Regisztráció  Belépés
2018. április 26. csütörtök | 17. hét | 116. nap | 05:59 | Ervin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Simányi Józsefnek köszönöm - e páratlan kincset !
összevágott levelet beteszünk porcelán csészébe, vagy zománcozottba, fémbe nem. Leforrázzunk két és fél deci vízzel, fedő alatt tartjuk 10-20 percig, akkorra kiázik belőle a

hatóanyag és leszűrjük.

Ha friss növényről van szó, akkor 2 vagy 5 perc is elég, mert a friss növénynek nem kell sokáig állni, mert több benne a hatóanyag, és nem kell megszívnia magát.

Van egy pár olyan növény, ami csak hideg vízben áztatható, ezek a papsajt félék, mind a három papsajt - a papsajt, a fehér mályva és az erdei mályva, hurutoldó mindegyik. Ezeket csak hideg vízben szabad áztatni, 3-4 órán keresztül. Ugyanannyi mennyiség kell belőle, mint a többiből.

A csipkebogyó húsának 6 óra hossza áztatás szükséges, ez 62 fok felett elbomlik.

És a fehér fagyöngy, kiváló. De a bogyója mérgező !! azt nem gyűjtjük.

A fehér fagyöngy vékony ágát és leveleit gyűjtjük. Azt is a januárban a legjobb.

Főzni kell viszont a gyökereket, a kérgeket és a terméseket két-három
bedmarika47, 2017. november 23. csütörtök, 17:59
A hétvégén rendezik a Muzsikál az erdő programsorozatot a Körösök völgyében
A regionális Erdők Hete nyitórendezvénye pénteken kora délután helyi termékek bemutatójával és kézműves foglalkozással veszi kezdetét. Ekkor nyílik meg a Muzsikál az erdő című fotókiállítás is.

Délután 4-kor kezdődnek az erdei koncertek, fellép a Power Bit ütőegyüttes, a Peca Zenekar és az Ókörös Trió. Utóbbi moldvai táncházat, tánctanítást is szervez.

Szombaton délelőtt túrákra invitálják a látogatókat a szervezők. Indul szakvezetéses gyalogtúra, valamint kerékpártúra a Mályvádi erdőbe, de lovas fogatokkal is el lehet jutni a célponthoz.

A gyerekeket délután a Bábika Játszóház és a Batyuszínház előadása várja, Borovics Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatója pedig a klímaváltozás hatásairól, a gazdálkodás változásáról tart előadást.

A Biri-ér partján Szokolay (Dongó) Balázs és Fábri Géza dudán, furulyán és kobozon játszik; a Holt-Körös ér partján pedig a Cantus Corvinus Vegyeskar, a Kecskeméti Aurin Leánykar és a Somnium
velemenyezd, 2017. szeptember 27. szerda, 07:05
Erdei mályvából készült szirup köhögésre
Erdei mályvából készült szirup köhögésre


Az erdei mályva (Malva sylvestris) őshazája Ázsiában van, de ma már szerte a világon, így hazánkban is előfordul. A növény elérheti az egyméteres magasságot, levelei lilásak, termése korong alakú. A gyógynövényként is funkcionáló erdei mályva májusban bontogatja csodaszép virágait, és egészen késő őszig virágzik. Népiesen nevezik még fűdző rózsának, nagy papsajtnak, papkenyérnek, madárpogácsának és csúszókának. Az erdei mályva hatóanyagai a flavonoidok, az antociánok és a nyálka. A népgyógyászat is felfedezte áldásos hatásait, így például használták légúti megbetegedésekre, de orvosoltak vele gyomor- és húgyúti panaszokat is. Sebeket is eredményesen kezeltek a gyógynövénnyel.

A gyógynövény köhögéscsillapító hatással rendelkezik. Az erdei mályvából készült főzet vagy kivonat a gyulladt nyálkahártyán egy bevonatot képez,
taltos1, 2017. július 17. hétfő, 23:40
Szabó Gyuri bácsi jó tanácsai
levelet beteszünk porcelán csészébe, vagy zománcozottba, fémbe nem. Leforrázzunk két és fél deci vízzel, fedő alatt tartjuk 10-20 percig, akkorra kiázik belőle a

hatóanyag és leszűrjük.

Ha friss növényről van szó, akkor 2 vagy 5 perc is elég, mert a friss növénynek nem kell sokáig állni, mert több benne a hatóanyag, és nem kell megszívnia magát.

Van egy pár olyan növény, ami csak hideg vízben áztatható, ezek a papsajt félék, mind a három papsajt - a papsajt, a fehér mályva és az erdei mályva, hurutoldó mindegyik. Ezeket csak hideg vízben szabad áztatni, 3-4 órán keresztül. Ugyanannyi mennyiség kell belőle, mint a többiből.

A csipkebogyó húsának 6 óra hossza áztatás szükséges, ez 62 fok felett elbomlik.

És a fehér fagyöngy, kiváló. De a bogyója mérgező !! azt nem gyűjtjük.

A fehér fagyöngy vékony ágát és leveleit gyűjtjük. Azt is a januárban a legjobb.

Főzni kell viszont a gyökereket, a kérgeket és a terméseket két-három
irmus, 2017. február 19. vasárnap, 11:36
Erdei koncertekkel várja az érdeklődőket a Muzsikál az erdő Gyulán
A rendezvény Gyula város és a Délalföldi Erdészeti Zrt. támogatásával jön létre a regionális Erdők Hete nyitó programjaként - közölte a Muzsikál az Erdő Alapítvány szerdán az MTI-vel.

A Városerdőben szeptember 30-án kiállítás nyílik a Muzsikál az erdő fotópályázat képeiből, a gyermekrajzpályázat legjobb műveiből és a Székely Aladár Fotóklub válogatásából. A délutáni koncerten Benedekfi István zongoraművész, Benedekfi Zoltán hegedűművész és Tokai Ágnes énekművész lép fel, majd az Ókörös trió népzenével, táncházzal várja a rendezvényre érkezőket.

A regionális Erdők Hete ünnepélyes megnyitóját október 1-jén az Erdei Kápolnánál tavaly felavatott Összetartás című emlékplakettnél tartják. Fellép Lajkó Félix, az Aurin Leánykar Durányik László vezényletével és Vasvári Csaba színművész.

Napközben Csóka György, az Erdészeti Tudományos Intézet osztályvezetője Csodálatos tölgyek, csodálatos rovarok címmel tart előadást, a Dobszerda Együttes a Biri-ér partján ad koncertet. Bemutatkozik a Városerdőn
velemenyezd, 2016. szeptember 10. szombat, 07:05
Természetes gyulladásgátlók
és fokozza a vér áramlását, ami lehetővé teszi a duzzanatok csökkentését. A kamillából készült teát külsőleg is alkalmazhatjuk a gyulladt területen.

A lucerna is egy kitűnő gyulladáscsökkentő növény. Lúgosító és méregtelenítő is. Mindenféle gyulladást javít, és segít néhány bőrproblémán is. További gyulladáscsökkentő növény a lapacho. Tisztítja a szervezetet, és segít csökkenteni a gyulladást. A kérgét használhatjuk fel leforrázott állapotban.

A kakukkfű, az oregánó, a csalán, a mályva és a zsurló gyógyteaként szintén kitűnő alternatívát nyújtanak a gyulladások természetes kezelésére.

A tudósok körében a kurkuma is hatékony, természetes gyulladásgátlónak számít. Állatkísérletekben bebizonyították, hogy a kurkuma gyökeréből származó kivonat akár a reuma kialakulását is teljesen meg tudta akadályozni. A kutatók feltételezik, hogy a kurkuma más, gyulladásokkal járó betegségeket is képes pozitívan befolyásolni.

Gyulladásgátló étrend-kiegészítők
A
pacsakute, 2016. július 23. szombat, 21:11
Orvosi füstike- hajra és ekcémára
Az orvosi füstike a mákfélék családjába tartozik. Általában utak menték, szántóföldeken terem, de kedveli a kerteket és a köves területeket is. Népies elnevezései: füstikefű, epefű, földi füst és földi epefű. Kicsi, vöröses virágait a nyári hónapokban bontogatja. A növényben lévő hatóanyagok - flavonoidok, alkaloidok, nyálka, keserűanyag, növényi savak - miatt többek között a homeopátia is alkalmazza.

Az orvosi füstike hashajtó, vértisztító és vizelethajtó hatásokkal rendelkezik. Enyhíti az epeutak, az epehólyag, a bél és gyomor, görcsös panaszait. Ajánlható székrekedésre is. Segítséget nyújt az epebetegség miatt kialakult migrén és émelygés megszüntetésére. A gyógynövény fokozza az étvágyat és serkenti az emésztést. Enyhíti a krónikus bőrgyulladás kellemetlen tüneteit. A növényben található fumársav részt vesz a bőr anyagcseréjének szabályozásában, ezért a pikkelysömör
pacsakute, 2016. július 15. péntek, 13:50
ÉRDEMES ÉS AJÁNLOm
evőkanál összevágott levelet beteszünk porcelán csészébe, vagy zománcozottba, fémbe nem. Leforrázzunk két és fél deci vízzel, fedő alatt tartjuk 10-20 percig, akkorra kiázik belőle a
hatóanyag és leszűrjük.
Ha friss növényről van szó, akkor 2 vagy 5 perc is elég, mert a friss növénynek nem kell sokáig állni, mert több benne a hatóanyag, és nem kell megszívnia magát.

Van egy pár olyan növény, ami csak hideg vízben áztatható, ezek a papsajt félék, mind a három papsajt - a papsajt, a fehér mályva és az erdei mályva, hurutoldó mindegyik. Ezeket csak hideg vízben szabad áztatni, 3-4 órán keresztül. Ugyanannyi mennyiség kell belőle, mint a többiből.
A csipkebogyó húsának 6 óra hossza áztatás szükséges, ez 62 fok felett elbomlik.
És a fehér fagyöngy, kiváló. De a bogyója mérgező !! azt nem gyűjtjük.
A fehér fagyöngy vékony ágát és leveleit gyűjtjük. Azt is a januárban a legjobb.

Főzni kell viszont a gyökereket, a kérgeket és a terméseket két-három percig. Amikor
klementinagidro, 2016. március 01. kedd, 17:03
Nincs Cím
összevágott levelet beteszünk porcelán csészébe, vagy zománcozottba, fémbe nem. Leforrázzunk két és fél deci vízzel, fedő alatt tartjuk 10-20 percig, akkorra kiázik belőle a
hatóanyag és leszűrjük.
Ha friss növényről van szó, akkor 2 vagy 5 perc is elég, mert a friss növénynek nem kell sokáig állni, mert több benne a hatóanyag, és nem kell megszívnia magát.

Van egy pár olyan növény, ami csak hideg vízben áztatható, ezek a papsajt félék, mind a három papsajt - a papsajt, a fehér mályva és az erdei mályva, hurutoldó mindegyik. Ezeket csak hideg vízben szabad áztatni, 3-4 órán keresztül. Ugyanannyi mennyiség kell belőle, mint a többiből.
A csipkebogyó húsának 6 óra hossza áztatás szükséges, ez 62 fok felett elbomlik.
És a fehér fagyöngy, kiváló. De a bogyója mérgező !! azt nem gyűjtjük.
A fehér fagyöngy vékony ágát és leveleit gyűjtjük. Azt is a januárban a legjobb.

Főzni kell viszont a gyökereket, a kérgeket és a terméseket két-három percig. Amikor főztük,
kannalidia, 2016. február 27. szombat, 14:22
Őseink konyhája
napkirályvirág (krizantém), turfű (majoránna) és fekete ribiszke, pipacs, vöröshere, galagonya, őszi vérfű, borág, boldogasszony tenyere, martilapufű, cickafark, vizimenta, kálmosgyökér, bojtorján, csalán, szentlászlófű, deréce, veronika, mezei katáng, lucerna, saspáfrány, fekete nadálytő, tyúkhúr, kövér porcsin, borbálafű, kamilla, pitypang, réti bakszakáll, vizitorma, ragadós galaj, terebélyes laboda, mezei zsázsa, vadrepce, galambbegy, sziksófű, medvehagyma, aszat, mezei sóska, kányazsombor, erdei mályva, angyalgyökér citromfű, turbolya, kömény, ánizs, torma, vizitorma, kakkufű és koriander.
A ,,magyaros pörköltalap" a felvágott hús és hagyma összepirítása összepörkölése (például borsos tokány).
A máig használatos fűszernövények közül kettő is van, melyekről francia botanikusok feltételezik, hogy a X. században- a magyarok hozták be Európába. Ez a tárkony és a csombor (borsikafű), de a ,,fűszerszámok" egész tárházát ismerték. Kakukkfüvet, a köményt, a fokhagymát, a szurokfüvet,
lenke1964, 2015. december 20. vasárnap, 13:48
1/7
Képek, videók
Lévay Józsefnek 01.jpg
chillik
2017. november 07. kedd, 05:42
Lévay Józsefnek 02.jpg
chillik
2017. november 07. kedd, 05:42
Lévay Józsefnek 03.jpg
chillik
2017. november 07. kedd, 05:41
Lévay Józsefnek 04.jpg
chillik
2017. november 07. kedd, 05:41
Lévay Józsefnek 05.jpg
chillik
2017. november 07. kedd, 05:40
Lévay Józsefnek 06.jpg
chillik
2017. november 07. kedd, 05:40
Lévay Józsefnek 07.jpg
chillik
2017. november 07. kedd, 05:40
Lévay Józsefnek 08.jpg
chillik
2017. november 07. kedd, 05:38
Lévay Józsefnek 09.jpg
chillik
2017. november 07. kedd, 05:38
Böszörményi Józsefnek 01.
chillik
2017. szeptember 14. csütörtök, 04:34
Böszörményi Józsefnek 02.
chillik
2017. szeptember 14. csütörtök, 04:33
legyen minden növénynek
tothgergo
2008. január 04. péntek, 01:29
papsajt.jpg
lilagondolatok
2017. október 04. szerda, 07:44
papsajt1.jpg
skorpiolilike
2014. július 01. kedd, 10:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.