Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 21:14 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Zsigó Róbert: gyerekeknek indul program az élelmiszerpazarlás csökkentésére
Zsigó Róbert a programban részt vevő IX. kerületi Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskolában felidézte, 2016-ban indult a Nébih Maradék nélkül! című programja, amely a háztartások élelmiszerpazarlásának megelőzésére koncentrál.

Ezt a programot terjesztik ki most az óvodás és általános iskolás korosztályra, mert úgy vélik, hogy a tudatos vásárlással, a helyes konyhatechnológiával és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek a legkönnyebben gyerekkorban sajátíthatók el - mondta az államtitkár.

Közölte: a kisebb gyerekeknek Ételt csak okosan! címmel mesés, játékos formában tartanak foglalkozásokat az élelmiszerbiztonságról, a tudatos vásárlásról és a biztonságos ételkészítésről. A nagyobbaknak Maradék nélkül! címmel egy tankönyvszerű kiadványban mutatnak be olyan praktikákat, amelyekkel otthon csökkenthetik az élelmiszerpazarlást.

A gyerekek az így megszerzett tudást továbbadhatják a szülőknek, így az szinte észrevétlenül válhat a családok mindennapjainak részévé - fogalmazott Zsigó
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 11:01
Nébih: megfeleltek az előírásoknak vizsgált búzafinomlisztek
A tájékoztatás szerint a mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék mérése során lisztenként mintegy 380 különböző hatóanyagot és azok bomlástermékét is vizsgálták a hivatal munkatársai. Egyik liszt sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A tesztelt termékek között egy vitaminnal dúsított búzaliszt is volt, amely a jelölése alapján 100 grammonként 250 mikro-gramm hozzáadott folsavat (B9-vitamint) tartalmaz. Ennek ellenőrzése során azonban a vizsgált tétel folsav tartalma a kimutatási határértéket sem érte el. Ezért a Nébih az előállítóval szemben hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte a jogsértés megszüntetésére.

A laborvizsgálatok 2 terméknél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Azelőállítókat a Nébih tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát. A kimutatott penészgomba típusa és a szennyezettség mértéke az emberi egészségre
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 16:02
FM: csökkentené az élelmiszerpazarlást a Nébih új programja
A Nébih első részletes élelmiszerhulladék-felmérése szerint az EU által becsült 39 kilogrammnál jóval magasabb, 68 kilogramm az évente egy főre jutó élelmiszerhulladék mennyisége Magyarországon, ennek pedig csaknem a fele tényleges pazarlás (feleslegesen vásárolt vagy tárolási hiba miatt szemétbe került termék). Az elkerülhető élelmiszerhulladékban ételmaradékok, a sütőipari termékek, zöldségek és gyümölcsök, valamint tejtermékek fordulnak elő a leggyakrabban - tették hozzá.

A közlemény szerint az elpazarolt élelmiszerek 400-450 ezer rászoruló étkeztetését fedeznék, illetve fejenként évi 10-12 ezer forint fölösleges kiadást jelentenek.

A hivatal nemcsak a pazarlás megelőzésére, a tudatos vásárlói magatartásra figyelmeztet a "Maradék nélkül" program keretében, hanem ennek első lépéseként 100 család közreműködésével a magyarországi háztartások gyakorlatát is megvizsgálja - írták.

A Nébih szerint kevesebb, de jobb minőségű és lehetőleg magyar termékeket érdemes vásárolni, hiszen a rövidebb
velemenyezd, 2017. június 27. kedd, 15:42
Főleg jelölési hibákat találtak a gyorsfagyasztott hasábburgonyáknál az ellenőrök
A Nébih keddi, MTI-nek küldött közleménye szerint ólóm és kadmium valamint növényvédőszer-maradékra vonatkozóan minden termék megfelelt a határértéknek vagy egyáltalán nem tartalmazott kimutatható mennyiséget ezekből az anyagokból. Minden burgonya megfelelt a zsírsavösszetétel-vizsgálatnak is, azaz a termékekben valóban a jelölésen szereplő napraforgóolaj vagy pálmaolaj volt.

Három terméknél a nagy mennyiségű foltos hasáb miatt minőségi hibát állapítottak meg.

A jelölés vizsgálatakor minden hasábburgonyánál akadt jelölési hiba, volt olyan termék, mely csomagolásának elülső oldalán 1 kilogramm nettó tömeget jelöltek, azonban a hátoldalon már 2,5 kilogramm szerepelt. Hiányosságnak számított az is, ha nem volt elkészítési útmutató - írták.

A részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih weboldalán.
velemenyezd, 2017. február 07. kedd, 10:51
FM: a háztartások évente 100 milliárd forint értékű élelmiszert dobnak ki
Zsigó Róbert, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül szemléletformáló programjának nyitórendezvényén közölte: az uniós becslések alapján Magyarországon mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. Ennek több mint 20 százaléka, mintegy 400 000 tonna a háztartásokban.

Egy uniós becslés szerint évente és fejenként 39 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik Magyarországon, egy magyar felmérés szerint viszont az élelmiszerhulladék mennyisége évente és fejenként mintegy 46 kilogramm. Ezért is fontos az élelmiszerpazarlás mérséklése, amit a most induló kampány segítségével 2020-ig 8-10 százalékkal szeretnének csökkenteni - mondta az államtitkár.

Zsigó Róbert felhívta a figyelmet: a kidobott élelmiszer nemcsak a háztartásoknak jelent veszteséget, hanem komoly környezetterhelést is okoz. Évente összesen 150 000 tonna, teljesen feleslegesen keletkező biológiai hulladékkal kell számolni. Ennek a mennyiségnek nemcsak a megsemmisítése, hanem már maga az
velemenyezd, 2016. november 18. péntek, 12:02
Zsigó Róbert: Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna az élelmiszerhulladék - BŐVÍTETT (új: utolsó bekez
élelmiszerfelesleg kezelésében egyszerre érvényesülnek humanitárius, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi, gazdálkodási, logisztikai és életmódbeli szempontok. Ahhoz pedig, hogy a lehető legkevesebb ennivaló vesszen kárba, együtt kell működnie a jogalkotóknak és a civil szervezeteknek, az áruházláncoknak és a termelőknek, a hulladékkezelőknek és a családi háztartásoknak, az európai, nemzeti, regionális és helyi szervezeteknek.

Zsigó Róbert kiemelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) "Maradék nélkül" elnevezésű programját, amelyrészben az Európai Unió LIFE pályázati forrásának felhasználásával valósul meg. A négyéves futamidejű program július elején indult és az ütemezés szerint 2020 közepéig tart. Egyik kiemelt feladat az élelmiszerhulladék megelőzését elősegítő jó gyakorlatok összegyűjtése.

Az államtitkár kiemelte az élelmiszerfelesleg kérdésének élelmiszerbiztonsági és jogi vonatkozásait. Nem elfogadható, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, biztonságos élelmiszer ne
velemenyezd, 2016. október 11. kedd, 16:42
A Nébih csak a "bio" jelölést kifogásolta a vizsgált barna- és nádcukroknál
népszerűbb barnacukrokat és barna nádcukrokat vizsgálta legújabb terméktesztjén, a 22 barna nádcukor és 3 barnacukor közül 20 termék főként külföldről behozott kristályos cukor, 5 pedig kockacukor volt.

A hatóság kockázatbecslés alapján ellenőrizte a termékek ólom, kadmium, higany, arzén és réz, azaz nehézfém szennyezőanyag tartalmát. A kilenc vizsgált nádcukorból négynél a kimutathatósági határ alatti, míg öt terméknél elenyésző mértékű értéket mértek a Nébih laboratóriumában.

A növényvédőszer-maradékok vizsgálatát 307 különböző hatóanyagra végezték el a szakemberek, de egyetlen készítménynél sem találtak kifogásolható értéket. Az izotópos mérésekből kiderült, hogy valamennyi nádcukorként megjelölt termék valóban cukornádból készült. Az is egyértelműen megállapítható volt, hogy a barnacukrok és barna nádcukrok nem tartalmaznak számottevően több ásványi anyagot, mint a közismert fehér kristálycukrok. A szacharóz, azaz cukortartalmuk pedig gyakorlatilag megegyezik.

A hatóság szakemberei azokat
velemenyezd, 2016. október 04. kedd, 14:22
A salátakeverékeknél talált jelölési hibák miatt bírságol a Nébih
A laboratóriumi ellenőrzéseken, ahol vizsgálták, hogy találhatóak-e a mintákban mikroorganizmusok vagy növényvédőszer-maradékok, a csomagolóanyagoknál pedig többek között a fémvegyületek kioldódását, valamennyi termék (12 jégsaláta és 23 előrecsomagolt salátakeverék) megfelelt az előírásoknak - tették hozzá.

Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy két esetben a friss jégsalátáknál nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagot mutattak ki a laborvizsgálatok, ami miatt az érintett termelőkkel szemben hatósági eljárás indul.

A talált jelölési problémák közül példaként említették, hogy a gyártók az összetevőket nem megfelelő sorrendben tüntették fel, rosszul használták a változó arányú jelölést, az előírtnál kisebb betűmérettel írták ki a nettó tömeget, illetve, hogy a csomagoláson szereplő összetevők eltértek a gyártmánylapon leírtaktól.

Kiemelték: a 23 salátakeverék közül végül 19-nél indult hatósági eljárás a jelölési hibák miatt, 10 termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab
velemenyezd, 2016. július 21. csütörtök, 15:14
A Nébih növényvédőszer-maradékot mutatott ki egyiptomi paprikában
A tájékoztatás szerint a kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén tárolt 60 kilogramm egyiptomi származású paprikábólvettek mintát április 27-én. A termék első magyarországi forgalmazója a GAVA Hungária Kft. volt.

A tétel visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van.

Az étkezési paprikában a Nébih laboratóriuma lambda-cihalotrin - rovarölő hatású - növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben, 0,1 milligramm/kilogramm helyett 0,23 milligramm/kilogramm értéket mértek.

A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot - tették hozzá.

A Nébih kockázatbecslésen alapuló, éves, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet, ahol elsősorban a friss, fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék növényvédőszer-maradék tartalmát ellenőrzi. A vizsgálatok célja, hogy a növényvédőszeres kezelések esetleges élelmiszer-biztonsági kockázatát haladéktalanul kiszűrhessék.
velemenyezd, 2016. május 11. szerda, 10:11
Nébih: megfeleltek az előírásoknak a vizsgált frissen facsart narancslevek
A szakemberek a 160 narancslé-minta - többek között C-vitamin és cukortartalmát - mértek meg, a mintákból érzékszervi, mikrobiológiai, toxikológiai, analitikai és növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek.

Az ital alapjául szolgáló narancsot is ellenőrizték a felügyelők. A friss beszerzést igazoló dokumentumok mindenhol rendelkezésre álltak, tehát a nyomonkövethetőség megfelelő volt. Sem a gyümölcsök tárolásával, sem azok minőségével nem akadt probléma, az ellenőrök sehol sem találtak romlott, sérült, penészes narancsot.

A teszt során vizsgált narancslevek egyike sem tartalmazott kórokozó baktériumokat.

A vizsgálat szerint facsart narancs készítéséhez mindenhol rendelkezésre álltak az elvárt személyi és tárgyi feltételek. Pontatlanságok előfordultak: gyakori hiba volt, hogy a dolgozók munka közben ékszert viseltek a kezükön, illetve a gépek takarítása nem volt kellően alapos. Bírságot azonban végül nem szabtak ki a szakemberek, mivel a vállalkozások - együttműködve a hatósággal -
velemenyezd, 2016. április 22. péntek, 10:31
Nébih: 45 millió forint bírság a tavaszi ellenőrzéseken
A közlemény szerint elsősorban a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket vizsgálták márciusban, több mint 4800 ellenőrzés során 200 tonna terméket vontak ki a forgalomból országszerte.

Higiéniai hiányosságokat az összes ellenőrzés 3,6 százalékában állapítottak meg az ellenőrök, míg egy évvel korábban 2,8 százalék volt ez az arány. A termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot az esetek 1,8 százalékában tapasztaltak, 2015-ben még 3,3 százaléknál volt ez gond.

A vizsgált mintegy 23 ezer tétel 2 százalékát (465 tételt, 200 tonna mennyiségben) kellett kivonni a forgalomból elsősorban a fogyaszthatósági, minőség megőrzési idő lejárta, illetve a jelölési szabályok megsértése és ismeretlen eredet miatt.

A szakértők által vizsgált 55 zöldség-gyümölcs tétel közül egyetlen mintában sem mutattak ki határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A hatósági állatorvosok országosan 644 bárány és nyúl szállítmánytellenőriztek, hat alkalommal találtak dokumentációs
velemenyezd, 2016. április 07. csütörtök, 10:31
1/3
Képek, videók
TÓTH_RÓBERT-fotója.jpg
cserhat3
2018. május 16. szerda, 14:09
Julia Roberts
agica2004
2018. április 12. csütörtök, 18:34
robert_redford.jpg
agica2004
2018. április 11. szerda, 20:55
Robert_Redford_2012.jp g
agica2004
2018. április 11. szerda, 20:53
Róbert nap.jpg
agica2004
2018. április 11. szerda, 20:26
Róbert névnap.jpg
agica2004
2018. április 11. szerda, 20:26
Róbert névnapra.jpg
agica2004
2018. április 11. szerda, 20:24
Roberta Rich A nők és a
sanci81
2018. március 31. szombat, 18:01
Robert Plant - Szerelmem
sanci81
2018. március 31. szombat, 17:47
Robert Merle - Örömünk sz
sanci81
2018. március 30. péntek, 17:27
papp_robert_husveti__a jan
vorosrozsa66
2018. március 25. vasárnap, 14:35
Bookstor Robert Frost -Sa
charlotteani
2018. február 28. szerda, 23:06
Vérnyomás csökkentésére.j
pacsakute
2013. február 20. szerda, 18:45
Címkék
négyéves futamidejű, további árusító, vitaminnal dúsított, jelölés vizsgálatakor, teljes előállítási, magyarországi háztartások, uniós becslések, családi háztartásoknak, vizsgálatok célja, nagy mennyiségű, ütemezés szerint, részletes vizsgálati, lehető legkevesebb, nagyobbaknak Maradék, családok mindennapjainak, vizsgált frissen,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.