Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 17. péntek | 33. hét | 229. nap | 11:21 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A tojásreggeli a legjobb reggeli – akár vegánul is!
Egyre jobban figyelünk az étkezésünkre, az egészségünkre és a környezetünkre, egyre tudatosabban táplálkozunk, ugyanakkor felmerül a kérdés: hogyan tudjuk a hagyományos ételeket másra cserélni vagy pótolni, ha a családtagok vegák vagy vegánok.

G. Sarudi Balázs
f Ajánlom
Kissé általánosítva: a magukat vegetáriánusnak vallók nem esznek húst és halat, míg vannak, akik a tojást sem fogyasztják el, bár tejterméket igen - ők a laktovegák. A vegánok minden állati eredetű élelmiszertől távol tartják magukat. Ezen belül egyéntől függően minden csavar bejöhet, de most erre a három alapesetre hegyezném ki a mondanivalómat. Amennyiben a családodban van olyan, aki nem eszik meg a húst elvi, egészségügyi vagy bármilyen okból, akkor mutatok három alternatívát egy klasszikus tojásos reggeli elkészítéséhez. Merthogy a tojásreggeli a legjobb reggeli - akár vegánul is!

Három fő alapanyagból készítem el ezeket a húsmentes reggeliket, és jellegzetes fűszerekkel, hozzávalókból adom
tinka1951, 2018. augusztus 01. szerda, 07:59
A bodza
A bodza Közép-Európában és hazánkban is mindenütt gyakori; erdőszegélyeken, kevéssé bolygatott területeken találkozhatunk vele. A bodzát már a görögök és a rómaiak is ismerték, a germánoknál pedig már tisztelet is övezte. Napjainkban pedig már termesztik is, Európa több országában - köztük Magyarországon is egyre intenzívebben -, hagyományosan azonban főképp az USA-ban.

Sokféleképpen felhasználható gyógynövény: nemcsak virágát, hanem érett bogyóit és leveleit is gyűjtik. Lássuk, mit érdemes tudni erről az illatos növényről!

Mikor gyűjtsük? Hogyan gyűjtsük?

A bodza május közepétől június végéig virágzik. A virágszedés időpontját akkorra kell időzíteni, mikor a a külső virágok már kinyíltak, a belsők viszont még bimbósak. Érdemes a virágot száraz időben begyűjteni, mert a harmatos vagy esős időben szedett virágok a száradás közben megbarnulnak.

Az egész virágot (,,bogernyőt") vágjuk le és lazán rakva, gyűjtsük kosárba. Semmiképp sem ládába, vagy
lenke1964, 2018. május 19. szombat, 08:41
Ilyen a kórházi koszt Japánban.
reggelire.

Tenger gyümölcseivel megpakolt tészta ebédre.

Délutáni kávé.

Vacsora disznóhús barnamártással.

Hagyományos japán reggeli. Rántotta, hal, tea.

Rizottó ebédre.

Délutáni tea.
schuro, 2018. május 10. csütörtök, 20:33
Mit reggeliznék, ha külföldön lennék?
ANGLIA
Máig nemzeti éteknek számító ételt a breakfast fogalmát mindenki ismeri, aki Angliába járt. Tojás, bacon és sült kolbász az alapja. Látszólag egyszerű étel, de vacsoráig tartó energiát biztosít, főleg ha még ,,Black puddingot", grillezett paradicsomot és gombát is raknak a tányérra. Ha nagyon gazdagon akarják tálalni, még paradicsomos főtt babbal gazdagítják a reggelit.
(Black pudding - véres hurkaszerűség árpával vagy zabliszttel)

FRANCIAORSZÁG
A francia reggeli elengedhetetlen része a hosszú bagett sajtokkal, sonkával, vagy a mindig friss croissant tejeskávéba vagy kakaóba mártogatva.

EGYESÜLT ÁLLAMOS
Az amerikaiak juhszirupos palacsintát reggeliznek, amibe néha sós ízeket is kevernek. Néha tojást, bacont és sajtot is tesznek két palacsinta közé.

MEXIKÓ
Mexikóban a reggeli tortilla-ropogós, friss zöldségekből, különleges fűszerezésű húsból készül. Olyan egyszerű kiegészítőkkel, mint a paradicsom és a salsa-mártás.
lizawolf, 2018. március 03. szombat, 10:59
Krumplis-bere/
adni.

Hozzávalók:
burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)
Elkészítése

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától.

Lehet gazdagítani a tésztát előre sütött húsos szalonna pörccel (ilyenkor a kisült zsírral kenjük meg a tepsit), leszűrt konzerv
tinka1951, 2018. február 13. kedd, 22:48
Hortobágyi húsos palacsinta batyu
púpos evőkanál Yungas manioka liszt
2 csipet foszfátmentes sütőpor
1 teáskanál só
2,5-3 dl szénsavas ásványvíz (szükség szerint)
4 evőkanál paleolaj vagy kacsazsír
a töltelék:
bármilyen maradék pörkölt lehet



ELKÉSZÍTÉS:

Ebből a diétás tésztájú finomságból degeszre eheted magad.
A palacsinta elkészítése: a hozzávalókat késes aprítóban krémes állagúra turmixoljuk, 20 -30 percig pihentetjük, majd kisütjük, mint a hagyományos palacsintákat (feldobálni is lehet, nem szakad).
A töltelékhez a húst ledaráljuk, a szaftját összeturmixoljuk és félretesszük. A húspépből a kisült palacsinták közepére kanállal halmokat rakunk, majd a palacsintát kézzel összefogjuk a töltelék fölött, és hagyma szállal bekötjük mint a batyuszáját. (1 szál póréhagyma levélből csináljuk a kötöző szálat a batyukh- oz késsel bevágjuk és végig szakítjuk.)

Egy jénai tálba beleöntjük a félretett pörkölt alaplét, belerakjuk a batyukat és
gabfe, 2018. február 08. csütörtök, 14:32
a palacsinta - kefirrel
Palacsinta kefírrel recept Legújabb receptek
Fogás: desszert, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 30 perc, Nehézségi szint: könnyű

Hozzávalók 3 főre
» 2 pohár kefir
» 2 pohár liszt
» 1/2 csomag sütőpor
» 1 késhegynyi szódabikarbóna
» 2 db tojás
» 1 evőkanál olvasztott vaj
» 1-1,5 pohár hideg víz
» olaj (a sütéshez)


A tojásokat tálba ütjük, elkeverjük a kefirrel, az olvasztott (de nem forró) vajjal. Hozzáadjuk a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet (a lisztet a kefires pohárral mérjük ki) és apránként a hideg vizet. Csomómentesre keverjük.

Palacsintasütőt forrósítunk, kevés olajat cseppentünk bele, beleteszünk egy adag tésztát és megsütjük előbb az egyik, majd a másik oldalát.
Megjegyzés / tipp:

Vastagabb mint a hagyományos palacsinta, finom, piskótaszerű lesz a tészta. Ízlés szerint bármivel tölthető.

A kefires pohár a mérce!
lovaszmarika, 2018. február 02. péntek, 16:53
Palacsinta kefírrel
2 pohár kefir
2 pohár liszt
1/2 csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
2 db tojás
1 evőkanál olvasztott vaj
1-1,5 pohár hideg víz
olaj (a sütéshez)

A tojásokat tálba ütjük, elkeverjük a kefirrel, az olvasztott (de nem forró) vajjal. Hozzáadjuk a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet (a lisztet a kefires pohárral mérjük ki) és apránként a hideg vizet. Csomómentesre keverjük.

Palacsintasütőt forrósítunk, kevés olajat cseppentünk bele, beleteszünk egy adag tésztát és megsütjük előbb az egyik, majd a másik oldalát.

Vastagabb mint a hagyományos palacsinta, finom, piskótaszerű lesz a tészta. Ízlés szerint bármivel tölthető.

A kefires pohár a mérce!
taszat, 2018. január 24. szerda, 23:39
Egészséges palacsinta
hozzávalói

2 deciliter tej
10 dkg zabkorpa
1 tojás
édesítőszer - ízlés szerinti mennyiségben
vaníliaaroma


Így készítsd el az egészséges palacsintát

Az elkészítés ugyanúgy működik, mint a hagyományos palacsinta esetében, a hozzávalókat tegyük egy tálba, majd kavarjuk ki jó alaposan. A tésztát nem szükséges pihentetni, már süthetjük is azonnal, kenjünk ki egy serpenyőt kókuszolajjal és süssük ki a palacsintákat. A töltelék lehet ugyanúgy bármi, mint a hagyományos palacsinta esetében, de azért ne a túlcukrozott dolgokat válasszuk persze!
bkisseva, 2018. január 15. hétfő, 09:16
Reggeli a világ körül
espresso, de reggelente inkább a café au lait-t (tejeskávét) kedvelik.


Török reggeli
Törökországban sem hiányozhat a reggeliből a tea és a kávé. A reggelik általában a következőkből állnak: kenyérfélék, sajtok, olívabogyók, vaj és méz (amelyeket akár össze is kevernek és így kenik a kenyérre), lekvár, paradicsom, uborka, joghurt, tahini és tojás. Az érdekességek a helyi hagyományos reggeli ételekben rejlenek. A kaymak a tejfölhöz hasonló krém, ami zsíros és krémes állaga miatt kevelt.
Mézzel szolgálják és friss kenyérre kenik. A rántotta török változatát menemennek hívják.
Paradicsom és bors az alapja, amit magas hőfokon megsütnek, majd beleütik a tojást. A gözleme egy változatos töltött étel, sós tésztáját zöldségekkel, hússal, sajttal töltik meg.

Kínai reggeli
A kínai reggeli is nagyon gazdag. Egyik legnépszerűbb fogása a congee, ami rizskása
gabfe, 2017. október 01. vasárnap, 17:34
Reggeli a világ körül
a gyümölcsök. Talán mégis a legfontosabb a kávé, ez elengedhetetlen.
Az általánosan elterjedt kávéfajta az espresso, de reggelente inkább a café au lait-t (tejeskávét) kedvelik.

Török reggeli
Törökországban sem hiányozhat a reggeliből a tea és a kávé. A reggelik általában a következőkből állnak: kenyérfélék, sajtok, olívabogyók, vaj és méz (amelyeket akár össze is kevernek és így kenik a kenyérre), lekvár, paradicsom, uborka, joghurt, tahini és tojás. Az érdekességek a helyi hagyományos reggeli ételekben rejlenek. A kaymak a tejfölhöz hasonló krém, ami zsíros és krémes állaga miatt kevelt.
Mézzel szolgálják és friss kenyérre kenik. A rántotta török változatát menemennek hívják.
Paradicsom és bors az alapja, amit magas hőfokon megsütnek, majd beleütik a tojást. A gözleme egy változatos töltött étel, sós tésztáját zöldségekkel, hússal, sajttal töltik meg.

Kínai reggeli
A kínai reggeli is nagyon gazdag. Egyik legnépszerűbb fogása a congee, ami rizskása
lovaszmarika, 2017. szeptember 20. szerda, 09:51
Ezt a receptet
burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)

Elkészítése

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától.

Lehet gazdagítani a tésztát előre sütött húsos szalonna pörccel (ilyenkor a kisült zsírral kenjük meg a tepsit), leszűrt konzerv kukoricával, apróra
horvathnemagdi, 2017. június 02. péntek, 04:37
1/26
Képek, videók
Tisza-tó Sarud 2012.09.28
motorcsonakosok
2012. október 02. kedd, 21:10
Az-élet-a-legjobb-taná r.j
menusgabor
2018. augusztus 06. hétfő, 18:31
amitől a legjobban lehet
sz719eszter
2018. július 12. csütörtök, 18:42
Szkt- legjobb vill.vezető
agica2004
2018. június 30. szombat, 19:55
a csend a legjobb.jpg
sz719eszter
2018. június 28. csütörtök, 18:37
Elment az kit legjobban s
irmus
2018. június 15. péntek, 08:51
A szerelem a legjobb gyóg
rushlilly
2018. június 12. kedd, 11:41
az egyik legjobb dolog.jp
sz719eszter
2018. június 01. péntek, 08:19
A gyermekkor a legjobb az
irmus
2018. május 29. kedd, 15:59
Legjobb
anna4459
2018. május 16. szerda, 17:45
A legjobb érzés
irmus
2018. május 16. szerda, 08:05
Isten igéje a legjobb.jpg
katalin_53
2018. április 12. csütörtök, 13:10
a legjobb tanárok.jpg
sz719eszter
2018. április 10. kedd, 16:14
Címkék
kórházi koszt, kisült zsírral, rántotta török, burgonya vastagsága, germánoknál pedig, három alapesetre, helyi hagyományos, diétás tésztájú, félretett pörkölt, virágot száraz, száradás közben, húst ledaráljuk, világ körül, bodza Közép-Európában, változatos töltött, tojásokat tálba,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.