Regisztráció  Belépés
2017. július 22. szombat | 29. hét | 203. nap | 18:59 | Magdolna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szurokfűvel a megfázás ellen
őshazája Cipruson van. A görögök nagyon sokféle ételt fűszereznek szurokfű felhasználásával, de a népi gyógyászatban alkalmazták fogfájásra, köhögésre, megfázásra és hasmenésre. Ezeknél a betegségeknél a gyógynövényből főzetet készítettek. Borogatást is készítettek belőle, amelyet aztán a köszvény vagy a reuma okozta fájdalmas testrészekre helyeztek. A szurokfüvet nevezik még vadmajoránnának, közönséges szurokfűnek, vargamajoránnának, fekete gyopárnak és oregánónak is. Nemcsak a görög, hanem az egész mediterrán konyha kedvelt fűszernövénye a szurokfű. Hazánkban is egyre nagyobb közkedveltségnek örvend, hiszen az íze kicsit a majoránnára hasonlít. A népi babona szerint szurokfű segítségével a gonosz szellemeket is távol tarthatjuk otthonunktól.

A szurokfű hatóanyagai a fahéjsavszármazékok, az illóolaj, a triterpének és a flavonoidok. A flavonoidoknak köszönhetően a szurokfű simaizom-görcsoldó hatással rendelkezik. Éppen ezért javasolható emésztés serkentésére és étvágyjavításra, de egyes
taltos1, 2017. július 17. hétfő, 23:35
Tájak és ízek - Baja , a víz városa
kisváros . Határa átnyúlik a Dunántúlra , és magában
foglalja a Gemenci Tájvédelmi Körzet egy részét .
A jó minőségű gabonatermesztésre alkalmas földek miatt hívták
a területet " kincses Bácskának " .
Baját a vizek városának is nevezhetjük , hiszen keresztülszövik
a Duna mellékágat , például az egész körzetet meghatározó
Sugovica . Ez a mellékág szolgáltatja homokos partjával és
fűzfáival a környék egyik legkedveltebb strandját , míg folyóparti
vendéglői mediterrán hangulatot árasztanak .
Baja és környéke évszázadok óta különféle nemzetségek közös
lakhelye volt . Ez hatást gyakorolt a vidék hagyományos , népies
ételeire is . Erre a régióra jellemző többek között a bajai halászlé ,
a csukapörkölt , a harcsapaprikás és a bácskai húsos galuska ,
de ugyanígy asztalra kerül a szerb gyuvecs , a rácos halsaláta
vagy a bácskai töltött paprika is .
Míg máshol halételek csak hétvégén vagy ünnepnapokon
bedmarika47, 2017. július 07. péntek, 19:55
Taormina Szicília gyöngyszeme
Taormina, Szicília drágaköve

A szicíliai városkáról hallva, képzeletünkben azonnal a Görög Színház és Csontváry csodálatos festménye jelenik meg. A személyes élmény messze felülmúlja a képzelet szépségeit.
Taormina nem véletlenül vált Szicília jelképévé, itt megtapasztalhatjuk az egész sziget romantikus és mediterrán hangulatát. Már az ókorban is kedvelt üdülőhelynek számított, kellemes klímája és varászlatos atmoszférája miatt.
A település természetes teraszként magasodik a kék tenger fölé, lélegzetelállító kilátást nyújtva az idelátogatónak.

Sétáljunk végig a város főutcáján, a Corso Umbertón! Gyönyörű mediterrán házak, épületek, az ezernyi áruval csalogató boltocskák, éttermek és
sanci81, 2017. július 02. vasárnap, 19:57
Veresegyházon terem a világ egyik legédesebb paradicsoma
legédesebb paradicsom, cukorfoka a szőlőével vetekszik, amelyiknek 12-13.

,,Mértünk már 13-14-et, de ezt nem tudja egy vetőmag produkálni, legfeljebb egyszer-kétszer."

Bevárják, hogy az egész fürt beérjen, csak a legalsó bogyó lehet narancssárga

Paradicsomként a Piroskát érdemes enni, ami egy lédus, vékony héjú midi méretű koktél, és a közép-európai régióban csak itt termesztik. A San Marzano, másnéven Csenge húsos, remekül megállja helyét az olaszos ételekben, ez a mediterrán fajta, nagyon aromás ízű, alacsonyabb a víztartalma, kevés mag van benne, így salátába tökéletes. A Cukorfalat pedig egészséges édesség, igazi snack paradicsom, a gyerekek kedvence.
Magyarországon ezeket a paradicsomokat senki más nem termesztheti, a veresegyházi cégé a licenc. Ez nem úgy működik, hogy besétál az ember a gazdaboltba, és megveszi a magot. A vetőmaggyártók komoly árat kérnek a licencért. A Cukorfalat azért is drágább, mert nagyon magas a licencdíja, és persze azért is, mert
sanci81, 2017. június 17. szombat, 12:51
Herkulesfürdői emlék
Herkulesfürdő

A hatalmas sziklák övezte völgyben megbúvó Cserna patak medrében és partjain feltörő számos melegvíz forrás gyógyító ereje nagyon sok embernek adta vissza az egészségét. A többszáz méteres függőleges sziklafalak ölelésében lévő szurdokvölgy és a Domogléd hegy gerincén magasodó égbenyúló fenyőfák, felejthetetlen látvány. A páratlan természeti környezetnek köszönhetően, a völgy klimatikus hatása is kedvező. A szárazföldi, a Duna-Fekete tengeri és a mediterrán éghajlat együttes hatására, a tél enyhe, a nyár kellemesen meleg.

Az 50-60 fok hőmérsékletű kénes vagy sós források különféle betegségeket gyógyítanak. Az ásványtartalma azonban annyira tömény, hogy a betegek számára az egyedi
sanci81, 2017. június 03. szombat, 16:33
Varga: 15 ezer fuvarozói állás kerülhet veszélybe a nyugat-európai jogszabálymódosítások miatt
ellenére, hogy látszólag Magyarország, Lengyelország, Csehország ellen szólnak, mivel az itt működő jelentős nyugat-európai vállalkozások költségei is növekednek, ami visszahat az anyacégre.

A miniszter megfogalmazása szerint "szerencsére nem vagyunk egyedül", a kiküldetési irányelv esetében nem csak a visegrádi országok, hanem a balti országok és Románia, Szlovénia, Bulgária és Horvátország is támogatták a kezdeményezést. Az elmúlt napokban bíztató híreket kaptak Varga Mihály elmondása szerint több mediterrán országtól is, ahol szintén jelentős hátrányt okozhatnak a jogszabálymódosítások.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, nemcsak az ágazati szövetségek voltak jelen a megbeszélésen, meghívták a piacot jól ismerő, meghatározó Waberer's és a Horváth Rudolf szállítmányozó vállalatokat is. A miniszter szerint érzékeltetni szeretnék, hogy ez csak egyik területe annak a gazdasági küzdelemnek, ahol a nyugat-európai országok egyre inkább ellenségesen lépnek fel a közép-európai országokkal szemben,
velemenyezd, 2017. június 02. péntek, 12:02
Migránsokat mentő "civil" hajók akadályozására hoznának létre flottát az "európai identitást" védő aktivisták
Lorenzo Fiato, az egyebek között Európát az "iszlamizálódástól" védeni kívánó mozgalom olasz szóvivője az Ansa olasz hírügynökségnek elmondta, hogy a kezdeményezés a migrációtól közvetlenül érintett Olaszország és a vele szomszédos Ausztria csoportjaitól indult, de "a tömeges bevándorlást egész Nyugat-Európa közös problémájának tartjuk".

Hozzátette: a pénzgyűjtési akció révén hajókat akarnak vásárolni, professzionális legénységgel, valamint a források jogászokra, ügyvédekre is kellenek az NGO-k elleni fellépésük esetleges jogi következményei miatt.

A Defende Europe honlapja szerint a felajánlások már megközelítették az 50 ezer eurót. A honlapon az olvasható, hogy a "bűnöző" NGO-k azért gyűjtenek pénzt, hogy hajóikkal "a líbiai partokon összeszedjék" a migránsokat: "céljaik elérésére még az embercsempészekkel is együttműködnek (...), a nemzetközi emberkereskedelem és a migráció üzletének részei, itt az idő megállítani ezeket a bűnözőket!".

Lorenzo Fiato kijelentette, nem a már
velemenyezd, 2017. május 31. szerda, 14:53
Tallóztam
neve sokféle változatban előfordult:
Sceged, Scegued, Scegved, Segad, Seged, Segedin, Segedium, Seghed, Sigid, Szüged, Szöged.

Egy régi nóta szerint:
,,Szöged város jó helyön van,
Mert a Tisza közepin van",

Az Alföld napfényes ,,fővárosát" az 1879-es hatalmas árvíz után szinte teljesen újjá kellett építeni. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket, de megőrizték a város mediterrán hangulatát.

A múlt század elején számos szecessziós épületet emeltek, látványosan ötvözve a természeti hatásokat a magyar népművészet sajátosságaival. A szecesszió nem csupán művészeti irányzat, hanem életstílus is. A szokatlan színkombinációk, a hullámzó ívek és a növénymintás kerámiák művészi ötvözése, impozáns épületeket eredményezett.

Szeged város egyik fő szimbólumának, a Szegedi Dómnak a másik elnevezése a Fogadalmi templom. Az elnevezés onnan származik, hogy az 1879. évi nagy
horvathnemagdi, 2017. május 30. kedd, 12:16
Szegedi séta
változatban előfordult:
Sceged, Scegued, Scegved, Segad, Seged, Segedin, Segedium, Seghed, Sigid, Szüged, Szöged.

Egy régi nóta szerint:
,,Szöged város jó helyön van,
Mert a Tisza közepin van",

Az Alföld napfényes ,,fővárosát" az 1879-es hatalmas árvíz után szinte teljesen újjá kellett építeni. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket, de megőrizték a város mediterrán hangulatát.

A múlt század elején számos szecessziós épületet emeltek, látványosan ötvözve a természeti hatásokat a magyar népművészet sajátosságaival. A szecesszió nem csupán művészeti irányzat, hanem életstílus is. A szokatlan színkombinációk, a hullámzó ívek és a növénymintás kerámiák művészi ötvözése, impozáns épületeket eredményezett.

Szeged város egyik fő szimbólumának, a Szegedi Dómnak a másik elnevezése a Fogadalmi templom. Az elnevezés onnan származik, hogy az 1879. évi
sanci81, 2017. május 27. szombat, 15:54
Egészség!!
távdiagnosztikai eszközről szólva kiemelte, hogy nem pusztán gépek közötti jelátvitelről van szó, hanem azonnali telefonos kommunikációról is. Hiszen a diagnózis felállításához nem csak az EKG lelet szükséges, hanem annak ismerete is, hogy pontosan mit érez a beteg.

Az omega-3 zsírsavak szerepe a szív- és érbetegségek megelőzésében

A növényi eredetű, telítetlen zsírok, (pl. az olívaolaj), illetve a mélytengeri halakból (pl. lazac) származó zsírsavak (omega3-zsírsavak), mint a Mediterrán diéta alappillére, kifejezetten védő hatást nyújtanak a szívbetegségekkel szemben.


Transztelefonikus EKG: szívdobbanásnyira a kardiológus - 1. rész

Akik látták a Casino Royale című filmet, bizonyára emlékeznek arra a jelenetre, amikor a szívrohamot kapó James Bond életét megmenti a kocsija kesztyűtartójából előkerülő defibrillátor. A legendás 007-es ügynököt tényleg minden eshetőségre felkészítették, de vajon a valós életben honnan, kitől és főleg mikor
piroska0101, 2017. május 26. péntek, 09:53
A Primoąten falu.
Primoąten falu és község Horvátországban ©ibenik-Knin megyében. ©ibenik központjától légvonalban 16, közúton 30 km-re délre, Dalmácia középső részén, Sibenik és Trogir közt egy mesterséges félszigeten fekszik. Eredetileg egy sziget volt, de a régi fahíd elbontása után a tengert feltöltötték. Mediterrán hangulatú település, sok kis kőház és szűk utcák jellemzik.

Ez a terület már az i. e. 7. században is lakott volt és fontos kereskedelmi és katonai központnak számított. A község területén nagyon korai illír, görög és szláv települések nyomai is megtalálhatók. A 10. században ezt a területet Parathelsiának, majd később a 19. század végéig Bosiljinának nevezték. Bosiljina két régióból a primoąteni és a rogoľnicai körzetből tevődött össze. A primoąteniek elődei a bogumilok voltak. A 15. század folyamán ugyanis nyolcvan bogumil család érkezett Boszniából a török hódítás elől menekülve a ©ibenikre
schuro, 2017. május 13. szombat, 08:12
Évezredes szamárürülék vezetett Salamon
szamárürülék háromezer évvel korábbról, a Kr. e. 10. századból származott és a száraz, sivatagi környezet segítette a konzerválódását.

A lelőhelyről előkerült textileken elvégzett vizsgálatok szintén megerősítették a bányakomplexum datálását, ami azt jelenti, hogy a bányák éppen a 10. században, vagyis pont Dávid és Salamon király korszakában élték fénykorukat. Az állati ürülékben talált pollenmaradványokból azt is sikerült kimutatni, hogy a szamarak a több mint 150 km-re északra fekvő mediterrán tengerpartról származtak, amely jól mutatja, hogy a sivatag közepén fekvő bányásztelepek állandó távolsági kereskedelemre szorultak ahhoz, hogy fenn tudják tartani magukat. Ugyanakkor mindez azt is bizonyítja, hogy a bányászat már ekkor rendkívül jövedelmező tevékenység lehetett, ha vállalták érte az ilyen zord körülményeket is.Az izraeli
bordat, 2017. április 05. szerda, 15:18
1/78
Képek, videók
Szurokfű.jpg
pacsakute
2015. február 19. csütörtök, 19:00
Oregano = Szurokfű
cipello
2014. február 01. szombat, 19:04
K Szurokfű(Oregano).jpg
eva_gyulai
2013. július 17. szerda, 01:28
Szurokfű (Origanum vulgar
pacsakute
2012. július 12. csütörtök, 11:17
Megfázás ellen mindenkine
suzymama43
2017. április 20. csütörtök, 11:42
megfázás ellen.jpg
snbela44
2014. január 20. hétfő, 07:25
megfázás ellen.jpg
dnemethk
2013. március 23. szombat, 14:49
megfazas ellen.jpg
katicacska
2013. február 24. vasárnap, 15:10
Megfázás ellen.jpg
pacsakute
2013. február 20. szerda, 18:43
Megfázás ellen
pacsakute
2013. február 01. péntek, 19:20
megfázás ellen.jpg
zsokica45
2010. február 06. szombat, 17:34
megfázás ellen
irmus
2009. december 09. szerda, 17:09
Mint a régi görögök
csalogany13
2014. április 20. vasárnap, 09:37
Ókori Görögök 20110612-17
sztana45
2011. július 19. kedd, 09:13
Ókori Görögök 20110609-17
sztana45
2011. június 26. vasárnap, 21:06
Címkék
flavonoidoknak köszönhetően, rácos halsaláta, régi fahíd, szokatlan színkombinációk, legalsó bogyó, személyes élmény, vizek városának, gonosz szellemeket, mediterrán fajta, olaszos ételekben, Horváth Rudolf, bányakomplexum datálását, közép-európai régióban, páratlan természeti, állati ürülékben, visegrádi országok,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.