Regisztráció  Belépés
2018. május 26. szombat | 21. hét | 146. nap | 08:24 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kaporral az egészségünkért
Markáns íze és illata miatt megosztja az embereket, pedig a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak, és hogyan tudjuk használni a konyhánkban.

A zellerfélék családjába tartozó kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták: a Földközi-tenger környékén általánosan bevált gyógyszer volt afejfájás és a gyomorpanaszok enyhítésére. Feltételezések szerint innen, a Földközi-tenger mellől, valamint Nyugat-Ázsiából származik a növény, amely a középkortól kezdve hódította meg Európát is, és vált a magyar konyha egyik közkedvelt fűszernövényévé.


Kaporral az egészségünkért
A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen
suzymama, 2018. május 24. csütörtök, 15:47
Kapor, az elfeledett csodaszer
Kapor, az elfeledett csodaszer


Markáns íze és illata miatt megosztja az embereket, pedig a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak, és hogyan tudjuk használni a konyhánkban.

A zellerfélék családjába tartozó kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták: a Földközi-tenger környékén általánosan bevált gyógyszer volt afejfájásés a gyomorpanaszok enyhítésére. Feltételezések szerint innen, a Földközi-tenger mellől, valamint Nyugat-Ázsiából származik a növény, amely a középkortól kezdve hódította meg Európát is, és vált a magyar konyha egyik közkedvelt fűszernövényévé.
Kaporral az egészségünkért

A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól
irmus, 2018. május 22. kedd, 08:38
A gyógynövények koronázatlan királya
Az orvosi lestyán, latin nevén Levisticum officinale, az ernyős virágzatúak családjába tartozó, hatalmas évelő növény, amely néhány év alatt akár 2 méter magasra is képes megnőni. A nedvesebb, jó áteresztő képességű talajt kedveli; napon és félárnyékban egyaránt jól érzi magát. Üreges szárának, valamint húsos gyökértörzsének mérete egyenes arányban áll a talaj nedvességtartalmával.

A gyógynövénykertek hagyományos “patrónusa" eredetileg a kontinentális Európából származik, ám mivel - akár magjai, akár szerteágazó gyökértörzse segítségével - rendkívül könnyen szaporodik, a tengerentúli Észak-Amerikában is meghonosodott.

Görcsoldó, emésztésjavító

Korábban elválaszthatatlanul hozzá tartozott a kolostorokat övező kertekhez, ahol a barátok zöldségként, fűszerként és gyógynövényként termesztették. Angyalgyökérrel kombinálva édes likőrök és erősítő italok készítéséhez is felhasználták. Rendkívül aromatikus növény, hiszen mind a leveleiben, mind a
suzymama, 2018. május 08. kedd, 10:28
Tallóztam
Már évek óta nem vettem bolti kenyeret: így sütöm burgonyával, fillérekből!

Te kóstoltad már az erdélyi hagyomány alapján, burgonyával készült kenyeret? Ha még nem, akkor most saját magad is elkészítheted az alábbi recept segítségével!

Hozzávalók:

1/2 kg burgonya
550 g liszt
150 ml forralt víz
2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
1 tasak száraz élesztő

Elkészítés:

Mossuk meg a burgonyát, forraljunk fel vizet egy kis sóval, ha felforrt beletesszük a krumplit. Keverjük össze a száraz élesztőt a cukorral, és 4 evőkanál krumplis vizet, és 1 evőkanál lisztet, majd hagyjuk a keveréket állni.

Hámozzuk meg a burgonyát, és pürésítjük. Keverjük össze a tört krumplit liszttel, majd jól dolgozzuk össze.Keverjük bele a sót, és kezdjük el gyúrni a tésztát.

Dagasztáskor adjunk hozzá 2 evőkanál olajat. Miután állapodik a tésztánk, gyúrjuk át egy munkalapon 10 percen keresztül.
horvathnemagdi, 2018. április 25. szerda, 06:06
A 6 legjobb szaftos csirkecomb recept serpenyőben készítve
serpenyőben készítve

Olyan egyszerűek, hogy a főzésben nem jártasak is hozzáfoghatnak, ráadásul szinte mindenki szereti. Csak egy jó serpenyő kell, meg persze sok-sok csirkecomb, és már sülhet is az omlós ebéd.


Serpenyős csirkecombok

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 2 zöld-paprika (vagy 10 dkg konzervlecsó), 80 dkg burgonya, só, 1 kanál pirospaprika.

A combokat megsózzuk, lisztbe mártjuk, és az olajban átsütjük, majd, kivesszük. A visszamaradt zsiradékban apróra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a tört fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és annyi vízzel engedjük fel, hogy a visszatett csirkecombokat ellepje. Megsózzuk, felforraljuk, és beletesszük a hasábokra vágott burgonyát. Fedővel letakarva pároljuk, amikor a burgonya puhulni kezd, hozzáadjuk az összevágott zöldpaprikát meg paradicsomot (vagy a
vorosrozsa66, 2018. április 20. péntek, 11:27
Muszaka
MUSZAKA

A műszaka vagy rakott padlizsán a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. A régión kívül a legismertebb a görög változat.
A legtöbb változat alapja a pirított padlizsán és a paradicsom, amit általában darált hús egészít ki. A görög változatban hús és padlizsán alkotta rétegek szerepelnek, melyeket fehérmártás/besamelmártással borítanak, majd megsütnek. Kerülhet bele burgonya és cukkini is.
A modern görög változatot vélhetőleg Celemendész (Τσελεμεντές ;) alkotta meg az 1920-as években. Három rétegből áll: az alsóban pirított padlizsánszeletek vannak; a középsőt darált marhahús alkotja, vöröshagymával, fokhagymával, szeletelt paradicsommal megfőzve, fahéjjal, szegfűborssal és fekete borssal fűszerezve; tetején besamelmártás vagy tejsodó. Az összeállított muszakát addig sütik, míg a teteje megbarnul. Általában langyosan tálalják.
Az alaprecept számos változata létezik, néha a
evavicus, 2018. április 19. csütörtök, 12:58
Nagymamák fortélyai ami hasznunkra válhat!
Nem az én fortélyom:-)) csak szeretném veletek megosztani ezt a pár ötletet amit a napokban olvastam egy 2002.receptes újságban! Jó ha ilyeneket tudunk bármikor szükségünk lehet rá!
¤¤¤¤
-Ha kristálycukrot két ruha közé teszed, és langyos vasalóval néhányszor átsimítod, porcukor lesz belőle.
- Tedd a narancsot felvágás előtt forró vízbe, édesebb lesz.
-A friss, meleg kenyeret könnyedén felvághatod, ha a kést előtte forró vízbe mártottad.
-Ha megégetted magad, hintsd be az égést liszttel, vagy kend be olajjal, és tartsd meleg fölé.
-A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe teszed, amelyhez egy kanál ecetet is adtál.
-Ha a tej kifut, önts kevés ecetet a tűzhelyre, az elveszi a kellemetlen szagot.
-A sajtot diódarálóval is megreszelheted, így a keményebb darabok sem mennek veszendőbe.
-Ha több tojás kell a tésztába, mint amennyid van, egyet mindig helyettesíthetsz egy kanál
reifregina, 2018. április 17. kedd, 22:49
Fortélyok, ötletek
lereszelni, ha előzőleg a mélyhűtőben megfagyasztjuk.
Ha a húsvágó deszka alá teszünk egy konyharuhát, a hús klopfolásakor keletkező zaj jelentősen lecsökken.
A szárazkolbász héja könnyen lehúzható, ha a kolbászt vízbe mártjuk, és néhány percnyi várakozás után kezdjük csak a héj lehúzását.
Ha a sült hús odaégett, tegyünk a levébe néhány karika meghámozott nyers burgonyát az elveszi a kozmás ízt.
Ha a vöröshagyma nagyon erős, felvágásig tartsuk hideg vízben.
A héjában főtt burgonya könnyen meghámozható, ha hideg vízzel leöblítve azonnal megkezdjük tisztítását.
Ha a burgonyák nem egyformák, puhulási idejük sem egyforma. Ezen könnyen segíthetünk, ha a nagyobbakat villával vagy tűvel néhány helyen megszurkáljuk.
Ha a karfiol már nem friss és foltos, kevés tejet öntsünk a főzővizébe, attól kifehéredik.
Ha fedő nélkül főzzük a karfiolt, puffasztó gázai elillannak a levegőbe.
A lereszelt citromhéj cukorral összekeverve a hűtőszekrényben sokáig eláll, ugyanígy a
reifregina, 2018. április 17. kedd, 21:25
Sült csirkecomb Budapest raguval
HOZZÁVALÓK
1,5 kg csirkecomb,
1 dkg zsír,
10 dkg füstölt szalonna,
20 dkg csirkemáj,
20 dkg gomba,
2 fej vöröshagyma,
2 db paprika,
2 db paradicsom,
10 dkg zöldborsó (fagyasztott,olvasztott),
1 csokor petrezselyem,
2 kg burgonya,
só,
fűszerpaprika




A raguval kezdjük, hiszen ezt az ételt a pörköltfélékhez soroltam. Kevés zsiradékot hevítünk, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk. Félrehúzva feloldjuk benne a fűszerpaprikát. Kevés vizet adunk hozzá, majd hozzáadjuk a csirkecombok csontjait, megsózzuk és borsozzuk. 30 percig főzzük.

Ezután a csontokat kivesszük, és az alapot szitán áttörjük. Beletesszük a fagyasztott zöldborsót, készíthetjük frissből is, akkor viszont a borsót főzzük meg előre.

Kipirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, a gombát, a májat és a paradicsomot. Rövid pirítás, majd hozzáadjuk a pörkölt levét és összeforraljuk. A
suzymama, 2018. április 05. csütörtök, 21:29
Szegfűbors és szerecsendió: természetes fájdalomcsillapítók
A szegfűborsban és a szerecsendióban olyan hatóanyagokat találhatunk, melyek segítségével megőrizhetjük az egészségünket és csökkenthetjük súlyos, krónikus betegségek kockázatát is.

A szegfűbors és a szerecsendió két nagyon népszerű fűszer, de nemcsak kellemes, intenzív ízük miatt érdemes rendszeresen fogyasztani ezeket.

Szerecsendió: a jókedv fűszere
A szerecsendió egy trópusi örökzöld magja, melyet a legtöbbször reszelve, őrölve teszünk az ételeinkbe. Egészen kevés is elegendő belőle, hogy kellemes, édeskés aromáját élvezhessük, például burgonyás ételekben, krémlevesekben vagy ünnepi süteményekben, mézeskalácsban. A szerecsendió mikrotápanyagokban - így többek között magnéziumban, rézben, vasban, káliumban, mangánban ésB-vitaminokban - gazdag, értékes hatóanyagai pedig gyulladáscsökkentő, görcsoldó, antioxidáns és hangulatjavító tulajdonságokkal is rendelkeznek.


A myristicin és az elemicin, a szerecsendióban található két vegyület például
suzymama, 2018. április 03. kedd, 14:13
borgonya
Termesszünk sikeresen burgonyát

Ne bízzuk a véletlenre, csökkentsük a kockázatot!

A burgonya termesztés ott kezdődik, hogy jól választjuk meg a területet, ahova vetni szeretnénk. Könnyen melegedő, morzsás, laza szerkezetű talajt szeret.

A fajta választáshoz több tényezőt is figyelembe kell venni. Ellenálló legyen a vírusos és gombás betegségeknek, Fitoftóra, alternária és fuzáriumos rothadásnak. Pl: Katica, Démon, White Lady, Góliát, Hópehely.

Ahhoz, hogy igazi korai burgonyát fogyaszthassunk, kb. 10 hét a minimum, amire szükségünk van - feltétel, hogy előcsírázottak legyenek a gumók. Ültetéstől számítva gyakorlatilag 2 -2 és fél hónap után már a saját újkrumplinkat tálalhatjuk fel, ez időben május vége, június eleje. Ha jó időben ütemeztünk, akkor egy másodvetésre is van még lehetőségünk, így augusztus végén, szeptember elején ismét fogyaszthatjuk.

Újkrumpli,
faciendum, 2018. március 25. vasárnap, 20:50
Tallóztam
nyújtózkodjon felfelé. Négyszer ismételje meg a gyakorlatot. Élénkíti a vérkeringést, elűzi a fáradtságot és segít ellazulni.

Mielőtt az asztalhoz ül...

Az indiánok szerint minden, amit megeszünk, a föld ajándéka, így egészséges ételekkel a Földelemet erősíthetjük magunkban. Nemcsak az a fontos, mit veszünk magunkhoz, hanem az is, hogyan!

Helyes kombináció:
Egyes élelmiszereket nem szabad együtt fogyasztani: Ilyeneket például:

1. a keményítőtartalmú ételek (burgonya, rizs, tészták) hússal, gyümölccsel, sajttal és édességgel. Legjobb, ha zöldségekkel fogyasztjuk.

2. Húst vagy halat tejtermékekkel, édességgel vagy gyümölcsökkel.
Ezeket is inkább zöldséggel egye!

3.Citrusfélék tejtermékekkel.
Alapanyagok: Törekedjen arra, hogy hazai származású zöldségeket és gyümölcsöket egyen!

Csökkentse a hús-, az alkohol - és az édességfogyasztást, ezek ugyanis savat képeznek! Ideális esetben az általunk elfogyasztott ételek 80%-ának
horvathnemagdi, 2018. március 17. szombat, 10:56
1/121
Képek, videók
egészségünket
walcsy
2010. március 22. hétfő, 18:35
A legsokoldalúbb állat .j
szakcsi56
2011. augusztus 16. kedd, 15:45
a legsokoldalubb állat.jp
nagyiful
2010. szeptember 29. szerda, 20:10
a legsokoldalubb allat.jp
cipello
2010. április 19. hétfő, 12:03
A klíviák családjába tart
gergoful
2012. november 17. szombat, 14:48
Már+az+ókori+Indiában+ is+
zskadi
2018. február 17. szombat, 01:15
ókori római hölgy.png
chillik
2017. október 20. péntek, 16:04
Az ókori Egyiptom
felfedezo2
2015. június 04. csütörtök, 12:57
Boszra-ókori kőszínház.jp
pacsakute
2015. április 14. kedd, 21:36
Ókori mécsestartó.jpg
haloember
2014. február 01. szombat, 10:50
timgad-6 ókori romváros.
06mohild
2013. november 20. szerda, 07:23
Timgad-17 ókori romváros,
06mohild
2013. november 20. szerda, 07:20
Timgad-1 Ókori romváros,
06mohild
2013. november 20. szerda, 07:20
Az ókori dodekaéderek.jpg
basikele
2013. június 15. szombat, 01:04
knósszosz ókori romok
lacipecsenye
2012. december 29. szombat, 10:50
Címkék
jókedv fűszere, gyomorpanaszok enyhítésére, narancsot felvágás, húsvágó deszka, vöröshagyma nagyon, trópusi örökzöld, teteje megbarnul, fajta választáshoz, tört krumplit, mélyhűtőben megfagyasztjuk, fagyasztott zöldborsót, magyar konyha, műszaka vagy, tört fokhagymát, zellerfélék családjába, modern görög,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.