Regisztráció  Belépés
2018. május 26. szombat | 21. hét | 146. nap | 02:38 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A bodza
A bodza Közép-Európában és hazánkban is mindenütt gyakori; erdőszegélyeken, kevéssé bolygatott területeken találkozhatunk vele. A bodzát már a görögök és a rómaiak is ismerték, a germánoknál pedig már tisztelet is övezte. Napjainkban pedig már termesztik is, Európa több országában - köztük Magyarországon is egyre intenzívebben -, hagyományosan azonban főképp az USA-ban.

Sokféleképpen felhasználható gyógynövény: nemcsak virágát, hanem érett bogyóit és leveleit is gyűjtik. Lássuk, mit érdemes tudni erről az illatos növényről!

Mikor gyűjtsük? Hogyan gyűjtsük?

A bodza május közepétől június végéig virágzik. A virágszedés időpontját akkorra kell időzíteni, mikor a a külső virágok már kinyíltak, a belsők viszont még bimbósak. Érdemes a virágot száraz időben begyűjteni, mert a harmatos vagy esős időben szedett virágok a száradás közben megbarnulnak.

Az egész virágot (,,bogernyőt") vágjuk le és lazán rakva, gyűjtsük kosárba. Semmiképp sem ládába, vagy
lenke1964, 2018. május 19. szombat, 08:41
Ilyen a kórházi koszt Japánban.
reggelire.

Tenger gyümölcseivel megpakolt tészta ebédre.

Délutáni kávé.

Vacsora disznóhús barnamártással.

Hagyományos japán reggeli. Rántotta, hal, tea.

Rizottó ebédre.

Délutáni tea.
schuro, 2018. május 10. csütörtök, 20:33
Mit reggeliznék, ha külföldön lennék?
ANGLIA
Máig nemzeti éteknek számító ételt a breakfast fogalmát mindenki ismeri, aki Angliába járt. Tojás, bacon és sült kolbász az alapja. Látszólag egyszerű étel, de vacsoráig tartó energiát biztosít, főleg ha még ,,Black puddingot", grillezett paradicsomot és gombát is raknak a tányérra. Ha nagyon gazdagon akarják tálalni, még paradicsomos főtt babbal gazdagítják a reggelit.
(Black pudding - véres hurkaszerűség árpával vagy zabliszttel)

FRANCIAORSZÁG
A francia reggeli elengedhetetlen része a hosszú bagett sajtokkal, sonkával, vagy a mindig friss croissant tejeskávéba vagy kakaóba mártogatva.

EGYESÜLT ÁLLAMOS
Az amerikaiak juhszirupos palacsintát reggeliznek, amibe néha sós ízeket is kevernek. Néha tojást, bacont és sajtot is tesznek két palacsinta közé.

MEXIKÓ
Mexikóban a reggeli tortilla-ropogós, friss zöldségekből, különleges fűszerezésű húsból készül. Olyan egyszerű kiegészítőkkel, mint a paradicsom és a salsa-mártás.
lizawolf, 2018. március 03. szombat, 10:59
Krumplis-bere/
adni.

Hozzávalók:
burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)
Elkészítése

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától.

Lehet gazdagítani a tésztát előre sütött húsos szalonna pörccel (ilyenkor a kisült zsírral kenjük meg a tepsit), leszűrt konzerv
tinka1951, 2018. február 13. kedd, 22:48
Hortobágyi húsos palacsinta batyu
púpos evőkanál Yungas manioka liszt
2 csipet foszfátmentes sütőpor
1 teáskanál só
2,5-3 dl szénsavas ásványvíz (szükség szerint)
4 evőkanál paleolaj vagy kacsazsír
a töltelék:
bármilyen maradék pörkölt lehet



ELKÉSZÍTÉS:

Ebből a diétás tésztájú finomságból degeszre eheted magad.
A palacsinta elkészítése: a hozzávalókat késes aprítóban krémes állagúra turmixoljuk, 20 -30 percig pihentetjük, majd kisütjük, mint a hagyományos palacsintákat (feldobálni is lehet, nem szakad).
A töltelékhez a húst ledaráljuk, a szaftját összeturmixoljuk és félretesszük. A húspépből a kisült palacsinták közepére kanállal halmokat rakunk, majd a palacsintát kézzel összefogjuk a töltelék fölött, és hagyma szállal bekötjük mint a batyuszáját. (1 szál póréhagyma levélből csináljuk a kötöző szálat a batyukh- oz késsel bevágjuk és végig szakítjuk.)

Egy jénai tálba beleöntjük a félretett pörkölt alaplét, belerakjuk a batyukat és
gabfe, 2018. február 08. csütörtök, 14:32
a palacsinta - kefirrel
Palacsinta kefírrel recept Legújabb receptek
Fogás: desszert, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 30 perc, Nehézségi szint: könnyű

Hozzávalók 3 főre
» 2 pohár kefir
» 2 pohár liszt
» 1/2 csomag sütőpor
» 1 késhegynyi szódabikarbóna
» 2 db tojás
» 1 evőkanál olvasztott vaj
» 1-1,5 pohár hideg víz
» olaj (a sütéshez)


A tojásokat tálba ütjük, elkeverjük a kefirrel, az olvasztott (de nem forró) vajjal. Hozzáadjuk a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet (a lisztet a kefires pohárral mérjük ki) és apránként a hideg vizet. Csomómentesre keverjük.

Palacsintasütőt forrósítunk, kevés olajat cseppentünk bele, beleteszünk egy adag tésztát és megsütjük előbb az egyik, majd a másik oldalát.
Megjegyzés / tipp:

Vastagabb mint a hagyományos palacsinta, finom, piskótaszerű lesz a tészta. Ízlés szerint bármivel tölthető.

A kefires pohár a mérce!
lovaszmarika, 2018. február 02. péntek, 16:53
Palacsinta kefírrel
2 pohár kefir
2 pohár liszt
1/2 csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
2 db tojás
1 evőkanál olvasztott vaj
1-1,5 pohár hideg víz
olaj (a sütéshez)

A tojásokat tálba ütjük, elkeverjük a kefirrel, az olvasztott (de nem forró) vajjal. Hozzáadjuk a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet (a lisztet a kefires pohárral mérjük ki) és apránként a hideg vizet. Csomómentesre keverjük.

Palacsintasütőt forrósítunk, kevés olajat cseppentünk bele, beleteszünk egy adag tésztát és megsütjük előbb az egyik, majd a másik oldalát.

Vastagabb mint a hagyományos palacsinta, finom, piskótaszerű lesz a tészta. Ízlés szerint bármivel tölthető.

A kefires pohár a mérce!
taszat, 2018. január 24. szerda, 23:39
Egészséges palacsinta
hozzávalói

2 deciliter tej
10 dkg zabkorpa
1 tojás
édesítőszer - ízlés szerinti mennyiségben
vaníliaaroma


Így készítsd el az egészséges palacsintát

Az elkészítés ugyanúgy működik, mint a hagyományos palacsinta esetében, a hozzávalókat tegyük egy tálba, majd kavarjuk ki jó alaposan. A tésztát nem szükséges pihentetni, már süthetjük is azonnal, kenjünk ki egy serpenyőt kókuszolajjal és süssük ki a palacsintákat. A töltelék lehet ugyanúgy bármi, mint a hagyományos palacsinta esetében, de azért ne a túlcukrozott dolgokat válasszuk persze!
bkisseva, 2018. január 15. hétfő, 09:16
Reggeli a világ körül
espresso, de reggelente inkább a café au lait-t (tejeskávét) kedvelik.


Török reggeli
Törökországban sem hiányozhat a reggeliből a tea és a kávé. A reggelik általában a következőkből állnak: kenyérfélék, sajtok, olívabogyók, vaj és méz (amelyeket akár össze is kevernek és így kenik a kenyérre), lekvár, paradicsom, uborka, joghurt, tahini és tojás. Az érdekességek a helyi hagyományos reggeli ételekben rejlenek. A kaymak a tejfölhöz hasonló krém, ami zsíros és krémes állaga miatt kevelt.
Mézzel szolgálják és friss kenyérre kenik. A rántotta török változatát menemennek hívják.
Paradicsom és bors az alapja, amit magas hőfokon megsütnek, majd beleütik a tojást. A gözleme egy változatos töltött étel, sós tésztáját zöldségekkel, hússal, sajttal töltik meg.

Kínai reggeli
A kínai reggeli is nagyon gazdag. Egyik legnépszerűbb fogása a congee, ami rizskása
gabfe, 2017. október 01. vasárnap, 17:34
Reggeli a világ körül
a gyümölcsök. Talán mégis a legfontosabb a kávé, ez elengedhetetlen.
Az általánosan elterjedt kávéfajta az espresso, de reggelente inkább a café au lait-t (tejeskávét) kedvelik.

Török reggeli
Törökországban sem hiányozhat a reggeliből a tea és a kávé. A reggelik általában a következőkből állnak: kenyérfélék, sajtok, olívabogyók, vaj és méz (amelyeket akár össze is kevernek és így kenik a kenyérre), lekvár, paradicsom, uborka, joghurt, tahini és tojás. Az érdekességek a helyi hagyományos reggeli ételekben rejlenek. A kaymak a tejfölhöz hasonló krém, ami zsíros és krémes állaga miatt kevelt.
Mézzel szolgálják és friss kenyérre kenik. A rántotta török változatát menemennek hívják.
Paradicsom és bors az alapja, amit magas hőfokon megsütnek, majd beleütik a tojást. A gözleme egy változatos töltött étel, sós tésztáját zöldségekkel, hússal, sajttal töltik meg.

Kínai reggeli
A kínai reggeli is nagyon gazdag. Egyik legnépszerűbb fogása a congee, ami rizskása
lovaszmarika, 2017. szeptember 20. szerda, 09:51
Ezt a receptet
burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)

Elkészítése

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától.

Lehet gazdagítani a tésztát előre sütött húsos szalonna pörccel (ilyenkor a kisült zsírral kenjük meg a tepsit), leszűrt konzerv kukoricával, apróra
horvathnemagdi, 2017. június 02. péntek, 04:37
Jövő hétvégén rendezik meg a Székely Fesztivált Budapesten
Domokos István, a fesztivál szervezője a műsorban elmondta, hogy a rendezvény díszvendége a Gyergyószék tizennégy, egységes képpel megjelenő települése lesz.

A szervező közlése szerint a fesztivál három napja alatt mintegy 30-50 ezer vendégre számítanak a Millenáris parkban, ahol a kulturális programok mellett a látogatók megismerkedhetnek a székely gasztronómia teljes vertikumával. Domokos István példaként említette, hogy meg lehet majd kóstolni például a székely töltelékes káposztát, az ordás palacsintát, sajtokat, kolbászokat és a kürtős kalácsot is.

Emellett elhozzák Budapestre azokat a pálinkákat is, amelyek ezer méter feletti magasságban termő vadgyümölcsökből - például áfonyából, galagonyából, csipkebogyóból - készültek.

Domokos István kiemelte, hogy legalább száz olyan termelő lesz jelen, aki hagyományos módszerekkel készíti kézműves termékeit és a rendezvény sajátossága, hogy maguk a termelők állnak a pultok mögött.

A szervező szerint 1200-1400 olyan termék lesz jelen a
velemenyezd, 2017. május 03. szerda, 10:31
1/26
Képek, videók
MEGÉRETT A BODZA! BODZA B
hegyesne
2011. május 19. csütörtök, 06:52
érik a bodza
tikila
2009. október 01. csütörtök, 21:04
Pirul a bodza
himeshaza
2008. július 11. péntek, 15:27
bodza a kertben
marika49
2007. május 15. kedd, 22:01
Átlagbérek Európában szep
megyerimihaly
2015. november 01. vasárnap, 21:08
valahol Európában.jpg
agica2004
2013. november 02. szombat, 15:23
Minimálbérek Európában
megyerimihaly
2012. október 16. kedd, 22:50
nyugdíjak európában
agica2004
2011. február 18. péntek, 17:52
Szegénység Európában 7262
megyerimihaly
2011. január 10. hétfő, 00:43
Nyugdíjak Európában.jpg
bulac57
2010. május 29. szombat, 01:45
DUKER európában
duker
2010. május 16. vasárnap, 23:48
Valahol Európában.hu.jpg
rambobby
2007. október 08. hétfő, 11:52
germanok_csapata.jpg
captainbodlair
2008. június 16. hétfő, 07:49
Címkék
reggelik általában, túlcukrozott dolgokat, kínai reggeli, mindig friss, serpenyőt kókuszolajjal, száradás közben, hozzávalókat tegyük, tepsit gazdagon, félretett pörkölt, germánoknál pedig, diétás tésztájú, mennyiség mindig, illatos növényről, húst ledaráljuk, egész virágot, rendezvény díszvendége,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.