Regisztráció  Belépés
2018. április 24. kedd | 17. hét | 114. nap | 05:09 | György
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Vitaminhiány
azt átlagolja). Elemzéséből az látszik, hogy vannak olyan növények, amelyeknek drasztikusan csökkent a kalciumtartalma az elmúlt évtizedekben.

A kimutatás szerint ilyen például a paradicsom, aminek 1962-ben még 500 mg/kg, 2005-ben viszont már csak 90mg/kg volt a kalciumtartalma. Ezen anyag mennyisége körülbelül felére csökkent a sárgarépában, a zöldpaprikában, a kukoricában is. A publikált adatok közül a spenót volt az egyedüli, amelyikben napjainkban is majdnem annyi kalcium van, mint a hatvanas években. A vizsgálat szerint a vas mennyisége is kevesebb lett az elmúlt évtizedekben. Míg a 60-as években még 42mg/kg volt például a burgonya vastartalma, addig ugyanez 2005-ben mindössze 5 mg/kg volt, vagyis több mint nyolcadára csökkent. A répafélék esetében ennél is nagyobb csökkenést mutatnak az adatok: 130 mg/kg-ról 8 mg/kg-ra soványodott a vastartalom.

Kevesebb kalcium, több csontritkulásos beteg?
A szakember a kalcium csökkenését összefüggésbe hozta a csontritkulás elterjedésével.
evavicus, 2018. április 19. csütörtök, 12:36
48 éve hunyt el Váci Mihály Kossuth- József Attila-d.költő
48 éve hunyt el Váci Mihály (Nyíregyháza-Ókisteleki szőlő, 1924. december 25. - Hanoi, 1970. április 16.) Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító.
A Kádár-rendszer időszakában, a hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig, Magyarország ünnepelt és legtöbbet szavalt kortárs költője. 1970-es halála után vita indult megítéléséről, kultusza a rendszerváltozásra fokozatosan eltűnt.
ronix, 2018. április 16. hétfő, 22:57
Mindkét szavazatot a Fideszre!
befogadását jelentené, még az idén, 2018-ban. Emellett előírná, hogy a magyar államnak fejenként kilencmillió forintot kell költenie rájuk. Plusz lehetővé tenné mindegyiküknek a családtagok behozatalát, azaz a családegyesítést. Innentől a folyamat megállíthatatlan és visszafordíthatatlan.

Becsüljük meg azt a lehetőséget, hogy most nem a saját hibánkból kell tanulnunk, hanem tanulhatunk mások hibáiból.

Hogy mit számít ez? Éppen ezt gondolták a németek az ötvenes, a britek a hatvanas és a franciák a hetvenes években. És most utcáról utcára, kerületről kerületre, városról városra szorulnak vissza a saját országukban. Ma ők már nem értik, hogyan jutottak ide, ki döntött minderről, de tudják, hogy számukra nincs visszaút. Ott most az a kérdés, hogy miként tudnak a bevándorlókkal együtt élni. Nálunk még nem ez a kérdés, hanem az, hogy akarunk-e bevándorlókat befogadni. És a magyarok válasza az, hogy nem akarunk.

Persze mi sem vagyunk kőből, látjuk a képsorokat, látjuk a sok
menusgabor, 2018. április 07. szombat, 21:00
Hol tollal, hol ecsettel „szól”
előírt korhatárt az amatőr színitanodába. A felvételin 14 és fél évesen szemrebbenés nélkül azt mondtam, 16 éves vagyok. Felvettek annak ellenére, hogy kiderült a korom... Akkor ment a Fügedes, és én is kaptam kisebb szerepeket. Nagyon izgalmas volt az ősz, de sajnos jött a tél, és egy hazafias darabot tűztek műsorra. Nekem egy Păunescu-vers jutott, amit képtelen voltam megtanulni. A próbákon még részt vettem, de az előadásra nem mentem el, mert az édesapám tíz hónapot ült vizsgálati fogságban a hatvanas évek elején, mikor Ceaușescu hatalomra került, és ez az egész gyerekkoromat végigkísérte annak ellenére, hogy apám soha nem beszélt róla... Ezután jártam is, meg nem is a Kortárshoz. XI.-ben visszamentem Élesdre román vegyipari szakközépiskolába, ott pedig már nem volt lehetőségem a színjátszásra, és vért izzadtam, hogy leérettségizzek. Gondolhatja, tíz évig mindent magyarul tanultam, és utána mindent románul kellett. Matematikát, kémiát, fizikát... A reál tantárgyakkal később már nem is
irmus, 2018. április 07. szombat, 10:58
82 éve született Csukás István Kossuth-d. költő, író
"A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. "

Csukás István

82 éve született Csukás István (Kisújszállás, 1936. április 2. -) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar költő, író, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja.

A hatvanas évek közepén fordul a gyermekirodalom felé, s ettől kezdve verseskötetei mellett egyre-másra jelennek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi.
Eddig közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön.

Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például a Süsü, a sárkány,Mirr-Murr, Pom-pom. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült.

2013. szeptember végén avatták a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényében szereplő valós személy, Bagaméri
ronix, 2018. április 02. hétfő, 20:46
Feketevonatja a vasfüggönyös narancsoknak Hunnia börtönnel
illusztráció, a többi nincsen meg. Mindnyájuknak vissza kellett volna menniük a másik világba, de amióta a Neoton énekese elénekelte a Kell, hogy várj dalát, hogy neki el kell mennie, azóta engem támadtak meg valamennyi helyett, itt maradtak a lírai apokalipszis tagjai, már unokáik vannak, sőt életműdíjasok egyesek, meg különféle díjakat kaptak, mint teremtői a világ-apokalipszisnek.

A Rákóczi téri cigányságnak megáldoztak engem minden lelkiismeret furdalás nélkül közösen, míg ők utaztak a hatvanas évek elejétől külföldre, odaköltöztek a könyvek főszereplői, nem lehet elvenni tőlük a csodálatos életüket, sem a gyerekeiket, sem az unokáikat, akikkel szeretetben dőzsölnek.
Ha meghalt egy narancs világ-könyvtár szereplő, hatalmas özvegyivel támogatta a népük a lyukakat, amikkel összeadták magukat, támadva engem születésem óta azért, mert a Rákóczi tér fogait elviszik a pusztító csemeték szüléskor. Apává tették a pusztítókat, kígyókat, pókokat, legyeket, sünöket, amik miatt szabályszerűen
kohlinka, 2018. március 22. csütörtök, 17:59
Illegális bevándorlás - Merkel: megosztotta a német társadalmat a menekültválság
kapcsolatban.

A menekültek között iszlamista terroristák is voltak, és a válság a felszínre hozott és felerősített a társadalmi integráció ügye körül korábban kialakult feszültségeket. Ezért az új kormány programjának középpontjában a megosztottság leküzdése áll, legfőbb célja az emberségesség, az igazságosság és az összetartás hármasságának érvényesítése, és az, hogy mindenkihez elérjen a gazdasági sikerekből származó jólét.

A társadalmi integráció körüli feszültségek az egykori Nyugat-Németországba a hatvanas években megindult bevándorlás révén alakultak ki - mondta Angela Merkel, aláhúzva, hogy a bevándorlók ugyan hozzájárulnak az ország jólétéhez, de gazdasági szerkezetváltozások idején ők veszítik el elsőként az állásukat, gyermekeik jellemzően gyengébben teljesítenek az iskolában, mint a német tanulók, és a bevándorlók körében "kifejlődtek párhuzamos társadalmak" is, az országban jogcím nélkül tartózkodó emberek pedig "bűnözői struktúrákat" is létrehoztak.

Ezek a problémák a migrációs
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 15:30
Presser Gábor az Arénában lép fel októberben
Az Omega és a Locomotiv GT egykori tagja, sikeres musicalek (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, A padlás) szerzője, szólóban kilenc stúdióalbum készítője, a magyar dal napja kitalálója és csaknem egy évtizeden át irányítója. Presser Gábor dalai a hatvanas évektől napjainkig generációkra volt hatással, slágerek tucatjait írta Zoránnak, Katona Klárinak, Révész Sándornak, Kovács Katinak, Demjén Ferencnek vagy Rúzsa Magdinak is.

Számos szakmai és állami kitűntetést kapott, a Kossuth-díjat 2003-ban vehette át, idén májusban ünnepli 70. születésnapját.

"Semmiképpen nem akartam jubileumi estet tartani. Amikor felkértek az októberi koncertre, azt gondoltam, legyen az előadás címe a sorszáma, ahol most éppen tartok, az 1507." - idézte a közlemény a zeneszerzőt.
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 12:11
Két kiállításon mutatják be Bukarestben Korniss Péter fotóit
Az egyik tárlat március 20-án nyílik a bukaresti Balassi Intézetben, ahol Korniss Péter hatvanas-hetvenes években készült, a hagyományos paraszti világot bemutató fotói lesznek láthatók.

Két nappal később, csütörtökön a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum Kretzulescu termeiben Folyamatos emlékezet címmel nyílik a kornissi életművet új összefüggések mentén bemutató másik tárlat. Emblematikus képei egyéni narratívák sorába állítva jelennek meg a 60-as, 70-es évek román, szlovák és magyar falvakban készített fotográfiáitól kezdve, egészen a legújabb, széki asszonyokat bemutató sorozatáig.

A kiállítás hat sorozatot vonultat fel, amely négy szereplő: a szénaforgató lány, Boldizsár Mari, Bálint Anna és Ioan történetét meséli el, illetve a széki asszonyokat ábrázolja Budapesten, az utolsó sorozat pedig a paraszti sorban élő embereket saját környezetükben.

Korniss Péter bukaresti kiállításai a budapesti Várfok Galéria, a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum és a bukaresti Balassi Intézet
velemenyezd, 2018. március 18. vasárnap, 11:51
Ötven éve játszott Debrecenben a Nashville Teens
nem engedték be őket. A bejáratnál csoportba verődtek, és vártak a csodára. De ez sem volt a megoldás, mert közülük ,,halásztak" a szintén kívül maradt ismert balhés figurák. Ezért az ifjúságvédelmi szervek szigorították a szabályokat. Este 8 után 18 éven aluliak csak szülői felügyelettel, vagy nagykorú kíséretében tartózkodhattak az efféle eseményeken. Ezt ellenőrizték is, gyakran igazoltattak fiatalokat. Talán innen is a szólás: ,,A lány velem van". Az anyukák és a nagymamák a hatvanas évek ifjúsági össztáncaira is elkísérték a lányokat, mivel délután 5-től este 10-ig tartottak a vasárnapi bulik. Székek voltak végig a fal mellett, ott ücsörögtek a kísérők.

Az Aranybikában többféle szórakozási lehetőség is akadt akkoriban a cigányzenétől a szalonzenéig. Az emeleti Bartók teremben egy hagyományos dob, gitár, szaxofon, pozan, bőgő felállású zenekar játszott vasárnap esténként. Őket váltották le 1967-ben a Mercur és a Red Devils nevű beatzenekarok, 1969-ben pedig a legtovább az
tinka1951, 2018. március 16. péntek, 12:17
Szabó Magda regényét viszi színre a Békéscsabai Jókai Színház
összefogását is bemutatja - fogalmazott a rendező.

A 14. születésnapjára készülő Bori ugyanis attól reméli, hogy felnőttként tekintenek rá, ha megkapja a kirakatban meglátott kék ruhát és kék magas sarkú cipőt. Ám az édesanyját baleset éri, ekkor a fiatal lánynak észrevétlenül kell felnőtté válnia, beáll anyja helyett házmesterként dolgozni, befűt, pénzt keres, helyrehozza a hibáit. Apránként azt is megérti, hogy mások boldogsága néha fontosabb, mint az övé - magyarázta Bartus Gyula.

A regény a hatvanas években játszódik, és bár számos eleme időtlen, meghagyták a saját korában. A korszakot főként a jelmezekkel - amelyeket Sellei Gabi tervezett - és a zenével idézik meg - tette hozzá.

Az előadás technikai nehézségét az adja, hogy csaknem harmincan szerepelnek a darabban, sok másod- és harmadéves színitanházas diák. Az előadásban évszakváltás is történik, ami a jelmeztervező munkáját nehezítette meg. Ráadásul mintegy ötven, rövid jelenet van, ami komoly kihívást jelentett a színrevitelnél. Épp
velemenyezd, 2018. március 16. péntek, 10:21
Március 15. - Széchenyi-díj - Bitskey István irodalomtörténész
meg kell emlékeznie azokról a közösségekről, amelyek mögötte álltak a munkájában. A Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében kristályosodott ki mindaz, amit később a könyveimben megírtam, de mindig szorosan együttműködtem a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetével, különösen annak barokk és reneszánsz osztályával, illetve az egri főiskola is, ahol díszdoktorrá avattak, komoly hatással volt a pályafutásomra" - emlékezett vissza Bitskey István, aki egriként a hatvanas években került kapcsolatba Debrecennel, ahol az egyetem magyar-történelem szakának hallgatója volt öt évig, majd katonai szolgálatát is a városban töltötte.

Mint mondta, az egyetemi évek alatt alapozta meg azt a tudást, amelyre a későbbiekben szert tett. Miután megkapta diplomáját, az egri főiskolán tanított, majd tudományos ösztöndíjas volt az akadémián, a debreceni egyetemen 1975 óta dolgozik.

A professzor szerencsésnek tartja magát, hogy két nagy felekezet irodalmát is tanulmányozhatta,
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 18:07
1/168
Képek, videók
A vitaminhiányra
pacsakute
2015. szeptember 26. szombat, 16:02
vitaminhiány.jpg
dnemethk
2013. május 07. kedd, 12:16
c-vitaminhiány.jpg
sarkadykati
2013. január 17. csütörtök, 20:26
vitaminhiányos teknős.jpg
grimilda
2007. július 15. vasárnap, 15:23
Elmúlt-a-karácsony.jpg
lilagondolatok
2017. december 27. szerda, 09:09
Elmúlt az élet.jpg
chillik
2017. december 07. csütörtök, 05:20
0 elmultak a munkásévek.p
lovaszmarika
2017. május 21. vasárnap, 22:02
Elmúlt az alkony álmodj
borigit
2017. január 19. csütörtök, 14:12
Elmúlt egy nap
babotai
2016. május 04. szerda, 19:20
Az elmúlt percek....jpg
kkm
2016. március 14. hétfő, 07:30
Szeged-Lenin -elmúlt.jpg
agica2004
2016. január 03. vasárnap, 23:11
Elmúlt.jpg
sznejuci
2015. október 14. szerda, 18:31
elmúlt.jpg
kicsoda57
2015. július 09. csütörtök, 13:27
Ha elfáradtál mert elmúlt
irmus
2015. június 22. hétfő, 07:14
ami elmúlt.jpg
bbbarbara
2015. március 15. vasárnap, 20:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.