Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 25. kedd | 39. hét | 268. nap | 15:07 | Eufrozina, Kende
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lehet, hogy átverés volt a hétvégi incidens Salisburyben
elsősorban azt vizsgálták, hogy nem a Novicsok nevű, még a szovjet időkben kifejlesztett idegméreg-hatóanyaggal kerültek-e érintkezésbe.

A brit és a nemzetközi szakértői vizsgálatok egybehangzó eredménye szerint ezzel a katonai célokra is használható idegméreggel próbálták megölni márciusban 33 éves lányával együtt a 66 éves Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, aki kettős ügynökként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott.

A támadást, amelynek elkövetésével a Scotland Yard és a brit vádhatóság az orosz katonai hírszerzés két aktív ügynökét gyanúsítja, Szkripal és lánya túlélte. A méreganyagot tartalmazó, elhajított fiolát azonban júliusban két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, Dawn Sturgess Salisburyben megtalálta és mindketten szintén súlyosan megbetegedtek. Rowley felépült, de élettársa a kórházban július 8-án meghalt.

A Salisburyben történt vasárnapi éttermi incidens után, éppen ezen előzmények miatt a brit rendfenntartó,
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 07:04
Szkripal-ügy - London: hazug és sértő a két gyanúsított nyilatkozata
Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a külföldre sugárzó RT orosz állami televízióban kijelentette, hogy a brit hatóságok feltételezésével szemben ez a valódi nevük, és tagadták, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez (GU).

A Scotland Yard és a Korona nevében eljáró legmagasabb szintű angol-walesi ügyészi hivatal (Crown Prosecution Service, CPS) Bosirovot és Petrovot gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

A 66 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot is kapott.

A mérgezéses incidensig a délnyugat-angliai Salisburyben élt. A mérgezést lányával együtt túlélte, jelenleg mindketten ismeretlen helyen tartózkodnak.

A londoni rendőrség és a vádhatóság a múlt héten nevezte meg a
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 19:22
Szkripal-ügy - Brit belügyminiszter: az orosz katonai hírszerzés az orosz állam legmagasabb szintjeitől kapja a
A brit vádhatóság és a Scotland Yard a héten közölte, hogy a GU két ügynökét, Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével, bár a rendőrség meggyőződése szerint az ügynökök álnevekre kiállított útlevelekkel léptek be Nagy-Britanniába.

Sajid Javid belügyminiszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta: a gyanúsítottak azonosításához az ügyön dolgozó 250 nyomozó zártláncú térfigyelő kamerák 11 ezer órányi felvételét nézte át és 1400 tanút hallgatott meg.

Javid kijelentette: az orosz katonai hírszerzés nagyon erősen fegyelmezett szerveződés, amelyet a Kreml "rövid pórázon tart", így Szkripalék megmérgezése nem engedély nélkül dolgozó, elszabadult elemek akciója volt.

A miniszter szerint kétség sem fér ahhoz, hogy a GU ügynökei kizárólag az orosz kormány legmagasabb szintjein kiadott parancsok esetén lépnek akcióba.

A belügyminiszter
velemenyezd, 2018. szeptember 09. vasárnap, 12:43
Szkripal-ügy - Brit sajtó: évekkel korábban egy orosz üzletember is mérgezés célpontja lehetett
külső hírszerzés (MI6) egykori orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés ezredese volt. Szkripallal együtt súlyos mérgezést szenvedett lánya, a 33 éves Julija Szkripal is, aki éppen látogatóban volt apjánál.

Szkripal 2010-ben telepedett le az angliai kisvárosban, miután egy orosz-amerikai kémcsere keretében távozhatott Oroszországból, ahol korábban 13 évi fegyházra ítélték kettős ügynöki tevékenysége miatt.

A mérgezést mindketten túlélték, jelenlegi tartózkodási helyük ismeretlen.

A Scotland Yard és az angol-walesi ügyészség a héten bejelentette, hogy az orosz katonai hírszerzés két ügynökét gyanúsítja Szkripalék megmérgezésével, Moszkva ugyanakkor ezt határozottan visszautasította.

A The Guardian című baloldali brit napilap szombati beszámolója szerint azonban a Scotland Yard arra gyanakszik, hogy öt évvel ezelőtt Nyikolaj Gluskovot is megpróbálhatta megmérgezni két orosz állampolgár.

A gyanú egy mentőtiszt beszámolójára alapul. Keith Carr elmondása szerint 2013-ban, a
velemenyezd, 2018. szeptember 08. szombat, 11:41
Szkripal-ügy - Nyugati hatalmak: "szinte biztos", hogy az orosz kormány hagyta jóvá a mérgezéses támadást
incidensért "végső soron" Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség, hiszen ő a hírszerzési szolgálatokat működtető orosz állam vezetője, és "aligha állíthatja róla bárki, hogy nem tartja ellenőrzése alatt az államot".

A Korona nevében eljáró legmagasabb szintű angol-walesi ügyészi hivatal (Crown Prosecution Service, CPS) szerdán közölte, hogy az eddigi vizsgálatok alapján két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal és lánya megmérgezésével.

A Scotland Yard terrorellenes műveleti osztálya a CPS bejelentésével egy időben fotókat is közzétett a két gyanúsítottról, de saját közleményében azt valószínűsítette, hogy az ügyészség által ismertetett két név valójában álnév.

A Szkripal-ügyről az ENSZ Biztonsági Tanácsában brit kezdeményezésre csütörtökön kezdődött vitában Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet közölte: London továbbra is reméli, hogy újból erőteljes partnerségi viszonyt tud majd kialakítani a nagyszerű orosz nemzet kormányával. A
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 08:59
Szkripal-ügy: a Kreml megengedhetetlennek tartja az orosz vezetéssel szembeni vádakat
Az orosz elnöki szóvivő egyebek között arra reagált, hogy Ben Wallace brit belügyi államtitkár a nap folyamán korábban a BBC-nek kijelenttette, hogy "végső soron" Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség a Salisburyben történek miatt, mert ő a hírszerzési szolgálatokat működtető orosz állam vezetője. Theresa May brit kormányfő szerdán közölte, London bizonyítani tudja, hogy a Szkripal-ügy két gyanúsítottja az orosz katonai hírszerzés ügynöke, és szintén célzást tett a Kreml érintettségére.

"Oroszországnak nem volt és nincs köze a Salisburyben történtekhez. Oroszország semmilyen módon nem részese az ügynek.Megengedhetetlennek tartunk minden, az orosz vezetés címére megfogalmazott vádat" - mondta Peszkov.

"Tegnap May asszony a legfelső orosz vezetés lehetséges részességéről beszélt. Ismételten bejelentjük, hogy sem Oroszország legfelső vezetésének, sem az alsóbb rangú vezetésének és semmilyen hivatalos képviselőjének nincsen semmi köze a Salisburyben történtekhez. Erről szó sem lehet,
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 08:47
Szkripal-ügy - Orosz külügyi szóvivő: London nem adja ki a gyanúsítottak ujjlenyomatait
"Oroszország külügyminisztériuma kérte a moszkvai brit nagykövettől, hogy bocsássák rendelkezésre annak a két férfinak az ujjlenyomatait, akiket Londonban a salisburyi ügy gyanúsítottjaként neveztek meg és Oroszországgal hoztak összefüggésbe. A brit nagykövet kijelentette, hogy a brit fél nem bocsátja rendelkezésre ezeket az anyagokat" - mondta.Zaharova az Eho Moszkvi rádiónak azt mondta, a brit fél megtagadta, hogy a gyanúsítottakról közreadott információkkal kapcsolatban válaszoljon a felvilágosítást kérő londoni orosz nagykövetségnek. Szavai szerint Moszkva csak a gyanúsítottak nevét és fotóit ismerhette meg, azok útlevél- és vízumszámát nem, és más pótlólagos információt sem kapott.

A szóvivő korábban azt mondta, hogy Moszvkának nem mond semmit a Theresa May brit kormányfő által az orosz katonai hírszerzés ügynökeinek nevezett két gyanúsított, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov neve.

Az orosz Interfax idézte a Bloomberg amerikai hírügynökség jelentését, amely a brit kormányfő
velemenyezd, 2018. szeptember 05. szerda, 19:11
Szkripal-ügy - Kreml: érthetetlen a London által adott információ
lánya március 4-én súlyos mérgezéssel került kórházba az angliai Salisburyben. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát.

Hasonló kölcsönös retorziók történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.

Június 30-án Salisbury közelében, Amesburyben eszméletlenül találtak rá egy 44 éves brit nőre és egy 45 éves férfira. A Scotland Yard közölte, hogy őket is Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg, mint az első két áldozatot. Szkripalék hosszas kezelés után távoztak a kórházból, de az amesburyi mérgezés egyik áldozata, Dawn Sturgess július 9-én elhunyt.

A brit rendőrség összevonta a salisburyi és az amesburyi ügyben folytatott nyomozást.

Szerdai bejelentésében May kormányfő a szovjet időkben ismertté vált GRU (Glavnoje Razvedivatyelnoje Upravlenyije, Hírszerzési Főcsoportfőnökség) elnevezést
velemenyezd, 2018. szeptember 05. szerda, 17:24
Szkripal-ügy - Két orosz gyanúsítottat nevezett meg a brit vádhatóság
A Korona nevében eljáró legmagasabb szintű angol-walesi ügyészi hivatal (Crown Prosecution Service, CPS) terrorizmusellenes ügyosztályának közleménye szerint a Scotland Yard terrorelhárító műveleti részlege alapos vizsgálat után a minap eljuttatta a vádhatósághoz az összegyűjtött bizonyítékokat, és az ügyészség megállapította, hogy e bizonyítékok elégségesek a vádemeléshez Petrov és Bosirov ellen, elmarasztaló bírósági ítélet megszületésének reális esélyével.

A CPS közölte azt is, hogy nem kéri Oroszországtól a két gyanúsított kiadatását, mivel az orosz alkotmány tiltja orosz állampolgárok külföldi kiadatását. A vádhatóság ehelyett európai elfogató parancsot adott ki, amelynek hatálya alapján a két orosz gyanúsítottat őrizetbe vehetik, ha olyan európai országokba utaznak, amelyekben ez a nemzetközi körözési kérvény érvényesíthető.

Az ügyészi hivatal közleménye szerint a két orosz állampolgár Szergej Szkripal meggyilkolására szőtt összeesküvéssel, Szergej Szkripal, Julija Szkripal és egy brit
velemenyezd, 2018. szeptember 05. szerda, 13:50
Angliai mérgezés - Brit külügy: ugyanaz a Novicsok hatóanyag okozta mindkét mérgezést
Márciusban a Salisburyben élő Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal, június végén pedig két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess szenvedett súlyos mérgezést.

Szkripalékat és Rowley-t hosszas kezelés után kiengedték a kórházból - bár Rowley-t nemrég, ezúttal agyhártyagyulladásos tünetekkel visszaszállították Salisbury kórházába -, Dawn Sturgess azonban július 8-án, ugyanebben a kórházban meghalt.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete már a nyáron megállapította, hogy mindkét mérgezéses incidenst a Novicsok típusú, még a Szovjetunió által kifejlesztett idegméreg-hatóanyag okozta, de a brit kormány független vizsgálatra kérte fel az OPCW-t.

A londoni külügyminisztérium nyilatkozata szerint a szervezet kedden beérkezett jelentése igazolta a brit szakértők vizsgálati eredményét, megállapítva, hogy Charlie Rowley és Dawn Sturgess ugyanattól a
velemenyezd, 2018. szeptember 04. kedd, 22:09
Orosz külügy: Moszkva nem kapitulál Washington előtt
és lánya március 4-én súlyos mérgezéssel került kórházba az angliai Salisburyben. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Hasonló kölcsönös retorziók történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.

Június 30-án Salisbury közelében, Amesburyben eszméletlenül találtak rá egy 44 éves brit nőre és egy 45 éves férfira. A Scotland Yard közölte, hogy őket is Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg, mint az első két áldozatot. Szkripalék hosszas kezelés után távoztak a kórházból, de az amesburyi mérgezés egyik áldozata, Dawn Sturgess július 9-én elhunyt.

A Szkripal-ügyre hivatkozva szerdán bevezetett amerikai szankciók egyebek között megtiltják a kettős rendeltetésű elektronika, valamint az amerikai nemzetbiztonság szempontjából "érzékeny" eszközök és olajipari berendezések oroszországi szállítását. Ezen
velemenyezd, 2018. augusztus 23. csütörtök, 14:12
Moszkva: a nemzeti fizetőeszközökben való elszámolás lesz az amerikai szankciók eredménye
"A korlátozásokat igyekszünk a nemzeti devizákra történő elszámolásra való áttéréssel ellensúlyozni" - mondta a tárcavezető.Manturov szerint az új amerikai gazdasági büntetőintézkedések negatívan befolyásolhatják a harmadik országokba irányuló orosz kivitelt.

"Korlátozások mindig is voltak étvényben, különösen a katonai-ipari komplexum vállalataival szemben. Ezért az exporthelyettesítést a szerszámgép-gyártás területén megvalósítva az a feladatot tűztük ki magunk elé, hogy hogy olyan mennyiségű és minőségű terméket állítsunk elő, mint amilyet korábban a külföldi cégek szállítottak" - hangoztatta a miniszter.

Hozzátette, hogy minden ugyanebben az iránybanfog folytatódni a külföldi technológiai berendezésektől való függőség megszűntetéseérdekében.

Manturov mindezt egy amerikai szenátorok által augusztus 2-án beterjesztett törvénytervezettel kapcsolatban mondta el, amely meg kívánja szigorítani az orosz energetikai és pénzügyi szektor, valamint az "oligarchák" és az állami vállatok elleni
velemenyezd, 2018. augusztus 22. szerda, 14:51
1/31
Képek, videók
Salisbury katedrálisa / A
pacsakute
2012. február 16. csütörtök, 17:50
Erastus Salisbury Field2.
klara50
2010. november 05. péntek, 10:26
Erastus Salisbury Field1.
klara50
2010. november 05. péntek, 10:26
Erastus Salisbury Field.j
klara50
2010. november 05. péntek, 10:26
Salisbury Cathedral.jpg
margitanya
2010. május 01. szombat, 11:40
637px-FO3_Salisbury_St eak
pipboy
2010. április 28. szerda, 16:23
Salisbury
csigamalac
2009. november 09. hétfő, 12:38
Anglia salisbury cathedra
megyerimihaly
2009. március 05. csütörtök, 12:58
Cathedral-Salisbury.jp g
mossberg
2009. január 27. kedd, 12:35
Cathedral-Salisbury-00 1.j
mossberg
2009. január 27. kedd, 12:34
Salisbury katedrális.jpg
sztana45
2008. április 25. péntek, 14:10
Salisbury Katedralis
tegri
2007. május 07. hétfő, 18:42
Szergej Vasziljevics Lukj
sanci81
2018. április 12. csütörtök, 18:32
SZERGEJ A BOSZORKA.gif
feviroza
2014. november 05. szerda, 18:41
Szergej A BOSZORKA.jpg
feviroza
2014. november 05. szerda, 18:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.