Regisztráció  Belépés
2018. június 22. péntek | 25. hét | 173. nap | 20:27 | Paulina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
... félelem-szülte békediktátum
magyar hadifogoly vett részt.
*
A HATALOMÁTVÉTEL után, amikor a HADIFOGLYOK VISSZANYERTÉK SZEMÉLYES SZABADSÁGUKAT, ún. internacionalista katonai alakulatokat szerveztek, amelyeket a Vörös Hadsereg kötelékében minden fronton bevetettek.
A magyarok aránya az internacionalista alakulatokban felülmúlta bármely más nemzetét. Összlétszámuk 100 ezer főre tehető, ebből kb. 30 ezren elestek....
*
Új fegyveres erők 1918-ban
,,A frontról hazaözönlött és leszerelt katonák száma 1918 decemberéig elérte az 1,2 milliót. November 9-én a hadsereg újraszervezése nagy erőkkel kezdődött el. November 13-án rendelet jelent meg a nemzetőrség , a polgárőrség és a hadsereg létesítéséről.
A hadsereg alapját az 5 legfiatalabb korosztály visszatartása, illetve behívása képezte volna. Az ütőképes haderő gyors megszervezése illúzió maradt. Oka: pénzszűke, az ország peremvidékeinek leválása, illetve megszállása; a háborús fáradtság, a pacifista (mindenfajta háborút, fegyveres harcot ellenző)
furaila, 2018. június 04. hétfő, 21:31
Tridenti zsinat
20-ikat, számos akadály után, aminők a keresztény fejedelmek között dúló konfliktusok és háborúk voltak, III. Pál pápa 1542. május 22-ére hívta össze Tridentbe (ma: Trento), a bullában kifejezett e céllal: »Isten dicsőségére és magasztalására, a hit és keresztény vallás fejlesztésére és felemelésére, a tévtanok kiirtására, az egyház békéjére és egységére, a papság és a keresztény nép megjavítására, a keresztény név ellenségeinek megsemmisítésére«. A zsinatot azonban újabb zavarok miatt csak 1545. december 13-án nyitották meg ünnepélyesen a tridenti fő székesegyházban
A zsinat elsősorban azokkal a területekkel foglalkozott, ahol a protestáns nézetekkel szemben kellett megfogalmaznia a katolikus egyház nézeteit.

Katolikus lexikon

Trienti vagy tridenti?

Molnár Antal írása A TRIENTI ZSINAT (1545-1563)
maroka, 2018. április 29. vasárnap, 08:08
A Magyarok Világszövetségének története
városban több ezer magyar hadifogoly vett részt. A hatalomátvétel után, amikor a hadifoglyok visszanyerték személyes szabadságukat, ún. internacionalista katonai alakulatokat szerveztek, amelyeket a Vörös Hadsereg kötelékében minden fronton bevetettek.
A magyarok aránya az internacionalista alakulatokban felülmúlta bármely más nemzetét. Összlétszámuk 100 ezer főre tehető, ebből kb. 30 ezren elestek.

Új fegyveres erők 1918-ban
A frontról hazaözönlött és leszerelt katonák száma 1918 decemberéig elérte az 1,2 milliót.
November 9-én a hadsereg újraszervezése nagy erőkkel kezdődött el. November 13-án rendelet jelent meg a nemzetőrség, a polgárőrség és a hadsereg létesítéséről.
A hadsereg alapját az 5 legfiatalabb korosztály visszatartása, illetve behívása képezte volna. Az ütőképes haderő gyors megszervezése illúzió maradt.
Oka: pénzszűke, az ország peremvidékeinek leválása, illetve megszállása; a háborús fáradtság, a pacifista (mindenfajta háborút, fegyveres harcot ellenző)
furaila, 2018. február 01. csütörtök, 00:33
Alkotmányellenesnek bizonyult Romániában az igazságügyi törvénycsomag több rendelkezése
Valer Dorneanu, a testület elnöke példaként a bírák és ügyészek felelősségét szabályozó cikkelyeket hozta fel, amelyeknél az alkotmánybíróság pontatlannak találta a téves jogalkalmazás meghatározását, a "rosszhiszemű", illetve "súlyos mulasztás" kifejezések pontosítását kérve a jogalkotótól.

A decemberben megszavazott, kihirdetésre váró törvénytervezet nemcsak lehetővé, hanem egyenesen kötelező tenné, hogy az állam kártérítési eljárást indítson azon ügyészek vagy bírák ellen, akik "rosszhiszeműen", vagy "súlyos mulasztás" nyomán hoznak helytelen döntéseket.

Ez már a második olyan jogszabály a három törvényből álló - a jobbközép ellenzék, Románia külföldi partnerei és az utcán tüntető civilek által kifogásolt - igazságügyi csomagból, amely megbukott a normakontrollon. A testület múlt héten az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló jogszabály néhány cikkelyét találta alkotmánysértőnek.

Mindkét esetben az alkotmánybíróság együtt tárgyalta az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt és a
velemenyezd, 2018. január 30. kedd, 19:23
A magyar kultúra napja - Bemutatták a város EKF pályázatát Egerben
évtized után ismét részt venni megtiszteltetés és újabb fejlődési, valamint arculatépítési lehetőség a város számára. Megjegyezte, hogy Eger értékeit megőrző, kulturálisan befogadó, modern város, mely alkalmas a cím elnyerésére és az addig megvalósuló nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően öt év múlva új fénykorát éli majd.

Az eseményen közzétett, a pályázat tartalmát összefoglaló kiadványból kiderül: a programstruktúra négy csúcseseménye a 2023-as magyar kultúra napjára időzített nyitó- és a december 13-i fényünnepre tervezett zárórendezvény, egy tíznapos tavaszi nemzetközi filmfesztivál és egy egyhetes őszi tudományos seregszemle.

Ezen kívül a pályázat többi helyi, régiós és nemzetközi projektje további 4 csomagban, 4 tematika köré - tudomány, művészet, technika, vallás - szerveződik.

A pályázat kiemelt látványeleme a "fény városa" koncepció, mely fényinstallációkkal térbeli múltidézésre invitálja majd a látogatókat, míg a tervezet főbb fejlesztési elképzelései között egy
velemenyezd, 2018. január 22. hétfő, 20:34
2018. évi történelmi évfordulók 01. 06.
város főintézője (* 1904)
1993 - Dizzy Gillespie amerikai jazz-zenész (* 1917)
1993 - Rudolf Nurejev orosz balett-táncos (* 1938)
2006 - Zavadszky Gábor válogatott labdarúgó (* 1974)
2008 - Körmendi János magyar színművész (* 1927)
2009 - Ilosfalvy Róbert magyar operaénekes, (* 1927)
Ünnepek, emléknapok, világnapok[szerkesztés]
Vízkereszt napja. A karácsonytól vízkereszt napjáig tartó 12 szent nap - illetve az ezoterikus kereszténységben a december 24-étől tartó 13 szent éjszaka - zárónapja, a farsang kezdete. A nyugati kereszténységben ekkor ünneplik a napkeleti bölcsek (,,háromkirályok") látogatását a kis Jézusnál. Egyes országokban ma is élő szokás, hogy megajándékozzák a gyerekeket az éjjel az ajtó elé vagy ablakba tett csizmájukba rejtett édességekkel, amit a ,,háromkirályok" hoz nekik. A keleti keresztény egyházakban a vízkereszt Jézus megkeresztelésének, Krisztussá válásának ünnepe.
A magyarság körében régen
ametiszt54, 2018. január 13. szombat, 14:28
Luca napja - december 13.
Szokások és hiedelmek

Kevés olyan jeles napunk van, amelyhez annyi hiedelem és szokás fűződne, mint Luca napjához. A Luca név jelentése latinul fényhozó, azt jelenti hajnalban született.
Magyarországon e napot nem az ünnepségek jellemezték, hanem a pogány szokásokból táplálkozó babonás hiedelmek, tilalmak, jóslások és praktikák. Mivel a néphit szerint a december 13-i hosszú éjszaka kedvez a gonosz erők varázslatainak, praktikák egész sorát végezték el az emberek a távol tartásukra: fokhagymát tettek az ablakokba, a homlokukra fokhagymával keresztet rajzoltak, patkót helyeztek a küszöbökre, seprűt raktak keresztbe az ajtók elé. Tették mindezt azért, hogy a söprűnyélen lovagló boszorkák, az ártó szellemek ne hatolhassanak be a házaikba.

A boszorkánnyá vált Luca felismerésére, ezen a napon fogtak hozzá a Luca-székének elkészítéséhez, melyet a boszorkányszögnek megfelelően hagyományosan kilenc-, vagy tizenháromféle fából állítottak össze, és a boszorkány megfigyelése előtt varázskörrel
lenke1964, 2017. december 14. csütörtök, 18:36
Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Romániában a volt uralkodó, I. Mihály halála miatt
A svájci rezidenciáján 96 éves korában kedden elhunyt Mihály király hamvait december 13-án szállítják Romániába. A királyi háznak visszaszolgáltatott sinaiai Peles-kastélyba tervezett rövid kitérő után, ahol az állami méltóságok és tisztségviselők vesznek búcsút az elhunyttól, a volt uralkodó holttestét még aznap este felravatalozzák Bukarestben, a jelenleg szépművészeti múzeumként működő egykori királyi palotában. Itt a következő két napon bárki leróhatja kegyeletét.

A gyászszertartásra szombaton a román ortodox pátriárkatus bukaresti székesegyházában kerül sor, majd Mihály királyt a román uralkodók hagyományos nyughelyén, Curtea de Argesen temetik el az elmúlt években épült új ortodox székesegyházban.

A nemzeti gyásznapokat megelőzően a kétkamarás bukaresti parlament hétfői ünnepélyes együttes ülésén tiszteleg az elhunyt uralkodó előtt.

Kedden Klaus Iohannis államfő és Mihai Tudose miniszterelnök is erkölcsi példaképnek, történelemformáló személyiségnek, igaz hazafinak nevezte Mihály
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 16:23
Öt koncerttel zárul Karosi Júlia Gershwin-sorozata
A Karosi Júlia Quartet - Karosi Júlia (ének), Tálas Áron (zongora), Bögöthy Ádám (nagybőgő), Varga Bendegúz (dob) - szombaton a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, november 29-én a győri Rómer Jazzklubban, december 3-án a zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontban, 13-án Tatabányán, 15-én pedig a Budapest Jazz Clubban lép fel - közölték a szervezők az MTI-vel.

A koncert hangulata a Broadway show-k világát idézi, ugyanakkor a dalok Fenyvesi Márton új hangszerelésében és hangzásvilágukban egyediek, modernek, különlegesek. Az adventi programként megvalósuló zirci koncerten az együttessel Fenyvesi Márton jazzgitáros is színpadra lép.

Az esten a legismertebb Gershwin-dallamok, mint a Summertime, a The Man I Love és az I got rhythm mellett helyet kapnak kevésbé ismert kompozíciók is, többek között a Fascinating Rhythm, a Slap That Bass és a He loves and she loves, valamint magyar nyelvű dalt is hallhat a közönség.

"Régóta érlelődik bennem, hogy szeretnék egy egész estés műsort
velemenyezd, 2017. november 24. péntek, 07:05
Kulturális és művészeti rendezvényekkel ünnepel a 60 éves Kortárs folyóirat
Hosszabb kihagyás után indul újra az eredetileg idén januárban indult Szavakon túl című interaktív beszélgetős sorozat, amely a művészeti látásmódok közötti különbségeket, megegyezéseket keresi a különféle művészeti ágakat képviselő meghívott vendégek segítségével. A következő, november 29-i alkalmon Ács Margit író, Fátyol Viola fotóművész és Kollmann Gábor szaxofonos fog beszélgetni, december 13-án pedig Király Farkas író-költő, Markovics Ferenc fotóművész és Törőcsik Franciska színész lesznek a Szavakon túl vendégei - mondta el Hekler Melinda, a Kortárs sajtómunkatársa szerdán Budapesten.

Hozzátette: november 22-én, szerdán rendezik meg a Dialógusok című estsorozat második alkalmát, A sorozat célja párbeszédet nyitni a világ értelmezésének természettudományos és humán-művészeti megközelítése között. A Tény című est vendége Mérő László matematikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pszichológiai Intézetének munkatársa és Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója lesz.

A
velemenyezd, 2017. november 15. szerda, 12:42
Párizsi merényletek - 2019 tavaszán zárulhat le a nyomozás, eddig 15 embert helyeztek vád alá
"Még mindig vannak sötét foltok az ügyben. Azt reméljük, hogy egyes emberek letartóztatása, ha hajlandóak együttműködni és beszélni, pozitív részletekkel szolgálhatnak és megadhatják a kulcsot újabb olvasatokhoz, hogy pontosan megértsük, mi is történt" - fogalmazott pénteken a főügyész a France Info hírrádióban. A tanúvallomások szerinte rávilágíthatnak a még körözés alatt állók szerepére, illetve a terrorkommandó szervezettségére és minden egyéb tevékenységére. Az ügyész jelezte, hogy még mindig nem világos, hogy a fegyvereket honnan szerezték be a terroristák.

A francia igazságszolgáltatás történetének egyik legjelentősebb, több mint 28 ezer jegyzőkönyvvel rendelkező nyomozásának keretében eddig 15 embert gyanúsítottak meg Franciaországban, Belgiumban és Törökországban.

"Egy példátlanul hatalmas terrorcsoporttal szembesültünk ebben az ügyben, a nyomozás során nagyon jelentős kapcsolódási pontok mutatkoznak a november 13-i merényletek és más franciaországi és belgiumi támadások között" -
velemenyezd, 2017. november 10. péntek, 13:12
Macron: az iszlamista terrorizmus elleni küzdelem a francia diplomácia legfőbb feladata
"Honfitársaink biztonságának szavatolása az iszlamista terrorizmus elleni küzdelmet teszi legfőbb feladatunkká" - mondta a francia elnök, kiemelve, hogy nem keverendő össze a szélsőséges iszlamizmus az iszlámmal.

"A franciák biztonsága a diplomáciánk lényege. Ez alapvető követelmény, amelyet rendíthetetlenül teljesítenünk kell" - fogalmazott Emmanuel Macron.

A köztársasági elnök megerősítette, hogy a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozatot követően kihirdetett rendkívüli állapot kivezetése előtt a parlament ősszel egy új terrorelhárítási törvényt fogad el, valamint Párizsban a jövő év elején nemzetközi konferenciát rendeznek a terrorizmus finanszírozásának megszüntetése céljából.

"A terrorizmus felszámolása részben a finanszírozás megszüntetésével történik" - mutatott rá a francia elnök. Jelezte, hogy szeretné elérni a terrorizmust finanszírozó valamennyi tényező átláthatóságát. Ennek érdekében szerinte nem szabad a közel-keleti régió két nagy riválisa, Szaúd-Arábia vagy Irán
velemenyezd, 2017. augusztus 29. kedd, 14:33
1/46
Képek, videók
A félelem
anna4459
2018. június 09. szombat, 16:02
Mert nem a félelemnek.jpg
katalin_53
2018. május 13. vasárnap, 21:56
félelem.png
chillik
2017. november 20. hétfő, 14:42
félelem 002.png
chillik
2017. november 20. hétfő, 14:40
Isten nem a félelem és a
katalin_53
2017. november 14. kedd, 12:38
Szeretetben nincs félelem
katalin_53
2017. augusztus 02. szerda, 15:56
félelem.jpg
menusgabor
2017. július 15. szombat, 22:27
woman-félelem.jpg
menusgabor
2017. július 15. szombat, 22:22
elefánt-félelem.jpg
agica2004
2017. május 31. szerda, 20:16
barbarossa-vörös hadsereg
agica2004
2017. július 24. hétfő, 20:26
vörös hadsereg katonái 19
agica2004
2015. június 22. hétfő, 16:37
vörös hadsereg ünnepe
lacipecsenye
2013. január 08. kedd, 13:07
A Magyarok Istenének üz
sz719eszter
2018. május 06. vasárnap, 17:01
Magyarok
sanci81
2018. április 08. vasárnap, 15:42
Hajrá magyarok.png
agica2004
2018. március 23. péntek, 22:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.