Regisztráció  Belépés
2017. október 24. kedd | 43. hét | 297. nap | 11:40 | Salamon
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nincs Cím
fát.
Árokszélen vadgesztenye koppan,
levetni készül,
tüskeruhát.

Nap sugarát szűk marokkal mérik,
harang kondul a domb tetején.
Őszi lankán édes szőlő érik,
nem éhezik már,
a seregély.

Őszi égen felgyúlnak a fények,
levelet már nem kerget a szél.
Éjféltájban elhalkul az élet,
és a természet,
pihenni tér.


Gyulai Pál: Őszi délután

Oh mi kedves őszi napfény!
Jőj a kertbe, jőj velem
Kies ősszel, délutánként
A sétát úgy kedvelem.

Halld a hulló lomb sohajját,
Bús és mégis oly szelíd,
Nézd a napfény ragyogását,
Bágyadt, mégis melegít.

Halványul a kert viránya,
Mégis benne mennyi zöld;
Nyílik még egy-két virága,
S mily mosolygó arcot ölt.

Nem halljuk már a pacsirtát,
Mégis cseng-bong még a
menusgabor, 2017. október 13. péntek, 14:30
Állandó Bay Zoltán-kiállítás nyílt a tudós szülővárosában, Gyulán
A Bay-emlékszobát a Polgármesteri Hivatal gyulavári kirendeltségében rendezték be. Bay Zoltán az épülettel szemben lévő református templom parókiáján született 1900. július 24-én, a templom mellett végezte az általános iskolát. Történetírások szerint a templomtorony mögött látta meg a Holdat és kezdett el először azon gondolkozni, hogy elérné-e, ha felmászna a toronyba.

A kiállítás végigvezet a 25 éve elhunyt tudós életútján, fotókkal, festményekkel, személyes tárgyakkal, sajtócikkekkel színesíti azt. Számos eredeti dokumentum látható, mint például az MTA-tagságáról szóló okirat vagy a magántanári oklevele, kitüntetéseinek, így a Gyula város díszpolgára címnek vagy a köztársasági zászlórendnek a díszoklevele.

A tárlat kitekintést nyújt a rádió történetére, a Holdradar-kísérletekre, a magyar lokátorfejlesztés történetére, közérthetően és tudományos cikkek segítségével is elmagyarázza azt. A Holdradar kísérletek technikai eszközeivel azonos elektroncsöveket, áramköröket, végerősítőt és a
velemenyezd, 2017. október 04. szerda, 12:40
Őszi versek
nem is tudta más -
De oh köröttünk tisztán szólott
A legékesebb vallomás.

A kis kerítésen kihajlott
Egy-egy kíváncsi rózsafa
Szerelmet ontott rózsák kelyhe,
Madár csicsergő ajaka.

Csak épp szívemre nem borultál,
Csak épp meg nem csókoltalak -
Oh visszasírom sokszor, sokszor
A csóktalan elszállt nyarat.


Gyulai Pál: ŐSZI DÉLUTÁN

Oh mi kedves őszi napfény!
Jőj a kertbe, jőj velem
Kies ősszel, délutánként
A sétát úgy kedvelem.

Halld a hulló lomb sohajját,
Bús és mégis oly szelíd,
Nézd a napfény ragyogását,
Bágyadt, mégis melegít.

Halványul a kert viránya,
Mégis benne mennyi zöld;
Nyílik még egy-két virága,
S mily mosolygó arcot ölt.

Nem halljuk már a pacsirtát,
Mégis cseng-bong még a lég;
Meglebbenti a köd
menusgabor, 2017. szeptember 28. csütörtök, 11:30
Lakiteleki találkozó - Lezsák Sándor: emlékezni és emlékeztetni kötelességünk
pestiek és vidékiek vagy a városban és vidéken élők között húzódott. Ezzel mindössze elfedték a valóságos ellentéteket, amiknek lényege a nemzethez, illetve bizonyos értelemben a demokráciához való viszony.

Mint mondta: ez a 19. század második felétől erőteljesen jelen lévő ellentét a társadalomban.

Az első lakiteleki találkozót 30 éve, 1987. szeptember 27-én tartották A magyarság esélyei címmel. A találkozó szervezőinek, a lakiteleki alapítóknak (Lezsák Sándor, Bíró Zoltán, Für Lajos, Fekete Gyula, Kiss Gy. Csaba, Csoóri Sándor, Csurka István) hívására 181 értelmiségi gyűlt össze a Lezsák Sándor lakiteleki tanyájának kertjében felállított sátorban. Ott volt többek között Bozóki András, Konrád György, Gombár Csaba, Bihari Mihály, Lengyel László, Pomogáts Béla, Csengey Dénes, Áder János, Szabad György és Jeszenszky Géza is.

A bevezető előadást Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront főtitkára, az MSZMP reformszárnyának egyik vezetője tartotta, akinek jelenléte részben legalizálta a hatalom számára
velemenyezd, 2017. szeptember 26. kedd, 09:22
Szép gondolatok...
Bartos Gyula:

Mintha . . .

Mintha egy szép dalos erdő
Árnyékában ringatóznám
S bűvös, édes, régi álmok
Szép emléke szállna hozzám!

A lelkemben madárének,
Virágillat kéjét érzem,
Pedig csak itt, kis szobádban
A te két szép szemed nézem.
aranyoslila, 2017. szeptember 20. szerda, 21:32
Komolyzenei ritkaságok a szegedi Szent Gellért Fesztiválon
viselő est bevételét a Korábban Érkeztem Alapítvány javára ajánlják fel. A hangversenyen Kokas Katalin, Sebestyén Márta, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Gyüdi Eszter, Szélpál Szilveszter és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködik majd.

Rádi Katalin, a civil szervezet alapítója elmondta: az idei bevétel egy részét idén is új anyaszobák kialakítására és a már meglévők felújítására fordítják, továbbá az intenzív ellátást segítő sürgősségi kocsikat vennének a szegedi gyermekklinika, a kecskeméti és a gyulai kórházak számára.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere a sajtótájékoztatón bejelentette: a jubileumi fesztiválra megjelent CD-n Tóth Péter zeneszerző a vértanú tiszteletére 2015-ben írt Szent Gellért-oratóriuma is hallható, amely a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a szimfonikus zenekar felkérésére készült.

A Szent Gellért Akadémia zenekarát 2008-ban Kiss-Rigó László püspök felkérésére az intendáns Robert Christian Bachmann azzal a céllal alapította, hogy fiatal hivatásos
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 16:23
Transylvanicum Fesztivál lesz a fővárosi Duna-parton
A magyarság összetartozása alapigazság, fontosak azonban a hasonló kezdeményezések: a Transylvanicum Fesztivál segít abban, hogy Erdélyt mélyebben is megismerhessék a budapestiek, akik remélhetőleg egy személyes látogatásra is kedvet kapnak - közölte a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Szeneczey Balázs.A főpolgármester-helyettes emlékeztetett: a 2016 végén Budapest és Székelyudvarhely között aláírt megállapodás még szorosabbra fűzte a két város együttműködését.

Domokos István és Kiss Tibor, a fesztivál főszervezői felidézték, hogy évek óta készülnek egy olyan rendezvényre, amely Erdélyt a maga teljességében mutatja be Budapesten, ehhez most sikerült egy csodálatos helyszínt találni.

Erdély kultúrájába részben a Nehru parton felállított nagyszínpad ingyenes programjai nyújtanak betekintést három napon át. A part mentén felvonul Erdély konyhaművészete: megkóstolható lesz a székely töltelékes káposzta, egy székelyudvarhelyi kolbászműhely szénen sütött különlegességei, az ordás
velemenyezd, 2017. szeptember 06. szerda, 12:11
Átadták a Magyar Termék Nagydíj elismeréseket
részesült a Prolan Irányítástechnikai Zrt. komplex vasúti forgalom és üzemirányító központ pályázata.

Informatikai nívódíjat kapott a Klub Rekreáció Kft.

Sajtókövete nívódíjban részesült az MTVA hírműsorai, továbbá a TV2 Médiacsoport hírműsorai alkotói csapata, valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. MTI Igazgatóság Gazdasági szerkesztősége.

MTND Kárpát-medencéért életmű díjat kapott Silling István nyugalmazott egyetemi tanár.

A MTND Kárpát-medencéért nívódíjban részesült Bárdos Gyula, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (Csemadok) elnöke, illetve Petry Zalán Endre, a Petry Retail Kft. és a Primacom Kft. cégalapító tulajdonosa vette át.

A Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegy használatára a pályázatot 2017-ben huszadik alkalommal írta ki az Industorg-Védjegyiroda Minőségügyi Kft., a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Mérnöki Szolgáltató Kft., valamint a kiírókhoz idén csatlakozott Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt. és a Nádudvari
velemenyezd, 2017. szeptember 05. kedd, 14:43
Illyés Gyula: Hullaevők
Illyés Gyula:

Hullaevők

Kiért maradt ott Szabadi
ezért a szorgos kopaszért?
És Kiss és Tóth és mind, aki
ha élt is, épp csak éldegélt?
Beh otthonosan csillog már a fény
a márványtáblán, az új hősökén!
Beh otthonosan nyüzsög a csapat
vendég a Fehér ló fái alatt.
Melyiknek kispörköltjét védve
halt meg Beke és Fekete?
Melyik söréért fagyott jégbe
Fábján füle, Kovács keze?
Csillogva cikáz, mint a villám,
kés-villa-pár a csirkehullán;
a szép hölgyért, hogy így ehessen;
melyik Nagy halt meg Voronyezsben?
Mert ha van képzeletben mérték,
a finom ujjak szét most vágják
az ezüst tálon Takács térdét
Kántás karját, Pordán bokáját.
Nincs ehetnékem. Itt keringek
a téren félórája már,
Vérszínű borához melyiknek
tálal föl engem a halál.

1943.
marcyt, 2017. augusztus 27. vasárnap, 07:50
Kamion Eb - Öt márka 16 versenyzője indul a Hungaroringen
években a pálya infrastruktúrája megújul majd" - mondta Őry. Hozzátette: a kamion Eb kísérő sorozatában, a Blancpain GT-ben 8 márka 31 versenyzője lesz ott a rajtrácson.

"Természetesen az eddig megszokottakhoz hasonlóan ezúttal is számtalan kísérő programmal készülünk a családok, a kisgyermekek, a fiatalok és a felnőttek számára is, a könnyebb megközelíthetőség érdekében pedig ingyenes buszjáratokat indítunk a hétvégén az Árpád-hídtól és a gödöllői HÉV-megállótól" - közölte az ügyvezető igazgató.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a különböző sorozatok megjelenésével a mogyoródi pálya vezetősége azt a tévhitet szeretné eloszlatni, miszerint itt csak Forma-1-es futamot rendeznek.

"Sokat kellett küzdenünk, egyeztetnünk és néha vitáznunk, amikor 2015-ben visszatért hozzánk a kamion Eb mezőnye, de megküzdöttünk azért, hogy mára ez az esemény legyen a harmadik leglátogatottabb versenyhétvége a Hungaroringen" - mondta Gyulay Zsolt, majd úgy folytatta: a
velemenyezd, 2017. augusztus 24. csütörtök, 12:21
Gyermekeknek nyit színitanodát a Csiky Gergely Színház
Az általunk Csiky Tanodának is nevezett képzést hivatalosan szeptemberben hirdetjük meg 8-12 éves gyermekek számára, s azok, akik felvételt nyernek, a társulat tagjainak segítségével pillanthatnak be a kulisszák mögé, átélhetik, milyen művésznek lenni, színpadra lépni - mondta Fehér Euridiké, a színház marketing menedzsere az MTI-nek kedden. Hozzátette: a gyermekek amellett, hogy időnként önálló produkciókkal jelentkeznek, szerepet kaphatnak a színház következő évadban műsorra tűzött darabjaiban is.

A menedzser szólt arról, hogy a teátrumban a hétfői társulati üléssel megkezdődött a 2017/18-as évad, amely a régi értékeket megtartó, ugyanakkor színes, fiatalos, lendületes lesz. Műsorra kerülnek klasszikus darabok, mellettük azonban nagy hangsúlyt kapnak a gyermek- és kifejezetten csecsemőszínházi előadások, és a produkciók rendezői között több fiatal, valamint öt nő is lesz.

"Az elmúlt időszakban négy színművész távozott, ugyanakkor öt pályakezdő érkezett, közülük négyen a Nemzeti Színház
velemenyezd, 2017. augusztus 22. kedd, 11:53
Gyulai Pál: Hajnalban
HAJNALBAN.

Hajnal dereng ablakomban,
Fölébredek félálomban;
Vélem ébred az én kedves hitvesem.
Kettős hajnal mosolyog rám édesen.

Zendűl kinn a madársereg,
Csevegni kezd benn a gyerek;
Lelkem amit először is érez, hall,
Nő mosolya, gyermek hangja, madárdal.

Szúnyadhatnám még egy kisség,
De szívemben gyönyörűség
Áradoz szét s érzem, hogy a világon
E valónál nem lehet már szebb álom.

1865
erzsikepuskas, 2017. augusztus 19. szombat, 08:25
1/78
Képek, videók
Szent II. János Pál pápa
sacimama
2017. október 22. vasárnap, 20:56
Szent II. János Pál
sacimama
2017. október 22. vasárnap, 20:47
palota belsö.png
chillik
2017. október 21. szombat, 15:34
A Palace-ban 01.jpg
chillik
2017. október 19. csütörtök, 05:51
A Palace-ban 02.jpg
chillik
2017. október 19. csütörtök, 05:51
A Palace-ban 03.jpg
chillik
2017. október 19. csütörtök, 05:51
A Palace-ban 04.jpg
chillik
2017. október 19. csütörtök, 05:50
A Palace-ban 05.jpg
chillik
2017. október 19. csütörtök, 05:48
Szent Pál levele 01.jpg
chillik
2017. szeptember 30. szombat, 03:47
Szent Pál levele 02.jpg
chillik
2017. szeptember 30. szombat, 03:46
Szent Pál levele 03.jpg
chillik
2017. szeptember 30. szombat, 03:46
Szent Pál levele 04.jpg
chillik
2017. szeptember 30. szombat, 03:45
Szekrény tetején egy szok
charlotteani
2017. április 30. vasárnap, 18:42
A máglya tetején.jpg
chillik
2017. január 23. hétfő, 18:27
A világ tetején.jpg
pacsakute
2016. július 20. szerda, 21:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.