Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 15. szerda | 33. hét | 227. nap | 23:18 | Mária
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ITT A FARSANG, ÁLL A Bál...
se nézték jó szemmel a farsangi kicsapongásokat. A farsang vízkereszt utáni naptól ( népies neve regélő hétfő hamvazószerdáig tart. Így hát a farsang lehet hosszú, vagy rövid, ez attól függ, hogy mikorra esik húsvétvasárnap. Húsvét ugyanis mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltét követő vasárnapra esik. A legkurtább a farsang akkor, ha március 22-én, tehát a tavaszi napéjegyenlőség utáni napon telihold van és vasárnap is. Ez húsvét legkorábbi időpontja. Ilyenkor farsang húshagyója a gyertyaszentelő utáni napon van.
Szigorúan véve a farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart, s a szombat estétől húshagyó kedd éjfélig tartó időszak a farsangfarka, ez az ,, ereszd el a hajamat" engedélyezett időszaka . A kövércsütörtök a sonka és kocsonyafőzés-, és a vendégjárás ideje. Péntek a készülődés-, szombat - vasárnap - hétfő a mulatás napja. Kedd a sonkahagyó, szerda a csendes hamvazó, az a böjt hivatalos kezdete. A magyar farsangi időszámítás azonban engedékenyebb, gyakorlatilag torkos vagy
lenke1964, 2017. február 12. vasárnap, 20:35
Februári népszokások
FEBRUÁR 2. GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY NAPJA

Mint az ünnep neve is elárulja, ilyenkor szoktak gyertyát szenteltetni a katolikus falvakban. A hagyományos, magyar paraszti társadalomban a szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embereket. Keresztelésig az újszülött mellett világított, hogy a ,,pogánykát" ki ne cseréljék a gonosz, rossz szellemek. Amikor a fiatal anya először ment a templomba az ún. egyházkelőre vagy avatásra, szintén szentelt gyertyát vitt a kezében. Gyertyát égettek a súlyos beteg mellett, szentelt gyertyát adtak a haldokló kezébe, ,,hogy annak fényénél múljon ki a világból" (Tápiószentmárton; Gulyás É. 1985: 835). Szentelt gyertya égett a halott mellett is. Mindenszentek napján és halottak napján, de más nagyobb ünnepeken, húsvétkor és karácsonykor is meggyújtották. Ugyancsak az egész nyelvterületen elterjedt hiedelem volt, hogy vihar, égzengés, villámlás és jégeső ellen szentelt gyertyát kell gyújtani. Valószínűleg hasonló védelmi célzattal
lenke1964, 2017. február 01. szerda, 08:46
Húsvét
Jelkép-kalendárium
(részlet)
Föltámadás
Az írások szerint Jézus az eltemettetése utáni harmadik napon visszatért a földre, s itt tartózkodott még negyven napot. Föltámadásával az egyházi évben újabb bőség időszaka köszönt az emberekre (feltéve, ha van mit enniök), ami ötven napig, pünkösdig tart. A húsvétnak mint tavasz-ünnepnek is a föltámadás a fénypontja. A naptári fordulatot nemcsak a ,,sódar behozatala", hanem tűzszentelés is jelzi; eddig is láthattuk, minden ,,negyvenedik" ünnepnapon (karácsonykor, gyertyaszentelőkor, illetve húshagyókor és most, húsvétkor) tűzünnep is járta. Ilyenkor a nép otthonában kioltotta a régi tüzeket, hogy az új, szentelt tűzzel gyújtson új világot. A tűzszenteléshez, akárcsak a farsang temetésekor, most is ,,halotti" máglya szolgáltatta a lángot. Ez volt az ún. ,,Júdás-égetés" vagy ,,Pilátus-égetés" (változata pedig a ,,Júdás- vagy Pilátusverés"). A nagyhét valamelyik napján a gyerekek nagy
akiram45, 2016. március 27. vasárnap, 08:22
Katólikus Mária-ünnepek - Wikipédia alapján
Katolikus Mária-ünnepek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csíksomlyói kegyszobor. Gyönyörű nevet adtak a csíkiak és a csángók a csíksomlyói kegyszobornak ,,Babba Mária, a napba öltözött Boldogasszony"

Az 1970-es liturgikus reform után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

január 1. Szűz Mária, Isten Anyja
február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony (Jézus bemutatása a templomban)
február 11. Lourdes-i Boldogasszony, 1993 óta a Betegek világnapja az egyházi ünnepek között.
március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony (angyali üdvözlet)
május 13. Fatimai Boldogasszony
Jézus Szent Szíve ünnepe utáni szombaton - Mária Szeplőtelen Szíve
július 2. Sarlós Boldogasszony (Mária látogatása Erzsébetnél)
július 16. Kármelhegyi boldogasszony
augusztus 15. Nagyboldogasszony (Mária mennybevétele)
augusztus 22. Szűz Mária királynő
szeptember 8. Kisboldogasszony (Mária születése)
szeptember 12. Mária szent
lovaszmarika, 2015. augusztus 15. szombat, 15:48
Csorba Győző: Sötét lesz
messzi, messzi Isten,
az árvaság hogyan reámtekergett!
Jövőm fakó, akármi színre festem,
s a bő idő álmos folyója görget.
- Ágas borongás! van még egy halottam,
néz, néz merően, árnyékká fogyottan.

Mint vízbehullt, ha fölbukkanva éppen
mohón zihálna, s menten visszanyomják,
úgy jártam: a szakadt felhőjü égen
nap nem derült, más gyász emelte lombját:
apám után bátyám, kit úgy csodáltam,
akadt meg a hurokvető halálban.

Egy gyertyaszentelő utáni reggel,
jeges hajnalban ment az állomásra.
Aludni hitt: figyelt, és nem köszönt el,
de én az alvás partjáig kimászva
láttam tűnő hátát, amint a keskeny
ajtón kifordul, s új alvásba estem.

Nem múlt el még a február egészen,
és megtudtam: többé hiába várom.
Azóta nyájas emlék-napsütésben
áll bennem, mint legendás, hősi várrom.
Ó, hogyha élne, ő értene engem:
költő volt ő is, csak kissé ügyetlen. -

Három halottam és
marcyt, 2015. június 09. kedd, 07:19
Jelkép-kalendárium - Föltámadás
Jelkép-kalendárium
(részlet)


Föltámadás

Az írások szerint Jézus az eltemettetése utáni harmadik napon visszatért a földre, s itt tartózkodott még negyven napot. Föltámadásával az egyházi évben újabb bőség időszaka köszönt az emberekre (feltéve, ha van mit enniök), ami ötven napig, pünkösdig tart. A húsvétnak mint tavasz-ünnepnek is a föltámadás a fénypontja. A naptári fordulatot nemcsak a ,,sódar behozatala", hanem tűzszentelés is jelzi; eddig is láthattuk, minden ,,negyvenedik" ünnepnapon (karácsonykor, gyertyaszentelőkor, illetve húshagyókor és most, húsvétkor) tűzünnep is járta. Ilyenkor a nép otthonában kioltotta a régi tüzeket, hogy az új, szentelt tűzzel gyújtson új világot. A tűzszenteléshez, akárcsak a farsang temetésekor, most is ,,halotti" máglya szolgáltatta a lángot. Ez volt az ún. ,,Júdás-égetés" vagy
taltos1, 2015. április 05. vasárnap, 22:21
A farsang eredete
megmaradt ételeket elfogyaszthassák. Ezt a napot torkos-, zabáló- vagy tobzódócsütörtöknek hívják.

A farsang jeles napjai:
Január 6. - Vízkereszt
A karácsonyi ünnepkör zárása, és a farsangi időszak kezdete. Az egyház ekkor emlékezik meg Jézus megkereszteléséről és a napkeleti bölcsekről. Újabb szokás szerint vízkeresztkor bontják le a karácsonyfát.

Január 22. - Vince napja
Termésjósló nap: "Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince".

Február 2. - Gyertyaszentelő Boldogasszony napja
A régi rómaiaknál tavaszkezdő nap ez a nap. Ekkor rendezték az ún. lupercaliát, amikor is fáklyás-gyertyás körmenettel indultak el a Plútó istenétől elrabolt gabonaistennő, Ceres keresésére. Ezt az ünnepséget a keresztény egyház gyertyaszentelő ünneppé nevezte át.
Ezen a napon kecskét is szenteltek az isteneknek.

Február 3. - Balázs-nap
Szent Balázs püspök és vértanú napja, az ő emlékére van a Balázs-áldás vagy balázsolás, amikor a pap két gyertyát tart a
anna4459, 2015. február 17. kedd, 15:21
FEBRUÁR böltelő HAVA TÉLUTÓ HÓ
2. Gyertyaszentelő. A rómaiak a hajdani tavaszkezdő ünnepen gyertyás-fáklyás felvonu-lásokat rendeztek. A kereszténység átvette az ősi tűzkultuszra utaló szokást: a házakban eloltják a tüzet és mindenhol szentelt gyertyákkal világítanak. A gyertyaszentelő napjához fűződik a legszélesebb körben elterjedt időjóslás: e napon a téli álmából felébredő medve kijön a bar-langjából, ha napos időt talál, s meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Tehát, ha ebben az időszakban fel-melegedés, napos idő van, a tél még hosszúnak ígérkezik.
3. Balázs 3. Balázs. A diákok patrónusa. Több évszázadra visszanyúló szokás szerint e napon tartották a Balázs-járást, amikor házról házra vonulva toborozták a diákokat az iskolába. Ezen a napon van a "balázsolás" is: a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék.
6. Dorottya 6. Dorottya. Kedvelt nap farsangi mulatság tartására. (Gondoljunk Csokonai Dorottyára.)
bordat, 2015. február 02. hétfő, 11:12
Programsorozattal emlékeznek Dobszay László 80. születésnapjára
kórusa, a Schola Academica Gregorián énekek Dobszay magyar szövegeivel címmel ad koncertet a budavári evangélikus templomban. Vasárnap délután kortárs zeneszerzők művei - köztük Dobszay László vonósnégyese - hangzanak fel a Régi Zeneakadémián, este Dobszay László Szűz Mária-miséjét a Budapesti Énekes Iskola kórusa szólaltatja meg az Ávilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban. A sorozat február 2-án ugyanezen a helyszínen zárul, ekkor a neves zenetudós születésnapja alkalmából a Schola Academica Gyertyaszentelő Boldogasszony miséjét fogja énekelni.

Dobszay Ágnes, az Egyházzenei Tanszék vezetője elmondta, a szervezésekor a legfőbb szempont az volt, hogy mindazok a területek - előadóművészet, zeneművészet, zenetudomány és pedagógia - megjelenjenek a programsorozatban, amelyeken Dobszay László alkotott.

"Mind az Egyházzenei Tanszék, mind a Zenetudományi Intézet arra törekszik, hogy a Dobszay László által megkezdett tudományos, művészi és pedagógiai munka tovább folytatódjon" -
velemenyezd, 2015. január 29. csütörtök, 10:51
Népi kalendárium
megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod.

Január 25. - Pál
Ha fényes szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág hullik döggel. A szélvihar háborút jelentett: Hogyha szeles pálfordulás, akkor lészen hadakozás.
FEBRUÁR - BÖJTELŐ HAVA - JÉGBONTÓ HAVA

Február 2. - Gyertyaszentelő Boldogasszony
Ha énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni.
A néphit szerint a medve ezen a napon felébred téli álmából, barlangjából kijön és ha napos időt talál, visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Vagyis ha február 2-án enyhe az idő, később visszatér a hideg és sokáig marad.

Február 3. - Balázs
Ha ezen a napon esik, akkor jég veri el nyáron a termést.

Február 5. - Ágota
Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja.

Február
menusgabor, 2014. november 14. péntek, 19:45
1/3
Képek, videók
Itt a farsang..jpg
jucinenadov
2014. január 27. hétfő, 23:35
Itt a farsang, all a bal
matolaterezia
2014. január 04. szombat, 22:32
Itt a farsang
iole
2013. január 28. hétfő, 23:40
2 itt a farsang, skin, ős
lovaszmarika
2013. január 18. péntek, 13:54
Itt a farsang ...
somariza
2013. január 17. csütörtök, 13:21
itt a farsang.jpg
gosztmagdi
2012. január 11. szerda, 10:21
itt a farsang
zsuzsipolgar
2012. január 06. péntek, 18:58
Áll a bál, farsang van!
anna4459
2016. január 24. vasárnap, 09:41
ITT A FARSANG, ÁLL A BÁL.
rochlitzne
2010. február 06. szombat, 19:48
Álljon a bál
irmus
2009. január 10. szombat, 14:48
Farsangi kép
vorosrozsa66
2018. február 07. szerda, 17:18
farsangi parti0203_3.jpg
maroka
2018. február 04. vasárnap, 00:31
farsangi parti0203.jpg
maroka
2018. február 04. vasárnap, 00:28
farsangi parti0203_7.jpg
maroka
2018. február 03. szombat, 23:55
farsangi parti0203_2.jpg
maroka
2018. február 03. szombat, 23:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.