Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 15. szerda | 33. hét | 227. nap | 23:15 | Mária
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Költségvetés - Gulyás: a bér- és a gazdasági növekedést szolgálja a jövő évi büdzsé
nagyon nehéz a megvalósítása.A miniszter a kormány együttérzését fejezte ki a görög erdőtüzek áldozatai hozzátartozóinak. Közölte, a görög kérésnek megfelelően a Belügyminisztérium és a katasztrófavédelem vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tudnak gyors, azonnali segítséget nyújtani az országnak.

Reményét fejezte ki, hogy európai összefogással a lehető leggyorsabban megállítható a görögországi erdőtűz.

Egy kulturális témában feltett kérdésre a miniszter azt mondta, látja azt az irodalmi értelemben vett kultúrharcot, ami elkezdődött, de ellenáll annak, hogy politikai besorolás szerint értékelje művészileg a kortárs irodalmat. Közölte, osztja azt az álláspontot, hogy a kultúrában a minőség rendkívül fontos, és azt is elfogadja, hogy a minőség teljes egészében nem választható el a fontos kérdésekben való meggyőződésektől, de ezalatt nem direkt politikai meggyőződést ért.

Hangsúlyozta, nem ért egyet a Prőhle Gergellyel, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójával szemben megjelent
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 14:22
Mintegy nyolcezer diák vett részt a Mozaik Múzeumtúra programjain
A program célja, hogy közelebb vigye a diákokat a múzeumok világához és megkedveltesse velük a múzeumba járást - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Az edukációs foglalkozás során a Bélyegmúzeum, a Diósgyőri vár, a Katonai Emlékpark Pákozd, a Leskowsky Hangszergyűjtemény, a Magyar Földrajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, a Magyar Természettudományi Múzeum, az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Postamúzeum, a Reptár - Szolnoki repülőmúzeum, valamint a Siklósi Vár múzeuma tartott interaktív foglalkozásokkal.

Egy-egy alkalommal minimum öt múzeum képviseltette magát, amelyek változatos programokon keresztül igyekeztek közelebb vinni az általuk képviselt tematikát a 10-14 év közötti diákokhoz.

A különböző emlékévekhez is kapcsolódtak feladatok, vetélkedők: első alkalommal Arany János születésének 200., a második tanévben pedig a reformáció 500. évfordulójához. A diákok a
velemenyezd, 2018. július 02. hétfő, 21:16
Elhunyt Kányádi Sándor költő, író, műfordító
"Elment a legnagyobb. Isten Veled, Sándor Bátyám!" - búcsúzott az elhunyt szerzőtől Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közleményben emlékezett Kányádi Sándorra, aki a köztestület rendes tagja volt. Mint fogalmaztak, organikusan alakuló költészetének legfontosabb üzenete a szülőföld szeretetének a parancsa.

"Az ív, amelyet költői pályájával megrajzolt, talán példa nélküli: a 19. században gyökerező líra szinte észrevétlenül válik huszadik századivá, a falusi, paraszti világ európai horizontúvá, egyetemessé; az egyszerű élménylíra bölcseleti, létfilozófiai költészetté" - hangsúlyozta az MMA, amely saját halottjának tekinti Kányádi Sándort.

Kányádi Sándor igazi klasszikus volt, olyan egyetemes nagy költő, aki a saját értékein túl egyfajta összefoglalója, megújítója és továbbépítője volt a költészetnek - hangsúlyozta Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, aki megkerülhetetlennek nevezte Kányádi Sándort az
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 17:41
Megjelent József Attila 1930 és 1937 között írt összes értekező prózájának kritikai kiadása
szövegkritikáját is. A munka eredményét elektronikus formában tették közzé - idézte fel Tverdota György. Hozzátette: a már elkészült elektronikus szövegváltozat jegyzetekkel, apparátussal kiegészítését 2012-ben kezdte meg egy munkaközösség, amelynek magját hat kutató, rajta kívül Agárdi Péter, Bókay Antal, N. Horváth Béla, Sárközi Éva és Veres András adta. A munkába számos fiatal kutatót, valamint külső szakembert is bevontak, a felmerülő fontos kérdések tisztázására pedig konferenciákat szerveztek a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

Tverdota György szerint a munkaközösség saját szigorú kritériumrendszerét követve, Horváth Iván és csapata eredményeire is építve újra elvégezte az 1930 és 1937 közötti korpusz teljes szövegkritikáját. A hosszan tartó folyamat eredménye a mostani kötet, amelyet Sárközi Éva rendezett sajtó alá, és Tverdota György mellett Veres András szerkesztett.

Bár József Attila a magyar irodalom egyik legnépszerűbb és legismertebb költője, értekező prózája alig ismert a laikus
velemenyezd, 2018. június 08. péntek, 12:46
Nemzetközi díjat nyert a Petőfi Irodalmi Múzeum applikációja
újították fel, a kiállításban a város története mellett Arany életét, pályáját is megismerhetik a látogatók és megtekinthetik a költő budapesti dolgozószobájának restaurált berendezését - fűzte hozzá.

Asztalos Emese, az Arany-kiállítás kurátora elmondta, hogy az applikációval igyekeztek a fiatalok számára is otthonossá tenni a hagyományos múzeumi közeget. Az alkalmazás az író szókincsének és utazásainak megismerésére ismeretterjesztő játékokat ajánl, emellett videós tartalmaiban magyar közéleti és irodalmi személyiségek beszélnek Arany munkásságáról és színművészek szavalják az író verseit - tette hozzá.

Az applikáció több nyelven is elérhető, az angol, magyar és román tartalmak az egyes nyelvet beszélők feltételezhető tudására építve próbál új információval szolgálni a költő munkáságáról.

Prőhle Gergely szerint a többnyelvű tartalmak által a nemzetközi látogatók számára is világossá válhat, hogy Arany János egy közép-európai jelentőségű gondolkodó és költő volt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum
velemenyezd, 2018. június 07. csütörtök, 10:31
Több mint háromszáz új kötet jelenik meg a 89. Ünnepi Könyvhétre
László, Darvasi László, Tolnai Ottó, Alexa Károly, Heller Ágnes és Mezey Katalin is - hangsúlyozta Péterfy Gergely.

A MKKE igazgatója szerint aktuális kiemelni azt is, hogy az olvasóközönségnek szabadságában áll eldöntenie, kivel dedikáltat, és kivel nem, kinek a könyvét vásárolja meg, és kiét nem. "Aki nem írt, magára vessen, és akinek nem veszik a könyvét, az is" - tette hozzá Péterfy Gergely.

A Vörösmarty tér nagyszínpadán szombaton este Grecsó Krisztián, Dés László és Dés András zenés irodalmi estje, míg vasárnap Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton, Boros Levente és Ratkóczy Huba műsora várja a közönséget. A Könyvhét minden napján "könyvsommelierek", Nyáry Krisztián és Török András adnak személyes könyvválasztási tanácsokat a MKKE standjánál, ahol az érdeklődők a könyvekhez illő borok kiválasztásában is segítséget kaphatnak - mondta el Drevenka Edit, a Könyvhetet támogató Aegon Magyarország PR vezetője a sajtótájékoztatón.

Hozzátette: aVörösmarty térre érkező külföldieket idegen
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 12:51
Elhunyt Szervátiusz Tibor szobrászművész
Életének 88. évében elhunyt Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész, a nemzet művésze.
Szervátiusz Tibor 1930-ban Kolozsváron született, 1977 óta Budapesten élt és alkotott. Műveit egyebek mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kolozsvári Művészeti Múzeum őrzi, illetve magángyűjtemények szerte a világon Európán kívül az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Ausztráliában is. Munkásságáért, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével (1992),Kossuth-díjjal (2001) és Magyar Örökség díjjal (2003) tüntették ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szervátiusz Tibort saját halottjának tekinti. Szervátiusz Tibortól Budafoknak van 1956-os emlékműve. Jómagam diákkorom óta őrzöm egy kiállításának dedikált meghívóját. Nevét, munkásságát, életútját azóta ismerem. Nyugodjék békében!
azenujsagom, 2018. április 26. csütörtök, 05:37
Egy régi, 16-os beírásomra kaptam..
félrevezető!

A Pannon Tükör 1998. 2 számában a 82 -85. lapon Pásztorfi a parlamentben c. írásom / Márfi Ibolya / kiemelten a szabadságharc eseményeihez kapcsolódik, ott a források egy részének másolatát is közlöm.

Királyi Pál születésének 200. évfordulója okán az év Királyi Pál Emlékév.

A Nemzeti örökség Intézetének főigazgatója is elfogadta a forrásokat, tanulmányaimat, s a Fiumei úti sírkertben lévő védettnek nyilvánított síron is újra a helyes dátumot írják ki, értesítik a Petőfi Irodalmi Múzeumot is.

Igyekszem javíttatni a bejegyzéseket, de a téves dolgokat kontroll nélkül veszik át, még az OSZK is.
Aztán hol itt, hol más tartalomban van hiba, pl. Bona Gábor könyvében helytelen, hogy nős, mert nem házasodott meg!
Másutt nemesi származásúnak írták, apja számadó juhász volt.
Ennyi példának elég.

Kérem a segítségét, a módosítást.

Én is szívesen segítek, ha szükséges.

Tisztelettel: Sóstainé Márfi Ibolya
gabfe, 2018. április 06. péntek, 19:03
Március 15. - Több családi program is várja az érdeklődőket
egy öt állomásból álló pontgyűjtő játékon is részt vehetnek.

A Várkert Bazárban egész nap kézműves műhely tartanak a Dunakanyar Népművészeti Egyesület és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével. Délelőtt a Grimmbusz Produkció A csodálatos lámpás című zenés gyermekszínház előadása szórakoztatta a közönséget. Délután családi örömzenét kínálnak a családoknak a Netz Táncprodukció Aki nem lép egyszerre című előadásán. Este 7-kor Meddig ünnepeljük még március 15-ét? címmel ünnepi irodalmi estet tartanak Nényei Pál, Szabó Borbála és Végh Zsolt közreműködésével.

A Budapesti Történeti és Vármúzeum a programjai történelmi sétával és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban egy feltételezhetően 1848/1849-es magyar nemzetőrről készült korabeli dagerrotípiát állítanak ki március 25-ig. A múzeumba a belépés csütörtökön ingyenes.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, készíthet ünnepi hajfonatot, emellett
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 13:01
A pesti forradalom és a sajtószabadság
előtt. Érthető tehát, hogy a 12 pont közül mindjárt a legelső mondta ki: ,,Kívánjuk a censura eltörlését." Csak ezután jött a felelős minisztérium, a törvény előtti egyenlőség, a közteherviselés, a jobbágyfelszabadítás követelése és minden egyéb.

Az, hogy a forradalom élgárdájában értelmiségiek, és különösen irodalmárok, költők vitték a főszerepet, lényegében véve a magyar polgári fejlődés elmaradt, hiányos voltából, illetve részben abból érthető, hogy hosszú időn át inkább csak szépirodalmi formában, kerülő úton lehetett forradalmi eszméket képviselni. De az a kérdés mégis érdemel némi elemzést, hogy miként, milyen feltételek következtében tudott valóban történelmi jelentőségű forradalmat {II-1-38.} kezdeményezni az a nem túl nagy létszámú értelmiségi, irodalmi csoport, amelyet márciusi ifjúságnak nevezhetünk.

Irodalomtörténészeink szerint ez az irodalmi csoport 1848 küszöbén alakult ki kisebb, baráti együttesekből. Tagjai közé mintegy ötven fiatal író, publicista
ametiszt54, 2018. március 15. csütörtök, 10:28
Március 15. - Számos programra várják a családokat
köztük a közlekedési információk megtalálhatóak a marcius15.kormany.hu oldalon.

A budai Várban jellemzően 9 órakor kezdődnek a programok. A Dísz téren 9 órától 18 óráig magyar termelők és vendéglátósok várják a hazai finomságok vásárával az érdeklődőket. Ugyanott lesz térzene is: fellép a Budapest Helyőrség Zenekara, a Készenléti Rendőrség Zenekara, valamint a Pénzügyőr Zenekar is.

A Várkert Bazárban egész nap tartanak a rendezvények: lesznek kézműves foglalkozások, zenés és táncos programok, s irodalmi est is.

Hunyadi János lovasszobránál lósimogatóval, a Szent István-szobornál közlekedésbiztonsági játékokkal, míg Hadik András szobránál népzenével és néptánccal várják az érdeklődőket. A kalotaszegi táncot, székelyföldi táncot és a palotástáncot nemcsak nézni lehet, hanem meg is lehet tanulni a nemzeti ünnepen.

A Szentháromság téren 10 órától koncertek és gyermekprogramok lesznek, a Táncsics-börtönben különböző vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon lehet részt venni.

A Hadtörténeti
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 07:04
Arany-emlékév - Átadták a felújított nagyszalontai Csonkatornyot
Prőhle Gergely, a felújítást irányító budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója kiemelte, hogy a kétszáz éve született Arany János a közép-európai kultúrkincs része, nemcsak a magyaroké, hanem a románoké és a szlovákoké is. A közgyűjtemény megújításában is közösen vettek részt a magyar és a román szakemberek - mondta.

Bár a torony felújításának gondolata négy éve merült fel először, azt az emlékév kezdetekor, az Arany János Emlékbizottság megalakulása után, tavaly tavasszal határozták el. Szavai szerint az emlékév a tudományos, művészeti, irodalmi élet, közgyűjtemények és a közoktatás összefogásával "az egész nemzeti közösséget megszólító évvé vált".

Kifejtette, a kiállítás újragondolásakor a hagyományok tisztelete mellett arra is figyeltek, hogy az innovatív eszközökkel a legifjabb nemzedéket is meg tudják szólítani.

S. Varga Pál irodalomtörténész, akadémikus - aki Arany János életét és költészetét elevenítette fel az ünnepségen - elmondta, hogy a munka még nem ért véget: a
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 13:12
1/46
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
anya már Gergellyel, Eszt
ahasuerus
2006. július 19. szerda, 10:21
irodalmi program0203.jpg
maroka
2018. január 15. hétfő, 13:47
irodalmi est0613_2.jpg
maroka
2017. június 13. kedd, 21:25
irodalmi est0613.jpg
maroka
2017. június 13. kedd, 21:23
irodalmi bemutató.jpg
maroka
2017. június 02. péntek, 15:08
irodalmi túrák, Sárszentl
blackfeet
2010. november 13. szombat, 10:46
5.62. Irodalmi ....jpg
marcyt
2010. augusztus 11. szerda, 16:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.