Regisztráció  Belépés
2018. január 18. csütörtök | 3. hét | 18. nap | 20:44 | Piroska
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
2018. évi történelmi évfordulók 01. 06.
város főintézője (* 1904)
1993 - Dizzy Gillespie amerikai jazz-zenész (* 1917)
1993 - Rudolf Nurejev orosz balett-táncos (* 1938)
2006 - Zavadszky Gábor válogatott labdarúgó (* 1974)
2008 - Körmendi János magyar színművész (* 1927)
2009 - Ilosfalvy Róbert magyar operaénekes, (* 1927)
Ünnepek, emléknapok, világnapok[szerkesztés]
Vízkereszt napja. A karácsonytól vízkereszt napjáig tartó 12 szent nap - illetve az ezoterikus kereszténységben a december 24-étől tartó 13 szent éjszaka - zárónapja, a farsang kezdete. A nyugati kereszténységben ekkor ünneplik a napkeleti bölcsek (,,háromkirályok") látogatását a kis Jézusnál. Egyes országokban ma is élő szokás, hogy megajándékozzák a gyerekeket az éjjel az ajtó elé vagy ablakba tett csizmájukba rejtett édességekkel, amit a ,,háromkirályok" hoz nekik. A keleti keresztény egyházakban a vízkereszt Jézus megkeresztelésének, Krisztussá válásának ünnepe.
A magyarság körében régen
ametiszt54, 2018. január 13. szombat, 14:28
Luca napja - december 13.
Szokások és hiedelmek

Kevés olyan jeles napunk van, amelyhez annyi hiedelem és szokás fűződne, mint Luca napjához. A Luca név jelentése latinul fényhozó, azt jelenti hajnalban született.
Magyarországon e napot nem az ünnepségek jellemezték, hanem a pogány szokásokból táplálkozó babonás hiedelmek, tilalmak, jóslások és praktikák. Mivel a néphit szerint a december 13-i hosszú éjszaka kedvez a gonosz erők varázslatainak, praktikák egész sorát végezték el az emberek a távol tartásukra: fokhagymát tettek az ablakokba, a homlokukra fokhagymával keresztet rajzoltak, patkót helyeztek a küszöbökre, seprűt raktak keresztbe az ajtók elé. Tették mindezt azért, hogy a söprűnyélen lovagló boszorkák, az ártó szellemek ne hatolhassanak be a házaikba.

A boszorkánnyá vált Luca felismerésére, ezen a napon fogtak hozzá a Luca-székének elkészítéséhez, melyet a boszorkányszögnek megfelelően hagyományosan kilenc-, vagy tizenháromféle fából állítottak össze, és a boszorkány megfigyelése előtt varázskörrel
lenke1964, 2017. december 14. csütörtök, 18:36
Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Romániában a volt uralkodó, I. Mihály halála miatt
A svájci rezidenciáján 96 éves korában kedden elhunyt Mihály király hamvait december 13-án szállítják Romániába. A királyi háznak visszaszolgáltatott sinaiai Peles-kastélyba tervezett rövid kitérő után, ahol az állami méltóságok és tisztségviselők vesznek búcsút az elhunyttól, a volt uralkodó holttestét még aznap este felravatalozzák Bukarestben, a jelenleg szépművészeti múzeumként működő egykori királyi palotában. Itt a következő két napon bárki leróhatja kegyeletét.

A gyászszertartásra szombaton a román ortodox pátriárkatus bukaresti székesegyházában kerül sor, majd Mihály királyt a román uralkodók hagyományos nyughelyén, Curtea de Argesen temetik el az elmúlt években épült új ortodox székesegyházban.

A nemzeti gyásznapokat megelőzően a kétkamarás bukaresti parlament hétfői ünnepélyes együttes ülésén tiszteleg az elhunyt uralkodó előtt.

Kedden Klaus Iohannis államfő és Mihai Tudose miniszterelnök is erkölcsi példaképnek, történelemformáló személyiségnek, igaz hazafinak nevezte Mihály
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 16:23
Öt koncerttel zárul Karosi Júlia Gershwin-sorozata
A Karosi Júlia Quartet - Karosi Júlia (ének), Tálas Áron (zongora), Bögöthy Ádám (nagybőgő), Varga Bendegúz (dob) - szombaton a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, november 29-én a győri Rómer Jazzklubban, december 3-án a zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontban, 13-án Tatabányán, 15-én pedig a Budapest Jazz Clubban lép fel - közölték a szervezők az MTI-vel.

A koncert hangulata a Broadway show-k világát idézi, ugyanakkor a dalok Fenyvesi Márton új hangszerelésében és hangzásvilágukban egyediek, modernek, különlegesek. Az adventi programként megvalósuló zirci koncerten az együttessel Fenyvesi Márton jazzgitáros is színpadra lép.

Az esten a legismertebb Gershwin-dallamok, mint a Summertime, a The Man I Love és az I got rhythm mellett helyet kapnak kevésbé ismert kompozíciók is, többek között a Fascinating Rhythm, a Slap That Bass és a He loves and she loves, valamint magyar nyelvű dalt is hallhat a közönség.

"Régóta érlelődik bennem, hogy szeretnék egy egész estés műsort
velemenyezd, 2017. november 24. péntek, 07:05
Kulturális és művészeti rendezvényekkel ünnepel a 60 éves Kortárs folyóirat
Hosszabb kihagyás után indul újra az eredetileg idén januárban indult Szavakon túl című interaktív beszélgetős sorozat, amely a művészeti látásmódok közötti különbségeket, megegyezéseket keresi a különféle művészeti ágakat képviselő meghívott vendégek segítségével. A következő, november 29-i alkalmon Ács Margit író, Fátyol Viola fotóművész és Kollmann Gábor szaxofonos fog beszélgetni, december 13-án pedig Király Farkas író-költő, Markovics Ferenc fotóművész és Törőcsik Franciska színész lesznek a Szavakon túl vendégei - mondta el Hekler Melinda, a Kortárs sajtómunkatársa szerdán Budapesten.

Hozzátette: november 22-én, szerdán rendezik meg a Dialógusok című estsorozat második alkalmát, A sorozat célja párbeszédet nyitni a világ értelmezésének természettudományos és humán-művészeti megközelítése között. A Tény című est vendége Mérő László matematikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pszichológiai Intézetének munkatársa és Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója lesz.

A
velemenyezd, 2017. november 15. szerda, 12:42
Párizsi merényletek - 2019 tavaszán zárulhat le a nyomozás, eddig 15 embert helyeztek vád alá
"Még mindig vannak sötét foltok az ügyben. Azt reméljük, hogy egyes emberek letartóztatása, ha hajlandóak együttműködni és beszélni, pozitív részletekkel szolgálhatnak és megadhatják a kulcsot újabb olvasatokhoz, hogy pontosan megértsük, mi is történt" - fogalmazott pénteken a főügyész a France Info hírrádióban. A tanúvallomások szerinte rávilágíthatnak a még körözés alatt állók szerepére, illetve a terrorkommandó szervezettségére és minden egyéb tevékenységére. Az ügyész jelezte, hogy még mindig nem világos, hogy a fegyvereket honnan szerezték be a terroristák.

A francia igazságszolgáltatás történetének egyik legjelentősebb, több mint 28 ezer jegyzőkönyvvel rendelkező nyomozásának keretében eddig 15 embert gyanúsítottak meg Franciaországban, Belgiumban és Törökországban.

"Egy példátlanul hatalmas terrorcsoporttal szembesültünk ebben az ügyben, a nyomozás során nagyon jelentős kapcsolódási pontok mutatkoznak a november 13-i merényletek és más franciaországi és belgiumi támadások között" -
velemenyezd, 2017. november 10. péntek, 13:12
Macron: az iszlamista terrorizmus elleni küzdelem a francia diplomácia legfőbb feladata
"Honfitársaink biztonságának szavatolása az iszlamista terrorizmus elleni küzdelmet teszi legfőbb feladatunkká" - mondta a francia elnök, kiemelve, hogy nem keverendő össze a szélsőséges iszlamizmus az iszlámmal.

"A franciák biztonsága a diplomáciánk lényege. Ez alapvető követelmény, amelyet rendíthetetlenül teljesítenünk kell" - fogalmazott Emmanuel Macron.

A köztársasági elnök megerősítette, hogy a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozatot követően kihirdetett rendkívüli állapot kivezetése előtt a parlament ősszel egy új terrorelhárítási törvényt fogad el, valamint Párizsban a jövő év elején nemzetközi konferenciát rendeznek a terrorizmus finanszírozásának megszüntetése céljából.

"A terrorizmus felszámolása részben a finanszírozás megszüntetésével történik" - mutatott rá a francia elnök. Jelezte, hogy szeretné elérni a terrorizmust finanszírozó valamennyi tényező átláthatóságát. Ennek érdekében szerinte nem szabad a közel-keleti régió két nagy riválisa, Szaúd-Arábia vagy Irán
velemenyezd, 2017. augusztus 29. kedd, 14:33
Grumman X–29 szuperszonikus kísérleti repülőgép.
szuperszonikus kísérleti repülőgép, melyet az 1980-as években fejlesztettek ki az Egyesült Államokban, az F-5 Tiger II fődarabjainak felhasználásával. A repülőgéppel az előre nyilazott szárnyú repülőgépek viselkedését vizsgálták. Az aerodinamikailag instabilra kialakított repülőgép számítógépes irányítórendszerrel (fly-by-wire) rendelkezett, az előre nyilazott szárnyak megfelelő szilárdságát kompozit anyagok felhasználásával biztosították. A típusból két példány készült. Az első repülést 1984. december 14-én, az utolsót 1991. szeptember 30-án hajtották végre. Orosz technológiai megfelelője a Szuhoj tervezőiroda tervezte Szu-47 Berkut, előzményének pedig a német Ju 287 tekinthető.

Két X-29A készült a Grumman Aerospace Corporation üzemeiben két F-5A sárkányának felhasználásával (a 63-8372 lett 82-0003, a 65-10573 pedig 82-0049 lett), illetve az
schuro, 2017. június 15. csütörtök, 20:51
A pálos rend megtöretése...
nádor levelet írt Mária özvegy királynénak, melyben felsorolta azon urak neveit, akiket megvásárolhatónak tartott. Ferdinánd valóságos írásbeli szerződést kötött egyes urakkal, amelyben hivatalokat és pénzt is ígért a pártjára álló uraknak. A kölcsönös bizalmatlanságra utalt, hogy a pénzt Ferdinánd nem zacskóban, hanem leszámolva volt köteles átadni. Több ilyen szerződés is megmaradt, melyek Ballagi Aladár hagyatékában találhatóak. (Baráthosi: A magyarok kigyilkolása a Habsburgok alatt)

1526. december 16-án Ferdinándot, osztrák főherceget és cseh királyt választotta magyar királlyá a Pozsonyban megjelent 13 főúr. Sopron követe egyszerűen megszökött a hazaáruló, országgyűlésnek semmiképpen nem nevezhető összejövetelről.

A két uralkodó, Szapolyai és Ferdinánd seregei 1527 nyarán csaptak össze. Ferdinándnak kedvezett a szerencse. A második koronaőr, Perényi Péter segítségével Ferdinánd is megkoronáztatta magát 1527. november 3-án. A koronázás kifejezetten alkotmányellenes volt. Ekkor a
simocsi, 2017. június 05. hétfő, 08:46
A Hódítások éveként hirdette meg következő évadát az Operettszínház
nagyszínpadára.

Másfajta előadás lesz, mint amit a Walt Disney-feldolgozás rajongói esetleg várnak, az Operettszínház előadása inkább a Victor Hugo-i világhoz áll közelebb - számolt be a darabot rendezőként jegyző Kerényi Miklós Gábor.

A Lehár Ferenc legmulatságosabb műveként számon tartott operett, a Luxemburg grófja a kaposvári bemutató után érkezik a teátrumba november 4-én; a Csiky Gergely Színházzal közös produkció rendezője Somogyi Szilárd.

Az év utolsó hónapja két felújítás jegyében telik. December 6-án Molnár Levente főszereplésével Gioachino Rossini operáját, A sevillai borbélyt mutatja be a teátrum, négy színház koprodukciójában, majd december 14-én visszatér a színpadra a Rebecca - A Manderley-ház asszonya.

A 2018-as év első premierje Várkonyi Mátyás musicalje, az Oscar Wilde regényéből készült Dorian Gray lesz január 19-én az Operettszínház kamaraszínpadán, a Kálmán Imre Teátrumban.

A feleségeit sorra fogyasztó Kékszakáll történetét Jacques Offenbach operettjében, Székely
velemenyezd, 2017. május 03. szerda, 16:13
MOB - Módosították az alapszabályt, Szabó Bence is elnökjelölt lehet
Ennek értelmében már nem csak az ötkarikás sportági szövetségek küldöttei választhatók a MOB vezető tisztségviselőjének.

Borkai Zsolt elnök decemberben az MTI-nek jelentette be, hogy a - jövő keddi - tisztújításkor újra harcba indul a posztért, a módosítással pedig Szabó Bence, korábbi MOB-főtitkár előtt is megnyílt a lehetőség, hogy elnökjelölt legyen. Az olimpiai bajnok kardvívó az elnökség meghívása alapján MOB-tag - emellett további sportszervezetek, önkormányzatok is delegálhatnak tagot a MOB-ba.

Szintén jelezte kandidálási szándékát Kulcsár Krisztián világbajnok párbajtőröző, a Nemzetközi Vívó Szövetség versenyigazgatója. A közgyűlést megelőzően Szabó Bence megerősítette az MTI-nek, hogy pályázik elnöknek, Kulcsár pedig azt mondta, már be is nyújtotta pályázatát.

Borkai Zsolt javaslatára a közgyűlés levette a napirendről, hogy határozzon a MOB-tagságban bekövetkezett változásokról. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy az új alapszabály szerint az új tagok felvételük után azonnal
velemenyezd, 2017. április 24. hétfő, 16:53
- József Attilára emkékezünk -
Marika : 2017 . 04 . 11 . 09 : 40

********** Forrás : Internet **********


********** **********


********** Élete
Családja

Édesapja József Áron (1871-1937), bánáti szappanfőző munkás volt, édesanyja Pőcze Borbála (1875-1919), szabadszállási születésű, a Kiskunságból Pestre került parasztlányból lett mosónő. 1900. december 23-án kötöttek házasságot Budapesten, a Ferencvárosban.[4] József Attila anyai nagyszülei Pőcze Imre (1844-1931) és Demeter Julianna (1846-1905).[5] Nővérei József Jolán (1899-1950)[6] és József Etelka (1903-2004).[7] A költő gyermekkorában gyakran megfordult nagyapja, Pőcze Imre, az ,,öreg Dörmögő" egykori csőszházában, mely ma emlékházként működik.[8]
Gyermekkora, tanulmányai
József Attila és Etelka arcképe[9]

József Attila 1905. április
bedmarika47, 2017. április 11. kedd, 09:41
1/45
Képek, videók
Gilles-Marini~~element 89.
margoboszi
2013. október 19. szombat, 14:19
Gilles Leroy.bmp
ujjozsef
2009. március 04. szerda, 07:23
Watteau:Gilles a bohóc
aranyibarbara
2009. február 10. kedd, 20:02
töki rudolfné marika.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 20:26
a Rudolfban
orban47
2017. július 29. szombat, 20:27
Rudolf
szicu
2016. május 13. péntek, 08:51
rudolf névv.jpg
zsokica45
2016. május 06. péntek, 10:44
Scorpions-Rudolf Schenker
agica2004
2016. március 03. csütörtök, 21:39
Rudolf
aruncus
2015. december 23. szerda, 19:30
Rudolf, a Rénszarvas
sanci81
2015. december 05. szombat, 19:02
Rudolf.png
agica2004
2015. június 26. péntek, 16:54
RUDOLF.gif
1951anna
2015. június 25. csütörtök, 06:09
Scorpions-Rudolf szülinap
agica2004
2014. szeptember 20. szombat, 17:27
Lippai Rudolfné.jpg
agica2004
2014. szeptember 18. csütörtök, 18:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.