Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 16. csütörtök | 33. hét | 228. nap | 12:16 | Ábrahám
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szkripal-ügy - Brit lap: London két orosz gyanúsított kiadatásának kezdeményezését tervezi
A brit napilap kormányzati és biztonsági forrásokra hivatkozva internetes felületén arról írt, hogy az ügyészség már összeállította a kiadatáshoz szükséges dokumentációt, befejezte a munkát és kész benyújtani a kérvényt.

A The Guardian szerint a rendkívül aprólékos nyomozás hónapokig tartott, a rendőrség és a titkosszolgálatok több száz tagja vett részt benne. Végül sikerült két orosz állampolgárra szűkíteniük a gyanúsítottak körét és nyomon követniük mozgásukat az Egyesült Királyságba való belépésüktől az ország elhagyásáig.

A kiadatás kérvényezése várhatóan tovább növeli majd a feszültséget Nagy-Britannia és Oroszország kapcsolatában, amely a hidegháború óta nem látott mélységben van Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori (GRU) egykori ezredese és a brit hírszerzés (MI6) egykori ügynöke és lánya, a 33 éves Julija március eleji megmérgezése óta. A két másik áldozat, Charlie Rowley és Dawn Sturgess június végén szenvedett mérgezést ugyancsak - a Szovjetunió által kifejlesztett
velemenyezd, 2018. augusztus 06. hétfő, 20:31
Az álhírek demokráciára gyakorolt veszélyeire figyelmeztetnek brit politikusok
született. A londoni székhelyű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó céget az a vád érte, hogy politikai megrendeléseket teljesítve közösségi portálok, főként a Facebook felhasználóinak adataival élt vissza, többek között az európai uniós tagságról tartott 2016-os brit népszavazás és az ugyanabban az évben rendezett amerikai elnökválasztás során.

A brit parlamenti bizottság a választások manipulálásának lehetőségeiről és arról is tájékozódva állította össze jelentését, hogy az orosz titkosszolgálatok miként befolyásolták a szavazásokat a Facebookon futtatott hirdetésekkel.

Damian Collins szerint a népszerű közösségi portál nem tudott arról, mi folyik a felületein. "Épp ezért érezzük úgy, hogy veszélyt jelent a demokráciánkra" - mondta az álhírek terjedéséről.

"Ha ezek az eszközök annyira erőteljesek, hogy egyetlen gombnyomással világszerte milliókat érnek el velük, ha hatékonyan tudják használni őket a hamis információk terjesztésében anélkül, hogy bárhol is szerepelne a forrás, akkor
velemenyezd, 2018. július 30. hétfő, 10:51
Szijjártó Péter Londonban: Magyarország érdekeit a sikeres Brexit-megállapodás szolgálná
Nagy-Britanniával folytatott biztonsági együttműködés fennmaradásának, tekintettel arra, hogy az EU nagyon komoly biztonsági típusú kihívások előtt áll, és ebben Nagy-Britannia hírszerzési-védelmi kapacitása nem hagyható figyelmen kívül. "Európa nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ezeket a kapacitásokat ne használja" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Kijelentette: éppen ezért Magyarország azt szorgalmazza, hogy a Brexit-tárgyalások befejezése után is fennmaradjon a lehető legszorosabb védelmi és titkosszolgálati együttműködés Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

Hangsúlyozta: a közös biztonsági és védelmi politika ernyője alatt zajló 15 külföldi EU-misszió közül Nagy-Britannia 12-ben közvetlenül részes, és ha London ezekből kivonul, akkor ezek a missziók vagy megszűnnek, vagy csak végzetes mértékben csökkentett kapacitással folytatódhatnának.

Szijjártó Péter kiemelte: a britek több olyan nemzetközi misszióban is szerepet vállalnak, amelyek Magyarország számára is fontosak. Ezek közé
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 14:51
Szkripal-ügy - A cseh szenátus bizottsága szerint Zeman a Novicsok-ügyben nem mondott igazat
A bizottság ülése után kiadott közlemény szerint a katonai és a civil titkosszolgálatok vizsgálatai egyaránt azt az eredményt hozták, hogy ezt az anyagot Csehországban nem állították elő, és nem is tárolták. Zeman ugyanakkor a titkosszolgálati jelentések más megállapításainak nyilvánosságra hozatalával veszélyeztette az ország biztonságát - vélekedik a szenátusi bizottság.

"Úgy, ahogy azt az elnök elmagyarázta, az nem felelt meg a valóságnak, mert azok az információk (titkosszolgálatoké) kissé mást állítottak" - mondta Frantisek Bublan, a bizottság elnöke újságíróknak. A civil és a katonai titkosszolgálatok jelentései megegyeztek, "és nem volt köztük különbség, ahogy azt az államfő állította" - mondta Bublan.

Nagy-Britannia Oroszországot tette felelőssé a volt kettős ügynök megmérgezéséért, amit Moszkva visszautasított.

Oroszország március közepén Csehországot is azon országok közé sorolta, ahonnan a Szergej Szkripal és lánya elleni merénylethez használt idegméreg származhatott. Milos
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 17:42
Szkripal-ügy - NYT: Szkripal európai titkosszolgálatokat láthatott el információval megmérgezése előtt
tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, hogy a britek állításával ellentétben Szkripal nem élt visszavonultan az angliai Salisburyben, hanem bejárta Európát, hogy tájékoztassa az orosz kémek tevékenységéről az érintett országok hírszerzését. Jövedelemkiegészítésként szolgáló útjairól minden bizonnyal a brit hatóságok is tudtak, sőt, segítséget is nyújthattak hozzá - írta az amerikai napilap.

A NYT szerint Szkripal minden bizonnyal többször járt Csehországban, hogy információkkal lássa el a helyi titkosszolgálatot, és 2016-ban Észtországot is felkereste.

Vasárnap a Respekt című cseh hetilap is megírta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy Szrkipal 2012-ben titokban Prágában járt és találkozott a cseh titkosszolgálatok képviselőivel.A Respekt úgy értesült, hogy Szkripalnak, akit a brit MI6 brit külső hírszerzés 1995-ben szervezett be, jóval jelentősebb pozíciója volt az orosz titkosszolgálatokban, mint ahogy ezt eddig gondolták. A GRU orosz katonai hírszerzés személyzeti osztályának egykori
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 11:44
Szkripal-ügy - Szkripal korábban titokban találkozott a cseh titkosszolgálatok képviselőivel
A tekintélyes jobboldali újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Szkripal a cseh titkosszolgálatok képviselőivel legalább egy alkalommal Nagy-Britanniában is találkozott. A Respekt forrásai mindezek ellenére nem gondolják, hogy Szergej Szkripal prágai látogatása összefüggésben lenne az ellene elkövetett merénylettel.

A Respekt úgy értesült, hogy Szergej Szkripalnak, akit a brit MI6 brit külső hírszerzés 1995-ben szervezett be, jóval jelentősebb pozíciója volt az orosz titkosszolgálatokban, mint ahogy ezt eddig gondolták. Szkripal a múlt század 90-es éveinek elején az orosz GRU katonai hírszerzés személyzeti osztályának vezetője volt, így kitűnő áttekintéssel rendelkezett az orosz hírszerző hálózatról Európában és számos esetben az ügynökök konkrét identitását is ismerte - írja a cseh hetilap.

Miután egy ügynökcsere következtében Szkripal letelepedett Nagy-Britanniában, segített az MI6-nak az orosz hírszerzői hálózat felgöngyölítésében.

"Ennek érdekében a britek
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 11:43
Szkripal-ügy - Cseh védelmi minisztérium: csak mikroszkopikus mennyiségben állítottal elő Novicsokot az országb
esti kijelentését, és egybehangzóan azt állították, hogy az államfő kiszolgálja Moszkvát és súlyosan árt Csehországnak, illetve nyugati szövetségeseinek. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom elnökei viszont kiálltak az államfő mellett.

Andrej Babis ügyvezető államfő, az ANO mozgalom elnöke, aki korábban a Szkripal-ügyben élesen bírálta Moszkvát, Zeman kijelentését nem kommentálta. Ugyanakkor értetlenségét fejezte ki afelett, hogy a titkosszolgálatok véleménye a Csehországban laboratóriumban előállított és tesztelt vegyi mérgező anyagról eltér egymástól.

A Cseh Kalózpárt közölte: kezdeményezni fogja, hogy a parlament illetékes bizottsága hallgassa meg az ügyben a katonai és a civil titkosszolgálatok képviselőit.Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt idén március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 21:03
Szkripal-ügy - Oroszország kiutasított 23 brit diplomatát, leállíttatta a British Council tevékenységét
Ezt szombaton az orosz külügyminisztérium közölte, miután a tárcához bekérették Laurie Bristow brit nagykövetet és ott közölték vele a döntést. A brit diplomaták egy hetet kaptak az ország elhagyására.

Az orosz lépés válasz arra, hogy Theresa May brit kormányfő szerdán bejelentette 23 orosz diplomata kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Juliját. Az incidens mögött a brit miniszterelnök szerint "nagy valószínűséggel" Oroszország áll, amit Moszkva következetesen visszautasít.

A távol-keleti látogatásra készülő Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a japán és a vietnami sajtónak szombaton adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Moszkvával szemben hangoztatott brit vádakat még mindig nem támasztották alá a Scotland Yard nyomozásának hivatalos
velemenyezd, 2018. március 17. szombat, 11:01
Szkripal-ügy - Orosz lapok: London Moszkva legkeményebb nyugati ellenfelévé válhat
"Theresa May miniszterelnök bejelentése a brit parlamentben, amely Moszkvának adott ultimátumként hangzott, arról tanúskodott, hogy London kész bármilyen rendkívüli intézkedést megtenni, függetlenül attól, hogy milyen mértékben támogatják majd nyugati szövetségesei" - nyilatkozott a Kommerszant című napilapnak Anatolij Adamisin volt londoni nagykövet.

"A teljességgel negatívan alakuló Szkripal-ügy Londont Moszkva legkeményebb nyugati ellenfelévé teheti. Ezt a szerepet eddig az Egyesült Államok játszotta. Minden afelé halad, hogy az angolok lesznek az utolsók Nyugaton, akik hajlandók lennének megbékélni Oroszországgal" - mondta a diplomata.

Boris Johnson brit külügyminiszter kedd estig kért választ Moszkvától arra a brit felvetésre, amely szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország áll Szergej Szkripal volt orosz hírszerző és lánya angliai megmérgezése mögött. Theresa May miniszterelnök kijelentette: London szerdán tekinti át részleteiben az orosz kormány válaszát, de ha az nem lesz hiteles,
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 11:01
Szkripal-ügy - Az orosz külügyi szóvivő cirkuszi show-nak minősítette May bejelentését
az Oroszországban később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, aki tagadta bűnösségét. London kérte kiadatását, amit Moszkva megtagadott.

Azzal kapcsolatban, hogy Perepicsnij és Berezovszkij természetes halállal halt-e meg, a brit hatóságok részéről kételyek merültek fel. Orosz oldalon a legújabb mérgezési botrány kirobbanását követően többször is arra hívták fel sokat sejtetően a nyilvánosság figyelmét, hogy Szkripal, Litvinenyenko és Berezovszkij is kapcsolatban állt a brit titkosszolgálattal.

Figyelemre méltó, hogy az orosz Rosszija 1 televízió Theresa May bejelentését váró élő adásában a stúdióban jelen volt Lugovoj is, aki a műsorban, csakúgy mint az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a Szrkripal-ügyben Nagy-Britannia "előre kidolgozott minták szerint" jár el. Mint mondta, a brit hatóságok ilyen rövid idő alatt nem állapíthatták meg, hogy milyen szert használhattak a volt orosz katonai hírszerző és brit ügynök ellen, ami szerinte azt jelenti, hogy nem is volt
velemenyezd, 2018. március 12. hétfő, 20:47
Johnson: London javítaná a viszonyt Moszkvával, de nem kerüli meg a nézetkülönbségeket
állandó tagjaként együtt fog működni a Koreai-félszigeten kialakult helyzet rendezése érdekében. Johnson szavai szerint London és Moszkva céljai nem esnek egybe Észak-Korea kérdésében, de a béke megőrzése közös cél.

Lavrov egyebek között arra is kitért, hogy a két ország szakszolgálatainak terrorellenes együttműködését még mindig gátolja, hogy a Litvinyenko-ügy miatt London megszakította kapcsolatait az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB).

Alekszandr Livinyenkót, az orosz titkosszolgálat Nagy-Britanniában politikai menedékjogban részesült volt tisztjét 2006-ban Londonban poloniummal mérgezték meg volt kollégái. Az ügy miatt megromlott viszonyt tovább súlyosbította az ukrajnai orosz beavatkozás.

A miniszteri tárgyalást követően elhangzott, meglehetősen hűvös hivatalos nyilatkozatok mellett, legalábbis személyes szinten, némi enyhülés is megmutatkozott pénteken a felek között.

"Engedjék meg, hogy közöljem: ruszofil vagyok. Méghozzá elkötelezett ruszofil" - mondta a
velemenyezd, 2017. december 22. péntek, 15:12
Olvashatóvá tették a hírhedt Sonderkommando egy tagjának feljegyzéseit
benne lesznek Nadjari feljegyzései is.

Poljan az Auschwitzi Múzeum archívumából kapta meg Nadjari kéziratának szkennelt képeit. Amikor egy orosz rádióban beszélt arról, hogy milyen rossz állapotban vannak a feljegyzések, egy fiatal orosz informatikus, Alekszander Nyikityajev felajánlotta a segítségét.

Az informatikus egy éven át kísérletezett egy digitális képalkotó programmal, vörös, zöld és kék szűrőket használva, hogy az olvashatatlanná vált szöveget restaurálja. A rendőrség és a titkosszolgálatok által használt, úgynevezett multispektrális elemzés tette az eljárást igazán hatékonnyá.

Poljan egy Németországban élő görög-brit tudóst, Ioannis Karrast kért meg a szöveg görögről angolra fordítására.

Az orosz történész a BBC-nek elmondta, megdöbbentette, hogy Nadjari milyen pontosan becsülte meg Auschwitz áldozatainak számát: 1,4 milliót írt. A történészek szerint több mint 1,1 millió zsidó halt meg az óriási lágerben, rajtuk kívül ott öltek meg mintegy 300 ezer lengyel és szovjet
velemenyezd, 2017. december 01. péntek, 18:37
1/22
Képek, videók
Kezdeményezés-HÉT
1vargaildyko
2016. január 04. hétfő, 10:36
kezdeményezés.jpg
kanna-san
2007. január 23. kedd, 14:30
Élj úgy
sanci81
2018. augusztus 01. szerda, 17:38
Bizony Ám. Ugy-Ugy !!
alvaro-hopihe
2018. augusztus 01. szerda, 09:20
Az angyalok - úgy érzem -
sanci81
2018. július 25. szerda, 18:29
ugy-kene-szeretni.jpg
menusgabor
2018. július 24. kedd, 20:18
zzz csak úgy55.jpg
katka5212
2018. július 14. szombat, 17:03
zzz csak úgy..rajz S Gyul
katka5212
2018. július 08. vasárnap, 10:01
zzz csak úgy india.jpg
katka5212
2018. július 08. vasárnap, 09:59
ha úgy érzed.jpg
sz719eszter
2018. július 07. szombat, 13:23
„Úgy ragyogjon a ti
katalin_53
2018. július 07. szombat, 06:41
eü ügy
dogunalom
2018. június 06. szerda, 19:49
Úgy legyen.
alvaro-hopihe
2018. május 25. péntek, 09:52
az ember úgy változtatja.
sz719eszter
2018. május 24. csütörtök, 15:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.