Belépés
2018. október 21. vasárnap | 42. hét | 294. nap | 01:45 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egy Spanyolországgal foglalkozó családregény kapja az idén a Német Könyvdíjat
ugyan más-más társadalmi réteghez tartoznak, de egyaránt "töréseket és sebeket" okoz bennük a spanyol történelem alakulása - áll a zsűri indoklásában.

A Német Könyvdíj a német könyvszakma csúcsszerve, a Börsenverein des Deutschen Buchhandels elismerése az utóbbi év terméséből a legjobbnak ítélt német nyelvű regénynek. A 2005-ben alapított díjra német, osztrák és svájci kiadók pályázhatnak köteteikkel. Az idén 199 alkotást neveztek be.

A tekintélyes kritikusokból álló zsűri az első lépésben egy húszas listát (Longlist) állít össze, majd a mezőnyt hat kötetre szűkíti (Shortlist). A díj 25 ezer euróval (8,25 millió forint) jár, a Shortlist további öt alkotását 2500-2500 euróval jutalmazzák.

Tavaly Robert Menasse osztrák író Die Hauptstadt (A főváros) című műve kapta a díjat, az Európai Uniót és bürokráciáját szatirikusan ábrázoló regény Magyarországon is sikert aratott.

A rangos elismerést az elmúlt években két alkalommal is magyar gyökerű szerző nyerte el: 2010-ben Abonyi-Nagy Melinda
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 20:30
Szép napot mindenkinek!
ÉVFORDULÓ

Ráday Imre

Ráday Imre (Budapest, 1905. szeptember 4. - Budapest, 1983. március 12.) magyar színművész, színházi rendező, főiskolai tanár, rádiós műsorvezető; az első Kazinczy-díjjal kitüntetett színész; Pápai Erzsi színész férje.


A húszas-harmincas években ő volt a nők bálványa. Berlinben, Hollandiában is sztárként ünnepelték, Amerikába is hívták. Itthon többször is háttérbe szorult.
Nem színésznek indult, kamaszként még festőnek készült, az Iparművészeti Főiskolára iratkozott be. De aztán úgy találta, nem elég tehetséges, és ha már a legjobb nem lehet, eldobta az ecsetet és Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját kezdte látogatni. 1923-ban a székesfehérvári színházhoz, majd egy év múlva Kaposvárra szerződött, itt figyelt fel a
kirscha, 2018. szeptember 04. kedd, 07:45
Élet-kép
családi környezet, amelyben jellemet formálóan élt a negyvennyolcas szabadságharc eleven emléke. Édesanyja nemcsak szerette az irodalmat, hanem finom értője is volt.

A békediktátum kihirdetése után elhallgatott. A magányosság szigetére vonult vissza. Ez a Reményik - a Végvári versek után - szenvedő, törődő, halk hangú ember. Belső töprengéseit, legbensőbb érzéseit is a nagy megrendülés élménye színezi. Testi szenvedésekben is része volt, hónapokat töltött szanatóriumokban, és a húszas évek derekától úgy érezte, hogy népe felmorzsolódása is elkerülhetetlen.

Mégis mindig az életet hirdette. Emberileg is nagy tett volt az élete: reménytelenül is csillagokkal népesítette be az erdélyi éjszakákat. Ha nem lesz többé iskolánk című verse több mint illusztráció, egy nép élniakarás-vágyának szimbóluma. Ez a Reményik már a transzilvanizmus lírai képviselője volt. Számot vetett a kisebbségi létezéssel, amely mindig lesz, amíg lesznek államok, amelyekben jelentős számmal élnek más
pircsi09, 2018. szeptember 02. vasárnap, 11:57
Szvinggel és dzsesszel búcsúzik a nyár a Müpában
legnépszerűbb zenekarává váltak, olyan korszakos slágerekkel, mint az est címadója, az In The Mood, a Moonlight Serenad vagy a Chattanooga Choo Choo, amely a zenetörténet első aranylemeze lett. A második világháborúban a harcoló amerikai csapatoknak zenélt, 1944 decemberében Párizsba tartott, amikor repülőgépének nyoma veszett a tenger felett.

Éppen kilencven éve annak, hogy 1928-ban a korszak minden addigi konvenciót átlépő sztárja, Josephine Baker első alkalommal lépett fel a budapesti Orfeumban. A húszas évek Magyarországán a "Bronz Vénusz" egzotikus külsejével és szexuálisan túlfűtött előadásával alaposan felkavarta a főváros életét. Kosztolányi Dezső a Pesti Hírlapba írt glosszát róla, az Orfeum akkori igazgatója, Zerkovitz Béla dalban örökítette meg a performanszot. A Gyere Josephine sláger lett: maga Baker is imádta a szaftos sorokat tartalmazó szerzeményt, és Párizsba visszatérve gyakran énekelte az abból készült francia verziót. Augusztus 25-én ez a dal is elhangzik a Bartók Béla Nemzeti
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 11:41
Jazzfőváros - 90 zenész lép színpadra a kecskeméti családi fesztiválon
swingig.

A harmadik Jazzfőváros fesztiválon fellép többek között a klasszikus jazz legjobb, legtapasztaltabb norvég zenészeiből összeállt Norwegian Jazz Kings zenekar, amely dob nélkül játszik.

A szervező kérésére a trombitás Herbert Christ hozta össze az Echoes of New Orleans német-angol-francia csapatot. Az "igazi Európa-válogatott" a kontinens legjobb, New Orleans-i stílusú jazzt játszó zenészeiből áll.

A pozsonyi Bratislava Hot Serenaders megjelenésében és hangzásában is megalkuvás nélkül idézi a húszas-harmincas éveket korabeli hangszereken és korabeli hangszerkezeléssel.

A How About Rita? nevű, tapasztalt holland zenészekből álló jazzkvartett a negyvenes-ötvenes évek "vintage vokális jazzének" húzós, vidám, nosztalgikus számait játsszák. A Coquette Jazz Band zenekar tagjai pedig Grazban és Bécsben tanuló fiatalok, akik a húszas-harmincas évek korai swing zenéje iránt elhivatottak. Előszeretettel játsszák a jazz aranykorát megidéző, saját hangszerelésű átirataikat.

Mellettük
velemenyezd, 2018. július 30. hétfő, 15:19
HOGYAN ÁLLÍTSUK ÁT A BIOLÓGIAI ÓRÁNKAT?: 2. RÉSZ
ESETEK:
A túl nagy zaj meggyorsítja a hallás romlását.

MEGELŐZÉS:
A napszemüveg rendszeres használata csökkenti a hályog kialakulását.
Ne tartózkodjunk huzamosabb ideig zajos helyen, ha ezt nem tudjuk elkerülni, használjunk füldugót. Rendszeresen ellenőriztessük a hallásunkat, a károsodás mielőbbi felismerése hatásosabb kezelést tesz lehetővé.

FOGAK:
Az állandó FOGAK általában a tizenharmadik évre nőnek ki.

VÁLTOZÁSOK:
Az elszíneződés a húszas-harmincas éveinknek jelennek meg, különösen a kávé ivóknál és a dohányosoknál.
A harmincöt év fölött kifejlődő szájüregi betegségek hatása pusztíthatja a csontot, az idegeket és az ínyt. Ez idő tájt alakul ki az ínysorvadás. A visszahúzódó íny egyre kevésbé fedi be a fogak gyökereit.
A negyvenes években a fogak lassan a száj elülső része felé vándorolnak.
Ötven fölött az idegek és a szövetek összezsugorodnak az álkapocsban és a fogak törékennyé válnak.

SÚLYOSBÍTÓ
lizawolf, 2018. július 03. kedd, 18:44
HOGYAN ÁLLÍTSUK ÁT A BIOLÓGIAI ÓRÁNKAT? 1. BŐRÜNK
öregedést lehet lassítani. Első lépésként meg kell barátkoznunk a testünkkel, egészségesen kell élni, mert ettől leszünk képesek arra, hogy csökkentsük vagy elkerüljük az öregedéssel járó természetes folyamatokat. Így az évek múlásával nem csak idősebbek, bölcsebbek leszünk, hanem egyre jobban érezzük majd a bőrünkben magunkat.
A BŐRÜNK bármely életkorban teljesíti a feladatát, megvédi a testünket a káros külső behatásoktól.
Évek múltával a bőrünk is változik.

VÁLTOZÁSOK:
A húszas és harmincas éveinkben a bőr mély rétege elveszíti nedvességét és rugalmasságát. Ennek eredménye, hogy a felhám meglazul és megjelennek az első apróbb ráncok.
Negyven év fölött a nap elleni védelmet nyújtó pigment sejtek száma csökken, ami fokozza a rák kialakulásának kockázatát. Ezek a sejtek csoportosan is összegyűlhetnek, ami elszíneződést (májfoltot) okoz az arcon és a kézfejen. Idő múlásával a ráncok szaporodnak és elmélyülnek.
Ötven év felett a klimaxszal járó hormonális változások
lizawolf, 2018. július 02. hétfő, 17:58
Eugenika
rendszabályokat is foganatosítottak.

Angliában a humángenetika mint tudomány és az eugenika mint felvilágosító propaganda-irányzat elkülönült egymástól. Az USA-ban viszont az eugenikát a humángenetika részének tekintették. 1910-ben hozták létre az Eugenics Record Office-t. 1931-ig már az USA 26 államában fogadtak el sterilizációs törvényt, amelynek alapján a gyengeelméjűek és bizonyos elmebetegségben szenvedők - saját kérésre (?) - meddővé tehetők voltak. Az Eugenetics Records Office helyét a húszas években a American Eugenics Society vette át. A harmincas években 29 államban volt eugenetikai egyesület, számos főiskolán kurzusokon oktatták. Az American Eugenetics Society célja nem annyira a tudományos kutatás, mint inkább az eugenika általános terjesztése és elfogadtatása a közemberekkel. Rendszeresen szerveztek konferenciákat, szemináriumokat. Vásári kiállításokon hirdették meg a ,,legalkalmasabb" család versenyét. A Szovjetunióban a forradalom után Leningrádban hamarosan
eposz, 2018. június 11. hétfő, 13:00
Megjelent József Attila 1930 és 1937 között írt összes értekező prózájának kritikai kiadása
kritériumrendszerét követve, Horváth Iván és csapata eredményeire is építve újra elvégezte az 1930 és 1937 közötti korpusz teljes szövegkritikáját. A hosszan tartó folyamat eredménye a mostani kötet, amelyet Sárközi Éva rendezett sajtó alá, és Tverdota György mellett Veres András szerkesztett.

Bár József Attila a magyar irodalom egyik legnépszerűbb és legismertebb költője, értekező prózája alig ismert a laikus közönség előtt. Tverdota György úgy véli, ennek az egyik oka, hogy a költő érett korszakában, a húszas évek végétől kezdve egyre inkább a kulturális élet perifériájára szorult.

Kevés felkérést kapott, hogy széles nyilvánosság előtt hallassa hangját. Nem bővelkedett lehetőségekben, ha nézeteit képviselni kívánta a sajtóban. Az értekező József Attila első válogatott szövegegyüttese is csak halála után, verseskötetének függelékében jelenhetett meg - mondta. Hozzátette: József Attila szövegeit olvasói gyakran túlbonyolítottnak, skolasztikusnak ítélték a "publicisztika retorikai lehetőségeivel is
velemenyezd, 2018. június 08. péntek, 12:46
Koncertdráma nyitja az idei Zsidó Művészeti Napokat
ad koncertet Gátos Iván és Sárik Péter is a Budapest Jazz Clubban. Csütörtökön Dés András, Grzegorz Karnas lengyel dzsesszénekes és Alan Wykpisz nagybőgős mutatkozik be a Colombus Hajón, szombaton Kováts Kriszta Álomfejtés című darabját láthatják a nézők a Hatszín Teátrumban, vasárnap pedig a Cotton Club Singers ad koncertet négy év szünet után a MOMkultban.

Műfajokon átívelő amerikai utazásra hívja közönségét a Hot Jazz Band vendégeivel, Ónodi Eszterrel, Szűcs Gabival és Behumi Dórival, akik a húszas-harmincas évek nagy dzsessz forradalmának dalaiból válogatnak. A Tiszta Amerika című koncert június 4-én lesz a MOMKultban.

Június 5-én Csillag született címmel Elvis Aaron Presley élete és dalai elevenednek meg Gájer Bálint, Ivan (Ivan & the Parazol) és Nógrádi Gergely kántor-operaénekes tolmácsolásában. Az est különlegessége lesz a Mongooz and the Magnet zenekar egyedi zenei blokkja is. Az előadás nagyzenekari kíséretét a 17 tagú Budapest Jazz Orchestra biztosítja, az est vendége Biró Eszter
velemenyezd, 2018. május 28. hétfő, 19:23
Fiatal alkotók színházi fesztiválja kezdődik Szegeden
A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget.

A Mengele törpéi című nyitó előadás az 1869-ben Máramarosban született törpe testalkatú Ovics Eizik Simon és hét liliputi gyermeke történetét dolgozza fel. A gyerekek a húszas-harmincas években szórakoztató zenés előadásaikkal rendkívüli sikereket arattak, majd 1944-ben a zsidó közösséggel együtt őket is Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahol ők lettek Josef Mengele kedvenc foglyai. A produkció a Kaposvári Egyetem másodéves hallgatóinak vizsgaelőadása, melyet Réczei Tamás rendezett.

Másnap a negyedéves kaposvári diákok Caligula helytartója című előadását láthatja a közönség, amely tavaly tavasszal elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia díját a Színművészeti Egyetemek Találkozóján. Székely János drámáját a k2 Színház két művésze, Benkó Bence és Fábián Péter állította
velemenyezd, 2018. május 20. vasárnap, 10:11
Kuliffay Ede: Az ősi kúria
bora.

Fogy a bor, nő a kedv, a cingány meg húzza,
Bő alkalma akad rárántni a tusra,
Az ur sürög , forog, és a kulcsot hordja,
Melyen a rozsdának soha sem volt foltja.

Majd a vadászatra kerül a szó rendje,
Emlegetik most is - ki mit s mennyit ejte;
Hát a szüretek, az évek koronái,
Hogy lehetne róluk pár szavat nem váltni?

És a hosszú beszéd mindig oda mén ki :
Ennél az időnél jobb vala a régi,
Mikor nagy bankóval volt az erszény tele
S a húszasnak csak a zsebben akadt helye.

- Vig élet, szép napok, vendég hátán vendég . . .
Most a vigságot itt pénzért sem vehetnék;
Nem csörög a szarka, nem állit be senki,
A jó öreg urnak magában kell lenni.

Magában kell lenni, mint pusztai fának,
A melynek ágai lombtalanul állnak,
Gyökerén meg őröl ezer apró féreg,
Mig kidől idején a ziharos télnek . . .

Pedig az öregnek volt szép három fia,
És a szép fiúkból lőn egy-egy
marcyt, 2018. május 13. vasárnap, 06:29
1/51
Képek, videók
Német megszállók Bp. 1944
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:29
Német megszállók-Bicske-1
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:29
Németek- Halászbástyánál1
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:24
Németek-a Margit hídon 19
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:23
Németek-Bp-1944.jpg
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:23
Német László iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:08
orban-viktor-tokes-nem eth
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:51
Németh András tavaszi ver
chillik
2018. január 13. szombat, 05:22
német.jpg
herbert-fam
2017. december 22. péntek, 09:54
kar-ra németül.jpg
herbert-fam
2017. december 22. péntek, 09:53
Zuheros vár Spanyolország
pacsakute
2017. március 26. vasárnap, 20:17
Ávila fala,Spanyolország
sanci81
2016. december 27. kedd, 17:17
Alhambra Spanyolország.jp
pacsakute
2015. július 29. szerda, 19:59
spanyolorszag.jpg
winxclubervin
2015. június 11. csütörtök, 23:12
Park Güell-Spanyolorszag
borigit
2015. március 08. vasárnap, 16:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.