Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 21:23 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ebben a kedves virágban tavasztól őszig gyönyörködhetsz
Ebben a kedves virágban tavasztól őszig gyönyörködhetsz a kertedben


Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Első ránézésre össze is keverhetjük a gyöngyvirággal nyáron a salamonpecsét virágot, hiszen apró fehér fürtös virágai és zöld levei hasonlítanak rá.

Hazánkban, több erdőben és tölgyesben megtaláljuk vadon is, de kertünkbe ültetve tavasztól késő őszig gyönyörködhetünk benne.


Már tavasszal üde színfoltot alkotnak a nagy tojásdad alakú levelek, amelyek közül nyáron nyílnak a hófehér fürtös virágok, amelyek hasonlítanak a gyöngyvirágra, de sokkal nagyobbak, mivel egy családba tartoznak így közeli rokonok. A virágzás végén jelennek meg a hamvas kék színű bogyók, amelyek szintén feltűnő színfoltot alkotnak
anna4459, 2018. május 05. szombat, 19:32
Orbáncfű: kisimít ideget és ráncot
panaszok, a gyomorfekély gyógyítója, valamint az alkoholfüggőség, a menstruációs tünetek enyhítője, ám emellett bőrápolásban is verhetetlen: olajos kivonatával nemcsak a ráncokat, hanem a narancsbőrt is kezelhetjük. Mit tud még?

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) népies megnevezése lyukaslevelűfű, mert leveleit a fény felé tartva sok áttetsző, lyukra emlékeztető pontot láthatunk, ám ezek az illóolajtartók, szélükön fekete mirigypontokkal. Innen ered a latin perforatum megnevezés. A hazánkban vadon előforduló Hypericum fajok közül kizárólag a közönséges orbáncfüvet gyűjtik.
Virágos-leveles hajtását júniustól szeptemberig gyűjtik. Illóolajat, hipericinszármazékokat, (hipericin, hiperforin) flavonoidokat, tannint tartalmaz. Ismertetőjegye a vörös nedv, amit - ha levelét-virágát megdörzsöljük - a mirigypontokban felhalmozódó hipericin nevű festékanyagnak köszönhet. A virágból készült kivonat is ezért vörös színű.

Az orbáncfű gyógyhatásai
A virágzás kezdete körülbelül
pacsakute, 2018. április 14. szombat, 19:34
Amikor a madarak elhallgattak
tanult mosolyogni apám,
határt húztak rá bitang gőgösek,
milljók arcára döbbenet fagyott
s utolsót lobbantak az őrtüzek.

Vész füstje szállt az erdélyi égre,
szíveket rázott zokogó harag,
égzengés tombolt, felzúgott vadon,
és elnémultak mind a madarak.

Darabokra tört kapzsi ártalom
országot és otthont percek alatt,
s míg anyák nyelve éjre űzetett,
vérkönnyes szemmel bukott le a nap,

és néma nyelvvel, porig alázva
bitorolt hazánkban, hangtalanul
csak várni őrzőn, s tétlenül nézni,
hogy almánk idegen földre gurul...

Lehajtott fejen gyalázat-pecsét,
huszonkét évig hasztalan csata,
iskolát, templomot fog-körömmel
védeni, volt a küzdelem maga.

S akkor egy fényes, nyár végi estén
isteni kegyelem, csodát érlelő,
ősrégi jussot repített az égre:
varázs-csillag gyúlt, öröm hirdető!

De jaj, a határjelző csillag csak
kacagó arca ragyogott le ránk,
másik,
dorotea55, 2018. április 04. szerda, 17:31
Orbáncfű: kisimít ideget és ráncot
a gyomorfekély gyógyítója, valamint az alkoholfüggőség, a menstruációs tünetek enyhítője, ám emellett bőrápolásban is verhetetlen: olajos kivonatával nemcsak a ráncokat, hanem a narancsbőrt is kezelhetjük.

Mit tud még?
A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) népies megnevezése lyukaslevelűfű, mert leveleit a fény felé tartva sok áttetsző, lyukra emlékeztető pontot láthatunk, ám ezek az illóolajtartók, szélükön fekete mirigypontokkal. Innen ered a latin perforatum megnevezés. A hazánkban vadon előforduló Hypericum fajok közül kizárólag a közönséges orbáncfüvet gyűjtik.
Virágos-leveles hajtását júniustól szeptemberig gyűjtik. Illóolajat, hipericinszármazékokat, (hipericin, hiperforin) flavonoidokat, tannint tartalmaz. Ismertetőjegye a vörös nedv, amit - ha levelét-virágát megdörzsöljük - a mirigypontokban felhalmozódó hipericin nevű festékanyagnak köszönhet. A virágból készült kivonat is ezért vörös színű.


Az orbáncfű gyógyhatásai
A virágzás kezdete
suzymama, 2018. április 03. kedd, 14:10
Ötven éve játszott Debrecenben a Nashville Teens
felügyeletről, de egy Karcag környéki kannabiszlelőhelyről is.

1967. május 16-án, vagyis éppen ötven éve lépett a debreceni Aranybika Szálló Bartók termének színpadára a Nashville Teens. Hogy fogadta a cívis város közönsége az angol beatzenekart?

A koncert előtt egy hónappal tudtuk meg, hogy Ray Phillipsék Debrecenbe jönnek. Nem vettük komolyan, áprilisi tréfának hittük, annyira valószínűtlennek tűnt. Persze ismertük az együttes néhány slágerét. Ebben nagy segítségünkre volt az 1966-ban hazánkban is bemutatott Slágerrevü című film, vagyis a Pop Gear, amelyben a Nashville is szerepelt. Hogy miért éppen ők jöttek - nem pedig az Animals vagy más -, azt már sosem tudjuk meg. De nem is baj. A lényeg, hogy hatalmasat alakítottak. Debrecen nagyon megszerette őket, mert profi és látványos volt az előadásuk. Gondolom, másutt is odatették magukat, úgyhogy nem véletlen, hogy egy év múlva újra eljöttek hozzánk. És az sem, hogy a táncdalfesztivál gálájára is meghívták énekelni Rayt. A
tinka1951, 2018. március 16. péntek, 12:17
Megérkezett Tóbiás, a gemenci fekete gólya
terveztek a madarak megérkezése előtt a szakemberek beavatkozást a fészek helyreállításában sem.
Tóbiás nem csak abban rekorder, hogy rendszeresen a legelsőként érkezik haza. 1999-ben fióka korában gyűrűzték meg Bogyiszló környékén, 19 évével a legöregebb ismert vadon élő fekete gólya az országban. Különleges abban is, hogy a háborítatlan erdőrészeket kedvelő fajtársaival ellentétben egy erdészeti telephely közelébe költözött nyolc évvel ezelőtt, lehetővé téve a fészekkamerák üzemeltetését.
Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a Gemenci erdőbe.
A Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködése a fekete gólyák megfigyelése terén időközben új elemmel bővült. Zoltán, az egyetlen GPS-jeladóval felszerelt magyar fekete gólya vonulását másodszor
maroka, 2018. március 03. szombat, 12:17
A nagymacskák védelmére hívják fel a figyelmet a Vadvilág Világnapján
prédájukra a fák lombkoronaszintjén. Ezekből a rejtőzködő artistákból fejlődött ki a ma élő összes macskaféle. Ezek a karcsú, rugalmas és precíz ragadozók az Antarktisz és Ausztrália kivételével a Földön mindenhol őshonosak. E csoport tagjai közé sorolják a nagymacskákat is - ide tartozik például a gepárd, az oroszlán, a tigris és a párduc is.

A világon előforduló négy hiúzfajból a legnagyobb Magyarországon is őshonos. A rejtőzködő életmódja miatt a Kárpátok szellemmacskájának is nevezett hiúz hazánkban az elmúlt évtizedekben jelent meg újra. Rendszeresen előfordul a Börzsöny, a Zemplén és az Aggteleki-karszt területén, de hazai állománya még mindig védettségre szorul, hiszen az elmúlt években nincs információ arról, hogy sikeresen adtak volna életet utódnak. Jelenlétükről vadászok beszámolói mellett néhány kameracsapdás felvétel is árulkodik. Az észlelések ellenére azonban összlétszámuk tíz alá tehető.

A közlés szerint a WWF Magyarország több mint 25 éve dolgozik a hazai természetes erdei
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 11:52
Pomelo az Óriás citrus a C-vitamin aranybányája
el kell távolítani, mert az íze különben élvezhetetlen. Ha még így is túlságosan keserű lenne, meg lehet cukrozni, vagy mézzel meglocsolni. Leve dzsúszként fogyasztható (koktélok alapanyaga is lehet), húsából ízletes saláták, héjából pikáns keleti desszert és lekvár készül. Ha éppen nincs szezonja, receptekben grépfrúttal, naranccsal vagy éppen ananásszal lehet helyettesíteni.

Tippek-tanácsok pomelórajongóknak
Az európai piacokra a többi citrusfélénél ritkábban jut el, ennek ellenére hazánkban is egyre népszerűbb. Gondosan csomagolva, hálóban érkezik, ezért vásárlásakor érdemes figyelni a héj állapotára. Minél sárgább a vastag burok, annál valószínűbb, hogy sikerült egy édes gyümölcsöt kifognunk, ha viszont arra törekszünk, hogy gazdag legyen tápanyagokban, a rózsaszín húsút válasszuk! Akár magról is szaporítható, mint a többi citrusféle, bár otthon nem nő olyan terebélyesre, mint vadon. Ha termést is akarunk a fáról szüretelni, oltani vagy szemezni kell az otthon nevelgetett
suzymama, 2018. február 26. hétfő, 10:11
Tárkony: az erdélyi konyha kincse
magyar receptgyűjtemények is megemlítik, a hagyományokat legjobban őrző erdélyi gasztronómiának pedig máig kedvelt fűszere. Érdemes újra felfedezni!

Ismerjük meg!
A tárkony (Artemisia dracunculus) széles körben kedvelt, jellegzetes aromájú, évelő fűszernövény, a fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Magyar nyelvterületen esztragon és sárkánynövény néven is ismerik. Két változata van, a gazdagabb illatanyagú francia és a könnyebben termeszthető, fagytűrő orosz tárkony. Hazánkban a francia az ismertebb, ennek termesztése terjedt el. Hatvan-nyolcvan centiméter magasra nő, lágy, de idővel fásodó szárú, dús gyökérzetet, gyökértörzset, gyökértarackot is nevelő, fészkesvirágzatú növény, sárga vagy barnásvörös virágai vannak, termése bóbita nélküli kaszattermés. Az ép szélű szálas-lándzsás levelek a száron szórtan helyezkednek el.
Észak- és Közép-Ázsia, a Kaukázus és a Távol-Kelet területén őshonos, hazánkban vadon nem fordul elő. Európában és Észak-Amerikában termesztik. Ázsiából
anna4459, 2017. december 02. szombat, 07:51
Ma van az állatok világnapja 10.04
Az Állatok Világnapját Szent Ferenc emléknapján ünnepeljük. Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje, a legenda szerint értette az állatok nyelvét és beszélni is tudott velük.
Október 4. az ő halálának évfordulója és 1931 óta az Állatok Világnapja is. A kezdeményezés célja először a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt, később fontos szerepet kaptak a háziállatok és a felelős állattartás hirdetése is. Hazánkban a világnap a rendszerváltás után vált népszerűvé. Az Állatok világnapjához kapcsolódóan idén október első hétvégéjén a Magyar Állatvédők Országos Szervezete és a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség szervezésében állatos felvonulást tartottak Budapesten. A Fővárosi Állat- és Növénykertben pedig Állatszeretet Fesztivál lesz október 4. és 8. között. Ennek keretében a 14 év alatti gyerekek ingyen mehetnek be az állatkertbe.
maroka, 2017. október 04. szerda, 21:29
Jó idő van!
Az Állatok Világnapjáról
Az Állatok Világnapját Szent Ferenc emléknapján ünnepeljük. Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje, a legenda szerint értette az állatok nyelvét és beszélni is tudott velük.
Október 4. az ő halálának évfordulója és 1931 óta az Állatok Világnapja is. A kezdeményezés célja először a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt, később fontos szerepet kaptak a háziállatok és a felelős állattartás hirdetése is. Hazánkban a világnap a rendszerváltás után vált népszerűvé.
koszegimarika, 2017. október 04. szerda, 11:57
Nagy lehet itt a baj: nem csak a méhek pusztulnak...
mézelő méheket gyakorlatilag háziállatként kezeljük, sokkal jobban ismerjük őket, mint bármely más rovart a Földön. Körülbelül egy évtizede figyelték meg Észak-Amerikában az azóta kaptárelhagyásnak nevezett jelenséget:
a méhek kirepülnek, és soha nem térnek vissza. Az adott kaptár akár egy hét alatt kiürül, a távozó méhek pedig nem máshova költöznek, hanem valahol távol elpusztulnak.

Gyakorlatilag öngyilkosságot követnek el azzal, hogy elhagyják a családot. Mára Nyugat-Európában és hazánkban is elő-előforduló jelenség konkrét oka nem ismert; sem globálisan, sem lokálisan. Az aktuális elméletek persze időről-időre mindent visznek, mint mobiltelefonok, génmódosított növények, radarok, kemikáliák és a sor hosszan folytatható.

Az igazság viszont az: nem tudjuk, miért pusztulnak a méhek, szinte biztosan kijelenthetjük: a háttérben nem egyetlen hatás, hanem komplex okok állnak - jegyzi meg a szakértő.

Legyengítjük, megbolondítjuk őket

Az egyik főbűnösnek
anna4459, 2017. augusztus 05. szombat, 20:48
1/20
Képek, videók
Tavasztorta.jpg
pacsakute
2016. március 30. szerda, 22:32
Kislány virágban
eva6
2018. május 19. szombat, 09:35
Virágban
sanci81
2018. január 05. péntek, 17:36
Virágbánat.jpg
chillik
2017. szeptember 15. péntek, 04:49
virágban.jpg
53ilona
2016. május 05. csütörtök, 21:29
0köszönöm szépen virágban
zsokica45
2016. április 28. csütörtök, 12:28
ÚJ KÉP,VIRÁGBAN BABAFEJ.g
rochlitzne
2015. július 07. kedd, 16:08
Virág a virágban.jpg
borigit
2014. október 07. kedd, 17:00
Fűben virágban dalban fáb
pacsakute
2014. augusztus 25. hétfő, 06:09
kék virágban.jpg
szelgyongyi
2014. június 18. szerda, 03:32
Virág a virágban, csodás
gabfe
2014. június 01. vasárnap, 21:48
Virág a virágban.jpg
suzymama43
2014. április 09. szerda, 14:14
VIRÁGBAN ÜLÖ HÖLGY.jpg
ildikocsorbane2
2014. március 22. szombat, 17:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.