Belépés
2018. október 17. szerda | 42. hét | 290. nap | 13:53 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Októberben tartják a reformáció hónapját
A MEÖT MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a központi nyitó ünnepséget este hatkor tartják a Kálvin téri református templomban. Az istentiszteleten igét hirdet Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke, a liturgiában részt vesznek a tagegyházak főpásztorai.

A programsorozat kiemelt rendezvénye a reformációi gála a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban október 21-én. A gálaesten Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója tart előadást Reformáció 501 - reménységgel tekintünk a jövőbe címmel.

Az ünnepség keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.

A reformáció hónapját lezáró hagyományos megemlékezést október 31-én a Reformációi Emlékparkban Budapesten, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán rendezik meg, ahol beszédet mond Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora.

A rendezvénysorozat idei mottója Pál apostol Rómaiakhoz írt leveléből való: ".a reménység pedig
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 10:41
NKA 25 - Nagyszabású gálaesttel kezdődött meg a 25 éves Nemzeti Kulturális Alapot ünneplő fesztivál
éves képzőművészek kiállításának otthont adó NKA fesztiválhajó. A Liszt Ferenc Kamarazenekar a Pesti Vigadóban ad koncertet, a Puskin mozi a huszonöt filmet felvonultató 5x5 fesztiválnak ad otthont.

Háromórás show keretében az elmúlt huszonöt év slágereit idézi fel a Papp László Budapest Sportarénában huszonöt fellépő, többek között Nagy Feró, Péterfy Bori és a The Biebers.

A Millenárison egész napos Táncparkot tartanak, Kecskeméten pedig ötnapos bábfesztivállal várják a közönséget. A Petőfi Irodalmi Múzeum 25 a négyzeten címmel meghirdetett zenés irodalmi estnek ad otthont.

Kaposváron az elmúlt huszonöt év fotóművészeti értékeiből nyílik kiállítás, az Aggteleki Nemzeti Parkban minifesztivált tartanak barlangtúrával és interaktív minielőadásokkal.

A fesztivált "közös születésnap", azaz a 25. évüket ebben az évadban betöltő művészek gálaestje zárja a Várkert Bazárban.

Az elmúlt negyedszázad során az NKA több mint 2200 pályázatot hirdetett meg, amelyekre csaknem 40 ezer pályázótól több
velemenyezd, 2018. szeptember 23. vasárnap, 22:14
Újabb darabokkal egészül ki a PIM Lázár Ervin-gyűjteménye
ráláthassanak a magyar irodalomban fontos szerepet játszó alkotók életének személyesebb vonatkozásaira" - emelte ki. Az intézmény távlati célja, hogy ezek az anyagok is digitalizálva legyenek - fűzte hozzá.

Kalla Zsuzsa gyűjteményi igazgató kiemelte: a hagyaték darabjai az adományozók, Lázár Fruzsina és Lázár Zsigmond segítségével lesznek feldolgozva, így például a dedikált kötetekben található vagy személyes információk össze is kapcsolódnak majd.

Lázár Ervin még életében, 1998-ban átadott a Petőfi Irodalmi Múzeum Kézirattára számára egy jelentősebb dokumentum-együttest, amelyben magánlevelezésének, különböző szerkesztőségekkel, kiadókkal folytatott levélváltásainak egy része, meséinek, elbeszéléseinek, hangjátékainak kéziratai, naptárai voltak, valamint az a barátai levágott nyakkendővégeiből álló gyűjtemény is, amely egyfajta emlékkönyvként is működött.

Az író az 1998-ban indult Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt és a PIM jó kapcsolatot ápolt özvegyével, a közelmúltban elhunyt
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 18:04
Fesztivállal ünnepli 25. születésnapját az NKA
Az NKA-ban húsz szakmai kollégium szakemberei osztják el a kulturális programtámogatásra szánt forrásokat. A jubileumi fesztiválra most mindegyik kollégium kitalált egy-egy programot, öt eseményt pedig az NKA Bizottsága hirdetett meg - mondta el a rendezvénysorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a kulturális alap alelnöke.

Lőrinczy György kiemelte többek között a Müpában megtartandó nyitógálát, amely éppen az NKA által támogatott műfaji sokszínűséget vonultatja fel, mások mellett Molnár Piroska, Bíró Eszter, Novák Péter, a Győri Balett vagy az Orfeo Zenekar fellépésével.Szeptember 24-én a Jászai Mari térnél horgonyoz le a 25 éves képzőművészek kiállításának otthont adó NKA fesztiválhajó, de a Családok évéhez is számos program csatlakozik: a pécsi Zsolnay-negyedben például a hazai művészeti fesztiválok mutatkoznak be egy helyen, a Szentendrei Skanzenben pedig Szent Mihály-napi népművészeti fesztivált tartanak.

A fesztivált "közös születésnap", azaz a 25. évüket ebben az évadban betöltő
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 13:13
Múzeumok a pedagógusokért - országos projektbemutató körút pedagógusok részére
és a köznevelést - közölték a szervezők az MTI-vel.

A projekt keretében kidolgozott és a pedagógusok által ingyenesen elvégezhető, akkreditált továbbképzéseken, valamint a nekik szóló módszertani kiadványokon túl a rendezvényeken szó lesz az oktatási és muzeális intézmények modellértékű együttműködését megvalósító mintaprojektekről, illetve az iskolai osztályok múzeumlátogatásának megtervezését megkönnyítő Múzeumi a la carte adatbázisról is, mely a projektnek köszönhetően megújul.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban elinduló bemutatókörút érdeklődői azt is megtudhatják, hogy az október 1-jén induló Múzeumok Őszi Fesztiváljára milyen pedagógusoknak, illetve iskolai osztályoknak szóló programokkal, érdekességekkel készülnek a hazai muzeális intézmények.

A 2017. február 1-én indult, kiemelt uniós projektet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum mint konzorciumvezető a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partnerségével valósítja meg 36 hónap alatt. A projekt célja a múzeumi és könyvtári terület intézményeinek
velemenyezd, 2018. szeptember 10. hétfő, 11:11
Mesés bábok - bábos mesék címmel nyílt kiállítás a PIM-ben
János-emlékkiállítás felől érkezők a kiállítás első tereibe érve a bábszínházi feldolgozásokat láthatják. A bábkészítés és a bábmozgatás rejtelmeibe a tárlat interaktív részein nyerhet betekintést a látogató. A bábos élménypontokon a különböző bábtechnikák állnak a középpontban: sokféle kipróbálható játék várja az érdeklődőket.

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója szerint a Károlyi-palotában most megvalósuló tárlat bizonyítja, hogy az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) és a Petőfi Irodalmi Múzeum egybeolvadása indokolt lépés volt. Az elmúlt másfél év munkájának, együttműködésének manifesztációja a kiállítás - mondta.

Az Arany János-emlékév Emlékbizottsága támogatásával megvalósuló tárlatról szólva a főigazgató hangsúlyozta: az évfordulón túl is újabb és újabb aspektusai jelennek meg a költő életművének. Mint mondta, a kiállításon tükröződik az a sokszínűség is, amely a bábművészetben mind a mai napig jelen van.

Ács Piroska, az OSZMI igazgatója elmondta, hogy intézménye 2017.
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 09:05
Arany János-bábkiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Az időszakos tárlaton a PIM tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bábtára mutatkozik be a közönségnek. Az egyedülálló gyűjteményt 1970-ben hozta létre Belitska-Scholtz Hedvig, hogy a magyar bábművészet dokumentumait és tárgyait összegyűjtse, felkutassa, megőrizze, rendszerezze és az érdeklődők elé tárja. A bábok mellett díszletek, fényképek, szórólapok, plakátok, szövegkönyvek, kéziratok sorakoznak a gyűjtemény polcain - olvasható az intézmény közleményében.

A január közepéig látogatható kiállítás bemutatja Arany János közismert műveinek bábszínházi adaptációit és az ott alkalmazott különböző bábtípusokat. A tárlatban Arany János bábfigurája köszönti az érdeklődőket, a kezéből kibomló színes zsinórmotívum a kiállítás meghatározó látványelemeként végigvezeti a látogatókat a bábok izgalmas világán.

Mint írják, Arany János versei és elbeszélő költeményei már a múlt század első felében is bábszínpadi előadások népszerű forrásai voltak. A magyar bábtörténet
velemenyezd, 2018. szeptember 02. vasárnap, 10:00
1/47
Képek, videók
Meotis leánya 01.jpg
chillik
2018. május 19. szombat, 04:03
Meotis leánya 02.jpg
chillik
2018. május 19. szombat, 04:03
kondor atya emlék1013.jpg
maroka
2017. október 13. péntek, 17:40
250px-Kondoros_in_wint er_
menusgabor
2015. augusztus 30. vasárnap, 17:41
kondorosi_csarda_nagy_ 891
menusgabor
2015. augusztus 29. szombat, 19:25
kondorosi_csarda_001.j pg
menusgabor
2015. augusztus 29. szombat, 19:24
001139720_kondorosi-cs ard
menusgabor
2015. augusztus 29. szombat, 19:21
kondorosi20613.jpg
maroka
2015. június 14. vasárnap, 21:14
Kondor.jpg
pacsakute
2014. január 22. szerda, 19:18
kondor álma.jpg
klara50
2013. október 17. csütörtök, 20:58
Kondorosi uszoda
1951anna
2013. május 10. péntek, 04:32
Kondor Béla Csendélet.jpg
eva_gyulai
2013. április 03. szerda, 01:55
Kondoros.jpg
basikele
2012. október 22. hétfő, 00:21
Kondor és farkas.jpg
pacsakuti
2012. augusztus 20. hétfő, 19:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.