Belépés
2018. október 19. péntek | 42. hét | 292. nap | 04:59 | Nándor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kelet felől támad a tél
kontinentális eredetű hideg levegő. A hideg betörés mértékét azonban a Kárpátok hegykoszorúja jelentősen enyhíteni, késleltetni fogja, de végül a hideg levegő megtalálja a réseket ezen a "pajzson" és eljut a medence belsejébe is, miközben jellegzetes helyi szeleket alakít ki.

A Kárpát-medencét körülölelő fagyos levegő és annak jellegzetes betörési pontjai. Forrás: Szlovák Hidrometeorológiai Intézet

Szombaton ezek a jellegzetes szélviszonyok fogják meghatározni időjárásunkat. Időjárási front nem lesz a térségünkben, ennek ellenére a medence belsejében találkozó szelek által létrehozott, úgynevezett összeáramlási zónák mentén többfelé számíthatunk csapadékra. Ez a csapadék havas eső, havazás formájában hullhat le. A Békéscsaba-Sopron tengely széles sávjában akár

2-4 centiméter vastagságú hóréteg

is kialakulhat. Az északi, északkeleti országrészben kell
taltos1, 2018. január 13. szombat, 01:20
Tízezrek maradtak áram nélkül az erős havazás következtében Szlovákiában
A kezdődő téli szezon első komolyabb havazása országszerte okozott közlekedési fennakadásokat, leginkább az ország nyugati és középső hegyvidékén voltak gondok, ahol helyenként sok hó esett rövid idő alatt. A nedves hó sok helyütt leszakította a villanyvezetékeket és megrongálta a trafóállomásokat, az ország középső részén a Garamszentkereszt, Besztercebánya és Rimaszombat járásokban csütörtök délelőtt 27 ezer háztartás volt áramellátás nélkül.

A havazás miatt a nagyszombati és a pozsonyi megyékben több alsóbbrendű út, illetve a hegyi térségekben több forgalmas hágó is teljesen járhatatlanná vált,a Dóvali (Donovaly) és a Körmöcbányai (Kremnické Bane) hegyi átkelőket teljesen lezárták, a sturecinom pedig csak személygépkocsik kelhetnek át.

A havazás késéseket okozott a városi és a helyközi tömegközlekedésben is. Pozsonyban csütörtökön délelőtt egyórás késéssel jártak a buszok, de a repülőtér fennakadások nélkül üzemel.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a nap
velemenyezd, 2017. november 30. csütörtök, 12:33
Nem kell sokat várni a hidegre.
minden idők legmelegebb esztendői közé, azért az igazán hideg idő sem várat sokat magára.
A 40 fokos nyár, a 30 fokos szeptember, és a 20 fokos október után vége a szokatlanul kellemes - és meleg - időjárásnak, az előrejelzések szerint ugyanis egy héten belül tartósan 10 fok alá esik a nappali és éjszakai hőmérséklet Szlovákia területén.
November 7-ét írunk, és bár a nappali hőmérséklet jelenleg még 10 fok körül mozog, hamarosan megérkezik térségünkbe az igazán hideg idő. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet tíznapos előrejelzése szerint a lehűlés a hétvégén veszi kezdetét, és a jövő héttől már csak 5-6 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk, de szélcsendben és napos időben sem fog 8 fok fölé kúszni a hőmérő higanyszála.
Értelemszerűen az éjszakák is hidegebbé válnak, a hidegfront érkeztével az éjszakai hőmérséklet tartósan fagypont körül alakul majd.
A meteorológusok szerint nem kizárt, hogy november második felében újabb hidegfront éri el térségünket, így még valószínűbb, hogy az igazi
maroka, 2017. november 08. szerda, 09:00
Hideg idő - Szlovákiában négyen fagytak halálra a hét végén
rendkívüli lehülés négy halálos áldozatának többsége idősebb személy. A pravda.sk információi szerint ketten - egy pozsonyi és nyitrai férfi - feltételezhetően hajléktalanok voltak, egy kocsmából hazatérő nyugdíjas férfit pénteken a háza előtt találtak megfagyva a közép-szlovákiai Látky településen, egy idősebb nő pedig ugyanebben a régióban munkából hazafelé jövet hűlt ki halálosan.

A szélsőséges időjárás következtében országszerte sok településen dőltek meg évtizedes hidegrekordok. A szlovák hidrometeorológiai intézet (SHMÚ) adatai szerint a legrégebbi rekord a korponai járásban lévő Gyűgy (Dudince) településen dőlt meg, ahol mínusz 29,8 Celsius fokot mértek. Ez ott legalább hatvan éve a leghidegebb idő volt. A hétvégén a leghidegebb időt az észak-szlovákiai Oravská Lesnán mérték, mínusz 35,2 fokot.

A SHMÚ előrejelzése szerint Szlovákiában csütörtökig marad meg a szélsőségesen hideg időjárás. Leginkább Közép-Szlovákiában és Kelet-Szlovákia északi területein kell komoly fagyokra számítani, ezekben
velemenyezd, 2017. január 09. hétfő, 15:28
Súlyos eső- és viharkárok Kelet-Európában, árvíz Romániában
vízzel.

Az észak-morvaországi Prostejov és Sumperk városok környékén 70 milliméternyi csapadék esett, amelynek következtében megáradtak a helyi patakok, a falvakban több mint száz házat, gazdasági épületet elöntött a víz. A Jeseníky-hegységben a lezúduló víz miatt a múlt hét végén két nyári gyermektábor is veszélybe került, a gyermekeket biztonságos helyre szállították. Chrudim mellett a víz miatt szintén evakuálni kellett egy gyermektábort.

Szerdán és csütörtökre virradóra a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) jelentései szerint az ország területén sehol nem jeleztek rendkívüli mennyiségű csapadékot vagy egyéb súlyos időjárási viszontagságot. Ugyanakkor az elmúlt egy hét során nem szűntek a jelentős csapadékot hozó nyári zivatarok, viharok. Sok helyütt fennakadások voltak a közlekedésben, több településen pincéket árasztott el a víz.

Négy ember életét vesztette Romániában a július végétől tartó árvizek miatt. A román védelmi minisztérium összesítése szerint hét megyében (Arges,
velemenyezd, 2014. augusztus 07. csütörtök, 14:34
Árvíz - Pozsonynál tovább apad a Duna, a folyó alsó szakaszán a tetőzésre készülnek
délután 5 óra előtt közel 9,9 méterre süllyedt, ez ugyan még mindig csaknem két és félszerese a folyó átlagos vízszintjének, ami 4 méter, de már az árvíz fenyegetettség folyamatos csökkenését jelzi.

Péntek délelőttig a pozsonyi védőgátaknál mintegy ezer tűzoltó, katona, rendőr és önkéntes volt készültségben, ezek és az általuk használt műszaki eszközök egy részét a pozsonyi válságstáb ajánlása alapján Révkomáromba és Párkányba telepítette át a védelmi tárca pénteken délután.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése szerint a Duna alsó szakaszán először Bősnél, pénteken az esti órákban, majd szombaton délben Révkomáromban és vasárnap reggel Párkányban lehet a folyó vízszintjének tetőzésére számítani.

A dunaszerdahelyi járásban, ahol várhatóan pénteken este tetőzik a Duna Bősnél, már csütörtök óta rendkívüli helyzet van érvényben. A regionális válságstáb szerint az árvízvédelmi gátak előreláthatóan meg tudják fékezni az áradást. A gátak egy méterrel magasabbak mint amilyen az ár
velemenyezd, 2013. június 07. péntek, 17:03
Árvíz - Éjszaka tetőzött, és már apad a Duna Pozsonynál
Pozsony valószínűleg már fellélegezhet, néhány órája ugyanis a városnál lassú ütemben, de folyamatosan apad a Duna és a Morva is. Mindkét folyó vízszintje csütörtökön a késő esti órákban érte el maximumát Pozsonyban, illetve Dévénynél, majd a kora hajnali órákban apadni kezdett, reggel nyolc óra előtt a vízmérce 10,14 métert mutatott.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a Duna Pozsonynál 10,32 méteres vízszinten tetőzött, csaknem fél méterrel meghaladva a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot, és a vízhozama másodpercenként 10 ezer 540 köbméter volt.

Az éjszaka folyamán mintegy ezer ember volt készültségben a pozsonyi védőgátakon, rendkívüli esemény azonban nem történt, a mobil védőgátak mindenütt kitartottak. Több helyen szivattyúzni kell a gátakon átszivárgó vizet - tájékoztatta az MTI-t Lubomír Andrássy, Pozsony árvízi válságstábjának vezetője. Hozzátette: a napokban az árvízveszély kapcsán meghozott minden korlátozó intézkedés, így a lezárt területekre való
velemenyezd, 2013. június 07. péntek, 08:21
Árvíz - A vártnál magasabb szinten tetőzhet a Duna Pozsonynál
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a Duna vízszintje Pozsonynál várhatóan csütörtök éjszaka éri el maximumát, és a tetőzéskor 10,4 méter körüli vízszinttel kell számolni.

Ez fél méterrel magasabb, mint a szerdán megdőlt - több mint százéves - rekord, és magasabb annál az értéknél is amilyennel korábban számoltak, ám a hatóságok szerint a várost védő, a folyó mindkét rakpartján felépített mobil védőgátaknak ezzel még meg kellene birkózniuk.

Közben a szlovák fővárosban folytatják az árvízvédelmi munkálatokat, több helyütt szivattyúzzák a vizet a szivárgó védőgátaknál és a talajvízzel elárasztott épületekből, egy-egy épületnél megtöltött homokzsákokat is látni, a veszélyes mértékben vagy teljesen elárasztott területeket és utakat pedig lezárják. Legutóbb a Dunacsúny és Bős közötti utat zárta le a rendőrség, mivel a talajvíz több szakaszon alámosta az utat.

Az idő előrehaladtával folyamatosan növekszik a lezárt területek és épületek száma, közúton megközelíthetetlen Pozsony
velemenyezd, 2013. június 06. csütörtök, 17:23
Árvíz - A vártnál gyorsabban árad a Duna Pozsonynál
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) korábbi előrejelzései azzal számoltak, hogy a Duna vízszintje Pozsonynál csütörtök este tetőzik, de a folyó ezt a szintet már reggelre elérte és tovább árad.

A 10,2 méteres vízszint csaknem 30 centiméterrel több, mint a 2002-ben Pozsonynál mért eddigi 9,9 méteres rekord.

A csütörtökre vonatkozó előrejelzés pesszimistább a korábbinál - mondta a kialakult helyzetről Lubomír Andrássy, az árvízi pozsonyi válságstáb vezetője. Hozzátette: reggelre befejeződött a Duna rakpartjain elhelyezett mobil védőgátak szintjének megemelése, növelték a készenlétben lévő tűzoltók és katonák számát is.

Az árvíz következtében kialakult helyzet miatt Pozsonyban az éjszaka folyamán már evakuálásokra is sor került. Hajnalban többtucat, az árvíz által leginkább sújtott Dévény kerületben lévő ház lakóit mentették ki az ár elől, illetve még az este folyamán néhány hajléktalanhoz hívtak segítséget, akik a Duna jobb oldalán, a rakpart közelében elárasztott területen
velemenyezd, 2013. június 06. csütörtök, 08:31
Árvíz - Megdőlt a Duna vízszintrekordja Pozsonynál
A fokozódó árvízveszélyre való tekintettel szerdán műveleti területté minősítették és lezárták a hatóságok az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt Pozsonyban.

Az intézkedést a rendőrség tájékoztatása szerint a magas vízállás mellett az is indokolta, hogy a rakparton mind nagyobb számban megjelenő kíváncsi tömeg több esetben a mobil védőgátakat is megrongálta. A mostani intézkedés után már a Duna egyik oldalán sem megközelíthetőek a folyó rakpartjai, a Duna alacsonyabban fekvő, jobboldali partját Ligetfalunál ugyanis már hétfőn lezárták.

A Duna folyamatosan emelkedő vize szerda délutánra elárasztotta Pozsony-Károlyfalu városrészben lévő csónakházat és a belvárosban lévő személyforgalmi hajókikötőt is. A Dévénybe vezető út nagy része már korábbtól víz alatt van, hasonlóan, mint a folyó jobboldali rakpartjának egyes részei a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja és az Öreg híd közötti szakaszon. A várost az árvíztől védő mobil védőgátaknál helyenként
velemenyezd, 2013. június 05. szerda, 18:03
ÁRVÍZ - Lezárják a Duna-hidat Vámosszabadi és Medve között
Ezzel egy időben Pozsony-Ligetfaluban az önkormányzat már a kiürítés lehetőségére való felkészülésre szólította fel az árvíz által leginkább veszélyeztetett területek lakóit.

Bár szerdán napközben Pozsonynál az elmúlt két napban tapasztalthoz képest némileg lassult a vízszint emelkedésének üteme, a Duna és a Morva is tovább áradt. A Duna vízszintje a szlovák fővárosban szerda délután kettőkor elérte a 9,84 métert. Ez már csak néhány centiméterrel marad el a 2002-ben Pozsonynál mért több mint száz éves rekordtól, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt.

A szlovák hatóságok szerint a Pozsonynál felállított mobil védőgátaknak elégségesnek kell lenniük a város megvédéséhez, ugyanakkor Pozsony-Ligetfalu önkormányzata az evakuáció lehetőségére való felkészülésre figyelmeztette az árvíz által leginkább veszélyeztetett területek lakóit, a rendőr-főkapitányság pedig arról tájékoztatott, hogy Medvénél este hattól lezárják a határátkelő
velemenyezd, 2013. június 05. szerda, 15:33
Árvíz - Tovább árad a Duna és a Morva Pozsonynál
egy métert emelkedett, jobb oldali rakpartja Ligetfalunál már víz alatt van.

Pozsonynál egy nap alatt közel 120 centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje, amely szerda reggelre elérte a 9,7 métert. Ez már alig marad el a 2002-ben mért több mint száz éves rekordtól, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat ((SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt.

A szlovák fővárosban kedden rendkívüli helyzetet hirdetett az önkormányzat. A meteorológusok szerdára is esőt jeleztek és Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által folyamatosan közölt adatok azt mutatják: amennyiben továbbra is az eddig tapasztalt ütemben emelkedik az ár, a Duna vízszintje már ma elérheti a tíz métert. A folyók vízszintjének tetőzését Pozsonynál csütörtökre várják.

Pozsonyt a Duna áradásától mindkét rakparton mobil védőgátak védik. Hasonló védelmet építettek ki a főváros nyugati városrészében, Dévénynél, ahol a Morva vízszintje jelent fenyegetést. A Dévénybe vezető utat a helyzet nehéz ellenőrizhetősége miatt az éjszaka
velemenyezd, 2013. június 05. szerda, 09:22
1/2
Képek, videók
Magas-Tátra (Szlovákia.jp
eckerkata
2018. július 30. hétfő, 10:49
OM5LA Szlovákia
crse
2016. február 07. vasárnap, 12:01
Lengyel Szlovák határ
irmus
2016. január 06. szerda, 17:35
Szlovákiai magyar népkölt
chillik
2015. december 30. szerda, 06:44
Gulyáságyú-szlovákia.j pg
agica2004
2015. június 22. hétfő, 15:58
Edda-Szlovákia.jpg
agica2004
2015. május 19. kedd, 17:26
Kékkö-i vár (Szlovákia -
farkas1945
2014. október 09. csütörtök, 11:45
Tátra-hegység ; Szlovákia
farkas1945
2014. szeptember 27. szombat, 12:44
szlovák krémes
ibolya58
2014. június 24. kedd, 18:00
szerető,betörés.jpg
kicsoda57
2016. május 04. szerda, 20:51
Ló-betörése.jpg
farkas1945
2013. november 10. vasárnap, 11:15
betörés alatt.jpg
agica2004
2011. február 07. hétfő, 12:37
hagyomany2-betores.JPG
blackfeet
2010. november 11. csütörtök, 18:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.