Regisztráció  Belépés
2018. január 21. vasárnap | 3. hét | 21. nap | 23:35 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kelet felől támad a tél
Kelet felől támad a tél


Kelet felől érkező hideg, száraz levegő hozza vissza a telet. Visszatér a fagyos időjárás, szombaton többfelé havazhat.

Az elmúlt időszakban nagy mennyiségű hideg levegő halmozódott fel a Kelet-európai-síkság felett. Ennek hatására egy nagy kiterjedésű anticiklon jött létre, melynek déli peremén hétvégén hozzánk is megérkezik a kontinentális eredetű hideg levegő. A hideg betörés mértékét azonban a Kárpátok hegykoszorúja jelentősen enyhíteni, késleltetni fogja, de végül a hideg levegő megtalálja a réseket ezen a "pajzson" és eljut a medence belsejébe is, miközben jellegzetes helyi szeleket alakít ki.

A Kárpát-medencét körülölelő fagyos levegő és annak jellegzetes betörési pontjai. Forrás: Szlovák Hidrometeorológiai
taltos1, 2018. január 13. szombat, 01:20
Időjárás - Rendkívüli hideg az amerikai Középnyugaton, vastag hótakaró alatt sok szövetségi állam
"Kolosszálisnak" nevezte szerdán a CBS televízió a Pennsylvania és Ohio államokban lehullott hó mennyiségét: Pennsylvaniában egyes vidékeken 80-90 centiméteres hótakaró borítja a tájat, az Erie-tó mellett fekvő Erie megyében a kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett a "veszélyes és járhatatlan utak" miatt. Az Erie-tó partján lévő, ohiói Cleveland városában szombat óta szakadatlanul havazik, a clevelandi meteorológiai intézet adatai szerint 1956 óta nem volt ilyen kemény tél a vidéken.

Karácsony óta a középnyugati és a keleti parti államokban fagyos hideg uralkodik és folyamatosan havazik. Észak-Dakotában, Wisconsinban, Dél-Dakotában, Minnesotában, Iowában, Michiganben és Indianában szintén rendkívüli a hideg, megállás nélkül hull a hó, és sok helyütt zárva maradtak az üzletek is. Az országos meteorológiai szolgálat a keleti parti államokban, elsősorban Maine-ben, Vermontban, New Hampshire-ben és New York államban élőket figyelmeztette, hogy szerdától még erőteljesebb hideg és sűrűbb havazás
velemenyezd, 2017. december 27. szerda, 18:04
Adjon neked Isten ... Ír áldás
Adjon neked Isten
minden viharhoz egy szivárványt,
Minden könnyhöz egy mosolyt,
Minden szükséghez egy ígéretet,
és minden megpróbáltatásban egy áldást.

Minden gondhoz, mit az élet hoz
egy hű barátot, akivel megoszthatod.
Minden sóhajhoz egy édes dalt,
és minden imára választ.

Legyen mindig munkád,
kezeid ne legyenek tétlenek.
Legyen mindig pénzed a szükségesre,
és legyen sapkád, ha kell, akkor kettő is.

A napsugár találja meg ablakodat,
és legyél biztos felőle,
hogy minden eső után kiderül újra az ég.

Egy jó barát biztos keze
legyen a számodra elérhető,
és Isten töltse be mindig a szívedet
bátorító örömmel.
Legyen életutad járható,
azt kérem számodra.

Fagyos, dermesztő napokon
valakitől mindig kapj meleg szavakat.
Sötét éjszakáidat
telihold világítsa meg,
és járható út vezessen mindig házadig,
s örök hazádig.

Ha bajban
dandej, 2017. december 18. hétfő, 18:01
Mai kép 122
December 14-e, csütörtök, Szilárda napja van. Hideg, kellemetlen időjárás.
4 fok, hűvös. Hét közepe.

Amit láttam a közösségi oldalon, nevezetesebben a Facebookon, hogy egy
Kormánypárti képviselő elment, hogy átadjon egy út szakaszt, ottani óvodásokat kivitték, és Letérdeltették a fagyos talajra.
Nem tudom, hogy, KI hogy van evvel, de számomra ez undorító.
Valaki azt tette hozzá, hogy ez Egyházi szokás. Csessze meg! Ne, gyermekkel játszunk!

Javaslom az Illetőnek, akkor menjen ki Ő, és térdeljen a Kormánypárti képviselőnek.

Érd. 2017-12-14
bossi, 2017. december 14. csütörtök, 15:32
Erős fagyokkal köszönt be a tél
Erős fagyokkal köszönt be a tél


Akár -10, -15 fokos fagyokat is hozhatnak december első éjszakái a derült, vastagabb hóval borított tájakon.

Az északi, északnyugati országrészbe sokfelé havazást hozó mediterrán ciklon elhagyja térségünket, mögötte szárazabb, hidegebb levegő érkezik, így hajnalonként a derült, szélvédett, vastag hóval borított északi, északnyugati tájakon kemény fagyokra kell számítani, néhol akár

-15 fokig is süllyedhet a hőmérséklet.

Péntek reggelre nyugat felől a legtöbb helyen csökken a felhőzet, keleten, délkeleten maradhatnak még erősebben felhős tájak, a délkeleti határ mentén kezdetben a hó is szállingózhat. A szél lecsendesedésével sokfelé párássá válik a levegő, a Dunántúlon nagy területen képződik zúzmarás köd, mely a Kisalföldön helyenként tartósan megmaradhat. Itt napközben is fagyni fog, máshol 0 és +6 fok
taltos1, 2017. november 30. csütörtök, 22:35
Fájnak az ízületeid a hidegben? Íme, 5 természetes megoldás!
Télen a hideg szó szerint csontig hatol! Akik ízületi bántalmakkal küzdenek, azoknak ez az időjárás igazi szenvedést jelent. Hogyan enyhíthető a fájdalom?

Akik ízületi fájdalmakkal küzdenek folyamatosan, azoknak a tél és kész kínszenvedés. Ilyenkor ugyanis a hideg szó szerint csontig hatol, és az izmokat is átjárja, amik felerősíthetik, sokszor elviselhetetlenné tehetik a fájdalmat. Íme, 5 egyszerű, természetes megoldás, ami ilyenkor segíthet!

1. Öltözz rétegesen, melegen!

Magától értetődőnek tűnik, ám sokan úgy vannak vele, arra a pár percre, míg kiszállnak a kocsiból, vagy leszállnak a buszról, úgyis felesleges a sok réteg. Pedig néhány pillanat is elég, hogy a fagyos hideget átvegye a testünk, és felerősödjenek a fájdalmak! A réteges öltözködés legyen alapvető ízületeink védelme érdekében.

2. Igyál sok vizet!

Nyáron a meleg miatt sokkal rendszeresebbé válik a vízfogyasztás, hiszen a szervezetünk jelzi, hogy szüksége van a folyadékra. Télen
suzymama, 2017. november 28. kedd, 15:41
Hidegfront söpri ki a ködöt, derűsebben indul a hét
erős marad az északias szél, a Dunántúlon viharos lökésekre is számíthatunk. A kitisztúló égboltnak és a front mögött beáramló hideg levegőnek köszönhetőn sokfelé lesz fagyos a reggel, -5, +3 fokig süllyed a hőmérséklet és napközben is mindössze 3-7 fok közötti értékek várható.

Tomor István fotója, köszönjük!

Kedden is folytatódik a napos, száraz, ugyanakkor hideg időjárás. Mérséklődik a déliesre forduló szél. Hajnalban -6, -1, délután 4-7 fok valószínű. Az esti óráktól azonban már nyugat felől megnövekszik a felhőzet, így szerdán ismét túlnyomóan felhős időre van kilátás. Csapadék a Dunántúlon valószínű, mely leginkább eső lesz, de a magasabban fekvő területeken havas eső, hó sem kizárt.

Csütörtökön - a legújabb számítások szerint - egy hidegfront hozhat további csapadékot, lehűlést. Az esőt több helyen válthatja fel havas eső, havazás.

Az ország
taltos1, 2017. november 25. szombat, 23:57
Időjárás-jelentés
Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Az Északnyugat-Európa felett örvénylő ciklon előoldalán több fokkal enyhébb levegő áramlik kontinensünk fölé, emiatt a legtöbb helyen az ilyenkor megszokottnál magasabb csúcshőmérsékletet mérnek. Franciaországban és Spanyolországban a délutáni órákban 20, 24 fokig melegszik fel a levegő. Európa déli részének időjárását anticiklon alakítja, általában sokat süt a nap, helyenként azonban tartósan borult, párás területek is előfordulnak. Szintén magasnyomású légköri képződmény helyezkedik el Skandinávia északi része felett. Tartósan fagyos idő csak Észak-Európában fordul elő. A Kárpát-medencében tovább folytatódik a frontmentes, nyugodt időjárás, a délnyugati országrész kivételével túlnyomóan borult, párás idő várható.Várható időjárás az ország területén péntek estig

-------------------------------------------------

Éjszaka mindenütt párássá válik a levegő, egyre nagyobb területen képződik köd. Pénteken az ország nagy
velemenyezd, 2017. november 23. csütörtök, 22:29
Kevesebb búza és repce termett idén Tolnában
volt hektáronként, ami tíz százalékkal maradt az elmúlt évi, 3,95 tonnás átlagterméstől.

A valamivel több mint 11 ezer hektáron vetett őszi árpából a tavalyihoz hasonló mennyiség, 6,4 tonna termett hektáronként, a tritikálé 2577 hektáros területén közel egytizedével kevesebb, hektáronként 4,6 tonna volt a termés, míg a 428 hektárnyi rozs az előző évinél jobb átlagot, 4,3 tonnát termett.

Az MTI által megkérdezett termelők szerint az aszály, a repce esetében pedig a hosszan tartó januári fagyos időjárás miatt is csökkent a termés Tolna megyében, ahol 2013 és 2016 között a megyék között a legmagasabb volt a búza termésátlaga.

Az őszi búzát 1000 hektáron termesztő Teveli Mezőgazdasági Zrt. tíz százalékkal kevesebbet, hektáronként 7,2 tonnát takarított be, amelynek kétharmada takarmány- és egyharmada étkezési minőségű - mondta Guth István, a zrt. cégvezetője. A kalászos növénynek nem tett jót, hogy május 6-tól 40 napig nem volt csapadék, ugyanakkor a meleg miatt kényszerérés kezdődött, ami miatt
velemenyezd, 2017. július 24. hétfő, 16:33
7 népszerű étel, ami örökre eltűnhet
szerint 2030-ra eltűnik a mogyoró. Ahogy a szaknyelv tartja, a mogyoró nagyon nyűgös növény. Öt hónap stabil meleg jó idő kell neki 50-80 mm-es esővel. Nincs elég meleg? Nem fognak csírázni a magok. Túl sok eső? A növények bepenészesednek, ehetetlen lesz a mogyoró. A rendszeressé váló hőhullámok és aszályok már egész mogyoró-ültetvényeket pusztítottak ki Amerika déli államaiban. Szóval ha nem is pusztul ki, de luxuscikké fog válni.

Juharszirup

A juharfáknak nagyon speckó és stabil időjárási körülményekre van szükségük - ezt a klímaváltozás miatt már nem kapják meg. A juharszirupot leginkább a globális felmelegedés veszélyezteti, a szirup-képződés egyre korábban és korábban kezdődik. Ráadásul a melegebb nyarak és a szárazság éppen hogy rosszat tesz a juharfáknak, azok ugyanis a fagyos teleket és a lágy tavaszt kedvelik leginkább.

Csokoládé

A képlet egyszerű: jelenleg több csokit eszünk gyorsabban, minthogy elő lehetne állítani. Jelenleg évente 70.000 tonnával több
horvathnemagdi, 2017. június 11. vasárnap, 11:12
Medárd
Június 8. - Medárd napja
"Medárd napja ha tiszta,
nem jő a rossz idő vissza!"

Medárd napja a hónap legismertebb időjárásjósló napja.
Medárd püspök napjához szerte Európában időjárási regulák fűződnek, amelyek évszázados megfigyelések eredményei. A szent különben az időjárás, a gabona aratásának és a szüreti munkának is a védőszentje. Hozzá fordulnak még fogfájás esetén, gyermekáldásért, mentális betegségben szenvedők, parasztok(?),rabok, fogságba vetettek, sörfőzők, a szőlősgazdák.
Ha Medárdkor esik az eső, akkor a következő negyven napon hasonló lesz az időjárás. Fordítva is igaz: ha nem esik, akkor negyven napos szárazság következik.
A legutolsó fagyos napként tartották számon június nyolcadikát, Medárdot pedig az utolsó fagyosszentként félték. Minderről a következő kis rigmussal emlékeztek meg: "Medárd előtt ne várj nyárt, utána dér nem tesz kárt." Jelnek tekintették, ha sok béka jött elő, ha a tyúkok a porban fürödtek, vagy ha a vakond magasan túrt.
MEDÁRDDAL,
suzymama, 2017. június 06. kedd, 14:45
Pongrác, Szervác, Bonifác: a rettegett fagyosszentek
Jeles napok és népszokások - Pongrác, Szervác, Bonifác: a rettegett fagyosszentek
"Szervác, Pongrác, Bonifác, mind fagyos szentek,
Hogy a szőlő el ne fagyjon füstöljenek kentek!" - népi mondóka
Szent Pongrác, Szervác és Bonifác, (néhol Szent Orbán is) a fagyosszentek közé sorolhatók. A népi megfigyelések szerint ilyenkor az időjárás hirtelen hűvösre fordul, sokszor még fagy is kialakul, amely a rügyeket,virágokat és a termést is tönkreteheti.
A népi hagyományok kialakulása
Naptári elhelyezkedésük miatt tehát Pongrác, Szervác és Bonifác (május 12., 13., 14.) ,,fagyosszenteknek" minősülnek, akik a visszacsalogatott hajnali fagyokkal kárt okoznak a gyümölcsösökben és a veteményes kertekben. Az, hogy ,,Szervác, Pongrác, Bonifác, megharagszik,
memi59, 2017. május 13. szombat, 18:05
1/37
Képek, videók
OM5LA Szlovákia
crse
2016. február 07. vasárnap, 12:01
Lengyel Szlovák határ
irmus
2016. január 06. szerda, 17:35
Szlovákiai magyar népkölt
chillik
2015. december 30. szerda, 06:44
Gulyáságyú-szlovákia.j pg
agica2004
2015. június 22. hétfő, 15:58
Edda-Szlovákia.jpg
agica2004
2015. május 19. kedd, 17:26
Kékkö-i vár (Szlovákia -
farkas1945
2014. október 09. csütörtök, 11:45
Tátra-hegység ; Szlovákia
farkas1945
2014. szeptember 27. szombat, 12:44
szlovák krémes
ibolya58
2014. június 24. kedd, 18:00
szlovák csokis-krémes
ibolya58
2014. június 24. kedd, 18:00
Rövid időjárás jelentés!.
donmolnarmeister
2017. augusztus 05. szombat, 17:32
Szél és az idöjárás
csalogany13
2017. március 27. hétfő, 00:41
sarkvidéki időjárás a Bal
irmus
2017. január 12. csütörtök, 16:26
időjárás tábla.jpg
foltoskata
2016. november 05. szombat, 21:37
idojaras-1.jpg
lilagondolatok
2016. november 03. csütörtök, 18:21
ani időjárás.jpg
sz719eszter
2016. szeptember 21. szerda, 15:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.