Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 16. csütörtök | 33. hét | 228. nap | 14:18 | Ábrahám
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Júliusban az infláció nem változott, a maginfláció emelkedett az Egyesült Államokban
Júliusban szezonális kiigazítással a piaci várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban a júniusi 0,1 százalékos havi áremelkedés után.

Az energia- és élelmiszerárak figyelmen kívül hagyásával kalkulált havi árindex 0,2 százalékkal, a júniusival és a piaci várakozásokkal is megegyező mértékben emelkedett júliusban is.

A fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke 2,9 százalék volt júliusban, az előző havi hat éves csúccsal megegyező. A piac 3,0 százalékos inflációt várt júliusra.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül kalkulált maginfláció 2,4 százalékkal, 2008 szeptembere óta a legnagyobb mértékben emelkedett júliusban. Júniusban 2,3 százalék volt az éves áremelkedés és a piac júliusra is ezzel megegyező maginflációt várt.

Az élelmiszerárak 1,2 százalékkal, az energiaárak 12,1 százalékkal emelkedtek júliusban éves bázison. https://www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 14:57
GKI: sokféleképpen hat a forint gyengülése a gazdaságra
A több évnyi tartós, de enyhe értékvesztés után a forint értéke jelentősen, 6 százalékkal csökkent az euróhoz és 10 százalékkal a dollárhoz képest július elejére az április végi árfolyamhoz képest, majd enyhén korrigált - idézte fel elemzésében a kutatóintézet.

A GKI összegezte, az importált termékek árának növekedése emeli a fogyasztói árindexet, számos termék esetén az emelkedő importár akár ki is árazhatja a piacról a behozott terméket, ami a hazai termelők számára jelentősebb áremelést tesz lehetővé. A keresetek elmúlt években bekövetkezett erőteljes emelkedésének hatása még alig jelent meg az árakban, de az importverseny gyengülésével ez is erőteljesebben érvényesülhet - közölték.

A gyengülő hazai valuta javíthatja a gazdaság versenyképességét, mivel elvben ösztönzi az exportot - állapították meg. A gyenge forint exportösztönző hatását azonban korlátozza, hogy az export túlnyomó részét a multinacionális cégek bonyolítják le, amelyek jellemzően nagy importaránnyal dolgoznak és belső
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 12:21
Emelkedtek a fogyasztók jövedelmei és kiadásai az Egyesült Államokban júniusban
A washingtoni kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy júniusban, havi összevetésben, egyaránt 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói kiadások és a személyi jövedelmek, összhangban az elemzői várakozásokkal.

Májusban a jövedelmek 0,4 százalékkal, a kiadások pedig 0,5 százalékkal nőttek.

A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések 0,4 százalékkal emelkedtek júniusban.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) júniusban havi szinten 0,1 százalékkal, a gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index pedig ugyancsak 0,1 százalékkal emelkedett. Májusban 0,2 százalékra rúgott mindkét érték.

Éves összevetésben a személyes fogyasztási kiadások árindexe májusban és júniusban egyaránt 2,2 százalékra emelkedett, míg a maginfláció 1,9 százalékra nőtt mindkét hónapban. Elemzők enyhe gyorsulásra, 2,3 százalékra, illetve 2,0 százalékra számítottak júniusról.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 15:21
Júliusban lassult a németországi infláció
A Destatis szerint júliusban az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban, az egy évvel korábbihoz képest pedig 2,0 százalékkal.

Júniusban 0,1 százalék volt a havi és 2,1 százalék az éves áremelkedés. Júliusra a piacok 0,4 százalékos havi és 2,1 százalékos éves áremelkedést vártak.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex havi bázison 0,4 százalékkal, éves bázison 2,1 százalékkal emelkedett júliusban. Júniusban 0,1 százalék volt a havi és 2,1 százalék az éves áremelkedés. https://www.destatis.de/DE/PresseService/Presse/Pressemitteilungen /2018/07/PD18_279_611.html
velemenyezd, 2018. július 30. hétfő, 14:29
Három százalék fölé emelkedett a bankközi hitelkamatláb Romániában
A román nemzeti bank adatai szerint legutóbb 2014 szeptemberében volt magasabb a hitelkamat, akkor 3,10 százalékon állt.

Csütörtökhöz képest 0,14 százalékkal emelkedett a kamatláb. A három hónapos bankközi hitelkamat alapján számolják ki a lejalapú változó kamatú hitelek törlesztőrészletét.

A három hónapos bankközi hitelkamatláb tavaly szeptembertől kezdett el gyors ütemben emelkedni, amikor még 1 százalék alatt volt, idén áprilisban lépte át a 2 százalékot.

A jelzáloghitelek törlesztőrészletét befolyásoló hat hónapos bankközi hitelkamatláb is 3,17 százalékra emelkedett az előző napi 3,07 százalékról. Ez több mint négy éves csúcsot jelent, hiszen legutóbb 2014 májusában volt ugyanilyen magas.

A hitelkamatláb emelkedése elemzők szerint összefügg azzal, hogy Romániában öt éves csúcsra emelkedett az infláció, amely májusban elérte az 5,41 százalékot. A fogyasztói árindex-növekedés gyorsabb ütemű, mint a régió többi országában.
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 12:51
BÉT - A nemzetközi hangulatot követheti a budapesti tőzsde elemzők szerint
Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a hazai piacon nem várható jelentős, piacbefolyásoló hír, így elsősorban a nemzetközi hangulatot követheti a budapesti börze.

Mint mondta, az ázsiai piacokon péntek reggel leginkább a mínuszok domináltak, a befektetők a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború eszkalálódásától tartanak. Szerinte a péntek délelőtt nyilvánosságra kerülő eurózóna fogyasztói árindexre, illetve az amerikai ipari és feldolgozóipari termelés alakulására érdemes figyelni.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek küldött elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a csütörtök délutáni kereskedésben intenzív pozitív korrekció indult, miután az Európai Központi Bank (EKB) bejelentette az eszközvásárlási program végét. Ugyanakkor az EKB azt is leszögezte, hogy a monetáris kondíciók tartósan lazák maradnak, így a részvénypiaci befektetők vásárlásokkal reagáltak világszerte.

Az Equilor szenior
velemenyezd, 2018. június 15. péntek, 08:31
Gyorsuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak Németországban májusban
Májusban, az egy évvel korábbihoz képest, 2,2 százalékkal - tavaly február óta a leggyorsabb tempóban - nőttek a fogyasztói árak, míg áprilishoz képest 0,5 százalékos volt a növekedés.

Áprilisban éves szinten 1,6 százalékkal emelkedtek, havi szinten pedig stagnáltak a fogyasztói árak.

A gyakran változó energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,6 százalék volt, havi szinten pedig 0,3 százalékkal nőtt az év ötödik hónapjában.

Az éves összevetésű infláció gyorsulásában az energiaárak játszották a főszerepet, az áprilisban mért 1,3 százalék után májusban 5,1 százalékkal drágult az energia. A fűtőolaj ára 24,3 százalékkal, az üzemanyagoké 8,2 százalékkal, az elektromos energiáé pedig 1,5 százalékkal emelkedett, míg az alkoholos italok és a dohányáru 3,3 százalékkal, az élelmiszerek és üdítőitalok pedig 3,4 százalékkal drágultak.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) májusban 2,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 09:21
Jelentősen emelkedtek az amerikai termelői árak májusban
hónaphoz képest 0,5 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők az áprilisival megegyező ütemre, 0,2 százalékra számítottak.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,3 százalékkal, míg az egy évvel korábbihoz képest 2,4 százalékkal emelkedett februárban. Elemzők az előző havival megegyező mértékekre, 0,2, illetve 2,3 százalékos növekedésre számítottak.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szoros figyelemmel követi a különböző árindexeket az infláció alakulásának megítéléséhez. A Fed, az általa legfontosabb mérőszámnak tekintett személyes fogyasztási kiadások árindexe mellett a termelői és a fogyasztói árak változását is követi.

A Federal Reserve az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 15:12
Stagnált az infláció Németországban áprilisban
Áprilisban 1,6 százalékkal voltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, csakúgy mint márciusban és januárban. Februárban 1,4 százalékos emelkedést mértek. Tavaly áprilisban 2,0 százalékon állt az éves infláció üteme.

Az előző hónaphoz képest nem változtak a fogyasztói árak áprilisban. Márciusban 0,4 százalékos, februárban pedig 0,5 százalékos emelkedést, míg januárban 0,7 százalékos csökkenést mértek.

A gyakran változékony energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,4 százalék volt, havi szinten azonban 0,3 százalékkal csökkent az év negyedik hónapjában.

Az éves összevetésű infláció gyorsulásában az élelmiszer-, alkohol- és dohányárak növekedése játszotta a legfontosabb szerepet. Az alkoholos italok és a dohányáru 4,1 százalékkal, az élelmiszerek és üdítőitalok pedig 3,3 százalékkal drágultak. A háztartási energiaárak 1,8 százalékkal emelkedtek, az üzemanyagok pedig 0,6 százalékkal drágultak.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 09:00
Németországban lassult az infláció áprilisban éves szinten
A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn nem végleges adatként azt közölte, hogy az uniós statisztikai célokra harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves összevetésben 1,4 százalékkal nőtt a márciusi 1,5 százalék emelkedés után.

Havi bázison áprilisban 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a márciusi 0,4 százalékos emelkedés után.

A német infláció alakulásának nagy hatása van az EKB kamatpolitikájára.
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 07:18
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, de megosztott volt a monetáris tanács
monetáris tanács kollektív megítélése az, hogy a hazai kereslet várhatóan megugró erősödése miatt a monetáris politika további szigorítására lesz szükség a belátható előrejelzési távlatban, annak érdekében, hogy az infláció tartósan visszatérjen a célszintre.

Januárban és decemberben 3 százalék, novemberben 3,1 százalék, októberben és szeptemberben egyaránt 3 százalék volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi brit infláció.

Februárban számottevően lassult ugyan az inflációs ütem, de a fogyasztói árindex a múlt hónapban is 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.

A monetáris tanács csütörtöki közleménye szerint a testület minden tagja egyetért abban, hogy a jövőbeni kamatpolitikai szigorítás valószínűleg fokozatos és korlátozott mértékű lesz.

Paul Hollingsworth, az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági
velemenyezd, 2018. március 22. csütörtök, 16:52
Négy évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség, lassul a reálbérek csökkenése
évvel korábbi azonos időszakban 4,7 százalékos volt a munkanélküliség Nagy-Britanniában.

Az ONS beszámolója szerint a heti átlagos alkalmazotti nominálbér a novembertől januárig tartó három hónapban a prémiumokat kiszűrve átlagosan 2,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben, és ez a vizsgált időszak átlagos éves inflációjával együtt számolva 0,2 százalékos reálbércsökkenést jelent.

Az infláció azóta - a 3 százalék körüli, illetve azt is meghaladó ütemekről - jelentősen tovább lassult: a fogyasztói árindex februárban 2,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Januárban és decemberben 3 százalék, novemberben 3,1 százalék, októberben és szeptemberben egyaránt 3 százalék volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi brit infláció.

Az ONS szerdai ismertetése szerint a januárral zárult három hónapban a prémiumokkal együtt mért éves nominálbér-növekedés üteme 2,8 százalék volt, és e mérési módszerrel számolva abban az időszakban megállt a reálbérek eróziójának folyamata.

A
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 12:35
1/50
Képek, videók
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
Emelkedett hangulat
lcsucsu
2008. augusztus 03. vasárnap, 20:14
Lehel piaci ballada 01.jp
chillik
2016. november 03. csütörtök, 06:03
Lehel piaci ballada 02.jp
chillik
2016. november 03. csütörtök, 06:03
Lehel piaci ballada 03.jp
chillik
2016. november 03. csütörtök, 06:02
Igazi piaci lángos.JPG
cipello
2013. szeptember 01. vasárnap, 16:35
Igazi piaci lángos.jpg
cipello
2013. július 08. hétfő, 14:31
Igazi piaci lángos
airam41
2013. július 03. szerda, 20:32
Veszprém piaci Manó.jpg
dnemethk
2013. január 05. szombat, 14:03
Piaci kaja
gossermb
2006. október 26. csütörtök, 14:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.