Regisztráció  Belépés
2017. december 16. szombat | 50. hét | 350. nap | 09:56 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Országos rekorddal zárult a Kodály nyomában országos online zenei játék
egyikét. Felismerték egyrészt a magyar népdalokban rejlő emberi, művészi erőforrást és ezt a több ezer csodát nemcsak egyszerűen megmentették és továbbadták, hanem új életre is keltették.

Mint mondta: Kodály Zoltán fiatal zeneszerzőként egy korábban járatlan úton elindulva felismerte azt, hogy ha "nemcsak túlélni akarunk, hanem szépen is élni, akkor ez, csakis saját kultúránk ápolásán keresztül lehetséges". Hangsúlyozta: 2017-ben 118 pianínót, tankerületenként két hangszert vásárolt, ennyi pénzt Magyarországon még soha nem fordítottak hangszercserére.

Balog Zoltán kiemelte: a kormány azt szeretné, ha minden zeneiskolában ki tudnák cserélni az elhasznált hangszereket, ezért erre a célra 2018-ban 2,8 milliárd forintot fordítanak.

Felidézte, hogy a kórusok támogatására kiírt 10 millió forintos pályázatra mintegy 300 iskola jelentkezett. A felhívásra a határon túlról is jelentkeztek. A pályázatnak köszönhetően 61 új kórus alakult a Kárpát-medencében.

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 18:50
Luca napja - december 13.
Szokások és hiedelmek

Kevés olyan jeles napunk van, amelyhez annyi hiedelem és szokás fűződne, mint Luca napjához. A Luca név jelentése latinul fényhozó, azt jelenti hajnalban született.
Magyarországon e napot nem az ünnepségek jellemezték, hanem a pogány szokásokból táplálkozó babonás hiedelmek, tilalmak, jóslások és praktikák. Mivel a néphit szerint a december 13-i hosszú éjszaka kedvez a gonosz erők varázslatainak, praktikák egész sorát végezték el az emberek a távol tartásukra: fokhagymát tettek az ablakokba, a homlokukra fokhagymával keresztet rajzoltak, patkót helyeztek a küszöbökre, seprűt raktak keresztbe az ajtók elé. Tették mindezt azért, hogy a söprűnyélen lovagló boszorkák, az ártó szellemek ne hatolhassanak be a házaikba.

A boszorkánnyá vált Luca felismerésére, ezen a napon fogtak hozzá a Luca-székének elkészítéséhez, melyet a boszorkányszögnek megfelelően hagyományosan kilenc-, vagy tizenháromféle fából állítottak össze, és a boszorkány megfigyelése előtt varázskörrel
lenke1964, 2017. december 14. csütörtök, 18:36
Márai Sándor - Idézetek
MÁRAI SÁNDOR: IDÉZETEK

A 20. század egyik legismertebb magyar íróját munkássága során hol a végletekig magasztalták, hol pedig a nevét sem voltak hajlandóak kiejteni. Ez a kettősség az ő viszonyát is meghatározta Magyarországgal és a hazai irodalommal, aminek végül a legnagyobb műveit hagyta örökül. Márai Sándor 28 évvel ezelőtt hunyt el.

A leggyönyörűbb Márai Sándor-idézetek kapcsolatokról, életről

Mindig, mindent adjál oda hazádnak.
A világnak nincsen semmiféle értelme
számodra hazád nélkül.
Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj,
ha megbántanak a haza nevében.
Mindez érdektelen.
Egyáltalán, semmit ne várj hazádtól.
Csak adjál azt, ami legjobb életedben.
Ez a
menusgabor, 2017. december 08. péntek, 20:00
Wass Albert: Magyar karácsony az égben
Wass Albert: Magyar karácsony az égben

Aki még nem tudott róla, ám tudja meg, hogy amikor lent a földön megszólalnak a karácsonyesti harangok, odafönt a Mennyeknek Országában a legeslegfiatalabb angyalka megráz egy fényes aranycsengőt. Erre a jelre a mennyei palota nagy szárnyas kapui maguktól megnyílnak, s a mennyország összes népe illő sorban betódul a hatalmas kupolaterembe, ahol várja már őket Jézus Király karácsonyfája. Mikor mindenki együtt van már, akkor az Úr Jézus megadja a jelt, s a kiválasztott szentek sorjában meggyújtják a mennyezetig érő karácsonyfán az emlékezés gyertyáit.
Nagy tiszteltetés ám a gyertyagyújtók sorába kerülni s fontos hivatal. Mert ezen múlik, hogy kikről emlékezik meg a mennyország népe azon a karácsonyon. Mikor aztán a gyertyák már mind égnek, akkor az Úr Jézus intésére sorra járulnak az ég lakói a karácsonyfához, s ki-ki ráaggatja a maga imádságát. Ezeket az imádságokat aztán az Úr Jézus megáldja, s szorgos angyalok nyomban aláindulnak velük a földre, hogy
lenke1964, 2017. december 07. csütörtök, 15:07
Adventi koszorú története
fakarikát, és a 24 gyertya helyett csak négyet tettek rá, amelyek a négy adventi vasárnapot jelképezték: így már elég kicsi lett a kör ahhoz, hogy a polgárok lakásában is helyet kapjon és széppé tegye az ünnepi várakozást.

Az első világháború után Németországban már minden családnál volt adventi koszorú, s szépen lassan a katolikus keresztényekhez is eljutott. Az 1950-es évek óta már Európa szerte általánossá vált egy-egy gyertyát meggyújtani a koszorún a karácsony előtti 4 vasárnapon. Magyarországon főleg a második világháborút követő időben vált szokásossá az adventi koszorú készítése.

A hagyomány szerint három lila és egy rózsaszín gyertyát helyeznek el a koszorún. A lila szín a bűnbánatot és a megtérést, a rózsaszín pedig a bűnbocsánatot és a közelgő ünnepet jelképezi. Az advent során ugyanis ugyanúgy önmegtartóztatással, bűnbánattal készülnek a keresztények a közelgő karácsonyra, mint tavasszal húsvét előtt. A koszorú négy gyertyája közül - a meggyújtás sorrendjében -
ronix, 2017. november 29. szerda, 21:39
Hány európainak kell meghalnia békeidőben, hogy meg értsük a valót?
Sawer, az nem is a tied, amivel pénzelik, csak amit beszednek érte, na az fog neked fájni....Ezt aki élt, láthatta hogyan működik, a 70-es évek fekete jánosai, az aljas hazaárulók, lejátszatták Magyarországon.... Hogyan is kerültünk adósságspirálba? Felvettünk kölcsönt, aztán a kölcsön törlesztésére újabb kölcsönöket, amit természetesen újabb kölcsönökkel törlesztettünk és nem fordíthattuk gazdaság fejlesztésre! Pontosan diktálta a jóságos IMF mire mehet....Arra, ami segített volna éppen nem... És kik fizetik a mai napig az árát? A ganajtúró, fekete jánosok? Nem, nem.... Azt Kiss Pista bácsi a szomszédom, a Kovács Józsi bácsi a másik szomszédom, meg persze Hatibacsi, meg Sawer, meg aki bejelentett munkával itt él meg!

Donaldduck meg közben segédkezik lelkesen a nyugatra vágyó magyar balekoknak....Igaz Donaldduck?...:D Azt majd csak itt marad, amire fájt a fogatok a sok kölcsönnel...

Nos a valóság az, hogy azért nem érdekli őket, hogy hány európai hal meg manapság, mert pont ezzel a
hatibacsi, 2017. november 26. vasárnap, 13:24
A magyar labdarúgás napja
óriási presztízscsata volt, hiszen politikai elvárás is volt a győzelem Londonban. Már a megelőző napokban rengeteg társadalmi szervezet és üzem kollektívája küldött buzdító táviratot ,,az aranylábú gyerekeknek". (Akkoriban még nem volt szó ,,tisztes helyállásról", amit manapság annyit hallunk, és körülbelül azt jelenti, hogy ne kapjunk hat gólt, mint Mexikóban a szovjetektől, vagy hetet, mint a jugoszlávoktól a világbajnoki pótselejtezőn.)

Az 1953-as mérkőzés napján Magyarországon megállt az élet, és mindenki a rádió előtt ült. Várták, hogy Szepesi György megkezdje a mérkőzés közvetítését. A ,,hidegvérű" angolokat sem hagyta ,,hidegen" a meccs: a londoni arénában 110 ezer ember gyűlt össze!


A meccs és az ,,évszázad gólja"

Bár a sorsolás az angoloknak kedvezett, ők kezdhették a mérkőzést, már az első percben parádés gólt szerzett Hidegkuti. Közvetlenül utána megint Hidegkutit ugratta ki Puskás, ám a bíró les miatt
menusgabor, 2017. november 25. szombat, 19:30
13+1 dolog, amit csak kevesen tudnak
Innen a Cambridge-i
Egyetemre került, ahol kémiából doktorált.

4. Borjúmirigyből akarta kimutatni a C-vitamint
Amit ma C-vitaminnak vagy aszkorbinsavnak ismerünk, egykor bizony
hexuronsav volt. Szent-Györgyi 1930-ban a Mayo Klinika és a Josiah
Macy Jr. Alapítvány támogatásával kutatott az Egyesült Államokban,
ahol Chicago környékén egy marhavágóhídon több tonnányi
mellékveséből mindössze 25 grammnyi hexuronsavat tudott kimutatni.
Csalódottan tért haza Magyarországra, ahol elkeseredettségében a
paprikához nyúlt.

5. Vacsorájából lett a Nobel-díja
Egyik este a vacsorára kapott paradicsompaprikát nem volt kedve
megenni, de nem akarta megsérteni feleségét, a paprikát nem hagyta a
tányérján, inkább laborba vitte kísérletezni. A Szegedi
Tudományegyetem Tudástár frissen megjelent, 3. kötete közölte azt a
cikket, amelyben olvasható a történet, ami - mondjuk úgy - szerencsés
véget ért. Szent-Györgyi 1931-ben a
sz719eszter, 2017. november 25. szombat, 12:07
Hány európainak kell meghalnia békeidőben, hogy meg értsük a valót?
Donaldduck, elmész ám a showhivatalba...:D Az olimpia vitte csődbe Görögországot?....:D Nemrég azzal vágtál vissza egy megjegyzésemre, hogy még így is jobban élnek, mint mi....Magyarország olimpiát akart rendezni, Barcelona simán lezongorázta...Sorolhatnánk még....Szegény Görögök, meg abba rokkantak bele?.... ja meg abba amit ellopott a görög balogság, a szabadrablásért cserébe pedig eladták az országukat. Detto, mint Hungaryban, csak itt utána fordult a kocka, és volt aki felvállalta, hogy kiránt minket a szarból, most meg van pofátok tolvajt kiabálni rá.... Értem én gyerekek....Csakhogy a történések sohasem igazolják a kacsa igazát, meg a majom poénjait....

Persze nagyon jópofa minden....meg szépek vagytok és okosak....Csak mi lesz a valóságshow-val? Majd utólag azt is átírjuk, ahogy a rókátok a történelmet?....:D
hatibacsi, 2017. november 24. péntek, 17:54
Az erdélyi gazdaságfejlesztési program minden érvényes, értékelhető pályázatát támogatja a magyar kormány
Maros megye mezőségi kisrégiójában fél évvel ezelőtt kísérleti jelleggel hirdették meg a magyar állam által finanszírozott erdélyi gazdaságfejlesztési programot.

Magyar Levente elmondta: 526 mezőségi vállalkozó és gazdálkodó nyújtott be pályázatot, és a támogatási igényeknek - reményei szerint - mintegy 90 százalékát tudják támogatni. Közölte: ahhoz, hogy minden érvényes és értékelhető pályázatra támogatást nyújthassanak, az eredetileg meghirdetett egymilliárd forintról körülbelül 1,5 milliárd forintra kell emelni a program támogatási keretét, de erre van lehetőség.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a pályázat eredményhirdetése decemberre várható, és a pályázók már 2018 első hónapjaiban hozzájuthatnak az igényelt támogatáshoz. Ismertette, hogy elsősorban gazdák pályáztak mezőgazdasági gépek és tenyészállatok vásárlására, valamint a földterületek jogi helyzetének a tisztázására, telekkönyvezésre.

A miniszterhelyettes úgy fogalmazott: a program romániai beindítása "nem volt könnyű
velemenyezd, 2017. november 21. kedd, 17:02
A lusta férfi kertje
virágokkal: a kertbe kell a szín, amit a lusta gazda olyan virágok kiültetésével érhet el, amik bírják a gyűrődést, és szakszerűtlen gondozás mellett is viszonylag szépen megélnek. A kertemben csak ilyenek vannak, mivel más meg se élne: muskátli, petúnia, pistike, jegecske. Gondozásuk jobbára csak locsolásból és némi, rendszertelen tápoldatozásból áll, de így is szorgalmasan virágzanak.

Gyep: a gyep inkább rét nálam, és ez tudatos döntés eredménye. Egyrészt brit stílusú és színvonalú gyepet Magyarországon eleve reménytelen/nagyon drága vállalkozás megvalósítani és fenntartani, másrészt pedig, virágozzék ezer virág! Azok a növények, amik bírják a kétheti nyírást, nálam gyepalkotók, a sokak által üldözött gyermekláncfű például jó barátom, mert tavasszal gyönyörűen virágzik. Olyankor direkt hosszúra hagyom megnőni a rétet, hadd tomboljanak kicsit a gizgazaim, miután téli álmukból felébredtek. A kert nagy részét nem locsolom. Amikor aszály van, a növények takarék üzemmódra állnak, besárgulnak, de
anna4459, 2017. november 18. szombat, 09:14
Mi lesz a sok migráns emberrel, akik jönnek Európába?
Ez nem téma az uszító óóórigóóónak?

"Őcsény és Kömlő után Perbálon is felütötte fejét a migránsőrület: rendőrt hívtak a Srí Lanka-i egyetemistákra, akik a helyi sérült gyerekekkel foglalkozó intézménybe jöttek segíteni. Az önkénteskedő fiatalokat nem érte váratlanul az eset, mert felkészítették őket, hogy ha Magyarországra jönnek, találkozhatnak idegengyűlölettel. Perbálon szépen kitapintható a kormánypropaganda nyoma: legalábbis amíg a Fidesz nem migránsozott éjjel-nappal, a faluba érkező külföldi diákok egyáltalán nem zavarták a helyieket."

"Szerettünk volna beszélni a Srí Lanka-i fiatalokkal, de nem akartak nyilatkozni. A Tovább Élni Egyesület vezetője azt mondta, hogy ,,normális egyetemisták, akik a jövőben is szeretnének normális egyetemistaként élni, ezért nem akarnak bekerülni a sajtóba". A velük történt incidensen nem sértődtek meg, és váratlanul sem érte őket, ugyanis az AIESEC-ben

>>felkészítették őket, hogy milyen légkör fogadhatja őket Magyarországon.<<
meki77, 2017. november 16. csütörtök, 11:28
1/218
Képek, videók
kodaly_zoltan_muveszet .jp
menusgabor
2017. március 06. hétfő, 16:13
Kodály Zoltán- Vén Emil f
eva_gyulai
2015. június 28. vasárnap, 11:37
Kodály Zoltán idézet.jpg
pacsakute
2013. augusztus 14. szerda, 18:41
kodály zoltán
lacipecsenye
2012. november 29. csütörtök, 17:51
kodály zoltán emlékszoba
lacipecsenye
2012. november 26. hétfő, 13:11
Kodály Zoltán gondolata.j
mester126mari
2011. január 17. hétfő, 12:29
Kodály Zoltán
petofihsandor
2009. október 14. szerda, 09:44
Kodály Zoltán a Várban.jp
mezixy
2009. február 26. csütörtök, 18:59
Kodály Zoltán.jpg
aranyibarbara
2009. február 12. csütörtök, 17:49
Marton L: Kodály Zoltán
dnemethk
2008. november 23. vasárnap, 12:29
Kodály Zoltán
simonmveronika
2007. február 06. kedd, 19:42
Komló-Kodály Zoltán szobr
magdaseppa
2006. szeptember 07. csütörtök, 21:39
Balogh Zoltán.png
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 15:45
Balogh Zoltán
agica2004
2014. április 02. szerda, 13:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.