Regisztráció  Belépés
2018. július 21. szombat | 29. hét | 202. nap | 15:38 | Dániel, Daniella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szabó Lőrinc
Anyám mesélte

Anyám mesélte, régen, amikor még
együtt ültünk a Templom utca 10
alatt, Balassagyarmaton, az udvar
kertje előtt, hogy valaha, kicsiny
lánykorában, milyen igazak és
egyszerűek voltak az emberek.
- Jó népek voltak - mondta - mindenütt,
ahol éltünk, szívbeli emberek,
segítették egymást, s bennünket is,
amikor Tiszalökről menekűltünk.
Mert menekültünk. Igen... Várj, hogy is volt,
már alig tudom... Ugy volt, hogy megégtünk!
Apánk ispán volt, valami Bekény
Péter ispánja, és keze alatt
béresek voltak és dohányosok,
s aztán megégtünk, a gép is, a cséplő,
az is ott veszett, s mi Miskolcra mentünk
és nagyapád a vasuthoz került,
apád meg később Miskolcról ide.
Legjobban erre, a menekülésre
emlékszem, volt négy szekér bútorunk,
azokra raktak fel, engem s Juliskát
és Jolánkát, párnák s dunyhák közé,
ott szorongtunk, és egy zsákban a kompról
négy
horvathzsoka, 2018. július 21. szombat, 11:12
Pisztácia az egészséges sörkorcsolya
Pisztácia az egészséges sörkorcsolya


A pisztácia nem csupán nagyon finom és tápláló eledel, de bizony az egészségünkre is remek hatással lehet. Az anyagcsere folyamatokat kedvezőbbé teszi, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata csökkenthető fogyasztásával, az egyszeresen telítetlen zsírsavai pedig segítik a vitaminok felszívódását.
Ismerjük meg a pisztáciát!

A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok. Több fajtája között vannak ehetetlen termésű díszfák és csemegének számító gyümölcsöt hozó változatok. Legjobbnak a mediterrán vidékek termését tartják. Lassan növő fa, és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz.

Kis-Ázsiában őshonos, itt Törökországban és Iránban, Ázsiában pedig Indiában és Kínában termesztik leginkább, de a XIX.
vorosrozsa66, 2018. július 14. szombat, 15:29
8 csirkés fogás vacsorára: csupa gyors és egyszerű recept
8 csirkés fogás vacsorára: csupa gyors és egyszerű recept

Rántva, töltve, grillezve: a csirkét rengeteg módon elkészítheted. Könnyű ételeket mutatunk, és mindegyikkel nagy sikerre számíthatsz.

Szárnyát vagy combját? Esetleg mellét? Mindegy, a csirke jó választás minden alkalomra. Változatosan elkészítheted, nem zsíros, könnyen ízesíthető, illenek hozzá a zöldfűszerek, a fokhagyma. Akkor tökéletes a csirke, ha az ízek jól átjárják, belül omlós, kívül pedig ropogós. Attól sem kell tartanod, hogy a hús száraz lesz, csak vess be egy-két praktikát.

Gyorsan és könnyen elkészíthető recepteket válogattunk össze, így ezekkel a kezdők is bátran próbálkozhatnak. Mindegyik bevethető ebédre, vacsorára, sőt akkor is, ha vendégeket vársz.


A ropogósra sült csirkecombot szinte mindenki szereti. Variálhatsz a pácon, vagy akár töltheted is. Ha pedig elöl van a
vorosrozsa66, 2018. július 13. péntek, 17:59
Puha, szaftos csirkemell mustáros-sajtos pácban
Puha, szaftos csirkemell mustáros-sajtos pácban - Fenséges fogás


Hogy ne legyen túl száraz a csirkemell, sütés előtt forgasd meg mustáros-sajtos szószban.

A mustáros-sajtos csirkemellnek mindig sikere van. A pikáns főételt pillanatok alatt összedobod, és hamar meg is sül. Így akkor is bevetheted, ha rohansz, vagy éppen a főzőcskézés helyett inkább pihenni szeretnél.

Akkor is ízletes lesz a hús, ha nincs időd pácolni. Tetszés szerinti körettel kínálhatod. Ha belefér a tepsibe, rakj a csirke mellé krumplit.

Hozzávalók:

4 filézett csirkemell
25 dkg sajt
3 dl tejszín
4 evőkanál mustár
1 citrom

bors

Elkészítés ideje: 45 perc, pácolás: 1 óra

A csirkemellet mosd meg, majd töröld szárazra. A tejszínt keverd össze a mustárral, a reszelt
vorosrozsa66, 2018. július 12. csütörtök, 13:41
A hatalmas álom-óceánban
Írta: Gaálné Lőrinczi Éva



caroline_lord_united_states_masolata.jpgSzürke nap virradt fel. Megnézte az ágy mellett álló szekrénykén az órát, meglepődött, hogy ilyen sokáig aludt. Már nyolc órát mutatott a régi szerkezet. Lassan megmozgatta fájós tagjait, a derekát. Talán fel kellene kelni, de nem akaródzott a hideg szobában kibújni a meleg dunyha alól. Valamikor hajnalban kidobta az ágy, mostanában pedig alig bír ilyen későn kimászni. Igaz, minek is kelne fel korábban? Amióta teljesen egyedül maradt, reggelit sem kell készítenie. Az a kis pirítós gyorsan elkészül a gáztűzhelyre tett lemezen - még meleget is ad -, és a tegnapi teából is van még egy csészére való, az is megmelegszik a régi kávé-kiöntőben.

Aztán eszébe jutott, hogy el kell mennie a boltba, mert a kenyere is elfogyott. Az este minden zsebét kiforgatta, mire a kenyérre és a liter tejre valót összeszedte. Ez neki elég lesz egy hétre, mert csak akkor jön a
suzymama, 2018. július 07. szombat, 09:13
Az aranyozott csirke a menő Amerikában
Amerikában most az aranyozott csirke a menő Egy New York-i étterem 24 karátos aranyporba forgatott csirkeszárnyakat kínál.

Az amerikai The Ainsworth pub egy helyi hírességgel, Jonathan Cheban "Foodgod"-dal - Kim Kardashian legjobb barátjával - karöltve megálmodta az idei év legnagyobb kajaőrületét. Az extravagáns étel úgy készül, hogy a csirkeszárnyakat sós vízben pácolják 12 órán keresztül, majd egy házi fűszerkeverékkel dörzsölik be a húsokat. Végül forró olajban kisütik a szárnyakat, és szemcsékre zúzott, lágy aranyporba forgatják.

Brian Mazza, az étterem tulajdonosa azzal indokolta ezt a fogást, hogy valami igazán különlegeset szerettek volna készíteni, amit soha senki nem csinált azelőtt és semmihez sem
schuro, 2018. június 29. péntek, 22:16
Tallóztam
is népszerűek.

12. Lokum (Török ínyencség)

Lokum vagy más nevén “török ínyencség", egy különböző ízekből és töltelékekből álló, gyakran porcukorral meghintett, többnyire gyümölcsös édesség. Leginkább frissen ajánlott fogyasztani, mert az előre csomagolt variációk a kevés tölteléknek és a sok porcukornak köszönhetően hajlamosak a kiszáradásra.

13. Şiş kebab (Rablóhús)

Tudják, hogy a nyárson sült húst a törökök fedezték fel? A şiş kebab bárányhús, csirke vagy hal nyárson sütve, kenyérrel és joghurttal tálalva. Egyaránt finom joghurtba mártogatva, vagy magában fogyasztva. Puha, ízletes, és finom.

14. Pilav (Piláf)
turkeysforlife.com

A török rizs egytálétel vagy köret is lehet. Nagyon egyszerű, de annál finomabb étel. Krémesen vajas, és még meg is pirítják. A legfinomabb dolog, ami a tányérodra kerülhet! Jól hangzik, ugye? Próbáld ki natúr joghurttal társítva, nagyszerű lesz!

15. Kayısı tatlısı
horvathnemagdi, 2018. június 23. szombat, 10:27
Költségvetés - Varga: a jövő évi büdzsé középpontjában a biztonságos növekedés áll
emeli a kormány - jelentette ki a pénzügyminiszter. A jövő évi költségvetés tervezetében 350 milliárd körül van a tartalékok mértéke - tette hozzá. Jelezte: a világgazdaságban olyan folyamatok zajlanak, amelyek kedvezőtlenül érinthetik Magyarországot is.

Jövőre is marad az egykulcsos, 15 százalékos személyi jövedelemadó, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban - mondta Varga Mihály.

Az elmúlt évek célzott áfacsökkentéseit is megtartja a kormány jövőre, vagyis a tej, tojás, sertés- és csirkehús, hal és egyéb alapvető élelmiszerek továbbra is az 5 százalékos áfakörbe tartoznak majd - ismertette.

Jövőre folytatódik az elmúlt években megszokott adócsökkentés iránya. A kormány azzal számol, hogy a reálkeresetek az idén is jelentősen nőnek, erre tekintettel 2019-ben további 2 százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás alapján. Ezzel 100 milliárd forint marad a vállalkozóknál - hangsúlyozta a
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:52
szikszói csirke
Szikszói csirke (juhtúrós)

Gyűjtési hely: Abaúj - Hernád-völgye
Szikszó

Hozzávalók:
1 kg csirkemell,
20 dkg reszelt sajt,
1 pohár tejföl,
3 gerezd fokhagyma,
só,
bors,
liszt,
tojás,
zsemlemorzsa,
olaj

Elkészítése:
A csirkemelleket letisztítjuk, szeleteljük és kiklopfoljuk, majd mindkét oldalát sózzuk és
borsozzuk.
Az előkészített csirkemelleket lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajba
kirántjuk.
A fokhagymát összetörjük (nem szeleteljük) belekeverjük a tejfölbe és ízlés szerint sózzuk. A
kirántott csirkemelleket egy tepsibe egymás mellé helyezzük, és a tetejére ráöntjük a
fokhagymás tejfölt majd a lereszelt sajttal megszórjuk.
A sütőbe pirosra sütjük és sült burgonyával tálaljuk.
ibolya58, 2018. június 03. vasárnap, 09:19
Zöldségek és gyümölcsök, amelyek segítik a folyadékpótlást
Nem a vízivás az egyetlen módja szervezetünk hidratálásának. Mutatjuk, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek elfogyasztásával napi folyadékszükségletünk egy részét is pótolhatjuk.

Uborka
Az uborka 95 százaléka víz, emellett pedig rendkívül alacsony a kalóriatartalma. Segítségünkre lehet a különböző gyulladások legyőzésében és lassíthatja szervezetünk öregedési folyamatát is.

Sárgarépa
A sárgarépa víztartalma 90 százalék körül van, ráadásul tápanyagokban is igen gazdag: a benne lévő béta-karotin és egyéb antioxidánsok rákellenes hatásúak és a szívünket is erősítik.

Cukkini
A cukkini 95 százaléka víz, magas antioxidánstartalma pedig segít megvédeni sejtjeinket a károsodástól.

Jégsaláta
A jégsalátának is 95 százalékos a víztartalma, ráadásul található benne kálium, mangán, vas, kalcium, magnézium és foszfor is.

Spenót
Bár a spenótban nincs annyi víz, mint a jégsalátában, nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, folsavat,
suzymama, 2018. június 02. szombat, 19:51
Sütőtökös csirkemell salátákkal
HOZZÁVALÓK
60 dkg csirkemell, 30 dkg sütőtök, olaj (olíva), só, 20 dkg sajt (füstölt), gyömbér, 40 dkg salátamix, 8 dkg sütőtök (mag)



A csirkéből szép 4 dekás érméket vágunk, melyeket megsózunk, és így pihenni hagyjuk.

A sütőtököt apró kockákra vágjuk. Magját kikaparjuk. Kevés olívaolajon lepirítjuk. Gyömbért adunk hozzá, és sózzuk. Keverőtálba helyezzük, hozzáadjuk a kevert salátát, és jól összekeverjük.

Egy serpenyőben a tökmagot megpirítjuk, és ezt is a salátához keverjük. Egy másik serpenyőben a csirkét kisütjük.

Az érmék mellé tálaljuk a salátát, és reszelt füstölt sajttal megszórjuk.
suzymama, 2018. május 28. hétfő, 11:44
Csirke ”nem lehet abbahagyni” módra
Csirke "nem lehet abbahagyni" módra

Aki unja a csirke pörkölt-sült-grill-rántott változatait, annak ajánljuk az alábbi receptet. Nem lehet elrontani és megunni, ahogy a neve is utal rá.

Hozzávalók

1 db közepes nagyságú csirke,
5 púpozott evőkanál liszt,
1 púpozott teáskanál pirospaprika,
1-1mokkáskanál majoranna
és őrölt bors,
1 teáskanál só,
2 gerezd fokhagyma,
10 dkg reszelt füstölt sajt,
1 nagyobb fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
4 evőkanál olaj,
1 dkg vaj,
késkegynyi őrölt köménymag.


Elkészítése

A megtisztított csirkét feldaraboljuk. A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott foghagymával összekeverjük. A csirkedarabokat beleforgatjuk, kiolajozott tepsibe egymás mellé rendezzük, majd a megmaradt fűszeres lisztet a tetejére szórjuk. Rákarikázzuk a
vorosrozsa66, 2018. május 25. péntek, 14:24
1/258
Képek, videók
Szabó Lőrinc - Röppenni m
sanci81
2018. április 04. szerda, 18:07
Szabó Lőrinc - Röppenn me
sanci81
2018. április 04. szerda, 18:00
Szabó Lőrinc - Nem érek r
sanci81
2018. április 03. kedd, 18:18
szabó lörinc.png
chillik
2017. november 14. kedd, 15:08
Szabó Lőrinc..jpg
jozsuzsa
2017. szeptember 05. kedd, 10:17
Szabó Lőrinc:November
maria_kadar_148
2017. augusztus 30. szerda, 23:07
Szabó Lőrinc.gif
zsu74
2015. december 14. hétfő, 19:29
Szabó Lőrinc
sanci81
2015. november 02. hétfő, 15:35
10-én IDÉZET Szabó Lörinc
hegyesne
2015. szeptember 10. csütörtök, 06:21
Szabó Lőrinc
lenke1964
2015. április 29. szerda, 09:32
A vasúthoz tartozik ez is
weimannroland
2009. április 11. szombat, 22:16
balassagyarmat1216.jpg
maroka
2017. december 16. szombat, 13:08
Balassagyarmat
irmus
2015. március 02. hétfő, 19:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.