Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 20. hétfő | 34. hét | 232. nap | 05:18 | István
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nótári Tamás
abban, hogy egyetlen személy véleménye szerint rendezik ellentétüket (dikaspolos), akár pedig abban, hogy több személytől kérnek döntési javaslatot (dikai), s a mindkettejük számára legelfogadhatóbbnak engedve vetnek véget vitájuknak - diké volt tehát a döntési javaslat, ugyanakkor diké volt az egész kontradiktórius eljárás maga is, ám a homérosi kor társadalma nagy valószínűséggel nem ismerte azon kényszerítő erőt, amely arra szorította volna rá az egyént, hogy magát a dikének alávesse.[14] Az ilyesfajta eljárás, amelyben természetesen az eskü is nagy szerepet kapott, amint a forrásszövegek mutatják, két leírásával is találkozhatni Homérosnál: az egyik a kocsiversenyt követő, Antilokhos és Menelaos közt lefolyt szóváltás, amely a versenyben elért elsőség és a díj körül bontakozott ki[15], a másik elbeszélést a peres eljárásról Akhilleus pajzsának leírásában olvashatjuk az Iliasban.[16] Amint különösképp a másodikként idézett szöveghelyből kiderül, hogy a legegyenesebb dikének nem feltétlenül kell
eposz, 2018. május 06. vasárnap, 20:53
Csak Egy Rá (Ré) Létezhet! (Orioni Keresztes)
van, a nemesebb céloktól nem térek el (semmi sem tántoríthatja vagy ringathatja meg) vagy nem térek le az Ösvényről, de próbálom átformálni önmagamat és a többieket is ha ők a szabad akaratuk szerint úgy döntenek hogy ők is meg engedik az átformálást. Belső gyakorlatokról van itt többnyire szó. Nem egy olyan beavatkozásról van szó ami erőszakos. A "más utakon járók" esetében. Senkivel szemben sincs kivétel, senkit sem kell semmiért felmagasztalni sem, senki sem kiválasztott, senki között nem kell ilyesfajta különbségeket tenni megítélések alapján, hanem elfogadja azt hogy sok lény különböző fejlődési szinteken áll. Sem fizikai síkon lévő faji megkülönböztetés, sem szellemi síkokon való megítéléses megkülönböztetésnek nincs helye őnáluk. De az nem jelenti azt hogy nem tudja érzékelni akár a szellemi vagy tudásban lévő különbözőségeket, mert ezek bizony jelen vannak, ha akarjuk ha nem. A bódhiszattvák a "szellemiség harcosai", ők részben fáradhatatlanul, időt sem nézve, föláldozzák magukat a mások jobb létének
eposz, 2017. augusztus 01. kedd, 17:05
A Rettenet
füstös kályhája mellett.

Amolyan átlagosnak gondolnál, ha látnál. Visszahúzódónak, messzibe bámulósnak, magamba fordulósnak vagy épp álmodozónak. Talán még egy kicsit túl érzékenynek is. Gondolhatsz olyannak, ahogy az neked tetszik, de valóban is ilyen vagyok. Így lett a lelkem huzalozva. Vékony selyemszálakból. Olyanokból, amellyel érezni lehet a világ megannyi rezdülését. Érezni vele a virágba boruló rügyek erejét, a szirmok szuszogását, a lelkek sokféle színét... de szakad... az ilyesfajta lélek könnyen szakad.

Apám lelke, na az erős vászonból volt szőve. Az Övé is érez, de nyersebb, és sosem szakad. Talán ezért is találtam több megértésre nagyapám szelíd tekintetében.

Mindig, mai napig sem értem hogyan, de tisztán érezte a lelkem. Pont olyan tisztán mint azt, ha jön a eső, vagy azt, hogy éppen kiért szól a harang a faluban.

Gyerekként sok mindentől féltem. Tudtam hogy nem eshet bántódásom, de mindig ott ólálkodott a félelem a nyomomban. Azon az estén
anyu65, 2017. július 14. péntek, 09:56
HAMVAS BÉLA: OLBRIN JOACHIM CSODÁLATOS utazása
finomság és bonyodalom. Higgye el, uram, utálni kezdem foglalkozásomat, ha arra gondolok, hogy ilyen lelkeket kell gyártanom. Ha nagy szívességet akar nekem tenni, kedves titkár úr, szóljon az igazgatóságnál érdekemben néhány jó szót. Elvégre már a negyedik millió évet töltöm itt a vállalatnál, és sohasem volt panasz ellenem. Valami nemesebb és magasabb munkát szeretnék végezni.
- Szívesen - felelt a titkár. - Magam is azt hiszem, hogy sok fiatal gyakorlómérnök van itt, akik az ilyesfajta alacsonyabb rendű munkát egészen jól ellátják. Úgy látszik, a főkormányzó úr ezeknek a városoknak elzüllesztését elhatározta.
- Nekem is az a benyomásom. Az ilyen embereknek az egész föld fejlődése szempontjából már nincs jelentősége.
Kezet fogtak, és a titkár a munkafelügyelőhöz lépett. Elmagyarázta neki Joachim helyzetét, átnyújtotta a segédhivatali számot, és felszólította, hogy nevezze meg azt a munkást, aki Joachim lelkét készítette. Minderre a munkafelügyelő csak csóválta a
lenke1964, 2016. október 25. kedd, 18:20
Bikini-szezon, avagy a túlsúly lelki okai...
Visszautasíthatatlanul megérkezett a nyár, a lenge ruhák, a bikinik és az önbizalom hiányos, tükör előtt ácsorgó, önmagukat méregető nők évszaka....Álszentség lenne tőlem, ha azt állítanám véletlenül került elém a téma és így kezdtem el boncolgatni a túlsúly okainak feltárását, hiszen be kell vallanom: évek óta többet nyom a mérleg, mint amennyit szeretnék. Vettem hát egy nagy lélegzetet és félre tolva az egészséges életmódot és a mozgás fontosságát sulykoló cikkeket, elkezdtem a lélek bugyraiban is vájkálni, mert bizony ez pont annyira fontos, mint a mikor, mennyit egyél és sportolj rendszeresen témák. Nézzük!

Hájszigetelés

Az a zsírtöbblet, amelyet a testünk (a belső világunk) és a külvilág közé felhalmozunk, egy tudat alatti elszigetelést is takarhatnak, vagy olyan bennünk rekedt, belénk szorult érzelmeket, melyekről nem akarunk tudomást venni, amiket látni sem akarunk. A kövérségben, a túlsúlyban a lélek védelmet keres, melyet a gondolatainkkal folyamatosan halmozunk fel. Egy
lenke1964, 2015. július 31. péntek, 20:32
Vannak e folyamatosan előtörő félelmeid?
Az emberi félelmek első számú, és senkit el nem kerülő alap oka, az elmúlástól való félelem. Voltaképpen minden más emberi félelem ezen az egyen alapszik minden ember esetében, de persze ez az alapfélelem ezerfelé leágazik. Tehát a hétköznapi apró félelmektől kezdve, a kóros szorongásokig, minden, az elmúlástól, a megsemmisüléstől, a lehetetlenné válástól való félelemre vezethető vissza.
Az életnek való kiszolgáltatottságtól (bármilyen formában), az emberiség szinte teljes egésze fél. Aki ezt tagadja, na az az ember az önbecsapó ! - hogy hozzak egy jó példát az ezzel kapcsolatos múltkori kérdésedre is.
De természetesen nem mindenki egyformán fél az életnek való (bármilyen jellegű) kiszolgáltatottságtól. Mindez erősen lét-tudatosság (lélek fejlettség) függvénye. Néhány ember e bolygón, akik megvilágosodottak, bennük persze már nem létezik a félelemnek csírája sem, semmire vonatkozólag és semmivel kapcsolatban.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak, természetesen vannak olykor ilyen-olyan
seventhson, 2014. március 17. hétfő, 10:11
szeretettel
tanulságnak az alapján kell megítélnünk. Mi, amerikaiak, pártfogásunkba vettük ezt a boldogító gondolatot, és különösen mi, bostoniak, a tökélyig fejlesztettük. Fejünkbe vettük, hogy ha valaki a versért magáért ír verset, s elismeri, hogy ez a szándéka, akkor ezzel arról tesz tanúságot, hogy hiányzik belőle az igazi költészet méltósága és ereje - miközben az igazság egyszerűen az, hogy ha lelkünkbe pillanthatnánk, rögvest felfedeznénk, hogy nem létezhet a nap alatt méltóbb és nemesebb mű, mint az ilyesfajta költemény, a költemény per se[249], a költemény, mely költemény csupán és semmi több, az önmaga kedvéért írott költemény.

Bennem is van olyan mély tisztelet az igazság iránt, mint amilyen akármelyik emberi kebelben buzog, mégis az igazság tanításának módját bizonyos mértékig korlátoznám. Azért korlátoznám, hogy tanítása hatásosabb legyen, s ne gyengítse a szétforgácsolódás. Az igazság követelései szigorúak. Nem szíveli a költészet virányait. Pontosan azzal nem lehet dolga, ami a dalban
sayuri, 2013. október 11. péntek, 17:11
szeretettel
alapot nélkülöző előítélet, melynek kiseprűzése a mi korunk feladata: az a gondolat, hogy az irodalmi mű puszta terjedelmének szükségképpen fontos szerepe van a mű értékéről alkotott ítéletünkben. Nem hiszem persze, hogy a Quarterly szemle akár leggyengébb kritikusa is annyira gyengeelméjű volna, hogy azt vallaná: a könyv elvontan vett terjedelme vagy hossza önmagában is kiváltja csodálatunkat. Igaz, a hegy - egyszerűen a fizikai nagyság érzetével, amit sugall - a fenséges érzését kelti bennünk, de az ilyesfajta hatást még a The Columbiad (Kolumbiász)[219] mérlegelése során sem juttathatjuk szerephez. Ezt még a szemle sem hagyná. Mégis, hogyan értsük "a lankadatlan erőfeszítésről" való állandó kárálását? Tegyük fel, hogy ez a lankadatlan erőfeszítés valóban létrehozott egy eposzt; csodáljuk hát az erőfeszítést (ha ugyan ez olyasvalami, ami csodálatunkra érdemes), de semmiképp se csodáljuk magát az eposzt ennek az erőfeszítésnek az örvén. A józan ész előbb-utóbb megköveteli majd, hogy a műalkotást az általa
sayuri, 2013. október 11. péntek, 17:01
33.34FEJEZET
- Gyújtson tüzet nálam, és hozza rendbe a szobát.

- Előbb meg kell várnom, amíg felizzik a szén - mondottam és kezemben a fújtatóval letelepedtem egy székre.

Eközben szinte önkívületben kóválygott ide-oda; mély sóhajtásai olyan szaporán követték egymást, hogy nem is maradt ideje közben a rendes légzéshez.

- Ha megvirradt, elküldetek Greenért - mondotta. - Néhány jogi kérdést szeretnék megbeszélni vele, amíg olyan állapotban vagyok, hogy figyelmet tudok szentelni az ilyesfajta dolgoknak, és képes vagyok nyugodtan cselekedni. Még nem csináltam végrendeletet, és nem tudom eldönteni, hogyan rendelkezzem vagyonomról. Legszívesebben eltüntetném a föld színéről az egészet.

- Nem szabad így beszélnie, uram - szakítottam félbe. - Várjon egy kissé a végrendeletével; lesz még ideje megbánni számos igazságtalanságát. Sohasem hittem volna, hogy az idegei így felmondják a szolgálatot; márpedig most ez a helyzet, de a maga hibájából. Egy óriás is tönkrement volna bele, ahogy maga
sayuri, 2012. december 05. szerda, 14:03
szeretettel
feltétlenül "plusz"-t jelent műfordító irodalmunkban.
Engem jobban érdekel és közelebbről érint a magyar Rubáiját, mint másokat. Khajjám költészete az érzésemhez nőtt és már Fitzgerald remekmívű megszólaltatásán át az "ewige Gefährten" egyikévé vált számomra. De még inkább azért érdekel közelről Szabó becses munkája, mert magam is megpróbálkoztam volt a Rubáiját fordításával; bár meglehet, hogy fordításom tényleg nem "érdemleges kísérlet", csak éppen azt a Szabó előtt ismeretlen tényt igazolhatja, hogy ilyesfajta kísérlet történt már.
Abban a szerencsés helyzetben lévén, hogy egy perzsa-nyelvismerő interpretálásával Khajjám eredeti verseihez közelebb férkőzhettem, úgy találtam, hogy - amint Szabó is mondja - a Fitzgerald-féle fordítás úgyszólván új és önálló költemény, nem az eredetinek átültetése. Fitzgerald jeles költő volt, Khajjám poézise a vérévé vált: csakugyan "újra alkotta azt, amit nyolc évszázad viszontagságai eltemettek". De azért még sem egészen hálátlan dolog megismerkedni az eredeti,
sayuri, 2012. május 13. vasárnap, 17:01
szeretettel
gondolatai ismét a kristályra terelődtek, és már be is osztotta, miként fogja elkölteni az öt fontot, mely tisztára talált pénz. Terveiben néhány igen kellemes dolog szerepelt, többek között egy zöld selyemruha s egy richmondi kirándulás - mikor az utcai ajtó feletti csengő megszólalt, s beszólította az üzletbe. A látogató egy magántanító volt, aki vizsgákra készített elő fiatalembereket, s most panaszkodott, hogy Cave-ék nem szerezték be a tegnap megrendelt békákat. Mrs. Cave nem helyeselte, hogy férje ilyesfajta cikkekkel is foglalkozik, s a veszedelmes, kiabáló úriember, rövid szóváltás után, a maga részéről teljesen nyugodtan visszavonult. Mrs. Cave pedig önkéntelenül a kirakatra pillantott, hiszen ha látta a kristályt, lelki szemei előtt azonnal felderengtek ötfontos álmai. Hogy elképedt, mikor észrevette, hogy a kristálynak hűlt helye! Azonnal megnézte a pult alatti láda mögött, ahol tegnap rábukkant. Ott sem volt. Ekkor lázas kutató hadjáratba kezdett.

Mikor Mr. Cave a cápaüzletet
sayuri, 2012. május 05. szombat, 18:09
szeretettel
tulajdonság. Semmi finomság és bonyodalom. Higgye el, uram, utálni kezdem foglalkozásomat, ha arra gondolok, hogy ilyen lelkeket kell gyártanom. Ha nagy szívességet akar nekem tenni, kedves titkár úr, szóljon az igazgatóságnál érdekemben néhány jó szót. Elvégre már a negyedik millió évet töltöm itt a vállalatnál, és sohasem volt panasz ellenem. Valami nemesebb és magasabb munkát szeretnék végezni.
- Szívesen - felelt a titkár. - Magam is azt hiszem, hogy sok fiatal gyakorlómérnök van itt, akik az ilyesfajta alacsonyabb rendű munkát egészen jól ellátják. Úgy látszik, a főkormányzó úr ezeknek a városoknak elzüllesztését elhatározta.
- Nekem is az a benyomásom. Az ilyen embereknek az egész föld fejlődése szempontjából már nincs jelentősége.
Kezet fogtak és a titkár a munkafelügyelőhöz lépett. Elmagyarázta neki Joachim helyzetét, átnyújtotta a segédhivatali számot, és felszólította, hogy nevezze meg azt a munkást, aki Joachim lelkét készítette. Minderre a munkafelügyelő csak csóválta a fejét.
sayuri, 2012. április 18. szerda, 19:47
1/4
Képek, videók
P1610201Nótár Mary.JPG
irmus
2018. április 07. szombat, 10:35
P1610200Nótár Mary.JPG
irmus
2018. április 07. szombat, 10:35
P1610199Nótár Mary.JPG
irmus
2018. április 07. szombat, 10:35
notar_mary_225735_4873 2.j
ria6406
2013. január 06. vasárnap, 18:53
notar_mary_07_573449_5 528
ria6406
2013. január 06. vasárnap, 18:53
notar_mary_06_571319_7 090
ria6406
2013. január 06. vasárnap, 18:53
notar-mary-140643.jpg
ria6406
2013. január 06. vasárnap, 18:53
Nótár Mary.jpg
farkas1945
2011. március 15. kedd, 11:10
Nótár_Mary9.jpg
jencuska1970
2008. június 26. csütörtök, 19:01
Nótár_Mary8.jpg
jencuska1970
2008. június 26. csütörtök, 19:01
Nótár_Mary7.jpg
jencuska1970
2008. június 26. csütörtök, 19:01
Nótár_Mary6.jpg
jencuska1970
2008. június 26. csütörtök, 19:00
Dióevés a padon mindkette
wob
2015. február 04. szerda, 15:24
Zalaistvánd Mindketten a
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 19:24
Zalaistvánd - Mindketten
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 16:53
Címkék
igazgatóságnál érdekemben, szellemi vagy, ilyesfajta költemény, ezzel kapcsolatos, túlsúly okainak, dikének alávesse, maga hibájából, boldogító gondolatot, Nótári Tamás, gondolatainkkal folyamatosan, olyan beavatkozásról, életnek való, igazság egyszerűen, negyedik millió, munkafelügyelőhöz lépett, ilyesfajta eljárás,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.