Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 21. péntek | 38. hét | 264. nap | 16:41 | Máté, Mirella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Urquhart vára Skóciában
fekszik Drumnadrochit faluhoz. Bár manapság teljesen romos állapotban van, a középkori Skócia egyik legnagyobb erőssége volt. Maradványaiban is lenyűgöző, előkelően terpeszkedik el a dombtetőn, folyamatosan szemmel tartva a tavat. A Nessie, a "Loch Ness-i szörny" utáni kutatások is többnyire a vár környékén zajlanak.

Urquhart vára, a lakótorony romjai

A vár története Szent Kolumba idejében kezdődhetett, a 6. században, mikor valószínűleg a vár elődjére tesz utalást Adomnán a Life of Columba (Kolumba élete) című művében. Ez lehetett az a bizonyos Airchartdan nevű hely, amelyet Kolumba felkeresett a 6. század második felében, az északi piktek királyához, Brudéhoz tett egyik utazása során. Airchartdanban Kolumba keresztény hitre térítette a halottas ágyán fekvő Emchathot, valamint annak Virolec nevű fiát.[1] Sajnos Adomnán szövege nem tesz egyértelmű utalást a várra és az epizód
schuro, 2018. április 16. hétfő, 15:53
Eremo di San Colombano kolostor
Az Eremo di San Colombano szikla kolostor Észak-Olaszországban. Mintha Escher, a holland művész alkotott volna itt egy lehetetlen épületet.

A remetelak Rovereto közelében, Trambileno-ban található. Az épületet a sziklába vésték, és csak úgy lehet megközelíteni, ha megmásszuk a Leno folyó szurdokának a falába vésett 102 kőlépcsőt. 1319-ben épült és egy ír szentről, Kolumbiánról kapta a nevét, aki állítólag itt élt 543 és 615 között. A legenda szerint azután költözött be az itt található barlangba, miután megölte annak az előző lakóját, egy sárkányt.

753-tól a sziklafal közepén található számos barlang egyikébe beköltözött egy remete, aki valószínűleg a Bobbio kolostor “kényelmét" adta fel az aszkézisért. A X. század vége és a XI. század eleje között egy kis
schuro, 2018. április 01. vasárnap, 21:04
Szent Kolumbán apát ünnepe 11.23
Születése előtt édesanyjának látomása volt: mintha a napot hordta volna méhében, amely bevilágította az egész földet. Columbanus 543 körül született Írország középső, keleti vidékén, Leinster tartományban. Nagy műveltségre tett szert; az egyházi és világi tudományokban is jártas volt. ...........
Az ír vándorszerzetes bejárta egész Európát: Angliában, Bretagne-ban, a Rajna völgyében, majd Lombardiában hirdette az igét. Monostorokat alapított, melyeket szigorú regulával vezetett. Korának kiemelkedő apostolának tartották, aki új lendületet adott a lanyhuló keresztény életnek. Észak-Olaszországban, a bobbiói kolostorban halt meg 615-ben. Földi maradványait az ottani székesegyház kriptájában őrzik. Az 1940-es években avatták szentté.
....

Ha elveszed az ellenfeleket, nincs többé harc,
maroka, 2017. november 24. péntek, 17:50
Szent Kolumbán apát 11.23
OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Meglátja a föld minden határa, szabadítást szerez Istenünk.
Milyen szép a hegyeken annak a lába, aki jó hírt hoz, aki békét hirdet, örömhírt hoz, kikiáltja a szabadulást, aki azt mondja Sionnak: ,,Királlyá lett a te Istened" Figyelj csak! Őrszemeid felemelik hangjukat, és mind ujjonganak, mert szemtől szembe látják, hogy visszatér az Úr Sionra.
Ujjongva énekeljetek mindnyájan, Jeruzsálem romjai, mert az Úr megvigasztalja népét és megváltja Jeruzsálemet. Az Úr felemelte szent karját minden nemzet szeme láttára, és meglátja a föld minden határa, hogy szabadítást szerez Istenünk.
Ez az Isten igéje.
Iz 52,7-10

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Hirdessétek minden népnek, * mondjátok el az Úr csodás tetteit. Vö. 3. vers.
Előénekes: Énekeljetek az Úrnak új éneket, * minden föld az Úrnak énekeljen.
Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, * napról napra hirdessétek üdvösségét.
Hívek: Hirdessétek minden népnek, * mondjátok
maroka, 2017. november 24. péntek, 17:42
A Scone-i kő, vagy a Végzet Köve.
november 30-án az edinburgh-i várban helyezték el. Skót nemzeti szimbólum, ahogy a magyaroké a Szent Korona.

Ismerik más neveken is: Jákob Párnaköve, Jákob Oszlopköve, vagy Tanist kő. (A Végzet Köve néven a Lia Fáil követ is ismerik.)

A hagyomány szerint a követ eredetileg a bibliai Jákob használta párnának. Az egyik legenda szerint a gaelek ősi Dál Riata királyságának koronázóköve volt ír földön, amit a skóciai Caledonia leigázásakor magukkal vittek. Egy másik legenda szerint Szent Kolumba utazóoltárja volt skóciai missziója idején. A skót uralkodókat már I. Kennethtől kezdve (847 körül) a kövön ülve koronázták meg. Ebben az időben a kő Scone-ban volt.

A követ I. Eduárd angol király 1296-ban hadizsákmányként elvitte és a westminsteri apátságban helyezte el. Itt a koronázási trón (Coronation Chair) vagy Szent Edward széke néven ismert öreg faszék ülőrésze alá illesztették vaspántokkal - ezen a széken koronázták meg az angol királyokat, s ezzel szimbolizálták, hogy ők
schuro, 2017. január 12. csütörtök, 21:49
Roma holokauszt - Ökumenikus imaórán emlékeztek az áldozatokra
A szertartást Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar Caritas in Veritate bizottságának elnöke vezette, igét hirdetett Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. A szertartáson részt vett, és a meggyilkoltak emlékére mécsest gyújtott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A miniszter, aki református lelkészként szolgált, könyörgésében úgy fogalmazott: "egyre több körülöttünk az erőszak, és az ártatlanok vére hozzánk kiált most már Münchenből is, ahol az egyik áldozat egy tizenöt éves magyar roma fiú volt".

Hozzátette: "tanácstalanok és csüggedtek vagyunk", de "hiszünk az imádság erejében és abban, hogy az élet erősebb mint a halál, a szeretet erősebb mint a gyűlölet".

Balog Zoltán azért imádkozott, Isten adjon erőt, hogy szembeszálljunk a gonosszal, és ellenálljunk minden kísértésnek amely embert emberrel szembefordít.

"Adj józan belátást, bölcsességet és erőt, hogy meg tudjuk védeni életünket, családjainkat,
velemenyezd, 2016. augusztus 02. kedd, 22:56
Boldog Notker
BOLDOG NOTKER bencés szerzetes
Április 6.
*Sankt Gallen kanton, 840 körül. +Sankt Gallen, 912. április 6.

Beszédhibája és foghíja miatt ő maga Balbulus, azaz Hebegő Notkernek nevezte magát. Ám a kortársaitól ,,a Szentlélek edénye'', az utókortól ,,a költő'' nevet kapta.

Notker élete a politikai és kulturális hanyatlás idejére esik. Nagy Károly hatalmas műve: a keresztény Nyugat népeinek egyesítése a római hagyomány, a keresztény hit és a frank állam jegyében, epigonszerű utódai alatt széttöredezett. A verduni szerződés (843) megpecsételte az egység széthullását, és olyan történelmi folyamat kezdetét jelzi, amelynek jelentőségét a kortársak nem láthatták előre. Ez a szerződés nem hozott sem nyugalmat, sem békét, hanem sokkal inkább állandó új viszálykodásokat, örökségfelosztó terveket és háborúkat. A külső ellenségek: normannok és szaracénok tartós fenyegetése jelentősen meggyengítette a karoling utódállamokat, olykor azonban felkeltette a keresztény összetartozás érzését is. A
hidaszl, 2015. április 06. hétfő, 09:48
Szent Gál
SZENT GÁL (GALLUS) misszionárius
Október 16.
*Írország, 550 körül +Sankt Gallen mellett, 620. október 16.

Száz évvel a halála után így ír róla a Sankt Gallen-i kolostor egyik krónikása:

,,Az a férfi, akit atyáink hagyománya szerint Gálként tisztelünk, nemes származású, s még nemesebb erkölcsű ember volt. Gyermekkorát Hibernia szigetén (Írország) töltötte, s kicsi korától fogva szerette Istent. Szülei tiszteletre méltó Kolumbán (lásd: A szentek élete 679. o.) mellé adták tanulni, aki az atyák hagyományait követve az alázatosság ösvényét mutatta mindenkinek és mézédes tanítást adott át a körülötte lévőknek. A tanítványok közül Gál kitűnt alázatosságával és szorgalmával, követte mesterét az isteni tudományban, a mulandó világot megvetette és testvéreinek mindig a mennyországba vezető utat mutatta. Amikor eljött az ideje, Kolumbán és a testvérek biztatására, vonakodván ugyan, mégis engedelmeskedve pap lett. Papságában oly közel került Krisztus áldozatához, hogy csodákat tudott
hidaszl, 2014. október 16. csütörtök, 04:16
Skócia
harminc évben.
Loch Ness rejtélye:
A skóciai Inverness város közelében él a Loch Ness, azaz a Ness-tó titokzatos lénye, Nessie.
A Loch Ness világhírnevét ennek a legendás szörnynek köszönheti, amely sokak szerint a tó sötét mélyén él.
Sokan a képzelet szülöttének tartják a szörnyet, amit a helyiek turistacsalogatóként találtak ki, hogy látogatókat csábítsanak eme távoli vidékre, de tudni kell, hogy a lény első írásos említése Kr. u. 565-ből származik.
A történet szerint Szent Kolumba visszaűzött egy nagy bestiát a tó vizébe, amely megtámadott egy helyi lakost.
Nézzük először a természeti adottságokat!
A tó Great Glen-ben, azaz a Nagy Völgyben fekszik, az Északi-tengert az Atlanti-óceánnal összekötő Kaledón-csatorna része.
Víztartalmát tekintve Nagy-Britannia legnagyobb tava, mélysége eléri a 250 métert. Hét folyó táplálja, de csak egyetlen kifolyása van, a Ness folyó.
Minden kedves érdeklődő tovább is olvashatja a cikket az alábbi linken:
sanci81, 2014. szeptember 18. csütörtök, 20:10
Múzeumok éjszakája - Kiállítások, helytörténeti és néprajzi programok Tolna megyében
Szekszárdon két hétvégén - június 21-én és 28-án - is rendez programokat a Wosinsky Mór Megyei Múzeum. Az első szombaton az intézményben a Szekszárd anno című képeslapalbumot mutatják be a kötet szerzői, Viliminé Kápolnás Mária, Erky-Nagy Tibor és Vitéz Attila, majd Alfred Falchetto Teururai polinéz fafaragó művész kiállítását az alkotó vezetésével nézhetik meg az érdeklődők. A programot zseblámpás múzeumi kalandtúra színesíti. A vármegyeháza Pollack-, Liszt- és Garay-kiállításának megismerésében szintén tárlatvezetők segítenek, míg a Tolna Megyei Levéltárban az első világháború és a holokauszt szekszárdi emlékeiről hallhatnak előadásokat a résztvevők.

Június 28-án, a Múzeumok éjszakája "extra" programban a szekszárdi Szent László ünnep sorozatához kapcsolódva a Babits Mihály Emlékház és a Mészöly Miklós Emlékház a gyerekközönségre számít mesés juniálisával, amelyen Babits virágos versei, Mészöly Az elvarázsolt tűzoltózenekar című meséje hangzik el. A 131 éve született Babits szobránál ugyanennyi
velemenyezd, 2014. június 16. hétfő, 18:14
Nap Szentje - 2014. Február 28.
Nap szentje: SZENT OSZVALD

Edwin király Ethelfrith leverése után lett Northumbria uralkodója. Ethelfrith két fia: Szent Oszvald (640 körül-642) és Oswiu ebben az időben a Skócia délnyugati partjai mellett lévő szigeten, Iona kolostorában élt száműzetésben. A kolostort Szent Kolumba és ír szerzetesek egy csoportja alapította 563-ban. A két ifjú herceg ionai tartózkodása alatt keresztény lett, és egy évvel Edwin halála után Oszvald elhatározta, hogy visszaszerzi apja országát, a pogányokat elűzi és helyreállítja az egyházat. Hexhamtől néhány mérföldnyire északra felállíttatott egy keresztet. A csata előtti éjszakán víziójában Szent Kolumbát látta, amint oltalmul serege fölé terítette köpenyét. A következő napon katonáit és önmagát Istennek ajánlotta és legyőzte Cadwallont. Ezután rövid életének hátralévő idejét a northumbriai egyház helyreállításának és népe megtérítésének szentelte.

Amikor Paulinus püspök székét be akarta tölteni, Ionához fordult segítségért. Cormanus, akit az
suzymama, 2014. február 28. péntek, 16:36
1/5
Képek, videók
Loch Ness-i.gif
szicu
2014. április 11. péntek, 19:34
A Loch Ness-i szörny
spakimre
2011. március 01. kedd, 09:45
Loch Ness-i tó
kabdeboklara
2008. július 18. péntek, 19:15
Kíra a Loch Ness-i tónál
kabdeboklara
2008. július 18. péntek, 19:07
A Loch Ness-i szörny
kabdeboklara
2008. július 18. péntek, 19:02
kolumbán apát1123_2.jpg
maroka
2017. november 24. péntek, 17:53
kolumbán apát1123.jpg
maroka
2017. november 24. péntek, 17:53
minden jó adomány.jpg
katalin_53
2018. május 24. csütörtök, 11:59
soha nem adom fel....jpg
relisisi
2018. február 27. kedd, 18:05
adomány gyertyák.jpg
maroka
2017. december 17. vasárnap, 13:17
Sosem adom fel.jpg
pacsakute
2017. november 28. kedd, 22:07
Nem+adom+vissza.jpg
menusgabor
2017. november 24. péntek, 18:33
Sosem adom fel fb.jpg
pacsakute
2017. szeptember 02. szombat, 22:49
Én adom mindenkinek.jpg
katalin_53
2017. augusztus 13. vasárnap, 13:52
Lelkemet adom
irmus
2017. június 06. kedd, 17:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.