Belépés
2018. október 21. vasárnap | 42. hét | 294. nap | 02:27 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Irodalom, kiállítás az őszi könyvtári napok salgótarjáni programsorozatában
Molnár Éva igazgató a vasárnapig tartó programsorozat sajtótájékoztatóján hétfőn elmondta, hogy a rendezvények Salgótarjánban a Balassi Bálint Könyvtárban, a Beszterce-lakótelepi, a zagyvarónai és a Forgách-telepi fiókkönyvtárban zajlanak, de Nógrád megye több mint 90 könyvtára is csatlakozott az országos programhoz.

A Balassiban hétfőn kiállításmegnyitóval emlékeznek Iványi Ödönre, az intézmény egykori igazgatójára, majd a 2011-ben elhunyt Pál József író, költő, szerkesztő könyvtára ünnepélyes átvételére kerül sor, a köteteket a család ajánlotta fel az intézménynek.

Líra-túrát szerveznek kedden, a séta a városban találhatü neves irodalmi alkotók szobrait érinti, irodalmi betétekkel tarkítva. A hétfőtől vasárnapig tartó programfolyamban bemutatják Barabás György: a földanya tojása - hímes toják mintáink őskori szimbolikája című könyvét, Debreceni Boglárka A belső tó című regényét és Füst Antal Losonc regénye című munkáját. Harmadik-negyedik osztályosokat vár író-olvasó találkozóra Beck Andrea
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 11:42
Négy premierrel készül az új évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház
Az új előadások főszerepeiben többek között Vándor Éva, Fenyő Iván és Koltai Róbert mutatkozik be.

Elsőként, október elsején a Váci Dunakanyar Színházzal közös produkcióban viszik színre Molnár Ferenc Az ördög című Mefisztó-történetét a főbb szerepekben Fenyő Ivánnal és Mészáros Mátéval. Hunyady Sándor Lovagias ügy című vígjátéka lesz a második premier Vándor Évával és Koltai Róberttel a főszerepben.

Márciusban láthatja a közönség az Erdő című előadást, Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij vígjátékát, majd májusban kerül színpadra Arthur Miller Pillantás a hídról című drámája, amelyben Eddie-t Máté Krisztián, Beatricét Kökényessy Ági alakítja.

A nagyszínpadi premierek mellett a Zenthe Szalon felolvasószínházában is négy új produkcióval várják a színházszeretőket: Popper Péter Útvesztő, Madách Imre A civilizátor, Marschalkó Zsolt Homokvihar és Szmodis Jenő Ultimátum című darabjaival.

A 2018/2019-es évadban három új rendezővel, Gaál Ildikóval, Bakos Kis Gáborral és Kis Domonkos
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 15:43
Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 171. évfordulóján
Hétfő délután Salgótarjánban és Balassagyarmaton Nógrád megye nagy szülöttje szobrainál tartanak megemlékezéseket. Salgótarjánban Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója, BalassagyarmatonLengyel Ágnes, a Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának igazgatója mond ünnepi beszédet.

Kedden Budapesten és a szlovákiai Szklabonyán folytatódnak a programok.

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban Péliné Bán Éva mutatja be az Arany-kiállítást, majd a résztvevők a Mikszáth téri szoborhoz sétálnak, ahol egy-egy szál virágot helyeznek el.

Szklabonyán a Mikszáth Kálmán Emlékház előtti Mikszáth-szobornál Kovács Anna irodalomtörténész, a társaság elnöke mond ünnepi beszédet. Ezt a megemlékezést a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezi, az ünneplőket Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatója köszönti.

A Nógrád megyei Pásztón kétnapos emléknapot szervez a diákoknak a Mikszáth Líceum. Megnyitják az Arany János kora írott és képi forrásokban című kiállítást, előadás hangzik el Mikszáth és Arany
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 12:42
Öt premierrel készül az új évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház
Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Black Comedy című bohózatot októberben, A kör négyszögesítése című vígjátékot novemberben, a Fazekas Mihály művén alapuló, Schwajda György által átdolgozott Ludas Matyit januárban mutatják be. Heltai Jenő darabját, A tündérlaki lányokat márciusban, míg az Augusztus Oklahomában című fekete komédiát májusban viszik színre.

Az ötödik évadát kezdő színház az eddigi hét mellett két új bérletsorozatot indít: az 1933-ban Salgótarjánban született Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Komlóssy Erzsébet nevét viselő bérlet az operettet, operát és rockoperát tartalmaz majd, a Nemzet Színészei bérletsorozat keretében pedig Almási Éva, Andorai Péter, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Haumann Péter, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Törőcsik Mari szerepel előadói esten.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy partnerkapcsolatot építettek ki az egri Gárdonyi Géza Színházzal, a budapesti József Attila Színházzal, a
velemenyezd, 2016. augusztus 22. hétfő, 11:22
Átadták a Balassi-díjat Salgótarjánban
Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója az ünnepségen elmondta: a Balassi-díjat 1995-ben alapították, és minden évben egy alkalommal, az új könyvtárépület átadásának évfordulóján adják át. Az elismerést a könyvtárban végzett kiemelkedő tevékenységért ítélik oda, de elnyerhetik nem ott dolgozók is, akik jelentősen hozzájárultak a könyvkultúra értékeinek gyarapításához.

A díjazottak köréről a Balassi-díj kuratóriuma dönt.

A Balassi-díjat 2016-ban Hajdara Istvánné, a megyei könyvtár munkatársa kapta, aki 22 éve dolgozik az intézményben.

A Kulturális Tevékenységért díjat az idén 50 éves salgótarjáni József Attila Művelődési Központ dolgozóinak ítélték, az év támogatója Márton Rezső lett, aki pedagógusként immár 35 éve szervez zenei klubokat a könyvtárban. Az év települési könyvtárává a 153 lelkes Kozárd könyvtárát választották, amely intézmény bábszakkört és színjátszó csoportot is működtet.
velemenyezd, 2016. június 06. hétfő, 15:32
A költészet napja - Verses séta Salgótarjánban
Molnár Éva, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta: a versmegállókban, a vasúti aluljárónál és a Förster-szobornál salgótarjáni középiskolás diákok mondanak verseket. A Fő téren Fekete Zsolt, a megyei jogú város polgármestere mond ünnepi beszédet, majd megkoszorúzzák a József Attila Művelődési Központdomborművét.

A megyei könyvtárban ezen a napon kisebb tárlókban József Attilával, az irodalommal, a költészettel kapcsolatos régi leveleket, dokumentumokat állítanak ki, és folyamatosan szavalatokat, megzenesített verseket hallhatnak a látogatók.

Pásztón versmaratont rendeznek hétfőn a Teleki László Városi Könyvtárban, ahol óvodáscsoportok, iskolás osztályok, felnőtt csoportok és magánszemélyek olvasnak, mondanak verset egymásnak kilenc és 16 óra között.

Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a VéTó Duó, Oláh Zoltán, a Csalogató és a Dallamos Együttes, a Gyarmati Színkör és a Tormy Cécile Irodalmi Társaság közreműködik a költészet napi ünnepségen.
velemenyezd, 2016. április 05. kedd, 14:41
Fogvatartottak alkotásaiból nyitottak meg kiállítást Salgótarjánban
Van az alkotások között palóc áttört fafaragás és szerepelnek fazekas munkák is.

Molnár Éva, a könyvtár igazgatója az Adj esélyt, hogy jóvátegyem! című kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy a mai világban egyre többet beszélünk az együttműködésről, ami nem más, mint ajtónyitás egymás felé. A börtön nem nyitott tér, mint a könyvtár, fizikailag ez az ajtónyitás itt nem valósulhat meg, de eszmeiségében igen - vélekedett.

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere köszöntőjében a büntetéspolitika kihívásának nevezte, hogy megoldást találjon az elkövetők társadalmi integrációjára, ezért meg kell ragadni új lehetőségeket, amelyek hatékony eszközként szolgálhatnak a bűnismétlés visszaszorítására - mondta, jó példaként említve, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben Lencsés Zsolt festőművész irányításával néhány éve önkéntes fogvatartottak újították fel a börtönkápolnát, ami azóta bekerült a Nógrád megyei értéktárba.

Szeretnénk megmutatni, hogy a bűnt elkövető emberben is van érték -
velemenyezd, 2015. november 18. szerda, 14:39
Könyvhét - Hármas könyvünnep Salgótarjánban
Az épületet éppen 25 éve vehette birtokba a Balassi Bálint Nógrád Megyei Könyvtár olvasóközönsége, az évforduló is emeli az idei, immár 84. Ünnepi Könyvhét eseményeit Salgótarjánban - mondta az MTI-nek Molnár Éva, az intézmény igazgatója.

Hozzátette: az elmúlt években bizonytalanná vált az is, hogy megtarthatják-e az ingatlant, az akkori tulajdonos megyei önkormányzat ugyanis legalább részbeni értékesítését fontolgatta. A salgótarjáni önkormányzathoz kerülésükkel azonban stabilizálódott a helyzetük.

A könyvtárigazgató elmondta: a megyei könyvheti megnyitót idén az országossal egy időben, csütörtökön tartják, rendezvényeikbe idén a fiókkönyvtárak is bekapcsolódnak.

A nyitónapon mutatják be Térey János Moll című kötetét, a szerzővel Mizser Attila, a Palócföld folyóirat főszerkesztője beszélget. Pénteken a Palócföld legújabb számát ismerheti meg az olvasóközönség fiatal szerzők társaságában. A könyvtári programokba idén közéleti személyiségek is bekapcsolódnak, akik könyves élményeikről
velemenyezd, 2013. június 05. szerda, 19:24
Förster Kálmán-szobrot és teret avattak Salgótarjánban
Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, régi adósságot törlesztenek ezzel.

A polgármester kifejtette: évtizedeken keresztül hallgatás övezte a város első polgármesterének és képviselő-testületének több mint húszéves munkáját, a trianoni kétségbeesés utáni talpra állás és a városszületés hiteles történetét.

Mint felidézte, az akkori múzeumigazgató felkérte Förster Kálmánt, hogy írja le élettörténetét, s ennek az idős polgármester örömmel tett eleget. 1969-ben járt utoljára Salgótarjánban, hogy átadja a városnak emlékiratait, a tanácselnök azonban nem fogadta. Az anyag így a múzeumba került, és ott maradt, a feledés homályában, egészen a mai napig.

Székyné Sztrémi Melinda arra is kitért, hogy Förster Kálmán polgármesteri tevékenysége idején épültek ki Salgótarjánban a közművek, akkor kaptak szilárd burkolatot az utak, megépültek a közintézmények, gimnáziuma, mentőállomása, óvodája lett a városnak, és az országban Budapesten kívül ez volt a harmadik város, ahol játszóteret kaptak a
velemenyezd, 2012. július 29. vasárnap, 19:28
Képek, videók
Salgótarjáni kályha.JPG
jpiros
2012. március 20. kedd, 16:24
salgotarjanivar.JPG
abpeter
2007. február 26. hétfő, 21:33
András-Kati- Molnár Anita
agica2004
2018. július 22. vasárnap, 18:01
SZKT-Molnár-Magda P.-Ábra
agica2004
2017. május 15. hétfő, 16:44
molnár imre.jpg
zsokica45
2017. május 09. kedd, 11:41
Botka-Molnár.jpg
agica2004
2017. február 19. vasárnap, 13:24
Molnár Anikó
eckerkata
2016. szeptember 14. szerda, 15:47
Molnár Anikó
eckerkata
2016. szeptember 13. kedd, 16:18
Széchenyi Könyvtárban
sanci81
2017. január 22. vasárnap, 19:07
Könyvtárban.png
pacsakute
2016. január 21. csütörtök, 00:34
Babák a könyvtárban
dnemethk
2012. október 18. csütörtök, 22:16
könyvtárban
herdeygy
2007. február 26. hétfő, 21:07
Ivanyi Grunwald Bela_Ahit
paka68
2016. január 30. szombat, 18:09
Iványi Péter.jpg
agica2004
2014. augusztus 30. szombat, 15:23
Iványi Éva alapja (2).jpg
jucinenadov
2013. november 18. hétfő, 23:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.