Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 21. péntek | 38. hét | 264. nap | 17:50 | Máté, Mirella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brenner József volt a szónok a heiligenkreuzi apátság Szent
szerzetesrend akkoriban a bencés szerzetesség új és életerős reformmozgalmaként jött létre. Maga a ,,ciszterci" név az 1098-ban Dijon mellett alapított első kolostor, ,,Cistercium", franciául ,,Citeaux" nevéből ered. A ciszterciek Szent Benedeket (547) és Szent Bernátot (1153) lelki atyjukként tisztelik. A heiligenkreuzi apátság manapság a világ egyik legnagyobb középkori kolostori épületegyüttesének számít. A gregorián énekkincs ápolása ma is kiemelt feladatuk az itt élő szerzeteseknek.
A heiligenkreuzi apátság létrejötte óta számos kolostort alapított. A Szombathelyi Egyházmegye vonatkozásában érdekes, hogy a III. Béla király által 1183-ban alapított szentgotthárdi ciszterci apátságot is közel három évszázad után a ciszterci rend visszaszerezte. E tényről VI. (III.) Károly német-római császár, magyar és cseh király 1734-es adománylevele tanúskodik: a szentgotthárdi ciszterci apátság visszaállításáról, illetve a heiligenkreuzi ciszterci apátsággal történő egyesítéséről.
maroka, 2018. augusztus 29. szerda, 19:06
Évtizedeken át molesztáltak diákokat két brit katolikus iskolában
A súlyosan elmarasztaló jelentés szerint az Észak-Yorkshire grófságbeli Ampleforth és a Somerset megyei Downside iskolában több mint negyven éven át voltak kiszolgáltatva a tanulók szexuális erőszaknak, mert az intézmények fontosabbnak tartották a hírnevük, mint a gyerekek védelmét. Mindkét iskola bencés rendi.

A testület többek közt az áldozatok tanúvallomására alapozta állításait. Úgy vélekedett, hogy a két iskolában elfogadott volt a szexuális erőszak. Az elkövetők közül pedig sokan nem is titkolták szexuális érdeklődésüket a gyerekek előtt, voltak, akiket iskolatársaik szeme láttára molesztáltak.

A vádak az 1960-as évekig nyúlnak vissza, és a zaklatás-erőszak széles spektrumát fedik le a jelentés szerint. Egyes eseteknek szadista karaktere is volt.

A bizottság elnöke, Alexis Jay felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolák évtizedeken át mindent megtettek, hogy visszatartsák a gyerekek bántalmazásával kapcsolatos információkat a rendőrségtől és a szociális szolgálatoktól. Sőt, mindkét
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 14:47
Szent Benedek apát, Európa fővédő szentje 07.11
..............
A mai napon ünnepelt Szent Benedek a nyugati keresztény egyházban a szerzetesség megalapítójának számít. A bencés szerzetesek számára írt Regula (Szabályzat) pontosan megfogalmazza, hogy miként kell élni a szerzetesnek és milyen szabályok szerint működjön a szerzetesek közössége. Ezek szerint a szerzetesek életének vezérfonalául az evangéliumi tanácsok szolgálnak. Az engedelmesség, az egyszerű élet és a tisztaság segíti őket abban, hogy odaadóan szolgálják Krisztust. A közösségben végzett imádság és munka tölti ki idejüket, miként jelmondatuk is megfogalmazza: Imádkozzál és dolgozzál!
Regulájának bevezetőjében Szent Benedek a következőt írja: ,,Bármi jóba kezdesz, igen állhatatos imádsággal kérjed, hogy Krisztus Urunk vigye azt végbe, hogy ő ne legyen kénytelen valaha is szomorkodni rossz tetteink miatt."
Munkánktól, erőfeszítéseinktől mindig eredményeket várunk,
maroka, 2018. július 11. szerda, 12:51
A Rábaközi Boldogasszony kegyképének búcsúját ünnepelték ...
búcsúját ünnepelték Csornán
A Csornai Premontrei Apátság egyik kiemelkedő hagyománya a Rábaközi Boldogasszony kegyképének búcsúja. A minden év májusának utolsó vasárnapján megtartott búcsút idén május 27-én ünnepelték a csornai Nagyboldogasszony premontrei templomban.
Az ünnep kiemelt szerepét jelzi, hogy kilenceddel készül rá a közösség: a májusi litániák keretében kilenc napon át kérik a Szűzanya közbenjárását a premontrei közösségért és a rájuk bízottakért. Ez a nap nem csupán a csornai szerzetesek és az apátsági templomba rendszeresen járó hívők ünnepe, több helyről is jönnek zarándokok - többek között biciklivel, gyalog és busszal - az egész Rábaközből.
A szentmise főcelebránsa és szónoka idén Sárai-Szabó Kelemen győri bencés perjel volt, aki a szentbeszédében Ferenc pápa buzdítása nyomán kiemelte, a Szűzanya hathatós segítségünk a bajokban. Biztatta a zarándoklat résztvevőit, hogy nyugodtan bízzák életük ,,csomóit" a Szűzanya minden nehézséget kioldó
maroka, 2018. május 31. csütörtök, 09:49
FŰSZEREK GYÓGYÍTÓ Tulajdonságai 2.
népek is ismerték és termesztették. Zölden kellemes ánizsra emlékeztető, édeskés illata és íze van.
Gyógyhatása: Elsősorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetően jó hasznát vehetjük légcsőhurut és köhögés ellen. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó gyógyteaként. Étvágyjavító, emésztésserkentő, vízhajtó, tejszaporító hatású, epére is jó.

IZSÓP
A középkorban gyógyító hatásáért (levelén egy penicillint termelő penészgomba tenyészik) gyűjtötték. A bencés szerzetesek hozták magukkal Közép-Európába.
Gyógyhatása: Nátha ellen gőzét belélegezve igen gyors hatású házi-szer. Teája jó köhögéscsillapító, használható hurutos megbetegedés és asztma esestén. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásában is bízhatunk.

FAHÉJ
Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, idegerősítő. Belső vérzésnél is adták. Jó krónikus hasmenésre, görcsökre, szívtáji és hasi fájdalmaknál, nehézlégzésnél. A fahéjtinktúra méhvérzés elállítására jó, ha negyedóránként
vorosrozsa66, 2018. május 30. szerda, 10:57
Szent Szaniszló püspök és vértanú
képességeit, ezért az akkori Európa egyik szellemi központjába, Ličge-be küldték. Itt végezte a teológiát.
Hazatérve rövidesen kitűnt szellemi és lelki kiválósága, ezért a krakkói püspök, Lamberto Zula székesegyházi kanonokká nevezte ki. 1070- ben, amikor a püspök meghalt, a klérus, a nép, sőt maga a fejedelem, II. Bátor Boleszláv (1058--1080) is őt kívánta utódnak. II. Sándor pápa ki is nevezte Krakkó püspökévé, és 1072-ben fölszentelték. Szaniszló volt a második olyan krakkói püspök, aki nem a bencés szerzetesek közül, hanem a világi klérusból került ki. Ez pedig annak a folyamatnak volt része, amellyel a bencés szerzeteseket lassan- lassan visszaszorították a lengyel egyház kormányzásából.
Püspöksége nagyon kedvező körülmények között indult. A király támogatta, s így Szaniszló az egyházmegye térítését véghez tudta vinni. A reformszellemet, amelyet Ličge-ből, azaz a nyugati egyházból hozott magával, a papság körében meg tudta szerettetni, és ennek megfelelően sikerült megújítania a
maroka, 2018. április 12. csütörtök, 08:50
Megáldották pannonhalmi főapáti tisztségében Hortobágyi T. Cirillt
szólította meg. Neki címezve úgy fogalmazott: "a hitnek és a bizodalomnak egy új közösségét tapasztalod meg".

Kitért arra: Szent Pál apostol arról írt, hogy az Istentől eredő béke felülmúl mindent, mert nem az a béke, ami adott esetben konfliktus hiányát jelöli, hanem az, ami átjár mindent. Az apát feladata ennek a békének a szolgálata. Ha ez elevenen árad a közösségben, akkor ez túlárad a közösségen túlra is - tette hozzá.

Hortobágyi T. Cirill benedikálása után a bazilikában azt mondta, a szerzetesek Isten országát építhetik az egyházban és a társadalomban, de ez a küldetés nem csak a szerzeteseké. A család, a munkahely, az iskola, a monostor, a püspökség, a plébánia, a minisztérium, a hivatal, a vállalat mind-mind meghívás, s lehetőség arra, hogy a világ "azon pici vagy éppen nagyobb részét, ahol élünk, ideálisan, ideálisabban rendezzük be, az evangélium értékrendje szerint".

Kiemelte, hogy a szerzetes küldetése nem egyszemélyes feladat; minden tag "összehangolt együttműködésben, egymást
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 16:50
Március 15. - Szijjártó: ahogy 170 éve, úgy ma is a magyarok jövőjéről csak a magyarok dönthetnek
Szijjártó Péter ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy ma "elképesztő" külső nyomás nehezedik Magyarországra, "megjelentek a modernkori gyarmatosítók", akik el akarják mondani, hogy mi kivel éljünk együtt. Újra sorsdöntő időket élünk, amikor eldől, hogy Magyarország magyar ország marad-e és a mi országunk marad-e - tette hozzá.

170 éve ebben a kérdésben csak magunkra számíthattunk, és ebben a jelenkori küzdelemben is kizárólag magunkra számíthatunk. Bátornak kell lennünk, s meg kell őrizni hazánkat olyannak, amilyennek mi szeretnénk - mondta.

Magyarnak lenni büszkeség, főként azokra az eredményekre, amelyeket a magyarság az elmúlt évszázadokban elért. Büszkének kell lennünk, hogy egy több mint ezer éves magyar keresztény kultúrát és örökséget őrzünk a szívünkben, főleg azért, mert a kereszténység a legüldözöttebb vallássá vált - mondta a miniszter.

Hozzáfűzte, hogy amikor minden külső hatás arra irányul, hogy a multikulturalitás az érték, akkor "nekünk erősnek, hangosnak és büszkének kell
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 15:42
Szent Skolasztika szűz
megbeszélésüket úgy tudta Skolasztika megnyújtani, hogy imádkozott és az ima nyomán kitört vad vihar testvérét maradásra kényszerítette, így megbeszélhették amúgy nagyon fontos dolgaikat. Erre emlékezve villámláskor szokták Szent Skolasztika segítségét kérni.
Monte Casino közelében hunyt el 542, vagy 547 táján. Benedek a saját sírjába temette el, ma is együtt nyugszanak Monte Cassino bazilikájának kriptájában. A longobárdok ugyan a 6. század végén feldúlták Monte Casinót, de az ereklyéket frank szerzetesek megmentették és később Zakariás pápa segítségével visszakerülhettek eredeti helyükre.
Példája: Imádkozz és dolgozz, ezt az elvet Te is megélheted!
'Szent Skolasztika szűz emlékezetét ünnepelve kérünk, Istenünk, hogy példáját követve szívünk tiszta szeretetével szolgáljunk neked, és elnyerjük örök szereteted boldogító ajándékát. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.'
maroka, 2018. február 10. szombat, 09:41
Soltész Miklós: Magyarország megőrzi a keresztény kultúra értékeit
Soltész Miklós azt mondta, köztudott, hogy a jáki templom milyen kultúrtörténeti, építészeti és szakrális jelentőséggel bír, éppen ezért megújítása nemcsak a katolikus emberek, a hívők számára fontos, de mindenkinek örömöt okoz, aki tiszteli és óvni szeretné a múlt értékeit.

Hozzáfűzte: olyan mértékű és léptékű templomfelújításra, mint amilyen hamarosan Jákon kezdődik, talán csak a bélapátfalvai ciszterci templom felújítása hozható fel példaként, amire másfél évvel ezelőtt a kormány szintén 2 milliárd forintot adott.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón a térségben zajló további templomfelújításokról szólva kiemelte, hogy a szentgotthárdi Nagyboldogasszony templom felújítása 550 millió forintos támogatással valósulhat meg, illetve a közeljövőben megújul a magyar és osztrák határ közvetlen közelében lévő rönöki templom is.

V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca államtitkára, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy 2013-ban 150 millió forintos kormányzati támogatásból a
velemenyezd, 2018. január 17. szerda, 13:23
Szijjártó: a világ autóipara új korszak előtt áll, és ez új kihívások elé állítja Magyarországot
Szijjártó Péter szerint az Egyesült Államok nyugati partvidéke mind nemzetgazdasági, mind nemzetstratégiai szempontból különös lehetőségeket kínál Magyarország számára, ezért látogatta meg a nyugati partvidéken, San Franciscóban és a környékén a legjelentősebb IT-vállalatokat, és a Tesla gyárat.

A tárcavezető meglátogatta a magyar nemzeti közösségek képviselőit is, felkereste a magyar katolikus missziót, ahol magyar bencés szerzetesek tartják fenn a nyugati part legjobb középiskoláját, találkozott továbbá a magyar református közösség tagjaival.

Szijjártó Péter húsznál több Szilicium-völgyi informatikai vállalat vezetőivel találkozott, a Tesla gyárában pedig tárgyalt az üzletfejlesztési igazgatóval és a jogi kérdések igazgatójával. A tárcavezető hangsúlyozta, az új korszakban az elektromobilitás és az önmagukat vezető járművek jelentik a fókuszát az autóiparnak, és ez különös kihívások elé állítja Magyarországot is, mivel ipari kibocsátásának 29,5 százaléka az autóiparból származik. Ezért a
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 07:05
2. Magyar szentekről Mindenszentek napján: Imre herceg
Árpád-házi Szent Imre (kb. 1007 -- 1031)
*
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=276092&kid=770684&sort=

Szent István király és Boldog Gizella királyné fia, a magyar trón örököse. 1031-ben vadászat közben halt meg. A legenda szerint halála után István felajánlotta a koronát Szűz Máriának.
*
Szent Imre legendáját az Érdy-kódexben olvashatjuk.
Jámborságával már gyermekkorában kitűnik. Királyi atyjával egyszer Szent Márton hegyére ment a bencés monostorba, ahol a szerzetesek illő tisztelettel fogadták őket.
,,Imre miért Szentlélekkel teljes, kinek mind megismervén érdemes voltát, mindent azonképpen meg apolgata (megcsókolta). Nekit csak egyször, nekit háromszor, nekit ötször és egyet végre hétszer. Annak kedég vala fráter Maurus neve. Mikoron az szent mise megáldatott volna, az szent királ titkon kérdé meg az ő fiát, miokáért tette volna. És megjelenté az ő atyjának, hogy mindeniknek annyi esztendei volna, Hogy tisztaságus életöt fogadtanak volna. Az utolsó kedég
furaila, 2017. november 03. péntek, 01:37
1/30
Képek, videók
Brenner József
romaikatolikusfgy
2009. október 07. szerda, 07:38
Westmimster Apátság Londo
pacsakute
2018. április 06. péntek, 21:50
Apátság templom JÁK.jpg
pacsakute
2016. május 14. szombat, 22:37
Westminsteri Apátság.jpg
pacsakute
2016. március 11. péntek, 10:33
Melki apátság (Ausztria).
pacsakute
2015. április 03. péntek, 08:23
Melki apátság
pacsakute
2014. július 31. csütörtök, 19:17
Melki apátság.jpg
pacsakute
2014. július 31. csütörtök, 19:14
felújítják az apátsági te
sgy_ro
2013. augusztus 02. péntek, 11:03
69155_Tihani Apátság.jpg
ircsike36
2013. július 01. hétfő, 22:14
melk apátság
lacipecsenye
2012. december 25. kedd, 10:51
A Montserrat apátsága..jp
mailona
2012. november 29. csütörtök, 16:15
Kylemore Apátság
anna4459
2012. október 14. vasárnap, 22:22
Ferences szerzetesek
sanci81
2018. március 05. hétfő, 17:21
Szerzetes
sacimama
2016. november 25. péntek, 01:06
szerzetes 003.png
chillik
2016. június 01. szerda, 11:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.