Regisztráció  Belépés
2017. augusztus 19. szombat | 33. hét | 231. nap | 15:11 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tó és patak
élénkebb sugár, -
Nyugalmát nem zavarta semmi sem.
De a kastély, amelyhez tartozott,
Romlásnak indult és vidám lakói
Világgá menvén, elvadult a kert;
Az ágak mind összébb-összébb borultak,
Mígnem elfödték végkép az eget,
És a tavacska tiszta felszínét
Belepte lassanként a - békanyál.

Zord bércek közt rohant egy vad patak.
Szilaj hulláma őrült vágtatásban
Száguldozott a szirteken keresztül
S harsogva, zengve, csapkodó gyönyörrel
Verdeste habbá tajtékos vizét.
Az ég, a part, - a szín, a fény fölötte -
Megvillant egy-egy röpke pillanatra
Rohanó árja tört darabjain.
Itt-ott szálfákat szaggatott ki sodra,
Majd gránitkockákat hempergetett
S felbokrétázta habjait virággal.
Egyetlen képet sem vert vissza híven,
De megragadó képsor volt maga.
Útjában ezer tarka változat,
Vadonat erdők, roppant szakadékok,
Regényes falvak, büszke városok,
Melyek közt árja szélessé dagadt
S délceg
kkm, 2017. július 27. csütörtök, 15:25
Méteres kalács muffin
kakaópor
a krémhez:
2 csomag puncs pudingpor
5 dl tej
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
3-4 evőkanál rum (esetleg aroma)
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj

ELKÉSZÍTÉS:

A tojások sárgáját jól kikeverjük a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a meleg vizet és az olajat, a rétesliszttel előzőleg elkevert sütőport, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Kétfelé osztjuk, az egyik felébe 2 evőkanál kakaót és még 1 evőkanál meleg vizet keverünk. A kivajazott muffin formák felébe félig a sárga, a másik felébe, szintén félig a kakaós masszát töltjük, majd a maradék masszákat, a fehéret a barnára, a barnát a fehérre kanalazzuk óvatosan.

180 fokra előmelegített sütőben megsütjük (kb. 20 perc). Tűpróba!
Közben elkészítjük a krémet: simára keverjük a pudingport a tejjel, felfőzzük, kihűtjük, majd a cukorral
gabfe, 2017. július 25. kedd, 18:44
Tiramisu torta
Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
8 dkg cukor
7 dkg liszt
5 dkg keményítő
3 ek hideg víz
1,5 kk sütőpor
csipet só

A krémhez:

40 dkg mascarpone
35 dkg túró
3 dl tejszín

A babapiskóta öntetéhez:

kávé
rum
porcukor

Továbbá:

babapiskóta
tejszínhab a díszítéshez
kakaópor

Hogyan készül a Tiramisu torta?

Elkészítés:

Felverjük a tojásfehérjét a sóval, a cukor felével, félverésnél pedig hozzáadjuk a hideg vizet. A tojássárgáját kikeverjük a maradék cukorral. Összekeverjük a száraz hozzávalókat. Mindezt a tojássárgájába tojáshabbal felváltva egyneműsítjük a piskótatésztát. 24 cm átmérőjű tortaformában 160°C-on kb 30 perc alatt megsütjük. 5 perc hűlés után kivesszük a formából és teljesen kihűtjük. (Ezt előző nap is elkészülhetjük.)
ametiszt54, 2017. július 24. hétfő, 07:32
Sárgabarackos fordított sütemény
megpirul.

Az így elkészült karamellben elhelyezzük a fél sárgabarackokat, belső felükkel lefelé, majd lekapcsoljuk a tüzet és így hagyjuk hűlni, amíg a tésztát elkészítjük.

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a vajat, őrölt fahéjat, vaníliát és a citrom reszelt héját és az egészet habosra keverjük egy gépi habverő segítségével, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.

Ezek után, lazán hozzákeverjük a csipet sóval, kemény habbá vert tojásfehérjét.

Végül a tésztamasszát rásimítjuk a karamellás barack rétegre. Előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon 35-40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Miután megsült, hagyjuk hűlni egy, két percig, majd kifordítjuk egy tálra, amit előzőleg megszórunk egy kevés cukorral, majd szeletelve tálaljuk. Fogyaszthatjuk magában de kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.

Tipp:

A tésztája szép magas lett, puha és ízletes, viszont a sárgabarack
evavicus, 2017. július 22. szombat, 16:51
Tehéntúrós- barackos sütemény
hozzáadjuk előbb a vizet majd az olajat. A végén lazán beleforgatjuk a kakaót és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt, 28x35 cm-es tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 20 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

A pudingport összevegyítjük a cukorral és a tejjel, majd megfőzzük és hűlni hagyjuk. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, felmelegítjük és kissé visszahűtjük. A tehéntúrót összevegyítjük a pudinggal, a zselatinnal és a végén lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A krémet a piskótára kenjük és tetejét egy kanállal hullámosra formázzuk.

A barackot leszűrjük és a gyümölcsöt leturmixoljuk. A zselatint feloldjuk a levében, összevegyítjük a gyümölcshússal és a túrós rétegre öntjük. Másnapig a hűtőben hagyjuk dermedni, majd szeletekre vágjuk.

A habtejszínt felverjük és csillagcsővel ellátott nyomózsák segítségével a tetejére rózsákat nyomunk. Csokoládé darával és mentalevéllel díszítjük.
bkisseva, 2017. július 19. szerda, 10:33
Lesznai Anna
várást.
Köszönöm édes alázattal
Hogy így tudtalak várni téged.



Végső szó

1

Semmi se voltam,
feneketlen vizek emeltek
gőgre és búra.
Semmi se voltam
egy rövidke perc csak
s elnyeletek újra.
Élek és máris felednek
s a többiek majd elfelednek holtan.
Buborék énem
ki nevem titkot rejtő rovását viselte
szólni tudó lelkes alakját lefejtve
nyomtalanul a múltba hull.
Szerte foszlik gyöngyös habbá bomoltan
nem lesz ami van
azzá leszek ami voltam.

2

Minek születtem?
Arasznyi utat tettem az időben
de minden utam ma is mégis mint rég is
hosszú zarándoklás lankadt litániára.
Múlás a létnek ára
csal az emlékezésem,
sosem volt Éden
s mit felszínre ébredésem mindóta vár:
nincsen menyország.
Ingoványban fakad az élet fája
hiába aggat rája aranyalmát az álom
kígyót terem csak
azzal kell hálnom
sosem
menusgabor, 2017. július 15. szombat, 21:30
Mire figyeljünk fagyizáskor
élelmiszeripari körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Szilárd vagy pépes szerkezetű, csomagolt élelmiszeripari termék, amelyet fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak. A vendéglátóhelyekre kész állapotban szállítják ki.

A parfé a habbá vert natúr vagy ízesített, esetleg színezett, pasztőrözött tejszínből és fagylaltból egyneműsítéssel vagy rétegezéssel készített, formába töltött és fagyasztott édesség.

A gyümölcsfagylalt a gyümölcs tartalma mellett lehet vizes és tejes alapú. A kézműves fagylaltok készítői, de a jégkrémek gyártói is gyakran készítenek tejtartalmú alapléből is gyümölcsös ízesítésű termékeket. Emiatt a tej fogyasztását kerülő fogyasztóknak javasolt a gyümölcsfagylalt vagy jégkrém tejtartalmára
eva6, 2017. június 23. péntek, 14:36
Bögrés tejfölös mákos süti
Hozzávalók:
1 pohár liszt
1 pohár mák darálva
1 pohár cukor
1 pohár tejföl
4 db tojás
1/4 kávéskanál szódabikarbóna
mazsola (ízlés szerint)
1/2 pohár darabolt dió
porcukor a tetejére

(A hozzávalókat 2,5 dl-es pohárral számoljuk.)

Elkészítés:
A lisztet, mákot, cukrot, tejfölt, szódabikarbonát a tojássárgával összedolgozzuk. (Ízlés szerint rakhatunk bele mazsolát is).

Óvatosan beleforgatjuk a habbá vert fehérjét is, majd 26 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt kerek formába öntjük és rászórjuk a feldarabolt diót.
230 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Miután kihűlt porcukorral meghintjük.
bkisseva, 2017. június 19. hétfő, 12:35
Van egy tuti receptünk
lesz.

Hozzávalók:

25 dkg vaj
25 dkg nádcukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
6 tojás
1 kg kimagozott meggy vagy cseresznye

A tojásokat szétválasztjuk, külön edénybe tesszük. A sárgáját a nádcukorral, a vaníliás cukorral és a puha vajjal habosra keverjük. Belereszeljük a megmosott citrom reszelt héját is. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd ezt is hozzáadjuk. A végén pedig hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük és belecsurgatjuk a tésztát, egyenletesen eloszlatva benne. A tetejét terítsük be a kimagozott meggyszemekkel, hogy mindenhová jusson. Ne aggódjunk, ha a tetején marad, nem fog megégni, mert ahogy elkezd emelkedni a tésztánk, akkor pont a helyére kerül. 200 fokon sütjük, sütőtől függően kb. 45-60 percig. Kockákra, kis téglalapokra szeleteljük. És nekiesünk, mert nagyon finom.

És azt
horvathnemagdi, 2017. június 18. vasárnap, 17:33
cseresznyés joghurtos kevert süti
Hozzávalók
1 tepsi
5 db tojás
25 dkg liszt
2,5 dl étolaj
25 dkg cukor
12 g sütőpor
175 g natúr joghurt
1 ek citromlé
30 dkg cseresznye

A tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vertem,hozzá adtam a tojás sárgákat,tovább vertem. Ezután hozzá kevertem az étolajat,a joghurtot,a citrom levét,jól összekevertem. Végezetül a sütőporral elkevert lisztet egy fakanállal bele forgattam.
20 × 34 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem,a masszát bele öntöttem,egyenletesen elsimítottam. Cseresznye szemekkel megszórtam.
180 C-ra melegített sütőben kb. 40 percig sütöttem. Tűpróba.
faciendum, 2017. június 15. csütörtök, 19:43
Meggyes kevert sütemény
tésztához: 18 dkg ráma sütőmargarin, 4 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 25 dkg finomliszt

A tetejére: 40-50 dkg meggy, 15 dkg dió, mogyoró vagy mandula (egyfajta is lehet) 2 evőkanál vaníliás cukor,

A tepsi kikenéséhez: 2 dkg margarin, 2 evőkanál liszt

A margarint habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A kétféle cukorral még 2-3 percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet is. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét forgatjuk bele, majd a masszát egy 20-30 centis, margarinnal kikent, belisztezett magas falú tepsibe simítjuk.
A kimagozott meggyet egyenletesen a tetejére szórjuk, és egy kicsit bele is nyomkodjuk. A durvára vágott diót és mogyorót a cukorral összekeverjük, a gyümölcsre szórjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon (190 fokon, légkeveréses sütőben 170 fokon) 50 percig sütjük, félidőben a sütő erősségét 10 fokkal hökkentjük.
Elkészítési idő: 1 óra
Kb. 24 szelet,
lizawolf, 2017. június 15. csütörtök, 17:53
Bámulatos kapros túrós lepény, a régi falusi recept!
Bámulatos kapros túrós lepény, a régi falusi recept!

Csodás íze van, a mai napig gyakran megsütöm ezt a fenséges finomságot!

Hozzávalók

30 dkg liszt
18 dkg vaj
kevés só
2 tojásásárgája
tejföllel
Töltelék
75 dkg túró
2 tojássárgája
ízlés szerinti só
apróra vágott kapor
2 tojásfehérje
Elkészítése

A 30 dkg lisztből, 18 dkg vajból, kevés sóval, 2 tojássárgájával és annyi tejföllel, hogy kissé lágy legyen, tésztát gyúrunk. Ujjnyi vastagra nyújtva és a széleit fölhajtva tepsibe tesszük és
(jó vastagon) a következő töltelékkel: 75 dkg túrót összevegyítünk 2 tojássárgájával, ízlés szerinti sóval, apróra vágott kaporral és a tojások kemény habbá vert fehérjével. Tetejét megkenjük tejföllel, és forró sütőben megsütjük.
tinka1951, 2017. június 01. csütörtök, 08:48
1/216
Képek, videók
táj,patak.jpg
pommerevi54
2017. június 06. kedd, 20:12
Edda-pataky-attila.jpg
agica2004
2017. május 20. szombat, 17:13
Edda-Pataki Attila.jpg
agica2004
2017. május 20. szombat, 14:56
Edda- Pataki-.jpg
agica2004
2017. május 20. szombat, 14:55
Edda- Pataki.jpg
agica2004
2017. május 20. szombat, 14:53
Edda- Pataki A.-Balázs P.
agica2004
2017. május 20. szombat, 14:51
őszi patak2.png
rozsa67
2017. április 23. vasárnap, 11:52
őszi patak2-moss31.png
rozsa67
2017. április 23. vasárnap, 11:52
őszi patak2-moss3.png
rozsa67
2017. április 23. vasárnap, 11:51
őszi patak.png
rozsa67
2017. április 23. vasárnap, 11:51
csörgedező patak0422.jpg
maroka
2017. április 22. szombat, 11:04
pataki zita 001.png
chillik
2017. március 12. vasárnap, 18:23
Ágak.jpg
chillik
2017. augusztus 08. kedd, 04:40
Erdö, fák, ágak 01.jpg
chillik
2017. július 10. hétfő, 04:20
Erdö, fák, ágak 02.jpg
chillik
2017. július 10. hétfő, 04:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.