Regisztráció  Belépés
2018. július 20. péntek | 29. hét | 201. nap | 16:50 | Illés
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kármelhegyi Boldogasszony
........................
2018. július 16. hétfő 10:00
Július 16. a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe. A kármeliták védasszonya az ábrázolásokon egyik karján a Kis Jézust tartja, másik kezével a skapulárét nyújtja. A skapuláré gyakran a Kisded kezében is ott van. Kármelita templomokban és más templomok mellékoltárain is gyakran látható.
A Szentírás több helyen megemlékezik a Kármel hegyről, ahol Illés próféta élt és védelmezte a hit tisztaságát (1Kir 17-19). Az egyházatyák a hegyet szépsége, termékenysége, ősisége, Illés győzelme miatt Szűz Mária jelképének látták. Sok remete élt a hegyen, majd a 12. században rendet alapítottak itt azzal a céllal, hogy a Szűzanya oltalmában szemlélődő életmódot folytassanak. A tengerről felszálló felhőben (1Kir 18,44), mely Illés idejében a megmentő esőt hozta, a Szűzanya előképét látták. Így jött létre a kármelita rend.
Stock Szent Simon 1251. július 16-án részesült
maroka, 2018. július 16. hétfő, 12:18
Korzenszky Richárd: Az európaiságról – Szent Benedek .
Korzenszky Richárd: Az európaiságról - Szent Benedek Atyánk ünnepén.
2018. július 11. szerda 09:01
Európa védőszentjének ünnepén föltehetjük magunknak a kérdést: van-e bátorságunk, hogy Európában sajátosságainkat megőrizve legyünk keresztények, és keresztényként európaiak? Életünkkel kell újraírnunk az Európai Unió alkotmányát. Most, amikor úgy érezzük, hogy recseg-ropog körülöttünk minden. Ehhez segít bennünket Szent Benedek Regulája: ,,Hallgasd meg, fiam, a Mester parancsait..." És: ,,Krisztus szeretetének semmit elébe ne tegyél!"
.........
Korzenszky Richárd bencés szerzetes írását adjuk közre Szent Benedek, Európa fővédő szentjének ünnepén, mely itt olvasható
maroka, 2018. július 11. szerda, 14:41
Szent Benedek apát, Európa fővédő szentje 07.11
..............
A mai napon ünnepelt Szent Benedek a nyugati keresztény egyházban a szerzetesség megalapítójának számít. A bencés szerzetesek számára írt Regula (Szabályzat) pontosan megfogalmazza, hogy miként kell élni a szerzetesnek és milyen szabályok szerint működjön a szerzetesek közössége. Ezek szerint a szerzetesek életének vezérfonalául az evangéliumi tanácsok szolgálnak. Az engedelmesség, az egyszerű élet és a tisztaság segíti őket abban, hogy odaadóan szolgálják Krisztust. A közösségben végzett imádság és munka tölti ki idejüket, miként jelmondatuk is megfogalmazza: Imádkozzál és dolgozzál!
Regulájának bevezetőjében Szent Benedek a következőt írja: ,,Bármi jóba kezdesz, igen állhatatos imádsággal kérjed, hogy Krisztus Urunk vigye azt végbe, hogy ő ne legyen kénytelen valaha is szomorkodni rossz tetteink miatt."
Munkánktól, erőfeszítéseinktől mindig eredményeket várunk, de ezek olykor elmaradnak. Vajon miért? Többféle oka is lehet ennek, de talán sokszor éppen
maroka, 2018. július 11. szerda, 12:51
Szűz Mária és Erzsébet találkozása 07.02
az egyszerű emberekhez.
Ez az Isten igéje. Róm 12,9-16b

Imádság
Szentséges Szűz Mária, Isten Anyja, te ajándékoztad a világnak az igaz világosságot, Jézust, a te fiadat, Isten Fiát. Te teljesen ráhagyatkoztál Isten meghívására, s így a jóság forrásává lettél, mely Istenből fakad. Mutasd meg nekünk Jézust. Vezess minket őhozzá. Taníts meg minket megismerni és szeretni őt, hogy mi magunk is valóban szerető emberek és az élő víz forrásai lehessünk egy szomjazó világban.
XVI. Benedek pápa

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
SZŰZ MÁRIA LÁTOGATÁSA ÜNNEPÉRE (SARLÓS BOLDOGASSZONY)
(Július 2.)
Pap: Testvéreim, Szűz Mária látogatásakor Erzsébetet eltöltötte a Szentlélek. Kérjük mennyei Atyánkat, hogy mi is elnyerjük a Szentlélek kegyelmét!
Lektor: 1. Add, Urunk, hogy Szűz Mária közbenjárására püspökeinket és papjainkat töltse el a Szentlélek!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Add, hogy Szűz Mária közbenjárására kéréseink meghallgatásra
maroka, 2018. július 02. hétfő, 09:22
Szent Jakab hava
sokfelé. Ezt ünnepeljük e napon.
A középkori magyar egyház e napon áldotta meg az új kenyeret.

Július 16. Kármelhegyi Boldogasszony:
Kármelhegyi Boldogasszony a karmelita szerzetesrend nagy ünnepe.
A hagyomány szerint a XIII. században Stock Simonnak angyalok és szentek kíséretében jelent meg Szűz Mária és ,,skapulárét", vállruhát nyújtott át neki, e szavakkal: ,,Aki ebben hal meg, nem jut a pokol tüzére."

Július 17. Elek, András és Benedek:
Szent Elek a IV. században élt. Elhagyta családját. Imádsággal és vezekléssel töltötte életét.
András és Benedek, mester és tanítvány. Nem magyarok, de régi hazánk földjén éltek, szent életükkel hazánkat szentelték meg. András lengyel remete volt, aki első szent királyunk, István király hírére hazánkba jött, és a Vág-folyó partján, Trencsén közelében egy barlangban remeteként élt. Elhagyatottan halt meg. Barlangját tanítványa, Benedek örökölte.
Benedek a kapott gazdag alamizsnákat
evavicus, 2018. július 01. vasárnap, 23:43
Szegényeket hívott meg vacsorára az új bíboros, ......
pápának, aki mindenkit nagy szeretettel üdvözölt. Az asztalunknál a humanitárius folyosóinkon keresztül érkezett szíriai menekültek is ültek, az egyikük Leszboszról jött a pápával. Meglehetősen váratlan módon ismét a pápa mellett találta magát, elmesélte neki, hogy már integrálódott, dolgozik."
Egy másik menekült elmesélte, hogy 11 hónapos, veszélyes utazás után érkezett Olaszországba. Egy szenegáli muszlim férfi elmondta, hogy már harmadszor eszik együtt pápával: ebédelt már II. János Pállal és Benedekkel is. Ferenc pápa viccesen megjegyezte, hogy akkor ő a pápákat gyűjti.
......
Carlo Santoro elmesélte, hogy a pápa a hajléktalanokkal is beszélgetett. Az asztalánál olyanok ültek, akik a Szent Péter téren alszanak, vagyis a pápa ,,szomszédai" - és a Szentatya nagy szeretettel fordult feléjük. Elmesélték neki, hogy a Sant'Egidio közösség és Konrad atya együttműködnek abban is, hogy
maroka, 2018. július 01. vasárnap, 14:36
Az új bíborosok ellátogattak XVI. Benedekhez
.............
2018. június 28. csütörtök 22:31
A június 28-án, csütörtökön megtartott konzisztórium után a Szent Péter-bazilikából Ferenc pápa és a 14 új bíboros két kisbusszal a vatikáni kertekben található Mater Ecclesiae-kolostorhoz hajtott, hogy meglátogassa XVI. Benedek emeritus pápát.
Ferenc pápa, XVI. Benedek, és a 14 új bíboros a kápolnában együtt elimádkozták az Üdvözlégyet. XVI. Benedek rövid üdvözlő szavai és áldása után a 14 bíboros visszatért a vatikáni VI. Pál terembe és az apostoli palotába az udvariassági látogatásra - adja hírül a Szentszék sajtóterme.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
maroka, 2018. június 29. péntek, 10:43
Orbán Viktor fogadta az olaszországi Tolentino város küldöttségét
A közép-olaszországi Tolentinóban földrengés pusztított 2016-ban, a város mind a hat temploma életveszélyessé vált és be kellett zárni. A Szent Szív és Szent Benedek-templomot fenntartó társaság vezetője Orbán Viktor miniszterelnöknek írott levelében segítséget kért a templom helyreállításához - emlékeztetett Havasi Bertalan.

A magyar kormány 150 millió forintot különített el erre a célra, és egy év alatt hozták rendbe az épületet. Az olaszországi városban 2017 decemberében szentelték újra a kizárólag magyar segítséggel helyreállított templomot.

A pénteki megbeszélésen a tolentinói küldöttség köszönetet mondott Magyarország kormányának és a magyar népnek, hangsúlyozva, hogy nemcsak szóbeli támogatást, hanem cselekvő segítséget kaptak. Egyetértettek abban, hogy Európa keresztény kultúráját meg kell védeni, a migránsválság kezelésében pedig a "helyben segítés" módszerét kell alkalmazni - tájékoztatott a sajtófőnök.

(FOTÓ)
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 09:51
Kányádi Sándor elhunyt. Nyugodjék békében!
Kányádi Sándor elhunyt. Nyugodjék békében!
Zsebében pannonhalmi találkozásunk óta - 1982 - ott volt a Szent Benedek - Pannonhalma érem. - K.R.

Kányádi Sándor

VALAKI JÁR A FÁK HEGYÉN

valaki jár a fák hegyén
ki gyújtja s oltja csillagod
csak az nem fél kit a remény
már végképp magára hagyott

én félek még reménykedem
ez a megtartó irgalom
a gondviselő félelem
kísért eddigi utamon

valaki jár a fák hegyén
vajon amikor zuhanok
meggyújt-e akkor még az én
tüzemnél egy új csillagot

vagy engem is egyetlenegy
sötétlő maggá összenyom
s nem villantja föl lelkemet
egy megszülető csillagon

valaki jár a fák hegyén
mondják úr minden porszemen
mondják hogy maga a remény
mondják maga a félelem

1994
koszegimarika, 2018. június 20. szerda, 22:11
A templom és a németek betelepülésének jubileumát ünneplik Závodon
barokk stílusú, egyhajós templomot 1764-ban kezdte el építtetni a németek betelepítésében is közreműködő Mercy család, az épületet 1768-ban szentelték fel. Bútorzata közül ma is ép a korabeli szószék, gyóntatószék, keresztelőkút, ezüstözött ereklyetartók, és kiemelkedő értéke az 1779-ben, Janicsek József prágai mester által épített orgona. A hangszer 18. századi faragványai épek, működőképes, de felújításra szorul.

A műemlék templom különlegessége, hogy a mellékoltár alatt, üvegkoporsóban őrzik Szent Benedek vértanú csontereklyéjét, amelyet VI. Pius pápa 1775-ben adományozott a závodi templomnak.

A völgységi községbe 1718-ban érkezett meg a német telepesek első csoportja a hesseni Fulda környékéről. Egyed Antal 19. századi író-helytörténész 1829-es összeírásában megemlítette, hogy abban az évben tizenhárman telepedtek le a faluban, ahol akkor még rácok is laktak. A tájegység falvait 1718 és 1725 között népesítették be elsősorban sváb származású németek.

A háromszázadik évfordulót augusztus
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 18:01
Kosztolányi Dezső - Ének Virág Benedekről
Kosztolányi Dezső - Ének Virág Benedekről

Jaj, hogy szerettem volna élni régen,
vén századok bús mélyein, korábban,
mikor a lélek nyílt, a jóság, s nem ma,
a buta "modern technika" korában.
Otthontalan bolyongok, hazavágyván,
és sírva vágyom vissza, ami volt már,
akkor a szemek föl az égre néztek,
s úgy állt a szív, mint liliomos oltár.
Az emberek akkor meghaltak őszen,
mosolyogván az aszú, édes őszben,
szívükbe hordták az örök szerelmet,
s mindég holdfényben mondták, hogy szeretlek.


Jó emberek között folyt volna éltem,
tán itt, ahol most élek észrevétlen,
köröttem - essős vízfestmény - Tabán,
nyugodt lennék, vagy boldog is talán.
Ülnék otthon az ablakmélyedésben,
sétálnék egy-egy régimódi, halvány
leánnyal a haldokló némaságban,
vagy bogarásznék a Gellérthegy alján,
és új boron, mikor habos
chillik, 2018. június 06. szerda, 05:36
Honvágy
Benedek Elek
Honvágy

Hol a keleti ég nagy hegyekre hajlik,
Ott van az én falum, csendes völgy ölében.
Nagy világ lármája oda el nem hallik,
Élnek a lakói csendesen, békében.

Járjak tengeren túl, hallom a harangját,
Világ végéről is szinte látva látom,
Amint elindítja lágy, ezüstös hangját
S hívogat, csalogat: jer haza, barátom!

Oh, de rég láttalak, fehér falú házak!
Oh, de rég láttalak, kis falum határa!
Messze, messze tőled minden perc egy század,
Könnybe borul szemem neved hallatára.

A ház, hol születtem, összeomlott régen,
Édes jó szüleim sírban porladoznak,
Mégis te vagy legszebb a földkerekségen,
Gondjaim egyedül benned oszladoznak.

Földedből ne volna enyém talpalatnyi,
Szívem még akkor is hozzád vágyakoznék.
Jó szónál egyebet ha nem tudnál adni,
E szív tebelőled el nem kívánkoznék.

Nem vágyakodom én világ pompájára,
Kedvesebb itt nékem egy szál réti
dorotea55, 2018. május 25. péntek, 15:42
1/164
Képek, videók
karmelhegyi_boldogassz ony
rochlitzne
2009. október 10. szombat, 19:56
sarlós boldogasszony0702.
maroka
2018. július 01. vasárnap, 21:57
SZKV-Boldogasszony sgt..j
agica2004
2018. június 29. péntek, 20:48
Pilisszántó Boldogasszony
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Nagy Boldogasszony ünnepe
egrilany51
2017. augusztus 15. kedd, 11:57
Boldogasszony0815.jpg
maroka
2017. augusztus 15. kedd, 10:51
Sarlós Boldogasszony
egrilany51
2017. július 02. vasárnap, 11:33
0 boldogasszony-papucsa
lovaszmarika
2017. május 27. szombat, 17:11
Boldogasszony.png
sz719eszter
2017. április 01. szombat, 14:48
SZKV.Boldogasszony sgt..j
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:38
kármelhegyi0716_3.jpg
maroka
2018. július 16. hétfő, 12:30
kármelhegyi0716.jpg
maroka
2018. július 16. hétfő, 12:30
Karmelhegyi-SZM.jpg
katolikusokoldala
2017. február 19. vasárnap, 12:49
Kármelhegyi Mária 2
hajocsipke
2008. június 02. hétfő, 20:22
Kármelhegyi Mária
hajocsipke
2008. június 02. hétfő, 20:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.