Belépés
2018. október 17. szerda | 42. hét | 290. nap | 03:03 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az Aradi vértanúkra emlékezünk !
felső-tiszai

hadseregben, a tavaszi hadjárat alatt az 1. hadtest hadosztályparancsnoka.

1849. június 1-jén nevezik ki tábornokká, a 9. hadtest parancsnoka.

Meghatározó szerepet játszik a turai lovascsatában.

A szabadságharc bukása után csapataival együtt Törökországba akar menekülni,

de Liechtenstein osztrák altábornagy rábeszélésére megadja magát. Döntését

befolyásolja, hogy ifjú házas, július 5-én volt az esküvője. A fegyvert

augusztus 19-én Karánsebesnél, a császári hadsereg előtt teszi le.

Haynau "betartja" Liechtenstein ígéretét: Dessewffy Arisztidet kötél általi

halálra ítélik, de "kegyelemből" 1849. október 6-án reggel 6 órakor "lőpor és

golyó" általi halállal hal.

1850 tavaszán maradványait unokatestvérei ládában, kettéfűrészelve csempészték

a margonyai Dessewffy-birtokra, jelenleg is ott - mai nevén Marhanban - van a

sírja.
bedmarika47, 2018. október 06. szombat, 13:03
Merkel: a kormánypártok túl sokat foglalkoztak önmagukkal, ezen változtatni kell
"szakmai munkára" összpontosít. Így a jövő hétfőn, október 1-jén ülést tart a koalíciós egyeztető tanács, és döntést hoz a Volkswagen csoport dízelbotrányában érintett dízelüzemű járművek átalakításának ügyében - fejtette ki a kancellár.

Hans-Georg Maassen egy lapinterjúban kétségbe vonta egy videófelvétel eredetiségét, amely külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázol, ezért a koalíció egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a leváltását követelte. A felvétel Chemnitzben készült augusztus végén, egy német megölése után, a bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak. Az emberölés demonstrációkhoz vezetett, amelyeken több erőszakos esemény történt.

A kormánypártok vezetői - Angela Merkel, Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke és Andrea Nahles, az SPD elnöke - kedden abban egyeztek meg, hogy Hans-Georg Maassen államtitkár lesz a belügyminisztériumban, jóval magasabb fizetésért, és érkezése miatt nyugdíjaznak egy SPD-s kötődésű államtitkárt,
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 12:23
Ismét alapkamatot emelt az ukrán jegybank
Ezt megelőzően júliusban emelte meg az ukrán jegybank az alapkamatot 17,5 százalékra. Márciusban az alapkamat 17 százalék, januárban 16 százalék, múlt decemberben 14,5, októberben pedig 13,5 százalék volt. Az eddigi legmagasabb jegybanki alapkamat eddig 30 százalék volt 2015. március 4. és augusztus 28. között - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az éves infláció júniusban 11,7 százalékról 9,9 százalékra mérséklődött az előző hónapban mérten.

A jegybank a múlt hónapban 668 millió dollár nemzetközi tartalékot adott el, hogy mérsékelje a hrivnya árfolyam-ingadozásait a nemzetközi valutapiacon. Ezzel egy időben 16,8 millió dollár vásárolt - írta gordon.ua hírportál csütörtökön a jegybank által előző nap közzétett adatokra hivatkozva.

Az ukrán nemzeti bank nemzetközi tartaléka augusztusban összességében 2,9 százalékkal csökkentek, és szeptember 1-jén valamivel több mint 17,23 milliárd dollárt tettek ki.

A hrivnya árfolyama augusztus elején dolláronként 26,87 volt, a hónap
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 08:47
Rekordalacsony szintre esett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban
emelkedésre, 214 ezerre számítottak az egy héttel korábbi 213 ezres szám után.

Már a 181. egymást követő héten, 2015. március 6. óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 2750-nel, 209 ezer 500-ra mérséklődött, ami ugyancsak 1969. december 6. óta a legalacsonyabb érték.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 3 ezerrel, 1 millió 707 ezerre süllyedt az augusztus 25-én zárult héten. Már a 71. egymást követő héten állt kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 13 ezer 250-nel, 1 millió 718 ezer 500-ra csökkent, ami 1973. december 8. óta a legkisebb érték. Ez a szám a 68. hete volt kétmillió alatt.

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog, a munkanélküliségi ráta júliusban 3,9 százalékra csökkent az előző hónapban mért 4,0
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 08:46
Korszerűsítik a zalakarosi fürdő gyógycentrumát
Cziráky László elmondta, hogy az 1992-ben átadott gyógycentrum teljes rekonstrukciója október 1-jén indul és jövőre fejeződik be.

A kivitelezői szerződést a közbeszerzésen nyertes Szabadics Zrt.-vel már aláírták.

A munkálatok során megőrzik az eddigi stílusjegyeket, de új tetőszerkezet épül, kicserélik a nyílászárókat, a burkolatokat, megújul a fogadótér, a teljes épületgépészet és a vizesblokkok is. A gyógykert járófelületeit és napozóteraszát is felújítják, illetve kicserélik a kerítését.

A vezérigazgató hozzátette: a zalakarosi fürdő a második lett idén az Év Fürdője szavazáson, a beruházás végeztével, a jövő év végéig pedig szeretnék megszerezni az Európai Fürdőszövetség (ESPA) EuropeSpa Med ötcsillagos minősítését.

Novák Ferenc polgármester (Fidesz) jelezte: tavaly több mint 654 ezer látogatója volt a zalakarosi fürdőkomplexumnak, idén pedig mintegy 10 százalékos növekedést regisztráltak mostanáig.

Jelentősen nőtt az idegenforgalmiadó-bevétel is, idén augusztusig 169
velemenyezd, 2018. szeptember 05. szerda, 13:09
Bíróvá nevezték ki Patyi Andrást
Áder János köztársasági elnök határozata szerint Patyi András kinevezése szeptember 4-ei hatállyal, határozatlan időre szól.

Patyi András korábban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke volt.

Az NVB-nek 2013-as megalakulása óta volt elnöke, azonban augusztus 14-én lemondott elnöki megbízatásáról, majd szeptember 1-jén átadta lemondó nyilatkozatát bizottsági tagságról is. A testület Rádi Pétert, az NVB eddigi tagját választotta elnökévé.

Rektori posztjáról - melyet 2012. január elseje óta töltött be - július 31-ei hatállyal mondott le Patyi András.

Az NKE rektori feladataival Koltay András egyetemi tanárt bízta meg az államfő szeptember 1-jével ötéves időtartamra. Koltay András pályázatát korábban az egyetem szenátusa és a fenntartói testület is támogatta.
velemenyezd, 2018. szeptember 04. kedd, 22:20
Lemondott NVB-tagságáról is Patyi András
Patyi András a testület 2013-as megalakulása óta volt elnök, azonban augusztus 14-én lemondott elnöki megbízatásáról, majd szeptember 1-jén átadta lemondó nyilatkozatát bizottsági tagságról is.

Az Országgyűlés 2013 szeptemberében választotta meg kilenc évre az NVB hét tagját és három póttagját, sorrendben Rádi Pétert, Bodnár Esztert és Lugossy-Sági Krisztinát.

Rádi Péter 2015 szeptembere óta a bizottság rendes tagja, ő az elhunyt Csenterics Ferenc helyett ült be a testületbe, majd Patyi András lemondását követően a tagok őt választották elnöknek. Bodnár Eszter június végén írásban lemondott tagságáról, így a bizottságnak már csak egy póttagja maradt, Lugossy-Sági Krisztina.

Mivel Patyi András megbízatása a lemondás átadásával megszűnt, megnyílt a póttag belépésének lehetősége, így a hétfői ülésen Lugossy-Sági Krisztina már részt vehetett.

Az NVB elnöke csak az Országgyűlés által választott tag lehet, pártdelegált nem.
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 15:51
Kettős jubileumot ünnepel új évadában a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Az együttest nyártól újra igazgatóként irányító karmester az évadnyitó társulati ülésen elmondta, az együttes elődje, a Szegedi Filharmonikus Egyesület 1918-ban jött létre, első hangversenyét a zenekar 1919-ben adta. 1969. augusztus 1-jén alakult meg önálló városi intézményként a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Az évad során a Vaszy- és a Fricsay-bérletben hat-hat szimfonikus koncert ad az együttes, a Filharmóniával közösen szervezett Tisza bérletben pedig ötször találkozhat a zenekarral a közönség, és a gyermekek, illetve a középiskolások számára is több sorozatot indítanak. Első vendégkarmesterként az osztrák Günter Neuhold csatlakozik a zenekarhoz, aki a jövőben majd művészeti vezetőként is dolgozik az együttessel - közölte az igazgató.

Az együttes már augusztus közepén hagyományos Dóm téri ajándékkoncertjével elkezdte évadát, legközelebb a közönség Pécsett, a Zeneszüret fesztiválon találkozhat velük szombaton. Szeptember 11-től indulnak a társulat legkisebbeknek szóló koncertjei Leopold
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 14:52
Plusz balatoni vonatokat indít az utolsó vakációs hétvégén a MÁV-Start
Kavalecz Imre közölte: a nyári menetrend augusztus 26-áig volt érvényben, de augusztus 31-én, valamint szeptember 1-jén és 2-án Budapest és Fonyód, továbbá Budapest és Balatonfüred között alacsonypadlós, légkondicionált plusz járatokat indítanak.

A Budapest-Déliből 8.55-kor induló vonat 11.31-kor érkezik Fonyódra, a Fonyódról 16.41-kor induló járat 19.04-kor fut be a Déli pályaudvarra. A Déliből 8.45-kor induló vonat 11.06-kor ér Balatonfüredre, az onnan 16.18-kor induló járat pedig 18.54-kor ér a Déli pályaudvarra.
velemenyezd, 2018. augusztus 29. szerda, 09:58
Halászléfőző verseny lesz szeptember elsején
............
Idén szeptember 1-jén lesz a Halászléfőző verseny lesz Újbudán, a rendezvény helyszíne a Gazdagréti út és a Rétkerülő út közötti park. A versenyre már lehet jelentkezni.
A főzőversenyre augusztus 29-én (szerdán) délig lehet regisztrálni
maroka, 2018. augusztus 27. hétfő, 16:07
Vasárnap kezdődik a tenor- és basszusharsona verseny
A 2018-as versenyre 3 kontinens 14 országából összesen 29 fiatal harsonás jelentkezett, hogy összemérje tudását augusztus 26. és szeptember 2. között Budapesten. A verseny nyilvános elő- és középdöntőjében, valamint döntőjében négy kortárs magyar szerző művei is szerepelnek - közölte a BMC az MTI-vel.

A nemzetközi zsűri által bírált megmérettetés augusztus 26-án ünnepélyes fanfárral és koncerttel kezdődik, majd a versenyt a díjazottak nyilvános gálakoncertje zárja szeptember 2-án a BMC Koncerttermében. A belépés ingyenes.

A verseny kísérőprogramjaként az Opus Jazz Clubban két estén is harsonásegyüttesek hallhatók: augusztus 31-én a dzsesszharsonázás nagyjait megidéző Trombone Summit, szeptember 1-jén pedig a luxemburgi Michel Meis 4tet ad koncertet.

A BMC által életre hívott BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyt második alkalommal rendezik meg.
velemenyezd, 2018. augusztus 24. péntek, 18:41
Jövőre három szombaton kell dolgozni
A csütörtöki Magyar Közlönyben publikált rendelet alapján jövőre három szombat - augusztus 10., december 7. és december 14. - a naptár szerinti munkarendtől eltérően munkanap lesz, augusztus 19. (hétfő), december 24. (kedd) és december 27. (péntek) pedig pihenőnap.

A rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba, és hatálya kiterjed minden munkáltatóra, valamint az általuk általános munkarendben foglalkoztatottakra.
velemenyezd, 2018. augusztus 23. csütörtök, 18:32
1/95
Képek, videók
Dessewffy Arisztid.gif
zsu74
2015. december 14. hétfő, 19:24
Dessewffy%20Arisztid.j pg
cserhat3
2011. augusztus 18. csütörtök, 18:35
Tavaszi hadjárat 2010 Ott
passa
2010. december 15. szerda, 18:46
TURAi-NéPVISELET.jpg
cserhat3
2018. június 19. kedd, 10:29
TURAI SZERETETFESZTIVÁLON
cserhat3
2018. február 06. kedd, 18:52
A turai kastély.jpg
gigi55
2012. július 28. szombat, 06:53
kastely_turai.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 12:45
Varga Marianna Régi turai
neccakedvenc
2011. május 16. hétfő, 14:18
Turai-kastély.jpg
farkas1945
2011. február 14. hétfő, 13:13
At-Turaif ősi vára, Szaúd
evamama0108
2010. november 14. vasárnap, 21:13
IMG_8471 turai.JPG
ezer_mester
2010. május 17. hétfő, 08:06
Turaida Castle - Tatiana.
margitanya
2010. május 02. vasárnap, 09:35
turai-kastely-manipula -hi
margitanya
2010. március 16. kedd, 19:40
Turai-kastély
bajzateva
2008. október 07. kedd, 19:34
A váci-turai Rebeka
dinomama
2008. június 15. vasárnap, 18:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.