Regisztráció  Belépés
2017. június 23. péntek | 25. hét | 174. nap | 00:08 | Zoltán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Zöld dió lekvár
Zöld dió lekvár
/Gasztroangyal receptje/

Hozzávalók:

1 kg zöld dió
víz
2-3 db alma
2 db bio citrom kifacsart leve és lereszelt héja
1 teáskanál citromsav
1 vaníliarúd kikapart belseje vagy vaníliás cukor
½ kg cukor, ízlés szerint
(Használhatunk ugyanennyi mennyiségű nyírfa vagy datolyacukrot is.)
egész fahéj
egész szegfűszeg

Elkészítés

Ezt a lekvárt akkor tudjuk elkészíteni, ha a dió csonthéja még a zöld héj alatt puha. Úgy ellenőrizhetjük, hogy egy tűvel átszúrjuk. Ha könnyen átmegy rajta a tű, akkor jó a dió az eltevéshez.

A következő művelethez jó, ha gumikesztyűt húzunk, mert a dió befoghatja a kezünket. A leszedett gyümölcsöt alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, majd több helyen villával megszurkáljuk és egy befőttes üvegbe tesszük. Öntsünk rá bőségesen vizet. 10 napig hagyjuk állni, ez idő alatt
nanoka72, 2017. június 21. szerda, 06:58
Püspökkenyér
Hozzávalók:
8 tojás fehérje
15 dkg cukor
csipet só
20 dkg liszt
1 teáskanál vanília aroma vagy 1 cs.van.cukor
12 dkg olvasztott vaj vagy margarin
1 citrom reszelt héja
aszalt vagy kandírozott gyümölcsök
Elkészítése:
A tojásfehérjét pici sóval félig felverjük,majd apránként adagoljuk a cukrot hozzá és kemény habbá verjük. Lisztet óvatosan elkeverjük a habbal. Apróra vágott gyümölcsöket,vaníliát,citromhéját beleforgatjuk. A megolvasztott vajat vagy margarint (ne legyen meleg)fokozatosan adagoljuk hozzá és óvatosan keverjük el.
Őzgerinc formát kivajazzuk vagy margarinozzuk,beleöntjük a masszát és 170 fokon kb 40 percig sütjük. Kisült hagyjuk még kicsit a formába hűlni,majd rácsra borítjuk. Kihűlés után leönthetjük csokoládéval.

Kiss Imréné Magdi receptje a facebook-ról
bkisseva, 2017. június 19. hétfő, 12:37
így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni,a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

CÉKLA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, ÉLETTANI FONTOSSÁGA:

És most következzék a
horvathnemagdi, 2017. június 18. vasárnap, 18:05
kefíres puha lepény
Hozzávalók:

500 ml kefir (mindegy, hogy milyen zsírtartalmú)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
2 evőkanál növényi olaj
50-55 dkg liszt
50 gramm vaj
só (ízlés szerint)

Hozzávalók a töltelékhez (ízlés szerint):

virsli vagy sajt és sonka
párolt gomba
párolt káposzta
burgonyapüré
túró, apróra vágott petrezselyemmel, kaporral stb.

Elkészítése:

A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat.
A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy lágy tésztát nem kapunk. Ha szükségét látjuk, adjunk még hozzá lisztet. Akkor jó, ha a massza kissé a kezünkhöz ragad. Szórjunk a tetejére egy kevés lisztet, fedjük be konyharuhával és 10 percig hagyjuk
faciendum, 2017. június 16. péntek, 16:48
SONKÁS, SAJTOS PALACSINTA 1
SONKÁS, SAJTOS PALACSINTA 15 PERC ALATT! ENNYI IDŐ ALATT RÁNTOTTÁT SEM LEHET KÉSZÍTENI!

Most egy olyan receptet mutatunk, amihez csak 15 perc kell és már kínálhatod is a családnak a finomságot! A hozzávalók kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.

Hozzávalók:

1 bögre kefír,
1 bögre reszelt sajt,
1 bögre sonka (szalámi vagy virsli lereszelve),
2 bögre liszt,
0,5 kiskanál só,
0,5 kiskanál cukor,
0,5 kiskanál szódabikarbóna.


Elkészítés:

Tegyük egy tálba a kefirt, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot és a szódabikarbónát, keverjük jól össze. Ezután tegyük bele a reszelt sajtot és a lisztet, gyúrjuk meg a tésztát. Osszuk el az így kapott masszát több darabra, majd nyújtsunk kerek palacsintákat. A sonkát halmozzuk a palacsinták közepére és húzzuk fel a tészta széleit, hogy befedje a tölteléket.
nanoka72, 2017. június 13. kedd, 20:11
Mennyit ér az imádság?
közben megtelt emberekkel. A boltos, hogy valamiképp jól fessen vevői előtt, kikapta az asszony kezéből a papírt és anélkül, hogy elolvasta volna - rádobta a mérlegsúlyok helyére. Persze már bánta, hogy belement a játékba, de azért így kajánkodott: "na lássuk mennyit ér az imája"!? Ezt követően a mérlegtálcára lökött egy sodort újságpapír staniszli lisztet, úgy 30 dekát. A mutató meg se mozdult. A kereskedő csak nézett.
A vevők is kérdőn tekintettek a boltosra. És zavarában rátett egy staniszli cukrot is, meg egy fél vekni kenyeret, aztán húsz deka zsírt, de a mérleg meg se mozdult. Elképedve egyre csak pakolta, már azt se tudta, hogy zavarában, szeretetből vagy dühében, mert közben a vásárlók is figyelték. Próbált kemény lenni, aztán elvörösödött arccal odaszólt az asszonynak:
- Na pakolná már el, végre? Más vevőm is van! - miközben maga is észrevette, hogy nem is tudja miket beszél.
Az asszony röstellve a könnyeit, sebtében elpakolta az élelmet és indulni készült. A
sz719eszter, 2017. június 13. kedd, 12:09
Kefires lepény töltelékkel
Kefires lepény töltelékkel

Hozzávalók a tésztához:

500 ml kefir (mindegy, hogy milyen zsírtartalmú)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
2 evőkanál növényi olaj
50-55 dkg liszt
50 gramm vaj
só (ízlés szerint)

Hozzávalók a töltelékhez (ízlés szerint):

virsli vagy sajt és sonka
párolt gomba
párolt káposzta
burgonyapüré
túró, apróra vágott petrezselyemmel, kaporral stb.

Elkészítése:

A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat.
A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy lágy tésztát nem kapunk. Ha szükségét látjuk, adjunk még hozzá lisztet. Akkor jó, ha a massza kissé a kezünkhöz ragad. Szórjunk a tetejére egy kevés lisztet, fedjük
nanoka72, 2017. június 12. hétfő, 17:08
Viktória 9.levele: Bodzaszörp készítés.Dáma Lovag Erdős Anna
észrevettem!
Édesapám kértem!- Szedjünk bodza virágot,
Sok nyílt belőle, itt, amott!

Apa örült, hogy vele mentem
Szedte a virágot, én a kosárba tettem
Bódító illatától tele volt a ruhám!
Méhecskék zümmögtek, repültek szaporán

No, azért én nem féltem, igyekeztem!
Gyűlt a virág, illatozott körülöttem
Apa szedte a fehér virágot
Tele lett két kosár is, jó munka volt!

A neheze ezután következett!
Nagy hordót apa előkészített
Hordóba cukrot, citromot, vizet rakott
Én segítettem,raktam a sok virágot!
Amit szorgos két kezem csak tudott!

Így aztán végeztünk a jó munkával
Tele volt hajam bodza virággal!
Édesanyám nevette, milyen szép
virág lett belőlem!
Mamám meg csak gyönyörködött bennem!

Örülök, nem sokára lesz egy hordó szörpünk!
Egész télen egészségesek leszünk!
Én mindenre nagyon oda figyeltem
Ha nagy leszek, én is szörpöt készítek,
ha úgy hozza a
lovagdamaerdosanna, 2017. június 11. vasárnap, 19:09
Ilyen a jó kukorica
vissza, mert az takarmánykukorica. Az a jó, ha fehér vagy sárga a csöve.

Főzési tippek

Ha mélyhűtött kukoricát főzünk, a csövet fagyott állapotban tegyük a forró vízbe. Ha a megvásárolt vagy a kertben szedett csöveket nem tudjuk felhasználni, fagyasszuk le.
A kukorica íze sokkal jobb lesz, ha a csőről leszedett csuhélevelekkel kibéleljük a főzőedény belsejét és a csöveket is betakarjuk. Jó ízű lesz a kukoricánk akkor is, ha főzővízébe egy kis zsírt vagy vajat, és egy kevés cukrot keverünk.A kukoricaszemek megőrzik eredeti sárga színűket, ha leszűrés előtt a főzőléhez néhány csepp citromlevet is adunk.
A csuhélevelektől megtisztított kukoricát forró vízbe tegyük fel, és lassú tűzön főzzük. A vizet ne sózzuk, mert a só megkeményíti a szemeket. A kész kukoricát viszont hintsük meg sóval, úgy fogyasszuk.
Csak teljesen friss törésű, zsenge kukoricát érdemes főzni. A fonnyadt levélzetű, sötétsárga kukorica soha nem fő puhára. A kukoricacső akkor friss, ha a
horvathnemagdi, 2017. június 05. hétfő, 21:12
Ötletek a konyhába.
jól zárható, legalább két literes befőttes üvegbe, adjuk hozzá az egész fahéjat, a vanília babot, a kardámom magokat, majd öntsük fel a vodkával. Zárjuk le jól, és hagyjuk állni egy héten keresztül. Minden nap rázogassuk meg legalább egyszer, hogy az ízek jól kioldódjanak a fűszerekből.
Karácsonyi narancsos vodkalikőr
Üvegben kell áztatni legalább egy héten keresztül

Egy hét elteltével szűrjük le a vodkát egy kis edénybe. Egy másik edénybe öntsünk fél liternyi vizet, szórjuk bele a cukrot, majd forraljuk fel. Öntsük a cukorszirupot a fűszeres vodkához, és keverjük jól össze. Tegyünk négy fél literes üvegbe egy-egy darab vaníliát, egész fahéjat, pár szem kardámom magot, és pár darabot a narancshéjból, majd töltsük rá a likőrt. Jól zárjuk le, és pár nap múlva akár meg is kóstolhatjuk. Akár hat hónapig is eltartható.
Felhasználhatjuk vendégváró italként, jéggel szervírozva, fagylaltra csorgatva, vagy akár el is ajándékozhatjuk.



Karácsonykor gyakran
piroska0101, 2017. június 05. hétfő, 14:07
Egy könnyű kevert tészta
szódabikarbóna

1 csipet só

1 citrom reszelt héja

kevés vaj a sütőforma kikenéséhez

A sziruphoz

3 dl víz

20 dkg cukor

3-4 citrom leve és reszelt héja

A szirupot 1 rúd fahéjjal, teáskanálnyi friss citromfűvel vagy kakukkfűvel ízesíthetjük, de bazsalikomot is szívesen használnak, citrom helyett vérnarancsból is készítik.

Elkészítés

A száraz összetevőket - a lisztet, a búzadarát, a szódabikarbónát, a cukrot, a citromhéjat és a sót - egy nagy tálban alaposan keverjük össze. A tojásfehérjéket kevés cukorral verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá sárgájával kikevert joghurtot, végül fokozatosan keverjük hozzá a száraz összetevőket. Lágy masszát kapunk, amit kikent, kilisztezett tepsibe vagy tortaformába öntünk. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsül.

Így készül a szirup

A vizet, a cukrot és a citromlevet felfőzzük (ha fűszereznénk, a fűszerekkel együtt), 3-4
horvathnemagdi, 2017. május 30. kedd, 19:31
Diólevél legyen a barátod!
pálinkák is alkalmasak) úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk. Utána leszűrjük és palackokba töltjük. Szükség szerint egy-egy tele kávéskanállal fogyasztunk belőle.

Ízletes diólikőrhöz jutunk, ha a zöld diót 2-3 szegfűszeggel, 1 fahéjjal, egy kis darab vaníliával és egy fél narancs héjával (bár ezt a mai viaszos, vegyszerezett héjjal nem biztos, hogy javasolnám) ízesítjük. Majd ¼ liter vízben megfőzünk 500 gramm cukrot és ezt lehűtve hozzáöntjük a leszűrt dióesszenciához.

Több helyen lehet olvasni, hogy a diólevélnek hámosító hatása van. Lehetővé teszi a bőrnek, a hámszöveteknek, hogy egészségesen regenerálódjanak, és a szervezet gyorsan él is az alkalommal.

Gyógyászati célból úgy a levelét, mint a dió kopácsát (burkát) érdemes használni, kellő ismeret mellett igen hatásos a belőlük készített teafőzet. A dió levelének egészségmegőrző tényét szintén az ősidők óta ismeri a lakosság. Vélhetően ez a
nanoka72, 2017. május 30. kedd, 18:38
1/764
Képek, videók
Lekváros hókifli
irmus
2017. február 12. vasárnap, 12:00
kajszibarack lekvár.jpg
maroka
2016. augusztus 01. hétfő, 16:17
Kakaós-lekváros palacsint
irmus
2016. április 21. csütörtök, 18:50
Lekváros bukta
irmus
2015. november 12. csütörtök, 05:37
szilvából lekvár
sarkadykati
2015. október 16. péntek, 18:19
Bundás alma - Lekváros pa
irmus
2015. szeptember 20. vasárnap, 12:18
meggy, málna lekvárral
snbela44
2015. február 12. csütörtök, 11:31
lekváros linzer.jpg
zsokica45
2015. február 10. kedd, 18:08
meggy málna lekvárral
sarkadykati
2015. február 09. hétfő, 17:15
Lekváros táska.jpg
margoboszi
2014. december 03. szerda, 09:11
tepertős,lekváros párnács
gaby73
2014. október 08. szerda, 19:47
SZEDER-LEKVÁR.png
1951anna
2014. július 22. kedd, 06:35
amiből lekvárt lehetfőzni
tnemarika
2012. szeptember 28. péntek, 11:49
Címkék
olyan receptet, második helyet, sodort újságpapír, massza kissé, megolvasztott vajat, kukoricaszemek megőrzik, kezünkhöz ragad, sütőforma kikenéséhezA, egész fahéjat, neheze ezután, leszűrt dióesszenciához, burgonyában rejlő, kefirt keverjük, kevés cukrot, szegény emberek, kevés lisztet,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.