Regisztráció  Belépés
2017. október 20. péntek | 42. hét | 293. nap | 03:12 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
FM: elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző kampány
Feldman Zsolt elmondta, hogy a gyümölcsök közül az alma termőterülete a legnagyobb Magyarországon, évente átlagosan 550-600 ezer tonna gyümölcs terem, ennek 30 százaléka étkezési alma, 70 százaléka az ipari.

A tájékoztatón kiadott közlemény szerint a november 18-ig tartó kampányban a fogyasztók öt kereskedelmi áruházlánc - Auchan, CBA, Metro, Spar, Tesco - fővárosi és vidéki üzleteiben ismerhetik és kóstolhatják meg a kiváló minőségű magyar almákat.

Feldman Zsolt beszélt arról is, hogy az egy főre jutó almafogyasztás évi 15-18 kilogramm, ennek növelését szolgálja a kampány.

Emlékeztetett arra, hogy a gyümölcsfogyasztás ösztönzésére idén is meghirdette a kormány az iskolagyümölcs- és zöldség-programot, amelyben több mint 2 ezer iskola és mintegy félmillió tanuló vesz részt.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) országos kertészeti osztályának elnöke kiemelte, hogy Európában nagy kereslet van az almára, mivel a tavaszi fagyok miatt idén 3 millió tonnával kevesebb termett.
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 16:24
Banai Péter: felelősségteljes gazdálkodás jellemezte 2016-ot
az ipar teljesítményéről. Jelezte: 2016-ban több mint 6200 milliárd forint értékű beruházás valósult meg Magyarországon. Értékelése szerint a növekedés stabil pillérét a 4,2 százalékkal bővülő fogyasztás adta, amit a növekvő foglalkoztatottság, a célzott adócsökkentések és a tervezett 1,6 százalékos helyett 0,4 százalékra teljesült alacsony infláció is támogatott.

Hangsúlyozta: a kedvező munkaerő-piaci tendenciák 2016-ban is folytatódtak, hiszen a foglalkoztatottak száma 2,6 százalékkal 4,3 millió főre nőtt, míg a munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra mérséklődött. Eközben - folytatta - az alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete 263 ezer forintra emelkedett, családi adókedvezmény figyelembevételével számolt nettó reálkeresetek pedig 7,7 százalékkal növekedtek.

Banai Péter Benő szerint a külső egyensúly is rendkívül kedvezően alakult, mert a magyar export 3,4 százalékos növekedése tavaly szintén meghaladta az import növekedési ütemét, tovább növelve a korábbi években is magas külkereskedelmi
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 11:22
Katalán népszavazás - Londoni elemzők: mérsékelt gazdasági hatása lesz a válságnak, ha Katalónia nem válik függ
feltételezésből indul ki, hogy a felek köztes megállapodásra jutnak, amely a jelenleginél nagyobb autonómiát biztosít Katalóniának.

A ház e prognózis alapján kétségesnek tartja, hogy a katalán függetlenségi törekvések jelentős hatást gyakorolnának a spanyol hazai össztermékre (GDP).

A potenciális hatások egyik mérőeszköze lehet annak felidézése, hogy mi történt a baszkföldi gazdaságban, amikor az ottani függetlenségi mozgalom ereje teljében volt. A baszk gazdaságban a legrosszabb tíz évben az egy főre jutó GDP-érték stagnált, jóllehet más térségek akkori fejlődéséből következtethetően évente hozzávetőleg 1 százalékkal növekednie kellett volna - áll a Capital Economics szerdai elemzésében.

A ház becslése szerint azonban a jelenlegi katalóniai patthelyzet okozta bizonytalanság legfeljebb 0,5 százalékponttal lassíthatja a katalán gazdaság éves szintre számolt növekedési ütemét.

Katalónia részesedése a teljes spanyol gazdasági teljesítményből 19 százalék, így a spanyol hazai össztermék éves
velemenyezd, 2017. október 11. szerda, 18:04
Az illetékes uniós biztos nem támogatná a kohéziós kifizetések feltételekhez kötését
pénzeket, hanem az uniós költségvetés egészét kellene érintenie - közölte Cretu az Európai Bizottság friss kohéziós jelentésének brüsszeli bemutatásakor.

A dokumentumban rámutattak: bár a közberuházások szintje még mindig nem éri el a válság előtti szintet, az európai gazdaság kezdi visszanyerni az erejét, amelyben az unió kohéziós politikája kiemelkedően fontos szerepet játszott.

Mint írták, 2015 óta ismét szűkül a szakadék a gazdagabb és a szegényebb tagországok, illetve régiók között az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) tekintetében. A 2004-ben és 2007-ben csatlakozott tizenkét tagállamban az egy főre jutó GDP 2006-ban még az EU-s átlag 54 százaléka volt, mára viszont ez 67 százalékra nőtt.

A kohéziós politika a bizottság háromévente közzétett értékelése szerint 2007 és 2013 között közvetlenül 1,2 millió munkahelyet teremtett az "új" tagállamokban.

Kiemelték emellett azt is, hogy átlagosan az állami tőkeberuházások 8,5 százalékát adják az uniós kohéziós források az EU-ban,
velemenyezd, 2017. október 09. hétfő, 21:44
Illegális bevándorlás - Áder: a migrációs válság nemcsak humanitárius, hanem biztonságpolitikai és bűnügyi kérd
Államoknak, Kanadának, Ausztráliának és Kínának is hozzá kellene járulnia.

A probléma egyik oka - fejtette ki -, hogy az elmúlt hatvan évben négy-ötszörösére, vagy akár tízszeresére nőtt bizonyos afrikai és ázsiai országok népessége. Ezen országok vezetőinek végig kell gondolniuk, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokkal mennyi emberről tudnak gondoskodni.

A másik ok pedig Áder János szerint a klímaváltozás, aminek megoldásában nemcsak Európának van felelőssége. Mivel az Egyesült Államok vezet az egy főre eső emisszió tekintetében (ez háromszor annyi, mint Magyarországon), elkerülhetetlen az ország anyagi felelősségvállalása.

A köztársasági elnök kitért arra is, Magyarországon komoly tudás halmozódott fel az árvízi védekezésben, a vízbázis-védelemben és a víztisztításban. Ugyanakkor a világban jelenleg több mint kétmilliárd ember nem jut megfelelő mennyiségű és jó minőségű vízhez, miközben a szennyvíz 80 százaléka még mindig tisztítatlanul kerül vissza a természetbe.

A probléma
velemenyezd, 2017. október 05. csütörtök, 10:01
Eurostat: 10 év alatt 10 százalékkal nőtt az európai kávébehozatal
Az Európai Unió statisztikai hivatalának közlése szerint az Európai Unió országai közül a legfőbb importőr Németország, ahová 1,1 millió tonna kávé érkezett tavaly. Ez az uniós behozatal 37 százalékát tette ki. Olaszország 560 000 tonna (19 százalék), Belgium 269 000 tonna (9 százalék), Spanyolország 229 000 tonna (8 százalék), Franciaország 183 000 tonna (6 százalék), az Egyesült Királyság pedig 173 000 tonna (6 százalék) kávét importált.

2016-ban a kávé nagy része két országból származott. Brazíliából mintegy 915 000 tonna (a behozatal 31 százaléka), Vietnámból mintegy 728 000 tonna érkezett, ami az összes behozatal 25 százalékát adta ki. Kolumbiából 193 000 tonna, Hondurasból 192 000 tonna, Indiából 141 000 tonna, Indonéziából, Ugandából és Peruból egyenként 120 000 tonna, valamint Etiópiából 80 000 tonna (3 százalék) kávé származott.

Korábbi felmérések szerint Európában az egy főre jutó kávéfogyasztás tekintetében Hollandia, majd a skandináv országok vezetnek. Magyarország felnőtt
velemenyezd, 2017. szeptember 29. péntek, 14:23
Leminősítette Kínát a Standard & Poor's
erőfeszítéseket tesz a vállalati szektor eladósodási folyamatának kordában tartására, ami középtávon stabilizálhatja a pénzügyi kockázatokat, a cég azonban a következő két-három évre is olyan ütemű hitelkiáramlás-növekményt valószínűsít, amely fokozatosan növelni fogja a pénzügyi kockázatokat.

A Standard & Poor's hangsúlyozza azonban, hogy a kínai gazdaságban legalább 2020 végéig továbbra is erőteljes, éves átlagban 5,8 százalékos vagy ezt meghaladó növekedési ütemmel számol. A cég előrejelzése szerint az egy főre jutó hazai össztermék 2019-ben átlépi a 10 ezer dollárt az idei évre várt 8300 dollár után.

Más nagy londoni házak hosszabb távú előrejelzései szerint a következő évtized végére a kínai gazdaság a legnagyobb lesz a világon a dollárban számolt nominális hazai össztermék alapján, a második helyre utasítva az Egyesült Államokat.

A City egyik legtekintélyesebb gazdasági-üzleti elemzőcége, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden évben összeállítja a következő másfél
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 14:52
KSH: a magyarországi szállítás, raktározás árbevétele 7,1 százalékkal nőtt a második negyedévben
Ezen belül a KSH előzetes adatai szerint a személyszállítási tevékenységet végző alágazatokban 252 milliárd (+15 százalék), az áruszállítást végzőknél 419 milliárd forint (+5,8 százalék) árbevételt értek el a vállalatok. A szárazföldi, csővezetékes szállítás vállalkozásainak árbevétele 564 milliárd forint volt, 5 százalékkal haladva meg az előző év második negyedévit. Ezen belül a közúti áruszállítás, költöztetés alágazaté 6,5 százalékkal, 362 milliárdra nőtt. A bevétel a legdinamikusabban a vízi szállításban emelkedett a második negyedévben, ahol 30 százalékkal több, 6,3 milliárd forint árbevétel keletkezett, míg a raktározás, szállítást kiegészítő tevékenység ágazatban tevékenykedő cégek árbevétele 440 milliárd forint volt, 4,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a légi szállítás ágazatban pedig 23 százalékkal, 166 milliárd forintra nőtt.

Az áruszállítás tonnakilométerben mért teljesítménye 0,8 százalékkal bővült a második negyedévben az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 13:23
A magyarországi távközlési ágazat árbevétele 9,1 százalékkal nőtt éves szinten a második negyedévben
A mobiltelefon-előfizetések száma ebben a három hónapban 128 ezerrel, 1,1 százalékkal csaknem 11,9 millióra nőtt, a teljes mobiltelefon-előfizetési állományon belül a havidíjas előfizetések száma 415 ezerrel (6 százalékkal) bővült, meghaladta a 7 milliót. Ugyanakkor a feltöltő-kártyás előfizetések száma 287 ezerrel, arányuk pedig 2,9 százalékponttal 38 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A telefonbeszélgetésre fordított idő több mint négyötödét mobiltelefonról kezdeményezték. A mobilhálózat adatforgalma 69 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A második negyedév végére egy év alatt 8 százalékkal 9,1 millióra nőtt az internet-előfizetések száma, amelynek 69 százaléka mobilinternet-előfizetés volt. A 2008 első negyedévi 2 millió internet-előfizetés az idén június végéig 7,1 millióval, azaz negyedévenként átlagban 4,2 százalékkal bővült. Ezen belül a mobilinternet-előfizetések száma ezt meghaladó mértékben, negyedévente átlagosan 7,7 százalékos mértékben nőtt,2012 első
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 07:05
Lengyelország hatalmas háborús kártérítést követelhet
jóvátételt kaptak Németországtól - értékelnek a szejm elemzői, rámutatva: a lengyel áldozatok számára Berlin eddig nem egészen 1 százalékát fizette ki annak az összegnek, amellyel a nyugat-európai országok, az Egyesült Államok és Izrael állampolgárait kárpótolta. Az elemzés megemlíti: az 1991-ben létrehozott, mindenekelőtt a német forrásokat kezelő Lengyel-Német Megbékélés Alapítvány 2004-ig közel 732 millió zlotyt (mintegy 52 milliárd forint) fizetett ki több mint 1 millió személynek, így az egy főre jutó jóvátétel átlagosan 690 zlotyt (mintegy 50 ezer forintot) tett ki.

A szejm elemzői több, az első és a második világháború utáni nemzetközi egyezményre alapozzák azt a következtetést, hogy a lengyel kártérítési igény nem avult el. ,,Sok éven keresztül a kétpólusú világ lehetetlenné tette a jóvátétel kérdésének rendezését" - mutatnak rá.

Az 1953-ban tett nyilatkozatot illetően, amelyben a kommunista Lengyel Népköztársaság kormánya lemondott a szovjet blokknak
bordat, 2017. szeptember 12. kedd, 18:04
Budapesten európai összehasonlításban is kimagasló hozam érhető el a lakások bérbeadásával egy tanulmány szerin
növekedésének üteme az év első felében mérséklődött.

Az új budapesti lakások átlagáránál továbbra is jóval magasabbak az új lakás árak Prágában és Varsóban. A listát egyébként London és Párizs vezeti, Európában tradicionálisan ebben a két nagyvárosban a legdrágábbak a lakóingatlanok.

A csaknem egy évtizedes lemaradás után tavaly Magyarországon beindultak a lakásfejlesztések, az európai középmezőnybe zárkózott fel az ország. A régióban elfoglalt magyar pozíció is hasonló, míg Lengyelországban az ezer főre jutó lakásépítési engedélyek száma magasabb volt, mint a 3,2-es mutatójú Magyarországon, addig Csehországban ettől elmaradt ez a mutató. Deloitte szerint 2017 végére tovább javít majd a pozícióján Magyarország.

A jelzáloghitelek kamatlába az összehasonlított országok közül Csehországban volt a legalacsonyabb, 1,77 százalék.

A felmérés szerint a cseheknek csaknem 11 évnyi átlagfizetést kell teljes mértékben megtakarítaniuk, ha egy átlagos 70 négyzetméteres ingatlant szeretnének vásárolni,
velemenyezd, 2017. szeptember 11. hétfő, 17:37
Lengyel parlamenti elemzés: Lengyelország jogosult arra, hogy háborús jóvátételt kérjen Németországtól
alacsony jóvátételt kaptak Németországtól - értékelnek a szejm elemzői, rámutatva: a lengyel áldozatok számára Berlin eddig nem egészen 1 százalékát fizette ki annak az összegnek, amellyel a nyugat-európai országok, az Egyesült Államok és Izrael állampolgárait kárpótolta.

Az elemzés megemlíti: az 1991-ben létrehozott, mindenekelőtt a német forrásokat kezelő Lengyel-Német Megbékélés Alapítvány 2004-ig közel 732 millió zlotyt (mintegy 52 milliárd forint) fizetett ki több mint 1 millió személynek, így az egy főre jutó jóvátétel átlagosan 690 zlotyt (mintegy 50 ezer forint) tett ki.

A szejm elemzői több, az első és a második világháború utáni nemzetközi egyezményre alapozzák azt a következtetést, hogy a lengyel kártérítési igény nem avult el. "Sok éven keresztül a kétpólusú világ lehetetlenné tette a jóvátétel kérdésének rendezését" - mutatnak rá.

Az 1953-ban tett nyilatkozatot illetően, amelyben a kommunista Lengyel Népköztársaság kormánya lemondott a szovjet blokknak járó kártérítés neki ítélt
velemenyezd, 2017. szeptember 11. hétfő, 17:29
1/111
Képek, videók
fogyasztása
csigamalac
2011. szeptember 10. szombat, 12:58
donna-feldman-picture- 2.j
cicuska40
2010. szeptember 08. szerda, 15:47
Martonfa.jpg
basikele
2012. május 10. csütörtök, 06:05
Martonfa.jpg
etel31
2009. április 19. vasárnap, 11:01
nemzeti-gyasznap-norma lbi
menusgabor
2017. október 06. péntek, 19:36
Jasper Nemzeti Park
dandej
2017. szeptember 30. szombat, 18:53
Vérrel áztatott nemzeti l
furaila
2017. szeptember 29. péntek, 22:39
A Retyezát Nemzeti Park
sanci81
2017. július 08. szombat, 19:54
Meggyalázott nemzeti lobo
furaila
2017. június 21. szerda, 12:03
A Nemzeti Levéltár
sanci81
2017. április 30. vasárnap, 16:44
Nemzeti színű Tulipán.jpg
irmus
2017. április 12. szerda, 20:45
Tayrona Nemzeti park (Col
scorpionsrose
2017. február 22. szerda, 15:31
Talampaya Nemzeti Park (A
scorpionsrose
2017. február 22. szerda, 15:31
Médanos de Coro Nemzeti P
scorpionsrose
2017. február 22. szerda, 15:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.