába kereslek.png
mikojutka
2011. augusztus 26. péntek, 17:45
kereslek.jpg
mikojutka
2011. augusztus 13. szombat, 21:53
kereslek.gif
laszlolaszlone
2011. május 05. csütörtök, 12:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.