Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 08:20 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Dragnea elítélése - Tüntetésekkel akarja a büntetőjog módosítását megakadályozni az ellenzék
ellenzéki tüntetők meggyőződése, hogy a kormányoldalnak a politikusai személyes érintettsége miatt sürgős a büntető törvénykönyv és a büntető eljárás módosítása, ezért további nagyszabású tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba, ha a büntetőjogot - a parlament által utólag megvitatandó - sürgősségi eljárással próbálja módosítani a kormány.

A tüntetők transzparenseiken a kormány lemondását, a parlament feloszlatását sürgették és előrehozott választásokat követeltek.

Bár a jobboldali Klaus Iohannis államfő és az őt támogató jobbközép ellenzék is távozásra szólította fel a vezető kormánypárt elnökét, Dragnea pénteken bejelentette, hogy a PSD vezetősége maradásra kérte, ezért nem mond le, sem pártelnöki, sem házelnöki tisztségéről.

A PSD elnöke ártatlanságát hangoztatta, és bejelentette: még eltökéltebben, a "végsőkig" akarja folytatni a harcot az igazságszolgáltatás reformja érdekében, megakadályozandó azokat a visszaéléseket, amelyek szerinte ártatlan emberek ezreit juttatták
velemenyezd, 2018. június 24. vasárnap, 19:12
Iohannis bejelentette, hogy ismét indul a román elnökválasztáson
A 2019 végén esedékes elnökválasztás előtt másfél évvel tett váratlan bejelentéséhez Iohannis nem fűzött semmilyen magyarázatot. A román média ezért csak találgatja, mi késztette erre, annál is inkább, hogy a szociálliberális kormánytöbbség egy másik fontos kérdésben várja türelmetlenül az elnök döntését, nevezetesen, hogy eleget tesz-e az alkotmánybíróság több mint két hete hatályos határozatának, amely a korrupcióellenes főügyész leváltására kötelezi a jobboldali államfőt.

Iohannis jelképes alkalmat és helyszínt választott: újrázási szándékát Nagyszebenben hozta nyilvánosságra, ahová 40 éves érettségi találkozójára érkezett egykori iskolájába, a német tannyelvű Samuel von Bruckenthal főgimnáziumba.

Az Agerpres hírügynökség szerint Iohannis, aki az 1974-1978-as évfolyam végzőse volt, tavaly egykori osztályfőnökként vett részt egy húszéves érettségi találkozón a Samuel von Bruckenthal főgimnáziumban, ahol korábban fizikatanárként dolgozott.

A szász származású Iohannis a romániai németek
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 12:11
Dragnea elítélése - A román szociáldemokraták támogatásukról biztosították a pártelnököt
PSD, sem a képviselőház elnöki tisztségéről, és még eltökéltebben folytatni akarja a kormányprogram gyakorlatba ültetését és az úgynevezett "párhuzamos állam" lebontását.

Dragnea "tömeges kivégzésnek" nevezte az előző napi ítéletet, amelyet szerinte egy sötét háttérhatalom megrendelésének eleget téve hozott a bíróság, kilenc másik embert is elítélve, csakhogy igazolják az ő elmarasztalását. Nem pontosította, kik testesítik meg a "párhuzamos államot", de kijelentette: "nem ijeszti meg" sem Klaus Iohannis államfő, sem Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, sem Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész.

Dragnea "bocsánatot kért" több ezer sorstársától, akiket a törvények kiigazításának késlekedése miatt alkotmányellenes btk-cikkelyek alapján hurcoltak meg, de azt ígérte, hogy a "végsőkig elmegy" az ügyészségi visszaélések megfékezését célzó harcában. A PSD elnöke arra utalt, hogy az alkotmánybíróság két korábbi határozatában is a hivatali visszaélés büntethetőségének
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 19:52
Dragnea elítélése - A romániai elemzők a pártelnök "ellentámadására" számítanak
alaposan megdézsmáló hangzatos korrupciós perek vádlottjai megússzák kétéves büntetéssel.

A szerző szerint Dragnea csak lemondásával tudná pártját megmenteni, amelynek szerinte egy "sebzett", a börtöntől rettegő, irányvesztett elnök vezetésével nincs esélye a jobboldali elnök, az ellenzék, az utcai tüntetők és nyugati kormányok támadását kivédeni.

A kormánykoalícióval szemben kritikus Digi 24 hírtelevízióban megszólaltatott Cristian Parvulescu politológus mégis a PSD ellentámadását, Klaus Iohannis államfő felfüggesztését nevezte a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Emlékeztetett: volt már arra példa 2012-ben, hogy amikor a PSD akkori elnöke, Victor Ponta plágiumbotránya miatt került szorult helyzetbe, egy még nagyobb botrány előidézésével, Traian Basescu államfő felfüggesztésével hárította el a pártvezér esetleges lemondását felvető médiaérdeklődést.

A politológus szerint ez a forgatókönyv nemcsak feledtetné a Dragneával szembeni ítéletet, hanem jó eséllyel meg is változtatná azt. Ha ugyanis a
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 11:21
Koalíciós partnerei védik, az ellenzéki pártok lemondásra szólították fel Liviu Dragnea román szociáldemokrata
hogy az ítélet még nem jogerős, Dragnea fellebbezhet ellene, tehát megilleti az ártatlanság vélelme. A kisebbik kormánypártot, a liberális ALDE-t vezető politikus szerint a jogerős ítélettől függetlenül a kormánykoalíciónak eltökélten folytatni kell az ügyészségi visszaélések elleni, az alapvető szabadságjogok védelmében meghirdetett küzdelmét, az igazságszolgáltatás reformját, amelyért június 9-én - a PSD hívására - több százezer ember vonult utcára Bukarestben.

Ludovic Orban, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke felszólította Dragneát, hogy mondjon le valamennyi közjogi és politikai tisztségéről, mert ellenkező esetben megítélése szerint a román demokráciát és az ország nemzetközi megítélését veszélyezteti.

A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közleménye szerint Romániát nem képviselheti egy olyan "bűnöző", akit már két ügyben is elítéltek. A párt szerint a legfelsőbb bíróság ítélete azt bizonyítja, hogy a román
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 20:26
Letöltendő börtönbüntetésre ítélték második korrupciós perében Liviu Dragnea román szociáldemokrata pártelnököt
A háromtagú bírói tanács szavazattöbbséggel hozta meg döntését: az egyik bíró Dragnea felmentését kérte. Az esetleges fellebbezést a legfelsőbb bíróság egy másik öt vagy héttagú tanácsa fogja tárgyalni.

Dragneát a korrupcióellenes ügyészség (DNA) állította bíróság elé. A vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

A bíróság felmentette az okirathamisításra való felbujtás vádja alól, de bűnösnek találta a hivatali visszaélésre való felbujtásban. A PSD elnöke ártatlannak mondta magát és azt mondta bíráinak, azt állította, hogy a DNA "célpontjává" vált.

Dragneának ez már a második korrupciós pere. 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. Korábbi büntetést figyelembe véve
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 18:25
A román ellenzék alkotmányossági óvást emelt a büntetőeljárás módosítása ellen
A Klaus Iohannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint a több száz módosított cikkely között egy sincs, amely ne a bűnözőket, hanem azok áldozatait védené. Úgy vélik: a kormánytöbbséget csak az érdekelte, hogy akadályokat gördítsen saját korrupt politikusainak felelősségre vonása elé. Óvásukban azt állítják, hogy a BETK-módosítás több mint ötven cikkelye zavaros és legalább 25 ellentmond más jogszabályoknak.

Az alkotmányossági óvás elbírálása több hétig hátráltja a jogszabály kihirdetését, de az államfő is jelezte már, hogy nem ért egyet a jogszabály egyes rendelkezéseivel, amelyek szerinte a korrupcióváddal bíróság elé állított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök "megmentése" érdekében kerültek a szövegbe.

Romániában a büntetőeljárás megszavazása újabb tiltakozási hullámot váltott ki: szerdán délután a parlament épületében tüntettek az USR "vendégeiként" érkezett civil aktivisták a kormánypártok ellen,
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 16:25
Bizalmatlansági indítványt terjesztett be a román szociálliberális kormány ellen a jobbközép ellenzék
A Klaus Iohannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) a magas infláció, a hitelek drágulása és az igazságügyi reform miatt bírálja a kormányt, indítványukat pedig két kisebb ellenzéki párt is támogatja.

"Ha PSD-ALDE koalíció a választási kampányban elárulta volna, hogy a bűnözők érdekében akar kormányozni és Dancila lesz a kormányfő, nem szavazták volna meg őket" - mondta Raluca Turcan, a PNL frakcióvezetője, az ellenzék azon meggyőződésére utalva, hogy a kormánypártok saját korrupt politikusaik megmentése érdekében akarják korlátozni az ügyészek mozgásterét és enyhíteni a büntetőjog szigorát.

A PNL vezérszónoka szerint Dancila alkalmatlan a kormányfői tisztségre, és kizárólag Liviu Dragnea, s Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének utasításait hajtja végre, akinek az akaratával nem mer szembeszállni. Dragneát egy korrupciós ügyben kapott, felfüggesztett börtönbüntetése akadályozta meg abban, hogy magának követelje a miniszterelnöki tisztséget, és másik két korrupciós ügyben is
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 17:22
Ellenzéki aktivisták tüntettek a román parlament épületében
éve rendszeresen szerveznek kormányellenes tüntetéseket Romániában, és az utcán megszokottá vált korrupcióellenes jelszavakat "hozták be" a parlament épületébe.

A rendfenntartók nem próbálták meg erőszakkal eltávolítani őket. A tüntetők elhurcolásukat megelőzendő egymásba kapaszkodtak, később pedig le is ültek a földre.

Szerdán a parlament épülete előtt is tüntetők gyülekeztek, mivel - elmondásuk szerint - attól tartottak, hogy a szociálliberális kormánytöbbség napirendre akarja tűzni Klaus Iohannis államfő felfüggesztését, amiért a jobboldali elnök vonakodik eleget tenni a korrupcióellenes főügyész leváltását előíró, csaknem két hete hatályos alkotmánybírósági döntésnek.

Dancila közben a parlament emelvényén arról beszélt, hogy a román uniós elnökség a polgárok érdekeire, az unió belső biztonságára és a Keleti Partnerség megerősítésére akar összpontosítani. A román kormányfő nagy kihívásként, ugyanakkor kiváló "bizonyítási lehetőségként" értékelte azt, hogy Románia akkor látja el az Európai
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 15:22
A demokrácia és a jogállamiság erősítésére biztatta Romániát Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkár
A találkozóról a román elnöki hivatal számolt be közleményben. Wess Mitchell jelezte: Washingtonban figyelemmel kísérik a romániai fejleményeket. Kiemelte: az Egyesült Államok nagyra értékeli Iohannist, akit teljes mértékben támogat a demokrácia és a jogállamiság megerősítéséért folytatott tevékenységében.

Az amerikai államtitkár fontosnak nevezte, hogy Románia kiszámítható, stabil és felelős szövetségese maradjon az Egyesült Államoknak, amely tiszteletben tartja a demokratikus értékeket és a jogállamiságot.

Klaus Iohannis szorgalmazta, hogy a két ország hatékonyan és kreatívan erősítse a gazdasági együttműködést, ami beruházásokban és közös üzleti tervekben teljesedjen ki.

Wess Mitchell szintén fontosnak nevezte az együttműködést az energiaszektorban, az Egyesült Államok támogatásáról biztosította a BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázvezeték megépítését, amelyen keresztül a Fekete-tengerből szállítanak gázt a tervek szerint Közép-Európába. Az államtitkár létfontosságúnak
velemenyezd, 2018. június 19. kedd, 15:22
Megszavazta a román képviselőház a büntetőeljárási törvény módosítását
A tervezetet múlt szerdán fogadta el a szenátus, a képviselőház most döntőházként szavazott a javaslatról, amelyet az alkotmánybírósági normakontroll után még Klaus Iohannis államelnöknek is alá kell írnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.

A kormánykoalíció fő erejét képviselő szociáldemokraták a korábban alkotmánysértőnek bizonyult cikkelyek kiigazítására, az emberi jogok védelmére és az ártatlanság vélelméről szóló európai uniós irányelv érvényesítésére hivatkozva terjesztették elő a tervezetet.

A hétfői parlamenti vita során Florin Iordache szociáldemokrata képviselő kifejtette: véget akarnak vetni az ügyészek visszaéléseinek. Megelégelték a titkos együttműködési megállapodások alapján végzett igazságszolgáltatást - tette hozzá, utalva ezzel a hírszerzés és az igazságszolgáltatás legfőbb intézményei között létrejött titkos együttműködési megállapodásokra.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát (USR) vezetői szerint a szociáldemokraták ezzel vezetőjüket, Liviu
velemenyezd, 2018. június 18. hétfő, 23:03
Újabb titkos megállapodást hoztak nyilvánosságra Romániában
A dokumentumot hétfőn a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) hozta nyilvánosságra, miután a hírszerzés vezetője, Eduard Hellvig kezdeményezte a titkosítás feloldását. A hírszerzés úgy ítélte meg, hogy a kilenc évvel ezelőtt megkötött egyezmény jelenleg semmilyen titkot nem sért, ezért nyilvánosságra hozható.

A dokumentumot George Maior, a hírszerzés akkori vezetője, Laura Codruta Kövesi akkori legfőbb ügyész, aki jelenleg a korrupcióellenes ügyészséget vezeti, valamint Nicolae Popa, a legfelsőbb bíróság volt elnöke látta el kézjegyével. A titkos megállapodás hét oldalon szabályozza a három intézmény együttműködését olyan ügyekben, amelyek a nemzetbiztonságot érintik. A megállapodás információcserére és a három intézmény tevékenységének összehangolására kötelezte a feleket. Közös informatikai rendszert alakítottak ki, amelynek biztonságosságát a hírszerzés szavatolta.

Március végén hozták nyilvánosságra az első ilyen titkos megállapodást, amely a hírszerzés és a legfőbb ügyészség között jött létre.
velemenyezd, 2018. június 18. hétfő, 14:22
1/48
Képek, videók
TÜNTETÉSEK.jpg
hatibacsi
2018. április 22. vasárnap, 09:36
alaptörvény módosítás.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:43
módosításka
lrjuditka
2011. május 11. szerda, 19:30
Egy kis módosítás
szeva953
2010. január 06. szerda, 18:32
Kresz módosítási javaslat
imrmol
2009. december 08. kedd, 22:11
modositas.jpg
jatekgyaros
2009. február 27. péntek, 10:20
módosítás
bocsortany
2008. szeptember 18. csütörtök, 19:16
módositás.jpg
agica2004
2007. február 14. szerda, 16:35
Klaustól
csalogany13
2017. április 17. hétfő, 11:57
Scorpions-Klaus Meine.jpg
agica2004
2016. március 03. csütörtök, 21:42
Skorpions-Klaus.jpg
agica2004
2015. január 05. hétfő, 17:47
Skorpions-Klaus.png
agica2004
2014. november 09. vasárnap, 15:03
Scorpions- Klaus
agica2004
2014. szeptember 20. szombat, 17:30
Skorpions- Klaus.jpg
agica2004
2014. augusztus 12. kedd, 14:00
Kóbor J.- Klaus Meine.jpg
agica2004
2014. június 30. hétfő, 15:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.