Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 17. péntek | 33. hét | 229. nap | 11:21 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kiskunfélegyházi kolbászos-krumplis tarhonya tepertőbörrel
Hozzávalók: 40 dkg tarhonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 db krumpli, 2 paradicsom, 2 paprika, 20 dkg sózott szalonna, 30 dkg kolbász, 20 dkg tepertőbőr, 4 evőkanál (liba) zsír, só.
A szalonnát hasábokra, majd szeletekre vágva lehetőleg öntöttvas edény aljába tesszük. A füstölt kolbászt a bőrével együtt - hogy ne essen szét főzés közben - 5-6 centis darabokban mellérakjuk. A vöröshagymát csíkokra vágva rászórjuk, 3-4 evőkanál zsírt csepegtetünk rá, és addig pirítjuk, amíg a szalonna zsírjára sül. Apróra vágott burgonyát adunk még hozzá, ezzel is összesütjük.
Beletesszük a tarhonyát. Folyamatosan kevergetve sütjük, amíg a tarhonya is megpirul. Ekkor felengedjük annyi langyos vízzel, ami a tarhonya mennyiségének háromszorosa.
Beledobjuk a tepertőbőröket, az összevágott paradicsomot és paprikát, majd ettől kezdve puhára főzzük. Menet közben megkóstoljuk, és amennyiben szükséges, ízesítjük sóval.
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:08
A káposzta bőrre, hajra és egészségre gyakorolt hatása
A káposzta bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása

Ez a kerek és sokleveles növény a Földközi-tenger északi részéről és Kis-Ázsiából származik. Egész évben beszerezhető a boltokban.

Káposztafajták:

Számos káposztafajtából lehet választani, amelyek fogyaszthatóak nyersen vagy megfőzve. A káposzta íze, a fajtától függően, lehet sósabb vagy édesebb. Ezenkívül a káposzta gazdag vitaminokban, vasban és káliumban.

A káposzta a Brassica nemzetségébe tartozik, csak úgy, mint a brokkoli, kelbimbó és a karfiol.

1. Zöld káposzta:

Ez a leggyakrabban használt fajta. Sima levei szorosan simulnak egymáshoz, ezért a káposzta egy kerek labdára hasonlít. Néha fehér káposztának is nevezik, és kisebb méretben is megvásárolható.

2. Vörös káposzta:

Ez a fajta sűrűbb, mint a zöld káposzta, és kissé csípősebb ízű. A zöld fajtánál sokkal táplálóbb.

3. Kelkáposzta:

Ennek a nagyobb, kerek káposztának lazább,
skorpiolilike, 2018. augusztus 08. szerda, 13:07
Konyhai kisokos
Konyhai kisokos

Tortasütésnél mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik.
Ha a beigli megreped, nem lehet szépen szeletelni. Ezért célszerű a tölteléket hidegen kenni a tésztára. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága, és ne legyen se túl sűrű, se túl híg.

Szép "márványos" lesz a beigli teteje, ha a rudakat tojással bekenjük. Fél óráig tartsuk meleg helyen, kenjük be ismét, majd hideg helyen hagyjuk, hogy a tojás megszáradjon. Mérsékelten meleg sütőben süssük.

A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el a felhasználásig.

A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héj felpuhul, s könnyen kinyomkodhatók a mandulák.

Ha a süteménybe vagy krémbe tojáshabot is kell keverni, azt mindig óvatosan,
skorpiolilike, 2018. július 31. kedd, 14:15
Kovászos uborka kenyér nélkül (glutén mentes)
Sokkal finomabb, és ami lényeg, ropogós marad, nem puhul be, és lezárva hónapokig is eláll. A krumplival készülő kovászos uborkát gluténérzékenyek is ehetik.

Hozzávalók a kenyér nélküli kovászos uborkához (5 literes üveghez):
kb. 3,5-4 kg uborka
kb. 2,5 l víz
literenként 1 ek só
1 tk (tartósítószer mentes) ételízesítő
pár szem bors
3-4 gerezd fokhagyma
1 nagy burgonya
1 marék friss kapor

Az uborkákat alaposan átmossuk, egy kis kefével, vagy szivacs dörzsi részével eltávolítjuk a szúrós részeit.

Az uborkákat a virágos végüknél (nem a száras végüknél) bevágjuk kereszt irányban elég mélyen.

Majd elkezdjük jó szorosan beletenni őket az alaposan kimosott üvegbe.

A vizet felforraljuk a sóval, az ételízesítővel, a borssal.

Az uborkák tetejére tegyünk pár félbe vágott fokhagyma gerezdet.

Legfelülre tegyük a negyedbe vágott burgonyát, és a friss kaprot is.

Ekkor
bkisseva, 2018. május 30. szerda, 09:12
Kaporral az egészségünkért
Markáns íze és illata miatt megosztja az embereket, pedig a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak, és hogyan tudjuk használni a konyhánkban.

A zellerfélék családjába tartozó kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták: a Földközi-tenger környékén általánosan bevált gyógyszer volt afejfájás és a gyomorpanaszok enyhítésére. Feltételezések szerint innen, a Földközi-tenger mellől, valamint Nyugat-Ázsiából származik a növény, amely a középkortól kezdve hódította meg Európát is, és vált a magyar konyha egyik közkedvelt fűszernövényévé.


Kaporral az egészségünkért
A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen
suzymama, 2018. május 24. csütörtök, 15:47
Kapor, az elfeledett csodaszer
Kapor, az elfeledett csodaszer


Markáns íze és illata miatt megosztja az embereket, pedig a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak, és hogyan tudjuk használni a konyhánkban.

A zellerfélék családjába tartozó kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták: a Földközi-tenger környékén általánosan bevált gyógyszer volt afejfájásés a gyomorpanaszok enyhítésére. Feltételezések szerint innen, a Földközi-tenger mellől, valamint Nyugat-Ázsiából származik a növény, amely a középkortól kezdve hódította meg Európát is, és vált a magyar konyha egyik közkedvelt fűszernövényévé.
Kaporral az egészségünkért

A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól
irmus, 2018. május 22. kedd, 08:38
A gyógynövények koronázatlan királya
Az orvosi lestyán, latin nevén Levisticum officinale, az ernyős virágzatúak családjába tartozó, hatalmas évelő növény, amely néhány év alatt akár 2 méter magasra is képes megnőni. A nedvesebb, jó áteresztő képességű talajt kedveli; napon és félárnyékban egyaránt jól érzi magát. Üreges szárának, valamint húsos gyökértörzsének mérete egyenes arányban áll a talaj nedvességtartalmával.

A gyógynövénykertek hagyományos “patrónusa" eredetileg a kontinentális Európából származik, ám mivel - akár magjai, akár szerteágazó gyökértörzse segítségével - rendkívül könnyen szaporodik, a tengerentúli Észak-Amerikában is meghonosodott.

Görcsoldó, emésztésjavító

Korábban elválaszthatatlanul hozzá tartozott a kolostorokat övező kertekhez, ahol a barátok zöldségként, fűszerként és gyógynövényként termesztették. Angyalgyökérrel kombinálva édes likőrök és erősítő italok készítéséhez is felhasználták. Rendkívül aromatikus növény, hiszen mind a leveleiben, mind a
suzymama, 2018. május 08. kedd, 10:28
Tallóztam
Már évek óta nem vettem bolti kenyeret: így sütöm burgonyával, fillérekből!

Te kóstoltad már az erdélyi hagyomány alapján, burgonyával készült kenyeret? Ha még nem, akkor most saját magad is elkészítheted az alábbi recept segítségével!

Hozzávalók:

1/2 kg burgonya
550 g liszt
150 ml forralt víz
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
1 tasak száraz élesztő

Elkészítés:

Mossuk meg a burgonyát, forraljunk fel vizet egy kis sóval, ha felforrt beletesszük a krumplit. Keverjük össze a száraz élesztőt a cukorral, és 4 evőkanál krumplis vizet, és 1 evőkanál lisztet, majd hagyjuk a keveréket állni.

Hámozzuk meg a burgonyát, és pürésítjük. Keverjük össze a tört krumplit liszttel, majd jól dolgozzuk össze.Keverjük bele a sót, és kezdjük el gyúrni a tésztát.

Dagasztáskor adjunk hozzá 2 evőkanál olajat. Miután állapodik a tésztánk, gyúrjuk át egy munkalapon 10 percen keresztül.
horvathnemagdi, 2018. április 25. szerda, 06:06
A 6 legjobb szaftos csirkecomb recept serpenyőben készítve
serpenyőben készítve

Olyan egyszerűek, hogy a főzésben nem jártasak is hozzáfoghatnak, ráadásul szinte mindenki szereti. Csak egy jó serpenyő kell, meg persze sok-sok csirkecomb, és már sülhet is az omlós ebéd.


Serpenyős csirkecombok

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 2 zöld-paprika (vagy 10 dkg konzervlecsó), 80 dkg burgonya, só, 1 kanál pirospaprika.

A combokat megsózzuk, lisztbe mártjuk, és az olajban átsütjük, majd, kivesszük. A visszamaradt zsiradékban apróra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a tört fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és annyi vízzel engedjük fel, hogy a visszatett csirkecombokat ellepje. Megsózzuk, felforraljuk, és beletesszük a hasábokra vágott burgonyát. Fedővel letakarva pároljuk, amikor a burgonya puhulni kezd, hozzáadjuk az összevágott zöldpaprikát meg paradicsomot (vagy a
vorosrozsa66, 2018. április 20. péntek, 11:27
Muszaka
MUSZAKA

A műszaka vagy rakott padlizsán a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. A régión kívül a legismertebb a görög változat.
A legtöbb változat alapja a pirított padlizsán és a paradicsom, amit általában darált hús egészít ki. A görög változatban hús és padlizsán alkotta rétegek szerepelnek, melyeket fehérmártás/besamelmártással borítanak, majd megsütnek. Kerülhet bele burgonya és cukkini is.
A modern görög változatot vélhetőleg Celemendész (Τσελεμεντές ;) alkotta meg az 1920-as években. Három rétegből áll: az alsóban pirított padlizsánszeletek vannak; a középsőt darált marhahús alkotja, vöröshagymával, fokhagymával, szeletelt paradicsommal megfőzve, fahéjjal, szegfűborssal és fekete borssal fűszerezve; tetején besamelmártás vagy tejsodó. Az összeállított muszakát addig sütik, míg a teteje megbarnul. Általában langyosan tálalják.
Az alaprecept számos változata létezik, néha a
evavicus, 2018. április 19. csütörtök, 12:58
Nagymamák fortélyai ami hasznunkra válhat!
Nem az én fortélyom:-)) csak szeretném veletek megosztani ezt a pár ötletet amit a napokban olvastam egy 2002.receptes újságban! Jó ha ilyeneket tudunk bármikor szükségünk lehet rá!
¤¤¤¤
-Ha kristálycukrot két ruha közé teszed, és langyos vasalóval néhányszor átsimítod, porcukor lesz belőle.
- Tedd a narancsot felvágás előtt forró vízbe, édesebb lesz.
-A friss, meleg kenyeret könnyedén felvághatod, ha a kést előtte forró vízbe mártottad.
-Ha megégetted magad, hintsd be az égést liszttel, vagy kend be olajjal, és tartsd meleg fölé.
-A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe teszed, amelyhez egy kanál ecetet is adtál.
-Ha a tej kifut, önts kevés ecetet a tűzhelyre, az elveszi a kellemetlen szagot.
-A sajtot diódarálóval is megreszelheted, így a keményebb darabok sem mennek veszendőbe.
-Ha több tojás kell a tésztába, mint amennyid van, egyet mindig helyettesíthetsz egy kanál
reifregina, 2018. április 17. kedd, 22:49
1/121
Képek, videók
kolbászos reggeli1214.jpg
maroka
2017. december 14. csütörtök, 10:31
img_2940kolbászos pogi.JP
snbela44
2017. június 15. csütörtök, 16:40
Kolbászos rántotta
irmus
2015. november 10. kedd, 16:39
Kolbászos lecsó,tarhonyáv
soosistvan
2015. november 04. szerda, 21:01
szalonnás kolbászos ránto
erika333
2015. szeptember 10. csütörtök, 20:03
kolbászos-lecsó2.jpg.g if
erika333
2015. szeptember 10. csütörtök, 19:37
kolbaszos-szalonnas-ko sto
erika333
2015. szeptember 10. csütörtök, 19:37
Kaposztas_kolbaszos_no ked
erika333
2015. szeptember 10. csütörtök, 18:56
Hagymás-kolbászos-ránt ott
erika333
2015. szeptember 10. csütörtök, 18:56
kolbászos karácsonyfa.png
margoboszi
2014. január 08. szerda, 19:44
kolbászos.jpg
maroka
2013. december 23. hétfő, 18:04
150211 Kiskunfélegyháza
brumteso
2017. március 22. szerda, 14:25
Móra Kiskunfélegyházán
tombika
2016. június 01. szerda, 16:51
kiskunfélegyháza petőfi s
lacipecsenye
2012. szeptember 15. szombat, 13:45
kiskunfélegyháza tanácshá
lacipecsenye
2012. január 01. vasárnap, 10:25
Címkék
barna héjától, tört fokhagymát, középsőt darált, gyógynövénykertek hagyományos, zöld káposzta, süteménybe vagy, tojás megszáradjon, görög változat, vizet felforraljuk, kellemetlen szagot, keményebb darabok, orvosi lestyán, visszatett csirkecombokat, gyomorpanaszok enyhítésére, zellerfélék családjába, összeállított muszakát,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.