Regisztráció  Belépés
2018. április 24. kedd | 17. hét | 114. nap | 05:13 | György
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
József Attila: MEGFÁRADT EMBER
József Attila:
MEGFÁRADT EMBER

A földeken néhány komoly paraszt
hazafele indul hallgatag.
Egymás mellett fekszünk: a folyó meg én,
gyenge füvek alusznak a szívem alatt.

A folyó csöndes, nagy nyugalmat görget,
harmattá vált bennem a gond és teher;
se férfi, se gyerek, se magyar, se testvér,
csak megfáradt ember, aki itt hever.

A békességet szétosztja az este,
meleg kenyeréből egy karaj vagyok,
pihen most az ég is, a nyugodt Marosra
s homlokomra kiülnek a csillagok.
skorpiolilike, 2018. április 16. hétfő, 15:21
Vírussal irtják a túlszaporodott vadnyulakat Új-Zélandon
A szigetország néhány részén kártevőnek tekintett vadnyulakat az RHDV1-K5 vírustörzzsel fertőzik meg március folyamán - írta a BBC News.

A nyulakat az 1830-as években telepítették be Új-Zélandra és azóta sok problémát okoznak a gazdáknak, mert megdézsmálják a legelőket, üregeikkel pedig komoly károkat okoznak a földeken.

Az új-zélandi szakminisztérium adatai szerint a vadnyulak évente átlagosan 50 millió új-zélandi dollár (forint) kárt okoznak a termésben, valamint további több mint 25 millió új-zélandi dollárba kerül a védekezés ellenük.

A populációjuk kordában tartásának elsődleges módszerei a lelövésük, a megmérgezésük, az üregeik kifüstölése és kevésbé drasztikus megoldásként a nyúlbiztos kerítések alkalmazása.

A szakemberek szerint azonban a probléma immár túl nagy ahhoz, hogy ezekkel a módszerekkel hatékonyan lehessen kezelni.

A nyulak vérzéses betegségét okozó calicivírus egy korábbi törzsét már 1997-ben bevetették Új-Zélandon. A kizárólag a nyulakat megtámadó vírus
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 14:22
Luca búzája
készül, morzsáiból a tápéi gazdák a tehén elé és a ló abrakjába és szoktak szórni. Elterjedt hiedelem, hogy az érett búzaszemen rajta van Krisztus képmása. A pogácsába pénzérmét is sütnek és a ,,bélelt" pogácsát a koldusoknak adják. A búza csíráztatása közben ezt mondja: ,,néköm kinyerem, jószágomnak legelője, zöld mezeje".

***De a leggyakoribb szokás az, hogy Luca napján egy agyagcserépbe, vagy tálkába búzaszemeket vetnek, és ha azok karácsonyig kikelnek, akkor jó termés lesz a földeken, a leány férjhez megy és az állatok egészségesek maradnak. A lucabúzával a templomi oltárt is díszítik, karácsonykor égő gyertyát állítanak a búzatövek közé.

***A búzával kapcsolatosan nekem is vannak soha el nem felejthető emlékeim. Talán 7-8 éves lehettem, amikor apám kézen fogva kivezetett a búzatábla szélére és elmondta, hogy milyen sok figyelem és szorgos munka kell ahhoz, hogy a kalászok beérjenek: a földet fel kell szántani, el kell fogasolni, a búzaszemeket gondosan el kell vetni,
lovaszmarika, 2017. december 12. kedd, 13:10
Lévay József
vagy elitélnek...
Engem senki meg nem ért.

Meghaltam én e világnak,
Szivemben csak az anyának
Olthatlan keserve ég.
Semmi nem láttatja rajtam,
Hogy derült napokba' hajdan
Hol ragyogtam? Ki valék?

Melyről szép álmokat szőttem.
Unott, utált lett előttem
A trón fénye, bíbora;
Boldogságom ott nem épült.
Fénye mellett elsötétült
Életem legszebb kora.

Elkerülgetem hazámat,
Járok, mint egy élő bánat,
Távol messze földeken :
Hát ha talán rám ott várna
A remény egy végsugára,
A hol minden idegen!

Hajómat a tenger habja,
Míg a partokig ragadja,
Áltat egy-egy pillanat:
Hullámzaj között lebegni,
Hát ha el tudnám feledni
Őt! őt! avagy magamat.

Sűrű erdők árnya rejt el,
Biztat édes enyhülettel,
De én ott sem nyughatom;
Valami azt súgja lassan:
Nincs az én sebemre balzsam.
Nincs megállás útamon.

Míg jó sorsunk nem feledt
menusgabor, 2017. szeptember 16. szombat, 15:00
Szép gondolatok...
árnyakat ringat
már itt bujkál a kert alatt
rejt tenyerébe ember elől
sosem lesz vágyakat.


Kozák Mari

Csak kérdezem...
(egy régim, de ma is igaz)

Uram, nem tudom hallod-e szavam, vagy elfordítod fejed, és süket fülekre találok, ám én mégis várok. Nem értem én ezt a világot, fekete felhők szélén állok, tekintetem keresi a szépet, cserélném a rútat, de félek, hogy addig már nem élek, míg a búza lehajtott feje ég felé emelkedik, és földeken a rozs imádkozik értünk, no meg érted is. Szántókon majd az eke suttogja el a múlt emlékeit, mert a máról mit is mondana, hisz száraz a fa, és nem hajlik a derék - az ember sem derék, csak léha, vézna...tán semmi. Igen, kimondom és nem hajtom le fejem, el sem pirul arcom, tekintetem nem lopja meg a csend, hisz nincs rend, ami kellene - és ellene van a jónak, no meg a szónak - csak felesleges hangoskodás, mögötte hazugság és térdig érő mocsok - mindenki csak locsog, még
dorotea55, 2017. augusztus 31. csütörtök, 06:42
Váci Mihály versei
egymással.

----------

Váci Mihály

Gyalog szerettem volna jönni

Gyalog szerettem volna jönni
a porral lepett füveken,
mezítláb, hogy frissen érezzem,
ha felmelegszik a szülőföld
pora, mikor megérkezem.

Gyalog szerettem volna jönni,
hogy érezzem: - a telt kalász,
a rét sok térdeplő füve
elém borul, el nem eresztve,
s lábam kérve kulcsolja át.

Gyalog szerettem volna jönni
át a szorgalmas földeken,
mindenkinek által kiáltani,
mezsgyén átlépni, kezetrázni:
"Na és a munka, hogy megyen?"

Gyalog menni az utcán végig,
előre köszöngetni ott.
Tornácokon üldögélni, mint régen,
hogy mindenki arcomba nézzen,
s mondják: - "Semmit se változott!"

Én gyalog fogok hazamenni
a porral lepett füveken,
mezítláb, hogy sírva érezzem,
ha felmelegszik a szülőföld
pora, mikor megérkezem.

---

Váci Mihály

Nehéz a
kkm, 2017. augusztus 25. péntek, 10:51
Búza a templom mellett
úrasztalára is, az új kenyér ünnepén és az év további úrvacsorás alkalmain is - mondja a gondnok, aki azonban néhány éve felhagyott a búzatermeléssel. Egyre nagyobb gondot jelent ugyanis az aszály, a kalászos szenved a víznélküli, tikkasztó hőségben. - Korábban könnyebb volt a búzával, elég volt elvetni, tápanyagot adni neki, majd learatni. Ma ez már nem megy, drága a vetőmag, és növényvédelemre is szükség van - magyarázza. A szentkirályi homokos talaj sem a legjobb, itt tíz aranykorona vagy annál gyengébb földeken dolgoznak. A búza tisztelete azért a családi hajlékban is megjelenik: egy kaspóban néhány tucat szál megszárított búza díszeleg. Darányi József jelenleg unokaöccsével gazdálkodik, de hamarosan szeretné fiának átadni a gazdaság ráeső részét.

Államalapítót cseréltek tanácselnökre

Szentkirály kalandos történetét talán leginkább a település hatvanhárom évvel ezelőtti névváltoztatása mutatja meg. A falunak - miután túl volt tatáron és törökön, többszöri elnéptelenedésen és
suzymama, 2017. augusztus 20. vasárnap, 19:29
Érdekesség!
titkos szobát, ő maga meghal,felesége pedig megvakul. Eddig az átok kétszer sújtott le, mely három nappal a szoba kutatása után végez látogatójával. A harmadik misztikum a könnyező kövek átka,melynek értelmében aki a várban tartózkodik annyi szerencsétlenség fogja érni,hogy az megőrül. Egy makacs vallási vezető átkozta meg,mert mikor elment a várba látogatónak a kapu hirtelen becsukódott elötte és ezt rossz néven vette,ezért úgy döntött,hogy elátkozza mindörökre. Három követ rejtett el a várat övező földeken és aki mindegyiket megtalálj annak szerencséje lesz és az átok megtörik. Az idők folyamán az egyik kő előkerült,de a másik kettő nem,így az átok érvényben maradt. Mindenki aki vizsgálni akarta a követ valamilyen szerencsétlenség ért ,és eközben a kövek ismeretlen okok miatt könnyezni kezdtek. Valamilyen átlátszó,színtelen folyadékot áramoltatott magából. Azóta a kövekkel nem foglalkoznak a szakértők. A harmadik nagy múltra visszatekintő építmény Glamis kastélya. Itt állítólag két kísértet tanyázik: Az
piroska0101, 2017. augusztus 07. hétfő, 18:56
Brexit - Brit államtitkár: az EU-tagság megszűnésével megszűnik az EU-munkavállalók szabad beáramlása is
Lewis a BBC rádió közéleti és hírműsorokat sugárzó 4-es csatornáján elhangzott interjúban kijelentette: 2019 márciusában, a brit EU-tagság megszűnésének valószínű időpontjában már hatályban lesz az új brit bevándorlási szabályozás.

A belügyi államtitkár ennek részleteiről nem szólt, csak annyit mondott, hogy a konzervatív párti brit kormány még az idén közzétesz egy "fehér könyvet" az új szabályrendszer főbb pontjairól, és a bevándorlási törvénytervezet 2018-ban kerül a parlament elé.

Hozzátette: a szabad munkaerőmozgás is az Európai Unió négy alapvető szabadságjogának egyike - a javak, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlásával együtt -, és ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, ezeket az alapelveket "nyilvánvalóan" nem fogja jelenlegi formájukban érvényesíteni.

Lewis közvetlen főnöke, Amber Rudd belügyminiszter ugyanakkor a Financial Times csütörtöki számában megjelent írásában arról biztosította a brit üzleti szektort és a külföldi EU-állampolgárokat, hogy a brit EU-tagság megszűnése
velemenyezd, 2017. július 27. csütörtök, 15:08
Péter - Pál napja az aratás kezdete
magyar kalendáriumban jeles nap: az aratás kezdetének egyik leggyakoribb időpontja. A magyar nyelvterületen általában úgy tartották, hogy ezen a napon hasad meg a búza töve, jelezvén, hogy aratható a búza, s kezdődhet az aratás. A teljes mondás úgy tartja, hogy a búza Szent György napján szökik szárba, májusban kihányja a fejét, Szent Vid napján abbahagyja a növekedést és Péter-Pál napján megszakad a töve.

A népi hagyomány szerint június 29-e Péter, Pál napja az aratás kezdete. Sok a munka a földeken, nagy ünneplést nem tartanak ilyenkor. Szent Iván napján történik a kalászszemle. A gazdák szerint a búza ebben az időben kezdi hányni a kalászát, a töve megszakad, megáll a növekedésben. Megérik a vágásra. A munka végeztével következik az aratóünnep, amely a középkorban is szokás volt, ám érdekes megemlíteni, hogy 1901-ben agrárminiszteri rendelet is előírta az aratási mulatságok megrendezését.

Az idő múlásával felcserélődött a betakarítás és az ünneplés sorrendje: az aratóünnep manapság
menusgabor, 2017. június 29. csütörtök, 20:01
Kincses Zoltán
Tiszát.
Ki átkelt gyalogszerrel a Balaton jegén,
S aki átvágott holdfényben a Hanság vizén.
Az ősz öreg felkelt, de csillogott szeme,
És markolta a földet, mit felemelt keze.
Ebben fog pihenni, és aludni nemsoká,
Innen ő nem megy már, nem megy már sehová.
Szétnézett merengve, nézte a nemzetet,
A vezért, a véneket s a sok játszó gyermeket,
E sok pajkos fiú és huncut szemű leány,
Erős nemzetté lesz, s a sorsa sem talány.
Ezredévekig fog élni majd e földeken,
Talán túl mindenen, túl az emberi életen.
Magyar föld volt mindig, és magyar is marad,
Míg a fényes Nap keletről nyugatra halad.


HÚSVÉT ELŐTT

Boldogtalan ember, egy percre állítsd meg utad,
Fékezd tekinteted, mely messze távolba kutat,
Lassítsd le lépteid, és tárd ki kebledet,
És ölelj meg mindenkit, ki biztosan
menusgabor, 2017. június 28. szerda, 21:30
Brexit - Jelentősen csökkent tavaly a nagy-britanniai bevándorlás
Ez az első olyan becslés, amelyben szerepel a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni fél év. A tavaly júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból.

A statisztikai hivatal csütörtöki adatai szerint az EU8-országokból - vagyis az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállamból - tavaly az egy évvel korábbinál 25 ezerrel kevesebben, 48 ezren érkeztek, és 16 ezerrel többen, 43 ezren távoztak.

Az ONS hangsúlyozza, hogy a két adat különbségéből eredő nettó ötezer fős bevándorlás a legalacsonyabb az EU8-csoport 2004-es EU-csatlakozása óta.

A kormányzó brit Konzervatív Párt által a két hét múlva esedékes előrehozott választásokra kidolgozott, minap ismertetett program szerint azonban az évenkénti nettó bevándorlás továbbra is "túl magas", ezért "fenntartható" szintekre kell csökkenteni.

A választási programban foglaltak szerint ez azt jelenti, hogy az éves nettó bevándorlás
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 16:44
1/29
Képek, videók
józsef Attila.jpg
durcimarcika
2018. április 11. szerda, 17:03
József Attila.jpg
anci-ani
2018. március 09. péntek, 15:28
József Attila - kép.jpg
anci-ani
2018. február 22. csütörtök, 08:34
József Attila - Nagy, mél
sanci81
2018. február 18. vasárnap, 17:39
József Attila idézet,Ó an
cuppika59
2018. január 19. péntek, 15:35
józsef attila szülöi háza
chillik
2017. november 22. szerda, 14:11
józsef attila mamája.png
chillik
2017. november 22. szerda, 14:10
józsef attila és családja
chillik
2017. november 22. szerda, 14:10
jözsef attila 021.png
chillik
2017. november 22. szerda, 14:09
jözsef attila 019.png
chillik
2017. november 22. szerda, 14:09
józsef attila 020.png
chillik
2017. november 22. szerda, 14:08
józsef attila 017.png
chillik
2017. november 22. szerda, 14:07
Földeken
sanci81
2017. szeptember 02. szombat, 15:19
Őszi munkák a földeken
szabimotor
2006. október 06. péntek, 19:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.