Regisztráció  Belépés
2018. február 25. vasárnap | 8. hét | 56. nap | 09:07 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szemszárazság kezelése Házilag
A szemszárazság egyre gyakoribb problémává vált, ennek egyik legfőbb oka lehet, hogy sok időt töltünk a monitorok erős fénye előtt, legyen szó laptopról, mobiltelefonról, televízióról vagy tabletről. A légkondicionálók használata vagy éppen a központi fűtés is hozzájárul ahhoz, hogy a szemszárazság egyre több embert érint.
A szemszárazságot általában a könnytermelés csökkenése okozza, a könnymirigy nem termel elegendő könnyet ahhoz, hogy az egész szaruhártyát befedje. Tipikus tünetei az égő, szúró, valamint az idegentest-érzés, mintha valami belement volna a szembe. A kötőhártya bepirosodhat, érzékenyebbé válik a szem a külső hatásokra, a pislogás fájdalmassá válhat.


Ha a szemszárazság valamilyen meglévő betegség kísérő tünete, akkor a betegség kezelésével együtt szinte magától elmúlik. Amennyiben nem betegség okozza, akkor a tüneteket kell kezelni. A megfelelő folyadékfogyasztás és a műkönny használata mellett több olyan gyógynövény segíthet, amely szemnyugtató hatásán túl a
suzymama, 2018. február 13. kedd, 09:49
Szemünk elárulja, mi bajunk: ezek a betegségek jelei
ürülését.

Diabétesz: A csüngő szemhéj esetenként a test más területén kialakult izom- vagy idegkárosodás jele is lehet. A cukorbetegség okozhatja a szemfenék idegeit tápláló hajszálerek károsodását (retinopátia). Ha viszont hirtelen jelentkezik, egy kisméretű agyi aneurizma, agydaganat vagy tüdődaganat is okozhatja, ezért azonnal forduljunk orvoshoz.

SZEMFÁJDALOM

A szem karcolódása: A szaruhártya sérülése nagyon éles fájdalommal jár, és a szemhéj ösztönösen lecsukódik, hogy megóvja a szaruhártyát az éles fénytől. Az ilyen sérülések általában maguktól meggyógyulnak, de antibiotikumos szemcseppel megelőzhetjük a további fertőzések kialakulását.

Fekély: A szaruhártya fekélye éles, állandó fájdalommal jár. Többnyire a kontaktlencsét viselőket érinti, de szemfertőzés következtében is kialakulhat. A károsodás elkerülése érdekében mielőbb forduljunk orvoshoz.

Zöldhályog: A mélyreható fájdalom a zöldhályog egyik jele lehet, ami akkor alakul ki, amikor a szem
pacsakute, 2017. május 11. csütörtök, 09:29
Solarstrips
SolarStrips

Exkluzív keverék az optimális táplálkozásra. Szabadalmaztatott eljárás, maximális biológiai hasznosulás. Nagyon jó ízű, és kényelmes a használata. Lehet szállítani, vagy küldeni mindenhova.

A ForeverGreen szabadalmaztatott terméke az Alpha3CMP ™ , a tengeri fitoplankton legtisztább keveréke. Minden SolarStrip tartalmaz 37,5 mg koncentrált fitoplanktont, a világ legrégebbi és legértékesebb tápanyagforrását. A fitoplankton tartalmazza az összes aminosavat, nyomelemeket, vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, foszfolipideket és antioxidánsokat, amire a szervezetnek szüksége van a tökéletes egészség megőrzéséhez.

A SolarStrips egy koncentrált keveréke a vadon élő fitoplankton fajoknak, amelyeket kizárólag a ForeverGreen termeszt. A szabadalmaztatott eljárás szelíden megtöri a szilícium sejtfalakat, hő, hideg vagy vegyi anyagok nélkül. Ez lehetővé teszi a biológiai hozzáférhetőséget, és emberi fogyasztásra alkalmassá teszi a fitoplanktont.

A SolarStrips
sunkata, 2015. szeptember 22. kedd, 09:26
Az emberi könny mikroszkóp alatti vizsgálata
számára.


Hagyma okozta könnyek - photo © Rose-Lynn Fisher

Tudományosan a könnyeket három csoportba sorolják eredetük szerint. A bánat és öröm könnyei pszichés eredetűek, melyet szélsőséges érzelmek váltanak ki, akár pozitívak, akár negatívak. A bazális könnyek folyamatosan szabadulnak fel kis mennyiségben (átlagosan 0,75-1,1 gramm egy 24 órás időszak alatt), hogy a szaruhártyát folyamatosan nedvesen tartsák. A reflex könnyek kiválasztása válasz valamiféle irritációra, mint például a por, hagyma gőze, vagy a könnygáz.

Minden könny különböző biológiai anyagokat tartalmaz (köztük olajokat, antitesteket és enzimeket) sós vízben elegyedve, de ahogy Fisher megfigyelte, a különböző kategóriákba tartozó könnyekben bizonyos molekulák is megtalálhatók. Az érzelmi
sanci81, 2015. augusztus 17. hétfő, 09:29
Könnyezik, viszket, fáj: milyen betegségeket jelez szemünk?
ürülését.

Diabétesz: A csüngő szemhéj esetenként a test más területén kialakult izom- vagy idegkárosodás jele is lehet. A cukorbetegség okozhatja a szemfenék idegeit tápláló hajszálerek károsodását. Ha viszont hirtelen jelentkezik, egy kisméretű agyi aneurizma, agydaganat vagy tüdődaganat is okozhatja, ezért azonnal forduljunk orvoshoz.

Szemfájdalom

A szem karcolódása:A szaruhártya sérülése nagyon éles fájdalommal jár, és a szemhéj ösztönösen lecsukódik, hogy megóvja a szaruhártyát az éles fénytől. Az ilyen sérülések általában maguktól meggyógyulnak, de antibiotikumos szemcseppel megelőzhetjük a további fertőzések kialakulását.

Fekély: A szaruhártya fekélye éles, állandó fájdalommal jár. Többnyire a kontaktlencsét viselőket érinti, de szemfertőzés következtében is kialakulhat. A károsodás elkerülése érdekében mielőbb forduljunk orvoshoz.

Zöld hályog: A mélyreható fájdalom a zöld hályog egyik jele lehet, ami akkor alakul ki, amikor a szem elvezető
tinka1951, 2014. február 27. csütörtök, 08:14
További tudástágítók
természetesen meglehetősen egyszerűek (próbáljuk meg minél inkább elkerülni a kiváltó okokat), sajnos azonban vannak olyan tényezők is, amelyekkel szükségszerűen együtt kell élnünk: ilyen a légszennyezettség, vagy ha a munkahelyünkön légkondicionált irodában kell dolgoznunk.
hirdetés

A szemfáradtság a fentiektől eltérő okokból is kialakulhat :

- például ha valakinél nem termelődik elegendő mennyiségű könny: az instabil állapotú könnyfilm ilyenkor nem teszi elég nedvessé a szaruhártyát, ami amellett, hogy folyamatosan kellemetlen érzést okoz, átmenetileg a látás minőségét is ronthatja. Bármely okból alakult is ki a szemfáradtság, ha hosszabb időn át is fennállnak a panaszok, érdemes felkeresni a háziorvost vagy egy szemész szakorvost, aki javasolhat megfelelő szemcseppet.

Amennyiben hosszabb - egész napos, vagy akár éjszakai műszakban történő - számítógépes munkát végzünk :

- az asztalon érdemes a monitort úgy elhelyezni, hogy az pont szemben legyen, nagyjából
horvathnemagdi, 2014. február 11. kedd, 15:03
Szemrevaló sminktippek
Szemrevaló sminktippek

Hogyan emeld ki mély és tiszta pillantásod? Sminktippjeink segítségével ellenállhatatlan tekintettel nézhetsz párodra. Próbáld ki bátran!

Nemcsak az előnyös és ízléses sminken múlik a szép tekintet, hanem azon is, hogy az arc- és szemfestékek használata előtt, valamint lemosásuk után törődj a bőröddel. A szem környékén rendkívül érzékeny és vékony a bőr. Különösen a szarkalábak megjelenése és elmélyülése után válik fontossá a szemhéj és a szomszédos bőrfelületek ápolása. Ha tanácsainkat megfogadod, nemcsak sminked lesz tökéletes, hanem szemed környékét is karban tarthatod.

1. tipp
Tisztítsd meg arcbőrödet finoman!
A sminkelés előtt érdemes alaposan felélénkíteni bőrödet. Arctisztító tonik segítségével nemcsak megtisztíthatod, hanem fel is frissítheted arcodat.
A szem környékén található vékony és érzékeny bőrön véletlenül se használj durva felületű sminkvattát. Tisztító mozdulataid is legyenek könnyedek, finomak, ezen a területen
horvathnemagdi, 2011. február 13. vasárnap, 22:07
haj
betűjelzésekkel. A hajszínt újabban egzaktabb módszerrel- spektrofotométerrel- állapítják meg. A haj színét csak ideiglenes eredménnyel lehet megváltoztatni, mert az alulról pótlódó haj megint az eredeti színében növekszik. A színváltoztatás vagy úgy történik, hogy elroncsoljuk a hajszál természetes festőanyagát - ez a szőkítés - , vagy úgy, hogy más szín festékanyaggal impregnáljuk a hajszál állományát. A hajszálnak csak a hidrogén-peroxiddal végzett szőkítés árt, mert a haj színanyagával együtt a szaruhártyát is roncsolja. A különböző színekkel való impregnálás a hajszálat magát általában nem bántja, de súlyosan károsítja a bőrt, ha a festékkel szemben allergiás túlérzékenység alakul ki. Ha ez kifejlődik, a festés következménye súlyos bőrgyulladás lehet. A haj természetes hullámossága a hajszál keresztmetszetének az alaki tulajdonságaitól függ. A kör alakú keresztmetszet egyenes hajszálat ad, az ellipszis alakú pedig hullámosat. A haj szaruállományát magasabb hővel vagy bizonyos vegyi anyagokkal meg lehet
nyilas_nina, 2010. február 27. szombat, 16:20
Ragyogó tekintet
a légkondicionálók, a nyitott ablak melletti vezetés éppúgy okozhat szemégést és fájdalmakat, mint a képernyő előtt végzett hosszantartó munka. További kiváltó ok lehet a por vagy a füst, a túl száraz levegő, a hideg, a szél, az ultraviola sugárzás (magaslati napfény esetén is), az alváshiány vagy akár egy kezdődő látáshiba (pl. az időskori távollátás), illetve allergiás vagy gyulladásos kötőhártya-gyulladás is. Az érzékenység vagy a gyulladás legtöbbször a kötőhártyát érinti, s csak ritkábban a szaruhártyát. a kontaktlencse használata is egyre gyakrabban okoz szemirritációt, pl. ha nem ügyelünk eléggé a higiéniára, vagy ha a szemünk érzékenyen reagál a lencsetisztítószer egyes részeire.

Hogyan kezeljük?

Csak azokat a panaszokat kezelhetjük mi, amelyeknek okát ismerjük. Súlyosabb vagy hosszabb ideig tartó panasz esetén mindenképpen ajánlatos orvosi segítséget kérni, hogy a komplikációkat
inrid77, 2009. december 01. kedd, 08:38
PORTALANÍTSUNKminélGYAKRABBAN!
kiürül a szervezetből, és ha a páciens újra kapcsolatba kerül ezzel az anyaggal, azonnal aktiválódnak.

A tünetek a kiváltó októl függően lehetnek szezonálisak vagy egész évben kínozhatják a beteget.


Tünetek

Könnyezés, viszketés, fényérzékenység, égő fájdalom. Gyakran a szemhéjak is megduzzadhatnak. Súlyosabb esetekben a kötőhártya, főleg a felső szemhéj alatt annyira megduzzadhat, hogy minden pillantásnál megkaparja az idegszálakkal gazdagon hálózott szaruhártyát.
Ilyenkor minden pillantás fájdalmas. A beteg kaparó, szúró fájdalomra panaszkodik, olyan érzése van, mintha homokszemek lennének a szemében, ezért nehezen bírja kinyitni, ill. nyitva tartani a szemét. A gyulladás átterjedhet a szaruhártyára is.

A szezonális allergiás tüneteket általában az éppen virágzó növények pollenje okozza.
Az allergiás reakciót kiváltó növények sorát a január közepén, februárban virágzó mogyorócserje kezdi, majd márciusban a kőris és a fűzfa,
bartakitty, 2008. december 07. vasárnap, 14:07
Szemünk és a könny...(fontos )
................. A könnyek általában olyankor jutnak eszünkbe, amikor sírunk, vagy ha épp ellenkezőleg, nincs belőlük elég: utóbbi esetben szemfáradtság, később pedig szemszárazság alakulhat ki. Cikkünkben röviden áttekintjük a könnyek típusait, a szaruhártyát nedvesen tartó könnyfilm összetételét, valamint a könny termelését negatívan befolyásoló tényezőket.

....................A könny olyan, több összetevőből álló folyadék, amelyet a szemgolyó környékén található különböző könnymirigyek termelnek. Pislogáskor a szemhéjak egyenletesen eloszlatják, így a könny egy vékony, komplex struktúrával bíró, filmszerű réteget képez a szem felszínén; a feleslegessé vált könnymennyiség vékony csatornákon keresztül vezetődik el az orrüreg felé.

A könnyfilmet három réteg építi fel: egy külső lipidréteg, egy középső vizes és egy belső, ún. mucinózus réteg. A zsírsavakból álló
kati53, 2008. október 14. kedd, 08:12
a szem felépítése
A látó gömb - a szem felépítése


2,4 cm átmérőjű, 7,5 grammos gömb - a szemgolyó. Nézzünk bele, milyen is belülről a "szemünk világa".

A szem körül
A szemhéjak és szempillák mögött, a koponyacsontok által alkotott szemüregben, zsírszövetbe ágyazva foglal helyet. Felszínén tapadnak a szemmozgató izmok. Idegek, vérerek és a könnytermelő szervek veszik körül. Kívülről a szemhéjak védik, könnyel kenik be, nedvesen tartják a szem külső felszínét, a szaruhártyát és a kötőhártyát. A könny nagy része a felső szemhéj alatti és a halántéki oldalon lévő könnymirigyekből származik; táplálja, oxigénnel látja el és védi a szemet a fertőzésektől.
h i r d e t é s
Az ínhártya és érhártya
A szemgolyó falának legkülső rétege a rostos ínhártya, melynek látható része a szemfehérje. Színe ugyanis fehér, mivel erekben szegény, ám szorosan egymáshoz fekvő kötőszöveti rostokból áll, így igen kemény réteg. Elől átlátszó, hogy a fény bejuthasson a szembe; ez a
sterlicia, 2008. szeptember 28. vasárnap, 00:37
1/2
Képek, videók
házilag
biharijudit
2016. november 30. szerda, 12:36
almaecet házilag
jolika66
2015. szeptember 22. kedd, 17:37
házilag4.png
astropapa58
2015. szeptember 12. szombat, 21:14
házilag3.png
astropapa58
2015. szeptember 12. szombat, 21:14
házilag2.png
astropapa58
2015. szeptember 12. szombat, 21:14
házilag1.png
astropapa58
2015. szeptember 12. szombat, 21:13
almaecet-hazilag.jpg
irmus
2015. május 16. szombat, 18:04
hamburger házilag.jpg
gaby73
2014. október 08. szerda, 20:51
VANÍLIÁS KRÉMTÚRÓ HÁZILAG
gaby73
2014. október 08. szerda, 20:10
trappista-házilag.jpg
yaskane
2014. január 07. kedd, 13:12
Kis Gizus Egyre csak pe
jucinenadov
2017. január 11. szerda, 21:40
Egyre hosszabb napok.jpg
chillik
2016. július 10. vasárnap, 06:55
Egyre szólt a dal
sanci81
2015. október 09. péntek, 17:53
A tömeg egyre nő
lilagondolatok
2015. szeptember 04. péntek, 14:05
ahogy egyre.gif
lilagondolatok
2014. augusztus 19. kedd, 11:36
Címkék
felső szemhéj, könny termelését, szarkalábak megjelenése, szemhéj ösztönösen, alulról pótlódó, szaruhártya fekélye, szemmozgató izmok, szemhéjak egyenletesen, bazális könnyek, instabil állapotú, műkönny használata, zöld hályog, kontaktlencsét viselőket, könny olyan, alváshiány vagy, szem külső,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.