Belépés
2018. október 20. szombat | 42. hét | 293. nap | 02:08 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brexit - Ugrásszerűen megnőtt a francia állampolgárságért folyamodó britek száma
A tárca tájékoztatása szerint a Brexit miatt három éve nagyon jelentősen megnőtt a brit állampolgárok által benyújtott francia állampolgársági kérelmek száma: 2015 és 2017 között a korábbi 386-ról 3173-ra.

Két év alatt a francia állampolgárságért folyamodók között a britek aránya a korábbi 0,4 százalékról 3,5 százalékra nőtt. Tavaly a kérelmek egyharmada olyan brit állampolgároktól érkezett, akiknek a párja francia állampolgár.

"A Franciaországban élő kérelmezők azért folyamodnak francia állampolgárságért, hogy továbbra is részesülhessenek azokból az előnyökből, amelyekre az EU állampolgáraiként jogosultak: szabad áramlás Európában, időnként munkavállalás a közszférában vagy választási mandátum" - jelezte a belügyminisztérium.

Az idei év első hat hónapjában 1370 brit nyújtott be francia állampolgársági kérelmet, ami az összes kérelem 2,6 százaléka.

A külügyminisztériumnak egy 2017-ben, a Brexitről készült jelentésének becslései szerint mintegy 300 ezer brit állampolgár él
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 16:01
A francia elnök elhalasztotta a kormányátalakítást
az aznapi kormányülés előtt bejelenti az új kormány összetételét, miután elképzelhetetlennek tűnt, hogy az államfő külföldi látogatása alatt történjen a kormányátalakítás.

Gérard Collomb október 1-i lemondását követően Benjamin Griveaux kormányszóvivő egy héttel azelőtt azt közölte, hogy az új tárcavezető megtalálása néhány napot vehet igénybe. Azóta viszont nem egyszerűen az új miniszter személyéről kezdődtek találgatások a sajtóban, hanem arról is, hogy az államfő - aki tagadta, hogy a belügyminiszter lemondása válsághelyzetet teremtett - milyen mértékű kormányátalakítást tervez.

A hétvégén kiszivárgott, tervezett forgatókönyv szerint Édouard Philippe miniszterelnök benyújtja kormánya lemondását, majd az államfő ismét őt nevezi ki miniszterelnöknek, ő pedig a legitimációja megerősítésére bizalmi szavazást kér a nemzetgyűlésben, ahol Emmanuel Macron pártjának, a Köztársaság lendületbennek abszolút többsége van, ezért a szavazás csak formalitás lesz. Azt követően viszont a miniszterelnöknek alkalma
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 13:01
A belügyminiszter lemondása után Macron átalakítja a teljes francia kormányt
A francia elnök - akinek népszerűsége a mélypontjára süllyedt a Benalla-ügy, majd három minisztere távozása után - Edouard Philippe miniszterelnökkel együtt új lendületet szeretne adni politikájának kormánya átalakításával. A kormány tagjai többségében a civil szférából érkezett technokraták.

Míg a népszerű Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter távozását még elszigetelt esetnek tekintette az elnöki hivatal, addig a belügyminiszter lemondása láncreakciót indíthatott volna el, miután "a csapatban vannak kifáradt emberek, mások pedig szeretnének elmenni, így kihasználjuk az alkalmat" - idézett a lap egy kormányhoz közeli forrást.

A JDD úgy tudja, hogy öt és tíz közé tehető azon tárcák száma, amelyek élén változás várható, s egyes minisztériumok hatásköreit is átalakítják.

A tervezett forgatókönyv szerint Edouard Philippe miniszterelnök a hét elején benyújtja kormánya lemondását, majd az államfő ismét őt nevezi ki miniszterelnöknek, ő pedig a legitimációja megerősítésére bizalmi szavazást
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 14:41
EP-választás - Macron "az ultraliberális Európa" lezárásáért, de "a nacionalizmusok Európájának" elkerüléséért
hangját" - mondta a francia elnök a Le Journal du Dimanche című, vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban.

"Részt fogok venni (a választásokon), mert hiszek a demokratáknak és a haladáspártiaknak az ambíció és a jövő Európájáért folytatott kampányában. Ez egy civilizációs harc, történelmi harc, és nem fogok semmiben sem engedni a szélsőségeknek" - fogalmazott az államfő.

Emmanuel Macron, aki rendszeresen hangozatja, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter által kötött szövetség által képviselt, és a Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) által támogatott európai modellt nem tartja követendőnek, az interjúban egy majdani centrista európai pártszövetség körvonalait rajzolta fel.

"Hiszek a népek visszatérésében. Nem vagyok unionista vagy globalista. Hiszem, hogy minden népnek erős identitása van. Hiszek a nemzetünk történelmében és ambíciójában. Arról szeretnék mindenkit meggyőzni, hogy ezt Európa védi meg. Szeretném
velemenyezd, 2018. szeptember 30. vasárnap, 15:21
EP-választás - A francia jobboldal elutasítja a Macron-féle felosztást a haladáspárti és nacionalista erők közö
hogy az Európai Néppárt marad a legjelentősebb és legösszetartóbb csoport a választások után is.

Eközben Patrick Weil francia politológus, a bevándorlás nemzetközi kutatója, a Yale egyetem tanára a L'Obs című francia hetilap internetes oldalán megjelent interjúban úgy vélte, hogy a migrációról folytatott európai vita megrendezett az európai parlamenti választások előtti kampányban, és Emmanuel Macron francia elnök összejátszik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.

A francia kutató szerint "Macron elnök megpróbál Orbán és Salvini elsőszámú ellenfeleként feltűnni, miközben összejátszik velük. Ez egy látszólagos szembenállás, megrendezett, az európai választások közeledtével, azért, hogy Angela Merkel német kancellárt szendvicsként összenyomják".

A politológus arra emlékeztetett, hogy míg a francia elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron támadta az akkori francia kormányt, mert nem vett át menedékkérőket Olaszországtól, ezt ő sem tette meg elnökké
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 15:24
A franciák továbbra is megosztottak a migrációt illetően
állampolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérést vezető Gael Sliman a konzervatív lapnak elmondta: már egy júniusi felmérés is azt mutatta, hogy a franciák nagyon határozottak a kérdésben, úgy vélik, hogy Franciaország már túl sok embert befogadott, s ez azóta sem változott, így Emmanuel Macron döntése összhangban volt a közhangulattal.

A felmérés arra az ellentmondásra is rávilágított, hogy a franciák harmada egyszerre támogatja az SOS Méditerranée-t és Matteo Salvini olasz belügyminisztert, aki nem kívánja többé megnyitni az olasz kikötőket nem kormányzati szervek által működtetett mentőhajók előtt.

Az is kiderül a felmérésből, hogy miközben a franciák háromnegyede nem akarja, hogy hazája további migránsokat fogadjon be, 42 százalékuk jó véleménnyel van a bevándorlókról.

Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén, amely illegálisan Európába tartó hajótörött bevándorlóknak nyújt segítséget. A máltai kormány kedden jelezte, az Aquarius fedélzetén
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 14:47
Illegális bevándorlás - Matteo Salvini közölte, nem fogad el leckéztetést Emmanuel Macrontól
Matteo Salvini a közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy Franciaország az utóbbi hónapokban lezárta az Olaszországgal közös határait, és ezzel több mint 50 ezer migráns, többségében nők és gyerekek befogadását tagadta meg.

Az olasz belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a francia kormánypárt szóvivője korábban "hányingerkeltőnek" nevezte a római kormány migrációs politikáját, amikor Olaszország az olasz partokra érkező migránsok szétosztását szorgalmazta. Matteo Salvini kijelentette, személy szerint sem fogadja el, hogy Emmanuel Macron humanitárius leckében részesítse őt.

A migrációellenes Liga kormánypárt vezetője Emmanuel Macron kedd este az ENSZ-ben mondott beszédében elhangzottakra válaszolt. A francia elnök a Aquarius nevű civil hajóval végül Máltára érkező 58 migráns szétosztásával kapcsolatban kiemelte, hogy Olaszország senkit sem fogadott be közülük. Kijelentette, hogy a római kormány migrációs döntései következtében politikai válság alakult ki Olaszország és Európa között.
velemenyezd, 2018. szeptember 26. szerda, 17:39
Elindul Barcelona polgármesteri posztjáért Manuel Valls volt francia kormányfő
szeretném, ha lennének még sokan mások. Van időnk, maradtak még hónapok" - mondta, hangsúlyozva, hogy célja visszaszerezni a tiszteletet, amelyet "megérdemel a város, és a demokrácia".

Beszélt katalán gyökereiről és a város iránti szeretetéről, kötődéséről. Véleménye szerint Barcelonának "súlyos problémái vannak", "romlása nyilvánvaló", ezért jobb igazgatásra, nagyobb gazdasági aktivitásra, a közbiztonság fokozására van szüksége egyebek mellett.

Manuel Valls felidézte, hogy van városvezetői, belügyminiszteri és kormányfői tapasztalata is, amelyet Barcelona lakosainak szolgálatába ajánlott.

A politikus 2001 és 2012 között a francia Évry települést irányította, egészen belügyminiszteri kinevezéséig, amelyet 2014-ben kétéves kormányfői megbízatás követett Franciaországban.

"Melyik másik város, ha nem Barcelona tudná képviselni az európai szellemiséget?" - jegyezte meg, és a katalán függetlenségi törekvésekre utalva hangsúlyozta, hogy Barcelonának a populizmus ellenszerének kell
velemenyezd, 2018. szeptember 26. szerda, 10:34
A francia elnök elbocsátott munkatársa tagadja, hogy Macron testőre volt
Júliusban hozta nyilvánosságra a Le Monde című napilap, hogy Alexandre Benalla - akit akkor a francia sajtó Emmanuel Macron biztonsági főnökeként azonosított -, rendőrségi rohamsisakban a földre tepert egy nőt és bántalmazott egy férfit egy májusi diáktüntetésen. A francia elnöki hivatal több magas rangú alkalmazottját kénytelen volt az ügy miatt elbocsátani, a belügyminiszternek pedig parlamenti vizsgálóbizottságok előtt kellett számot adnia az esetről.

"Soha nem voltam Emmanuel Macron testőre" - mondta a szenátusi vizsgálóbizottság előtti több mint kétórás meghallgatásán a 27 éves férfi, akit az incidens nyilvánosságra kerülése után elbocsátottak az elnöki hivatalból, az ügyészség pedig csoportosan elkövetett erőszak gyanújával indított ellene eljárást.

A szenátusi meghallgatásnak nem a tüntetésen történtek, hanem Benallának az elnöki hivatalban betöltött szerepe volt a téma.

A szenátorok arra keresték a választ, hogy a férfinak - aki Emmanuel Macron hivatalos megjelenésein
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 14:32
Sargentini-jelentés - Összevitáztak a francia jobboldal vezető politikusai
a migrációval szembeni lazaságnak például" - tette hozzá.

A sajtóértesülések szerint Wauquiez jelezte, nem szeretné megosztani Európát (egy állásfoglalással), ezért véleménye szerint óvatosan kell bánni a magyar miniszterelnökkel, akinek üdvözölte a migrációs válsággal szembeni határozott fellépését, hozzátéve, hogy ugyanolyan jó viszonyt ápol egyébként Angela Merkel német kancellárral, mint Orbán Viktorral.

A Le Monde című lap úgy tudja, hogy amikor a vitában Brice Hortefeux volt belügyminiszter megemlítette, hogy "Orbánt nagy többséggel demokratikusan választották meg", Pécresse azt válaszolta: "Pontosan úgy, mint Erdogant!"

A Le Figaro kommentárja szerint a múlt szerdai európai parlamenti szavazás kapcsán kiéleződtek és egyértelművé váltak a francia jobboldalon belüli nézeteltérések. Valérie Pécresse ugyanis attól tart, hogy pártjában többségbe kerülhetnek azok, akik az LR és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) egyesülését szorgalmazzák.

A Le Monde
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 13:12
A francia belügyminiszter az EP-választások után távozik a kormányból
"Az önkormányzati választások még messze vannak. Ha addig nem diagnosztizálnak nálam valami súlyos betegséget, jelölt leszek Lyonban" - mondta a L'Express című hetilapnak adott interjúban a 71 éves baloldali politikus, aki 2001-től 16 éven át, belügyminiszterré történő kinevezéséig irányította az egyik legnagyobb francia várost.

"Úgy gondolom, hogy azoknak a minisztereknek, akik jelöltek akarnak lenni a 2020-as önkormányzati választásokon, távozniuk kellene a kormányból az EP-választásokat követően" - tette hozzá.

Gérard Collomb volt az egyik első országosan ismert politikus, aki 2016-ban, az elnökválasztási kampány kezdetén csatlakozott Emmanuel Macron pártok felett álló táborához. Visszatérési szándéka a helyi politikába régóta nem titok, de távozásának előzetes bejelentése rosszul jöhet a köztársasági elnöknek alig néhány héttel azután történt, hogy a kormány legnépszerűbb tagja, Nicolas Hulot televíziós személyiség lemondott a környezetvédelmi tárca irányításáról, miközben Emmanuel
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 17:19
Illegális bevándorlás - Conte: Olaszország leállítja a migránsok megkülönböztetés nélküli befogadását
életbe.

Európa nem lehet büszke arra, ami a Diciottival történt - hangsúlyozta az olasz kormány vezetője az olasz képviselőházban és szenátusban tartott beszámolójában.

Az olasz parti őrség hajója augusztus 15-én máltai vizeken 177 bevándorlót vett fedélzetére. Málta megtagadta a migránscsoport befogadását, de a római kormány sem engedélyezte a kikötést: a Diciotti napokig Lampedusa szigeténél vesztegelt a tengeren, majd augusztus 20-án beúszhatott a szicíliai Catania kikötőjébe. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője viszont megtiltotta, hogy a migránsok leszálljanak a hajóról. Az olasz kormány feltételként szabta, hogy az EU ossza szét a migránsokat a tagállamok között. Az EU nem lépett, végül augusztus 26. éjszaka a migránsok elhagyták a hajót: száz főt az olasz püspöki kar (Cei), húszat-húszat Albánia és Írország vállalt.

Giuseppe Conte kifejtette, ha az olasz parti őrség nem avatkozott volna be, sokan a tengerbe vesztek volna.

Az olasz belügyminisztérium
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 14:43
1/72
Képek, videók
O.V.-állampolgárság.jp g
agica2004
2014. október 02. csütörtök, 11:42
Állampolgárság-eskütét el
terezia1951
2013. június 18. kedd, 17:24
állampolgársági eskü.jpg
agica2004
2011. május 11. szerda, 13:10
Tájékoztatás_Oldal_1.j pg
hencz_laszlo
2015. április 05. vasárnap, 11:46
TÁJÉKOZTATÁS.jpg
fama2
2011. december 01. csütörtök, 15:36
Élet - tájékoztatás a hat
anci-ani
2011. június 14. kedd, 15:49
tájékoztatás.JPG
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:00
Magyar Állampolgárok lett
kajaneni
2014. március 11. kedd, 15:28
0 2 korábbi fotóm.jpg
lovaszmarika
2014. szeptember 19. péntek, 16:12
0 Évike egy korábbi képe.
lovaszmarika
2014. február 10. hétfő, 12:45
korábbi gondolatok.jpg
agica2004
2013. december 06. péntek, 17:46
4 Saját fotóm, korábbi.b
lovaszmarika
2013. október 20. vasárnap, 12:23
5 korábbi fotóm, keretben
lovaszmarika
2012. november 07. szerda, 10:15
egy korábbi fotóm
lovaszmarika
2012. január 09. hétfő, 19:13
korábbi-későbbi, uj keret
lovaszmarika
2011. április 07. csütörtök, 18:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.