Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 16. csütörtök | 33. hét | 228. nap | 18:14 | Ábrahám
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kétszer nagyobb volt a légiforgalom Magyarország fölött júliusban az előrejelzettnél
közleménye szerint az előző év azonos időszakához képest az átrepülő forgalom növekedése meghaladta a 10,5 százalékot, és új rekord született: először lépte át a 110 ezer gépet a forgalom. Ez kétszerese az előrejelzettnek és háromszorosa az európai átlagnak.

A budapesti repülőtér forgalma hosszú idő után először haladta meg a 11 ezer gépmozgást (fel- és leszállást), és a legfrissebb előrejelzések is azt mutatják, hogy 2018 őszéig minden hónapban kétszámjegyű növekedés várható a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmában. A ferihegyi légikikötő forgalma is csaknem 11 százalékkal nőtt a HungaroControl szerint.

A pontatlan nemzetközi prognózisok ugyanakkor óriási többlet terhet rónak a légiforgalmi irányításra, ami Európa-szerte komoly kapacitásproblémákhoz és a késések számának emelkedéséhez vezet - hívta fel a figyelmet a HungaroControl.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint az első félévben kétszer annyi perc késést regisztráltak a
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 14:58
Reptérkód kisokos
hárombetűs mozaikszavak nem tőzsdeindexek!? Ha esetleg mégsem akkor itt az ideje, hogy megismerkedj meg a világ légikikötőinek hárombetűs kódjaival. A tetszetős airportcod.es megpróbálja elmagyarázni a néha értelmetlennek tűnő rövidítéseket.

Az airportcod.es látogatói statisztikái alapján úgy tűnik, hogy az oldalt kitaláló és létrehozó két amerikai barát, Lynn Fischer designer és Nick Crohn szoftverfejlesztő nincs egyedül a világban repülőtér-mániájukkal. A kódokat a kanadai székhelyű IATA, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség adja ki, amiket aztán évente kétszer közzé is tesznek. A hárombetűs azonosítókat rendszeresen használják, több honlap is összegyűjtve ABC sorrendben kínálja böngészésre, ám egyiken sem magyarázzák el, hogy miért is pont ez a három betű a rövidítés. Ezt a rést kihasználva készítették el a weboldalt, hogy egy lépéssel közelebb kerülhessünk a megfejtéshez, hogy például mi az a SUX. Fischer kedvence az iowai Sioux City három betűje, a SUX (angolul kiejtve
irmus, 2018. augusztus 07. kedd, 14:28
Több légitársaság is panaszt tett a francia légiforgalmi irányítók sztrájkjai miatt
halasztani naponta akár a légiirányítók sztrájkjai miatt, vagy azért, mert kevés a légiforgalmi irányító Európában.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója aláhúzta: az ügy kezelésének elsődleges fontosságúnak kell lennie az európai hatóságok számára, mivel már több ezer utazó terveit húzta keresztül Európa-szerte, hogy a francia szakszolgálat képtelen folyamatos és megfelelő szolgáltatást biztosítani. Végül pedig a légitársaságoknak kell a következményekkel megbirkóznia. - tette hozzá.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) múlt héten közölte, hogy az első fél évben kétszer annyi perc késést regisztráltak a légiközlekedésben, mint az előző év azonos időszakában, ezért a szervezet azonnali intézkedéseket kér a kormányoktól és a légiforgalmi irányító szolgálatoktól. Az európai áramlásszervező Eurocontroltól kapott adatok alapján az IATA azt írta, az első fél évben 47 ezer percet késtek a járatok, ami 133 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában mért szint. Idén júliusig több
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 12:31
A légitársasági vezetők fele javuló eredményeket vár 2018-ban
A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legfrissebb felmérése szerint a megkérdezett légitársasági pénzügyi vezetők 75 százaléka (a 2017 év elejéhez képest kétszer annyi) számolt be javuló pénzügyi adatokról 2017 utolsó negyedévében.

Az idei pozitív várakozást a kereslet folyamatos emelkedésével indokolták a személy- és áruforgalom területén. A megkérdezett vezetők 86 százaléka vár több utast 2018-ra, mint amennyi 2017-ben volt, ugyanakkor 34 százalékuk a költségszint emelkedését is prognosztizálta a kerozinárak emelkedése miatt.

Az áruszállítási üzletágban érdekelt cégek vagy részlegek vezetőinek 63 százaléka nyilatkozott úgy a IATA-nak, hogy 2017-ben nőtt a kereslet a szolgáltatás iránt, és ugyanennyien várnak további bővülést 2018-ra.

Az egységköltségek emelkedéséről 38 százalékuk számolt be, 41 százalékuk pedig változatlan költségszintet mért 2017 utolsó negyedévében. Erre az évre mindössze a megkérdezettek 22 százaléka vár költségcsökkenést, főleg a hatékonyságjavító
velemenyezd, 2018. január 30. kedd, 17:32
Kötelező csődbiztosítást vezetne be a légitársaságokra az európai utazási irodák szövetsége
szabályozás hiányosságaira. Akkor ugyanis, ha egy utazási iroda megy csődbe, van kötelezően előírt biztosítás az utasok kártalanítására, míg ha egy légitársasággal történik ugyanez, nincs biztosíték. Ezen a területen szükségesnek látják egy új, mindenkire érvényes szabályozás bevezetését - tette hozzá.

Felidézte: a 116., Budapesten megtartott közgyűlés fontos témája volt az időközben bekövetkezett Air Berlin és Monarch légitársaságok csődje is, ezért a tagság döntése alapján az ECTAA újra megkeresi a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséget (IATA) és az uniós hatóságokat, hogy működő megoldást dolgozzanak ki a hátrahagyott utasok elszállítására és kártalanítására.

Kitért arra is, hogy számos ügy a szakma által a reméltnél lassabban halad, példaként említette az IATA és az ECTAA közötti bírósági ügyet a Malév-pénzek visszafizetéséről, a következő tárgyalás az ügyben jövő tavasszal lesz a holland bíróságon. A Malév öt éve ment csődbe, és a globális jegyeladó rendszert működtető IATA visszatartotta
velemenyezd, 2017. december 01. péntek, 20:18
Brexit - Brit nagykövet: a brit és magyar közös érdekek továbbra is megmaradnak
lépjenek ki, hogy rosszat tegyenek az unióval, hanem azért, hogy nagyobb beleszólásuk legyen a saját életük alakulásába. Magától értetődő, hogy az uniónak és a tagországoknak erős és szoros bilaterális megállapodásokra van szüksége a kilépést követően - mondta.

Az MTI azon felvetésre, hogy a légiközlekedési szektornak minél előbb tudnia kell, mik lesznek a körülmények, Iain Lindsay azt mondta, Theresa May miniszterelnök világossá tette: addig, amíg az ország az unió tagja, az uniós jog érvényes a nemzetközi üzleti kapcsolatokra, a kilépés utáni napon pedig a brit jog fog erre vonatkozni. Hozzátette azonban, hogy amennyiben szükséges, a brit kormány igazítani fog a szabályokon. A cél az, hogy a legkisebb mértékben zavarják a gazdasági és kereskedelmei kapcsolatokat és az uniónak is ez az érdeke - tette hozzá.

A jogalkotási folyamat idén ősszel kezdődik el, de csak azon a napon lépnek életbe a passzusok, amikor az ország kilép az unióból. A tárgyalások májusban kezdődnek arról, hogy az ország az
velemenyezd, 2017. március 30. csütörtök, 17:34
A Malév felszámolója eladná a nemzetközi szövetséggel szembeni követelését
A cikk szerint pályázatot írt ki a Malévnek a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséggel (IATA) szembeni követelés értékesítésére a társaságot felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Az IATA által működtetett elektronikus elszámolási rendszerekben visszatartott, a Malév utolsó repülőjegyeinek értékesítéséből származó 12,85 millió dollár (mai árfolyamon mintegy 3,6 milliárd forint) értékű peresített követelésre február 26. és március 14. között várja az ajánlatokat a felszámoló.

A Malév négy éve, 2012 február eleji csődje közvetlenül 7200 utast érintett, közülük több mint háromezren tartózkodtak külföldön, amikor leállt a cég. Ennél azonban sokkal többen voltak azok, akik a következő hónapokban terveztek utazni a Malévvel, a légitársaságnak összesen 750 ezer foglalása volt. Ezeknek a jegyeknek az árát tartja vissza mind a mai napig a globális jegyeladó rendszert működtető IATA - írták.

Az IATA által visszatartott pénz azon repülőjegyeknek az ára, amelyeket utazási irodákon keresztül
velemenyezd, 2016. február 24. szerda, 09:21
A Boeing visszafogja a 747-es gyártását
A szeptembertől hatályos döntést azzal indokolták, hogy a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legutóbbi adatai szerint november 1,2 százalékkal mérséklődött a légiáru-forgalom, és később sem várható gyors fellendülés, ezért az igény is mérséklődik a teherszállítók iránt.

A Boeing eddig havi 1,3 darabot gyártott a típusból, ezt csökkenti havi 0,5-re.

Bejelentették továbbá, hogy emiatt 569 milliós többletköltség merül fel a harmadik negyedévi könyvelésben.

A 747-es 1970-ben állt szolgálatba az azóta megszűnt Pan American légitársaságnál, és eddig 1500 darab készült belőle. A négy hajtóműves gép viszont az utóbbi időben veszít népszerűségéből, mert a légitársaságok hatékonyabban üzemeltethető, két hajtóműves gépeket vásárolnak inkább.

A Boeing múlt héten közölte, hogy 2015-ben 18 darabot adtak át üzemeltetésre a legújabb 747-8-as típusból, és mindössze kettőre kaptak megrendelést.
velemenyezd, 2016. január 22. péntek, 15:02
NATO-főtitkár: Oroszországnak az Iszlám Állam állásait kell támadnia Szíriában
régiókban támadott célpontokat, amelyek nem az Iszlám Állam ellenőrzése alatt állnak - közölte a főtitkár, hozzátéve, hogy az orosz utasszállító repülőgép Sínai-félsziget feletti lelövése óta azért már voltak orosz légicsapások a dzsihadista szervezet ellen például Rakkában.

Stoltenberg üdvözölte, hogy Oroszország újabban részt vesz a szíriai konfliktus tárgyalásos megoldását célzó, megújult erőfeszítésekben. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy ennek érdekében nemrég Bécsben kezdődtek széles körű nemzetközi tárgyalások. A NATO erőteljesen támogatja a politikai megoldás keresését - fűzte hozzá.

Franciaország kedden a párizsi terrortámadásokra reagálva hivatalosan támogatást kért az európai uniós tagállamoktól a terorizmus elleni katonai műveletekhez. Az MTI kérdésére, hogy ennek következtében a NATO is aktívabb szerepet vállalhat-e Szíriában, a főtitkár azt mondta: a NATO-tagállamok részt vesznek az IÁ elleni, az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásaiban, és több NATO-tag felajánlotta
velemenyezd, 2015. november 19. csütörtök, 17:54
Nemzetközi légügyi konferencia: konszolidáció vár Európa légipiacára
Heike Birlenbach, a Lufthansa európai kereskedelmi alelnöke a konferencián azt mondta, az Amerikai Egyesült Államokban már korábban lezajlott ez a folyamat, ennek köszönhetően a három legnagyobb légitársaság a piac 80 százalékát fedi le, míg Európában ez az arány csak 42 százalék.

Közölte még, hogy 2015-ben átlagosan 4-7 százalékos bővülésre számítanak a közép-kelet-európai régióban, amely magasabb, mint Nyugat-Európában, de az adatok jelentősen változhatnak az emberek fizetőképessége miatt. Ezzel együtt a piacban nagy lehetőségek vannak.

Hozzátette: nagyon fontos szerepük van a diszkont légitársaságoknak a fejlődésben, ezért a hagyományos európai légicégeknek az a feladata, hogy megjelenjenek a piacon a saját diszkont márkájukkal és ezzel emeljék a színvonalat, az elérhető kapcsolatokat. Álláspontja szerint Nyugat-Európához képest Kelet-Európában nagyobb potenciál van az üzleti utazók piacán.

Az ukrajnai és orosz helyzettel kapcsolatban azt mondta, átlagosan 25 százalékkal csökkentették
velemenyezd, 2015. szeptember 03. csütörtök, 12:52
Nepáli földrengés - Megtiltották a mászást a tavaszi hegymászószezon hátralevő részében Kínában
járványügyi szakembereket. A kínai légierő három IL-76-os típusú repülőgépet helyezett készenlétbe, amelyekkel a mentésben jártas, gyakorlott katonákat indítottak, illetve indítanak útba Nepálba. A katonák járműveket, mentőberendezéseket, életmentéshez szükséges eszközöket is visznek magukkal.

Kína ezen túl 20 millió jüan (890 millió forint) értékű humanitárius segélyt ajánlott fel a szomszédos katasztrófa sújtotta országnak.

Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn mielőbbi, gyors reagálást kért a nemzetközi közösségtől a "nehéz időket átélő" nepáli emberek megsegítésére, mert - mint mondta - minden perc, minden másodperc számít.

A Kínai Buddhista Szövetség hétfőn imára hívta össze híveit, és a buddhista köröket arra kérte, hogy vegyék ki a részüket a nepáli és a tibeti területek segélyezéséből. A szervezet felhívása nyomán eddig több mint 2,2 millió jüan (98 millió forint) készpénz gyűlt össze. A szövetség felügyelete alá tartozó nepáli Csunghua kolostor a több mint 3700 áldozatot követelő
velemenyezd, 2015. április 27. hétfő, 15:42
Krónika 6. rész (határozathozatalok, központi címregiszter)
Nemzetközi szerződések kihirdetése

Az Országgyűlés a határozathozatalok között hozzájárult három korábban megkötött kormányközi szerződés kihirdetéséhez.

A képviselők jóváhagyták a Magyarország és Lengyelország közötti titokvédelmi megállapodást, megerősítették a Magyarország és Ausztria közötti határátkelőhelyekről és határátlépési pontokról szóló egyezményt, továbbá elfogadták a Szerbiával kötött, nemzetközi közúti személyszállításról és árufuvarozásról szóló egyezményt is.

Az EU kérésére módosította a Ház a vasúti közlekedési törvényt

Az Országgyűlés az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásában megfogalmazott kérésekre válaszul kimondta, hogy a vasúti közlekedés igazgatása jogi, szervezeti és döntéshozatali szempontból is független a pályavasúti társaságoktól, vállalkozó vasúti társaságoktól, továbbá a beszerző egységektől és szervezetektől.

A Ház 162 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el - a fideszes Völner Pál kezdeményezésére - a vasúti
velemenyezd, 2014. november 03. hétfő, 20:34
1/3
Képek, videók
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. augusztus 12. vasárnap, 17:49
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
mAGYARORSZÁG CÍMERÉT KÉT
furaila
2017. június 13. kedd, 00:03
Magyarország én igy szere
irmus
2017. június 08. csütörtök, 17:47
nagy-magyarorszag-terk ep.
alvaro-hopihe
2017. június 01. csütörtök, 09:38
Magyarország messzire van
chillik
2017. március 24. péntek, 12:29
Légiforgalom
sanci81
2015. szeptember 03. csütörtök, 17:20
Nemzetközi repülőtér Kins
ametiszt54
2012. szeptember 22. szombat, 06:52
Nemzetközi forgalom..jpg
terimamy
2018. március 07. szerda, 19:18
2.nemzetközi táncnap.jpg
liliana01
2017. április 27. csütörtök, 19:27
Nemzetközi morzekód.jpg
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.