Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 21. kedd | 34. hét | 233. nap | 00:35 | Sámuel, Hajna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A szingapúri-francia-holland koprodukciónak ítélték oda a Locarnói Filmfesztivál fődíját
(Túl késő meghalni fiatalon) című chilei-brazíl-argentin-holland koprodukciónak ítélték oda, amely a demokráciaba visszatért chilei társadalom 1990-es éveit tárja a néző elé.

A legjobb színész díját a dél-Korai Ki Ju Bong kapta meg a honfitársa, Hong Szang Szu rendezte Hotel by the River (Szálloda a folyó mellett) című filmjében nyújtott alakításáért.

A legjobb színésznő díját a román Andra Guti nyerte el az Alice T. című román-francia és svájci filmben nyújtott alakításáért.

Az első filmesek szekciójában az Alles ist Gut (Minden rendben) című film a német Eva Trobisch rendezésben nyert.

A közönség díját a Spike Lee rendezte BlacKkKlansman című bűnügyi filmdráma kapta.

A 71. Locarnói filmfesztiválon több mint 200 rövid-, játék- és dokumentumfilmet vetíttek. A fődíjért, az Arany Leopárdért 15 film versengett, köztük a Before Dawn című rövidfilmjével Európai Filmdíjat nyert Kenyeres Bálint első játékfilmje, a Tegnap. Meghívást kapott még Milorad Krstic animációs akcióthrillere, a
velemenyezd, 2018. augusztus 11. szombat, 17:25
Száztíz film indul az idei Országos Diákfilmszemlén
A szervezők közlése szerint a fiatal filmesek alkotásait bemutató seregszemlére az augusztus 1-jén lezárult jelentkezési határidőig 110 filmet neveztek be, amelyek összesített vetítése ideje 1100 perc.

A seregszemlén általános iskolás, középiskolás és fiatal filmes kategóriákban versenyeznek a filmmel és videóval foglalkozó ifjú alkotók. A 20 percnél hosszabb film elő zsűrin vesz részt. A vetítések után az alkotóknak és az érdeklődőknek a szakmai zsűri vezetésével nyilvános konzultációt tartanak.

A szemle ideje alatt több kapcsolódó rendezvényen is részt vehetnek az érdeklődők köztük a Polifilm Filmworkshop filmkészítő táborán. Emellett a 25 éves a Diákfilmszemle fotó és tágybemutató című tárlat, valamint Szűcs Sándor Győző grafikai és Fényes Lepka Színezd újra című fotókiállítása is bemutatkozik.

Az idei esemény díjait augusztus 26-án adják át. Kategóriák első helyezettje 100-100 ezer forint jutalomba részesül, míg a szemle fődíja 200 ezer forintos jutalommal jár. Mindezek mellett több
velemenyezd, 2018. augusztus 11. szombat, 07:53
Teltházasak voltak a Filmalap Fast Forward Programjának előadásai
A filmalap Képzési és Innovációs Igazgatósága szervezésében hiánypótló céllal indított gyakorlatorientált előadásain és képzésein (FFP) tíz filmes szakterület nemzetközi képviselői tartottak ingyenes előadásokat és workshopokat a magyar filmeseknek és pályakezdőknek az elmúlt év során - közölte a filmalap az MTI-vel.

A teltházas rendezvények résztvevői a magyar képzési kínálatból hiányzó területekbe is bepillantást nyerhettek, és gyakorlati tudást sajátíthattak el többek között a forgalmazás és marketing, a filmterv prezentáció, az alacsony költségvetésű film készítés, a filmszínészet és az előzetes vágás témában.

Az FFP első, "pilot" évadja diákok és pályakezdők számára egyaránt érdekes előadásokból, valamint projekt alapú, személyre szabott, intenzív workshopokból állt, amelyekre az előzetesen beküldött tervek alapján szakemberek választották ki a résztvevőket. Néhány előadás elérhető a filmalap Youtube-csatornáján is.

Az FFP nagy hangsúlyt fektet a kutatásra, többek között a
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 12:41
Médiatanács: 144,2 millió forint támogatás televíziós műsorok gyártására
közönségdíj nyertese kapja majd meg. Az eseménynek idén is Szeged ad majd otthont május 9. és 12. között.

A szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivált ettől az évtől a magyar származású, Oscar-díjas díszlettervező előtt tisztelegve Alexander Trauner ART/FILM Fesztivál névvel rendezik meg. A tanács a képzőművészeti és a látvány kategória dobogós helyezettjeit összesen hárommillió forinttal, a fesztivált népszerűsítő logófilmpályázat első három helyezettjét összesen 300 ezer forinttal, a fiatal filmesek számára hirdetett rövidfilmpályázat három legeredményesebb versenyzőjét pedig összesen egymillió forinttal jutalmazza az október 16. és 21. között zajló rendezvényen.

További 1,8 millió forinttal pedig a komlói Hét Domb Filmfesztiválon az animáció-, dokumentum- és kisjátékfilmes kategóriák első három-három helyezettjének díjazását támogatják. Az eseményt szeptember 3. és 9. között rendezik meg Komlón és Pécsett.

A közleményben kitértek arra, hogy a tanács 440 ezer forintos bírságot
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 13:01
Női filmeseknek indított ösztöndíjprogramot a Collegium Hungaricum Berlin
Az ösztöndíjprogramban idén Kis Hajni, Meggyes Krisztina és Tuza-Ritter Bernadett kapott meghívást az év első A-kategóriás filmfesztiváljára és azt kísérő szakmai workshopra. A pályájuk kezdetén álló, fiatal női filmesek támogatására indult kezdeményezést a jövőben a szakma más szegmenseire, producerekre, forgatókönyvírókra és operatőrökre is kiszeretnék terjeszteni - olvasható a Collegium Hungaricum Berlin MTI-hez eljutatott hétfői közleményében.

Mint írják, a három magyar filmes a Berlinale teljes időtartamára szállást és akkreditációt kap, így nem csupán a különböző szekciók vetítéseit kísérhetik figyelemmel, de a számtalan kapcsolódó szakmai esemény révén lehetőségük nyílik kapcsolati hálójuk bővítésére is. Emellett február 19-én egész napos nemzetközi mesterkurzust is rendeznek a Collegium Hungaricum Berlinben az európai filmszakma olyan elismert képviselőivel, mint Christina A. Maier, Agathe Bergman vagy Kobi Shely.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rendező szakán végzett Kis
velemenyezd, 2018. február 05. hétfő, 16:32
Kusturica szerint meg kell menteni a filmművészetet
Kusturica egyben úgy vélekedett, soha nem volt még olyan sikeres az általa megálmodott Kustendorf nemzetközi film- és zenei fesztivál, mint az idén. Hozzátette: a rendezvényen minden évben ígéretes fiatal filmesek gyűlnek össze, akik megosztják egymással a tapasztalataikat, valamint a már elismert művészek műhelymunkáin vesznek részt.

A tizenegyedik Kustendorf vasárnap zárult. A legjobb filmnek járó Aranytojást a Bonbon című libanoni film nyerte el, amelyet egy fiatal palesztin rendező, Rakan Majaszi készített. A második helyezésért járó Ezüsttojást a Tizenöt című egyiptomi film érdemelte ki, míg a Bronztojás a Lumpen című montenegrói filmnek járt.

Az Életfa elnevezésű életműdíjat a szerb Aleksandar Berceknek adták át.

A rendezvényen 21 film versengett a főbb díjakért. Az alkotások Dél-Koreából, Kínából, Franciaországból, Hollandiából, Palesztinából, Libanonból, Csehországból, az Egyesült Királyságból, a Dominikai Köztársaságból, Izraelből, Lengyelországból, Egyiptomból,
velemenyezd, 2018. január 23. kedd, 21:04
Magyar zsűritag és filmterv a Les Arcs-i Európai Filmfesztiválon
A 2000 méter magasan fekvő Les Arcs síparadicsomban egy hétig tart a kizárólag európai filmeknek szentelt seregszemle, amelynek alapvető célja a szakmai résztvevők mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét.

A 130 meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül számos alkotást itt vetítenek először Franciaországban, még a mozibemutató előtt. A hivatalos versenyprogramban tíz európai (orosz, lengyel, norvég, brit, német, osztrák, olasz, grúz, holland és dán) alkotást mutatnak be.

A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat péntek este adja át a héttagú zsűri, amelynek elnöke Céline Sciamma francia filmrendezőnő. Clotilde Courau, Natacha Régnier és Sami Bouajila francia színészek, Jevgenyij Galperine grúz zeneszerző, valamint Alanté Kavaité észt rendezőnő mellett Nemes Jeles László, az Oscar-díjat nyert Saul fia rendezője foglal helyet a zsűriben.

A filmbemutatók mellett - amelyekre 20 ezer nézőt várnak a szervezők - a fesztivál minden évben jelentős szakmai
velemenyezd, 2017. december 18. hétfő, 12:31
Wim Vandekeybus társulata ismét a Trafóban lép színpadra
2016-ban bővített koncepcióval, fiatal, új gárdával jelentkezett. A "felújított változat" az eredeti koncepcióhoz képest magában foglal egy új kisfilmet is: a Julio Cortázar két novellája alapján készült a The Last Words-ben maga Vandekeybus és az eredeti táncosok is feltűnnek.

Vandekeybus egyéni hangvételű flamand táncos és koreográfus, aki harminc éve a táncvilág élvonalát képviseli. Számos kiemelkedő alkotóval és zenésszel dolgozott már együtt(Thierry de Mey, Peter Vermeersch), csakúgy, mint filmesekkel és képzőművészekkel (Octavio Iturbe).

Meghívott koreográfus volt az izraeli Batsheva Dance Company-nél és a spanyol Compania Nacional de Danza társulatnál. 2002-ben koreográfiát készített Sidi Larbi Cherkaoui számára. A Victoria flamand produkciós ház meghívására 2006-ban részt vett a Nightshade projektben.

Munkáiban a film, a zene és a tánc mesterien kapcsolódnak össze, az emberi test fizikai határait feszegető koreográfiájában pedig folyton kirobbanó energiákkal, extrém érzelmekkel
velemenyezd, 2017. november 18. szombat, 12:11
Oberfrank Pál: Európában először Veszprémben állítják színpadra a Holt költők társaságát
hozzá.

Oberfrank Pál az általa megformált szerepről azt mondta: lehetőséget nyújt számára, hogy a költészetet segítségül hívva rámutasson arra, hogy mennyire fontos megtalálni saját egyéniségünket, tempónkat, ritmusunkat.

Saját bevallása szerint könnyedséget okozott a darab rendezőjének, Funtek Frigyesnek az, hogy a szövegkönyvet a film forgatókönyvírója, Tom Schulman készítette. Mint mondta: a szerző remekül írta át a darabot színpadra, kihúzta vagy átírta azokat a részeket, amelyek annyira filmesek - például a gyakori helyszínváltozások miatt -, hogy nehéz lenne őket színpadra állítani.

Funtek Frigyes példaként említette Nolan igazgató szerepét, amelybe a szerző belesűrítette a filmen megjelenő összes tanár fontosabb megjelenését. A rendező szerint ez jót tett a történetnek, a színpadi változat egyik erősségévé vált a szerep, nem beszélve a fiatalokról, akik egy új generáció lendületét vitték a darabba.

A Holt költők társasága premierjét november 3-án pénteken tartják a Veszprémi
velemenyezd, 2017. október 31. kedd, 17:14
A 80-as évek hazai underground koncertplakátjai tárlaton és könyvben
zenészként (Electric Petting, Bp. Service) és grafikusként is érdekelt volt, ő maga készítette együttesei plakátjait és gyűjtötte az eredeti plakátokat. Szőnyei Tamás 1978-tól gyűjtött: a ma levéltárosként dolgozó egykori újságíró rajongóként nyiszálta le a falakról a plakátokat. Mindkettejük gyűjteménye mintegy ezer darabra rúg.

"Számos zenekarban játszottak képzőművészek, fotósok, de erős szálakkal kötődtek a nagyjából hasonló korú, mai kifejezéssel alternatívként leírható színházcsinálókhoz, filmesekhez, kortárs zenészekhez, mozgásművészekhez, irodalmárokhoz. Mindennek a lenyomata érzékelhető a plakátokon is" - fogalmazott Szőnyei Tamás az MTI-nek.

A 380 oldalas kötetbe több mint hatszáz plakát került, az átfogó, reprezentatív munkát visszaemlékezések, tanulmányok, interjúk, valamint korabeli fotók teszik teljessé. A könyv szerkesztője Rieder Gábor.

Mint Szőnyei megjegyezte, magával ragadta a Magyarországon 1980 körül kibontakozó zenei új hullám: koncertekre járt, kazettákon csereberélte a
velemenyezd, 2017. október 11. szerda, 09:01
Tíz alkotás került a filmalap inkubátor programjának döntőjébe
A 2015-ben indított kezdeményezés célja, hogy támogassa a fiatal filmesek innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozását - emlékeztetett közleményében a filmalap.

A filmalap 2017-es inkubátor programjára diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhettek, valamint azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek.

A rekordszámú, 71 beérkezett pályázat közül a szakmai mentorok alkotta előzsűri - Stalter Judit producer, Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró, Esztergályos Krisztina, Reisz Gábor és Madarász Isti forgatókönyvíró-rendezők - választotta ki a 10 továbbjutó filmtervet.

A továbbjutók között van Ágói Krisztina Hagyjátok meghalni Zsigát! című filmterve, Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell); Haragonics Sára (Szia Sári!, dokumentumfilm); Kis Hajni (189 nap); Kölcsey Levente (Közöny); Meggyes Krisztina (Hiányzó 10 óra, dokumentumfilm); Lőrincz Nándor és Nagy Bálint a Garázsmenettel; Oláh Judit Tábor című
velemenyezd, 2017. október 03. kedd, 16:22
Elkezdődött Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmjének forgatása
A történet két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszög történeten keresztül mutatja meg az erdő mélyén harcoló fiatal gerillák életét. Barnabás a forradalom kitörésekor elbújt a sorozás elől, helyette az öccse vonult be. Útnak indul, hogy megkeresse és hazavigye a testvérét. A háborúval való találkozás azonban olyan élmény számára, amelynek hatására újra kell értékelnie a bátorságról és felelősségről alkotott képét.

A közlemény szerint a film készítőinek célja, hogy a közeli perspektíva használatával újrafogalmazzák a történelmi film műfaját. A Guerilla főszereplői fiatal színészek: Váradi Gergely, Mészáros Blanka és Vilmányi Benett. A filmben többek között szerepel még Orbán Levente (Saul fia, Kojot), Vlagyimir Szvirszkij (Ködben) fehérorosz színész, Karl Fischer (Szomorú vasárnap) és Thomas Schubert (Atmen) osztrák színészek is.

A film operatőre az elsőfilmes Hartung Dávid. Látványtervezője Antal-Fógel Adrienn, dramaturgja Lányi Zsófi, akiknek szintén a Guerilla lesz az első
velemenyezd, 2017. augusztus 23. szerda, 15:19
1/15
Képek, videók
cannes-i-filmfesztival -le
jolcsi49
2010. augusztus 09. hétfő, 16:07
O.V.-demokrácia.png
agica2004
2015. szeptember 02. szerda, 21:43
demokracia-d0001A417cc f9b
megyerimihaly
2015. február 04. szerda, 00:56
o-v-demokracia a csatorná
agica2004
2014. október 02. csütörtök, 11:54
O.V. demokrácia.jpg
agica2004
2014. június 04. szerda, 16:31
Demokrácia-VILÁGOSKÉK
1vargaildyko
2014. május 15. csütörtök, 09:23
demokrácia.jpg
agica2004
2014. március 06. csütörtök, 12:58
OV és a demokrácia
lovaszmarika
2012. március 31. szombat, 13:32
A demokrácia....
rodes53
2011. november 19. szombat, 13:46
Demokrácia 6.jpg
megyerimihaly
2009. május 06. szerda, 09:30
A hazug demokráciája
ezerjo
2008. október 23. csütörtök, 10:46
Legjobb énekes-szinésznö
farkas1945
2013. március 03. vasárnap, 12:55
Legjobb énekes-szinész ;
farkas1945
2013. március 03. vasárnap, 12:55
Legjobb nöi TV-szinész ;E
farkas1945
2013. március 03. vasárnap, 12:54
Legjobb komikus-szinésznö
farkas1945
2013. március 02. szombat, 11:15
Címkék
független európai, film operatőre, pályájuk kezdetén, Milorad Krstic, izraeli Batsheva, Innovációs Igazgatósága, könyv szerkesztője, eseményt szeptember, filmalap 2017-es, Egyesült Királyságból, filmalap Képzési, Peter Vermeersch, táncvilág élvonalát, Octavio Iturbe, Spike Lee, első filmesek,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.