Regisztráció  Belépés
2018. február 19. hétfő | 8. hét | 50. nap | 17:06 | Zsuzsanna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Amerika indiánjai - 2009, történelmi dokumentumfilm
A film bemutatja a sóni törzsfőnök, Tecumseh és testvére, Tenskwatawa, más néven a Próféta történetét. Az amerikai forradalmat követő években, a XIX. század kezdetén a Próféta egy spirituális megújulási mozgalmat vezetett bátyjával együtt, és ösztönözte az indiánok széles körű politikai és katonai összefogását a nagy tavak és a későbbi Indiana tagállam területén, sokkal közelebb jutva ezzel egy független indián állam megteremtéséhez, mint addig bárki a fehérek érkezése óta, az északi kontinensen.

Videó Lejátszási idő: 1 óra 20 perc
maroka, 2018. február 13. kedd, 16:31
Régi képek színesben
1914

Ernesto Rafael Guevara de la Serna (1928. június 14. - 1967. október 9.), ismertebb nevén Che Guevara, vagy egyszerűen Che orvos, politikus, marxista forradalmár, gerillavezér, kubai miniszter. A kubai forradalom egyik legendás vezetője, később a kubai Nemzeti Földreform Intézet, majd a Kubai Nemzeti Bank elnöke, 1961-1965 között ipari miniszter volt. Egy kudarcot vallott kongói kísérlet után Bolíviába próbálta meg a kubai forradalmat "exportálni", de a hatóságok elfogták és kivégezték.

A 2. Belorusz Front női mesterlövészei.

Nyikolaj Vatutyin (1901. december 16. - 1944. április 14.) szovjet parancsnok, hadseregtábornok, számos "front"
schuro, 2017. november 21. kedd, 20:06
Nobel-díj - A gravitációs hullámok kutatásáért hárman kapják a fizikai elismerést
tartó kutatás után tudósok egy nemzetközi csoportja 2015. szeptember 14-én két fekete lyuk ütközése révén végre közvetlen bizonyítékot talált az Albert Einstein által egy évszázada megjósolt gravitációs hullámok létezésére, vagyis a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozására. A gravitációs hullámok egy 1,3 milliárd fényévnyire lévő galaxisból érkeztek a Földre, ahol az Egyesült Államokban működő LIGO észlelte őket.

A jelek igen gyengék voltak, mire elérték a bolygót, de már ez is forradalmat ígért az asztrofizikában - olvasható az indoklásban. A gravitációs hullámok révén a világűrben zajló jelentős események megfigyelésének teljesen új útja nyílik meg, ami jelenlegi tudás határait feszegeti - fűzték hozzá.

Eddig többek között elektromágneses sugárzásra és a részecskékre, például a kozmikus sugárzásra vagy a neutrínókra támaszkodva kutatták a világegyetemet. A gravitációs hullámok viszont közvetlen nyomai a téridő változásainak. Ez teljesen új irányt szab a kutatásoknak és ismeretlen
velemenyezd, 2017. október 03. kedd, 13:12
KKM-államtitkár: a magyar export ismét dinamikusan nő az idén
Az államtitkár a megnyitó beszédében elmondta, hogy a külkereskedelmi mérleg aktívuma 2010-ben 6 milliárd eurót tett ki, tavaly pedig több mint 10 milliárd euró volt. Magyarország gazdasága 2010 óta erősödik: jelenleg az EU-n belül itt a 4. legalacsonyabb a munkanélküliség, az egyik legnagyobb mértékű a GDP növekedése, és idén az első fél évben 25 százalékkal nőtt a beruházások volumene.

Magyar Levente kiemelte: a Magyar export napja díszvendége Kína, amely az egyik legdinamikusabban fejlődő exportpiac. A magyar külgazdasági stratégia kiemelt célkitűzése a kínai reláció megerősítése, 2010 óta megkétszereződött a magyar export Kínába, és 50 százalékkal több magyar vállalat exportál Kínába, mint 2010-ben, ezek négyötöde a kkv-k közül kerül ki. Hozzátette: a mintegy ezer, Kínába exportáló magyar cég teljesítményét tovább kell fokozni, több lehetőséget kell teremteni számukra. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a magyarországi kínai gazdasági jelenlét jelentősen bővült az elmúlt években, a kínai
velemenyezd, 2017. október 02. hétfő, 14:22
Máté Bence kamarakiállításával nyílik meg a World Press Photo
övezi vita a fődíjas képet, az idén azért kapott számtalan bírálatot az ankarai orosz nagykövet tavaly decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele, mert "lényegében egy gyilkost emel az ismertség piedesztáljára", hiszen a pisztollyal kezében áldozatának holtteste felett álló merénylő "a gyűlölet arca".

Ennek kapcsán Révész Tamás megjegyezte, megesik, hogy "vannak nagyon durva reakciók", például amikor az 1956-os magyarországi forradalmat ábrázoló képek nem kerültek a győztesek közé, többen bojkottálták a pályázatot.

Szólt arról is, hogy téves az a feltevés, hogy mire a tablókra kerülnek, a tavalyi év fotótermésének javát már látta a közönség; egy felmérés adatai ugyanis azt mutatják, hogy a képek kétharmada teljesen ismeretlen annak a mintegy négymillió embernek a számára, akik a világ körülbelül száz nagyvárosának valamelyikének megnézik a tárlatot.

Hozzátette: az idei kiállítás kapcsán "egészen különös együttműködésre"
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 17:03
A kormányzati munka megújításáról tárgyalt Donald Trump a Szilícium-völgy nagy informatikai vállalatainak vezet
informatikai rendszerek megújításához, s mindennek következményeként a kormányzati munka költségeinek csökkentéséhez is. Donald Trump kifejtette, hogy éppen ennek köszönhetően az elkövetkező tíz évre ezermilliárd dolláros megtakarítás lenne elérhető. "Az a célunk, hogy a szövetségi kormányzat által alkalmazott technológiák átfogó megújításával az állampolgárok drasztikusan jobb szolgáltatásokhoz jussanak" - fogalmazott az elnök. Leszögezte azt is, hogy "a kormányzati munkának muszáj utolérnie a technológiai forradalmat".

Rövid beszédet mondott Jared Kushner is, aki azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat szeretné megélénkíteni és ösztönözni a magánszektort, annak érdekében, hogy "olyan jellegű szolgáltatásokat nyújtsanak az állampolgároknak, amilyenek korábban nem léteztek". Kushner nem fejtette ki, hogy konkrétan mire is gondol. Elmondta viszont, hogy a kormányzat felszámolni tervezi a több mint hatezer kormányzati adattároló központ nagy részét és áttér a felhő alapú adattárolásra.

A meghívott
velemenyezd, 2017. június 20. kedd, 07:04
Francia elnökválasztás - Nemzetközi sajtóvisszhang - 1. rész
"establishment" (politikai elit) ellen szavazni.

Mint írták, kétséges, hogy a Brexittel és az euró válságával küzdő unió túlélné-e Le Pen győzelmét, az első forduló eredményét ezért nagy megkönnyebbülés fogadta Európa-szerte. Mindazonáltal ez még nem jelenti azt, hogy megszűnik a populista mozgalmak jelentette veszély, és feltámadnak az EU- és globalizációpárti erők - emelték ki.

A Le Soir című belga napilap szerint az elnökválasztás a "demokrácia utolsó esélye" Franciaországban. "A franciák forradalmat csináltak, kisöpörték a hagyományos pártokat és politikusokat" - olvasható a cikkben.

A francia "elitpártok" megalázó vereségeként értékeli a hétfői brit sajtó, hogy a radikális Nemzeti Front vezetője mellett a centrista újonc, Emmanuel Macron jutott tovább az elnökválasztás első fordulójából.

A The Times című konzervatív napilap kommentárja szerint a balközép és a jobbközép pártjainak választói elutasítása sokkszerűen vetett véget e két tömb hat évtizednyi uralmának, miután a "fellázadt
velemenyezd, 2017. április 24. hétfő, 12:51
Konferencián elemezték az 1956-os forradalom közel-keleti összefüggéseit Tel-Avivban
érkezett tudósok mellett előadást tartott Rafael Vágó, a tel-avivi egyetem nyugalmazott előadója, és felszólalt az egyetem több kutatója is.

A rendezvényen hangsúlyos szerephez jutottak a forradalom, majd az azt követő Kádár-rezsim első időszakának zsidókkal, illetve Izraellel kapcsolatos történései. Szó volt arról is, hogy milyen hatással volt a magyarországi eseményekre a forradalom és szabadságharc idején zajló szuezi válság.

Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora a forradalmat nemzetközi környezetben elhelyező előadásában elsősorban a nyugati és az amerikai be nem avatkozás okait elemezte.

Véleménye szerint a forradalom bukásának egyik oka az volt, hogy az akkori nyugati stratégiával nem állt összhangban a közép-kelet-európai térség átrendeződése a Nyugathoz, miközben a Kádár-rezsim létrejötte és fennmaradása illeszkedett geopolitikai elképzeléseikhez.

Megadja Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóközpontja és a Századvég Alapítvány
velemenyezd, 2017. március 15. szerda, 09:21
35 ezer vasúti kocsin vonultak ki a szovjetek
a többi kelet-európai országhoz hasonlóan - Magyarországot sem hagyták el a megszálló németeket kiűző szovjet csapatok. Itt-tartózkodásukat az 1947. évi párizsi békeszerződés szentesítette, melyben szerepelt, hogy így biztosítható a kapcsolat az ausztriai szovjet megszállási övezettel. Miután Ausztria az 1955. május 15-i államszerződéssel visszanyerte függetlenségét, a szovjet haderő további magyarországi állomásoztatását az 1955. május 14-én megalakult Varsói Szerződés "legitimálta". Az 1956-os forradalmat leverő szovjet csapatok jogi helyzetét az 1957. május 27-én kötött szovjet-magyar kormányközi megállapodás rögzítette, de ez az alig három és fél oldalas dokumentum nem határozta meg sem létszámukat, sem itt-tartózkodásuk időtartamát, sem költségeik fedezésének forrását. Az "ideiglenesen hazánkban állomásozó" szovjet Déli Hadseregcsoport kivonása már 1958-ban szóba került, de a megvalósulásra még több mint három évtizedet várni
bordat, 2017. március 05. vasárnap, 15:29
Trump beiktatása - A francia lapok megosztónak ítélték az új amerikai elnök beiktatási beszédét
kampány és barokkos hatalomátadás után az új amerikai elnöknek alkalma lett volna összefogást hirdetnie, ő azonban továbbra is a választók azon 46 százalékához beszélt, akik megválasztották" - vélte a lap. A Le Monde arra is felhívta a figyelmet, hogy Donald Trump protekcionista beszédet tartott, ami korábban összeegyeztethetetlen lett volna nemcsak a leköszönt demokrata adminisztrációval, hanem a hagyományos republikánus nézetekkel is.

A konzervatív Le Figaro szerint Donald Trump "harcot és forradalmat" hirdetett azzal, hogy a hatalmat a népnek kívánja visszaadni. A fővárosi Le Parisien is úgy vélte, hogy az új amerikai elnök "háborús hangvételű" harcias beszédet tartott, "populista hangnemben". A lap azt is kiemelte, hogy az új amerikai elnök "agresszivitása egyszerre erős és védelmező".

A baloldali Libération arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok 45. elnöknek beiktatási beszéde "a kampánynyilatkozatokkal egyenes irányú volt" és a történelemkönyvekben úgy szerepel majd, mint az "az
velemenyezd, 2017. január 22. vasárnap, 14:22
Izsák Balázs: Az erőszakmentes székely ellenállásra emlékezzünk a madéfalvi vérengzés évfordulóján
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke az SZNT és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) marosvásárhelyi kultúrpalotában szervezett megemlékezésén mondott beszédet szombaton este, a madéfalvi vérengzés 253. évfordulóján. Beszédében visszásnak tartotta, hogy az 1762-'63-as székely szabadságharcból csupán az ezt lezáró 1764-es madéfalvi vérengzésről szokás megemlékezni. Szerinte ez olyan, mintha az 1848-'49-es forradalmat és szabadságharcot a világosi fegyverletétel évfordulóján idéznénk.

Izsák Balázs úgy vélte: a madéfalvi vérengzést megelőző székely ellenállás azért merült méltatlanul feledésbe, mert fegyvertelen volt. Mária Terézia rendelkezései ugyanis - amelyekkel szemben a jogaikat védő székely férfiak tiltakoztak - éppen a székelyek hadra fogására vonatkoztak. Az SZNT elnöke szerint az erőszakmentes ellenállás az indiai Mahatma Gandhi, majd az amerikai Martin Luther King révén csak a 20. században szerzett létjogosultságot.

"Mi, a ma élő utódok elmulasztottuk elmesélni a világnak, hogy
velemenyezd, 2017. január 07. szombat, 19:23
10 dolog, amit Jézus megtanít nekünk az idővel kapcsolatban
egyszerűen lefoglalják a gondolatainkat, és nem engedik, hogy arra fókuszáljunk, ami az igazi feladatunk. Sosem leszünk bűn nélkül. Azonban tudatosan dolgozhatunk azon, hogy minél kevésbé hagyjuk elhatalmasodni magunkban ezeket.
Jézus nem akart másoknak megfelelni. Még sosem gondoltam bele, hogy mennyi elvárása volt az embereknek Jézussal szemben. A családja azt szerette volna, ha rendesen dolgozik, és folytatja apja mesterségét. A betegek gyógyulást kerestek nála. Voltak, akik azt várták, hogy majd forradalmat csinál. A tömeg királyt szeretett volna csinálni belőle, a farizeusok pedig azt akarták, maradjon csendben. Jézus azonban tette a dolgát, amire az Atya hívta. És mi, édesanyák, vajon hányszor szeretnénk bizonyítani, megfelelni az anyósunknak, a tökéletesnek hitt szomszédasszonynak...
Jézusnak volt egy határozott és világos célja, amiért nap mint nap dolgozott. Amikor a zsinagógában felolvasott a Szentírásból, ezt a verset kellett volna felolvasnia: Az Úr lelke nyugszik rajtam, mert az
lenke1964, 2017. január 02. hétfő, 08:45
1/18
Képek, videók
0 egy indiány lány sassal
lovaszmarika
2018. február 11. vasárnap, 17:34
0 egy indián lány állatáv
lovaszmarika
2018. február 08. csütörtök, 18:24
Indiánok vlágában
sanci81
2018. január 24. szerda, 17:36
A figyelő indián
sanci81
2018. január 16. kedd, 17:43
sziú indián.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:57
indián.png
chillik
2017. szeptember 05. kedd, 19:14
indián 002.png
chillik
2017. szeptember 05. kedd, 19:13
Misztikus indián.jpg
pacsakute
2017. május 05. péntek, 19:47
indián nyár.png
rozsa67
2017. április 23. vasárnap, 14:27
Indián szépség.png
cady89
2017. március 21. kedd, 17:02
Indián horoszkóp.jpg
pacsakute
2017. február 25. szombat, 21:19
indián-csizma.png
agica2004
2017. január 05. csütörtök, 19:42
Történelmi lecke fiúknak
chillik
2016. augusztus 04. csütörtök, 07:30
Történelmi fénykép
sanci81
2016. május 29. vasárnap, 09:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.