Regisztráció  Belépés
2018. május 23. szerda | 21. hét | 143. nap | 15:07 | Dezső
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elhunyt Szervátiusz Tibor szobrászművész
Életének 88. évében elhunyt Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész, a nemzet művésze.
Szervátiusz Tibor 1930-ban Kolozsváron született, 1977 óta Budapesten élt és alkotott. Műveit egyebek mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kolozsvári Művészeti Múzeum őrzi, illetve magángyűjtemények szerte a világon Európán kívül az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Ausztráliában is. Munkásságáért, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével (1992),Kossuth-díjjal (2001) és Magyar Örökség díjjal (2003) tüntették ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szervátiusz Tibort saját halottjának tekinti. Szervátiusz Tibortól Budafoknak van 1956-os emlékműve. Jómagam diákkorom óta őrzöm egy kiállításának dedikált meghívóját. Nevét, munkásságát, életútját azóta ismerem. Nyugodjék békében!
azenujsagom, 2018. április 26. csütörtök, 05:37
Egy régi, 16-os beírásomra kaptam..
félrevezető!

A Pannon Tükör 1998. 2 számában a 82 -85. lapon Pásztorfi a parlamentben c. írásom / Márfi Ibolya / kiemelten a szabadságharc eseményeihez kapcsolódik, ott a források egy részének másolatát is közlöm.

Királyi Pál születésének 200. évfordulója okán az év Királyi Pál Emlékév.

A Nemzeti örökség Intézetének főigazgatója is elfogadta a forrásokat, tanulmányaimat, s a Fiumei úti sírkertben lévő védettnek nyilvánított síron is újra a helyes dátumot írják ki, értesítik a Petőfi Irodalmi Múzeumot is.

Igyekszem javíttatni a bejegyzéseket, de a téves dolgokat kontroll nélkül veszik át, még az OSZK is.
Aztán hol itt, hol más tartalomban van hiba, pl. Bona Gábor könyvében helytelen, hogy nős, mert nem házasodott meg!
Másutt nemesi származásúnak írták, apja számadó juhász volt.
Ennyi példának elég.

Kérem a segítségét, a módosítást.

Én is szívesen segítek, ha szükséges.

Tisztelettel: Sóstainé Márfi Ibolya
gabfe, 2018. április 06. péntek, 19:03
Március 15. - Több családi program is várja az érdeklődőket
egy öt állomásból álló pontgyűjtő játékon is részt vehetnek.

A Várkert Bazárban egész nap kézműves műhely tartanak a Dunakanyar Népművészeti Egyesület és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével. Délelőtt a Grimmbusz Produkció A csodálatos lámpás című zenés gyermekszínház előadása szórakoztatta a közönséget. Délután családi örömzenét kínálnak a családoknak a Netz Táncprodukció Aki nem lép egyszerre című előadásán. Este 7-kor Meddig ünnepeljük még március 15-ét? címmel ünnepi irodalmi estet tartanak Nényei Pál, Szabó Borbála és Végh Zsolt közreműködésével.

A Budapesti Történeti és Vármúzeum a programjai történelmi sétával és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban egy feltételezhetően 1848/1849-es magyar nemzetőrről készült korabeli dagerrotípiát állítanak ki március 25-ig. A múzeumba a belépés csütörtökön ingyenes.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, készíthet ünnepi hajfonatot, emellett
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 13:01
A pesti forradalom és a sajtószabadság
előtt. Érthető tehát, hogy a 12 pont közül mindjárt a legelső mondta ki: ,,Kívánjuk a censura eltörlését." Csak ezután jött a felelős minisztérium, a törvény előtti egyenlőség, a közteherviselés, a jobbágyfelszabadítás követelése és minden egyéb.

Az, hogy a forradalom élgárdájában értelmiségiek, és különösen irodalmárok, költők vitték a főszerepet, lényegében véve a magyar polgári fejlődés elmaradt, hiányos voltából, illetve részben abból érthető, hogy hosszú időn át inkább csak szépirodalmi formában, kerülő úton lehetett forradalmi eszméket képviselni. De az a kérdés mégis érdemel némi elemzést, hogy miként, milyen feltételek következtében tudott valóban történelmi jelentőségű forradalmat {II-1-38.} kezdeményezni az a nem túl nagy létszámú értelmiségi, irodalmi csoport, amelyet márciusi ifjúságnak nevezhetünk.

Irodalomtörténészeink szerint ez az irodalmi csoport 1848 küszöbén alakult ki kisebb, baráti együttesekből. Tagjai közé mintegy ötven fiatal író, publicista
ametiszt54, 2018. március 15. csütörtök, 10:28
Március 15. - Számos programra várják a családokat
köztük a közlekedési információk megtalálhatóak a marcius15.kormany.hu oldalon.

A budai Várban jellemzően 9 órakor kezdődnek a programok. A Dísz téren 9 órától 18 óráig magyar termelők és vendéglátósok várják a hazai finomságok vásárával az érdeklődőket. Ugyanott lesz térzene is: fellép a Budapest Helyőrség Zenekara, a Készenléti Rendőrség Zenekara, valamint a Pénzügyőr Zenekar is.

A Várkert Bazárban egész nap tartanak a rendezvények: lesznek kézműves foglalkozások, zenés és táncos programok, s irodalmi est is.

Hunyadi János lovasszobránál lósimogatóval, a Szent István-szobornál közlekedésbiztonsági játékokkal, míg Hadik András szobránál népzenével és néptánccal várják az érdeklődőket. A kalotaszegi táncot, székelyföldi táncot és a palotástáncot nemcsak nézni lehet, hanem meg is lehet tanulni a nemzeti ünnepen.

A Szentháromság téren 10 órától koncertek és gyermekprogramok lesznek, a Táncsics-börtönben különböző vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon lehet részt venni.

A Hadtörténeti
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 07:04
Arany-emlékév - Átadták a felújított nagyszalontai Csonkatornyot
Prőhle Gergely, a felújítást irányító budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója kiemelte, hogy a kétszáz éve született Arany János a közép-európai kultúrkincs része, nemcsak a magyaroké, hanem a románoké és a szlovákoké is. A közgyűjtemény megújításában is közösen vettek részt a magyar és a román szakemberek - mondta.

Bár a torony felújításának gondolata négy éve merült fel először, azt az emlékév kezdetekor, az Arany János Emlékbizottság megalakulása után, tavaly tavasszal határozták el. Szavai szerint az emlékév a tudományos, művészeti, irodalmi élet, közgyűjtemények és a közoktatás összefogásával "az egész nemzeti közösséget megszólító évvé vált".

Kifejtette, a kiállítás újragondolásakor a hagyományok tisztelete mellett arra is figyeltek, hogy az innovatív eszközökkel a legifjabb nemzedéket is meg tudják szólítani.

S. Varga Pál irodalomtörténész, akadémikus - aki Arany János életét és költészetét elevenítette fel az ünnepségen - elmondta, hogy a munka még nem ért véget: a
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 13:12
Szabó Magdáról és Elsa Morante olasz írónőről emlékeznek meg Rómában
A Különös párok (Stranecoppie) elnevezésű irodalmi rendezvénysorozat következő kerekasztal-beszélgetésén Antonella Cilento neves olasz írónő, Francesco Costa író és forgatókönyvíró, valamint Giuseppe Merlino újságíró elevenítik fel Elsa Morante és Szabó Magda munkásságát, valamint párhuzamot vonnak a két neves írónő művei között - olvasható a KKM - Balassi Intézet tájékoztatójában.

Szabó Magda a 20. század hosszú és fájdalmas átalakulásának tanúja és krónikása volt. Freskó című regénye ugyanazokat a történelmi aggodalmakat ábrázolja, mint Elsa Morante, a második világháború utáni olasz irodalom egyik meghatározó alakjának La storia című regénye.

A beszélgetést követően Valerio Caprara filmkritikus előadását tart a két írónő művei által ihletett filmekről, majd Margherita Di Rauso színművész részleteket olvas fel a két regényből.

Az esemény a Lalineascritta, a Római Magyar Akadémia, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Publishing Hungary Program támogatásával valósul meg.
velemenyezd, 2018. február 22. csütörtök, 14:42
Csaknem hetven településen ünneplik meg a magyar széppróza napját
Hozzáfűzte: a február 12. és 23. között zajló több mint száz program szervezésében több mint ötven magyarországi és határon túli kulturális intézmény és szervezet vesz részt, köztük a Fiatal Író Szövetsége (FISZ), a József Attila Kör (JAK), a kárpátaljai Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT), és az Erdélyi Magyar Írók Ligája is. A helyszínek és programok listája folyamatosan bővül, részletes információ a www.magyarszepprozanapja.hu internetes oldalon található.

A Magyar Írószövetség novemberi választmányi ülésén hozott döntésével kezdeményezte, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapján rendezzék meg Kárpát-medence szerte a magyar széppróza napját. A rendezvénysorozat fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a február 18-i központi gálát a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) rendezik meg - emelte ki Szentmártoni János a sajtótájékoztatón.

A magyar széppróza a 19. és 20. században olyan beteljesülést ért meg, amely érdemes arra, hogy felhívjuk rá a figyelmet - mondta Mezey
velemenyezd, 2018. február 02. péntek, 13:12
A magyar kultúra napja - Zenés és irodalmi estekkel, tárlatokkal ünnepelnek Bács-Kiskun megyében
Kecskeméten Orgoványi Anikó festményeiből nyílik kiállítás Himnusz címmel a Katona József Könyvtárban január 19-én. Másnap a 195 éve született Petőfi Sándor a magyar kultúrára gyakorolt hatásáról értekezik Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatója. A gyermekeket és fiatalokat január 20-án és 23-án anyanyelvi és kvízjátékokkal várják a magyar kultúra napja alkalmából.

Négy évszak és más címmel Horgas Eszter és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar közös koncertjére várják az érdeklődőket január 23-án a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központba.

Kiskunfélegyházán Az Élet Mű című, Gubcsi Attila helyi festőművész alkotásaiból nyíló tárlatot Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díj kuratóriumának elnöke nyitja meg. A városi könyvtár rendezvényén január 18-án Csányi József polgármester mond köszöntőt.

Szintén a Hattyúház ad otthont az általános iskolások himnuszmondó versenyének január 22-én. A magyar kultúra napja és a Petőfi-emlékév alkalmából Petőfi: A
velemenyezd, 2018. január 17. szerda, 12:47
2018. évi történelmi évfordulók 01. 01.
100%-ban az euróhoz képest határozzák meg).
2002 - Az euró-bankjegyek és -érmék hivatalos fizetőeszközzé válnak 12 európai országban.
2007 - Szlovénia bevezeti az eurót.
2008 - Ciprus és Málta bevezeti az eurót.
2009 - Szlovákiában bevezetik az eurót.
2011 - Észtországban bevezetik az eurót.
2015 - Litvániában bevezetik az eurót.
Kulturális események
1780 - Pozsonyban megjelenik az első magyar nyelvű hetilap, a Magyar Hírmondó.
1837 - Megindul az Athenaeum című irodalmi-tudományos folyóirat Vörösmarty Mihály szerkesztésében.
1854 - Megjelenik a Pester Lloyd.
Irodalmi, színházi és filmes események[szerkesztés]
1900 - Megjelenik a Huszadik Század c. folyóirat első száma.
1908 - Ignotus szerkesztésében megjelenik a Nyugat c. irodalmi folyóirat első száma.
1929 - Megalakult a Hunnia Filmgyár Rt.
Zenei események
1982 - Utolsó ABBA-koncert Stockholmban.

Egyéb események
1971 - Az Egyesült Államokban betiltják a
skorpiolilike, 2018. január 14. vasárnap, 17:03
2018. évi történelmi évfordulók 01. 01.
meg).
2002 - Az euró-bankjegyek és -érmék hivatalos fizetőeszközzé válnak 12 európai országban.
2007 - Szlovénia bevezeti az eurót.
2008 - Ciprus és Málta bevezeti az eurót.
2009 - Szlovákiában bevezetik az eurót.
2011 - Észtországban bevezetik az eurót.
2015 - Litvániában bevezetik az eurót.
Kulturális események
1780 - Pozsonyban megjelenik az első magyar nyelvű hetilap, a Magyar Hírmondó.
1837 - Megindul az Athenaeum című irodalmi-tudományos folyóirat Vörösmarty Mihály szerkesztésében.
1854 - Megjelenik a Pester Lloyd.
Irodalmi, színházi és filmes események[szerkesztés]
1900 - Megjelenik a Huszadik Század c. folyóirat első száma.
1908 - Ignotus szerkesztésében megjelenik a Nyugat c. irodalmi folyóirat első száma.
1929 - Megalakult a Hunnia Filmgyár Rt.
Zenei események
1982 - Utolsó ABBA-koncert Stockholmban.

Egyéb események
1971 - Az
ametiszt54, 2018. január 13. szombat, 13:43
Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 171. évfordulóján
Hétfő délután Salgótarjánban és Balassagyarmaton Nógrád megye nagy szülöttje szobrainál tartanak megemlékezéseket. Salgótarjánban Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója, BalassagyarmatonLengyel Ágnes, a Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának igazgatója mond ünnepi beszédet.

Kedden Budapesten és a szlovákiai Szklabonyán folytatódnak a programok.

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban Péliné Bán Éva mutatja be az Arany-kiállítást, majd a résztvevők a Mikszáth téri szoborhoz sétálnak, ahol egy-egy szál virágot helyeznek el.

Szklabonyán a Mikszáth Kálmán Emlékház előtti Mikszáth-szobornál Kovács Anna irodalomtörténész, a társaság elnöke mond ünnepi beszédet. Ezt a megemlékezést a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezi, az ünneplőket Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatója köszönti.

A Nógrád megyei Pásztón kétnapos emléknapot szervez a diákoknak a Mikszáth Líceum. Megnyitják az Arany János kora írott és képi forrásokban című kiállítást, előadás hangzik el Mikszáth és Arany
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 12:42
1/46
Képek, videók
Szervátiusz Tibor.png
aranyibarbara
2009. február 15. vasárnap, 07:43
Kenneth Bunn szobrászmüvé
farkas1945
2013. november 11. hétfő, 18:19
A müvészet 01.jpg
chillik
2018. május 09. szerda, 05:35
A müvészet 02.jpg
chillik
2018. május 09. szerda, 05:34
A müvészet 03.jpg
chillik
2018. május 09. szerda, 05:34
- Mi a művészet.jpg
katalin_53
2018. április 16. hétfő, 15:25
A kis művészek
sanci81
2018. április 03. kedd, 15:01
Land art művészet
liliana01
2018. március 18. vasárnap, 12:53
Ló-a világon a legszebb.j
agica2004
2018. március 24. szombat, 18:57
A világon nyomorúságotok
katalin_53
2017. augusztus 20. vasárnap, 23:32
Világon való bujdosásaimn
chillik
2017. augusztus 09. szerda, 05:01
Ha a világon....jpg
pacsakute
2016. január 30. szombat, 22:05
Nincs a világon
fdckutyaiskola
2015. október 10. szombat, 20:16
A világon semmiféle
sanci81
2015. május 04. hétfő, 17:19
A világon semmi
anna4459
2015. április 20. hétfő, 20:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.