Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 26. szerda | 39. hét | 269. nap | 07:25 | Jusztina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bukaresti német nagykövet: az egész román kormánynak el kellene határolódnia a németellenes gyalázkodástól
Meier-Klodt hozzátette: "Hasznos lenne ha az egész kormány nyilvánosan elhatárolódna ezektől a gyalázkodásoktól, mert ez nemcsak a német közösség számára, hanem mindenki számára fontos".

Szeptember elején a romániai nemzeti kisebbségek tiltakozását váltotta ki Darius Valcov, a miniszterelnök gazdasági ügyekben érintett tanácsadója, aki az egyik közösségi portálon egy kisfilmet tett közzé, amely náci szervezetként mutatta be a Romániai Német Demokrata Fórumot (FDGR), és Hitler-bajusszal mutatta Klaus Iohannis román elnököt, a fórum korábbi vezetőjét.

A német fórum náci identitásának a gondolatát augusztus végén Liviu Pop volt oktatásügyi miniszter, a PSD szenátora vetette fel. Pop a közösségi oldalán egy, a nagyszebeni bíróságon 2007-ben tárgyalt per iratait is közölte állítása alátámasztására. Az iratok szerint a Klaus Iohannis által vezetett német fórum nagyszebeni szervezetének elnöke a szintén Iohannis által vezetett nagyszebeni polgármesteri hivatalt és a város önkormányzatát perelte annak az
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 19:44
Ismét megszavazta a román szenátus a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt
A román felsőház gazdasági és energiaügyi szakbizottságai hétfőn délelőtt vitatták meg a tervezetet, amelyben több módosítást kezdeményeztek a román kormánykoalíció szenátorai.

A jogszabályt az idén már megszavazta a román parlament olyan formában, amely nem volt kedvező a kitermelésben érdekelt vállalatoknak. Klaus Iohannis államelnök augusztus elején visszaküldte a törvényhozásnak a jogszabályt azzal érvelve, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely hosszú távon méltányosan osztja el a hasznot az állam és a beruházók között, és képes hosszú távú együttműködést teremteni a felek között.

A délelőtti szakbizottsági vitát követően a törvény a plénum elé került, a szenátus pedig 81 támogató szavazattal, 9 ellenvokssal és 15 tartózkodás mellett fogadta el. A szenátus az első döntéshozó ház, a román kormánykoalíció tervei szerint legkésőbb szerdán a képviselőház is elfogadja a jogszabályt, amelynek alapján a kitermelő vállalatoknak az idén kell döntést hozniuk arról, hogy megkezdik-e a
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 19:34
Bűnvádi eljárás indult a román csendőrség vezetői ellen az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés ügyében
Az ügyben a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség kezdett vizsgálódni, miután Klaus Iohannis államelnök felszólította a hatóságokat, vizsgálják ki a csendőrség fellépését. Az elnök azzal vádolta a csendőrséget, hogy indokolatlanul alkalmazott erőszakot. A vádhatóságra pénteken beidézték Ionut Catalin Sindile ezredest, a román csendőrség parancsnokát, annak első helyettesét, Gheorghe Sebastian Cucost, valamint Laurentiu Cazan őrnagyot, a bukaresti csendőrség vezetőjét. Tudomásukra hozták, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük.

Összesen mintegy 770 tüntető tett feljelentést a csendőrség ellen, akik fizikai bántalmazás vagy a könnygáz által elszenvedett sérülések miatt tettek panaszt. A bukaresti csendőrség vezetőjét hivatali visszaéléssel, Sindilét es Cucost hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják.

Korábban a csendőrség is feljelentést tett a szervezett bűnözés elleni ügyészségen (DIICOT) az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet, illetve az
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 13:39
Organizaţiile neguvernamentale încearcă să sprijine prin rezoluţii Curtea Constituţională
Cemo a transmis această informaţie către agenţia ungară de presă MTI miercuri, cu o zi înainte de soluţionarea, de către Curtea Constituţională, a sesizărilor depuse de partidele de opoziţie şi de şeful statului, Klaus Iohannis, după adoptarea noului cod. Potrivit comunicatului, Cemo şi Active Watch au înaintat împreună, către Curtea Constituţională, un aşa-numit amicus curiae.

Documentul depus atrage atenţia judecătorilor de la Curtea Constituţională asupra tratatelor internaţionale ratificate de România, care trebuie aplicate în conformitate cu constituţia şi aplicate cu bună-credinţă. Curtea Constituţională a fost avertizată că, în momentul evaluării sesizărilor, se află în pericol drepturi despre ale căror respectare Ministerul Afacerilor Externe din România a scris în rapoartele sale periodice.

Cemo a transmis că a hotărât să profite de capacitatea de influenţare pe care le pot exercita ONG-urile, întrucât nu sunt siguri că judecătorii de la Curtea Constituţională sunt familiarizaţi cu
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 15:11
Jogvédő civil szervezetek próbálják segíteni álláspontjukkal a román Alkotmánybíróságot
Erről a Cemo tájékoztatta az MTI-t szerdán, egy nappal az előtt, hogy az Alkotmánybíróság tárgyalná azokat az óvásokat, amelyeket a közigazgatási törvénykönyv elfogadása után az ellenzéki pártok és Klaus Iohannis államfő nyújtottak be. A Cemo közleménye szerint az Active Watch-csal közösen úgynevezett amicus curiae-t nyújtottak be az Alkotmánybíróságra. A dokumentumban az alkotmánybírák figyelmébe ajánlották azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyeket Románia ratifikált, és amelyeket az alkotmány értelmében tiszteletben kell tartani, és jóhiszeműen kell alkalmazni. Figyelmeztették az alkotmánybíróságot, hogy az óvások elbírálásakor olyan jogok forognak veszélyben, amelyek széles körű alkalmazásáról Románia külügyminisztériuma is beszámolt a szerződések betartásáról készített időszakos jelentéseiben.

Amint a Cemo közölte, azért éltek a civil szervezetek számára adott befolyásolási lehetőséggel, mert nem biztosak abban, hogy az alkotmánybírák ismerik a kisebbségi jogokra vonatkozó nemzetközi
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 13:51
Értesülés: októberben a romániai jogállamiság helyzetéről fogad el határozatot az EP
A Digi 24 hírtelevízió úgy tudja: a EP frakcióvezetőinek csütörtöki ülésén eldőlt, hogy az állampolgári jogi bel- és igazságügyi (LIBE) bizottság által kidolgozandó, Romániáról szóló határozattervezetről október végén rendeznek szavazást az EP-ben, azon az ülésszakon, amelyen egyébként - a korábbi tervek szerint - Klaus Iohannis román államfő is beszédet mond az unió állapotáról.

Az értesülést Siegfried Muresan román néppárti EP-képviselő is megerősítette egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben, hozzátéve, hogy a romániai jogállamiságról szóló vitát az EP október elején esedékes ülésén tartják, és erre külön meghívót küldenek Viorica Dancila román miniszterelnöknek. A Romániáról szóló határozattervezetről pedig az október 22. és 25. közötti ülésen szavaznak - írta az EP-képviselő.

A Mediafax hírügynökség felidézte, hogy Romániáról a zöldek csoportja kezdeményezett vitát az EP-ben a román diaszpóra augusztus 10-i kormányellenes tüntetésén történt erőszakos cselekmények és tömegoszlatás nyomán. A
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 13:42
Rutte Romániában: a jogállamiság az európai partnerség alapja
A holland miniszterelnököt a román államfővel közösen tartott sajtóértekezletén kérdezték: fennáll-e a veszélye annak, hogy Románia ellen is szankciókat kezdeményezzen az unió. Rutte szerint a tagországok egyelőre azt figyelik, hogy milyen lépést javasol az Európai Bizottság.

Klaus Iohannis a felvetésre reagálva leszögezte: tévesnek tartja azt a - baloldali kormányzati - hozzáállást, hogy a nyugati partnerek beavatkoznak a román belügyekbe. A jobboldali elnök szerint ezeket a jelzéseket komolyan kell venni, mert Románia nem szigetelődhet el attól az értékközösségtől, amelynek tagja. Iohannis megemlítette: a napokban Romániába érkezik a Velencei Bizottság küldöttsége, de szerinte az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló szakértői testülete "nem bírálni, vagy kioktatni, hanem jóindulatúan segíteni" akarja az igazságügyi reformra készülő román törvényhozókat.

A sajtóértekezleten elhangzottak szerint a holland miniszterelnök romániai látogatásán a küszöbönálló (2019. január elsején kezdődő)
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 20:34
Sargentini-jelentés - Román liberális EP-képviselő: kettős mércén alapul Magyarország elmarasztalása
Az EP liberális frakciójának tisztségviselőjét a Mediafax hírügynökség kérdezte az Európai Parlamentben (EP) elfogadott Sargentini-jelentésről.

"Szerintem politikailag elhibázott lépés, mert Magyarország egy sor problémát megoldott azok közül, amelyeket az Európai Bizottság felvetett. Nem tartom szerencsésnek ezt a megoldást, már csak azért sem, mert (Lengyelország után) már a második olyan országról van szó, amely ilyen elbánással szembesül" - mutatott rá az EP-képviselő.

Nicolai kifejezte meggyőződését, hogy a Sargentini-jelentés kettős mércét alkalmaz, amikor a jogállamiság tiszteletben tartását értékeli az egyes tagállamokban.

"Szlovákiában is voltak gondok az igazságszolgáltatással, és senki nem tett erre megjegyzést. Olaszországban is érzékelhetők kisiklások, és ezeket sem tette senki szóvá" - idézte a román EP-képviselőt a Mediafax.

Norica Nicolai annak a - Romániában szintén ALDE-nak rövidített - bukaresti szociálliberális kormánykoalícióban részt vevő Liberálisok és
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 20:33
Elutasította a román alkotmánybíróság az államfőnek a kormány ellen emelt panaszát
Az elnök arra alapozta beadványát, hogy az alkotmány szerint az ő tiszte kinevezni a miniszterelnököt és a kormány tagjait, értelmezése szerint pedig Dancila túllépte alkotmányos hatáskörét, és az állami intézmények közötti jóhiszemű együttműködés elvét, amikor hatáskörét átruházta egyik helyettesére.

Iohannis arra kérte az alkotmánybíróságot: állapítsa meg, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő az államfő és a miniszterelnök között, ezt azonban a taláros testület szerdai ülésén szavazattöbbséggel elutasította.

Az alkotmánybíróság fél éven belül második alkalommal adott igazat a baloldali kormánynak a jobboldali államfővel folytatott jogvitában. A taláros testület május végén arra kötelezte Iohannist, hogy leváltsa a kormány által visszaélésekkel vádolt korrupcióellenes főügyészt. A taláros testület akkor szintjén szavazattöbbséggel megállapította: Klaus Iohannis alkotmányos természetű jogi konfliktust okozott azzal, amikor megtagadta Laura Codruta Kövesi leváltását, amit az
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 14:53
A román szenátus is megszavazta az egy férfi és egy nő házasságaként értelmezett családmeghatározást
aggályosnak tartják, hogy a javasolt szöveg összemossa a házasság és család fogalmát, az RMDSZ szenátorai közül egyesek tartózkodnak a szavazáson.

Az alkotmánymódosító törvénytervezetet már tavaly áprilisban elfogadta a bukaresti képviselőház. A szenátusi döntést azért jegelte a - kezdeményezés lelkes támogatásától politikai népszerűsége növelését remélő - szociálliberális kormánytöbbség, hogy előtte hatályba léptessen egy másik jogszabályt, amellyel kiiktatták politikai ellenfelüket, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt a népszavazás kiírásából.

Az új népszavazási törvény szerint amennyiben a parlament egy alkotmánymódosító törvénytervezetet fogad el, akkor arról 30 napon belül automatikusan a népszavazást is megrendezik, anélkül, hogy a referendum kiírásáról külön törvényt kellene hozni és az államfőn múlna annak kihirdetése.

A nagyobbik kormánypárt korábban azt ígérte: a család alkotmányos meghatározásának módosításával egy időben a regisztrált élettársi kapcsolat törvényesítésének
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 19:04
Pellegrini Bukarestben: a schengeni határokat délebbre kell tolni
kiemelt hangsúlyt helyez majd a 2021-2027-es uniós költségvetés előkészítése során, amikor a jövő év első felében átveszi az Európai Unió soros elnökségét.

Dancila beszámolt róla: a szaktárcák vezetői munkavédelmi megállapodást írtak alá kedden, amely a Szlovákiában dolgozó román vendégmunkásokat segíti, egy másik, az oktatási tárcák között aláírt megállapodás pedig a több mint húsz-húsz egymással kapcsolatban álló szlovák és román egyetem közti együttműködést fejleszti.

Pellegrinit Klaus Iohannis román államfő is fogadta Bukarestben, aki a megbeszélés utáni sajtóértekezleten - kérdésre válaszolva - rámutatott: Románia "ténylegesen és hatékonyan" harcol a korrupció ellen.

A román államfő kifejtette: erősödik az unióban az euró-szkeptikusok hangja, küszöbön áll a Brexit, ilyen körülmények között roppant fontos lesz az unió jövője szempontjából a jövő évi nagyszebeni (a Brexit utáni első) uniós csúcstalálkozó. Iohannis elmondta: a szlovák miniszterelnökkel az európai projekt megerősítéséről
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 15:02
Uniunea Părinţilor Maghiari din România cere revocarea ordonanţei privind predarea limbii române în clasele pri
În documentul transmis agenţiei ungare de presă MTI, organizaţia părinţilor maghiari anunţă că s-au adresat ministrului educaţiei, Valentin Popa, şi şefului statului, Klaus Iohannis, pentru revocarea sau amânarea aplicării ordonanţei.

Potrivit uniunii, ordonanţa publicată cu 10 zile înaintea începerii anului şcolar, bulversează complet educaţia minoritară. Conform ordonanţei, în clasele primare, în locul învăţătorilor, predarea limbii şi literaturii române se va face numai de către profesori de specialitate cu studii superioare.

Organizaţia părinţilor a declarat că este interesul lor fundamental ca toţi copiii maghiari să înveţe limba română, deoarece doresc ca copiii lor să propăşească pe plaiurile natale şi să pornească cu şanse egale. Cu toate acestea, ei consideră că ordonanţa guvernului privind predarea limbii române înlătură această oportunitate. Organizaţia părinţilor a transmis că este dispusă să discute cu autorităţile competente despre îmbunătăţirea predării limbii române, dar este,
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 14:44
1/51
Képek, videók
dáriuszok.jpg
zsokica45
2014. június 23. hétfő, 11:52
dáriusz név,,.jpg
zsokica45
2014. június 23. hétfő, 10:28
dárius torta.jpg
dnemethk
2012. március 25. vasárnap, 15:31
Dáriusz
magdalena1
2009. november 26. csütörtök, 15:37
Darius
alpiger
2007. október 10. szerda, 07:38
Darius1.JPG
baxli
2007. szeptember 19. szerda, 15:05
Dáriusz
boszi99
2007. szeptember 18. kedd, 23:14
Dáriusz
barkaszjudit
2007. augusztus 13. hétfő, 12:47
Gabó,Dáriusz és Norbi
ramona_n
2007. március 17. szombat, 16:05
darius.jpg
szidi001
2006. augusztus 26. szombat, 01:40
Templomos szoci.demokratá
furaila
2016. november 08. kedd, 14:09
Demokrata információ.jpg
eva_gyulai
2016. január 04. hétfő, 02:18
MTV demokrata szempont
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:30
Demokratapap!
meki77
2011. december 23. péntek, 16:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.