Regisztráció  Belépés
2018. április 24. kedd | 17. hét | 114. nap | 01:21 | György
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 171. évfordulóján
Hétfő délután Salgótarjánban és Balassagyarmaton Nógrád megye nagy szülöttje szobrainál tartanak megemlékezéseket. Salgótarjánban Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója, BalassagyarmatonLengyel Ágnes, a Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának igazgatója mond ünnepi beszédet.

Kedden Budapesten és a szlovákiai Szklabonyán folytatódnak a programok.

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban Péliné Bán Éva mutatja be az Arany-kiállítást, majd a résztvevők a Mikszáth téri szoborhoz sétálnak, ahol egy-egy szál virágot helyeznek el.

Szklabonyán a Mikszáth Kálmán Emlékház előtti Mikszáth-szobornál Kovács Anna irodalomtörténész, a társaság elnöke mond ünnepi beszédet. Ezt a megemlékezést a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezi, az ünneplőket Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatója köszönti.

A Nógrád megyei Pásztón kétnapos emléknapot szervez a diákoknak a Mikszáth Líceum. Megnyitják az Arany János kora írott és képi forrásokban című kiállítást, előadás hangzik el Mikszáth és Arany
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 12:42
Öt premierrel készül az új évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház
Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Black Comedy című bohózatot októberben, A kör négyszögesítése című vígjátékot novemberben, a Fazekas Mihály művén alapuló, Schwajda György által átdolgozott Ludas Matyit januárban mutatják be. Heltai Jenő darabját, A tündérlaki lányokat márciusban, míg az Augusztus Oklahomában című fekete komédiát májusban viszik színre.

Az ötödik évadát kezdő színház az eddigi hét mellett két új bérletsorozatot indít: az 1933-ban Salgótarjánban született Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Komlóssy Erzsébet nevét viselő bérlet az operettet, operát és rockoperát tartalmaz majd, a Nemzet Színészei bérletsorozat keretében pedig Almási Éva, Andorai Péter, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Haumann Péter, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Törőcsik Mari szerepel előadói esten.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy partnerkapcsolatot építettek ki az egri Gárdonyi Géza Színházzal, a budapesti József Attila Színházzal, a
velemenyezd, 2016. augusztus 22. hétfő, 11:22
Átadták a Balassi-díjat Salgótarjánban
Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója az ünnepségen elmondta: a Balassi-díjat 1995-ben alapították, és minden évben egy alkalommal, az új könyvtárépület átadásának évfordulóján adják át. Az elismerést a könyvtárban végzett kiemelkedő tevékenységért ítélik oda, de elnyerhetik nem ott dolgozók is, akik jelentősen hozzájárultak a könyvkultúra értékeinek gyarapításához.

A díjazottak köréről a Balassi-díj kuratóriuma dönt.

A Balassi-díjat 2016-ban Hajdara Istvánné, a megyei könyvtár munkatársa kapta, aki 22 éve dolgozik az intézményben.

A Kulturális Tevékenységért díjat az idén 50 éves salgótarjáni József Attila Művelődési Központ dolgozóinak ítélték, az év támogatója Márton Rezső lett, aki pedagógusként immár 35 éve szervez zenei klubokat a könyvtárban. Az év települési könyvtárává a 153 lelkes Kozárd könyvtárát választották, amely intézmény bábszakkört és színjátszó csoportot is működtet.
velemenyezd, 2016. június 06. hétfő, 15:32
A költészet napja - Verses séta Salgótarjánban
Molnár Éva, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta: a versmegállókban, a vasúti aluljárónál és a Förster-szobornál salgótarjáni középiskolás diákok mondanak verseket. A Fő téren Fekete Zsolt, a megyei jogú város polgármestere mond ünnepi beszédet, majd megkoszorúzzák a József Attila Művelődési Központdomborművét.

A megyei könyvtárban ezen a napon kisebb tárlókban József Attilával, az irodalommal, a költészettel kapcsolatos régi leveleket, dokumentumokat állítanak ki, és folyamatosan szavalatokat, megzenesített verseket hallhatnak a látogatók.

Pásztón versmaratont rendeznek hétfőn a Teleki László Városi Könyvtárban, ahol óvodáscsoportok, iskolás osztályok, felnőtt csoportok és magánszemélyek olvasnak, mondanak verset egymásnak kilenc és 16 óra között.

Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a VéTó Duó, Oláh Zoltán, a Csalogató és a Dallamos Együttes, a Gyarmati Színkör és a Tormy Cécile Irodalmi Társaság közreműködik a költészet napi ünnepségen.
velemenyezd, 2016. április 05. kedd, 14:41
Fogvatartottak alkotásaiból nyitottak meg kiállítást Salgótarjánban
Van az alkotások között palóc áttört fafaragás és szerepelnek fazekas munkák is.

Molnár Éva, a könyvtár igazgatója az Adj esélyt, hogy jóvátegyem! című kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy a mai világban egyre többet beszélünk az együttműködésről, ami nem más, mint ajtónyitás egymás felé. A börtön nem nyitott tér, mint a könyvtár, fizikailag ez az ajtónyitás itt nem valósulhat meg, de eszmeiségében igen - vélekedett.

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere köszöntőjében a büntetéspolitika kihívásának nevezte, hogy megoldást találjon az elkövetők társadalmi integrációjára, ezért meg kell ragadni új lehetőségeket, amelyek hatékony eszközként szolgálhatnak a bűnismétlés visszaszorítására - mondta, jó példaként említve, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben Lencsés Zsolt festőművész irányításával néhány éve önkéntes fogvatartottak újították fel a börtönkápolnát, ami azóta bekerült a Nógrád megyei értéktárba.

Szeretnénk megmutatni, hogy a bűnt elkövető emberben is van érték -
velemenyezd, 2015. november 18. szerda, 14:39
Könyvhét - Hármas könyvünnep Salgótarjánban
Az épületet éppen 25 éve vehette birtokba a Balassi Bálint Nógrád Megyei Könyvtár olvasóközönsége, az évforduló is emeli az idei, immár 84. Ünnepi Könyvhét eseményeit Salgótarjánban - mondta az MTI-nek Molnár Éva, az intézmény igazgatója.

Hozzátette: az elmúlt években bizonytalanná vált az is, hogy megtarthatják-e az ingatlant, az akkori tulajdonos megyei önkormányzat ugyanis legalább részbeni értékesítését fontolgatta. A salgótarjáni önkormányzathoz kerülésükkel azonban stabilizálódott a helyzetük.

A könyvtárigazgató elmondta: a megyei könyvheti megnyitót idén az országossal egy időben, csütörtökön tartják, rendezvényeikbe idén a fiókkönyvtárak is bekapcsolódnak.

A nyitónapon mutatják be Térey János Moll című kötetét, a szerzővel Mizser Attila, a Palócföld folyóirat főszerkesztője beszélget. Pénteken a Palócföld legújabb számát ismerheti meg az olvasóközönség fiatal szerzők társaságában. A könyvtári programokba idén közéleti személyiségek is bekapcsolódnak, akik könyves élményeikről
velemenyezd, 2013. június 05. szerda, 19:24
Förster Kálmán-szobrot és teret avattak Salgótarjánban
Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, régi adósságot törlesztenek ezzel.

A polgármester kifejtette: évtizedeken keresztül hallgatás övezte a város első polgármesterének és képviselő-testületének több mint húszéves munkáját, a trianoni kétségbeesés utáni talpra állás és a városszületés hiteles történetét.

Mint felidézte, az akkori múzeumigazgató felkérte Förster Kálmánt, hogy írja le élettörténetét, s ennek az idős polgármester örömmel tett eleget. 1969-ben járt utoljára Salgótarjánban, hogy átadja a városnak emlékiratait, a tanácselnök azonban nem fogadta. Az anyag így a múzeumba került, és ott maradt, a feledés homályában, egészen a mai napig.

Székyné Sztrémi Melinda arra is kitért, hogy Förster Kálmán polgármesteri tevékenysége idején épültek ki Salgótarjánban a közművek, akkor kaptak szilárd burkolatot az utak, megépültek a közintézmények, gimnáziuma, mentőállomása, óvodája lett a városnak, és az országban Budapesten kívül ez volt a harmadik város, ahol játszóteret kaptak a
velemenyezd, 2012. július 29. vasárnap, 19:28
Képek, videók
Mikszáth Kálmán szobra
irmus
2015. március 01. vasárnap, 07:35
Mikszáth Kálmán Emlékház
irmus
2015. március 01. vasárnap, 07:30
Mostar évfordulója.JPG
dnemethk
2013. augusztus 23. péntek, 16:15
a NOSZF 50.évfordulója
lacipecsenye
2011. december 13. kedd, 23:10
bécsi csata évfordulója
mecsery
2010. március 01. hétfő, 04:14
Felszabadulás évfordulója
mecsery
2010. február 28. vasárnap, 21:37
Szlovákiai magyar népkölt
chillik
2015. december 30. szerda, 06:44
szlovákiai kastélynál.JPG
tikopapa100
2011. december 31. szombat, 11:42
A fővárosi Operaház
sanci81
2016. június 11. szombat, 17:15
Oroszlánok. Fővárosi Álla
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 16:24
Nagytó Fővárosi Állatkert
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 16:24
Elefántkifutó. Fővárosi Á
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 16:23
Fővárosi Állatkert 2014-0
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:34
fővárosi állatkert
erzsikepuskas
2013. október 28. hétfő, 13:24
Fővárosi Állatkert - Webk
cipello
2013. március 04. hétfő, 19:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.