Regisztráció  Belépés
2018. március 24. szombat | 12. hét | 83. nap | 11:10 | Gábor, Karina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hosszú hétvége - rám fér (ne)
A múltheti ledolgozás után most hosszú hétvége vár ránk, benne Március 15. ünnepével.
A kollégista gyerekekkel tegnap emlékeztünk Soós János '48-as nemzetőrre. Idén lesz 170 éve, hogy hősi halált halt Magyaróváron a kecskeméti önkéntes. Síremlékműve is 156 éves. Utána még tettünk egy '48-as történelmi sétát is a magyaróvári belvárosban. (Nem tudom a Moson Megyei Műhelyben van-e róla tanulmány. A Mosonvármegyében és a Civil Szemlében olvastam néhány cikket.)
A megemlékezésen verset Nemes Bálint mondott, beszédet én tartottam. Ma Dunakilitin Beregszászi Balázs levéltáros az ünnepi szónok és jelenik meg írása az infomovar.hu-n is.

Nagy örömömre megjelent az Aranypor kistérségi irodalmi periodika tavaszi számában Ekker László két '56-os verse is. Köszönet érte L. Burda Zsuzsanna szerkesztőnek.

És tegnap beadtam a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság felé a javaslatomat, hogy Magyar Katalin 1940-1956 sírja legyen a Nemzeti Sírkert része.

Rámfér(ne) a pihenés.
azenujsagom, 2018. március 14. szerda, 04:58
Kortárs és klasszikus gyerekvers-illusztrációkból nyílt kiállítás Budapesten
képet nyújtva a mai magyar gyermekkönyv-illusztráció sokszínűségéről, a lírai szimbolizmustól a groteszk rajzig - olvasható a KKM-Balassi Intézet szerdán elküldött közleményében.

Mint írják, az 1950-es, 1960-as évek ideig-óráig hallgatásra ítélt költőnemzedékének tagjai közül sokan fordultak a gyermekirodalom felé. A Nemes Nagy Ágnes, Zelk Zoltán és Weöres Sándor nevével fémjelzett időszak gyermekirodalmi csúcsteljesítményei a versek voltak, amelyeket olyan kiemelkedő rajzolók illusztráltak, mint Bálint Endre, Hincz Gyula, Kass János, Réber László vagy Reich Károly.

A KKM-Balassi Intézet április 11-ig látható kiállításán Agócs Írisz, Baranyai (b) András, Békés Rozi, Buzay István, Dániel András, Faltisz Alexandra, Gyöngyösi Adrienn, Horváth Ildikó, Igor Lazin, Kállai Nagy Krisztina, Kárpáti Tibor, Keresztes Dóra, Keszeg Ágnes, Kismarty-Lechner Zita, Kun Fruzsina, Kürti Andrea, Makhult Gabriella, Máray Mariann, Maros Krisztina, Megyeri Annamária, Molnár Jacqueline, Nagy Diána, Nagy Norbert, Orosz
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 17:13
Tiborcz-ügy: megnevezte az OLAF, hol kell keresni a csalás
2013 januárja előtt üzlettársak voltak, egyenesen Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltat Kft.-nek (később IBC-Project) hívták a közös cégüket. Üzleti kapcsolatuk pedig máig tart, mindketten részvényesek a luxusingatlanok kereskedésével foglalkozó BDPST Zrt.-ben.

Tiborcznak magában az Eliosban formálisan csak 2014 és 2015 áprilisa között volt tulajdonésze, igazgatósági tagként pedig 2009 augusztus és 2014 január között működött. Az Eliost Tiborcz-cal közösen gründoló Erdei Bálintnak 2015. augusztusi interjúja alapján azonban nem volt kétsége afelől, ki irányítja a céget: ,,István az elmúlt másfél évben kissé hátrébb is lépett a vállalat napi életéből, és tavaly januárban átadtuk a cég vezetését Sájer Gábornak." Addig tehát vezették. A végeredményt pedig így összegezte Erdei:

,,Nincs még egy olyan cég az Európai Unióban, amelyik annyi lámpatestet cserélt volna le LED-es megoldásra, és ennyire nagy méretű, komplex projekteket hajtott volna végre, mint az
tinka1951, 2018. február 12. hétfő, 08:23
Szent Cecília szűz, vértanú
megerősítette a szentségekkel halála előtt, s még utolsó perceiben is térített. Először a Calistus katakombába temették, majd a 4. században templomot építettek a tiszteletére a Cecilius-ház helyén, testét 1599-ben épen találtak meg olyan helyzetben, mintha csak éppen akkor hunyta volna le a szemét. Kéztartása: bal kezén egy, jobb kezén három ujját kitárva, a három személyű egy Istenről üzen a világnak.
A szegedi néphit szerint Dávid királlyal a Holdban él, ahol Dávid hegedül Cecília pedig táncol (ld. Bálint Sándor). Közelünkben, Bélapátfalván Cecília napját tűzvész ellen fogadalmi ünnepként ülik meg.
- Képzőművészeti alkotásokon leggyakrabban orgona, lant és rózsák kíséretében jelenítik meg, s olyan zeneszerzők adóznak emlékének, mint Händel: Szent Cecília napi óda, Purcell: Óda Szent Cecília napjára, Gounod: Szent Cecília mise, Liszt Ferenc: Szent Cecília legenda, továbbá John Dryden, Scarlatti, Britten és mások.

- Cecília a középkor vége felé lépett be a Tizennégy Segítő Szent
maroka, 2017. november 21. kedd, 10:24
Összművészeti programok a váci Kaleidoszkóp VersFesztiválon
Ákos Kossuth-díjas énekes szubjektív hangvételű előadásban mondja el Arany János balladáit, a Soproni Petőfi Színház Arany Buda halála című zenés, óriásbábos előadását hozza el a fővárosi és Vác-környéki közönségnek, a Fitos Dezső Társulat és a Szentendre Táncegyüttes pedig Irgalom címmel mutatja be jelmezes táncjátékát ifj. Csoóri Sándor zenéjére, Arany János balladáira építve - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Vígszínház művésze, Lázár Balázs Tallián Mariannal közösen idézi Arany János humorát, Bálint András a Radnóti Színházban bemutatott önálló estjének felújított változatával lép fel, és egész estés kabaré hozz vissza az orfeum világának hangulatát a Nyugat kabaré című verszenei, illetve a Nemzeti Színház Szájon lőtt tigris című komédiájával, amelyben Olt Tamás színművész Rejtő Jenő életének és figuráinak kilenc karakterét idézi színpadra.

A családi programok között szerepel a felvidéki Csavar Színház, Gál Tamás és Mester László interaktív játékos produkciója, A nagyidai cigányok, a
velemenyezd, 2017. november 13. hétfő, 16:02
463 éve született Balassi Bálint
463 ÉVE SZÜLETETT BALASSI BÁLINT

Balassi Bálint (Zólyom, 1554. október 20. - Esztergom-Szentkirály, 1594. május 30.) magyar költő, törökverő nemes.

463 éve Zólyom városában megszületett Balassi Bálint, a magyar reneszánsz költészet kiemelkedő alakja, a magyar nyelvű költészet első kiemelkedő művelője, a magyar irodalom első klasszikusa († 1594).

Apja, János, ha finoman akarjuk kifejezni, rablólovagként tevékenykedett. Bálint sem volt rest, ha egy kis csetepatéról volt szó. Kivette a részét a végvári harcokból, sőt abba
menusgabor, 2017. október 20. péntek, 21:00
Kodály Zoltán pályafutása
1907-től a Zeneakadémián tanított zeneelméletet, majd zeneszerzést. Ettől kezdve kórusműveivel, ének- és olvasógyakorlataival segítette elő az ifjúság zenei nevelését, írásaival, nyilatkozataival, reformjavaslataival felvette a harcot a zenei műveletlenség, ,,analfabetizmus" ellen, és új lendületet adott a magyar kórusmozgalomnak. Számos művet írt gyermekkarok és vegyes karok számára egyaránt. Vokális alkotásaiban a magyar dalkultúra megteremtésére törekedett klasszikusaink - Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Kisfaludy Sándor, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Arany János stb. - verseire írott műveivel. Dalainak köszönhetjük a magyar nyelvhez alkalmazkodó prozódia megszületését.
- Mit kellene tenni? Az iskolában úgy tanítani az éneket és zenét, hogy ne gyötrelem, hanem gyönyörűség legyen a tanulónak, s egész életére beleoltsa a nemesebb zene szomját... Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt
maroka, 2017. október 15. vasárnap, 20:16
A ZENTAI DÉLIBÁB MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLET 25 ÉVE
a következő esztendő szeptemberében létrejött a Délibáb citerazenekar és vegyes kórus. Ezen alapítótagok pedig a következők voltak: Csikós József, Fülöp Cecília, Kopasz (szül. Graca) Etelka citera, Gubina Mihály citera, Györe István citera, Kis Lukács Ilona, Pásztor Klára citera, Torma Éva, Szalma (szül. Zapletán) Magdolna.
A csapat művészeti vezetőjének Pásztor Klárát kérték föl, s 2003-ig ő vezette a csoportot. Ebben a tizenegy esztendőben folyamatosan bővült a tagság:
Balla János citera, Bálint György citera, Becskei György citera, Berta József, Bilicki Anna, Dobos Imre citera, Dobos István citera, Eszes Brigitta, Graca Anikó citera, Graca Attila citera, Gulyás Béla, Hevér János tambura, Jakus György citera, Jenei János citera, Kis Jovák Ilona, Kovács Ervin citera, Kovács Éva, Kovács Julianna, Kovács Nemes László, Laták Mária, Molnár János, Molnár Julianna Márta, Papp Imre, Papp Sándor, Pilisi Attila, Szalma Lajos, Sándor Gábor citerával és énekkel mint zenei kisegítő, Tóth Imre citera, Varga
rszabi, 2017. szeptember 28. csütörtök, 08:26
Get Closer-koncertek: slágerek, akusztikus estek és Cseh Tamás 75
gitáros, aki 2009-ben hunyt el, jövőre lenne 75 éves.

"Negyedik éve szervezzük meg az emlékkoncertet Cseh Tamás születésnapján színészek és énekesek közreműködésével, a Vodku fiai zenekarral. A balkáni és magyar népzenét játszó csapat már hat-hét éve ad Cseh Tamás-esteket kisebb klubokban, és 2015 óta, évente egyszer nagyobb szabású koncertet csinálunk együtt, mindig valamilyen tematika köré építve. A fellépő színészek és énekesek között lesz még Jordán Adél, Miczura Mónika, Szávai Viktória, Adorjáni Bálint, Anger Zsolt és Keresztes Tamás" - fejtette ki Kleb Attila.

A Vodku fiaiban Bata István (gitár), Szabó Árpád (hegedű, mandolin, ének), Takács Szabolcs (gitár, bőgő) és Nemes János (fúvós hangszerek) játszik. A január 21-i esten elhangzik egy új dal is, amelynek szövegét Bereményi Géza Cseh Tamás emlékére írta. A koncerten - ahogy az elmúlt három alkalommal - ott lesz Bereményi Géza is.

Kleb Attila az MTI-nek beszámolt arról, hogy idén ősszel Get Closer Acoustic címmel koncertsorozatot
velemenyezd, 2017. szeptember 22. péntek, 09:41
Magyar Bálint
Magyar Bálint

A titkok

Őstűz lobban fel a lelkem legrejtettebb mély zugában,
Őrtűz, mely ég, messze látszik fáklyaként az éjszakában.
Sokan mondják őrület ez, mely belül lassan emészt,
S csak egyedül én tudom, hogy átlátom a "nagy egészt".

Varázsének, ősi dallam kél most szellő szárnyakon,
Enyhet adó, búfelejtő s enyhül most a fájdalom.
Gondolatok ki-be szállnak elmém ködből szőtt falán,
Emlékárnyak, jövőképek s mi való csak? A magány.

Szürke felleg, ontó lélek árnya lelkemre vetül,
Ártó árnnyal vívott harcban lelkem jobbá nemesül.
Erre bátor, hősi árnyak garmadája gyűl körém,
Körüljárnak, s áthatolnak lélekmáglyám fénykörén.

"Mi az?" - kérdem- "Hősi árnyak, mi felvértez ellenem?
Titeket meg mért nem éget szürke füstté szellemem?"
Kiválik egy árny a sokból, s felém libben hirtelen,
Belém száll és hangát hallom, szól, felelni kénytelen.

"Korokon át vándoroltam, míg az elmém
horvathzsoka, 2017. szeptember 03. vasárnap, 12:54
Birkózó-vb - Német, szerb, örmény és török aranyérem a nyitónapon
A magyar csapat három bronzérmet szerzett: Korpási Bálint (71 kg), Lőrincz Tamás (75) és Kiss Balázs (98) egyaránt harmadik helyen zárt.

Eredmények:

kötöttfogású 71 kg, világbajnok:

-------------------------------- Frank Stäbler (Németország)2. Demeu Zsadrajev (Kazahsztán)3. KORPÁSI BÁLINT és Mohammadali Geraei (Irán)

a döntőben:Stäbler-Zsadrajev 8-3

kötöttfogású 75 kg, világbajnok:

-------------------------------- Viktor Nemes (Szerbia)2. Alekszandr Csekirkin (Oroszország)3. LŐRINCZ TAMÁS és Szaeid Abdvali (Irán)

a döntőben:Nemes-Csekirkin 4-1

kötöttfogású 85 kg, világbajnok:

-------------------------------- Metehan Basar (Törökország)2. Denis Kudla (Németország)3. Hosszejn Nouri (Irán) és Robert Kobliasvili (Grúzia)

a döntőben:Basar-Kudla 2-1

kötöttfogású 98 kg, világbajnok:

-------------------------------- Artur Alekszanjan (Örményország)2. Musza Jevlojev (Oroszország)3. KISS BALÁZS és Revazi Navareisvili (Grúzia)

a
velemenyezd, 2017. augusztus 21. hétfő, 21:53
A Szigligeti vár
között építtetett palotaszárny és az azokat övező kőfalak voltak - ezeket a pannonhalmi bencések építették 1260-1262 között. Ez annyira megtetszett IV. Béla királynak, hogy 1262-ben cserével megszerezte magának. A királyi vár felügyeletét a Pok nemzetséghez tartozó Móriczhidai család látta el. 1441-ben I. Ulászló Némai Kolos Jeromosnak adományozta a várat, de 1445-ben már az Újlakiak kezében volt, és a családnál maradt 1521-ig. 1531-ben az akkoriban éppen Habsburg Ferdinánd királyt pártoló enyingi Török Bálint kapott rá adománylevelet, ezért parancsára Martonfalvay Imre deák vonult fel ostromára nagyobb sereggel. A felsővárral szembeni sziklára húzatta fel ostromágyúit, aminek láttán a megrémült őrség első szóra feladta posztját. Imre deák átépíttette és kibővíttette a várat; 1531-40 között írt naplójában több adat maradt fenn az ostromról illetve az építkezésről.

A Balaton vidékén
schuro, 2017. július 02. vasárnap, 20:23
1/27
Képek, videók
toth jánosné unokákkal.jp
zsokica45
2018. március 07. szerda, 18:43
Omega- Kóbor János.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 21:54
Omega- Kóbor János-.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 21:53
omega-kobor-janos-.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 21:51
jános név.jpg
zsokica45
2018. február 24. szombat, 17:47
Bartalis János:Február
maria_kadar_148
2018. február 20. kedd, 00:26
SZKT-Arnótszky Jánosné.jp
agica2004
2018. február 18. vasárnap, 19:48
SZKT-Tóni -János-Miklós.j
agica2004
2018. február 18. vasárnap, 19:43
Kádár+János+1977-ben+N agy
taszat
2018. február 18. vasárnap, 10:06
János Árpád- Mit mondani
sanci81
2018. február 14. szerda, 17:18
lourdes Szűzmária _ jános
maroka
2018. február 11. vasárnap, 16:15
jánosi inciiv.jpg
zsokica45
2018. február 06. kedd, 17:26
A mühelyben 01.jpg
chillik
2016. november 06. vasárnap, 04:37
A mühelyben 02.jpg
chillik
2016. november 06. vasárnap, 04:37
A mühelyben 03.jpg
chillik
2016. november 06. vasárnap, 04:37
Címkék
tizenegy esztendőben, közös cégüket, Adorjáni Bálint, Csikós József, Kárpáti Tibor, Tizennégy Segítő Szent, emlékkoncertet Cseh, Kürti Andrea, Tiborcz Jogi, Kovács Ervin, fellépő színészek, Robert Kobliasvili, Lukács Ilona, Hincz Gyula, Szávai Viktória, Gyöngyösi Adrienn,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.