Regisztráció  Belépés
2017. augusztus 19. szombat | 33. hét | 231. nap | 15:11 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tállai: a cégek 40 százaléka lett megbízható adózó
Kiemelte: 2018-tól a jó minősítésű adózóknál további 15 nappal, 30 napra rövidül az áfa kiutalási határidő.

A második negyedéves rangsoroláskor mintegy 295 ezer vállalkozás került az átlagos kategóriába, míg kockázatos minősítést majd 34 ezer cég kapott - tette hozzá Tállai András.

Kérdésre az államtitkár elmondta: ha egy cég kockázatos minősítést kap, de rendezi tartozását, akkor már a soron következő minősítéskor kikerül ebből a kategóriából. Több vállalkozás él is a lehetőséggel, és igyekeznek mielőbb kikerülni a szigorúbb szabályokkal, szankciókkal járó minősítésből. Az első negyedévhez képest a másodikban mintegy két és félezerrel csökkent a kockázatos cégek száma.

A tavaly debütált cégbesorolási rendszer lényege, hogy az adóhivatal negyedévente három kategóriába sorolja a Magyarországon működő gazdálkodókat - emlékeztetett Tállai András.

Megbízható, jó minősítést kaphat az a társaság, amely időben és pontosan befizeti az adót, kockázatosnak pedig azok a vállalkozások
velemenyezd, 2017. augusztus 19. szombat, 08:31
Tállai: már több mint 100 cég regisztrált az online számla tesztoldalán
vállalkozások jól járnak, mivel így jobban kiszűrhetők lesznek a gyanús céghálók, a fiktív számlát kiállítók.

Azokról a számlákról kell 2018. július 1-jétől adatot szolgáltatni, amelyekben az általános forgalmi adó (áfa) értéke eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Az adatszolgáltatás automatikus, a számla kiállítását követően azonnal, de legkésőbb 24 óra múlva már az adóhivatalnál vannak a számla adatai úgy, hogy ehhez a vállalkozónak semmit nem kell tennie, az adatokat a program küldi el.

Tállai András hangsúlyozta, a vállalkozások közvetlenül is profitálnak a jövő nyáron debütáló új rendszerrel. A kiállított számláról valós időben, már annak kiállításakor értesülnek, függetlenül attól, hogy mikor kapják kézhez. A vállalkozók amellett, hogy korábban ismerhetik meg a számlában szereplő adatokat, arról is azonnal tudomást szerezhetnek, ha az eladó esetleg nem a valós ügyletről állítja ki számlát.

A valós idejű tájékoztatás mellett a vállalkozók jövő nyártól a NAV újabb szolgáltatását is
velemenyezd, 2017. augusztus 06. vasárnap, 07:04
Tállai: fokozott közúti áruforgalmi ellenőrzés indul hétfőtől
pénzügyőrök különös figyelmet fordítanak az adózási szabályokat megszegő vállalkozók kiszűrésére és az az ekáer szabályok betartására,ugyanis ez a leghatékonyabb eszköz a fiktív és adózatlan áruk kereskedelmével szemben - jegyezte meg. Az előre bejelentett ellenőrzési akció a megelőzést, az adómorál javítását szolgálja, valamint hogy egyetlen vállalkozó se szegje meg az adózási szabályokat, amelyek nemcsak a költségvetési bevételeket biztosítják, hanem a tisztességes piaci versenyt is - tette hozzá.

Tállai András közölte: az elektronikus rendszerrel a hivatal nyomon követheti az ország útjain haladó teherautókat, egyebek mellett az útdíjbefizetést ellenőrző kamerák és a tengely-súlymérő állomások adatainak segítségével. Az áruforgalom kétes szereplői így gyorsan kiszűrhetők, velük szemben szinte azonnali hatósági fellépésre nyílik lehetőség. Az államtitkár szerint a legtöbb esetben már akkor lefülelhető a forgalmi adócsalás, amikor az elkövetők még csak az előkészületeknél tartanak.

Kiemelte: az
velemenyezd, 2017. július 30. vasárnap, 07:04
Tállai: példaértékű a magyar közúti áruforgalmi ellenőrzés
A magyar ekáer alapján kidolgozott lengyel SENT rendszer 2017. május 1-jei hatályba lépését követően 2018-ban a szlovák adóhivatal is alkalmazza majd az online közúti ellenőrzés új rendszerét. A fokozott nemzetközi érdeklődés érthető: két év alatt több mint 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek az ekáer és az online pénztárgép - mondta.

Tállai András emlékeztetett, hogy az utaztatásos áfacsalások kiszűrésére létrehozott ekáert az elmúlt több mint két évben az Európai Unió majd minden tagállama tanulmányozta.

Megfogalmazása szerint szavai szerint új korszak kezdődött a magyar adórendszerben azzal, hogy nem a meglévő adók emelését szorgalmazza a kormány, hanem a meglévő adókat kívánja hatékonyabban beszedni. Amíg az új pénztárgépek a feketeértékesítést akadályozhatják meg, addig az ekáer annak szabhat gátat, hogy a kereskedők igazolatlan eredetű, s így szükségképpen adózatlan árut szerezzenek be, s adják tovább ügyfeleiknek, vagy éppen fiktív árukereskedelem után igényeljék vissza az
velemenyezd, 2017. július 09. vasárnap, 08:10
Harminc éves az adóhatóság
Az adóhivatal szombati 30. születésnapja alkalmából nyilatkozva Tállai András elmondta: az 1987. július 1-jén felállított új állami adószervezet, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) mintegy harminc éve készítette el az első személyi jövedelemadó bevallási nyomtatványt, ma már jogutódja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adózók helyett dolgozik, készíti el a bevallások tervezetét.

A bevalláskészítés a történelmi múlt részévé vált. A NAV elektronikus szja-rendszere a lakosságot mentesítette a bevallás kitöltésének kötelezettsége alól - hangsúlyozta az államtitkár.

Tállai András kiemelte, hogy az 1987-es adóreform - amely többek között visszahozta a közteherviselés alkotmányos kötelezettségét a magánszemélyek és a gazdálkodók részére is - a piacgazdaság irányába tett első lépésként jelentősen hozzájárult a politikai rendszerváltáshoz is. Az adóreform megvalósításában kulcsszerepet játszott az éppen harminc éve létrehozott APEH.

Az államtitkár elmondta, hogy 1988-ban 78 ezer
velemenyezd, 2017. július 01. szombat, 07:07
Jogszabályváltozások - Hatályba lépett az új jövedéki törvény
forintig.

A jövedéki törvényben meghatározott esetekben változatlanul jövedéki biztosítékot kell nyújtani. A fix összegű jövedéki biztosíték mellett azonban megjelent a változó összegű jövedéki biztosíték fogalma. Ez kedvezmények alkalmazását is lehetővé teszi, így bizonyos feltételek teljesülése esetén az eredeti jövedéki biztosíték összege alacsonyabb lehet.

További jelentős változás, hogy július 1-jétől az adóraktár-engedélyeseknek napi bontásban kell adatot szolgáltatniuk az adóhatóságnak.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára korábban az MTI-nek elmondta: az új jövedéki törvény középpontjában a vállalkozóbarát szemlélet áll, az új törvény a korábbi 150 oldal helyett 65 oldalból áll. Megszűnik a papír alapú nyilvántartás-vezetés és adatszolgáltatás, minden információ elektronikusan jut el a vámhivatalhoz, a számítások szerint több mint 17 ezer érintett vállalkozás a jövőben sokkal egyszerűbben tudja jövedéki ügyeit
velemenyezd, 2017. július 01. szombat, 07:05
LMP: a Fidesz-MSZP nagykoalícióban hagyta Czeglédy Csabát a zavarosban halászni
Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a diákmunkások ezreit kifizetetlenül hagyó Czeglédy Csaba korábban már számos zavaros ügybe keveredett.

Bár 2002-ben még felfüggesztett börtöntüntetést is kapott, mégis úgy tűnik, ott folytathatta, ahol abbahagyta, zavaros céghálózatát az elmúlt tizenöt évben is működtethette - jegyezte meg.

A szóvivő feltette a kérdést: a kormányzat miért hagyta, hogy Czeglédy folytathassa ezen ügyeit? Szerinte sem a Fideszt, sem az MSZP-t nem érdekli, hogy adócsaló vállalkozások működnek-e az országban. Úgy ítélte meg: most a választási kampány közeledtével indult csupán egy leszámolás.

Az LMP ezrét felszólítja a kormányt, hogy rendkívüli intézkedés keretében nyissa meg a bérgarancia-alapot a diákok számára.

Az ellenzéki párt arra is választ vár Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, és az adóhatóságot felügyelő Tállai András államtitkártól: vizsgálták-e az elmúlt években Czeglédy Csaba
velemenyezd, 2017. június 28. szerda, 12:11
Varga Mihály: sikertörténet az idén bevezetett e-szja
Varga Mihály elmondta: az elektronikus szja-bevallások feldolgozásának első köre lezárult, és a rendszer jól vizsgázott. Az elektronikus rendszert alkalmazva a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 3,8 millió magánszemélynek küldött bevallási tervezetet. A munkáltatókmintegy 630 ezer dolgozó adóbevallását készítették el, körülbelül 300 ezer vállalkozó pedig saját magának készítette el az adóbevallását.

Tállai András, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, a NAV vezetője hozzátette: a rendszer kifejlesztése mintegy 4 milliárd forintba került, a működtetésére pedig évente néhány 10 millió forintot kell majd költeni.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a papíralapú szja-bevallási rendszer 1989-től működött. A bevalláskészítés mára a történelmi múlt részévé vált, erre 2017 tavaszától már nincs szükség. Az átállás az elektronikus rendszerre még Finnországnál és Svédországnál is gyorsabban és zökkenőmentesebben történt meg - mondta a tárcavezető.

A nemzetgazdasági miniszter a részleteket
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 12:22
MSZP: százezerrel kevesebb gyermek kap a szünidőben ingyenes étkeztetést
sajtótájékoztatón elmondta, ma Magyarországon 208 ezer olyan rászorult gyermek van, akinek meg kellene kapnia a szociális gyermekétkeztetés keretein belül a szünidei ingyenes étkezést.

Hozzátette: ehhez képest a minisztériumoktól kikért adatok alapján 100 ezer gyermek nem jut hozzá az ellátáshoz.

Az ellenzéki politikus szerint hiányzik a kormány részéről az elkötelezettség a gyermekszegénység felszámolása iránt, összevissza beszélnek és hazudnak a nyári gyermekétkeztetésről.

Kitért arra, hogy míg Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára azt mondta, 4 milliárd forintot fordítanak a szociális étkeztetésre, addig Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára 6,6 milliárd forintról beszélt.

Bangóné Borbély Ildikó értékelése szerint ez azt jelenti, a Fidesz-KDNP már tudja, idén kétmilliárd forintot el fog lopni a szociális étkeztetésből. Szerinte 2014-ben 2,6 milliárd, 2015-ben 3,7 milliárd, tavaly 1,6 milliárd forintot vettek el a szociális gyermekétkeztetés
velemenyezd, 2017. június 20. kedd, 12:12
Tállai: az adótraffipax növeli a könyvelt bevételt és a legális foglalkoztatást
Tállai András felidézte: az adóhatóság honlapján meghirdetett adótraffipax előre jelzi, hogy hol kell számítani a célirányos ellenőrzésekre. A tapasztalatok szerint az adótraffipax az adómorált javítva növeli az államkassza bevételét. Ez az adótraffipaxszal eddig érintett vállalkozói körnél egyértelműen kimutatható az online pénztárgép és a foglalkoztatotti bejelentések adatai alapján - tette hozzá.

Példaként a főváros VII. kerületi vendéglátóinál a február 27-től egy hétig tartó adótraffipaxot emelte ki a NAV vezetője. Az egyhetes ellenőrzés alatt a revizorok minden esetben szabályos nyugtát kaptak, mindössze két bejelentés nélkül foglalkoztatott alkalmazott miatt szabtak ki bírságot.

Az akciót követően a pénztárgépek adatainak elemzésekor kiderült, hogy az adótraffipax egy hete alatt az előző héthez képest átlagosan 20 százalékkal nőtt a bevétel. Az áfabevallások adatai még nagyobb arányú növekedést mutattak: az előző év és a tárgyév azonos időszakában az adóalap átlagosan 50 százalékkal
velemenyezd, 2017. június 18. vasárnap, 07:04
Tállai András: a jövedéki adóbevalláshoz is készít tervezetet a NAV 2018-tól
Július 1-jén vezetik be az elektronizált jövedéki rendszert, amely példaértékű lehet Európában - emelte ki Tállai András.

A számítások szerint a több mint 17 ezer érintett vállalkozás a jövedéki ügyeit a lehető legegyszerűbben, elektronikusan intézheti. Megszűnik a papír alapú nyilvántartás-vezetés és adatszolgáltatás, minden információ elektronikusan jut el a vámhivatalhoz - hívta fel a figyelmet.

A magánszemélyek a pálinkafőzési bejelentést, valamint a párlat-adójegy igénylést papír alapon is megtehetik - tette hozzá.

A jövedéki adóbevalláshoz rendelkezésére álló adatról a NAV legkésőbb a bevallás benyújtási határideje előtt 10 nappal tájékoztatja a vállalkozót, akinek így elegendő ideje lesz a bevallása esetleges kiegészítésére is - ismertette az államtitkár.

Tállai András hangsúlyozta, hogy az új jövedéki törvény középpontjában a vállalkozóbarát szemlélet áll. A jövedéki törvény szövege a felére csökken, a korábbi 150 oldal helyett az új törvény 65 oldalból áll - emelte
velemenyezd, 2017. június 16. péntek, 07:05
Gulyás: ritkák az érveken alapuló viták
Gulyás Gergely kedden Budapesten, a XXI. Század Intézet által szervezett Az értelmiség esete a kidobóemberrel című kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, ez az értelmes diskurzusok lehetőségét zárja el.

Az esemény elnevezéséről Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója közölte, az Kemény István költő, író legújabb könyvét idézi, amely szerint aki már megpróbált bármiről meggyőzni egy kidobóembert, tudja, hol az értelmiség helye a társadalomban.

Gulyás Gergely azt mondta: a rendszerváltás új "árkokat" tett láthatóvá; véleményformáló értelmiség létezik, a szerepe azonban gyengült.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy vélekedett: a baloldal "új szokása", hogy még a választási győzelemhez sem gratulál az ellenfélnek.

Néha olyan nap is kellene, amikor nem tüntetnek a köztársasági elnök ellen, hanem kezet nyújtanak neki - jegyezte meg, hangsúlyozva: Magyarországon azért nincsenek politikai viták, mert nem adjuk meg a tiszteletet a másiknak.

Schmidt
velemenyezd, 2017. június 13. kedd, 21:45
1/62
Képek, videók
tállat.jpg
zsokica45
2013. augusztus 13. kedd, 16:09
málna tállal, ker.szemes.
rochlitzne
2009. szeptember 14. hétfő, 04:24
tállal
katusom
2008. június 26. csütörtök, 22:14
Negyedévesen
samanm
2007. október 15. hétfő, 19:22
v5_kategoria_kep_unnep i-k
menusgabor
2015. december 04. péntek, 19:13
kategoria_etelek_1_28. gif
judasfa
2011. szeptember 06. kedd, 17:41
kategoria_erdo_426Slic e.g
koszegimarika
2011. augusztus 22. hétfő, 08:24
kategoria_erdo_415Slic e.g
koszegimarika
2011. augusztus 22. hétfő, 08:23
kategoria_etelek_33.gi f
koszegimarika
2011. július 08. péntek, 22:17
kategoria_viragok_6_54 .gi
koszegimarika
2011. március 17. csütörtök, 10:28
kategoria_allat_2_39.g if
pici08
2011. január 22. szombat, 12:42
kategoria_allat_6_54.g if
pici08
2011. január 22. szombat, 12:41
kategória
nor-bee
2010. november 25. csütörtök, 12:32
kategoria_tenger_59.gi f
koszegimarika
2010. július 17. szombat, 07:06
kategoria_tenger_571.g if
koszegimarika
2010. július 17. szombat, 07:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.